Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sanjarko

#251 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Logovan wrote: Nedavno mi se desilo. :-)

Kad smo već kod snova, sanjanja... :D
Znalo mi se dešavati da se probudim bukvalno u isto vrijeme, tačno u minutu, bez alarma, bez buke i šta ja znam. To je obično bilo između 4 i 6 ujutro. Prvi put se desilo možda prije nekih 4-5 godina. Skoro čitavu jednu sedmicu sam se budio u 5 ujutro. :-)
Tacno na molitvu.
Evo zore Bogu da se pomolim...
Ja se budim ko navijen, kad hocu da se probudim u toliko i toliko sati se probudim.
A malo malo i crkva me probudi ujutro.
aditon

#252 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by aditon »

Za sve one koji sanjaju horore, samo je jedan lijek, marihuana. Sad, svako može pomisliti ovo ili ono kad se marihuana spomene, ali podsjećam vas da upravo sada živimo u vremenu kad se sve više otkrivaju blagote ove biljke tako da pokušate biti otvorenog uma, a ne ovo posmatrati kroz prizmu narkomanije jer zaista nema mjesta za takvo što. Ukoliko pušite marihuanu prije spavanja, dešavaju se dvije stvari. Prvo, utonut čete u dubok san, a dubok san je preduslov da se i naspavate. Drgua stvar, iako ćete utonuti u dubok san, nema snova, bilo kakvih. (droga ubija snove :lol: )
Probajte i uvjerite se sami.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#253 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Truba »

ovo spada u naučnu fantastiku

Bivšoj predsjednici pariškog ogranka “Act Up-a” (na toj poziciji je bila do kolovoza 2015.) Lauri Pora je u srijedu Žalbeni sud u Parizu odredio da mora platiti kaznu od 800 eura odštete i 1500 eura sudskih troškova zbog vrijeđanja udruge ”Manif pour tous” i nazivanja njihove predsjednice Ludovine La Rochère, koja inače surađuje i s udrugom U ime obitelji, homofobom, prenosi francuski La monde.
Logovan

#254 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Logovan »

aditon wrote:Za sve one koji sanjaju horore, samo je jedan lijek, marihuana. Sad, svako može pomisliti ovo ili ono kad se marihuana spomene, ali podsjećam vas da upravo sada živimo u vremenu kad se sve više otkrivaju blagote ove biljke tako da pokušate biti otvorenog uma, a ne ovo posmatrati kroz prizmu narkomanije jer zaista nema mjesta za takvo što. Ukoliko pušite marihuanu prije spavanja, dešavaju se dvije stvari. Prvo, utonut čete u dubok san, a dubok san je preduslov da se i naspavate. Drgua stvar, iako ćete utonuti u dubok san, nema snova, bilo kakvih. (droga ubija snove :lol: )
Radije biram horore.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#255 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Truba »

:mrgreen:
i ja
drogalji stop
hor'o naprijed
Dozer

#256 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

Dope_Man wrote:Dozeru, s obzirom da si veoma aktivan na religijskim temama gdje pristupas iz iste perspektive kao ja, tj. trazis adekvatne dokaze za tvrdnje koje vjernici iznose, malo mi je cudno kako si dogmatican kada su u pitanju vanzemaljci ili evo duhovi, tj. cini mi se da tvrdis da oni moraju postojati iako zapravo nemamo adekvatne dokaze.
Pogresno si shvatio. Nista ja ne tvrdim. Mislim...zasto na sve sto se napise u nekakvom pozitivnom smislu, tj. u smislu postojanja necega ovakvog, automatski svi koji su ubijedjeni da to ne postoji (a, zapravo ne zna(te)ju, kao sto niko obican 100% ne zna), reagujete na ovakav nacin...?
Postoje stotine, pa i hiljade neobjasnjenih slucajeva, raznoraznih i potpuno identicnih svjedocanstava sirom svijeta, a ljudi se ni u putu sreli nisu... Zasto se sve to apriori odbacuje kao fake?
Poltergeist nije nesto sto je bas dokazano, vise je popularna tema u grupi ljudi koja u to vjeruje. Sto se tice klinickih smrti, ili operacija, cesto je mozak ''budan'' (zapravo, on je stalno budan) tj. prima informacije u pamcenje i poslije se sjecamo tih razgovora doktora iako bi trebalo da smo cvrsto spavali, mozak jos malo domasta putovanje izvan tijela gdje gledamo odozgo. Ja u potpuno svjesnom stanju cesto ''izadjem'' iz tijela i gledam sebe i ljude u prostoriji iz druge perspektive sto mi je neka vrsta vjezbe percepcije.
Za poltergeist - ovdje je lijepo sve objasnjeno. Ako se obrati paznja na nivoe kredibiliteta koji su tu pojasnjeni, jasno je da ipak postoje mnogi slucajevi iz kojih se iskljucuju zafrkancije, vjerske ubijedjenosti, ludila i autosugestije - http://www.psychicscience.org/polt1.aspx
Vidjenje sebe iz pticije perspektive u momentu klinicke smrti - ovo su odavno potvrdjene stvari, ali jos uvijek nisu jasne. Postoji nesto sto se naziva "Astralna projekcija" ili OBE (Out of Body Experience) i podrazumijeva odvajanje "duse" od fizickog tijela. Nauka jos uvijek nema cvrstih dokaza da ovo zaista postoji, ali indikativno je da se ove stvari spominju u skoro svim narodima i hiljadama godina unazad.
Dakle, ni ja ne tvrdim da to zaista postoji, ali isto tako se apriori ne ismijavam ljudima koji kazu da su takvo nesto dozivjeli, poput opisanog slucaja jarana i davljenja u moru.
Uglavnom, nas mozak i nacin na koji stvara unutarnju sliku svijeta od podrazaja koje prima putem nasih cula su jos uvijek velika nepoznanica, i ni danas nemamo nekih boljih alata za istrazivanje toga pa ce tako ostati jos dugo. Ali nijedno meni poznato istrazivanje, koje je uradjeno u ispravno kontrolisanim uvjetima, nije pokazalo nikakve nadnaravne sposobnosti, prisustvo duhova, telekinezu itd. S druge strane, svi koji su tvrdili da imaju neobicne sposobnosti ili da mogu pokazati neobjasnjive pojave itd. su ili odbili da budu testirani u kontrolisanim uvjetima (ako su dovoljno slavni pa se boje izgubiti zaradu) ili su pali. Niko jos ne uze milionce koje James Randi nudi vec odavno za bilo kakvu demonstraciju necega sto bismo zvali nadnaravnim, u kontrolisanim uvjetima.
Tacno. I slazem se. Ali, isto tako mnogi koji su imali ove neke manifestacije - nisu ih imali svjesno. Samim tim je tesko replicirati nesto takvo, ako uopste ne znas ni kako se desilo. Npr. dozivio si klinicku smrt tokom operacije i "vidio" sve u sali iz pticije perspektive. Kako znas da ce se desiti isto to ako se podvrgnes vjestackoj klinickoj smrti?
Mi o mozgu znamo dosta, ali to je jos uvijek premalo i mi, zapravo, jos uvijek ne znamo kako mozak zaista funkcionise. Znamo koji dio sluzi za sta, kad se aktivira, itd., ali i dalje ne znamo zasto i kako. Kada to budemo znali, onda cemo vjerovatno znati i kako ga stimulisati da radi stvari koje sada odradi sam i iz nama jos uvijek nepoznatih razloga.
Medjutim, ako nesto ne znamo, onda je malo besmisleno tek tako iskljuciti desavanja koja jos ne razumijemo. Bar ja tako mislim.
Neko moze u to vjerovati, moj profesor na psihologiji (sada u penziji) je bio uvjeren da je telekineza nesto stvarno, ali nema nikakvog dokaza sem sto je vidio nekog rusa kako izvodi neke trikove. Da je pristupio kao naucnik i pokusao iskontrolisati sve uvjete u situaciji, nesto mi se cini da ne bi ostao uvjeren. Dakle, jedno je biti otvoren za mogucnost tih stvari, ja sam recimo veoma otvoren za ideju da u svemiru negdje jos postoji neki oblik zivota, ali nisam uvjeren u to jer nema dokaza. Za ''domace'' spodobe poput duhova sam vec prilicno uvjeren da ni teoretski ne postoje jer vidim sta je sve mozak sposoban izmisliti i baciti nam kao ''stvarnost''.
Ovdje dijelimo uvjerenje o tom postojanju, a koje je i sasvim logicno. Dijelimo i misljenje o mozgu i stvarima koje moze "izmisliti" i ubijediti nas u njih.
Ali, ne dijelimo uvjerenje o dokazima o vanzemaljskim oblicima zivota. Ja mislim da se dokazi sistematski kriju, zataskavaju i spinuju.
Postoji i previse indicija, a moglo bi se reci cak i dokaza da su nas hiljadama godina unazad posjecivala nama nepoznata bica. Kako inace objasniti vrlo slicne ili cak iste pojave na razlicitim stranama svijeta, a stare hiljade godina, poput:
- istih oblika gradjevina,
- vrlo slicnih ili cak istih crteza "bozanstava" koja su dosla s neba,
- cinjenicu da vecina religija spominje boga na nebu, ljudi se mole prema nebu i smatraju da je bog gore,
- i danas neobjasnjive vrlo precizne nacine obrade najtvrdjih materijala i gradnje, koristenih prije nekoliko hiljada godina, itd.
Zasto se to zataskava, to je vec drugi par rukava i o tome se moze pricati. Ali, meni sve ovo sustinski ne znaci nista u zivotu, kao sto takodjer ne znaci da se o tome ne moze ili ne smije diskutovati. Nista vise, nista manje.
Last edited by Dozer on 07/11/2016 12:46, edited 1 time in total.
Dozer

#257 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

MyTao wrote: Onaj ko vjeruje u duhove ponekad ih i vidi, onaj ko ne vjeruje nikada ih i ne vidi... Dozer vjeruje da su vanzemaljci dolazili i da jos uvijek dolaze na zemlju, nije ni cudo sto svaki put kada vidi mrlju na nebu prvo sto pomisli su "vanzemaljci"

Svi smo mi takvi... svi smo bias na jedan ili drugi nacin.
Pogresna interpretacija mene. Ja sam postavio sliku i opis onoga sto sam gledao vlastitim ocima, i nigdje nisam rekao "eno, vanzemaljci". Ako mi nadjes gdje sam to napisao, imas gajbu pive. Logicno, ako to ne nadjes - ti meni dodjes gajbu pive. :-)
Ali, ovo je odlican primjer kako se tvoj mozak igra s tobom, a sve na bazi tvojih ubjedjenja i vjerovanja. Ti, i mnogi drugi, tu sliku i opis ste sami sebi automatski preveli u "Dozer vjeruje u vanzemaljce", ali primijetices da se niko nije udostojio da istrazi tu sliku, analizira, pokusa dati bilo kakav suvisli komentar. Ne, nego se po automatizmu, a iskljucivo na bazi licnog ubjedjenja, sve odmah pretvara u "haha, vid' glupana".

Dao sam vam i onaj snimak objekta pored Sunca. Hajde, iskreno - da li si otisao na NASA-inu stranicu SOHO-a i analizirao originalne snimke koji su dostupni tamo? Kladim se da nisi. A nisi iz istog, vec navedenog razloga - tvoja licna ubjedjenja su ti sasvim dovoljna i uopste se ne zelis zamarati cak ni mogucnoscu da su pogresna.
Dope_Man

#258 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dope_Man »

Dozer wrote: Pogresno si shvatio. Nista ja ne tvrdim. Mislim...zasto na sve sto se napise u nekakvom pozitivnom smislu, tj. u smislu postojanja necega ovakvog, automatski svi koji su ubijedjeni da to ne postoji (a, zapravo ne zna(te)ju, kao sto niko obican 100% ne zna), reagujete na ovakav nacin...?
Postoje stotine, pa i hiljade neobjasnjenih slucajeva, raznoraznih i potpuno identicnih svjedocanstava sirom svijeta, a ljudi se ni u putu sreli nisu... Zasto se sve to apriori odbacuje kao fake?
Da ne quotam sve, ovdje je sustina i onoga sto sam ranije spomenuo. Da li ti vidis da ipak imas duple standarde, da na religiji pocinjes sa ''ne postoji, dok se ne dokaze da postoji'', a da ovdje ipak pocinjes sa ''pa prilicno je vjerovanto da postoji, samo nismo jos definitivno dokazali da postoji''. Iste te stvari koje ti navodis, neobjasnjenje slucajeve, svjedocanstva itd.. konstantno navode vjernici kao dokaze svog vjerovanja. Ako bi drzao isti standard kao ovdje onda bi komotno mogao reci i da je besmisleno boga odbaciti jer ima tu dosta nekih indicija.. ali ipak tu ideju odbacujes, a ovih se drzis.

Jednostavno, ne radi se o apriori odbacivanju, vec o polasku sa nulte tacke da ne postoji dok se ne dokaze da postoji. Za duhove i slicno, vec sam rekao, ja sam prilicno uvjeren da ne postoji nista takvo. Naravno, ako neka nova metodologija uspije obuhvatiti takve pojave i dokazati ih, odmah cu reci da sam pogrijesio, a do tad cu bez straha hodati bilo kojim grobljem u bilo koje vrijeme :maca:

Vanzemaljci su vec daleko vjerovatniji, bar neki oblik zivota, bile to bakterije na nekoj planeti par milijardi svjetlosnih godina od nas ili neka star trek civilizacija. Sama velicina svemira i cinjenica da smo vrlo malo toga vidjeli, a i to sve gledajuci teleskopima, daje solidne sanse tome. Ali opet, definitivnih dokaza nema. OK, ti smatras da se dosta toga zataskava, a opet i religiozni cesto tvrde slicno, da se kriju kosturi divova iz Noinog vremena itd.. Sve je to otvoreno za diskusiju, ali poenta je u prvom pasusu, pocinjemo sa ''nema'' dok se ne dokaze da ima, nebitno da li se radi o duhovima, vanzemaljcima ili bogovima.
Dozer

#259 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

Arminovski wrote: Google: nasa sun black orb

Prvi rezultat: https://www.metabunk.org/debunked-giant ... -sun.t469/

Fenomen se zove coronal prominence cavity. Ne znam na našem kako, vjerovatno koronalne rupe.

Hint: povezano sa protuberancama, nije lopta već gledano sa strane kao da se gleda u šlauf ili u cilindar. Ko hoće nek čita. Ko neće nek pogleda video na dnu stranice. Jako lijepo čovjek objasnio uz slike. Ko neće ni to, može komotno nazad u mrak, gdje je sigurno ugodnije.
Evo malo o CMEs - https://en.wikipedia.org/wiki/Coronal_mass_ejection
Mali problem s ovim "debunkerom" koji si postavio, sto je i NASA-ino zvanicno objasnjenje, jeste sto CME ne traje 3 dana...
Drugi problem s ovim objasnjenjem, ali i slikama postavljenim uz njega, kao i s dostupnim video klipovima (od kojih se neki mogu vidjeti na toj Wiki stranici), jeste u cinjenici da se i Sunce okrece oko svoje ose, a zajedno s njim i sva koronalna desavanja koja se, po pravilu, desavaju brzo i eksplozivno. Ovo "desavanje" na snimku je trajalo 3 dana, bilo je staticno i nije se uopste pomjeralo s rotacijom Sunca, a sam kraj "desavanja" u kojem se krak dezintegrise i kugla naglo odmice od Sunca - ne lici ni na jedno slicno koronalno desavanje.
Inace, ovako izgleda CME, cisto radi usporedbe s onim "CME" na klipu:
Image
Dozer

#260 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

Dope_Man wrote: Da ne quotam sve, ovdje je sustina i onoga sto sam ranije spomenuo. Da li ti vidis da ipak imas duple standarde, da na religiji pocinjes sa ''ne postoji, dok se ne dokaze da postoji'', a da ovdje ipak pocinjes sa ''pa prilicno je vjerovanto da postoji, samo nismo jos definitivno dokazali da postoji''. Iste te stvari koje ti navodis, neobjasnjenje slucajeve, svjedocanstva itd.. konstantno navode vjernici kao dokaze svog vjerovanja. Ako bi drzao isti standard kao ovdje onda bi komotno mogao reci i da je besmisleno boga odbaciti jer ima tu dosta nekih indicija.. ali ipak tu ideju odbacujes, a ovih se drzis.
Ne mozemo se sloziti. Koji su to realni materijalni dokazi, ili bar indicije postojanja boga?
S druge strane, indicije, a mozda ih mozemo nazvati i dokazima o tim nekakvim vanzemaljskim posjetama, ocigledne su sirom planete.
Svjedocanstva ljudi, uz materijalne dokaze u vidu oziljaka od hirurskih zahvata, kao i razni implantati pronalazeni u njima, te prepricavanja desavanja pod hipnozom, takodjer se ni na koji nacin ne mogu dovesti u korelaciju sa svjedocenjima vjernika, u kojima nema nikakvih materijalnih dokaza.
Samim tim standard nikako ne moze biti isti...
Jednostavno, ne radi se o apriori odbacivanju, vec o polasku sa nulte tacke da ne postoji dok se ne dokaze da postoji. Za duhove i slicno, vec sam rekao, ja sam prilicno uvjeren da ne postoji nista takvo. Naravno, ako neka nova metodologija uspije obuhvatiti takve pojave i dokazati ih, odmah cu reci da sam pogrijesio, a do tad cu bez straha hodati bilo kojim grobljem u bilo koje vrijeme :maca:
Pa, meni je, recimo, najveci merak (kad imam priliku, naravno) sjesti sam u sumu u po noci. Ili bilo gdje u prirodu i gdje nema nikoga. Ponekad se to desi i pored nekog starog groblja. Tada se osjecam nekako...prirodno :D
Ovo, nadam se, sasvim lijepo pokazuje koliko ja vjerujem u sve to. Poenta ja da ja ne pricam o vjerovanju. :maca:
Vanzemaljci su vec daleko vjerovatniji, bar neki oblik zivota, bile to bakterije na nekoj planeti par milijardi svjetlosnih godina od nas ili neka star trek civilizacija. Sama velicina svemira i cinjenica da smo vrlo malo toga vidjeli, a i to sve gledajuci teleskopima, daje solidne sanse tome. Ali opet, definitivnih dokaza nema. OK, ti smatras da se dosta toga zataskava, a opet i religiozni cesto tvrde slicno, da se kriju kosturi divova iz Noinog vremena itd.. Sve je to otvoreno za diskusiju, ali poenta je u prvom pasusu, pocinjemo sa ''nema'' dok se ne dokaze da ima, nebitno da li se radi o duhovima, vanzemaljcima ili bogovima.
I, u cemu se to mi ne slazemo? :D
Pa ja cijelo vrijeme i pricam upravo ovo. Ali, problem je sto mnogi, a cini mi se i ti, cak i ono sto vjerovatno jeste dokaz autoamatski odbacuju. Valjda je jedini relevantan dokaz, koji ce se prihvatiti u slucaju vanzemaljaca, onaj da nam jedan takav sjedne na trosjed u dnevnoj sobi i popije s nama kafu. Mada, nisam siguran da bi se i tada to prihvatilo kao dokaz. Vjerovatno bi mnogi opet rekli "na cemu si ti bio haveru" :lol:
U slucaju da ga snimis, bilo bi - mah, klasican CGI :D
Ukratko, ljudi nikada nece prihvatiti nesto sto ne zele da prihvate radi svojih predubjedjenja.
Dope_Man

#261 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dope_Man »

Opet ponavljam, i vjernici imaju svoje ''materijalne dokaze'' samo ih ti mnozis sa nulom dok ove za vanzemaljce shvatas ozbiljnije. Meni kao nekome ko sa strane gleda i jedni i drugi izgledaju poprilicno isto. Vjernici imaju rane koje same nastaju, imaju kipove koji placu, svete predmete koji lijece itd.. razlicita je kategorija pa vjernici ne mogu bas govoriti o komadima bozije kocije koji su otpali dok je letio nebom, ali ipak imaju nesto, sto je veoma slicno dokazima za vanzemaljce koji su trenutno dostupni.
Mislim da idemo daleko u off sa ovim, pa bolje da ne nastavljamo, ali predlazem jos jednom da otvoreno pogleds jedne i druge i pokusas vidjeti da li su dokazi za vanzemaljce zaista toliko drugaciji od onih za bogove.
Dozer

#262 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

Ja ne pricam o "materijalnim", nego o materijalnim dokazima. Nema navodnika.
Recimo, da li je crtez iz Francuske pecine datiran na oko 13.000 godina, a koji prikazuje letece tanjire, materijalni dokaz?
Da li je materijalni dokaz svjedocenje nekoga ko se budan ne sjeca nicega, a pod hipnozom opise cijelu otmicu i hirurske zahvate radjene na njemu, kao i one koji su mu to radili, i za koje ima i oziljke?
Da li su snimci kamera na nasim objektima u svemiru, a za koje NASA ponudi nekakva nesuvisla obrazlozenja, materijalni dokaz?
Svjedocenja astronauta o licnim vidjenjima i njihovi snimci, koje NASA opet objasni na nacin uvredljiv zdravom razumu i te ljude napravi budalama?
Skoro identicni likovi "bogova" koji su sisli s neba, a nacrtani prije 3-4-5000+ godina u npr. Indiji, Peruu i Africi?
Ima ovoga kamara, samo je pitanje koliko neko zaista zeli da sve to sabere i realno sagleda, a koliko ce vjerovati nekakvim zvanicnim "objasnjenjima" i guranju pod tepih.
shalla

#263 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by shalla »

Odoste u sasvim drugom pravcu koji je više za topic religija. Npr za mene, kao nekoga ko vjeruje u Boga i ko je pročitao Kur'an apsolutno nema dileme postoje li neka druga bića osim ljudi i životinja jer mi vjerovanje nalaže da vjerujem i u meleke, i džine i u druge svjetove ali mislim da ova tema ne bi trebala da zalazi u nečija vjerovanja. naslov teme jasno kaže "naše istinite priče ili one koje smo čuli".
Ja sam ispričao vlastiti primjer sa paralizom sna, također često mi se desi klasični deja vu, hajmo malo više vlastitih iskustava sa nečim što nije baš uobičajeno, ne mora nužno ni biti paranormalno...
Arminovski

#264 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Arminovski »

Dozer wrote:
Arminovski wrote: Google: nasa sun black orb

Prvi rezultat: https://www.metabunk.org/debunked-giant ... -sun.t469/

Fenomen se zove coronal prominence cavity. Ne znam na našem kako, vjerovatno koronalne rupe.

Hint: povezano sa protuberancama, nije lopta već gledano sa strane kao da se gleda u šlauf ili u cilindar. Ko hoće nek čita. Ko neće nek pogleda video na dnu stranice. Jako lijepo čovjek objasnio uz slike. Ko neće ni to, može komotno nazad u mrak, gdje je sigurno ugodnije.
Evo malo o CMEs - https://en.wikipedia.org/wiki/Coronal_mass_ejection
Mali problem s ovim "debunkerom" koji si postavio, sto je i NASA-ino zvanicno objasnjenje, jeste sto CME ne traje 3 dana...
Drugi problem s ovim objasnjenjem, ali i slikama postavljenim uz njega, kao i s dostupnim video klipovima (od kojih se neki mogu vidjeti na toj Wiki stranici), jeste u cinjenici da se i Sunce okrece oko svoje ose, a zajedno s njim i sva koronalna desavanja koja se, po pravilu, desavaju brzo i eksplozivno. Ovo "desavanje" na snimku je trajalo 3 dana, bilo je staticno i nije se uopste pomjeralo s rotacijom Sunca, a sam kraj "desavanja" u kojem se krak dezintegrise i kugla naglo odmice od Sunca - ne lici ni na jedno slicno koronalno desavanje.
Inace, ovako izgleda CME, cisto radi usporedbe s onim "CME" na klipu:
Image
Mislim da samo dokazujes da ti niko ziv na ovoj planeti ne moze reci nista ako se kosi sa tvojim vjerovanjem. Covjek se lijepo predstavio, imenom i prezimenom, doktor u profesiji u kojoj se bavi i objasnio, polako i na tenane. Ne svidja ti se? Hebi ga onda... Misli kako hoces. Imas pravo na to.

Dozer

#265 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Dozer »

Ne radi se o mom licnom svidjanju ili ne svidjanju, nego o onome sto vidim svojim ocima.
Gdje pise da nesto sto kaze neki prof.dr.gr.mr.fr. bilo cega mora biti apsolutno tacno i ispravno? Upravo je u ovome problem - sto smo nauceni da slijepo vjerujemo nekome ko vazi za nekakav autoritet, i po automatizmu iskljucujemo vlastiti mozak.
Tebi je mozda ok to sto je taj objasnio, ali ja u tome sto je on objasnio uopste ne vidim da je na bilo koji nacin definisao onu pojavu i ono sto se lijepo vidi na originalnim snimcima SOHO-a u NASA-inoj bazi podataka, a vezano za taj sporni snimak.
Arminovski

#266 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Arminovski »

Dozer wrote:Ne radi se o mom licnom svidjanju ili ne svidjanju, nego o onome sto vidim svojim ocima.
Gdje pise da nesto sto kaze neki prof.dr.gr.mr.fr. bilo cega mora biti apsolutno tacno i ispravno? Upravo je u ovome problem - sto smo nauceni da slijepo vjerujemo nekome ko vazi za nekakav autoritet, i po automatizmu iskljucujemo vlastiti mozak.
Tebi je mozda ok to sto je taj objasnio, ali ja u tome sto je on objasnio uopste ne vidim da je na bilo koji nacin definisao onu pojavu i ono sto se lijepo vidi na originalnim snimcima SOHO-a u NASA-inoj bazi podataka, a vezano za taj sporni snimak.
Dakako da se radi, jer zbog licnog uvjerenja odbijas svako drugo objasnjenje.

Naravno da ne mora da bude tacno to sto tamo neki profesor ili doktor kaze ali sta hoces nego da ti objasni jednostavno? Hoces formule i algoritme koje ne razumijes? Jesi li takvo objasnjenje trazio kad si isao svom doktoru ili si samo uzeo tablete? Jesi li njega handrio? :-D Covjek je dao i video gdje se tacno vidi redoslijed dogadjaja nakon razdvajanja doticne pojave od sunca, gdje mozes SVOJIM OCIMA da vidis sta se desava. Meni to nije okej vec je logicno i vjerodostojno. Naravno da daje tezinu to sto se covjek bavi tim iz dana u dan i to sto je tamo gdje jeste jer tamo ne moze svako. A koja je tvoja struka na osnovu koje mozes da kazes da to sto on kaze ne stoji?
Sanjarko

#267 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Sanjarko »

Logovan wrote:
aditon wrote:Za sve one koji sanjaju horore, samo je jedan lijek, marihuana. Sad, svako može pomisliti ovo ili ono kad se marihuana spomene, ali podsjećam vas da upravo sada živimo u vremenu kad se sve više otkrivaju blagote ove biljke tako da pokušate biti otvorenog uma, a ne ovo posmatrati kroz prizmu narkomanije jer zaista nema mjesta za takvo što. Ukoliko pušite marihuanu prije spavanja, dešavaju se dvije stvari. Prvo, utonut čete u dubok san, a dubok san je preduslov da se i naspavate. Drgua stvar, iako ćete utonuti u dubok san, nema snova, bilo kakvih. (droga ubija snove :lol: )
Radije biram horore.
Sta sve Ja sanjam.
Pih, hororce rijetko.
Steta sto ne zapisem svaki san sto sanjam, a vodim dnevnik snova na kompu.
Jednostavno ne stignem, a i zaboravim brzo poslije budzenja sta sam tacno sanjao.
Ima interesantnih stvari, od letjelica, lasera, nlo pa nadalje.
Cak i :izet: dzidzi midzija.
Sanjarko

#268 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Stari jutros ugledo neko svjetlo na nebu, rano ujutru kaze nije zvijezda ni planeta, pa covjek zbunjen
pita staru sta je moglo bit, da li neki satelit il neka stanica itd.
Cune da mu kazem stari da nije kakav ufo.
Da nije upo kufo.
Niko da ovo prokomentarise.
Stari nije ufolog. :mrgreen:
SmokingMan

#269 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by SmokingMan »

sherbett wrote:
SmokingMan wrote:
sherbett wrote:@shalla..to sam i mislila...hvala
desilo mi se vise puta..odvratan osjecaj. I odvratni snovi.

Al to su stanja svjesti.
najgori su snovi kad sanjas sotonu i demone, crvene oci u mraku, cujes zvukove..aaaa..
Nisam dugo,dugo sanjao nešto ružno,a često mi se znalo destiti da sanjam jednu,meni srcu dragu,osobu,u snovima sam je uvijek viđao kako odlazi negdje,bez pozdrava,ili bi je u snu ponekada zatekao tužnu. :)

Povremeno mi se desi da se počnem gušiti u snu,to mi je gore od bilo koje noćne more.
Ima razlog zasto ju sanjas tuznu..zato i odlazi.

Ovo sa gusenjem se i meni znalo desiti..ili se budim u suzama..znala sam na glas plakati pa se probudim..a zna bit da vristim a ne isustam glas. Dosta intenzivno sanjam. Ponekad me pogodi san da sam cijeli tjedan lose..zamisljena i potresena. Najsretnija sam kad imam period da se ne sjecam sna :lol:
Ostali smo drugovi,ako ništa,vjerovatno bolja i realnija solucija.No hard feelings.Ali moram priznat da su me snovi o njoj znali duboko zabrinuti. :D

Najgore je hvatati zrak.

Vjeruješ da u takvim trenutcima samo mislim na to kako doći do daha,zaboravim na smrt i sve oko sebe.Kao riba a suhom. :D
rodjeni_95

#270 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by rodjeni_95 »

Jedne prilike pokaze mi rodica ovaj video, ali posto sam znao za njega, samo mi je bio smijesan. Hajde, legnem spavati posto je bila noc, i probudim se u neko doba. Kad pored kreveta stoji ova prikaza, gleda u mene i vristi isto ako ne i gore nego ovdje. Skenjam se, tako skocim (neam pojma ni ja kako) pravo prikazu za vrat i pocnem je daviti. Ona i dalje vristi a od straha se i ja pocnem derati :lol:
Uleti stara, upali svjetlo a ja na pola sobe sa jastukom u rukama i facom kao "WTF - a gdje je prikaza?" :mrgreen:
To je tako stvarno izgledalo, a danas kad se sjetim sam se sebi smijem :D

Nepass

#271 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Nepass »

Odem kod punca na vikendicu sa zenom, nema struje uopste i rasvjeta su dva fenjera. Vikendica je bas u sumi, visoko u brdu. I tako navecer sjedim napolju, buljim u nebo, povremeno provjeravjuci hoce li se kakva zivotinja pojaviti iz sume.
Nit kad vidjoh ufo, nit kakva babaroga proviri iz sume.
Logovan

#272 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Logovan »

Nepass wrote:Odem kod punca na vikendicu sa zenom, nema struje uopste i rasvjeta su dva fenjera. Vikendica je bas u sumi, visoko u brdu. I tako navecer sjedim napolju, buljim u nebo, povremeno provjeravjuci hoce li se kakva zivotinja pojaviti iz sume.
Nit kad vidjoh ufo, nit kakva babaroga proviri iz sume.
A ja sve čekam šta je to bilo na vikendici. :D Potroših bezveze par sekundi čitajući ovaj post. :D
aditon

#273 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by aditon »

Vizionar 1985 wrote:
Logovan wrote:
Radije biram horore.
Sta sve Ja sanjam.
Pih, hororce rijetko.
Jednostavno ne stignem, a i zaboravim brzo poslije budzenja sta sam tacno sanjao.
pa da, šteta bi bilo ne profurati takve snove :thumbup: :thumbup:
Sanjarko

#274 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Sanjarko »

SmokingMan wrote: Ostali smo drugovi,ako ništa,vjerovatno bolja i realnija solucija.No hard feelings.Ali moram priznat da su me snovi o njoj znali duboko zabrinuti. :D

Najgore je hvatati zrak.

Vjeruješ da u takvim trenutcima samo mislim na to kako doći do daha,zaboravim na smrt i sve oko sebe.Kao riba a suhom. :D
Jb no je i kad letis u snu, pa krenes padat sa visine, i visine i samo padas i padas, pa te to trzne, probudi i srce ti skoro iskoci od uzbudzenja.

Imo sam svega. Kad sam imo oko 13 godina neko me crno bice crnije od noci napalo u snu i davilo, a nedavno pored kreveta slicno samo bijelo ko neonka bilo pored kreveta.
Trznulo me i viko duh, duh, duh.
Bica bez ociju, lica itd. samo figurom na ljude podsjecaju.
Kazu za to neki Dzini neko Andzeli itd. da oni tako izgledaju.

Opisao sam to u sveskama, jbg nisam imo komp a i ne radi najbolje ni sad.
Cudo @Dozera ne interesuje sta je moj stari vidio.

Stari ima nest, neko bi reko vidovitost i slicno, inace u porodici je toga bilo.
Sestra most davno ko dijete neki rekla srusit ce se i srusio se, kad su negdje prije rata isli sa njom negdje.

Ima svega i svacega.
Sanjarko

#275 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi

Post by Sanjarko »

aditon wrote:
Vizionar 1985 wrote: Sta sve Ja sanjam.
Pih, hororce rijetko.
pa da, šteta bi bilo ne profurati takve snove :thumbup: :thumbup:
VR dzidzi midzi.
Jb porno filmove, ovo bolje od njih.
Nula su oni za ovo VR dzidzi midzi.
Post Reply