HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

arbosan

#26 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by arbosan »

Altuna wrote:halalite upad ali NI SLUCAJNO bebi ispod godinu i po ne dajite med!!! Rizik je preveliki :sad:

Slazem se, vrlo je opasno maloj bebi dati med na taj nacin.
neprilagodjena

#27 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by neprilagodjena »

moderator wrote:
neprilagodjena wrote:moderator beba joj je 5 mjeseci,gdje ce joj med davati :roll: :roll:
Ako beba od 2 mjeseca moze jesti pasirani grah, zasto ne bi mogla malo meda??
Mene othranise time, pa zdrav prav.

Kako god, prekontrolisi kvalitet mlijeka. I izvadi sve igracke iz krevetica koje su Čajna.
I ja sam sa 3 mjeseca jela grah :-D vidi i ja prava i zdrava ali mi nisu davali med.

Samo ja se ne drzim toga kako su mene prije hranili pa da ja sad hranim svog sina isto tako.
Svako ima svoj nacin sa svojim djetetom i svoj nacin hranjenja.

Ja sam cula da djetetu ispod godinu dana ne treba davati med,opasno je.

Ja licno ne bi rizikovala,jedno je grah a med je drugo.
neprilagodjena

#28 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by neprilagodjena »

Jeste prezivismo :-D ali to ne znaci da i mi moramo da radimo onako kako su nasi roditelji radili ;-)
neprilagodjena

#29 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by neprilagodjena »

arbosan wrote:
neprilagodjena wrote:Arbson kod mene to kupanje svako vece pred spavanje nije pomagalo :roll: :roll:
on se od kupanja jos vise razbudi :roll: :roll:

Naravno sve je od djeteta do djeteta,mozda kod nje bude pomoglo.

Slažem se, međutim, najgore sto mogu roditelji da ucine, jeste da se ne drze neke upute do kraja. Recimo, ako prve sedmice kupas dijete svaki dan, a onda preskaces, ili jedno vrijeme ne ucinis to, pa opet to uradis, to naravno nece uspijet.

Znam da smo mi pokusavali, i na kraju uspjeli da uvedemo neki red kod sina, i kasnije kod kcerke kada se rodila, i uspjelo je. Onda smo recimo znali ako place u neko vrijeme koje nije recimo predvidjeno za jeli, to znaci da se pogledamo pelene, ili da da ga/je boli stomak od grceva i tako to.

Tesko jeste, ali treba se drzati jednog kontinuiteta. I nikada ne ostavljati djecu da placu, to je lose, moze dijete da dobije bruh, ili sto vise, da kasnije ima posljedice od toga. Nasi bi rekli, pusti ga da place, tako razvija pluce, to niposto ne poslusati.

Pihhhh, evo sta sam se jos sjetio, kako moze osim kupanje, dakle, sa tim treba biti vrlo oprezno ako majka nema osjecaja za polozaj djeteta, recimo ako majka kada dijete pocinje plakati stavi je/ga na svoja prsa, i tako zaspu oboje, to je jako dobro. isto tako, ako dijete spava u odvojenom krevetu, treba privuci krevet da bude uz mamu, pa ako pocinje plakati, samo ga direne malo rukom, ili jos bolje, a to smo mi uradili, skinuo sam jednu stranu kreveta, i spojijo sa nasim, tako da je supruga spavala uz dijete, i uvijek je dijete osjetilo blizinu majke, pa ako bi plakao/la, napravi falsicu i fino pojede, i svi sretni spavamo :)

Slazem se tim da treba imati ritam i red sto se bebe tice.

Ja sam svog majog misa naucila kad je vrjeme za spavanje,samo ova flasica sto mu dadnem navece bas mu pomogne.

moj sin spava kod nas u sobi ali u svom krevetu i kad se nesto budi ili sanja lose ja mu vratim cuclu ili ga milkim po glavi. Sa mazenjem ruke budi oprezan :-D moj maji mis (malo mu tepam) je bio bolestan i mazila sam ga i pazila jos vise :-D dok kad je ozdravio nisam primjetila da nece da spava bez moje ruke :roll: :roll: drzi moju ruku i zaspe.
Nazalost morala sam da ga odviknem od toga :roll: :roll: bilo je tesko ali opet spava kao prije.
Vragolan

#30 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Vragolan »

vallahavlevalla kuvete svako ima danas djecu, jel dijete mozda modni acesoar wtf :shock: , cuj istrenirati da spava
neprilagodjena

#31 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by neprilagodjena »

Vragolan zbog cega psujes :roll: :roll:

Zena se mozda izrazila pogresno,djetetu treba ritam i tu nema nista lose.
neprilagodjena

#32 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by neprilagodjena »

Zar wtf nije psovka :roll: :roll:
zili

#33 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by zili »

ne bih da ti prisjedam na muku, ali... ako radiš 11 sati dnevno, onda djetetu možeš realno posvetiti jedan sat i to vjerovatno predveče. dakle, dijete te poželi, taman te se dočepa, a ti ga onda moraš strpat u krevet, pa ko se ne bi bunio?! sasvim je normalno da se bebe od 5 mjeseci bude nekoliko puta u noći, ali da ostaju budne po 45 min, to je manje uobičajeno i mislim da je zato što te je tvoja beba željna.

kao što rekoh, ne bih da ti prisjedam na muku, ali postoji li ikakav način da skratiš radno vrijeme? mislim da ti je problem u radnom vremenu, a ne u djetetu, i mislim da ti je to jedini način da se pošteno naspavaš.

btw, ko se brine o djetetu tih 11 sati dnevno?
Vragolan

#34 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Vragolan »

neprilagodjena wrote:Vragolan zbog cega psujes :roll: :roll:

Zena se mozda izrazila pogresno,djetetu treba ritam i tu nema nista lose.
que :shock:
zaboravi, ne bi da ulazim u diskusije

po predanjima mojih roditelja ja sam bio jos gori ja sam zamjeni noc za dan, pa eno njih a i mene ziva
jest da nisu spavali kako treba do moje 1 godine ali to oni zoviu car biti roditelj

a danas bi da kada se zazelim biti roditelj uzmem dijete iz ormarica malo se snjim poigram i varitm ga u ormaric
i odem svo spavati i svi sretni,

ali et....

odoh odavle
Vragolan

#35 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Vragolan »

neprilagodjena wrote:Zar wtf nije psovka :roll: :roll:
ako ima rijec f..k nemora znaciti da je psovka , to se vise tumaci kao HAAA??? po naski znaci cudis se necemu
ili NUUUU A A A A , SVASTA
Ljuska_u_BaklaFi

#36 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

neprilagodjena wrote:moderator beba joj je 5 mjeseci,gdje ce joj med davati :roll: :roll:
Moja braticna jede med od prve sedmice svog zivota, nisam se slagala sa tim ali hvala Bogu eno je ziva i zdrava i prava poguzija :lol: takodje sad ima 5 mjeseci, i spava po cijelu noc a zaspi u 8 navece i do 5 ujutro
No_oNe__

#37 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by No_oNe__ »

fakat meni je ovdje veci problem cinjenica da vi oboje radite po 11 sati dnevno a imate bebu od 5mjeseci
nego to se se beba budi svako malo
pa ima beba od godinu koje se bude 2-3x nocu samo onako da "zah...."
Aorta

#38 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Aorta »

Dobri ste. Altuna, Neprilagodjena, Mislis ... razumijete me, vidim da ste prosle kroz slicno. Hvala svima sa konstruktivnim kritikama/prijedlozima. I tebi Vragolan, barem si me nasmijo sa svojim ibrecenjem.

Preksinoc smo jedva dosli sebi, mislili da mu je nedajboze nesto bilo, jer se probudio tek oko pola pet da jede. Elem, nismo mu taj dan dali da puno spava preko dana, pogotovo popodne/predvecer, pa je spavao duze u jednom komadu. Sinoc, isto nije upalilo. Jednostavo, nasa beba nema rutine, pogotovo kad mi dodjemo kuci. Onda ga se dohvatimo, pa udaramo sa njim do vahile sahatile. A za vikende da ne pricam, jer onda smo nonstop sa njim, barem ja, i sav raspored bacimo kroz prozor ... valjda da nadoknadimo za propusteno vrijeme tokom sedmice. :| U vezi mog posla, nema teoretske sanse da se ista promjeni jer sam specijalizant i imam *nula* kontrole nad rasporedom.

Nismo med, ne dam zbog straha od Clostridium botulinum. Ali zato imamo secernu vodu pored krevetica. I da, krevetic je spojen uz nas krevet, al dzaba.
vozač

#39 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by vozač »

Hajde ba, šta ste nadigli frku, zahvali bogu da ti je dijete živo i zdravo, koliko ljudi ih je željno.
Prvo malo da te nalijepim, a moje iskustvo je otprilike ovakvo.

Spavala su mi djeca ko bebe i po 12 sati u komadu, ima djece koja opet ne mogu zaspati bez da im muzika buba i to glasna, ima ih koja traže da se muha ne čuje, druga se udrmaju topovi ih ne mogu probuditi, nema tu recepta, svako je dijete priča za sebe.
Možeš pokušati uvesti malo reda i discipline, biti dosljedan u nekim stvarima, npr. uvijek u isto vrijeme u krevet, po mogućnosti što ranije, bez ljuljanja itd, a grljenje je sasvim preporučljivo ... i to ne samo od strane mama.
Dijete ako je sito i nema neke svoje probleme (grčeve i sl.), šta ga ima mučiti, spavaće. Jedno od pravila, ako već pitaš, pusti ga nek spava kad god hoće (bio dan ili noć) i ni slučajno ne slušaj savjete pametnjakovića o buđenju da bi se nahranilo (pomisli samo kako bi se ti osjećao da te neko probudi iz najdubljeg sna i kaže ti "hej, hoćeš li šta da jedeš". Poslao bi ga u...
Nego ti to svoje dijete malo na zrak, kad god imaš prilike, makar i na prozor, malo igranja da se dijete aktivira i izmori, dobra klopa pred spavanje, malo animacije, pitanje je i šta radi preko dana, zabavlja li se, MISLIM DA SAMO TREBA IMATI ODREĐENI RED I TO JE TO.

... i ne kukaj, pa šta bi bio svijet bez njih?
zili

#40 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by zili »

KAMILICA! evo sad se sjetih - blaga kamilica i blago zašećerena pred spavanje

kad se probudi u sred noći, nemoj paliti svjetlo - bebe su prahistorijske u smislu da ako im upališ svjetlo, one misle da je svanuo novi dan i spremno kreću u akciju. i jedno sat pred spavanje gledaj da je što manje svjetla - simuliraj zalazak sunca/sumrak jer to pokreće bebin prahistorijski mehanizam za zzzzzzzzzz :)

osim toga ti jedino mogu preporučiti killer trodupli espresso za ujutro
encian

#41 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by encian »

ja procitah da je za bebin dobar san bitno i da jede vecernje mlijeko. takvo mlijeko sadrzi prirodne supstance koje bebu uspavljuju, dok ono jutarnje sadrzi druge supstance koje bebu poticu na aktivnost.
ljubav_aha

#42 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by ljubav_aha »

Vragolan wrote:
neprilagodjena wrote:Zar wtf nije psovka :roll: :roll:
ako ima rijec f..k nemora znaciti da je psovka , to se vise tumaci kao HAAA??? po naski znaci cudis se necemu
ili NUUUU A A A A , SVASTA
neprilagojdena je u pravu

vragolancek,hajd' reci WTF na poslu ispred klijentale,jer Boze moj,ti si se samo malo zaibretio na moderan nacin,a klijentala "nece" reagovati ovako :shock: ma nee nece,uopste :oops:

med NE,svako reaguje drugacije,niko nema pravo ekperimenitrati sa bebom

neprilagodjena ,ma ti si mama i po :thumbup:
IBN_ÆDÆM

#43 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by IBN_ÆDÆM »

Aorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6? :)
Nauci je da ti kaze zasto place... :-?
muha_sa

#44 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by muha_sa »

Aorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6? :)
:lol: :lol: :lol:

tek ovo vidjeh :lol: kako je lijepo kad dan s osmjehom krene :-D

nego--šta bi--kako sad pajki :? :D
kad se sjetim kako su mene moja handrila :-) na poslu sam stojeći spavo :lol:
pshhh

#45 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by pshhh »

moderator wrote:
Za svu djecu koja su rodjena i prezivjela
1950-te, 60-te, 70-te & 80-te!!

Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes

U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Čuvati daleko od domašaja djece" na bočicama s lijekovima, vratima i ormarima.
Kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pišali u krevet.

Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.

Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flašicu Kole s našim prijateljima i

NITKO
nije umro zbog toga.

Jeli smo mliječne sladolede, bijeli kruh i pravi putar, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli,

zato što smo se
STALNO IGRALI VANI

Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svijetla na ulici,

skrivača, planova, klisa, pikulanja, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga, fantoma i svega ostalog sto je samo dječja mašta bila u stanju smisliti,

Nerijetko, niko nas nije mogao naci po cijeli dan..
I nikad nije bilo problema...

Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kočnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica
naučili smo kako da riješimo proble
Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u školi.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmjerivača pa smo ipak završavali nekakve škole.
Nama nisu prodavali drogu ispred škole...
Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
nikakve video igrice,
nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva),
nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chatrooms.......

MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO IŠLI VAN
DRUŽITI SE S NJIMA !
Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali
naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga
Igrali smo se sa lukovima i strijelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preživjeli bez posljedica!
Išli smo biciklom ili pješke do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se družimo i budemo zajedno!
Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!
Posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva
Naše generacije su proizvele najbolje izumitelje
i naučnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost.
I naučili smo da živimo s tim !
I ti pripadaš toj generaciji?
ČESTITAM!
MOŽDA CEŠ ŽELJETI DA PODIJELIŠ OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO ŠTO SU ADVOKATI, DRŽAVE I VLADE POČELI ODREDJIVATI KAKO TREBA ŽIVJETI !
Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali

Pozdrav generaciji.

ŽIVJELI !!!
Jeste vala dobro bilo. :thumbup:
Sheikha

#46 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Sheikha »

Pokusaj naci knjigu ili je skini preko neta: Elizabeth Pantley - Kako uspavati dijete bez plakanja .. ima super savjeta :)
Ja hB nisam imala problema sa mojim djetetom, taman je tad negdje oko 5-og ili 6-og mjeseca pocela da spava svu noc i to traje i dan danas, a vec ima 19 mjeseci. Spava po 12 sati. Meni je mnogo pomagalo to sto sam pravila razliku izmedju dnevnog i nocnog spavanja. Danju je svjetlo normalno, radi TV ili svira neka muzika, dok nocu je sve mirno i priguseno svjetlo (i dan danas spava sa jaako slabim svjetlom u sobi).

Evo da vidis usput koliko je sna potrebno djeci do 2 godine
http://www.bhbebe.com/portal/beba/rast- ... a-potrebno

Sretno u svakom slucaju :)

p.s. bas me zanima da li @moderator ima djecu i da li im je davao med u dobi od 5 mjeseci? :shock:
Svasta ces cuti cccc :roll:
trinaesti

#47 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by trinaesti »

ja ovih danasnjih roditelja. najradije bi se j....li a da im ne udje.

cuj istrenirat bebu. ccc

nego, zaiskali ste, eto vam ga!

very good, nice, sleeps :-D
marselaaaa

#48 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by marselaaaa »

Imam bebu od 10 mjeseci i stalno sanjam kako me zovu na posao probudim se istraumirana, tako da mogu pretpostaviti kako ti je bilo kad si morala ostaviti to malo biće i još ga ne vidiš po čitav dan.Zato sve moguće čestitke i podrška :) :) :)
Što se mene lično tiče dakle ne radim još uvijek sam sa bebom i moja nema nikakav ritam isključivo što mislim da su bebe koje doje malo specifične i zahtjevnije a ja je ne mogu slušati da plače i odmah je uzmem , sada s obzirom da radiš pretpostavljam da ne možeš dojiti pa ću to isključiti , najvjerovatnije što je već neko rekao ,da bude bez vas čitav dan onda mu se odjednom ukažete i taman počne uživati kad ono vrijeme za spavanje........
Moram ti priznati da iako ne radim ima dana kada me baš iscrpi to nespavanje pa nisam ni za šta,tako da imaš od mene sve čestitke što možeš izdržati radni dan,samo ne znam koliko si efikasna :) :) :)
što se savjeta tiče probala sam masažu i kupanje, dobro nahraniti....... ali nije bilo nekog rezultata čak mi je bolje spavala do cca. 3. mjeseca nego sada :lol: a da napomenem da po danu vrlo malo spava u više navrata nabere oko 3 sata, a uveče spava tek oko 22, ona sama sebi određuje ritam ,samo je konstanta kasno lijeganje , buđenje 2-3 puta i ustajanje max u 08:00 :sad:
Sretno :) :) :)

A što se tiče ovih kritika uopšte mi nisu jasni,kao prvo pola ih ni nema slično iskustvo a komentarišu tvoje pitanje koje po meni uopšte nije neprimjereno jer naravno da ne ugrožavaš djetetovo zdravlje ni razvoj time što imaš potrebu da spava " u komadu" a samim tim ćeš ti biti više u stanju odgovoriti zahtjevnom dnevnom rasporedu, mislim ne znam u čemu oni nalaze problem.............
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Biti strpljiv i cekati dok dijete malo ne poraste. Ovo govorim iz iskustva i troje djece koje imam iza sebe. Moram naglasiti da je svako dijete individualno pa tako i ritam spavanja, jela, igranja je vrlo razlicit do djeteta do djeteta. Nravno roditelj moze uticati na te ritmove i usmjeriti na "pravi put" ali kod tako malih beba je to skoro nemoguca misija. :D

Sretno.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#50 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?

Post by pape »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Naravno roditelj moze uticati na te ritmove i usmjeriti na "pravi put" ali kod tako malih beba je to skoro nemoguca misija. :D
:-) Ma bolan, ... pustite bebe neka zayebavaju, ... sta im sa 5-6 mjeseci uvodite pjesadijsku obuku, ... :-)
A sto se tice "pravog puta", ... to ostavite za obdaniste, .... teti Arziji, .... :oops: :zzzz:
Post Reply