zavrzlama wrote:postavljas stvari na pogresne osnove...jeza u ledja wrote:Teza da je zbog genocida RS nelegalna je ubleha. To niko relevantan nije izjavio, niko osim lokalnih patrijota. Osim toga, vec su ranije osudjivani pojedinci za genocid u Srebrenici, zasto do sad niko nije pokrenuo inicijativu za ukidanju RS na osnovu toga? Zato sto se ne moze.
Ne moze se uopste tuziti entitet u okviru neke drzave na medjunarodnom sudu. Takodje drzava BiH ne moze tuziti RS, to bi bilo ko kad bi USA tuzile drzavu Californiju. Valjda ako je dio drzave uradio nesto suprotno zakonima onda se ti zakoni jednostavno ukinu, jer drzava vlada i u tom entitetu. Tuzenje pojedinaca protiv RSa (ili mozda jednog entiteta protiv drugog?!) je vec druga stvar. Samo kazem malo je nelogicno da je RS pravni nasljednik one RS po dejtonskom ustavu. Sto se tice drzave BiH, RS postoji od novembra 1995-e.
Kad je u Dejtonu 1995 potpisana rs kao entitet u BIH od strane Srbije,Hrvatske i BIH u to vrijeme nije postojala presuda Haskog suda za genocid u slucaju generala krstica..niti je ICJ donio prersudu da su VRS i MUPRS pocinili genocid u Srebrenici......sto u prevodu znaci zlocin ne zastarijeva...i nemoze izbjeci osudu i ponistenje rezultata istog zlocina....to je isto da Sandzaklije popale i pobiju pola Srbije ...pod pririskom natjeraju Srbijance da im priznaju muslimanski entitet i da nakon rata sud presudi da su MUP i vojsaka sandzaka pocinile genocid i nikom nista..prosao voz....ne ide to tako....ljudi budu optuzeni za nesto....zbog nedostatka dokaza budu oslobodjeni tuzbe i nakon 50 godina ako se nadju validni dokazi taj isti se ponovo vodi na sud i moze biti strpan u zatvor..ista situacija sa rs-om...
Pa znam da ne moze proci nekaznjeno ko da se nista nije desilo. Ali ti si dobro rekao, ljudi se optuzuju, ali ustavno-pravni entiteti koji vise ne postoje ne mogu, kao ni njihove institucije.
Zato kazem, ako RS de facto postoji samo od Daytona, onda nesto sto se zvalo 'VRS' prije toga danas vise ne postoji. Po ovome VRS je nista vise nego paravojna jedinica, kao sto je bio i HVO. Ali, ako je danasnja RS pravni nasljednik stare RS, kao sto nokia tvrdi onda vec tu ima nesto. Samo, ovi argumenti koje je on naveo su mi nekako labavi. A sta ja znam, on je pravnik, ja nisam..... Samo malo mi je nelogicno ako je vec to tako zasto se vec nisu povukli procesi protiv RS. Pa evo i ova suma od 5 miliona za Srebrenicu je vazila samo za period poslije rata. Znaci sud nije dokazao nista za sada za period 92-95 za sto bi danasnja RS bila odgovorna.