E onda u fabiju i ne pokusavaj sjesti, to je bilo jedino auto iz kojeg sam nakon 300 km izasao skoro pa placuci i od srece i od bolova u nogamamadner wrote:Definitivno, ja u stariju Octaviju kad sjednem dobijem napad klaustrofobije.ifbbpro wrote:Neki dan sam vidio SAAB-a 95, zvijer auto![]()
I 9000 nije losa solucija. Izgleda bas onako ˝momacki˝..
Samo fazon je sto se slabo razumijem u auta, al opet gotivim velika auta i mislim da za muskarce (pogotovo nas koji smo krupniji) definitivno nisu auta tipa Opel Corsa, nekakvi Fiati, a s druge strane bruku raje ih vozi.. a ja ih nikako ne razumijem
Saab 9000?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
autoe
-
Lesli Eldridž
Nije brza garant. Ferrari skoro da ne treba mjenjač kako je elaastičan. Zato i jeste čudo od auta. Najbolji na svijetu. To samo Italijani mogu napraviti. Što bi se reklo STATE OF THE ART.Zlaja82 wrote:Procitaj ponovo, Saab je tvrdio da je 9000 Aero brzi od Testarosse od 80-120km/h. Poslije toga je Testarossa sigurno brza.Lesli Eldridž wrote:Nije elastičniji od Ferrarija vjeruj mi. Od 60 km/h do 300 km/h u šestoj brzini Testarossi treba manje od 20 secZlaja82 wrote: Talijanski 9000 Aero ima 2.0T-motor. Pazi da ne kupis takvog i mislis da imas 2.3T ispod haube.![]()
Inace je 2.3T sa 200ks vrlo brz, Saab je reklamirao krajem 80ih da je 9000 2.3T brzi od Ferrari Testarosse u petoj brzini od 80-120km/h.
-
Zlaja82
Lesli Eldridž wrote:Nije brza garant. Ferrari skoro da ne treba mjenjač kako je elaastičan. Zato i jeste čudo od auta. Najbolji na svijetu. To samo Italijani mogu napraviti. Što bi se reklo STATE OF THE ART.Zlaja82 wrote:Procitaj ponovo, Saab je tvrdio da je 9000 Aero brzi od Testarosse od 80-120km/h. Poslije toga je Testarossa sigurno brza.Lesli Eldridž wrote:Nije elastičniji od Ferrarija vjeruj mi. Od 60 km/h do 300 km/h u šestoj brzini Testarossi treba manje od 20 sec
-
Lesli Eldridž
U čemu je problem majke ti? Je li to ima ijedan segment u tehnici gdje je SAAB napredniji i bolji od ferrarija?Zlaja82 wrote:Lesli Eldridž wrote:Nije brza garant. Ferrari skoro da ne treba mjenjač kako je elaastičan. Zato i jeste čudo od auta. Najbolji na svijetu. To samo Italijani mogu napraviti. Što bi se reklo STATE OF THE ART.Zlaja82 wrote: Procitaj ponovo, Saab je tvrdio da je 9000 Aero brzi od Testarosse od 80-120km/h. Poslije toga je Testarossa sigurno brza.![]()
-
zlatan01
U čemu je problem majke ti? Je li to ima ijedan segment u tehnici gdje je SAAB napredniji i bolji od ferrarija?Lesli Eldridž wrote:![]()
SAAB pravi dobra auta i to vrlo razlicita od onih koje pravi Ferarri. SAAB ima neku vrstu sportske crte ali je u osnovi svakodnevni auto sto niti jedan Ferarri nije. Dakle usporedba koju je SAAB reklamirao je samo jedan mali detalj izvadjen iz konteksta. E sad da li je tacno...ja vjerujem da jeste jer jedna tako ozbiljna fabrika ne bi se kockala sa svojim ugledom. A sto se tice mjenjaca i tvoje tvrdnje da "Ferarriju skoro i ne treba mjenjac"...e trebace mu sve dok jednog dana ne ugradi elektricni motor u neki svoj model. Do tada ce imati neku vrstu mjenjaca manuelni, automatski. bezstepeni (CVT) ili neki novi ali ce biti...
-
Lesli Eldridž
SAAB pravi dobra auta i to vrlo razlicita od onih koje pravi Ferarri. SAAB ima neku vrstu sportske crte ali je u osnovi svakodnevni auto sto niti jedan Ferarri nije. Dakle usporedba koju je SAAB reklamirao je samo jedan mali detalj izvadjen iz konteksta. E sad da li je tacno...ja vjerujem da jeste jer jedna tako ozbiljna fabrika ne bi se kockala sa svojim ugledom. A sto se tice mjenjaca i tvoje tvrdnje da "Ferarriju skoro i ne treba mjenjac"...e trebace mu sve dok jednog dana ne ugradi elektricni motor u neki svoj model. Do tada ce imati neku vrstu mjenjaca manuelni, automatski. bezstepeni (CVT) ili neki novi ali ce biti...[/quote]zlatan01 wrote:U čemu je problem majke ti? Je li to ima ijedan segment u tehnici gdje je SAAB napredniji i bolji od ferrarija?Lesli Eldridž wrote:![]()
Ja ga vozio bolan ne bio. Ima obrtnog momenta koliko hočeš. A i sa elektromotorima auti mogu da imaju mjenjač. Čak je i ona škoda piikap kod nas experimentalno napravljena sa baterijama i asinhronim motorom imala mjenjač. Jedino sa serijskim istosmjernim motorom auto teoretski ne bi trebao mjenjač zbog karakteristike momenta, ali je bolje da ima. Čak i elektrolokomotiva ima mjenjač. Znači ferrari se može veličanstveno lagodno i lagano voziti u šestoj brzini 50 km/h. Dodaš gas i za 20 sekundi ideš 300.
-
zlatan01
Sa prevodom na nekom od "nasih jezika" pretpostavljam? To je malo teze, ali je moguce jer u Zagrebu postoji ovlasteni dealer i serviser SAAB-a. Pogledaj malo na stranici http://www.saab.com.hr/. Inace knjizica na engleskom bi se vjerovatno mogla naci ovdje...autoe wrote:Da li neko zna gdje mogu naci upustvo za Saab-a 9000 aero sa prevodom,
-
Paki
#35 Re: Saab 9000?
Zdravo Saabovci, jeste li zivi?
Zanima me ko sve i koliko Saab se u BiH vozi!?!?!?
Javite se i koji motor podsjedujete
Ja ih imam mnogo, pa mi mrsko nabjrajati
Javite se i koji motor podsjedujete
-
Paki
#36 Re:
[quote="AdnanSA"]Saab 9000 CS je dobro auto ali odrzavanje ti moze postati nocna mora. Gdje kupiti dijelove za to auto?Prije ili kasnije ce nesto zatrebati.Zamisli samo naci karambolku,far ili prednji blatobran. Cuo sam od iskusnih majstora(svedskih) da im je elektronika strasno kvarljiva i da je prilicno kompliciran za opravku.Ja se nikada nebih usudio u BiH voziti Saaba.
Javite se meni ako zatreba koji dio
Javite se meni ako zatreba koji dio
- olensoner
#37 Re: Saab 9000?
Slabo ti Saab voza u Bosni, voze ih uglavnom cistokrvni Saab-ovci i tu su uglavnom slavne 2.3turbo masine i slicno. Ostalo je 1.9DTI i 2.2DTI, ali u biti rijetkost su nazalost kod nas. Nadam se da ce malo stati na noge ovdje i Volvo je prije bio misaona imenica, a evo danas u mom komsiluku u krugu od 200-300 metara, osim mog, ima jos bar desetak Volva...Paki wrote:Zdravo Saabovci, jeste li zivi?
Javite se i koji motor podsjedujete![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#38 Re: Saab 9000?
Kad se spominje Saab, neki dan pored Saborne crkve u Sarajevu vidim parkiran jedan predivni stari 99 srebrne boje. Ljudi kako prolaze samo ga zagledaju.
Pravo simpatičan auto. Mislim da ni Gašijev Ferrari ne bi privukao toliko pogleda, a da apsurd bude veći Saabovi su oduvijek bili automobili za ljude koji ne vole puno da privlače pažnju. 
- olensoner
#39 Re: Saab 9000?
Uuuu, zapazio sam i ja tog, bude cesto parkiran kod onog mosta kod Narodnog pozorista, zagledao sam i unutra, auto je bukvalno kao da je sada iz fabrike izasaoRomeo 80 wrote:Kad se spominje Saab, neki dan pored Saborne crkve u Sarajevu vidim parkiran jedan predivni stari 99 srebrne boje. Ljudi kako prolaze samo ga zagledaju.Pravo simpatičan auto. Mislim da ni Gašijev Ferrari ne bi privukao toliko pogleda, a da apsurd bude veći Saabovi su oduvijek bili automobili za ljude koji ne vole puno da privlače pažnju.
- Ridjobrki
#40 Re: Saab 9000?
Samo da se pretplatim na temu, zagriženi sam SAAB-ovac! Trenutno si ne mogu priuštiti taj luksuz ali ću u idućih par godina aBd sigurno postati doživotni vozač SAAB-ova. 
Vjerovatno će moj prvi SAAB biti 9-3 1.9 TiD zbog praktičnih (održavanje i potrošnja) razloga a onda će nekad u životu valjda leći i neka žestoka benzinska žaga za nabijanje kompleksa vlasnicima BMW-a i Mercedesa.
Mada nisu ni dizelaši bezazleni, ovaj 1.9 ima onu varijantu od 150 konja koja je stvarno opasna iako još nije ni najjača! Dakle, za par godina aBd vozim SAAB 1.9 TiD Vector 150 HP. Vjerovatno će se moći zbaviti za nekih 15-ak hiljada... Onda ima da pravimo i svoj klub i sve!
Pozdrav svim SAAB-oljupcima!
Vjerovatno će moj prvi SAAB biti 9-3 1.9 TiD zbog praktičnih (održavanje i potrošnja) razloga a onda će nekad u životu valjda leći i neka žestoka benzinska žaga za nabijanje kompleksa vlasnicima BMW-a i Mercedesa.
Mada nisu ni dizelaši bezazleni, ovaj 1.9 ima onu varijantu od 150 konja koja je stvarno opasna iako još nije ni najjača! Dakle, za par godina aBd vozim SAAB 1.9 TiD Vector 150 HP. Vjerovatno će se moći zbaviti za nekih 15-ak hiljada... Onda ima da pravimo i svoj klub i sve!
Pozdrav svim SAAB-oljupcima!
- johntra
#41 Re: Saab 9000?
taj SAAB je vlasništvo od buraza Nenada GlušiceRomeo 80 wrote:Kad se spominje Saab, neki dan pored Saborne crkve u Sarajevu vidim parkiran jedan predivni stari 99 srebrne boje. Ljudi kako prolaze samo ga zagledaju.Pravo simpatičan auto. Mislim da ni Gašijev Ferrari ne bi privukao toliko pogleda, a da apsurd bude veći Saabovi su oduvijek bili automobili za ljude koji ne vole puno da privlače pažnju.
ja sam sebi ljetos ganjao da kupim 93 2.0 turbo 99 godište, ali sam odustao u zadnji tren...mrsko mi bilo da prodajem svoje auto i da se peglam...inače, iako sam potpuni fan Italijana, nakon njih bi samo vozio SAAB-a...nadam se da će sljedeće auto biti SAAB i to 95 karavan, ali srce ipak kaže 159 SW...
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#42 Re: Saab 9000?
Da navijaš za pravi tim rekao bih da si ja, sudeći po ovome gore napisanomjohntra wrote:iako sam potpuni fan Italijana, nakon njih bi samo vozio SAAB-a...nadam se da će sljedeće auto biti SAAB i to 95 karavan, ali srce ipak kaže 159 SW...
- johntra
#43 Re: Saab 9000?

hard choice, mada mi se ne sviđa ova posljednja verzija 95-ice, sa ovim obrubom farova i maske...više sam za verziju do 2005. godine...a to za klubove neću komentarisati...
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#44 Re: Saab 9000?
9-5 je svakako pregolem za moj ukus, 9-3 aero bi mi bio mjera. Ili 159 Ti, u najljepšoj boji
:

-
Paki
#45 Re: Saab 9000?
olensoner wrote:Slabo ti Saab voza u Bosni, voze ih uglavnom cistokrvni Saab-ovci i tu su uglavnom slavne 2.3turbo masine i slicno. Ostalo je 1.9DTI i 2.2DTI, ali u biti rijetkost su nazalost kod nas. Nadam se da ce malo stati na noge ovdje i Volvo je prije bio misaona imenica, a evo danas u mom komsiluku u krugu od 200-300 metara, osim mog, ima jos bar desetak Volva...Paki wrote:Zdravo Saabovci, jeste li zivi?
Javite se i koji motor podsjedujete![]()
E ja i moj stari spadamo u cistokrvne Saabovce
Znaci 2.3Turbo Automatik 200ks i 2.0T 185ks, Zvijeri sta vise reci.
A stvar je u tome sto mnogi ne znaju sta je Saab i boje se skupi dijelovi, odrzavanje, ali nasuprot sa odgovarajucom metodom je sve moguce...koliko para toliko muzike ali Saaba kad imas dobijes cijeli orkestar
- johntra
#46 Re: Saab 9000?
moje sadašnje auto je bordo boje...1946 wrote:9-5 je svakako pregolem za moj ukus, 9-3 aero bi mi bio mjera. Ili 159 Ti, u najljepšoj boji:
Paki, koje modele SAAB-a imaš?
-
Paki
#47 Re: Saab 9000?
Imam kao sta sam gore vec naveo;) samo Saab 9000CSE: 2.3 Automatik 200ks i to dva u voznom stanju(plavi i zeleni) i jednog takvog u dijelovima-njemacke Table, onda jos 2.0T talijanska verzija sa 185ks-nase Table, i jos po kojeg u dijelovimajohntra wrote:moje sadašnje auto je bordo boje...1946 wrote:9-5 je svakako pregolem za moj ukus, 9-3 aero bi mi bio mjera. Ili 159 Ti, u najljepšoj boji:
![]()
Paki, koje modele SAAB-a imaš?
- johntra
#48 Re: Saab 9000?
reci raji koju ineteresuje kakva je dosptunost dijelova, ne samo za 9000, nego i za malo novije modele...znam da novije 93 i 95 verzije mnogo dijelova podvozja i dizela dijele sa Opelom, ali kakva je situacija sa dijelovima za turbo motore 2.0 i 2.3?
-
Paki
#49 Re: Saab 9000?
Sve sto treba to se i nadje, mi smo uvijek kupovali kompletnog Saaba za neke male pare u njemackoj, tako da smo imali te dijelove koje zatrebaju... Za Saaba je isplativije kupiti komplet Auto nego samo jedan dio, to je nasa metoda, jer sa Saabom nikad nije dosadno, sitnice neke,elektronika pa udaris...
ali SAAB stati nece nikad, nit ces ostati na putu s njim ako mu redovno mijenjas ulje!!
A i za novije modele ima nacina Ebay...ili nekog u inostranstvo koji to pronalazi jeftino...
Ja sam jos uvijek "specijalizovan"na 9000... i cuo sam od mnogih 9-3,9-5 da modeli i motori nisu kao pravi "Saabovi"...
A i za novije modele ima nacina Ebay...ili nekog u inostranstvo koji to pronalazi jeftino...
Ja sam jos uvijek "specijalizovan"na 9000... i cuo sam od mnogih 9-3,9-5 da modeli i motori nisu kao pravi "Saabovi"...
- johntra
#50 Re: Saab 9000?
dizeli naravno nisu, ali su turbobenzinci ostali isti...uostalom kod tih motora se ne mijenja skoro ništa već posljednjih 25 godina..