DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:Teza da je zbog genocida RS nelegalna je ubleha. To niko relevantan nije izjavio, niko osim lokalnih patrijota. Osim toga, vec su ranije osudjivani pojedinci za genocid u Srebrenici, zasto do sad niko nije pokrenuo inicijativu za ukidanju RS na osnovu toga? Zato sto se ne moze.
Ne moze se uopste tuziti entitet u okviru neke drzave na medjunarodnom sudu. Takodje drzava BiH ne moze tuziti RS, to bi bilo ko kad bi USA tuzile drzavu Californiju. Valjda ako je dio drzave uradio nesto suprotno zakonima onda se ti zakoni jednostavno ukinu, jer drzava vlada i u tom entitetu. Tuzenje pojedinaca protiv RSa (ili mozda jednog entiteta protiv drugog?!) je vec druga stvar. Samo kazem malo je nelogicno da je RS pravni nasljednik one RS po dejtonskom ustavu. Sto se tice drzave BiH, RS postoji od novembra 1995-e.
postavljas stvari na pogresne osnove...

Kad je u Dejtonu 1995 potpisana rs kao entitet u BIH od strane Srbije,Hrvatske i BIH u to vrijeme nije postojala presuda Haskog suda za genocid u slucaju generala krstica..niti je ICJ donio prersudu da su VRS i MUPRS pocinili genocid u Srebrenici......sto u prevodu znaci zlocin ne zastarijeva...i nemoze izbjeci osudu i ponistenje rezultata istog zlocina....to je isto da Sandzaklije popale i pobiju pola Srbije ...pod pririskom natjeraju Srbijance da im priznaju muslimanski entitet i da nakon rata sud presudi da su MUP i vojsaka sandzaka pocinile genocid i nikom nista..prosao voz....ne ide to tako....ljudi budu optuzeni za nesto....zbog nedostatka dokaza budu oslobodjeni tuzbe i nakon 50 godina ako se nadju validni dokazi taj isti se ponovo vodi na sud i moze biti strpan u zatvor..ista situacija sa rs-om...

Pa znam da ne moze proci nekaznjeno ko da se nista nije desilo. Ali ti si dobro rekao, ljudi se optuzuju, ali ustavno-pravni entiteti koji vise ne postoje ne mogu, kao ni njihove institucije.

Zato kazem, ako RS de facto postoji samo od Daytona, onda nesto sto se zvalo 'VRS' prije toga danas vise ne postoji. Po ovome VRS je nista vise nego paravojna jedinica, kao sto je bio i HVO. Ali, ako je danasnja RS pravni nasljednik stare RS, kao sto nokia tvrdi onda vec tu ima nesto. Samo, ovi argumenti koje je on naveo su mi nekako labavi. A sta ja znam, on je pravnik, ja nisam..... Samo malo mi je nelogicno ako je vec to tako zasto se vec nisu povukli procesi protiv RS. Pa evo i ova suma od 5 miliona za Srebrenicu je vazila samo za period poslije rata. Znaci sud nije dokazao nista za sada za period 92-95 za sto bi danasnja RS bila odgovorna.
spreca

Post by spreca »

jeza u ledja wrote:Teza da je zbog genocida RS nelegalna je ubleha. To niko relevantan nije izjavio, niko osim lokalnih patrijota. Osim toga, vec su ranije osudjivani pojedinci za genocid u Srebrenici, zasto do sad niko nije pokrenuo inicijativu za ukidanju RS na osnovu toga? Zato sto se ne moze.
Ne moze se uopste tuziti entitet u okviru neke drzave na medjunarodnom sudu. Takodje drzava BiH ne moze tuziti RS, to bi bilo ko kad bi USA tuzile drzavu Californiju. Valjda ako je dio drzave uradio nesto suprotno zakonima onda se ti zakoni jednostavno ukinu, jer drzava vlada i u tom entitetu. Tuzenje pojedinaca protiv RSa (ili mozda jednog entiteta protiv drugog?!) je vec druga stvar. Samo kazem malo je nelogicno da je RS pravni nasljednik one RS po dejtonskom ustavu. Sto se tice drzave BiH, RS postoji od novembra 1995-e.

republika srpska u stvari i nije republika nego samo naziv entiteta i nema nikakav medunarodni subjektivitet (nije clanica OUNa nema medunarodno priznate granice itd)nego samo jedam dio medunarodno priznate drzave BiH.U koliko neki subjekat u odredenoj drzavi ne postuje ili narusava zakone doticne drzave ,drzava uvodi vanredno stanje do normalizacije stanja u odredenom regionu sto je uopste i svjetska praksa.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

spreca wrote:

republika srpska u stvari i nije republika nego samo naziv entiteta i nema nikakav medunarodni subjektivitet (nije clanica OUNa nema medunarodno priznate granice itd)nego samo jedam dio medunarodno priznate drzave BiH.U koliko neki subjekat u odredenoj drzavi ne postuje ili narusava zakone doticne drzave ,drzava uvodi vanredno stanje do normalizacije stanja u odredenom regionu sto je uopste i svjetska praksa.
Upravo tako.
Samo ko je danas 'drzava'? Ko je predsjednik, ko je premijer? Ko sjedi u parlamentu?

Eh, upravo tako.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:

Kad je u Dejtonu 1995 potpisana rs kao entitet u BIH od strane Srbije,Hrvatske i BIH u to vrijeme nije postojala presuda Haskog suda za genocid u slucaju generala krstica..niti je ICJ donio prersudu da su VRS i MUPRS pocinili genocid u Srebrenici......sto u prevodu znaci zlocin ne zastarijeva...i nemoze izbjeci osudu i ponistenje rezultata istog zlocina....to je isto da Sandzaklije popale i pobiju pola Srbije ...pod pririskom natjeraju Srbijance da im priznaju muslimanski entitet i da nakon rata sud presudi da su MUP i vojsaka sandzaka pocinile genocid i nikom nista..prosao voz....ne ide to tako....ljudi budu optuzeni za nesto....zbog nedostatka dokaza budu oslobodjeni tuzbe i nakon 50 godina ako se nadju validni dokazi taj isti se ponovo vodi na sud i moze biti strpan u zatvor..ista situacija sa rs-om...

Pa znam da ne moze proci nekaznjeno ko da se nista nije desilo. Ali ti si dobro rekao, ljudi se optuzuju, ali ustavno-pravni entiteti koji vise ne postoje ne mogu, kao ni njihove institucije.

Zato kazem, ako RS de facto postoji samo od Daytona, onda nesto sto se zvalo 'VRS' prije toga danas vise ne postoji. Po ovome VRS je nista vise nego paravojna jedinica, kao sto je bio i HVO. Ali, ako je danasnja RS pravni nasljednik stare RS, kao sto nokia tvrdi onda vec tu ima nesto. Samo, ovi argumenti koje je on naveo su mi nekako labavi. A sta ja znam, on je pravnik, ja nisam..... Samo malo mi je nelogicno ako je vec to tako zasto se vec nisu povukli procesi protiv RS. Pa evo i ova suma od 5 miliona za Srebrenicu je vazila samo za period poslije rata. Znaci sud nije dokazao nista za sada za period 92-95 za sto bi danasnja RS bila odgovorna.
E vidis da smo dosli do glavne stvari.....i EU i Amerika i mi u BIH zelimo da kaznimo odgovorne institucije i pojedince a ne citave narode...Dodik je taj koji zeli da kazni citav narod Ako idemo dodikovom logikom..treba kazniti pojedince....a znamo da je u genocidu u Srebrenici ucestvovalo oko 22 000 pripadnika MUP-a i VRS....jeli to treba kazniti svih 22 000 ...pa tako redom i dolazimo do podatka da 90% srba u BIH treba da lezi u zatvoru.....ne radi se tako...kazne se naredbodavci i direktni pocinioci...a posto su naredbodavci njih 99% isti oni koje je Haski sud optuzio za zlocin i genocid a oni su prerdstavljali vojne i policijske institucije i radili u njima ,dolazimo do toga da je u pitanju institucionalno pocinjen genocid...u prevodu ukidanje VRS(sto je vec ucinjeno) i napokon ukidanje MUPRS(kojim se Dodik odupire).....ako Dodik smatra da danasnja rs nema nista sa karadjicevom i mladicevom zaostavstinom...onda ni Srebrenicani kao rezultat karadjicevih i mladicevih zlocina nemaju nista sa Dodikom....oni nisu obavezni da postuju Dodikovu vlast...jesu onda kada se stanje vrati na 1991 godinu i oni odluce kakavg status u BIH da ima njihova Srebrenica...Dodik nema pravo da im namece svoja pravila,jer se ne ogradjuje od pravila koja su tom nesrecnom narodu nametnuli njegovi predhodnici..
Reina

#30 Re: DODIKOVE LAZI I NEZNANJE

Post by Reina »

nokia6170 wrote:Evo otvaram ovu temu jer zaista stvarno mucno je slusati sa kojom lakocom ovaj covjek laze...ja samo ne znam jel on stvarno tolika neupucena neznalica toliko koliko se javno predstavlja ili to namjerno radi. Jedno je jasno...covjek i ljudi oko njega blage veze nemaju sa cinjenicama i pravom.

Izjava broj 2.

Dodik je naveo da je odgovornost za dešavanja u Srebrenici individualna, a da će Srebrenica imati posebnu podršku u njenom razvoju.

"Ali za ono što se krivično desilo u Srebrenici odgovornost mogu da snose pojedinci, a ne institucije i kolektivitet", kazao je entitetski premijer.

Uzimajuci njegu izjavu iz prethodno navedenog stava u pogledu postivanja i priznavanja svih elemenata presude Medjunarodnog suda pravde, ovdje dolazimo do prve nelogicnosti i negacije izjave broj dva u odnosu na izjavu broj jedan: O cemu se radi..Dodik negira kolektivnu i institucionalnu odgovornost Republike Srpske za genocid u Srebrenici. Naime, presudom je jasno i precizno receno da je genocid izvrsila Vojska Republike Srpske. Vojska Republike Srpske je bila institucija Republike Srpske. Koliko god to Dodik pokusavao sada anulirati, Republika Srpska je u periodu od 1992. do 1995. godine imala sve elemente jedne dobro uredjene drzave, izuzev sto nije imala medjunarodno-pravni subjektivitet. S tim u vezi, Republika Srpska je bila izuzetno dobro politicki, pravno i vojno organizovana tvorevina, gdje se tacno znalo gdje ko sta i kako radi i ko je kome nadredjen. Vojska Republike Srpske je bila ustavna kategorija Republike Srpske sa jasno definisanom hijerarhijom, kao institucija. Isto je vrlo bitno naglasiti da je vrhovni komadant Vojske Republike Srpske bio Predsjednik Republike Srpske prema ustavu Republike Srpske. Pravni sljednik ratne Republike Srpske je daytonska Republika Srpska.

Prema tome, odgovornost za genocid u Srebrenici nije kolektivna odgovornost srpskog naroda, ali jeste institucionalna odgovornost ratne Republike Srpske, odnosno danasnje Republike Srpske kao njenog pravnog sljednika .
jeste, po Dodiku ispade par budala se pokoskalo i nikom nista...
medjutim interesantno je da je par stalnih i "istaknutih demokrata" ovog foruma prije na dan objave presude ovakve izjave poput Dodikove ovdje ispisivali...tako da mene ovakve izjave , sada, ne cude.... mada tada na dan prije objave ove presude citajuci ovdje na forumu , bile nevjerovatne .... nista me vise ne iznenadjuje... :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote: postavljas stvari na pogresne osnove...

E vidis da smo dosli do glavne stvari.....i EU i Amerika i mi u BIH zelimo da kaznimo odgovorne institucije i pojedince a ne citave narode...Dodik je taj koji zeli da kazni citav narod Ako idemo dodikovom logikom..treba kazniti pojedince....a znamo da je u genocidu u Srebrenici ucestvovalo oko 22 000 pripadnika MUP-a i VRS....jeli to treba kazniti svih 22 000 ...pa tako redom i dolazimo do podatka da 90% srba u BIH treba da lezi u zatvoru.....ne radi se tako...kazne se naredbodavci i direktni pocinioci...a posto su naredbodavci njih 99% isti oni koje je Haski sud optuzio za zlocin i genocid a oni su prerdstavljali vojne i policijske institucije i radili u njima ,dolazimo do toga da je u pitanju institucionalno pocinjen genocid...u prevodu ukidanje VRS(sto je vec ucinjeno) i napokon ukidanje MUPRS(kojim se Dodik odupire).....ako Dodik smatra da danasnja rs nema nista sa karadjicevom i mladicevom zaostavstinom...onda ni Srebrenicani kao rezultat karadjicevih i mladicevih zlocina nemaju nista sa Dodikom....oni nisu obavezni da postuju Dodikovu vlast...jesu onda kada se stanje vrati na 1991 godinu i oni odluce kakavg status u BIH da ima njihova Srebrenica...Dodik nema pravo da im namece svoja pravila,jer se ne ogradjuje od pravila koja su tom nesrecnom narodu nametnuli njegovi predhodnici..
Sta imaju Srebrenicani sa Dodikom i RS? Imaju dejtonski sporazum koji kaze da se Srebrenica nalazi u 'entitetu' RS, parafiran od strane sviju, ukljucujuci vlasti RBiH.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za jeza:

zao mi je ako ti i dalje imas sumnju u pogledu pravnog kontinuiteta ratne Republike Srpske i postdaytonske Republike Srpske. Nije mi jasno da ne mozes da shvatis kontinuitet ako nesto sto je nastalo i vazilo u ratu nastavi da postoji i nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Konkretno mislim na Ustav Republike Srpske koji je usvojen 1992. godine i danas je jos uvijek na snazi. Pravni kontinuitet bi recimo bio prekinut da su vlasti Republike Srpske nakon potpisivanja Daytona usvojile novi ustav Republike Srpske.

Evo ti jos jedan banalan primjer...recimo zakon o praznicima Republike Srpske...tamo se 9. januar slavi kao dan Republike..ne Republike Bosne i Hercegovine, vec Republike Srpske...onaj 9. januar iz 1992. godine. Nadalje primjer recimo Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 63/04) gdje pise:

«Član 1.

Ovim zakonom se uređuje postupak, način i rokovi utvrđivanja i izmirivanja unutrašnjeg duga Republike Srpske (u daljem tekstu: unutrašnji dug) prema fizičkim i pravnim licima, u ukupnom iznosu do 1.761,7 miliona KM.

Član 2.

Izmirenje unutrašnjeg duga vrši se u skladu sa odredbama ovog zakona na način koji obezbjeđuje i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Republike Srpske.[...]

Član 3.

Pod unutrašnjim dugom, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se:

[...]3. Obaveze po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava
od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine u iznosu do 600,0 miliona KM.[...]

Zasto bi sadasnja Republika Srpska preuzimala iz navedenog zakona obaveze nastale u ratnom periodu, ako ona nije pravni sljednik? Zasto bi iko preuzimao obaveze nekoga ako ne mora?

Nadam se da ti je sada sumnja malo manja u pogledu prave sljednosti ratne RS i sadasnje RS, a ako ti sve ovo djeluje i dalje labavo..to zaista nije moja krivica tvoje percepcije pravnog kontinuiteta. Ali srecom ne oslanjamo se na licnu i subjektivnu percepciju necega i emocije, vec na pravo kao nauku zasnovanu na cinjenicama i pravnim aktima.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

RS je samoproglasena teritorija, koja je zamisljena da bude ekskluzivno srpska (kako joj samo ime kaze).

Tokom rata vlasti samoproglasene teritorije RS-a, su (a to im je galantno "prebacila" sa sebe Srbija) izvrsile ratne zlocine, masakre i genocid.

Danasnji entitet, RS je nasljednik one pomenute samoproglasene teritorije RS.
Goran_35

Post by Goran_35 »

spreca wrote:
KENJAC wrote:Tuzba Bosne i Hercegovine protiv Republike Srpske !!!!!! Pa ko je ovdje lud??? To moze da znaci dvije stvari. Ili da je RS samostalna drzava i tuzi je druga samostalna drzava (federacija) Ili jos gore da jedan dio drzave tuzi drugi dio drzave... sto samo po sebi potvrdjuje tezu o gradjanskom ratu izmedju vjerskih skupina iste drzave. Molim vas malo manje lupanja jer ovi nasi pravnici mogu nasjest (sto im nebi bilo prvi put) pa da ovo ponove pred kakvim ozbiljnim sudom pa da vidis tek onda blama!!!

Ako u jednoj drzavi neko ili drzava tuzi pojedinca ili neki dio drzave to ne znaci da drzava tuzi samu sebe,tuzba moze biti protiv nekog subjekta u drzavi ako se moze suditi predsjedniku ,ministru itd.zato se nebi moglo tuziti neki subjekat u drzavi pod sumnjom ili vec postoje dokazi o pocinjenom djelu protiv drave ili pojedinca.Ti mozes tuziti rodenu drzavu.
Takvi sudovi postoje
Pa postoje razni sudovi,a tuzbe mogu podnositi pojedinci ili grupe gradjana.

Recimo nasi gradjani koji su u EU mogu da tuze MUP rs-a za genocid pred evropskim sudom...A doci ce i to vrijeme :oops: ,u stvari vec je doslo :oops:
Goran_35

Post by Goran_35 »

glede Dodika i njegovog puhanderenja...

Jos malo :oops: cim prodje ovo oko Kosova,gotovo je i njegovo.Mpraju mu malo niz dlaku da Srbi pomisle kako je on veliki vodja i ne krenu u bunu kada se cepne Kosova...
Liberalism

Post by Liberalism »

... greska
Last edited by Liberalism on 21/03/2007 08:55, edited 1 time in total.
Liberalism

Post by Liberalism »

zavrzlama wrote:
Bez obzira jesu li institucije naredile ratne zlocine, svaki pripadnik VRS pojedinacno mora odgovarati za one zlocine koje je on pocinio.

Primjer: Neki oficir VRS je naredio vojniku NN da ispali granatu iz ZIS-a na neko naselje. Ta granata je ubila jednog civila. Taj oficir je pocinio ratni zlocin. Taj vojnik NN je takodje pocinio ratni zlocin i za njega mora odgovarati. Jedino ne bi odgovarao da je odbio izvrsiti naredjenje (a tad i ne bi bilo zlocina). Dodik bi ovo morao znati. Ima nekoliko presuda okruznih sudova u Srbiji kojima su osudjeni pripadnici Vojske Jugoslavije sto su po naredjenju svoji predpostavljenih ubijali neduzne civile.

Zbog slijedeceg mi se gade pro-bosanski politicari: Dodik kaze individualna odgovornost. OK. Ali ko je pobio civile po Sarajevu, Bihacu, Maglaju, Gorazdu? Svaki dan pripadnici VRS su divljali sa topovima, haubicama tenkovima ubijajuci civile ko glinene golubove. Do sada niti jedan pripadnik VRS za to nije osudjen (osudjena ih je nekolicina u Haggu). Zasto nasa tuzilastva ne prihvataju izvjestaje o ratnim zlocinima??? To se izgleda sistematski zataskava i od srane pro-bosanskih politicara.

U Gorazdu su pripadnici VRS za 15 dana ubili 600 civila. Niko nije za to odgovarao. To je moglo uraditi minimalno 1000 pripadnika VRS. Oni moraju odgovarati za zlocine. Svi oni koji su direktno ubijali civile i oni koji su im pomagali u ubijanju mogu proci kao nevini. Ostali moraju u zatvor. Kad pitas ljude koji znaju o tome, jednostavno ti kazu:c Imaju svi dokazi, sve imena i oficira, podoficira i vojnika. Sve je dokumentovano.... ali stalo u Tuzilastvu BiH. Kao nije Hag dao oznaku A (ili koju vec).

Bosanski politicari trebaju da kazu. OK Dodik. Hag je podigao optuznice za koga je podigao. Mi imamo dokaze za 22000 ljudi da su ucestvovali u ratnim zlocinima. Hocemo da se sudi svakome. A vrlo je lako. Primjer: 20. jula 1992. godine na mjestu tom i tom u 11:00 taj i taj ispalio je ranatu iz tog i tog topa i ubio cetvero djece u toj i toj ulici. Hocemo tu osobu da vidimo u zatvoru zato sto je namjerno ubio cetvero djece (jer ih je vidio i namjerno na njih ispalio granatu). I tacka. Seremo na amerikance, oni bi za ovakav zlocin svog vojnika osudili na smrt.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote:za jeza:

zao mi je ako ti i dalje imas sumnju u pogledu pravnog kontinuiteta ratne Republike Srpske i postdaytonske Republike Srpske. Nije mi jasno da ne mozes da shvatis kontinuitet ako nesto sto je nastalo i vazilo u ratu nastavi da postoji i nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Konkretno mislim na Ustav Republike Srpske koji je usvojen 1992. godine i danas je jos uvijek na snazi. Pravni kontinuitet bi recimo bio prekinut da su vlasti Republike Srpske nakon potpisivanja Daytona usvojile novi ustav Republike Srpske.

Evo ti jos jedan banalan primjer...recimo zakon o praznicima Republike Srpske...tamo se 9. januar slavi kao dan Republike..ne Republike Bosne i Hercegovine, vec Republike Srpske...onaj 9. januar iz 1992. godine. Nadalje primjer recimo Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 63/04) gdje pise:

«Član 1.

Ovim zakonom se uređuje postupak, način i rokovi utvrđivanja i izmirivanja unutrašnjeg duga Republike Srpske (u daljem tekstu: unutrašnji dug) prema fizičkim i pravnim licima, u ukupnom iznosu do 1.761,7 miliona KM.

Član 2.

Izmirenje unutrašnjeg duga vrši se u skladu sa odredbama ovog zakona na način koji obezbjeđuje i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Republike Srpske.[...]

Član 3.

Pod unutrašnjim dugom, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se:

[...]3. Obaveze po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava
od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine u iznosu do 600,0 miliona KM.[...]

Zasto bi sadasnja Republika Srpska preuzimala iz navedenog zakona obaveze nastale u ratnom periodu, ako ona nije pravni sljednik? Zasto bi iko preuzimao obaveze nekoga ako ne mora?

Nadam se da ti je sada sumnja malo manja u pogledu prave sljednosti ratne RS i sadasnje RS, a ako ti sve ovo djeluje i dalje labavo..to zaista nije moja krivica tvoje percepcije pravnog kontinuiteta. Ali srecom ne oslanjamo se na licnu i subjektivnu percepciju necega i emocije, vec na pravo kao nauku zasnovanu na cinjenicama i pravnim aktima.
Ok, moze li onda BiH tuziti RS? Moze li FBiH tuziti RS? I na kojem sudu?

A pravo da ti kazem, nije mi jasno kako nesto sto je bilo do odredjenog trenutka nelegalno (postojanje RS) u okvirima zakona RBiH moze naknadno biti priznato kao legalno (kontinuitet RS), dok je istovremeno ustav BiH takodje preuzet od starog ustava RBiH? Razumijem ja sta ti govoris i interesantno mi je to sto pises, i sigurno se razumijes bolje u pravo nego ja, ali neke stvari su mi stvarno nelogicne. Ostaje onda pitanje zasto se na podizanju raznih tuzbi protiv RS ne radi vise? Da je to tako, RS bi vec do sada izgubila bezbroj parnica i bila u ogromnom dugu prema zrtvama rata, a bogami i FBiH.
senada

Post by senada »

Sudeci po kolicini topika i bogatstvu komentara, vjerovatno da Dodik zasluzuje tolku medijsku paznju ali postoje li "vase" aktuelne politicke persone (misloguze minderpuze) koje zasluzuju barem dio posvete ako ni u cem drugom a ono u njihovom stvaranju i izgradnji lika i djela Milorada Dodika, odnosno ne cinjenju nicega dobroga i korisnoga za NJIHOV "veci" entitet?
nokia6170

Post by nokia6170 »

"Ostaje onda pitanje zasto se na podizanju raznih tuzbi protiv RS ne radi vise? Da je to tako, RS bi vec do sada izgubila bezbroj parnica i bila u ogromnom dugu prema zrtvama rata, a bogami i FBiH."

BINGO!!! konacno obican covjek shvata ono sto bosnjacki i hrvatski politicari nisu uspjeli obicnom narodu sugerisati od 1995. godine do 2007. godine..znaci u punih 12 godina nijedan politicar, nijedna stranka nije rekla:

svi vi kojima je unistena imovina u ratu, kojima je neko ubijen, ko je ostao osakacen, mentalno premecen...svi vi imate pravo i morate da tuzite vojsku republike srpske, odnosno republiku srpsku kao pravnog sljednika ratne republike srpske.

hrvatske i bosnjacke vlasti su mogle osnovati dosada milion udruzenja za pruzanje i zastupanje gradjana u tim predmetima...pa nek ide dokle ode...neka srbi tuze hvo i armiju bih, bosnjaci vojsku republike srpske i hvo i hrvati vojsku rpeublike srpske i armiju bih.

do prije par godina (do reforme odbrane) pravni sljednik armije bih i hvo je postala vojska federacije bosne i hercegovine, odnosno federalno ministarstvo odbrane, a pravni nasljednik vojske republike srpske ministarstvo odbrane republike srpske.

e sad se tek stvari uveliko komplikuju i postaju paradoksalne...a to je da su entitetska ministarstva odbrana ukinuta a njihov pravni sljednik je ministarstvo sigurnosti bosne i i hercegovine i oruzane snage bosne i hercegovine. i eto belaja...ispada vrlo moguce da ce zrtve genocida u srebrenici na kraju tuziti ministarstvo sigurnosti bosne i hervegovine, odnosno drzavu bosnu i hercegovinu.

jedini nacin da se ovo izbjegne je da se uspostavi pravna veza izmedju ratne vojske republike srpske i ratnog predsjednika republike srpske i ratne vlade republike srpske, odnosno ratnog ministra odbrane republike srpske pod cijom je nadleznoscu bila ratna vojska republike srpske. uspostavljenjem ove pravne veze i stvaranjem odgovornosti ne samo ratne vojske republike srpske, vec i suodgovornosti izvrsne vlasti ratne republike sprske, dobiva se pravna mogucnost tuzenja danasnje republike srpske, kao pravnog sljednika ratne republike srpske.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokia6170 wrote: jedini nacin da se ovo izbjegne je da se uspostavi pravna veza izmedju ratne vojske republike srpske i ratnog predsjednika republike srpske i ratne vlade republike srpske, odnosno ratnog ministra odbrane republike srpske pod cijom je nadleznoscu bila ratna vojska republike srpske. uspostavljenjem ove pravne veze i stvaranjem odgovornosti ne samo ratne vojske republike srpske, vec i suodgovornosti izvrsne vlasti ratne republike sprske, dobiva se pravna mogucnost tuzenja danasnje republike srpske, kao pravnog sljednika ratne republike srpske.
Pa eto ti tvrdis je ta pravna veza vec uspostavljena. Sta rade onda svi pravnici, ombudsmani i ini pobogu?
nokia6170

Post by nokia6170 »

drug moj ja ne tvrdim da je ta veza uspostavljena, vec samo kazem koja se treba veza mora uspostaviti da bi odgovarala na kraju republika srpska, a ne bosna i hercegovina, mada mislim da ce se cijeli proces na kraju voditi protiv bosne i hercegovine, a da ce rs istaci prigovor pasivne legitimacije, odnosno da ne moze biti tuzena strana u postupku, jer je vojska i ministarstvo preslo u nadleznost drzave bosne i hercegovine.

a sad je na svakom konkretnom predmetu da se dokaze konkretna veza u svakom pojedinacnom slucaju po individualnoj tuzbi.

takodje, idealno bi bilo u pojedinim slucajevima dokazati odgovornost ratne policije republike srpske i njihovo ucesce u zlocinima tokom rata, jer bi odgovornost ratne policije, odnosno ratnog ministarstva nadleznog za policiju, impliciralo pravnu odgovornost institucije policije ratne rs, odnosno danasnje republike srpske kao pravnog sljednika ratnih institucija rs-a prema vazecem ustavu republike srpske iz 1992. godine koji je i danas na snazi.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

zavrzlama wrote:

Kad je u Dejtonu 1995 potpisana rs kao entitet u BIH od strane Srbije,Hrvatske i BIH u to vrijeme nije postojala presuda Haskog suda za genocid u slucaju generala krstica..niti je ICJ donio prersudu da su VRS i MUPRS pocinili genocid u Srebrenici......sto u prevodu znaci zlocin ne zastarijeva...i nemoze izbjeci osudu i ponistenje rezultata istog zlocina....to je isto da Sandzaklije popale i pobiju pola Srbije ...pod pririskom natjeraju Srbijance da im priznaju muslimanski entitet i da nakon rata sud presudi da su MUP i vojska Sandzaka pocinile genocid i nikom nista..prosao voz....ne ide to tako....ljudi budu optuzeni za nesto....zbog nedostatka dokaza budu oslobodjeni tuzbe i nakon 50 godina ako se nadju validni dokazi taj isti se ponovo vodi na sud i moze biti strpan u zatvor..ista situacija sa rs-om...
Naprotiv, "zavrzlama",,,presuda po Tuzbi za Genocid posoji i to pozitivna sa apsolutnom vecinom, 13 glasova ZA, 1 glas protiv!!
20 Mart 1993 godine,
slusaj ovo:
The COURT,

Indicates , pending its final decision in the proceedings instituted on 20 March 1993 by the Republic of Bosnia and Herzegovina against the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia Montenegro), the following provisional measures:

A. (1) Unanimously,

The Government of the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia Montenegro) should immediately, in pursuance of its undertaking in the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide of 9 December 1948, take all measures.... within its power to prevent commissions of the crime of genocide;

(2) By 13 votes to 1,

The Government of the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia Montenegro) should in particular ensure that any military , paramilitary or irregular arrmed units which may be directed or supported by it, as well as any organizations and persons which may be subject to its control, direction or influence, do not commit any acts of genocide, of conspiracy to commit genocide, of direct and public incitement to commit genocide, or of complicity in genocide, whether directed against the Muslim population of Bosnia and Herzegovina or against any other national , ethnical, racial or religious group;
Samo slijepac, kome bi dao ovakav papir u ruke ne bi bio u stanju da protumaci sta ovo znaci! Jednostavno jer je slijep! Svako drugo tumacenje, iliti farsa kao ona koju je izveo nas "advokatski tim" u Hagu, a prema instrukcijama , kao prvo Alije Izetbegovica, dok je bio u zivotu, a nakon njega, njegovog "klona" (doduse celavog, i jos ruznijeg) cetnika Sulejmena Tihica, je akt IZDAJE DRZAVE I NARODA!!
MI BOSANCI TREBAMO TUZITI ALIJU IZETBEGOVICA ZA IZDAJU REPUBLIKE BiH, posthumno, a zatim SULEJMENA TIHICA , za IZDAJU I UNISTAVANJE PRAVOSNAZNE TUZBE ZA GENOCID!!
BOSANCI, NAMA NIJE NEPRIJATELJ MILORAD DODIK, ON JE "MALA MACA", STO NEKO RECE : "ON SE JE DOVOLJNO ZAPETLJAO K'O PILE U KUCINE", BOSNU IZDAJU BALIJSKI PETOKOLONASI, DANAS NA CELU SA SULEJMANOM TIHICEM!!!

.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Dva pitanja. Koji sud bi bio nadlezan za jedan takav slucaj i da li u Bosni postoji koncept, "class action suit" tj zdruzena tuzba pojedinaca protiv odredjene strane.

Inace nokia ako si pravnik, sto nebi poceo inicijativu za takvu jednu tuzbu. Mi ti ovdje u USA sigurno mozemo naci stranaka.
Liberalism

Post by Liberalism »

...
hejter

Post by hejter »

Hantraga wrote:Ma Mile svakim danom pokazuje kako mu je guzica obraz...

Svakim danom u svakom pogledu sve vise sam sebe kontradiktira...

Ja neznam jel ima savjetnika, il on ovo napamet prica, kako vjetar puse, takve su i njegove izjave...

Mozda bi trebao da zaposlsi savjetnika, koji ce paziti na njegove prethodne izjave, tako da bi utoliko poceo da sto manje kontradiktira sam sebe...jel vrlo brzo, niko ga nece zauzimati ozbiljno kad nesto kaze...

Njegova misljenja i izjave zavise od situacije na terenu, dakle on nema neki svoj stav, za koji bi ga ljudi mogli uzimati zaozbiljno...

Iz tog razloga njegov kredilibitet pocinje da se gega...

Ocit primnjer je ova Doris Pack, kojoj je rekao da nije pozeljna u RS, a sad je zove... :lol:

Mislim da Mile treba da se bavi onim u cemu je dobar, ekonomijom, a politiku da ostavi nekom drugom...

Ovo za Doris Pak mi je bilo najjadnije! Kad se samo sjetim kakvo joj je "pismo" poslao onda! Ja vjerujem da su se svi iz medjunarodne zajednice prepali :lol: A gledaj sada?! Pa ne mogu da vjerujem koji je to cigan :lol: :-) :lol: :-) :lol:
Liberalism

Post by Liberalism »

Moze li neko naci njegovu izjavu da ukoliko Kosovo dobije nezavisnost Dodik ce traziti referendum u RS?
Goran_35

Post by Goran_35 »

Liberalism wrote:Moze li neko naci njegovu izjavu da ukoliko Kosovo dobije nezavisnost Dodik ce traziti referendum u RS?
Pogledaj na B92,cini mi se da imaju dobru arhivu vjesti...
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Liberalism wrote:Moze li neko naci njegovu izjavu da ukoliko Kosovo dobije nezavisnost Dodik ce traziti referendum u RS?
Vjerovatno mislis na ovu:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061206008

Ali sjecate li se ovog bisera (nije izvrsen genocid):

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061209008

pa onda (Doris Pack epizoda):

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061226014

pa izjava (''meni ce Strabag graditi autoputeve koji ce biti iskljucivo u vlasnistvu RS''):

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070207057

pa ''nije bio genocid'' vol.2 (nakon presude):

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070226082

Ima tu jos sigurno puno toga. Za par mjeseci bi trebalo analizirati izjave Dodika i njegove gafove. Izjave koje je lupio i prosao nesakcioniran zbog njih, ali vezano za koje se ''hinjski'' usutio.
Liberalism

Post by Liberalism »

Hvala na informacijama.

Da mislim na tu izjavu. Ali zna li iko jeli on konkretno to rekao. Ovde se on krije iza ''naroda'', kao klasicna kukavica podmece da ono sto on misli predstavlja kao da ''narod misli''. I sutra ce se opet izvuci kao nije on rekao.

Zna li iko jeli ga neko od nasih novinara konkretno pitao: Da li ce on potegnuti pitanje referenduma ukoliko Kosovo dobije nezavisnost.

Sad da ga neko pita nista necemo dobiti jer su kukavice takve - nece nista smjeti reci jer je i on svjestan da je Kosovo nezavisno.
Post Reply