zagazaga wrote:
Zbog ove dvije rečenice sam temu ostavila na politici. Čović jeste dobio najviše glasova ali se nadam da će narod u Hercegovini uvidjeti pogubnost njegovih postupaka. Za zločince imaju sudovi i Bog a mi moramo nastaviti dalje živjeti. Evo pitam, postoji li način da iz dešavanja prikazanih u filmovima i onog što smo preživjeli izvučemo pouku i nađemo način da živimo, bez da na sljedećim izborima očekujemo ponovo ''treći'' i ponovo ''stolni grad''.
Budu li se brojale granate i vraćalo u '93. temu ću premjestiti na ''Historiju''

Tema je prije svega pokrenuta iz politicke perspektive. Mislim da zbog toga treba da ostane ovdje. Iz filmova se vidi vrlo jasno kako ti "Herceg Bosanci" razmisljaju. Iluzija je misliti da mi tu mozemo nesto promjeniti. Naivan je onaj ko misli da ljude mozemo mi mjenjati. Dovoljno je vidijeti gradonacelnika Mostara 1994. u jenom od filmova kojeg sam postavio kada ga novinar BBC-a pita:
"Zasto je potrebna Herceg Bosna i zasto Mostar u cjelini treba da udje u Herceg Bosnu?"
Ovaj gradonacelnik odgovara:
"Pa potrebno je da Herceg bosna ima stolni grad gdje ce biti smjesten fakultet, pozoriste i sve sto je potrebno za jednu drzavu."
ZAMISLITE!
A onda ga novinar pita:
"A dali su muslimani cinili vecinu prije rata u Mostaru?"
On odgovara:
" Pa nisu bas veliku vecinu; bilo ih je vise par stotina."
Novinar:
" I sta ako oni zele da zadrze svoj dio Mostara?"
Gradonacelnik:"
Ma nema zapadni i istocni dio; sve je to jedan grad koji ce ubrzo uci u sastav Herceg Bosne."
Tako znaci Herceg Bosanci razmisljaju. Ljudi koji glasaju za HDZ tako razmisljaju u Hercegovini. Mostar zele kao stolni grad i to ce im biti cilj i san
sve dok ih ne spustimo na zemlju i ne razvalimo natalitetom i demografijom; kao sto smo ih razvalili u Jajcu, Busovaci, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnom, Konjicu itd. A stvari ce im postati tek jasne kada sve okolo i do Mostara popune Bosnjaci i kada budemo ulazili i preuzimali zpadni Mostar. Tada ce biti manji od makovog zrna. Tek tada Herceg Bosna pada u vodu i u njihovim glavama. A mjenjati Herceg Bosance; to je nemoguce i to ne trebamo ni probati.
Trebamo samo drzati ih pod kontrolom dok ne povratimo djelove i gradove gdje su Bosnjaci na popisu iz 1991. cinili vecinu. A drzati ih pod kontrolom mozemo samo ukoliko budemo iskljucivali HDZ iz vlasti i implementirali Kraljevicev HSP duboko u Hercegovinu kroz, medju ostalim, Bosnjacke glasove.