Altuna wrote:halalite upad ali NI SLUCAJNO bebi ispod godinu i po ne dajite med!!! Rizik je preveliki
Slazem se, vrlo je opasno maloj bebi dati med na taj nacin.
Moderator: anex
Altuna wrote:halalite upad ali NI SLUCAJNO bebi ispod godinu i po ne dajite med!!! Rizik je preveliki
I ja sam sa 3 mjeseca jela grahmoderator wrote:Ako beba od 2 mjeseca moze jesti pasirani grah, zasto ne bi mogla malo meda??neprilagodjena wrote:moderator beba joj je 5 mjeseci,gdje ce joj med davati![]()
Mene othranise time, pa zdrav prav.
Kako god, prekontrolisi kvalitet mlijeka. I izvadi sve igracke iz krevetica koje su Čajna.
arbosan wrote:neprilagodjena wrote:Arbson kod mene to kupanje svako vece pred spavanje nije pomagalo![]()
![]()
on se od kupanja jos vise razbudi![]()
![]()
Naravno sve je od djeteta do djeteta,mozda kod nje bude pomoglo.
Slažem se, međutim, najgore sto mogu roditelji da ucine, jeste da se ne drze neke upute do kraja. Recimo, ako prve sedmice kupas dijete svaki dan, a onda preskaces, ili jedno vrijeme ne ucinis to, pa opet to uradis, to naravno nece uspijet.
Znam da smo mi pokusavali, i na kraju uspjeli da uvedemo neki red kod sina, i kasnije kod kcerke kada se rodila, i uspjelo je. Onda smo recimo znali ako place u neko vrijeme koje nije recimo predvidjeno za jeli, to znaci da se pogledamo pelene, ili da da ga/je boli stomak od grceva i tako to.
Tesko jeste, ali treba se drzati jednog kontinuiteta. I nikada ne ostavljati djecu da placu, to je lose, moze dijete da dobije bruh, ili sto vise, da kasnije ima posljedice od toga. Nasi bi rekli, pusti ga da place, tako razvija pluce, to niposto ne poslusati.
Pihhhh, evo sta sam se jos sjetio, kako moze osim kupanje, dakle, sa tim treba biti vrlo oprezno ako majka nema osjecaja za polozaj djeteta, recimo ako majka kada dijete pocinje plakati stavi je/ga na svoja prsa, i tako zaspu oboje, to je jako dobro. isto tako, ako dijete spava u odvojenom krevetu, treba privuci krevet da bude uz mamu, pa ako pocinje plakati, samo ga direne malo rukom, ili jos bolje, a to smo mi uradili, skinuo sam jednu stranu kreveta, i spojijo sa nasim, tako da je supruga spavala uz dijete, i uvijek je dijete osjetilo blizinu majke, pa ako bi plakao/la, napravi falsicu i fino pojede, i svi sretni spavamo
queneprilagodjena wrote:Vragolan zbog cega psujes![]()
![]()
Zena se mozda izrazila pogresno,djetetu treba ritam i tu nema nista lose.
ako ima rijec f..k nemora znaciti da je psovka , to se vise tumaci kao HAAA??? po naski znaci cudis se necemuneprilagodjena wrote:Zar wtf nije psovka![]()
Moja braticna jede med od prve sedmice svog zivota, nisam se slagala sa tim ali hvala Bogu eno je ziva i zdrava i prava poguzijaneprilagodjena wrote:moderator beba joj je 5 mjeseci,gdje ce joj med davati![]()
neprilagojdena je u pravuVragolan wrote:ako ima rijec f..k nemora znaciti da je psovka , to se vise tumaci kao HAAA??? po naski znaci cudis se necemuneprilagodjena wrote:Zar wtf nije psovka![]()
ili NUUUU A A A A , SVASTA
Nauci je da ti kaze zasto place...Aorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6?
Aorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6?
Jeste vala dobro bilo.moderator wrote:Za svu djecu koja su rodjena i prezivjela
1950-te, 60-te, 70-te & 80-te!!
Prvo, prezivjeli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes
U to vrijeme nisu postojala upozorenja u stilu "Čuvati daleko od domašaja djece" na bočicama s lijekovima, vratima i ormarima.
Kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pišali u krevet.
Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama.
Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u supermarketu. Dijelili smo flašicu Kole s našim prijateljima i
NITKO
nije umro zbog toga.
Jeli smo mliječne sladolede, bijeli kruh i pravi putar, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli,
zato što smo se
STALNO IGRALI VANI
Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se cijeli dan, sve dok se ne upale svijetla na ulici,
skrivača, planova, klisa, pikulanja, partizana i nijemaca, kauboja i indijanaca, zaloga, fantoma i svega ostalog sto je samo dječja mašta bila u stanju smisliti,
Nerijetko, niko nas nije mogao naci po cijeli dan..
I nikad nije bilo problema...
Provodili smo cijele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kočnice.
Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica
naučili smo kako da riješimo proble
Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u školi.
Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmjerivača pa smo ipak završavali nekakve škole.
Nama nisu prodavali drogu ispred škole...
Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
nikakve video igrice,
nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva),
nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chatrooms.......
MI SMO IMALI PRIJATELJE
I MI SMO IŠLI VAN
DRUŽITI SE S NJIMA !
Padali smo sa drveca, znali se posijeci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali
naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga
Igrali smo se sa lukovima i strijelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preživjeli bez posljedica!
Išli smo biciklom ili pješke do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se družimo i budemo zajedno!
Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.
U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!
Posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva
Naše generacije su proizvele najbolje izumitelje
i naučnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost.
I naučili smo da živimo s tim !
I ti pripadaš toj generaciji?
ČESTITAM!
MOŽDA CEŠ ŽELJETI DA PODIJELIŠ OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO ŠTO SU ADVOKATI, DRŽAVE I VLADE POČELI ODREDJIVATI KAKO TREBA ŽIVJETI !
Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali
Pozdrav generaciji.
ŽIVJELI !!!
Aorta wrote:Dragi roditelji male djece, pliz posavjetujte kako ste naucili vasu bebu da spava preko noci? Nasoj bebi je 5 mjeseci i budi se 2-3 puta preko noci. Kako "istrenirati" da spava, recimo, od 10-6?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Naravno roditelj moze uticati na te ritmove i usmjeriti na "pravi put" ali kod tako malih beba je to skoro nemoguca misija.![]()