Velika Hrvatska- Strani mediji

Ljepoje

#26 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Ljepoje »

tbv wrote:
sarajevsko pivo II wrote:
Ljepoje wrote:Uskoro i presuda HB! :D
Što bi ta presuda bila nešto značajna? Bit će isto kao i sa presudom Gotovini. Pričat će se deset dana i potom sve po starom.Oni koji nisu bili za Herceg- Bosnu i dalje će imati isto mišljenje a oni koji su za Herceg-Bosnu bit će još čvršćeg uvjerenja da je to ispravan stav.Tako će se ljudi sve više udaljavati jedni od drugih.Nacionalna homogenizacija će biti sve veća iako je tu ostalo vrlo malo prostora jer se taj proces već odavno priveo gotovo do kraja.Život ide dalje i treba gledati u budućnost a ne stalno vraćati se na prošlost.
Nema buducnosti bez proslosti, sve je to povezano kroz sadasnjost. Potrebna je jedna istina i pravda, prije nego proslost ostavimo po strani.

Tebi iz Sarajeva možda nema "značaja". ALI NARODU U HERCEGOVINI IMA !
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Chmoljo »

zato što je to politika. ni Tuđman, ni Milošević nisu bili vođe svjetskih sila da kad se oni dogovore, treći uopće nije bitan.

u svakom dogovoru neko bude nagužen. kad se dogovaralo na Jalti, oni naguženi su se samo mogli podmazati da ne boli jako. jer te kinjio najveći.

ovdje, račun se nije mogao praviti bez MZ. i u ovisnosti od toga, mijenjali su se dogovori, taktike i namjere. ali da je postojala želja i namjera koju je Tuđman pokazao i na terenu, u to nema sumnje. prihvatanje izbjeglica, protok oružja (koji je btw više bio u korist lokalnih Hercegovaca, koji su se najviše i obogatili tom djelatnošću) sve je to predstava za MZ i usiljena kooperativnost.
Dedina_Rora

#28 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

lupp wrote:
Ono sto zelim reci je da unatoc dogovaranju, sami dogovor podjele bih izmedju mil. i tudj. nije postignut.
Kako nije postignut? Pa jesili ti pogleda prvi film kojeg sam postavio? Pogledaj ga do kraja i vidi da su svi ljud oko Tudjmana koji su mu bili savjetnici (ne samo Mesic) priznali da je dogovor postignut u Karadjordjevu i da su vidijeli karte na stolu. A drugi strani diplomati koji su razgovarali sa Tudjmanom su to potvrdili jer im je Tudjman to licno rekao "kako BiH treba podjeliti."

Na prvom filmu sam Susak i Mate Boban govore o tome i priznavaju direknto sta su htijeli. A i Tudjman govori o tome malo indirektno:
"Bosna je uvijek bila dio Hrvatske."
Pa se onda malo kao zbuni i onda nastavi:
"Ili je bila kraljevina Bosna ali KATOLICKA KRALJEVINA KOJA JE BILA VEZANA ZA HRVATSKU."
Dakle Tudjman je i sam priznao svoje aspiracije. A i svi znamo da je Mostar i Stolac i Capljina prije rata su to bili vecisnko Bosanski gradovi. U Capljini je zivijelo 70% Bosnjaka, u Stolcu isto tako, u Mostaru oko 55%. Dakle Bosnjaci imaju nakon genocida legitmno moralno pravo da to povrate demografijom i natalitetom.

Na filmu se jasno vidi kako BBC prikazuje protjerivanja Bosnjaka iz zapadnog Mostara.
Dedina_Rora

#29 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

Nakon gledanja ovih filmova (pogotovo ovog drugog - unfinished buiseness -BBC) sam vidjeo da su se stvarno strasne stvari desavale u Mostaru sa Bosnjacima. Nisam bas mislio da su tamo Bosnjaci ubijani i protjerivani u ovilikoj mjeri. Djeca su umirala masovno od snajperskog metka ili zato st onisu imali osnovne medicinske uredjaje da izvrse manje operacije (zbog infekcija itd).

Zbog toga mislim da sa Hercegovcima katolickim moramo imati zero tolerance. Mozemo ih razvaliti natalietom kako bi povratili ono gdje su cinili etnicko ciscenje Bosnjaka. Oni nemaju sada izbora. Tako da se trebamo na njih prvo skoncentrisati da ih otjeramo odatle gdje su Bosnjaci cinili vecinu prije rata. Ali ne puskom i genocidom nego natalitetom i demografijom.

Njih ima u Herceg bosni, ukljucujuci i Kiseljak i Kupres i sve te vukojebine skupa, sve skupa ih ima 250.000. Ostatak Hrvata zivi u Tuzli, Posavini, Sarajevu,Gradacu, manji dio u RS-u,.(150.000) Zepce je enklava gdje je pitanje godina kada ce Bosanci preci 50%. Drvar, Glamoc i to tamo prema Krajini drze Srbi.

Kada povratimo Mostar i popunimo sve gardove do Mostara koji su u blizini novog puta (Konjic, Kupres, Kresevo) tada smo zaista rjesili stvari sa Herceg Bosancima za sva vremena.
Pasiflora

#30 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Pasiflora »

rijeka oz wrote: Ako nije reci mi koliko je granata palo na Osijek , Zagreb , Sisak , Varazdin , Zadar , Sibenik , Split pa cak i Dubrovnik
Off topic: molim te da ne stavljas u istu recenicu Zagreb i Zadar. Na Zagreb je, slovom i brojem, palo (pet) 5 grana, a Zadar je danonocno granatiran sve do akcije Maslenica:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Maslenica
Dedina_Rora

#31 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

zagazaga wrote:
Zbog ove dvije rečenice sam temu ostavila na politici. Čović jeste dobio najviše glasova ali se nadam da će narod u Hercegovini uvidjeti pogubnost njegovih postupaka. Za zločince imaju sudovi i Bog a mi moramo nastaviti dalje živjeti. Evo pitam, postoji li način da iz dešavanja prikazanih u filmovima i onog što smo preživjeli izvučemo pouku i nađemo način da živimo, bez da na sljedećim izborima očekujemo ponovo ''treći'' i ponovo ''stolni grad''.

Budu li se brojale granate i vraćalo u '93. temu ću premjestiti na ''Historiju'' :)
Tema je prije svega pokrenuta iz politicke perspektive. Mislim da zbog toga treba da ostane ovdje. Iz filmova se vidi vrlo jasno kako ti "Herceg Bosanci" razmisljaju. Iluzija je misliti da mi tu mozemo nesto promjeniti. Naivan je onaj ko misli da ljude mozemo mi mjenjati. Dovoljno je vidijeti gradonacelnika Mostara 1994. u jenom od filmova kojeg sam postavio kada ga novinar BBC-a pita:
"Zasto je potrebna Herceg Bosna i zasto Mostar u cjelini treba da udje u Herceg Bosnu?"
Ovaj gradonacelnik odgovara:
"Pa potrebno je da Herceg bosna ima stolni grad gdje ce biti smjesten fakultet, pozoriste i sve sto je potrebno za jednu drzavu."
ZAMISLITE!

A onda ga novinar pita:
"A dali su muslimani cinili vecinu prije rata u Mostaru?"
On odgovara:
" Pa nisu bas veliku vecinu; bilo ih je vise par stotina."

Novinar:
" I sta ako oni zele da zadrze svoj dio Mostara?"
Gradonacelnik:"
Ma nema zapadni i istocni dio; sve je to jedan grad koji ce ubrzo uci u sastav Herceg Bosne."
Tako znaci Herceg Bosanci razmisljaju. Ljudi koji glasaju za HDZ tako razmisljaju u Hercegovini. Mostar zele kao stolni grad i to ce im biti cilj i san sve dok ih ne spustimo na zemlju i ne razvalimo natalitetom i demografijom; kao sto smo ih razvalili u Jajcu, Busovaci, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnom, Konjicu itd. A stvari ce im postati tek jasne kada sve okolo i do Mostara popune Bosnjaci i kada budemo ulazili i preuzimali zpadni Mostar. Tada ce biti manji od makovog zrna. Tek tada Herceg Bosna pada u vodu i u njihovim glavama. A mjenjati Herceg Bosance; to je nemoguce i to ne trebamo ni probati.

Trebamo samo drzati ih pod kontrolom dok ne povratimo djelove i gradove gdje su Bosnjaci na popisu iz 1991. cinili vecinu. A drzati ih pod kontrolom mozemo samo ukoliko budemo iskljucivali HDZ iz vlasti i implementirali Kraljevicev HSP duboko u Hercegovinu kroz, medju ostalim, Bosnjacke glasove.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#32 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by prljavi Hare »

Dedina_Rora wrote:
zagazaga wrote:
Zbog ove dvije rečenice sam temu ostavila na politici. Čović jeste dobio najviše glasova ali se nadam da će narod u Hercegovini uvidjeti pogubnost njegovih postupaka. Za zločince imaju sudovi i Bog a mi moramo nastaviti dalje živjeti. Evo pitam, postoji li način da iz dešavanja prikazanih u filmovima i onog što smo preživjeli izvučemo pouku i nađemo način da živimo, bez da na sljedećim izborima očekujemo ponovo ''treći'' i ponovo ''stolni grad''.

Budu li se brojale granate i vraćalo u '93. temu ću premjestiti na ''Historiju'' :)
Tema je prije svega pokrenuta iz politicke perspektive. Mislim da zbog toga treba da ostane ovdje. Iz filmova se vidi vrlo jasno kako ti "Herceg Bosanci" razmisljaju. Iluzija je misliti da mi tu mozemo nesto promjeniti. Naivan je onaj ko misli da ljude mozemo mi mjenjati. Dovoljno je vidijeti gradonacelnika Mostara 1994. u jenom od filmova kojeg sam postavio kada ga novinar BBC-a pita:
"Zasto je potrebna Herceg Bosna i zasto Mostar u cjelini treba da udje u Herceg Bosnu?"
"Pa potrebno je da Herceg bosna ima stolni grad gdje ce biti smjesten fakultet, pozoriste i sve sto je potrebno za jednu drzavu."
ZAMISLITE!

A onda ga novinar pita:
On odgovara:

Novinar:
Ma nema zapadni i istocni dio; sve je to jedan grad koji ce ubrzo uci u sastav Herceg Bosne."
Tako znaci Herceg Bosanci razmisljaju. Ljudi koji glasaju za HDZ tako razmisljaju u Hercegovini. Mostar zele kao stolni grad i to ce im biti cilj i san sve dok ih ne spustimo na zemlju i ne razvalimo natalitetom i demografijom; kao sto smo ih razvalili u Jajcu, Busovaci, Travniku, Kaknju, Fojnici itd. A stvari ce im postati tek jasne kada sve okolo i do Mostara popune Bosnjaci. Tada ce biti manji od makovog zrna. Tek tada Herceg Bosna pada u vodu. A mjenjati Herceg Bosance; to je nemoguce i to ne trebamo ni probati.

Trebamo samo drzati ih pod kontrolom dok ne povratimo djelove i gradove gdje su Bosnjaci na popisu iz 1991. cinili vecinu. A drzati ih pod kontrolom mozemo samo ukoliko budemo iskljucivali HDZ iz vlasti i implementirali Kraljevicev HSP duboko u Hercegovinu kroz, medju ostalim, Bosnjacke glasove.

Sabahudin Saša Vugdalić prenoseći jednu tekmu Europske Lige na OBN-u:
"JEDNO SU ŽELJE A DRUGO SU POZDRAVI!!!" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ČUJ TI "GRADONAČELNIKA"!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Romanija

#33 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Romanija »

Tema je jako nespretno nazvana implicirajuci da je Hrvatska imala prema BiH potpuno isti stav kao Srbija. Ne moze se porediti politika jednog uskog kruga unutara vladajuce stranke u Hrvatskoj, u odredjenom vremenu kad su i sami bili u nezavidnoj situaciji, sa vise od 100 godina starom nacionalnom i drzavnom politkom koja ima za cilj potpuno negiranje BiH u bilo kakvoj formi. To su veoma bitne razlike, time se cini nepravda prema mnogim Hrvatima u BiH kojih se i danas moze naci u svakoj BiH opstini koji su patriotski raspolozeni ka BiH kao svojoj domovini.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#34 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by prljavi Hare »

Romanija wrote:Tema je jako nespretno nazvana implicirajuci da je Hrvatska imala prema BiH potpuno isti stav kao Srbija. Ne moze se porediti politika jednog uskog kruga unutara vladajuce stranke u Hrvatskoj, u odredjenom vremenu kad su i sami bili u nezavidnoj situaciji, sa vise od 100 godina starom nacionalnom i drzavnom politkom koja ima za cilj potpuno negiranje BiH u bilo kakvoj formi. To su veoma bitne razlike, time se cini nepravda prema mnogim Hrvatima u BiH kojih se i danas moze naci u svakoj BiH opstini koji su patriotski raspolozeni ka BiH kao svojoj domovini.
Slažem se,nije isto! :thumbup: Mnogo Hrvata voli ovu zemlju i smatra je svojom domovinom! :bih:
torcida

#35 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by torcida »

Tako znaci Herceg Bosanci razmisljaju. Ljudi koji glasaju za HDZ tako razmisljaju u Hercegovini. Mostar zele kao stolni grad i to ce im biti cilj i san sve dok ih ne spustimo na zemlju i ne razvalimo natalitetom i demografijom; kao sto smo ih razvalili u Jajcu, Busovaci, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnom, Konjicu itd. A stvari ce im postati tek jasne kada sve okolo i do Mostara popune Bosnjaci i kada budemo ulazili i preuzimali zpadni Mostar. Tada ce biti manji od makovog zrna. Tek tada Herceg Bosna pada u vodu i u njihovim glavama. A mjenjati Herceg Bosance; to je nemoguce i to ne trebamo ni probati.

8 postova na forumu...a duh tolerancije izbija iz svakog napisanog slova!
pohvalno..i ako smijem nadodati..drago mi je da upratiti kako zaštitarska služba pravovremeno odrađuje svoj posao! ;)
Dedina_Rora

#36 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

Romanija wrote:Tema je jako nespretno nazvana implicirajuci da je Hrvatska imala prema BiH potpuno isti stav kao Srbija. Ne moze se porediti politika jednog uskog kruga unutara vladajuce stranke u Hrvatskoj, u odredjenom vremenu kad su i sami bili u nezavidnoj situaciji, sa vise od 100 godina starom nacionalnom i drzavnom politkom koja ima za cilj potpuno negiranje BiH u bilo kakvoj formi. To su veoma bitne razlike, time se cini nepravda prema mnogim Hrvatima u BiH kojih se i danas moze naci u svakoj BiH opstini koji su patriotski raspolozeni ka BiH kao svojoj domovini.
Zato sam i rekao da se politika tih Hrvata, sa Stijepanom Kljujicem, Jurisicem na celu treba i podrzati Bosnjackim glasovima. Ali "Herceg Bosanski" Hrvati (u Kiseljaku, Vitezu, N Travniku, Busovaci, Mostaru itd) su stvar koju mozemo samo rjesiti demografijom. Jer ti ljudi su pokazali da su spremni ciniti etnicko ciscenje da bi stvorili paradrzavu.

Tumor se nemoze izlijeciti nekom tabletom ili biljakama. Tumor ostaje tumor i treba se odstraniti ili kemoterapiju primjeniti na njega. Odstraniti nismo uspijeli u ratu jer smo bili nenaoruzani. Tako da je kepotrebpija najbolje rjesenje i pokazalo je se da ta metoda pomaze (pogledajmo Busavacu, Jajce, Travnik i srednju Bosni gdje je Herceg Bosna svakih 5 godina znatno slabija zbog Bosnjacke demografije i pitanje je samo vremena kada ce tu nestati zauvijek).

Za ove druge Hrvate u Posavini, Tuzli, Sarajevu koji ne glasaju za HDZ (mada ih ima i u Sarajevu i Tuzli mali dio Tudjmanovih); njih treba podrzati i njihovu politiku takoder i probati ih zadrzati u tim gradovima i po mogucnosti potpomagati selektivno vracanje tih ljudi u te gradove kao i u Derventu, Posavinu, Gradacac itd.
Last edited by Dedina_Rora on 09/05/2011 16:23, edited 1 time in total.
Dedina_Rora

#37 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

torcida wrote:
8 postova na forumu...a duh tolerancije izbija iz svakog napisanog slova!
pohvalno..i ako smijem nadodati..drago mi je da upratiti kako zaštitarska služba pravovremeno odrađuje svoj posao! ;)
Nema tolerancije protiv fashizma. Veliko Hrvatska politika je gradove poput Stolca, Capljine, Mostara, Livna, Glamoca etnicki cistila i ljude trpala u konc logore. U najmanju ruku imamo pravo da povratimo ono sto je etnicki ocisceno i to je sasvim logicno. Ja sam samo dao moju vizuju kako se to moze povratiti. Tamo gdje smo cinili vecinu 1991. tu cemo ciniti vecinu i u buducnosti. A teritorija federacije nam je prioritet jer imamo totalno odvezene ruke da to stanje povratimo.

Samo retardirani mogu pricati o toleranciji kada se radi o etnickom ciscenju. Ti mene istjeras iz moje kuce i ubijes mi familiju a potom mi kazes da sam ne tolerantan zato sto kazem da imam pravo da opet vratim svoju kucu u kojoj cu ja biti gazda? Mora da se salis?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#38 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:Nakon gledanja ovih filmova (pogotovo ovog drugog - unfinished buiseness -BBC) sam vidjeo da su se stvarno strasne stvari desavale u Mostaru sa Bosnjacima. Nisam bas mislio da su tamo Bosnjaci ubijani i protjerivani u ovilikoj mjeri. Djeca su umirala masovno od snajperskog metka ili zato st onisu imali osnovne medicinske uredjaje da izvrse manje operacije (zbog infekcija itd).

Zbog toga mislim da sa Hercegovcima katolickim moramo imati zero tolerance. Mozemo ih razvaliti natalietom kako bi povratili ono gdje su cinili etnicko ciscenje Bosnjaka. Oni nemaju sada izbora. Tako da se trebamo na njih prvo skoncentrisati da ih otjeramo odatle gdje su Bosnjaci cinili vecinu prije rata. Ali ne puskom i genocidom nego natalitetom i demografijom.
nema hercegovackih katolika, valjda mislis na Hrvate..
a razvaljuj ih natalitetom, jesil napravio vec desetoro djece? samo nemoj da budu socijalni slucajevi
Njih ima u Herceg bosni, ukljucujuci i Kiseljak i Kupres i sve te vukojebine skupa, sve skupa ih ima 250.000. Ostatak Hrvata zivi u Tuzli, Posavini, Sarajevu,Gradacu, manji dio u RS-u,.(150.000) Zepce je enklava gdje je pitanje godina kada ce Bosanci preci 50%. Drvar, Glamoc i to tamo prema Krajini drze Srbi.

Kada povratimo Mostar i popunimo sve gardove do Mostara koji su u blizini novog puta (Konjic, Kupres, Kresevo) tada smo zaista rjesili stvari sa Herceg Bosancima za sva vremena.
nestat ce? zauvijek?

a onda je svizac zamotao cokoladu
nosara

#39 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by nosara »

Naslov je apsolutno adekvatan i odgovara cinjenicama koje su dostupne... Velikodrzavni projekti srbije i hrvatske potpuno su na isti nacin tretirali opstanak BiH, Bosnjaka i patriota iz srpskog i hrvatskog, kao i drugih naroda... Nema potrebe uvijati u sareni papir argumentovano dokazani zlocinacki poduhvat koji je izvela hrvatska sa ciljem rasturanja BiH... Uskoro ce haski tribunal stavit pecat na tu svinjariju tudjmana i kompanije (za koje je tada bili 80% hrvatskih biraca)...

Dakle, samo u kost, zlocinacki poduhvat, velika hrvatska, haska presuda, a zatim tuzba za agresiju i genocid...
Dedina_Rora

#40 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

plain vanilla wrote: nestat ce? zauvijek?

Nece nestati zauvijek ali ce njihova veliko drzavna i zlocinacka politika biti porazena. Ne kroz neki potpis vec kroz promjene realnog stanja na terenu. Jer put cim stigne do Mostara; tada Mostar postaje dio Bosne jer ce biti moguce doci do tog grada za manje od 45 minuta. Sto znaci da "stolni grad" tada mogu zaboraviti. A bez Mostara nema ni Herceg Bosne a bez Herceg Bosne im izbijamo adut iz ruku kako vise nikada nebi mogli ni poceti krecati u slicne avanture.

I P.S. nemam apsolutno nista protiv casnih Hrvata. Ja sam prvi za to da se gradovi poput Sarajeva i Tuzle popune tim Hrvatima jer ne vidim nikakve razlike izmedju Bosnjaka i takvog Hrvata.

Pogledajte i sami film "Unfinished Business", pola doktora i vojnika koji su bili u Armiji BiH u Hercegovini se zovu Dragan, Zeljko, Mirko... i te ljude ja smatram sastavnim dijelom svoga naroda. Pogledajte komandira tog dijela Hercegovine, Hrvat Ivan, kako prica kako je Armija BiH kupovala puske dok od Herceg Bosanaca i placala ih 2 puta dok je jos ratovala samo sa Karadzicem.

Ali Herceg Bosance ne volim i zelim da dozive poraz i to ne trebam da krijem. Probali su ali su se preracunali i ne smijemo ih nagraditi i biti tolerantni prema njima. Samo zero tolerance. To su podmukli seljaci protiv kojih trebamo podmuklo postupiti. Isto kao oni: "Jedno pricamo drugo radimo."
plain vanilla

#41 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:
plain vanilla wrote: nestat ce? zauvijek?

Nece nestati zauvijek ali ce njihova veliko drzavna i zlocinacka politika biti porazena. Ne kroz neki potpis vec kroz promjene realnog stanja na terenu. Jer put cim stigne do Mostara; tada Mostar postaje dio Bosne jer ce biti moguce doci do tog grada za manje od 45 minuta. Sto znaci da "stolni grad" tada mogu zaboraviti. A bez Mostara nema ni Herceg Bosne a bez Herceg Bosne im izbijamo adut iz ruku kako vise nikada nebi mogli ni poceti krecati u slicne avanture.

I P.S. nemam apsolutno nista protiv casnih Hrvata. Ja sam prvi za to da se gradovi poput Sarajeva i Tuzle popune tim Hrvatima jer ne vidim nikakve razlike izmedju Bosnjaka i takvog Hrvata.

Pogledajte i sami film "Unfinished Business", pola doktora i vojnika koji su bili u Armiji BiH se zovu Dragan, Zeljko, Mirko... i te ljude ja smatram sastavnim dijelom svoga naroda. Ali Herceg Bosance ne volim i zelim da dozive poraz i to ne trebam da krijem. Probali su ali su se preracunali i ne smijemo ih nagraditi i biti tolerantni prema njima. Samo zero tolerance. To su podmukli seljaci protiv kojih trebamo podmuklo postupiti. Isto kao oni: "Jedno pricamo drugo radimo."
A kako mislis popunjavati Tuzlu? Na traktore natovariti nekakvih dobrih Hrvata pa puniti Sarajevo?
Kako cemo znati je li dobar Hrvat? ako kaze da je bosanski katolik onda je dobar Hrvat?
Dedina_Rora

#42 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

plain vanilla wrote:

A kako mislis popunjavati Tuzlu? Na traktore natovariti nekakvih dobrih Hrvata pa puniti Sarajevo?
Kako cemo znati je li dobar Hrvat? ako kaze da je bosanski katolik onda je dobar Hrvat?
Apsolutno nevazno dali ce reci Bosanski katolik ili Hrvat ili Marsovac. To su Hrvati. Mi moramo znati da prepoznamo Hrvate koji su za BiH. Kako to uraditi je stvar inteligencije i konstruktivnih politicki poteza.

Recimo Hrvati koji glasaju za HSP ili Hrvati koji su citavog rata bili uz Kljujica i tu opciju HDZ-a ili Hrvati koji glasaju za SDP... zasto se ti Hrvati nebi ujedinili u jednu Hrvatsku stranku? Onda bi ih znali i prepoznati mnogo lakse.

Ukoliko HSP dobije na Stupu vecinu glasova; odmah znamo kakvi su tamo Hrvati i eto to kako ces ih prepoznati. Podrucija gdje zive cascni Hrvati koji nisu krenuli Tudjmanovom politikom su:

1)Posavina
2)regija Tuzla
3) Sarajevo
4)Brcko
5)Gradacac, Bihac itd.

U Sarajevu su Bosnjaci cinili sigurno nepravdu prema i casnim Hrvatima. I to je greska SDA-a i Alijinih kratkovidnih ljigavaca. Bosnjacki politicari nisu dovoljno uradili da zastite i da zadrze takve Hrvate u Sarajevu. Dok u Tuzli je to vec bilo drugacije!

Mislim da je moguce povratiti Kljujiceve Hrvate u recimo Sarajevo u velikom broju. Ali moraju se slati jasni signali tim Hrvatima. Imam osjecaj da smo kroz rat sa Herceg Bosancima kaznili i mnogo casnih Hrvata u Sarajevu i Zenici. To je bila pogresna politika i na SDP-u je da to ispravi.
plain vanilla

#43 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:
Apsolutno nevazno dali ce reci Bosanski katolik ili Hrvat ili Marsovac. To su Hrvati. Mi moramo znati da prepoznamo Hrvate koji su za BiH. Kako to uraditi je stvar inteligencije i konstruktivnih politicki poteza.

Recimo Hrvati koji glasaju za HSP ili Hrvati koji su citavog rata bili uz Kljujica i tu opciju HDZ-a ili Hrvati koji glasaju za SDP... zasto se ti Hrvati nebi ujedinili u jednu Hrvatsku stranku? Onda bi ih znali i prepoznati mnogo lakse.
Najbolje da se u potpunosti odreknu prava glasa, tako bi tebi dokazali lojalnost i da su casni i dobri
Zasto Bosnjaci ne glasaju samo za jednu stranku?
Najbolje da vratimo komunisticku partiju i svi glasamo za nju, 'ta ce demokratija
Ukoliko HSP dobije na Stupu vecinu glasova; odmah znamo kakvi su tamo Hrvati i eto to kako ces ih prepoznati. Podrucija gdje zive cascni Hrvati koji nisu krenuli Tudjmanovom politikom su:

1)Posavina
2)regija Tuzla
3) Sarajevo
4)Brcko
5)Gradacac, Bihac itd.

U Sarajevu su Bosnjaci cinili sigurno nepravdu prema i casnim Hrvatima. I to je greska SDA-a i Alijinih kratkovidnih ljigavaca. Bosnjacki politicari nisu dovoljno uradili da zastite i da zadrze takve Hrvate u Sarajevu. Dok u Tuzli je to vec bilo drugacije!
Pa ih sad treba nagraditi sto ce smjeti glasati samo za one stranke koje se tebi svidjaju, inace ces ih proglasiti neprijateljima?
Mislim da je moguce povratiti Kljujiceve Hrvate u recimo Sarajevo. Ali moraju se slati jasni signali tim Hrvatima. Imamo osjecaj da smo kroz rat sa Herceg Bosancima kaznili i mnogo casnih Hrvata u Sarajevu i Zenici. To je bila pogresna politika i na SDP-u je da to ispravi.
Je li ti znas kakve signale saljes? Ko si bolan ti da sudis ko je castan, a ko nije? Sta cemo sa necasnim Bosnjacima? Ili su Bosnjaci genetski predodredjeni da budu casni?
Dedina_Rora

#44 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

plain vanilla wrote: Je li ti znas kakve signale saljes? Ko si bolan ti da sudis ko je castan, a ko nije? Sta cemo sa necasnim Bosnjacima? Ili su Bosnjaci genetski predodredjeni da budu casni?
Politika koju je vodila Herceg Bosna je proglasena "zlocinackom" upravo na najistaknutijim svjetskim medijima. Sada se sudi njihovim generalima a kompletnom politickom vodstvu Herceg Bosne je vec osudjeno. Nemozes protjerati ljude i srtpati ih u konc logore nekaznjeno. U stvari mozes; ali Herceg Bosanci to ne mogu jer su u manjini (ako zelis bas bukvalno da ti objasnim). Na BBC-u je i ove godine receno kako je "Hrvatska zelijala da podjeli Bosnu zajedno sa Srbijom" a znamo kako su je dijelili.

Sve je relativno. Armija BiH sigurno nije bila idealna cim je smjenila Dragana Vikica i Sibera, Divjaka. Ali se nemoze porediti sa Herceg Bosanskom politikom koja je u sustini bila zlocinacka i fashisticka.

Necasnim Bosnjacima neka se sudi. No kao sto znamo general Armije BiH, Halilovic je oslobodjen sto znaci da ta vojska nije bila zlocinacka i sto je mnogo vaznije; ne tretira se tako u stranim medijima. Dok je Herceg Bosna proglasena zlocinackom od strane citavog svijeta.
Last edited by Dedina_Rora on 09/05/2011 17:09, edited 1 time in total.
neretvanac

#45 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by neretvanac »

Dedina_Rora wrote:
zagazaga wrote:

ZAMISLITE!

A onda ga novinar pita:
On odgovara:

Novinar:

Pogresnima su na rep stali, i zajebali se. Mostar ce uvijek ostati juzna vrata Bosne i Hercegovine, a nikakve Herceg-Bosna i slicne gluposti. Nisu ljudi u ovom gradu ginuli dzabe, puske je uzelo sve vojno sposobno, pa da sad u miru samo tako lahko dignemo ruke od svega i u amanet ga ostavimo. Nece moci.
plain vanilla

#46 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:
Politika koju je vodila Herceg Bosna je proglasena "zlocinackom" upravo na najistaknutijim svjetskim medijima. Sada se sudi njihovim generalima a kompletnom politickom vodstvu Herceg Bosne je vec osudjeno. Nemozes protjerati ljude i srtpati ih u konc logore nekaznjeno. U stvari mozes; ali Herceg Bosanci to ne mogu jer su u manjini (ako zelis bas bukvalno da ti objasnim). Na BBC-u je i ove godine receno kako je "Hrvatska zelijala da podjeli Bosnu zajedno sa Srbijom" a znamo kako su je dijelili.

Sve je relativno. Armija BiH sigurno nije bila idealna cim je smjenila Dragana Vikica i Sibera, Divjaka. Ali se nemoze porediti sa Herceg Bosanskom politikom koja je u sustini bila zlocinacka i fashisticka.

Necasnim Bosnjacima neka se sudi. No kao sto znamo general Armije BiH, Halilovic je oslobodjen sto znaci da ta vojska nije bila zlocinacka i sto je mnogo vaznije; ne tretira se tako u stranim medijima. Dok je Herceg Bosna proglasena zlocinackom od strane citavog svijeta.
Sada ce ta politika Herceg Bosne i u Haagu biti proglasena zlocinackom, nema tu nista sporno. Nijednom recenicom ja nisam odobrila niti branila tu politiku.
Ali, ti isto tako, ne mozes trpati ljude u traktore i raseljavati ih tamo gdje bi ti htio da oni zive i odlucivati kako i za koga ce neko glasati, a ne postupi li taj neko kako si ti zamislio, proglasavati ga necasnim.
Hrvati su kao i Bosnjaci kosntitutivni narod u ovoj drzavi i dok je demokratije na listicu smiju zaokruziti koga god zele bez da ih se poslije lincuje.

I jos nesto, nemoj da iznosis dezinformacije i da govoris kako je HDZ izbacen iz vlasti i kako ce opet biti izbacen iz vlasti. HDZ nije izbacen iz vlasti, nego je odbio sudjelovati u vlasti. Odbio je sve ponude Platformista, cak i onu ponudu MZ, i tada je vlast formirana bez HDZ..To je jedan od razloga zasto su Amwrikanci odmah podrzali vlast bez HDZ-a.
Romanija

#47 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Romanija »

nosara wrote: Naslov je apsolutno adekvatan i odgovara cinjenicama koje su dostupne...
Koje su to cinjenice dostupne? Hrvatski drzavnicki aparat i hrvatska politka nikad nisu bili antibosanske, u stvari odlaskom dvojice ljudi od kojih je jedan tu politiku gurao a drugi je prihvatao jer ionako nista nije znao o BiH prestaje taj neki otvoreni animozitet prema svemu BiH-anskom. U Srbiji i divlji veprovi na Moholjskim planinama su pobornici djelovanja SANU-a. Hrvatska ni u svojim najcrnjim danima NDH-a nije negirala pravo Bosnjacima na muslimanstvo bar, dok je to preko Drine anatema a vidimo kako su i ukviru KP BiH dobro djelovali da cim je prva puska opalila, krenulo se na otvoreno iskorjenjivanje svega bosnjackog i muslimanskog. Ni u Hrvatskoj ni u BiH nije nikad postojala isprofilirana grupa intelektuaca Hrvata koja je bila antibosanski nastrojena - u Srbiji opet sve pocinje i zavrsava sa SANU-om osim ono nesto loma Beogradjana. I da dodjemo do sirokih narodnih masa, na onoj kretenskoj televiziji sa Pala smo mogli bar mi u Sarajavu gledati kako hiljade veselih nislija ili kragujevcana pocupkuju na stadionima uz 'Ne volim te Alija' dok ja kad sam prvi put otisao '96 u Split, Zagreb i Osjek, i bio tamo preko mjesec dana, sve do jedna osoba s kojom sam pricao je tuzno klimala glavom na sukob izmedju ABiH i HVO-a. U jeku najzesceg klanja po srednjoj Bosni, desetine hiljada su izbjeglica, uglavnom Bosnjaka, bile smjestene u Hrvatskoj.
Zato ja kazem da je to 'velika' veoma nespretan naziv ove teme, ali znajuci nas, mi se nekad znamo bas sami sebi posrati na glavu.
Dedina_Rora

#48 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

plain vanilla wrote:
Ali, ti isto tako, ne mozes trpati ljude u traktore i raseljavati ih tamo gdje bi ti htio da oni zive i odlucivati kako i za koga ce neko glasati, a ne postupi li taj neko kako si ti zamislio, proglasavati ga necasnim.
Hrvati su kao i Bosnjaci kosntitutivni narod u ovoj drzavi i dok je demokratije na listicu smiju zaokruziti koga god zele bez da ih se poslije lincuje.

Vidis ovdje mi vec probas da stavljas nesto u usta sto ja nikada nisam "izgovorio". Gdje sam ja pisao o raseljavanju Hrvata i progonu Hrvata? Ja sam rekao:
"Demografijom i Bosnjackim natalitetom se trebaju povratiti ona podrucija gdje su Bosnjaci cinili vecinu 1991. na popisu stanovnistva."
I tako ti misli 99,999 % Bosnjaka u to budi sigurna. A Hrvati jesu konstutivni na papiru ali u praksi je se u medju vremenu desio i rat. I Hrvati ce biti konstutivni i u praksi tada kada povratimo djelove gdje su Bosnjaci prije progona bili vecina.

HDZ-u je se dalo 15 godina i gledali smo njihovu politiku iz godine u godinu. Sada je SDP njihovoj politici samo jednim potezom otkrtio masku i vidijeli smo da se ta politika nista nije promjenila, ista ona Bobanova. Kod cetalja se trazi spas i dogovaraju sastanci u Karadjordjevu na 20. godisnjici "Kradjordjeva izmedju Tudjmana i Milosevica"; price o "stolnom gradu" su se pojavile cim im je ga SDP suknuo i to od vrha HDZ-a. ---> Znaci samo zero tolerance.

Naravno da su Hrvati konstutivni ali su Bosanci ipak konstutivniji. :)

Ne samo zato sto nas je 7 puta vise ( HDZ 1990 i HDZ je dobio 100.000 glasova a Bosanske stranke 700.000) vec zato sto su u proslosti jednostavno bili "losi momci". I to im s enemoze tek tako oprostiti; nismo od jucer.
plain vanilla

#49 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:

Vidis ovdje mi vec probas da stavljas nesto u usta sto ja nikada nisam "izgovorio". Gdje sam ja pisao o raseljavanju Hrvata i progonu Hrvata? Ja sam rekao:
"Demografijom i Bosnjackim natalitetom se trebaju povratiti ona podrucija gdje su Bosnjaci cinili vecinu 1991. na popisu stanovnistva."
i ovo si ti rekao
nemam apsolutno nista protiv casnih Hrvata. Ja sam prvi za to da se gradovi poput Sarajeva i Tuzle popune tim Hrvatima
kako mislis popunjavati? kloniranjem? hajde ba
I tako ti misli 99,999 % Bosnjaka u to budi sigurna. A Hrvati jesu konstutivni na papiru ali u praksi je se u medju vremenu desio i rat. I Hrvati ce biti konstutivni i u praksi tada kada povratimo djelove gdje su Bosnjaci prije progona bili vecina.
Izvini Bakire, nisam te prepoznala..sad pocinjes govoriti sta misli 99.99 posto Bosnjaka, ma bravo
Jeste, Hrvati su konstitutivni vecinom na paporu, zato i jesu nezadovoljni
HDZ-u je se dalo 15 godina i gledali smo njihovu politiku iz godine u godinu. Sada je SDP njihovoj politici samo jednim potezom otkrtio masku i vidijeli smo da se ta politika nista nije promjenila, ista ona Bobanova. Kod cetalja se trazi spas i dogovaraju sastanci u Karadjordjevu na 20. godisnjici "Kradjordjeva izmedju Tudjmana i Milosevica"; price o "stolnom gradu" su se pojavile cim im je ga SDP suknuo i to od vrha HDZ-a. ---> Znaci samo zero tolerance.

Naravno da su Hrvati konstutivni ali su Bosanci ipak konstutivniji. :)
Dobro je kad bar priznas
Ne samo zato sto nas je 7 puta vise ( HDZ 1990 i HDZ je dobio 100.000 glasova a Bosanske stranke 700.000) vec zato sto su u proslosti jednostavno bili "losi momci". I to im s enemoze tek tako oprostiti; nismo od jucer.
Ma kakve bosanske stranke, koje bosanske stranke? Mirnesov Boss? Nemoj ti svoj nacionalizam kriti iza SDP-a, SDP nema nista s ovim tvojim teorijama-kako Hrvate ucini nevidljivim u BiH..ovo su tvoji mokri snovi, a ne SDP-a
Dedina_Rora

#50 Re: Velika Hrvatska- Strani mediji

Post by Dedina_Rora »

Romanija wrote: '96 u Split, Zagreb i Osjek, i bio tamo preko mjesec dana, sve do jedna osoba s kojom sam pricao je tuzno klimala glavom na sukob izmedju ABiH i HVO-a. U jeku najzesceg klanja po srednjoj Bosni, desetine hiljada su izbjeglica, uglavnom Bosnjaka, bile smjestene u Hrvatskoj.
Zato ja kazem da je to 'velika' veoma nespretan naziv ove teme, ali znajuci nas, mi se nekad znamo bas sami sebi posrati na glavu.
U dokumenatrcu BBC-a kojeg sam postavio na prvoj stranici novinari BBC-a prikazuju kako je Hrvatska Vojska napadala Bosnjake u Mostaru zajedno sa HVO-om. Takodjer BBC objasnjava mobilizaciju Hrvatske vojske na Vakuf i pokusaje da prodru do srednje Bosne.

Hrvatska je zelijela da podjeli Bosnu. To citav svijet zna. Ne samo pomuklom politikom koju je vodio Tudjman i njihovi poslusnici u Herceg Bosni; vec kroz aktivno ratovanje Hrvatske Vojske protiv Armije Republike BiH.

To dakle citav svijet zna i sta je tu tajna?

Jedina greska koju su Bosanci napravili je sto smo na taj potez Hrvatske se spustili na njihov nivo. Upravo tada je predsjednistvo BiH ali i glavni politicari trebali da istraju na svojem putu i da ne islamiziraju Armiju BiH. Tada je trebalo umjesto "izbacivanja Srba i Hrvata" iz Generalstaba i davanju odkaza Vikicu poslati jasan signal da ipak Armija BiH ostaje multietnicka u pravom smislu te rijeci a ne samo na papiru. Time bi se pokazala vecina nase borbe a to se, nazalost, nije uradilo tako.
Locked