Komšinica wrote:Meni zaista samo jedna stvar nije jasna. Ako je propisano kao farz nošenje hidžaba, odnosno da se žena pokrije tako da joj se smiju vidjeti lice, šaka i stopala, zbog čega se žene odlučuju na nošenje nikaba odnosno da prekriju cijelo lice, osim očiju, i nose rukavice?
Znači nije farz i nigdje nije propisano da žena treba da nosi nikab, odnosno da prekrije svoje lice.
Čitala sam da se dosta žena se odlučuje na taj korak jer se slobodnije kreću kada su pod nikabom, u smislu da ih više poštuju, ne moraju se sklanjati od bestidnih pogleda muškaraca, i na neki način im se kao takvi sklanjaju sa puta. Da li su zaista to neki od razloga...
Nikada nisam imala priliku da popričam sa ženama koje su pod nikabom i pitam ih zbog čega nikab a ne hidžab.
pošto zaista imam šta da kažem na ovu temu, postat ću odvojeno neke stvari... a u vezi boldanog i crvenog, situacija koju sam iz čiste znatiželje i bogomdane sposobnosti da posmatram svijet oko sebe i isti analiziram, lično pratila na marindvoru opovrgava
SVAKI IZGOVOR da se ugodnije osjećaju jer izbjegavaju poglede bestidnih muškaraca ....
šetajući na Marindvoru još 1998.g. primjetim ispred sebe djevojku obučenu u skladu sa islamskom dogmom ... znači, ništa se ne ocrtava, nikakav obris tijela se ne vidi ispod mantije, pokrivena je kosa, lice ne na oko 1 metar od nje šeta njen "ašikluk", raspravljaju o "babi" vjerovatno njenom i stvarima u porodici .... znači sve po ps-u, razmak, oblačenje, ponašanje, komentari, umjerenost u svakom pogledu,
OSIM u jednoj strvari - kad god ona okrene glavu od njega da se slobodno nasmije, onako od srca, njegov pogled odmah leti na njenu zadnjicu - koja se uopšte ne nazire kako rekoh

i glavom odmahuje u stilu "uh, što je dobra"
ZAKLJUČAK: to što je neko pokriven, ne znači da ga neko ne gleda ovako ili onako, ili pohotno. Nadalje, pošto i one imaju oči - vide to u pogledima drugih, a čak i tako pokrivene neko će ih bestidno gledati jer je nepoznato zanimljivo (posjetite bagatelu kad se one sjate pa gledajte "šta" to one u javnosti biraju i zagledaju i mjerkaju - nisu ni feredže ni burke

)