HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Moderator: anex
-
Aorta
#1 HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6? 
- valter.ba
#2 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Pa ne mozes istrenirati bebu od 5 mjeseci da spava 8 sati u komadu
. Beba ima svoje potrebe i sasvim je normalno da se probudi 2-3 puta u toku noci kako bi jela i eventualno malo zahebavala
pa beba je to
Izdrzite 
- chuchumbamayumbe
#3 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Kako se budi?
Da li se budi placuci, ili se budi onako, bez placa?
Kazes da se budi nekoliko puta u toku noci?
A kako je uspavate kada se probudi?
Da li je hranite po noci?
Da li su i koji su zubi nikli?
Mislim, nemoje se uvrijediti, ali pitanje ti je ono, da zakolutam ocima...

Da li se budi placuci, ili se budi onako, bez placa?
Kazes da se budi nekoliko puta u toku noci?
A kako je uspavate kada se probudi?
Da li je hranite po noci?
Da li su i koji su zubi nikli?
Mislim, nemoje se uvrijediti, ali pitanje ti je ono, da zakolutam ocima...
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#4 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Aorta, ... ne budi sebicna, ...
Tu ne mozes uciniti bas nista, .... sve sto bi ucinila da je "istrenirash", bilo bi na njenu stetu.
Pusti je neka ona trenira vas dvoje.
Opustite se i uzivajte u njenim nocnim "zayebancijama", ....
Tu ne mozes uciniti bas nista, .... sve sto bi ucinila da je "istrenirash", bilo bi na njenu stetu.
Pusti je neka ona trenira vas dvoje.
Opustite se i uzivajte u njenim nocnim "zayebancijama", ....
-
MAN-lion's coach
#5 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:29, edited 1 time in total.
- Ljuska_u_BaklaFi
#6 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Nema tu treniranja, jer nijedna beba nije ista. Neke spavaju (moja braticna) po cijelu noc, cak je oni bude da nahrane a 5 joj je mjeseci, dok druga prijateljica ima sina koji konstantno place jer ima jake grceve u stomaku tako da, naoruzaj se strpljenjem dok ne pregurash sve to.
i zahvali Bogu shto je imash
da te zayebava
- Loulou
#7 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Sladak post...valter.ba wrote:Pa ne mozes istrenirati bebu od 5 mjeseci da spava 8 sati u komadu![]()
![]()
. Beba ima svoje potrebe i sasvim je normalno da se probudi 2-3 puta u toku noci kako bi jela i eventualno malo zahebavala
pa beba je to
Izdrzite

-
Aorta
#8 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Hvala na odgovorima. Vi sto odmah drvljem i kamenjem, niste fer.mislis wrote:lako vam je pricat` kad ne trenira vas![]()
![]()
e, sad ko koga treba da tranira to je diskutabilno i nije pitanje ovdje.
odokativno ( odgojila dvije bebe) beba od pet mjeseci bi trebala da prespava dobar dio noci.
Ako je sita, presvucena, zdrava i nista je ne ometa nece joj nista faliti da se nauci spavati po noci.
Naoruzajte se sa strpljenjem i potrazite pomoc ako je neophodno i od blize rodbine.
Mamino ponasanje utice na bebino i ako si ti razdrazljiva i neurozna ( a mozda i dojis) i beba ce ti biti ista taka![]()
![]()
Za pocetak ne skaci odma` da je uzmes u narucje. Sacekaj koju minutu i postepeno produzavaj vrijeme prije nego sto je uzmes. Smiris je i vratis u krevetac. Jedna stvar po meni bitna ne ucite je da spava sa vama u krevetu.
Samo jos da dodam vrijeme prolazi brzo i ni jedna beba nije ostala da se nije naucila spavati po noci. Prije ili kasnije![]()
Sa srecom
- chuchumbamayumbe
#9 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Mozda su mu vec poceli zubi da nicu, malo bi bilo rano, ali nije nikakvo cudo.
Jel doji ili flasica?!
Jel doji ili flasica?!
-
zelenashica
#10 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Naoružaj se strpljenjem draga mamice
...nije beba kao odrastao čovjek da zna kad je vrijeme da spava,kad da jede,......jednostavno bebe su tu da nas promijene a ne da mijenjamo mi njih 
Last edited by zelenashica on 28/02/2010 20:01, edited 1 time in total.
-
melb26sa
#11 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
.
Last edited by melb26sa on 01/03/2010 19:22, edited 1 time in total.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#12 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Kako god bilo, .... ja navijam za bebu, ...
... 
... -
zelenashica
#13 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
i jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa samo neka beba šefujepape wrote:Kako god bilo, .... ja navijam za bebu, ......

-
zelenashica
#14 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
mlatila sam ja i svojemislis wrote:lako je tudjim sviralom gloginje mlatiti![]()
ako nemate nekog da vam pomogne bar jedan dan u sedmici nije vam veselo.
Ja po defaultu navijam za slabijeg. Biti trudan devet mjeseci, poroditi se, prtrpiti sve hormonalne promjene, raditi
jedanaest sati i skakati kad god se bebi cefne nije lako.
Pa vi vidite za koga navijate. Sto bi moja mati rekla: jbm ti mater, to mi je fala sto sam te cuvala i pazila.
-
zelenashica
#15 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
naravno da se ne mjeri ustajanjem.....samo ipak strpljenje je osnov koji sve moramo imati..ja vjerujem da je mama umorna ali neka joj neko od porodice malo pripomogne....ipak se lakše dogovoriti sa odraslom osobom nego bebommislis wrote:Vjerujem ti na rijec da ga volis najvise na svijetu.
Necu zeni da prisjedam na muku. Moji su sa mjesec dana spavali po 6-7 sati u komadu. Tako da ja tih problema
nisam imala. Ali ako majka nije odmorna nece bebcetu biti ni od kake koristi.
I ne mislim da se majcina ljubav mjeri sa koliko si puta ustao prosle noci
- Altuna
#16 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
AortaAorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6?
-
paprica29
#17 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
U petom mjesecu života će spavati i buditi se kad je njoj ćeif, i nema tog treninga koji će je istrenirati da spava koliko i kad tebi odgovara. I kod mene je bio sličan slučaj sve do 11-12 mjeseca(buđenje 2-3 puta u toku noći zbog jela), a tada je počela jesti mlijeko (ona birvaktile hapa što smo je mi jeli s keksom) i od tada spava minimalno 8 sati u komadu. Također, to je i period kada počinju rasti zubi, pa i to može biti jedan od razloga. Problem ćeš riješiti tek kada ga beba riješi.
- blackberry
#18 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
ja ne znam šta je problem...pa bebač plače i ne može da pajki po čitavu noć...to je sasvim normalna stvar...i, ne znam za vas, ali kada mi neko napiše da hoće da istrenira dijete - to mi zvuči kao da uči cuku da se ne piški u kući...možda je do mene...btw, moji mačići se bude u 1, 3, 5 i pola 7 u toku noći...i svaki put zahtijevaju poljupce, maženje, nosanje...i tako već četiri godine...i svaki dan idem na posao normalna...heheh, nakon nekog vremena se navikneš da se bude...znam da nije isto s macama i bebama...ali ja se definitivno osjećam kao da zadnej 4 godine ima 3 bebe koje nikako da spavaju u toku noći
ali, toliko ih volim da mi ne smeta...ne smijem ni zamisliti koliko ću umaziti svoju bebu 
- neprilagodjena
#19 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Moram da potpisem ovaj post.mislis wrote:lako vam je pricat` kad ne trenira vas![]()
![]()
e, sad ko koga treba da tranira to je diskutabilno i nije pitanje ovdje.
odokativno ( odgojila dvije bebe) beba od pet mjeseci bi trebala da prespava dobar dio noci.
Ako je sita, presvucena, zdrava i nista je ne ometa nece joj nista faliti da se nauci spavati po noci.
Naoruzajte se sa strpljenjem i potrazite pomoc ako je neophodno i od blize rodbine.
Mamino ponasanje utice na bebino i ako si ti razdrazljiva i neurozna ( a mozda i dojis) i beba ce ti biti ista taka![]()
![]()
Za pocetak ne skaci odma` da je uzmes u narucje. Sacekaj koju minutu i postepeno produzavaj vrijeme prije nego sto je uzmes. Smiris je i vratis u krevetac. Jedna stvar po meni bitna ne ucite je da spava sa vama u krevetu.
Samo jos da dodam vrijeme prolazi brzo i ni jedna beba nije ostala da se nije naucila spavati po noci. Prije ili kasnije![]()
Sa srecom
Moj sin se isto budio po nekoliko puta po noci da ga hranim,kod njega nije pomagala flasica sa vodom ili cajem.
Ja sam svom sinu pocela davati flasicu navece,prije spavanja ga podojim (koliko hoce) i onda spavanje,moram da kucnem u drvo odkako tako to radim on se ne budi vise po noci.
- shipak
#20 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
reci hvala Bogu.
moja beba ima 5 mjeseci i ustaje 4 do 5 puta u toku noći
moja beba ima 5 mjeseci i ustaje 4 do 5 puta u toku noći
- arbosan
#21 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Evo isprobanog recepta, dakle, prije spavanje, obavezno okupati dijete, i fino masirati, i onda sto prije ga posusiti, a za to vrijeme, nek suprug pravi flasicu, ili ako dojis, da ga nahranis, i vidjet ces kako ce zaspati.
Dakle, to radi svako vece, naravno neko ce ti reci da toliko kupanje ne treba, ali cinjenica da itekako treba radi zdravlje i opustanje djeteta. a naravno kada ga kupas, nemoj koristiti sampone i ta cuda, nego mlaka voda, i masaza.
Eto, toliko od mene, probaj i uzivaj u snu.
Dakle, to radi svako vece, naravno neko ce ti reci da toliko kupanje ne treba, ali cinjenica da itekako treba radi zdravlje i opustanje djeteta. a naravno kada ga kupas, nemoj koristiti sampone i ta cuda, nego mlaka voda, i masaza.
Eto, toliko od mene, probaj i uzivaj u snu.
- neprilagodjena
#22 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
Arbson kod mene to kupanje svako vece pred spavanje nije pomagalo
on se od kupanja jos vise razbudi
Naravno sve je od djeteta do djeteta,mozda kod nje bude pomoglo.
on se od kupanja jos vise razbudi
- neprilagodjena
#23 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
moderator beba joj je 5 mjeseci,gdje ce joj med davati

- Altuna
#24 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
halalite upad ali NI SLUCAJNO bebi ispod godinu i po ne dajite med!!! Rizik je preveliki 
- arbosan
#25 Re: HELP!! Sta i kako uciniti da beba spava preko noci?!?
neprilagodjena wrote:Arbson kod mene to kupanje svako vece pred spavanje nije pomagalo![]()
![]()
on se od kupanja jos vise razbudi![]()
![]()
Slažem se, međutim, najgore sto mogu roditelji da ucine, jeste da se ne drze neke upute do kraja. Recimo, ako prve sedmice kupas dijete svaki dan, a onda preskaces, ili jedno vrijeme ne ucinis to, pa opet to uradis, to naravno nece uspijet.
Znam da smo mi pokusavali, i na kraju uspjeli da uvedemo neki red kod sina, i kasnije kod kcerke kada se rodila, i uspjelo je. Onda smo recimo znali ako place u neko vrijeme koje nije recimo predvidjeno za jeli, to znaci da se pogledamo pelene, ili da da ga/je boli stomak od grceva i tako to.
Tesko jeste, ali treba se drzati jednog kontinuiteta. I nikada ne ostavljati djecu da placu, to je lose, moze dijete da dobije bruh, ili sto vise, da kasnije ima posljedice od toga. Nasi bi rekli, pusti ga da place, tako razvija pluce, to niposto ne poslusati.
Pihhhh, evo sta sam se jos sjetio, kako moze osim kupanje, dakle, sa tim treba biti vrlo oprezno ako majka nema osjecaja za polozaj djeteta, recimo ako majka kada dijete pocinje plakati stavi je/ga na svoja prsa, i tako zaspu oboje, to je jako dobro. isto tako, ako dijete spava u odvojenom krevetu, treba privuci krevet da bude uz mamu, pa ako pocinje plakati, samo ga direne malo rukom, ili jos bolje, a to smo mi uradili, skinuo sam jednu stranu kreveta, i spojijo sa nasim, tako da je supruga spavala uz dijete, i uvijek je dijete osjetilo blizinu majke, pa ako bi plakao/la, napravi falsicu i fino pojede, i svi sretni spavamo