Razmisljanje o vjeri

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
albert007

#1 Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina. Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada... a ko vam garantuje da je to "božija" riječ? Da li ste 100% sigurni? Možda i niste, ali vas strah od neke više kazne ipak tjera da vjerujete u to. Samo se zapitajte zašto slijepo vjerujete u boga od kada znate za sebe, a mnogi od vas nisu čak ni pročitali svoje svete knjige. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima. Po meni bog nije ono što religije predstavljaju i nije nešto što od nas nešto zahtjeva. Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.

Znam da ću biti :evil: za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam :evil: jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio?? :D
statix

#2 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by statix »

Sudeci po opisu dzenneta, prije bih rekao da ih to motivise na vjeru.
lamarab

#3 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by lamarab »

Alberto 007, ja te razumijem, zato sto je jedan moj jako dobar prijatelj slicno kao ti razmisljao, i mislim da i sada razmislja...on je odgojen kao vjernik, i stasao kao vjernik, a onda je za njega nastupilo doba zivota u kojem se samostalno i kolektivno sazrijeva, i u tom momentu njegove potrebe za samostalnoscu, originalnoscu, intelektualnim razvojem i djelovanjem, on je osjetio da ga religija potpuno u nekim stvarima sputava, i mjesto utocista postaje neka vrsta kaveza-neprirodno nametnutog. Razvio je sopstvenu religiju po kojoj sve sto iskreno radis jeste istinski i ispravno-
nesto u smislu da je u stvari nasa istinska priroda kreirana tako da je ispravno funkcionise samo ako se oslobodi....
uglavnom njegova potreba za vjerom i KNJIGOM /vjerskom Bozijom uputom/ je nestala...ovo su njegove rijeci.

I mislim da ovakva pitanja, kao sto si i ti nama postavio nisu tako rijetka kao sto mi mislimo, ili sam ja mislila...
Zasto dolazi do njih...sta znaci robovanje...da li se slijepo vjeruje onome sto se pise u Svetim knjigama...ili za to postoje duboki razlozi...jesu li ljudi ispravni ili ne ako vjeruju ili ne vjeruju...

puno pitanja...

Ali ISTINA, za onog ko je jednom spozna je NEZAMJENJIVA, i nema ALTERNATIVU, i moze biti samo zapostavljena istina, ali ne i sumnja! I mozes pogrijesiti, i imati los dan ili godinu, ili 6 godina...ali to ne mjenja postojanje Boga...ni Njegove Velicine. Zasto da robujemo...sto bih ja robovao uopste...ne moram to odmah ni saznati...toliko je Bozije predivne Velicine da cu se rado stpeti za odgovor.
Thunderman_Swe

#4 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Thunderman_Swe »

albert007

Sve sto si ti naveo ima odgovor u Kur´anu. Dakle sve subhe ili sumnje koje nevjernici postavljaju u vezu Islama i Allaha (swt) su odgovorene u Kur´anu. Ti govoris o nekom realnom dokazu za vjeru, ali Allah (swt) nam govori u Kur´anu da vjernici vjeruju u nevidljivi svijet, dakle svijet meleka, dzinna, Dzenneta i Dzehennema, Allaha (swt). Ovo je razlika izmedzu vjernika i nevjernika, vjernik vjeruje u nevidljivi svijet dok nevjernik nevjeruje u to.

A to za covjeka i razlog postojanja, trebas znati da je Allah (swt) stvorio covjeka da njemu robuje. Ti se cudis zasto tako? Porucujem ti da malo pogledas i razmislis o covjeku i razlog postojanja. Zasto? Saznaces da ima razlog, da smo stvoreni, i da svi mi pripadamo Allahu (swt), zato smo stvoreni da Njega obozavamo i Njemu cemo se i vratiti.
albert007

#5 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

lamarab wrote:Alberto 007, ja te razumijem, zato sto je jedan moj jako dobar prijatelj slicno kao ti razmisljao, i mislim da i sada razmislja...on je odgojen kao vjernik, i stasao kao vjernik, a onda je za njega nastupilo doba zivota u kojem se samostalno i kolektivno sazrijeva, i u tom momentu njegove potrebe za samostalnoscu, originalnoscu, intelektualnim razvojem i djelovanjem, on je osjetio da ga religija potpuno u nekim stvarima sputava, i mjesto utocista postaje neka vrsta kaveza-neprirodno nametnutog. Razvio je sopstvenu religiju po kojoj sve sto iskreno radis jeste istinski i ispravno-
nesto u smislu da je u stvari nasa istinska priroda kreirana tako da je ispravno funkcionise samo ako se oslobodi....
uglavnom njegova potreba za vjerom i KNJIGOM /vjerskom Bozijom uputom/ je nestala...ovo su njegove rijeci.

I mislim da ovakva pitanja, kao sto si i ti nama postavio nisu tako rijetka kao sto mi mislimo, ili sam ja mislila...
Zasto dolazi do njih...sta znaci robovanje...da li se slijepo vjeruje onome sto se pise u Svetim knjigama...ili za to postoje duboki razlozi...jesu li ljudi ispravni ili ne ako vjeruju ili ne vjeruju...

puno pitanja...

Ali ISTINA, za onog ko je jednom spozna je NEZAMJENJIVA, i nema ALTERNATIVU, i moze biti samo zapostavljena istina, ali ne i sumnja! I mozes pogrijesiti, i imati los dan ili godinu, ili 6 godina...ali to ne mjenja postojanje Boga...ni Njegove Velicine. Zasto da robujemo...sto bih ja robovao uopste...ne moram to odmah ni saznati...toliko je Bozije predivne Velicine da cu se rado stpeti za odgovor.

Upravo to.. ali nekako ne mogu da budem skrt i da "to" drzim samo za sebe, a znam da me drugi nece razumjeti kao sto ja nisam razumio ranije...ali eto, da bar jedan razumije o cemu pricam meni ce biti dovoljno...
bespelj

#6 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by bespelj »

vjera je sastavni dio života.
A nešto je sasvim drugo biti nesposoban za samostalnu odluku, živjeti čekajući da nam netko drugi kaže kako trebamo
da vjerujemo u nešto,sami trebamo da odlučimo u što trebamo da vjerujemo i kako se odnositi prema tom vjerovanju,
albert007

#7 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

Thunderman_Swe wrote:albert007

Sve sto si ti naveo ima odgovor u Kur´anu. Dakle sve subhe ili sumnje koje nevjernici postavljaju u vezu Islama i Allaha (swt) su odgovorene u Kur´anu. Ti govoris o nekom realnom dokazu za vjeru, ali Allah (swt) nam govori u Kur´anu da vjernici vjeruju u nevidljivi svijet, dakle svijet meleka, dzinna, Dzenneta i Dzehennema, Allaha (swt). Ovo je razlika izmedzu vjernika i nevjernika, vjernik vjeruje u nevidljivi svijet dok nevjernik nevjeruje u to.

A to za covjeka i razlog postojanja, trebas znati da je Allah (swt) stvorio covjeka da njemu robuje. Ti se cudis zasto tako? Porucujem ti da malo pogledas i razmislis o covjeku i razlog postojanja. Zasto? Saznaces da ima razlog, da smo stvoreni, i da svi mi pripadamo Allahu (swt), zato smo stvoreni da Njega obozavamo i Njemu cemo se i vratiti.
I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...
lamarab

#8 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by lamarab »

Istina je da se treba zapitati, pa cemu inace sluzi razum?

Jesi li ti pokusao da istrazujes, da trazis odgovore? Mozda bi te to moglo odvesti do cilja?
Thunderman_Swe

#9 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Thunderman_Swe »

albert007 wrote:

I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...
Kao prvo, ne spominji Darwinovu teorije, jel ona je vec propala. To nije nauka vec filozofija bazirana na ateizmu. Nauka je potvrdila da nema nikakve evolucije, vec samo manji promjena u zivim bicama, koji nemaju nikakve veze sa nekom evolucijom. Covjek je stvoren od Allaha (swt), ako ti to nevjerujes, i vjerujes u neku izmisljenu teorije o nekim majmunima za koji danas nema dokaza ni da su postojali, i koji su odjedanput pretvorili u danasnje ljude, onda ces ti goriti u Dzehennemu vjecno jel porices ajete iz Kur´ana sto je kufr i koji te vodi iz vjere.

Sto se tice Sudnjeg Dana, sve ovo sto ti navodis je receno i od strane mushrika u Mekki, oni su sumnjali isto u Sudnji Dan i o prozivljenju. Allah (swt) nam objasnjava u Kur´anu

Surah 45:24-37

24. "Postoji samo naš život zemaljski, živimo i umiremo, jedino nas vrijeme uništi" - govore oni. A oni o tome baš ništa ne znaju, oni samo nagađaju.

25. A kad im se ajeti Naši jasni kazuju, samo se ovim riječima izgovaraju: "Pretke naše u život povratite, ako je istina to što govorite."

26. Reci: "Allah vam daje život, zatim će učiniti da poumirete, a poslije će vas na Sudnjem danu sabrati, u to nema nikakve sumnje, ali većina ljudi ne zna."

27. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji! A na dan kada nastupi Čas oživljenja, oni koji su laži slijedili biće izgubljeni.

28. I vidjećeš sve narode kako na koljenima kleče; svaki narod biće prozvan prema svojoj Knjizi: "Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali!

29. Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se zapiše sve što ste radili."

30. One koji su vjerovali i dobra djela činili, Gospodar njihov će u Džennet Svoj uvesti. To će biti uspjeh očiti.

31. A onima koji nisu vjerovali: "Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, ali vi ste se oholili i narod nevjernički postali.

32. Kad se govorilo: ’Allahovo obećanje je, zaista, istina i u Čas oživljenja nema nimalo sumnje!’ - vi ste govorili: ’Mi ne znamo šta je Čas oživljenja, mi samo zamišljamo, mi nismo ubijeđeni’";

33. i ukazaće im se gnusna djela njihova i sa svih strana će ih okružiti ono čemu su se rugali,

34. i reći će se: "Danas ćemo mi vas zaboraviti kao što ste vi zaboravili da ćete ovaj vaš Dan doživjeti, vatra će vam prebivalište biti i niko vam neće moći pomoći

35. zato što ste se Allahovim riječima rugali i što vas je život na Zemlji bio obmanuo." Od toga Dana ih iz Džehennema niko neće izvući niti će se od njih tražiti da odobrovolje Allaha.

36. Pa, neka je hvaljen Allah, Gospodar nebesa i Gospodar Zemlje, Gospodar svih svjetova!

37. Njemu ponos i dika na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri!

Allah (swt) ce nas oziviti na Sudnjem Danu, koji nas je prvi i stvorio.
lamarab

#10 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by lamarab »

lamarab wrote:Istina je da se treba zapitati, pa cemu inace sluzi razum?

Jesi li ti pokusao da istrazujes, da trazis odgovore? Mozda bi te to moglo odvesti do cilja?
DJelujes mi kao neko ko je bas spreman licno istraziti da bi mogao nastaviti svoje vjersko putovanje...

Vjerujes li da je 2+2=4, to jest matematici? Evo odgovora za tebe:

"Nad njim je broj 19",

to mozes provjeriti samo trebas znati Arapski jezik...ili literaturi (prevedenoj)

U početnoj Kur'anskoj recenici

U ime Boga Milostivog Samilosnog, (u arapskom jeziku jedno slovo je jedan broj)
ima devetnaest slova, svaka od ovih rjeci se u Kuranu ponavlja tacno onaj broj puta koji je djeliv sa 19.
I ovoga ima jos puno puno, ali to bi vec sam morao istraziti...
Uglavnom covjek nije napisao Kuran (zato sto bi morao rjesiti u glavi jednacinu sa 19 nepoznatih u 7 vijeku nase ere).
Ja predlazem da prije nego odustanes, ipak jos malo pokusas da istrazis...ako ima volje.
arzuhal

#11 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by arzuhal »

albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju

Neprestano preispitujem svoje vlastito vjerovanje i stalno mu pronalazim nedostatke, slabosti, nedoslijednosti...pa se postidim...
glade

#12 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by glade »

Thunderman_Swe wrote:
Kao prvo, ne spominji Darwinovu teorije, jel ona je vec propala. To nije nauka vec filozofija bazirana na ateizmu. Nauka je potvrdila da nema nikakve evolucije, vec samo manji promjena u zivim bicama, koji nemaju nikakve veze sa nekom evolucijom. Covjek je stvoren od Allaha (swt), ako ti to nevjerujes, i vjerujes u neku izmisljenu teorije o nekim majmunima za koji danas nema dokaza ni da su postojali, i koji su odjedanput pretvorili u danasnje ljude, onda ces ti goriti u Dzehennemu vjecno jel porices ajete iz Kur´ana sto je kufr i koji te vodi iz vjere.
cekaj... tebi je logicnije, i vise ima dokaza, da je neki covjek koji sjedi na oblaku mahnuo carobnim stapicem i stvorio sve ovo?

i odgovori mi na ovo molim te:
ako ja sada sjednem i napisem knjigu... u njoj opisujem nekog boga koji nas je sve stvorio... i jos tvrdim da mi je to sve on diktirao... bi li mi vjerovao ili bi me proglasio ludim?
albert007

#13 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

Jesam, naravno da jesam, jer inace ne bih bio tu gdje jesam. Uglavnom, sad za sad mi je dosta sto znam sta NIJE istina, a nadam se da cu nekad do kraja zivota uspjeti shvatiti sta je sta, prvenstveno radeci na sebi... uglavnom najvaznije mi je da sam se uspio izvuci iz "obmane" i uspio neke stvari ostaviti iza sebe i sto sam siguran da im se ne mogu vratiti... a tesko je ne znati, lakse mi je da slijedim ono sto mi je receno davno i nastavim se boriti sa ovozemaljskim aktivnostima ne osvrcuci se na ovaj "problem"... ali ne mogu sada kada sam postao svjestan da to nije to...
albert007

#14 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

Thunderman_Swe, samo cu te jedno zamoliti... samo pokusaj ostaviti negdje u svojoj memoriji ovaj razgovor sa ovim cafirom, mozda me se sjetis jednog dana... a vjeruj mi da nije sve tako jednostavno kao sto mislis, odes u mekteb, nauce te necemu i spasen si...

A jesi se mozda ipak pitao kako to da si bas ti imao privilegiju da tvoja vjera bude islam? Zamisli da su turci zaustavljeni u grckoj? Danas bi se vjerovatno krstio. A sta je sa nekim jadnim eskimimom sa grenlanda koji nije imao privilegiju drzati Kur'an u rukama? Sta ce biti s njim? Znam da je u Kur'anu to sve objasnjeno, ali on nece klanjati, nece postiti, pit ce alkohol, jest ce svinjetinu... a bit ce dobar covjek koji cijeli zivot cini dobra djela, i na kraju ce biti sa tobom u Dzennetu... nije li to malo nepravedno prema tebi??
albert007

#15 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

lamarab wrote:

DJelujes mi kao neko ko je bas spreman licno istraziti da bi mogao nastaviti svoje vjersko putovanje...

Vjerujes li da je 2+2=4, to jest matematici? Evo odgovora za tebe:

"Nad njim je broj 19",

to mozes provjeriti samo trebas znati Arapski jezik...ili literaturi (prevedenoj)

U početnoj Kur'anskoj recenici

U ime Boga Milostivog Samilosnog, (u arapskom jeziku jedno slovo je jedan broj)
ima devetnaest slova, svaka od ovih rjeci se u Kuranu ponavlja tacno onaj broj puta koji je djeliv sa 19.
I ovoga ima jos puno puno, ali to bi vec sam morao istraziti...
Uglavnom covjek nije napisao Kuran (zato sto bi morao rjesiti u glavi jednacinu sa 19 nepoznatih u 7 vijeku nase ere).
Ja predlazem da prije nego odustanes, ipak jos malo pokusas da istrazis...ako ima volje.

Ne sporim da ima istinitih dijelova...ali ne postoji taj koji ce me ubjediti da je ta knjiga ista onakva kakva je bila u vrijeme Muhammeda a.s. ... sta su hadisi i ko je njih zapisivao? A par recenica u kojima se "Allah zakleo da ce Kur'an ostati neizmjenjen do sudnjeg dana", izvinit ces, ali sam ih i ja mogao ubaciti... Isto kao i sa Bibliom, koju je recenziralo nekoliko velikoduznosnika sa Justinijanom na celu,dok nisu izabrali "najprikladniji sadrzaj", i sada u to slijepo vjeruje nekoliko milijardi ljudi i kao telad ponavljaju molitve koje je nekolicina ljudi sastavila nekoliko stotina godina poslije Isusa/Ise a.s.

A niste informisani da je na jednom tavanu jedne kuce u Siriji nadjen Kur'an iz 8. stoljeca? I pogodite sta je? Samo je SLICAN sa sadasnjim...naravno to se drzi van dometa javnosti, jer se moze pretpostaviti sta bi se desilo kad bi se saznalo...isto kao sto i svakih par godina smo svjedoci pronalaska novih evandjelja... ali ljudi su navikli na ono sto znaju i nit imaju vremena nit volje da otvore oci i istraze (objektivno, pokusavajuci se staviti u 3. lice) a i strah ih je te "bozije kazne".

I nisam ja dosao ovdje da propagiram ateizam, naprotiv, Bog postoji i najveći je, ali će biti jer sam ja to zakljucio a ne zato sto me hodža tome ucio u mektebu...

I zapamtite, dobar dio ljudi koji zive od vjere i imaju koristi od nje isto razmisljaju kao i ja, ali upravljaju vama kako hoce putem religije jer im je jednostavno predobro... i oni su zli a ne ja!
Last edited by albert007 on 10/02/2010 02:44, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#16 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by BHF_Manijak »

albert007 wrote:
Ne sporim da ima istinitih dijelova...ali ne postoji taj koji ce me ubjediti da je ta knjiga ista onakva kakva je bila u vrijeme Muhammeda a.s. ... sta su hadisi i ko je njih zapisivao? A par recenica u kojima se "Allah zakleo da ce Kur'an ostati neizmjenjen do sudnjeg dana", izvinit ces, ali sam ih i ja mogao ubaciti... Isto kao i sa Bibliom, koju je recenziralo nekoliko velikoduznosnika sa Justinijanom na celu,dok nisu izabrali "najprikladniji sadrzaj", i sada u to slijepo vjeruje nekoliko milijardi ljudi i kao telad ponavljaju molitve koje je nekolicina ljudi sastavila nekoliko stotina godina poslije Isusa/Ise a.s.

A niste informisani da je na jednom tavanu jedne kuce u Siriji nadjen Kur'an iz 8. stoljeca? I pogodite sta je? Samo je SLICAN sa sadasnjim...naravno to se drzi van dometa javnosti, jer se moze pretpostaviti sta bi se desilo kad bi se saznalo...isto kao sto i svakih par godina smo svjedoci pronalaska novih evandjelja... ali ljudi su navikli na ono sto znaju i nit imaju vremena nit volje da otvore oci i istraze (objektivno, pokusavajuci se staviti u 3. lice) a i strah ih je te "bozije kazne".

I nisam ja dosao ovdje da propagiram ateizam, naprotiv, Bog postoji i najveći je, ali će biti jer sam ja to zakljucio a ne zato sto me hodža tome ucio u mektebu...

I zapamtite, dobar dio ljudi koji zive od vjere i imaju koristi od nje isto razmisljaju kao i ja, ali upravljaju vama kako hoce putem religije jer im je jednostavno predobro... i oni su zli a ne ja!
A naravno ti si putem tajnih obavjestajnih sluzbi dosao do tih informacija i tog Kur`ana, agencije ti jos i kopiju istog donijele,inace si sa CIA-om dobar pravo,ali sshhh, nikom ni rijec o tome, inace ce te zik-zik... :zzzz: :wink:

Najstarija verzija Kur`ana je,cini mi se, u Istanbulu i da,vidi slucaja,ona je identicna sadasnjem Kur`anu...
Thunderman_Swe

#17 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Thunderman_Swe »

albert007

Izgleda oni u mektebu te nisu naucili vjeru kako treba. Da bi isao u Mekteb, znao bi da je Kur´an se ucio i ljudi su znali cijeli Kur´an napamet, dakle postali hafizi, prije nego sto se i pocelo sakupljati ajete iz Kur´anu u Knjizi kao sto danas imamo. I onaj Kur´an koji su ucili za doba poslanika je isti kao ovaj koji danas ucimo. Desilo se u historiji da je neko ucio Kur´an muslimanima, pa je onda sam nesto ubacio svoje sto nije dio Kur´ana, pa su onda odma ljudi mu rekli da to sto on uci nije Kur´an...

Tako da nemoj govoriti o nekom Mektebu kad neznas ni osnove Islama.
albert007

#18 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

BHF_Manijak wrote:
albert007 wrote:

A naravno ti si putem tajnih obavjestajnih sluzbi dosao do tih informacija i tog Kur`ana, agencije ti jos i kopiju istog donijele,inace si sa CIA-om dobar pravo,ali sshhh, nikom ni rijec o tome, inace ce te zik-zik... :zzzz: :wink:

Najstarija verzija Kur`ana je,cini mi se, u Istanbulu i da,vidi slucaja,ona je identicna sadasnjem Kur`anu...
Cak je bila emisija na TV-u...ali to su glupi amerikanci uradili da bi preobratili muslimane na katolicanstvo...

Mah... kako god reis kaze...

A jesi li siguran da je to najstarija verzija? Da se koja ranije nije raspala? Jesi li ti vidio tu verziju? Ima li iko da ti garantuje da je to najstarija verzija? Jesi siguran da negdje drugo nema jos starija?
Last edited by albert007 on 10/02/2010 02:40, edited 1 time in total.
albert007

#19 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

Izgleda oni u mektebu te nisu naucili vjeru kako treba. Da bi isao u Mekteb, znao bi da je Kur´an se ucio i ljudi su znali cijeli Kur´an napamet, dakle postali hafizi, prije nego sto se i pocelo sakupljati ajete iz Kur´anu u Knjizi kao sto danas imamo. I onaj Kur´an koji su ucili za doba poslanika je isti kao ovaj koji danas ucimo. Desilo se u historiji da je neko ucio Kur´an muslimanima, pa je onda sam nesto ubacio svoje sto nije dio Kur´ana, pa su onda odma ljudi mu rekli da to sto on uci nije Kur´an...

Tako da nemoj govoriti o nekom Mektebu kad neznas ni osnove Islama.
Nazalost naucio sam toliko da imam pravo govoriti ovo sto govorim... i to cak i historiju islama, vjerovanja, arapski svijet (kojim sam bio zadivljen), i sve to iz VISE IZVORA sto je najvaznije...
Hajmo' ovako. Ako klanjas, reci mi da li si 100% siguran da to ispravno radis? Nisi, jer postoje 4 mezheba i 4 "razlicita" nacina klanjanja... Ti ces reci, nije vazno kako covjek klanja jer te sigurno Bog nece kazniti sto nisi klanjao npr rasirenih nogu,... vazno je da se klanja. E pa to i ja govorim, vazno je vjerovati u Boga,a to kako je ko interpretirao oduzimao i dodavao, to je obmana, vjeruj mi
ljubav_aha

#20 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju

Neprestano preispitujem svoje vlastito vjerovanje i stalno mu pronalazim nedostatke, slabosti, nedoslijednosti...pa se postidim...

arzulah :thumbup:
Lost in Trasnlation

#21 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Lost in Trasnlation »

cekaj... tebi je logicnije, i vise ima dokaza, da je neki covjek koji sjedi na oblaku mahnuo carobnim stapicem i stvorio sve ovo?
Trascendentalno znanje je apsolutno znanje, ali jasno je samo onima koji ga dosezu i tu ne postoji dokazivanje, empirija tu gubi smisao.
oridjidji

#22 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by oridjidji »

Alberte uskogrudan si kada kazes da vjernici ma koje konfesije ne razmisljaju o vjeri. Ni u jednoj vjeri se stvari ne prihvataju bez razmisljanja, u svakoj covjek stice jedan oblik emancipacije i tako s jednog nivoa iste prelazi na drugi.
U svome zivotu sam presao put od momka problematika koji je odbacivao vjeru do momka koji ju je na kraju prigrlio. Prije ulaska u vjeru u svome zivotu sam probao sve one stvari koje mi je vjera branila, nije mi bila dovoljna tek koja rijec majke o tome, nisu pomogli ni mnogi govori drugih plemenitih ljudi, furao sam svoj fazon i svoj trip. Oni koji su imali nesrecan zivot i dobar dio svog djetinjstva i mladosti proveli na ulici znaju kako zivot tu zna biti surov. Poslje hiljadu sranja pitate se gdje zivot vodi. Korak po korak, iz jedne kusnje u drugu, pocinje te nadolaziti, trazite recepte za svoj zivot. Mene je moj put odveo do obliznje biblioteke, tada sam procitao svu anticku knjizevnost i filozofiju. Vidio sam da ljudima filozofija bas ne pomaze da rijese zivotne probleme. Onda me je povukla znatizelja da pocnem citati svete knjige. Iako sam rodjen u muslimanskoj kuci, imao sa cudno misljenje o vjeri, jednostavno po pitanju nje sam bio skeptican i pomalo inatan. Prvo sam potrazio stari zavjet Toru, ali nju nisam nasao, nasao sam novi zavjet i njega procitao. Ostavio je na mene dojam, ali jednostavno to mi nije bilo to. Proslo je mnogo vremena, a ja sam citao i citao. Godinu dana kasnije poceo sam postepeno da iscitavam Kur`an i u njemu sam se poceo nalaziti. Ta knjiga me je vukla sebi, tjerala me je na razmisljanje i razmisljanje. Slike i prilike iz zivota su se stapale sa njom i ja sam voljom bozijom prigrlio vjeru. S prvim ramazanom sam poceo da klanjam i tako traje Bogu Hvala do danas.

Kad bi me pitao kako sam se toliko izmjenio, mogao bi ti reci samo da je to Bozija volja bila i danas se ponekad zacudim koliko sam danas drugaciji covjek. Nekad djavo danas bubica. Mislim alberte da si po pitanju dozivljaja vjere malo uskogrudan. Znanje je cudo. Zato citaj vidjeces da se svako misljenj da promjeniti...
lamarab

#23 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by lamarab »

oridjidji wrote:Alberte uskogrudan si kada kazes da vjernici ma koje konfesije ne razmisljaju o vjeri. Ni u jednoj vjeri se stvari ne prihvataju bez razmisljanja, u svakoj covjek stice jedan oblik emancipacije i tako s jednog nivoa iste prelazi na drugi.
U svome zivotu sam presao put od momka problematika koji je odbacivao vjeru do momka koji ju je na kraju prigrlio. Prije ulaska u vjeru u svome zivotu sam probao sve one stvari koje mi je vjera branila, nije mi bila dovoljna tek koja rijec majke o tome, nisu pomogli ni mnogi govori drugih plemenitih ljudi, furao sam svoj fazon i svoj trip. Oni koji su imali nesrecan zivot i dobar dio svog djetinjstva i mladosti proveli na ulici znaju kako zivot tu zna biti surov. Poslje hiljadu sranja pitate se gdje zivot vodi. Korak po korak, iz jedne kusnje u drugu, pocinje te nadolaziti, trazite recepte za svoj zivot. Mene je moj put odveo do obliznje biblioteke, tada sam procitao svu anticku knjizevnost i filozofiju. Vidio sam da ljudima filozofija bas ne pomaze da rijese zivotne probleme. Onda me je povukla znatizelja da pocnem citati svete knjige. Iako sam rodjen u muslimanskoj kuci, imao sa cudno misljenje o vjeri, jednostavno po pitanju nje sam bio skeptican i pomalo inatan. Prvo sam potrazio stari zavjet Toru, ali nju nisam nasao, nasao sam novi zavjet i njega procitao. Ostavio je na mene dojam, ali jednostavno to mi nije bilo to. Proslo je mnogo vremena, a ja sam citao i citao. Godinu dana kasnije poceo sam postepeno da iscitavam Kur`an i u njemu sam se poceo nalaziti. Ta knjiga me je vukla sebi, tjerala me je na razmisljanje i razmisljanje. Slike i prilike iz zivota su se stapale sa njom i ja sam voljom bozijom prigrlio vjeru. S prvim ramazanom sam poceo da klanjam i tako traje Bogu Hvala do danas.

Kad bi me pitao kako sam se toliko izmjenio, mogao bi ti reci samo da je to Bozija volja bila i danas se ponekad zacudim koliko sam danas drugaciji covjek. Nekad djavo danas bubica. Mislim alberte da si po pitanju dozivljaja vjere malo uskogrudan. Znanje je cudo. Zato citaj vidjeces da se svako misljenj da promjeniti...
:thumbup:
albert007

#24 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

..
Last edited by albert007 on 14/02/2010 21:12, edited 1 time in total.
albert007

#25 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by albert007 »

oridjidji wrote:Alberte uskogrudan si kada kazes da vjernici ma koje konfesije ne razmisljaju o vjeri. Ni u jednoj vjeri se stvari ne prihvataju bez razmisljanja, u svakoj covjek stice jedan oblik emancipacije i tako s jednog nivoa iste prelazi na drugi.

A sta ces reci ako ti kazem da sam prosao sve te korake kao i ti? Kada si opisivao svoj put, bilo mi je isto kao da sam citao nesto sto sam sam napisao... Ali onda mi je i to postalo nedovljno... tj nedovoljno objasnjenja i nelogicnosti (koje svi imamo a zanemarujemo)... i samo znaj da nisam uskogrudan nego sirokogrudan jer ovdje "gubim" vrijeme, ali mora se nekako isprovocirati covjek da procita...
Post Reply