shvatam sta hoces da kazes... i slazem se s tim... na kraju, ne zove se bezveze VJEROVANJELost in Trasnlation wrote:Trascendentalno znanje je apsolutno znanje, ali jasno je samo onima koji ga dosezu i tu ne postoji dokazivanje, empirija tu gubi smisao.cekaj... tebi je logicnije, i vise ima dokaza, da je neki covjek koji sjedi na oblaku mahnuo carobnim stapicem i stvorio sve ovo?
problem je sto, u ovom slucaju, sagovornik (zaboravio sam nick, mrsko mi je gledati) pokusava na neki nacin da to dokaze... uz to jos i kategoricno odbacuje jedino logicno objasnjenje, do sada, koje imamo o postanku...
sto se tice trascendentalnog znanja, te da tu ne postoji empirija, tj. da gubi smisao... to samo po sebi postavlja kamen spoticanja religijama... otvorimo li oci, te pogledamo realno, klasicna teorija zastrasivanja... "budes li ukljucio mozak gorit ces u paklu" - na neki nacin...
ljudska priroda je takva, znatizeljna... i vrijeme ce pokazati da takvo razmisljanje (religijsko) ne moze obuzdati covjeka zauvijek... religija gubi na jacini, to je ocigledno... zasto? jednostavno imamo sada objasnjenja za pojave koje su se prije smatrale djelom vise sile... primjer: vise ni religiozni ljudi nece prihvatiti tezu da bog dize i spusta sunce, vec da ono "izlazi" i "zalazi" obrtanjem zemlje oko svoje ose...
da se covjecanstvo slijepo vodilo po religiji mi bismo i dan danas tucali kamen od kamen da zapalimo vatru