Ova tema neka bude posvecena velikoj Hrvatskoj idelogiji a posebno u ocima stranih medija (CNN-a, BBC-a i drugih). Ta ideologija je jasno objasnjena u prilozenom filmu Britanske tv- kuce u toku rata u BiH. U ovom filmu vidimo Tudjmana kako 1994. govori kako je BiH
U ovom filmu takodjer govori Susak, Mate Boban i govore Tudjmanovi savjetnici koji pokazuju na to kako je Tudjman ipak napravio velike greske i kako "nikoga nije slusao osim one koji potpuno podrzavaju njegovu ideologiju.""povijesno Hrvatska zemlja a da je Kraljevina Bosna bila mala zemljica koja je vezana bila za Hrvatsku i koja je bila katolicka."
Ova tema je jako bitna. Jer Tudjmanova obsesija velikom Hrvatskom je trajno unistila sve odnose Hercegovackih Hrvata i Bosnjaka. I uspjeo je, sto je najvaznije, tom politikom da rat u BiH prikaze kao "gradjanski rat". To je dakle preokretnica u Bosanskoj historiji.
Kako i zasto je se Herceg Bosna stvarala:
I jos jedna reportaza iste Americke tv kuce tokom rata u Mostaru koji jasno pokazuje etnicko ciscenje tog grada. Film je jako sokantan i ima mnogo nasilja, ranjene djece itd:
Mislim da je glavna poruka koju mozemo nauciti iz ovoga da kljuc BiH lezi u podrsci Sarajeva BH Hrvatima koji su pro-Bosanski nastrojeni. To znaci da Bosanci te ljude i njihove sljedbenike (poput Kljujica, Kraljevica) u buducnosti moraju konstruktivno i smisljeno podrzavati u politickom smislu kako bi postali ponovo dominantna Hrvatska politicka opcija. A ove elemente koji su poceli stvarati HB smisljeno i konstruktivno iskljucivati iz vlasti (kao sto se sada upravo desava). To je moguce samo, po meni ukoliko se Bosnjackim glasovima podrzavaju stranke poput HDZ- Kljujica i HSP, SRZB. Zvuci cudno na prvi pogled; ali mislim da buducnost lezi u tome. Hrvati Posavine, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Gradaca; ojacani Bosnjackim glasovima u buducnosti trebaju da budu lice Hrvatsva kao i 1992. sa sjedistem u Sarajevu. A Sarajevo treba imati kroz Lijanovice i HSP -te Kljujicevu opciju; produzenu ruku u srcu Hercegovine.