DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

nokia6170

#1 DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

Post by nokia6170 »

Evo otvaram ovu temu jer zaista stvarno mucno je slusati sa kojom lakocom ovaj covjek laze...ja samo ne znam jel on stvarno tolika neupucena neznalica toliko koliko se javno predstavlja ili to namjerno radi. Jedno je jasno...covjek i ljudi oko njega blage veze nemaju sa cinjenicama i pravom.

maloprije objavljena vijest na sa-x.com

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070320065

Da krenem redom:

Izjava broj 1.

On je naveo da su predstavnici vlasti RS-a svoj odnos prema presudi Međunarodnog suda prave u Haagu iznijeli i kroz potpisanu zajedničku izjavu, kojom je rečeno da prihvataju presudu i da nemaju namjeru osporaviti nijedan od njenih elemenata.

zanimljiv preokret situacije, imajuci u vidu da je do prije 2 mjeseca taj isti covjek govorio da ne priznaje Medjunarodni sud pravde i da nikada nece priznati bilo kakvu presudu tog suda ma kakva ona bude. Pa je onda negirao genocid u Srebrenici, da bi danas rekao da prihvata u potpunosti presudu u cijelom njenom dijelu, niti da ce osporavati ijedan od njenih elemenata. Ova njegova recenica je slag na tortu i perfektan osnov da mu se pucaju argumentovani samari u buducim analizama njegovih dosadasnjih i buducih izjava.

Izjava broj 2.

Dodik je naveo da je odgovornost za dešavanja u Srebrenici individualna, a da će Srebrenica imati posebnu podršku u njenom razvoju.

"Ali za ono što se krivično desilo u Srebrenici odgovornost mogu da snose pojedinci, a ne institucije i kolektivitet", kazao je entitetski premijer.

Uzimajuci njegu izjavu iz prethodno navedenog stava u pogledu postivanja i priznavanja svih elemenata presude Medjunarodnog suda pravde, ovdje dolazimo do prve nelogicnosti i negacije izjave broj dva u odnosu na izjavu broj jedan: O cemu se radi..Dodik negira kolektivnu i institucionalnu odgovornost Republike Srpske za genocid u Srebrenici. Naime, presudom je jasno i precizno receno da je genocid izvrsila Vojska Republike Srpske. Vojska Republike Srpske je bila institucija Republike Srpske. Koliko god to Dodik pokusavao sada anulirati, Republika Srpska je u periodu od 1992. do 1995. godine imala sve elemente jedne dobro uredjene drzave, izuzev sto nije imala medjunarodno-pravni subjektivitet. S tim u vezi, Republika Srpska je bila izuzetno dobro politicki, pravno i vojno organizovana tvorevina, gdje se tacno znalo gdje ko sta i kako radi i ko je kome nadredjen. Vojska Republike Srpske je bila ustavna kategorija Republike Srpske sa jasno definisanom hijerarhijom, kao institucija. Isto je vrlo bitno naglasiti da je vrhovni komadant Vojske Republike Srpske bio Predsjednik Republike Srpske prema ustavu Republike Srpske. Pravni sljednik ratne Republike Srpske je daytonska Republika Srpska.

Prema tome, odgovornost za genocid u Srebrenici nije kolektivna odgovornost srpskog naroda, ali jeste institucionalna odgovornost ratne Republike Srpske, odnosno danasnje Republike Srpske kao njenog pravnog sljednika .

Izjava broj 3.

Podsjetio je i da je prije nekoliko godina Dom za ljudska prava BiH presudio u slučaju tužbe žrtava zločina u Srebrenici protiv RS-a i odlučio da RS mora da formira komisiju za ispitivanje dešavanja u Srebrenici, što je urađeno, te da isplati pet miliona KM kao mjeru kolektivne oštete, od čega je već isplaćeno 4,5 miliona KM, dok je odbijen zahtjev da se porodicama žrtava pojedinačno ostvari naknada.

Dodik ponovo prica gluposti i iznosi neistine i tumaci sve na svoj nacin kako se njemu svidja, mazuci oci javnosti. Da bude malo jasnije.
Istina je da je Dom za ljudska prava donio odluku u pogledu zahtjeva prezivjelih Srebrenicana i naredio formiranje Komisije. Ono sta nije istina je sljedeca stvar. Dom u svojoj odluci koju Milorad Dodik spominje se nikad nije ni bavio desavanjima prije i tokom 1995. godine iz prostog razloga sto je njegova vremenska nadleznost (ratione temporis) ogranicena na desavanja nakon 1995. godine kada je Daytonski mirovni sporazum stupio na snagu (kojim je oformljen sam Dom za ljudska prava annexom 6). Tom odlukom Doma za ljudska prava koju Dodik spominje nadjena je povreda clanova 3. i 8. Evropske konvencije u kontekstu patnji koje je tuzena strana Republika Srpska prouzrokovala (clanovima porodica ubijenih) dugogodisnjim neotkrivanjem i sakrivanjem posmrtnih ostataka ubijenih u genocidu u Srebrenici. I taj iznos koji Mile Dodik pominje od 5 miliona KM se tice naknade za tu patnju nakon 1995. godine (pocinjenog genocida) koju je Republika Srpska prouzrokovala ostecenima, a ne za desavanja prije 1995. i tokom 1995. godine, odnosno sam cin genocida..kako on pokusava u svojoj izjavi to prikaze. Naknada za sam cin genocida u Srebrenici ce tek da dodje na red nakon presude Medjunarodnog suda pravde, gdje osteceni (porodice zrtava-ubijenih u genocidu) sticu pravo da tuze Republiku Srpsku za naknadu štete. Toplo se nadam da ce porodice zrtava genocida u Srebrenici to i da urade.

Nadam se da je sada i Dodiku i javnosti stvar malo jasnija.
Last edited by nokia6170 on 20/03/2007 16:43, edited 1 time in total.
Hantraga

Post by Hantraga »

Ma Mile svakim danom pokazuje kako mu je guzica obraz...

Svakim danom u svakom pogledu sve vise sam sebe kontradiktira...

Ja neznam jel ima savjetnika, il on ovo napamet prica, kako vjetar puse, takve su i njegove izjave...

Mozda bi trebao da zaposlsi savjetnika, koji ce paziti na njegove prethodne izjave, tako da bi utoliko poceo da sto manje kontradiktira sam sebe...jel vrlo brzo, niko ga nece zauzimati ozbiljno kad nesto kaze...

Njegova misljenja i izjave zavise od situacije na terenu, dakle on nema neki svoj stav, za koji bi ga ljudi mogli uzimati zaozbiljno...

Iz tog razloga njegov kredilibitet pocinje da se gega...

Ocit primnjer je ova Doris Pack, kojoj je rekao da nije pozeljna u RS, a sad je zove... :lol:

Mislim da Mile treba da se bavi onim u cemu je dobar, ekonomijom, a politiku da ostavi nekom drugom...
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Istina je da je Dom za ljudska prava donio odluku u pogledu zahtjeva prezivjelih Srebrenicana i naredio formiranje Komisije. Ono sta nije istina je sljedeca stvar. Dom u svojoj odluci koju Milorad Dodik spominje se nikad nije ni bavio desavanjima prije i tokom 1995. godine iz prostog razloga sto je njegova vremenska nadleznost (ratione temporis) ogranicena na desavanja nakon 1995. godine kada je Daytonski mirovni sporazum stupio na snagu (kojim je oformljen sam Dom za ljudska prava annexom 6). Tom odlukom Doma za ljudska prava koju Dodik spominje nadjena je povreda clanova 3. i 8. Evropske konvencije u kontekstu patnji koje je tuzena strana Republika Srpska prouzrokovala (clanovima porodica ubijenih) dugogodisnjim neotkrivanjem i sakrivanjem posmrtnih ostataka ubijenih u genocidu u Srebrenici. I taj iznos koji Mile Dodik pominje od 5 miliona KM se tice naknade za tu patnju nakon 1995. godine (pocinjenog genocida) koju je Republika Srpska prouzrokovala ostecenima, a ne za desavanja prije 1995. i tokom 1995. godine, odnosno sam cin genocida..kako on pokusava u svojoj izjavi to prikaze. Naknada za sam cin genocida u Srebrenici ce tek da dodje na red nakon presude Medjunarodnog suda pravde, gdje osteceni (porodice zrtava-ubijenih u genocidu) sticu pravo da tuze Republiku Srpsku za naknadu štete. Toplo se nadam da ce porodice zrtava genocida u Srebrenici to i da urade.

Istina je, "da ti "nokia", ocito je, vrlo dobro poznajes materiju o kojoj pises!
No medjutim, istina je , takodjer, da nazalost Sulejmen Tihic i Zlatko Lagumdzija, u svojim odlukama "za" ili "protiv" faschistickog Dodikovig rezima, nece slijediti dokaze ili logiku kojom se ti povodis!!
Ovo sam napisao toliko puta , da vise postaje monotono: "DODIK NIJE PROBLEM U BOSNI I HERCEGOVINI - PROBLEM U BOSNI I HERCEGOVINI SU IZDAJNICI TIPA SULEJMENA TIHICA I KALKULANTI TIPA ZLATKA LAGUMDZIJE !!

I ovo je istina, moj "nokia",

"Oslobodjenje" i “Nezavisne novine” od 10. januara 2000. su prenijele izjavu Sulejmana Tihica, SDA poslanika u "Narodnoj skupstini Republike Srpske"

Slijedi ta Tihiceva nadahnuta izjava:

2. BOSNJACI SU SPASILI REPUBLIKU SRPSKU

"Realni posmatrac koji prati nas rad ne moze reci da smo mi destruktivno djelovali protiv interesa R. Srpske. Da smo tako radili, ne bismo glasali za vladu Milorada Dodika. Zahvaljujuci nama, ta vlada i danas postoji, a upravo zahvaljujuci tome ocuvana je i Republika Srpska.

Da je ostalo ono stanje sa vladom SDS-s, stavri bi se zaostravale, a medjunarodna zajednica bi u tom slucaju povukla neke radikalne poteze koji ne bi bili u interesu Republike Srpske. Ja ne znam kako neko moze izvesti zakljucak da ne radimo u interesu R. Srpske, a mi smo godinu i po bili toliko konstruktivni da nismo ni trazili ucesce u vlasti. Nadjite u svijetu neku politicku grupaciju koja cini trecinu podrske vladi, a da nema njenog ministra, ni zamjenika, niti nekog nacelnika u nekoj sluzbi ili ustanovi ili direkciji te vlade".
.
Last edited by seiko22 on 20/03/2007 17:22, edited 2 times in total.
Goran_35

#4 Re: DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

Post by Goran_35 »

nokia6170 wrote:Evo otvaram ovu temu jer zaista stvarno mucno je slusati sa kojom lakocom ovaj covjek laze...ja samo ne znam jel on stvarno tolika neupucena neznalica toliko koliko se javno predstavlja ili to namjerno radi. Jedno je jasno...covjek i ljudi oko njega blage veze nemaju sa cinjenicama i pravom.

maloprije objavljena vijest na sa-x.com

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070320065

Da krenem redom:

Izjava broj 1.

On je naveo da su predstavnici vlasti RS-a svoj odnos prema presudi Međunarodnog suda prave u Haagu iznijeli i kroz potpisanu zajedničku izjavu, kojom je rečeno da prihvataju presudu i da nemaju namjeru osporaviti nijedan od njenih elemenata.

zanimljiv preokret situacije, imajuci u vidu da je do prije 2 mjeseca taj isti covjek govorio da ne priznaje Medjunarodni sud pravde i da nikada nece priznati bilo kakvu presudu tog suda ma kakva ona bude. Pa je onda negirao genocid u Srebrenici, da bi danas rekao da prihvata u potpunosti presudu u cijelom njenom dijelu, niti da ce osporavati ijedan od njenih elemenata. Ova njegova recenica je slag na tortu i perfektan osnov da mu se pucaju argumentovani samari u buducim analizama njegovih dosadasnjih i buducih izjava.

Izjava broj 2.

Dodik je naveo da je odgovornost za dešavanja u Srebrenici individualna, a da će Srebrenica imati posebnu podršku u njenom razvoju.

"Ali za ono što se krivično desilo u Srebrenici odgovornost mogu da snose pojedinci, a ne institucije i kolektivitet", kazao je entitetski premijer.

Uzimajuci njegu izjavu iz prethodno navedenog stava u pogledu postivanja i priznavanja svih elemenata presude Medjunarodnog suda pravde, ovdje dolazimo do prve nelogicnosti i negacije izjave broj dva u odnosu na izjavu broj jedan: O cemu se radi..Dodik negira kolektivnu i institucionalnu odgovornost Republike Srpske za genocid u Srebrenici. Naime, presudom je jasno i precizno receno da je genocid izvrsila Vojska Republike Srpske. Vojska Republike Srpske je bila institucija Republike Srpske. Koliko god to Dodik pokusavao sada anulirati, Republika Srpska je u periodu od 1992. do 1995. godine imala sve elemente jedne dobro uredjene drzave, izuzev sto nije imala medjunarodno-pravni subjektivitet. S tim u vezi, Republika Srpska je bila izuzetno dobro politicki, pravno i vojno organizovana tvorevina, gdje se tacno znalo gdje ko sta i kako radi i ko je kome nadredjen. Vojska Republike Srpske je bila ustavna kategorija Republike Srpske sa jasno definisanom hijerarhijom, kao institucija. Isto je vrlo bitno naglasiti da je vrhovni komadant Vojske Republike Srpske bio Predsjednik Republike Srpske prema ustavu Republike Srpske. Pravni sljednik ratne Republike Srpske je daytonska Republika Srpska.

Prema tome, odgovornost za genocid u Srebrenici nije kolektivna odgovornost srpskog naroda, ali jeste institucionalna odgovornost ratne Republike Srpske, odnosno danasnje Republike Srpske kao njenog pravnog sljednika .

Izjava broj 3.

Podsjetio je i da je prije nekoliko godina Dom za ljudska prava BiH presudio u slučaju tužbe žrtava zločina u Srebrenici protiv RS-a i odlučio da RS mora da formira komisiju za ispitivanje dešavanja u Srebrenici, što je urađeno, te da isplati pet miliona KM kao mjeru kolektivne oštete, od čega je već isplaćeno 4,5 miliona KM, dok je odbijen zahtjev da se porodicama žrtava pojedinačno ostvari naknada.

Dodik ponovo prica gluposti i iznosi neistine i tumaci sve na svoj nacin kako se njemu svidja, mazuci oci javnosti. Da bude malo jasnije.

Fino sabrano,cestitam!

Ja bih se jos nadovez'o i rekao,da je doticni dobio izbore na nekakvoj prici o otcjepljenju,ali mi se sada kao nesto usutio?

Ja dajem glas da se otcjepe,sada kada na papiru jasno stoji da je bio genocid u Srebrenici.Onda fino mozemo da ih tuzimo,ovako nemozemo sami sebe...A i njima se ne ostaje,oni bi negdje da idu...K'o fol neka ekonomija,kurci palci...
noviprimitivac

Post by noviprimitivac »

ma on je onaj dan kad je izrečena presuda,ne mogu se sjetiti svega što je rekao ali onako ljut je bukvalno vrisnuo: u Srebrenici nije se desio Genocid

ma najviše me nervira kada neko(mnogo ih je takvih ovde)kaže da se okrenemo ekonomiji pa će doći bolji život e pa ja da sam ne znam kako sit i ne znam kako materijalno jak ne mogu biti ravnodušan prema ovim koljačima,fašistima,zato ukinuti republiku šumsku što prije a tek onda možemo naprijed
zlatan01

Post by zlatan01 »

Zaplece se sve vise, sto bi rekli k'o pile u kucine...Prvo kaze da postuje presudu a onda kaze "krivicna djela" iako je u presudi jasno kazano "genocid". Meni se cini da je on sve nervozniji i da se zapravo plasi daljeg razvoja dogadjaja. Svjestan je da ce odstetni zahtjev zrtava genocida doci na dnevni red, jer zrtve na to imaju pravo. Neko mora nadoknaditi djeci ubijenih ono malo sto se da nadoknaditi, kao npr. placeno skolovanje, krov nad glavom i slicno. A zna se ko je to pocinio. To ne moze biti jedna odmetnuta grupa, nego organizacija koja se zove MUP RS i VRS. Mozes kako hoces al' ne mozes dokle hoces...
zlatan01

#7 Re: DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

Post by zlatan01 »

Goran_35 wrote:
Fino sabrano,cestitam!

Ja bih se jos nadovez'o i rekao,da je doticni dobio izbore na nekakvoj prici o otcjepljenju,ali mi se sada kao nesto usutio?

Ja dajem glas da se otcjepe,sada kada na papiru jasno stoji da je bio genocid u Srebrenici.Onda fino mozemo da ih tuzimo,ovako nemozemo sami sebe...A i njima se ne ostaje,oni bi negdje da idu...K'o fol neka ekonomija,kurci palci...
Naravno da je tuzba sasvim realna. Tuzba protiv RS na sudu BiH a za nadoknadu dusevne i fizicke boli nanesene kao posljedica GENOCIDA koji su pocinile vlasti RS-a. Nije prijatno govoriti o cijeni ljudskog zivota, ali postoje racunice kolika je odsteta. Primjera ima puno, recimo koliko je placala Njemacka prisilnim radnicima (robovima) za vrijeme nacizma. Recimo da svako dijete ubijenog treba da dobije 100000 KM pa to pomnozite sa brojem djece dodje se do cifre puuuuno vece od nekih 4,5 mil. KM koje Dodik spominje!
brdo

Post by brdo »

mora da je i dodik bio ucesnik genocida u srebrenici dik se tako zestoko brani i negira genocid .stoka fasisticka!!!
jeza u ledja

#9 Re: DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote:Pravni sljednik ratne Republike Srpske je daytonska Republika Srpska.

Jesi ti siguran u ovo?

Zar pise u Ustavu iz Daytona da je danasnja RS pravni sljedbenik nekadasnje RS? Kako je to uopste moguce kad ista nije bila priznata od strane vlade u SA, niti od MZ? Pretpostavljam da ti znas nesto sto ja ne znam, ali malo mi ovo zvuci nelogicno. Ako je tako, onda je odgovornost danasnje RS za ono sto se desilo prije Daytona upitna.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Majko mila, ja dokonih ljudi! Pa jebo vas više Dodik, jeste li zaljubljeni u njega ili šta? Ako nemate o nečemu drugom više pisati i nemojte! Ne mogu da shvatim da vam više nisu dosadila palamuđenja o njemu, kao da vas neko plaća po procentu?!
KENJAC

Post by KENJAC »

Tuzba Bosne i Hercegovine protiv Republike Srpske !!!!!! Pa ko je ovdje lud??? To moze da znaci dvije stvari. Ili da je RS samostalna drzava i tuzi je druga samostalna drzava (federacija) Ili jos gore da jedan dio drzave tuzi drugi dio drzave... sto samo po sebi potvrdjuje tezu o gradjanskom ratu izmedju vjerskih skupina iste drzave. Molim vas malo manje lupanja jer ovi nasi pravnici mogu nasjest (sto im nebi bilo prvi put) pa da ovo ponove pred kakvim ozbiljnim sudom pa da vidis tek onda blama!!!
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Romeo, Kenjac, vas dvojica me još više čudite što polemišete sa levatima. Pustite ih neka se slažu sami sa sobom, nemajući pametnijeg posla.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za jeza:

Jesi ti siguran u ovo?

Zar pise u Ustavu iz Daytona da je danasnja RS pravni sljedbenik nekadasnje RS? Kako je to uopste moguce kad ista nije bila priznata od strane vlade u SA, niti od MZ? Pretpostavljam da ti znas nesto sto ja ne znam, ali malo mi ovo zvuci nelogicno. Ako je tako, onda je odgovornost danasnje RS za ono sto se desilo prije Daytona upitna.

Ne bi izjavljivao nesto da nisam siguran.

pravna sljedbenost se ogleda u kontinuitetu pravnih normi. a kontinuitet pravnih normi se ogleda kroz ustave i zakone. U pogledu kontinuiteta postdaytonske Republike Srpske i ratne Republike Srpske svjedoce sljedeci pravni akti.

Ustav Bosne i Hercegovine (annex 4) je u svom clanu 2. aneksa II je regulisao kontinuitet pravnih propisa u Bosni i Hercegovini:

2. Kontinuitet pravnih propisa

Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.

Kao sto je Annex 4 Daytonskog mirovnog sporazuma dao kontinuitet Bosni i Hercegovini kao drzavi koja je nastala i stekla nezavisnost 1992. godine , a ne 1995. godine kako to neki politicari vole istaci, tako je dao i kontinuitet Republici Srpskoj nad ratnom Republikom Srpskom.

Sljedeci pravni kat koji potvrdjuje pravnu sljedbenost postdaytonske Republike Srpske i ratne Republike Srpske je sam Ustav Republike Srpske koji je donesen 1992. godine (sluzbeni glasnik Republike Srpske 21/92) i koji je jos uvijek na snazi u Republici Srpskoj.

Nadam se da je sad malo jasnije.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote:za jeza:

Jesi ti siguran u ovo?

Ne bi izjavljivao nesto da nisam siguran.

pravna sljedbenost se ogleda u kontinuitetu pravnih normi. a kontinuitet pravnih normi se ogleda kroz ustave i zakone. U pogledu kontinuiteta postdaytonske Republike Srpske i ratne Republike Srpske svjedoce sljedeci pravni akti.

Ustav Bosne i Hercegovine (annex 4) je u svom clanu 2. aneksa II je regulisao kontinuitet pravnih propisa u Bosni i Hercegovini:

2. Kontinuitet pravnih propisa

Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.

Kao sto je Annex 4 Daytonskog mirovnog sporazuma dao kontinuitet Bosni i Hercegovini kao drzavi koja je nastala i stekla nezavisnost 1992. godine , a ne 1995. godine kako to neki politicari vole istaci, tako je dao i kontinuitet Republici Srpskoj nad ratnom Republikom Srpskom.

Sljedeci pravni kat koji potvrdjuje pravnu sljedbenost postdaytonske Republike Srpske i ratne Republike Srpske je sam Ustav Republike Srpske koji je donesen 1992. godine (sluzbeni glasnik Republike Srpske 21/92) i koji je jos uvijek na snazi u Republici Srpskoj.

Nadam se da je sad malo jasnije.

Ne znam, meni je malo kontradiktorno da se istovremeno nasljedjuju ustavi RBiH, te ustav RS kad se ta dva ustava medjusobno iskljucuju. Zakoni RBiH vazili su na citavom teritoriju drzave, pa tako i u RS tokom rata. Po tom ustavu RS nije postojala. Znaci na teroitoriju RBiH su postojala dva Ustava kojima se jurisdikcija medjusobno preklapala i koji su ponistavali jedan drugi. Da li se u Daytonu spominje Ustav RBiH ili pise ovako 'koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine'? Ne znam, citao sam taj sporazum i ne sjecam se da se tamo spominje RS kao pravni nasljednik bilo cega.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

KENJAC wrote:Tuzba Bosne i Hercegovine protiv Republike Srpske !!!!!! Pa ko je ovdje lud??? To moze da znaci dvije stvari. Ili da je RS samostalna drzava i tuzi je druga samostalna drzava (federacija) Ili jos gore da jedan dio drzave tuzi drugi dio drzave... sto samo po sebi potvrdjuje tezu o gradjanskom ratu izmedju vjerskih skupina iste drzave. Molim vas malo manje lupanja jer ovi nasi pravnici mogu nasjest (sto im nebi bilo prvi put) pa da ovo ponove pred kakvim ozbiljnim sudom pa da vidis tek onda blama!!!

"Miso je mali kad treba ici u podrum po drva...ali je Miso veliki kad treba ici u kino" ovo pricu sam citao davne 1973 godine u prvom razredu osnovne skole... :D

rs je pravni subjekat kad treba imati svoju policiju,vojsku,ministarstva...a kad treba odgovarati za genocid u Srebrenici i ostalim mjestima u BIH...onda oni nisu nikakav pravni subjekt... :-)

Znaci ukrade meni tip auto,i nakon 12 godina ja pronadjem auto,ali je sad auto vlasnistvo njegovog brata.....znaci ja onog prvog sto je ukrao trebam da zaboravim...a ovaj sto sad ima moj auto je slobodan i legalan jer nije on ukrao...to je u prevodu velikosrpska politika.....ne to nece ici tako kao sto oni zamisljaju...neko ce odgovarati za sve.....
spreca

Post by spreca »

Romeo 80 wrote:Majko mila, ja dokonih ljudi! Pa jebo vas više Dodik, jeste li zaljubljeni u njega ili šta? Ako nemate o nečemu drugom više pisati i nemojte! Ne mogu da shvatim da vam više nisu dosadila palamuđenja o njemu, kao da vas neko plaća po procentu?!

Pa Romeo zasto to tebe zivcira jel te neko tjera da komentiras.
jednostavno iscupas iz zida inema frke ostavi na miru one koji hoce da polemisu jer oni za to placaju, internet nije besplatan.
Mr_M

Post by Mr_M »

zavrzlama wrote:rs je pravni subjekat kad treba imati svoju policiju,vojsku,ministarstva...a kad treba odgovarati za genocid u Srebrenici i ostalim mjestima u BIH...onda oni nisu nikakav pravni subjekt... :-)
Pravni subjekat u sastavu BiH.
Znaci bilo kakvom tuzbom protiv RS pred npr. medj. sudom pravde ICJ (drzave vs drzave) ispada da BiH tuzi samu sebe.
E sad nukad nisam cuo da jedna drzava tuzi samu sebe. :D
spreca

Post by spreca »

KENJAC wrote:Tuzba Bosne i Hercegovine protiv Republike Srpske !!!!!! Pa ko je ovdje lud??? To moze da znaci dvije stvari. Ili da je RS samostalna drzava i tuzi je druga samostalna drzava (federacija) Ili jos gore da jedan dio drzave tuzi drugi dio drzave... sto samo po sebi potvrdjuje tezu o gradjanskom ratu izmedju vjerskih skupina iste drzave. Molim vas malo manje lupanja jer ovi nasi pravnici mogu nasjest (sto im nebi bilo prvi put) pa da ovo ponove pred kakvim ozbiljnim sudom pa da vidis tek onda blama!!!

Ako u jednoj drzavi neko ili drzava tuzi pojedinca ili neki dio drzave to ne znaci da drzava tuzi samu sebe,tuzba moze biti protiv nekog subjekta u drzavi ako se moze suditi predsjedniku ,ministru itd.zato se nebi moglo tuziti neki subjekat u drzavi pod sumnjom ili vec postoje dokazi o pocinjenom djelu protiv drave ili pojedinca.Ti mozes tuziti rodenu drzavu.
Takvi sudovi postoje
spreca

Post by spreca »

Mr_M wrote:
zavrzlama wrote:rs je pravni subjekat kad treba imati svoju policiju,vojsku,ministarstva...a kad treba odgovarati za genocid u Srebrenici i ostalim mjestima u BIH...onda oni nisu nikakav pravni subjekt... :-)
Znaci bilo kakvom tuzbom protiv RS pred npr. medj. sudom pravde ICJ (drzave vs drzave) ispada da BiH tuzi samu sebe.

Nije obavezno da Bih tuzi Rs to moze da uradi pojedinac ili grupa(zrtve zlocina)da tuzi neki subjekat a u ostalom mozes tuziti cijelu drzavu sta ima tu nejasno.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Mr_M wrote:
Pravni subjekat u sastavu BiH.Znaci bilo kakvom tuzbom protiv RS pred npr. medj. sudom pravde ICJ (drzave vs drzave) ispada da BiH tuzi samu sebe.
E taj pravni subjekat je BIH koja ima pravo da ponisti one institucije koje su pocinile genocid a to su VRS i MUPRS,a ICJ je u svojoj presudi presudio i rekao da su oni pocinili taj genocid...sto znaci nema vise VRS....sad su OSBIH...nece vise biti MUPRS...biti ce Policija BIH...valjda ti je sad jasnije....

Nemoze Dodik npr. odricati se VRS i MUPRS a prisvajati rezultate genocida i zlocina istih .....ili braniti opstanak VRS i MUPRS a odbacivati odgovornost za zlocine i genocid....on nezna dali bi kakio ili piskio...nek se odluci za nesto da mu slijepo crijevo ne pukne.. :)
prleitihi

Post by prleitihi »

joj gledam ga sada..ja jest' pokis'o..drugi čovjek..priča o srebrenici.."imajući u vidu presudu ms pravde..koja kaže da se u srebrenici desio zločin okarakterisan kao genocid"..ni riječi da je presuda nelegitimna..ni riječi da je on ne poštuje..koja kita od čovjeka!
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

spreca wrote:
Mr_M wrote:

Nije obavezno da Bih tuzi Rs to moze da uradi pojedinac ili grupa(zrtve zlocina)da tuzi neki subjekat a u ostalom mozes tuziti cijelu drzavu sta ima tu nejasno.
Mislim da je ovo u potpunosti ispravno. U USA npr postoji ogroman broj slucaja u kojim su pojedinci tuzili drzavu USA. Problem kod nas je da to nasi politicari iskoristavaju za nebuloze tipa "kako mozes tuziti sopstvenu drzavu" sto nema osnova u pravu niti ima veze sa istinom i logikom. Osim naravno ako je zakon u BiH mozda drugaciji po ovom pitanju od americkog u sta sumnjam.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Da se samo nadovezem sa jos jednim pitanjem kako vidim da je ova tema privukla par ljudi koji se razumiju u pravni sistem U St Louis-u pocinje inicijativa izbjeglica iz BiH cijoj je cilj otvoriti tuzbu protiv RS pred sudom. Nemam sve detalje a neznam ni da li oni imaju sve skontano dok iza toga stoji I nekoliko zvucnih politickih imena, ali da li neko zna koji bi to sud bio nadlezan da se bavi slucajem takve tuzbe.

Ako se dobro sjecam, znam da je izbjeglica iz Trebinja prije par godina tuzio RS na sudu RS-a za ratnu odstetu I da je zapravo dobio tuzbu I odstetu u milionskom iznosu. Iako nakon toga je RS vlada blokirala isplatu odstete.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Teza da je zbog genocida RS nelegalna je ubleha. To niko relevantan nije izjavio, niko osim lokalnih patrijota. Osim toga, vec su ranije osudjivani pojedinci za genocid u Srebrenici, zasto do sad niko nije pokrenuo inicijativu za ukidanju RS na osnovu toga? Zato sto se ne moze.
Ne moze se uopste tuziti entitet u okviru neke drzave na medjunarodnom sudu. Takodje drzava BiH ne moze tuziti RS, to bi bilo ko kad bi USA tuzile drzavu Californiju. Valjda ako je dio drzave uradio nesto suprotno zakonima onda se ti zakoni jednostavno ukinu, jer drzava vlada i u tom entitetu. Tuzenje pojedinaca protiv RSa (ili mozda jednog entiteta protiv drugog?!) je vec druga stvar. Samo kazem malo je nelogicno da je RS pravni nasljednik one RS po dejtonskom ustavu. Sto se tice drzave BiH, RS postoji od novembra 1995-e.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:Teza da je zbog genocida RS nelegalna je ubleha. To niko relevantan nije izjavio, niko osim lokalnih patrijota. Osim toga, vec su ranije osudjivani pojedinci za genocid u Srebrenici, zasto do sad niko nije pokrenuo inicijativu za ukidanju RS na osnovu toga? Zato sto se ne moze.
Ne moze se uopste tuziti entitet u okviru neke drzave na medjunarodnom sudu. Takodje drzava BiH ne moze tuziti RS, to bi bilo ko kad bi USA tuzile drzavu Californiju. Valjda ako je dio drzave uradio nesto suprotno zakonima onda se ti zakoni jednostavno ukinu, jer drzava vlada i u tom entitetu. Tuzenje pojedinaca protiv RSa (ili mozda jednog entiteta protiv drugog?!) je vec druga stvar. Samo kazem malo je nelogicno da je RS pravni nasljednik one RS po dejtonskom ustavu. Sto se tice drzave BiH, RS postoji od novembra 1995-e.
postavljas stvari na pogresne osnove...

Kad je u Dejtonu 1995 potpisana rs kao entitet u BIH od strane Srbije,Hrvatske i BIH u to vrijeme nije postojala presuda Haskog suda za genocid u slucaju generala krstica..niti je ICJ donio prersudu da su VRS i MUPRS pocinili genocid u Srebrenici......sto u prevodu znaci zlocin ne zastarijeva...i nemoze izbjeci osudu i ponistenje rezultata istog zlocina....to je isto da Sandzaklije popale i pobiju pola Srbije ...pod pririskom natjeraju Srbijance da im priznaju muslimanski entitet i da nakon rata sud presudi da su MUP i vojska Sandzaka pocinile genocid i nikom nista..prosao voz....ne ide to tako....ljudi budu optuzeni za nesto....zbog nedostatka dokaza budu oslobodjeni tuzbe i nakon 50 godina ako se nadju validni dokazi taj isti se ponovo vodi na sud i moze biti strpan u zatvor..ista situacija sa rs-om...
Post Reply