DERVIŠI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ragib wrote:Islam se temelji na principu Kur'ana i Sunneta. Najveci islamski ucenjaci Ebu-Hanife, Malik, Safija, Hanbel nisu praktikovali stvari (u VJERI) koje nemaju utemeljenja u Kur'anu i hadisu.

a vozili avion? a razgovarali sa dzinima? a zabranjivali zenama da rade? a .... ;)
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:
ragib wrote:Islam se temelji na principu Kur'ana i Sunneta. Najveci islamski ucenjaci Ebu-Hanife, Malik, Safija, Hanbel nisu praktikovali stvari (u VJERI) koje nemaju utemeljenja u Kur'anu i hadisu.

a vozili avion? a razgovarali sa dzinima? a zabranjivali zenama da rade? a .... ;)
O Sarafcina, pozz...Image
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

viziti avion, auto , i tako te stvari nema veze sa ibadetom i vjerom

dok ubacivanje u ibadet nove stvari to je protiv islama
hananah

Post by hananah »

Meni ovdje definitivno treba rijecnik stranih rijeci, sta znaci ibadet, sta znaci sunet? Fakat mi je tesko pratiti temu a interesantna je :( Mozete li se potruditi da pisete jezikom koji si razumijemo molim vas? Hvala :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

El-bosniaco wrote:viziti avion, auto , i tako te stvari nema veze sa ibadetom i vjerom

dok ubacivanje u ibadet nove stvari to je protiv islama

a istjerivanje dzina i zapisi? ;) ibadet ili ne? ;)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Ramazan je , imajte malo postovanja . Nemojte zbog svog neznanja tovariti veliki grijeh na svoja ledja. Ucite malo , citajte , ne budite slijepi kod ociju, ne izvlacite zakljucke iz rekla kazala. Gazi-Husref beg je prvo podigao tekiju kad je dosao u Sarajevo . Pa 500 godina osmanilija, procvat tarikata, Sultan Mehmed Fatih je bio Nakšibendija. Jesu li i oni mozda bili u zabludi, ko to smije reci!!!??
stella_k

Post by stella_k »

abdulhaqq_ wrote:Bismillah!

Ramazan je , imajte malo postovanja . Nemojte zbog svog neznanja tovariti veliki grijeh na svoja ledja. Ucite malo , citajte , ne budite slijepi kod ociju, ne izvlacite zakljucke iz rekla kazala. Gazi-Husref beg je prvo podigao tekiju kad je dosao u Sarajevo . Pa 500 godina osmanilija, procvat tarikata, Sultan Mehmed Fatih je bio Nakšibendija. Jesu li i oni mozda bili u zabludi, ko to smije reci!!!??
"Islamizacijom naših krajeva proširili su se i tarikati, pa su podizane i tekije u centrima kao različita arhitektonska rješenja, ali nikada tako impozantne kao što su džamije. Sultan Mehmed II EI-Fatih sa svojom vojskom je pored znalaca različitih struka i znanosti sa sobom poveo i najodabranije predstavnike svih tarikata da kao propagatori islama šire duh islamskog misticizma i moralno djeluju na vojnike. Tvrdi se da je kada je došao pred Sarajevo, videći samo jednu munaru, uzviknuo:

Ako Bog da, sagradićemo u njemu toliko džamija, turbeta i tekija, koliko ima u godini dana."

Muharem Omerdic
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote: a vozili avion? a razgovarali sa dzinima? a zabranjivali zenama da rade? a .... ;)
Da li ovo boldirano ima neke politicke akonotacije vezano za dogadjaje u Americi ili....?
stella_k

Post by stella_k »

"....ali , da bi bio primjeran dervis , morao je Allahovo ime , nekoliko STOTINA puta izgovarati , huktati , ...i tako iz dana u dan ..
ali da svaki dan se povecava broj , koji treba da izgovori .....

...tokom cijele price sa njim , zakivao je u zvidjezde nekog SEJHA ..."

Damkan

Ovo sto nam je napisao Damkan meni jako lici na neke istocnjacke joge....u kojima, posvecenik mora izgovarati mantru dovoljno dugo da bi zapao u neko stanje "transa"(laya yoga)...a ucitelju se iskazuje preveliko postovanje...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

stella_k wrote:
dado77 wrote:dobra furka za one koji ulaze u vjeru , poslije toga treba se kaniti .

ovi naši jesu mistici ali kao što znamo osnivači su bili bogohulnici.
Prorokov zet,prvi covjek preobracen na Islam, Ali (kojeg su ubili i poklali gotovo sve njegove potomke) se smatra izvoristem gotovo sveukupnosti sufija. Njemu se pridruzju njegovi pravi ucenici: Qanbar, Sa'id ibn Gubair, Malik ibn Harit, Kumail ibn Ziyad, Hasan Basri.....
Nakon njegovog muckog ubistva, a prevarom Mu'awiya, zemlja potpada pod vlast Omejada....
Nikad cuo za ve gore pobrojane Alijine ucenike, porcito sma do sada najmanje 3 razlicita Muhamdeova a.s. zivotopisa, 4 kjnige o ashabima i tabiinima ali ovih nigdje nema!
Inace ovaj ti post mirise na siizam i ''iranizaciju'' islama! A znamo dobro da su nas Iranci ucjenjavli tokom rata da za komad hljeba samo da budemo ''ispravni'' muslimani, a plus s to nas po dijaspori njihovi sjehovi proglasavaju nemuslimanima.
A nisi do sada objasnila rijec dervis, kolko ja znam znaci vatropoklonicki (zaroastrijevski) monah! :)
Bosanac sa dna kace

http://www.naqshbandi-bosnia.com

Bujrum!
Glavni je autoritet hanefijskog mezheba Turske i Kipra,glavni šejh nakšibendijskog sufijskog reda u svijetu,muftija turskog dijela Kipra.
Rođen je u Larnaci na Kipru 23. aprila, 1922. (12 Rebiul-Evvela 1341.h.). Potomak je Poslanikov a.s. i preko oca i preko majke.Od oca je krvno povezan s Poslanikom a.s. preko šejh – Abdul Kadira Gejlanija, a od majke preko šejh – Dželaludin Rumije.Šejh Nazim je srednju školu završio na Kipru 1940.Potom putuje u Tursku i na Istanbulskom univerzitetu stiče diplomu kemijskog inžinjera. Uporedo studira šerijatsko pravo, usavršava arapski jezik i dobija dozvolu(idžazet) od šejh Džemala al-Lassunija 1955.
OOOO hau js no, pa gospodin je glavni autoritet hanefijskog mezheba u Turskoj a ne islama uopste! Bas fino!
A bilesi je i potomak Poslanika s.a.v.s. jako iinteresantno! Samo ne znam kako, jer po siitskom ucenju ( sto nam je @stella_k vec navela) sva hz. Alijina porodica je pobijena na Kerbeli niko nije prezivio! :shock:
Zanimljivo je i to da svaki sufijski sejh tvrdi da je potomak Poslanika a.s.! :roll: [/quote]
stella_k

Post by stella_k »

@Bosanac...
Stvarno nema potrebe da politiziramo temu....
Ja o ovom aspektu muslimanske duhovnosti znam zaista malo, a ono sto sam napisala recimo mozes naci i u knjizi Enciklopedija Mistika, u odjeljku Muslimanska Mistika, autor Mohammad Mokri..

Qanbar, Sa'id ibn Gubair, Malik ibn Harit, Kumail ibn Ziyad, Hasan Basri.....su bili Alijevi ucenici.
Tu su i neki pozniji mistici: Habib Agami, Dawud Ta'i, Abdalwhid ibn Zaid, Abu Ya'qub Nahrguri, 'Amr ibn Utman i Abu Yaqub Tabari.
Last edited by stella_k on 22/10/2005 19:31, edited 1 time in total.
stella_k

Post by stella_k »

Prorokov zet,prvi covjek preobracen na Islam, Ali (kojeg su ubili i poklali gotovo sve njegove potomke) se smatra izvoristem gotovo sveukupnosti sufija. Njemu se pridruzju njegovi pravi ucenici: Qanbar, Sa'id ibn Gubair, Malik ibn Harit, Kumail ibn Ziyad, Hasan Basri.....
Nakon njegovog muckog ubistva, a prevarom Mu'awiya, zemlja potpada pod vlast Omejada....

Bosanac sa dna kace wrote:

http://www.naqshbandi-bosnia.com

Bujrum!
Glavni je autoritet hanefijskog mezheba Turske i Kipra,glavni šejh nakšibendijskog sufijskog reda u svijetu,muftija turskog dijela Kipra.
Rođen je u Larnaci na Kipru 23. aprila, 1922. (12 Rebiul-Evvela 1341.h.). Potomak je Poslanikov a.s. i preko oca i preko majke.Od oca je krvno povezan s Poslanikom a.s. preko šejh – Abdul Kadira Gejlanija, a od majke preko šejh – Dželaludin Rumije.Šejh Nazim je srednju školu završio na Kipru 1940.Potom putuje u Tursku i na Istanbulskom univerzitetu stiče diplomu kemijskog inžinjera. Uporedo studira šerijatsko pravo, usavršava arapski jezik i dobija dozvolu(idžazet) od šejh Džemala al-Lassunija 1955.
OOOO hau js no, pa gospodin je glavni autoritet hanefijskog mezheba u Turskoj a ne islama uopste! Bas fino!
A bilesi je i potomak Poslanika s.a.v.s. jako iinteresantno! Samo ne znam kako, jer po siitskom ucenju ( sto nam je @stella_k vec navela) sva hz. Alijina porodica je pobijena na Kerbeli niko nije prezivio! :shock:
Zanimljivo je i to da svaki sufijski sejh tvrdi da je potomak Poslanika a.s.! :roll:
[/quote]
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Stella svaka ti čast na temi..Ja sam ovdje imala šta naučiti, nadam se da če biti još sličnih tema...

Pozdrav... :)
Bosanac sa dna kace

stella_k wrote:@Bosanac...
Ja o ovom aspektu muslimanske duhovnosti znam zaista malo, a ono sto sam napisala recimo mozes naci i u knjizi Enciklopedija Mistika, u odjeljku Muslimanska Mistika, autor Mohammad Mokri..

Qanbar, Sa'id ibn Gubair, Malik ibn Harit, Kumail ibn Ziyad, Hasan Basri.....su bili Alijevi ucenici.
Tu su i neki pozniji mistici: Habib Agami, Dawud Ta'i, Abdalwhid ibn Zaid, Abu Ya'qub Nahrguri, 'Amr ibn Utman i Abu Yaqub Tabari.
A sto kao izvor infromacija nisi uzela Leksikon islama od rahmetli dr. Nerkeza Smailgacia? A ovdje uzimas neke tamo iranske izvore...bas fino...Samo da znas da sam uvrijedjen tim sto se Muhameda a.s. naziv Prorokom u tvojim postovima! :x :x
stella_k

Post by stella_k »

Bosanac sa dna kace wrote:
stella_k wrote:@Bosanac...

A sto kao izvor infromacija nisi uzela Leksikon islama od rahmetli dr. Nerkeza Smailgacia? A ovdje uzimas neke tamo iranske izvore...bas fino...Samo da znas da sam uvrijedjen tim sto se Muhameda a.s. naziv Prorokom u tvojim postovima! :x :x
????
Jako mi je zao ako sam te bilo kako (tebe ili bilo koga drugog) uvrijedila.
Fakat mi nije bila namjera.
Ali svakako bih voljela doci do Leksikona Islama doktora Smailagica.
stella_k

Post by stella_k »

FortunaBela wrote:Stella svaka ti čast na temi..Ja sam ovdje imala šta naučiti, nadam se da če biti još sličnih tema...

Pozdrav... :)
Fortuna, mnogo ti hvala sto pratis temu...drago mi je da ti se dopada. :-D
Bosanac sa dna kace

stella_k wrote:????
Jako mi je zao ako sam te bilo kako (tebe ili bilo koga drugog) uvrijedila.
Fakat mi nije bila namjera.
Ali svakako bih voljela doci do Leksikona Islama doktora Smailagica.
Leksikon islama mozes kupit na pijaci u Sarajevu za 30-50 KM!
Soldier_of_Allah

Post by Soldier_of_Allah »

Ovako stela...posto sam tanak sa vremenom, pokusacu nesto na brzinu,ali vraticu se opet inshaAllah....

Kao prvo, kad musliman istrazuje o islamu, trudi se da istrazuje na pravoj strani sa dokazima i argumentima iz Kur`ana i Sunneta, te misljenje uleme(ucenjaka)...

Izmisljotina je da je Ali ibn Talib bio zacetnik sufizma, toje izmisljotina na njega i on nema nista sa tim...On je bio jedan od pravednih halifa i uzor je muslimanima pored Allahovog Poslanika s.a.w.s. kao najveceg uzora i preostale trojice pravednih halifa Ebu Bekra, Omera i Osmana...

Dervisi tj. sufizam se pojavio mnogo kasnije, u jednoj formi koja je strana islamu...U islamu nema mistike, islam je jasan..

Zadnji ajet objave je :"Danas sam vam vasu vjeru upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera"....

Znaci ako Allah kaze da je usavrsio, mi nemamo pravo vise bilo sta oduzimati i dodavati, jer je to islamom zabranjeno...
A to je ono sto sufije rade...Pa kazu hajmo veceras na nocni zikr...Tu se okupe i hukcu dok ne popadaju u trans...A uz to pogase svjetla i puse nekakve cigare....To je ociti haram sto rade...U stanje transa ih nose dzinni koji vole mrak i takve budalastine da se ovako izrazim...

Sufizam je opasna pojava za islam, jer uvode gluposti u islam...
Islamska Zajednica u BiH je prosufijska, pa su organizovali nekakvu ajvatovicu koju neki proglasise za mali hadzdz, a znamo da toga nema u islamu....Na toj ajvatovici se koristi alkohol i bluda ima, pretvorilo se u narodni teferic...A zasto idu na ajvatovicu,...Pa navodno neki dedo zvani Ajvaz dovio Allahu za vodu, te se voda po njima pojavila izmedju dvije stijene...I sad narod nosi to kamenje kuci i smatra svetim to...A u islamu toga nema...

Sufije su te od kojih potice bavljanje sihirom,barem na prostorima Bosne...Oni su ti koji zalaze u te zabranjene stvari i vole petljati za dzinnima, sto je isto zabranjeno islamom...

A da praktikuju islam, tesko je reci, ima ih koji klanjaju, aima ih kojima je preci zajednicki zikr od namaza...Oni su ti koji odobravaju muziku i cak je uvode u tekije i uz nju se bacaju do transa...

Islam je cist od svega toga...Islam je lijep i jednostavan...Lagan, drag srcu...Sufije svoje shejhove smatraju nepogresivim (ovdje bih damkanu samo napomenuo da ja kad kazem na nekim drugim temama shejh ne mislim naravno na sufijskog shejha, vec na shejhul islam, jer vidim da je mislio da sam sklon sufijskim shejhovima, a nisam),a smatrati nekoga nepogresivim je haram....Oni cak uzimaju svog shejha kao posrednika izmedju njih i Allaha i mole shejha da upucuje dove za njih Allahu, a islam strogo to zabranjuje...

Sufizam je sektastvo, opasno za islam i sva ulema ehli sunneta ih je odbacila kao sektu...

U islamu nema mistike,nema carki,nema odabranih ljudi koji cuda izvode...Kazu sufije ima neki njihov shejh,kad god stavi ruku u dzep vadi pare iz njega, sto je cista glupost...Islam je cist od gluposti takve vrste...

Pokusacu postirati video zapis sa jednog sufijskog "derneka", ako ga nadjem na internetu...Samo abdest uzmite :) Jedna zena je samo jednom otisla na taj njihov zikr i dzinni su je obuzeli, jer dzinni vole takvu atmosferu kakvu oni prave u tim svojim zikrovima...

Toliko....javicu se opet...
stella_k

Post by stella_k »

@SoA, hvala na postu.
Kao prvo, kad musliman istrazuje o islamu, trudi se da istrazuje na pravoj strani sa dokazima i argumentima iz Kur`ana i Sunneta, te misljenje uleme(ucenjaka)...
Za jednog istrazivaca jako je vazna objektivnost....A za to je potrebno pogledati obje strane medalje....Koja strana treba da bude prva, stvar je slucajnog izbora.

Islamska Zajednica u BiH je prosufijska, pa su organizovali nekakvu ajvatovicu koju neki proglasise za mali hadzdz, a znamo da toga nema u islamu....Na toj ajvatovici se koristi alkohol i bluda ima, pretvorilo se u narodni teferic...A zasto idu na ajvatovicu,...Pa navodno neki dedo zvani Ajvaz dovio Allahu za vodu, te se voda po njima pojavila izmedju dvije stijene...I sad narod nosi to kamenje kuci i smatra svetim to...A u islamu toga nema...
Priznajem da i meni taj mali hadzdz nikad nije bio najjasniji bez obzira sto su se na Ajvatovici uvijek sakupljale i nacionalne muslimanske vodje...

Izmisljotina je da je Ali ibn Talib bio zacetnik sufizma, toje izmisljotina na njega i on nema nista sa tim...On je bio jedan od pravednih halifa i uzor je muslimanima pored Allahovog Poslanika s.a.w.s. kao najveceg uzora i preostale trojice pravednih halifa Ebu Bekra, Omera i Osmana.
Moguce je da je izmisljotina...ja sam navela izvor iz kojeg sam tu tvrdnju prepisala...
Medjutim, nije mi jasno zasto je ubijen?
cyberneo

Post by cyberneo »

Ucenjaci imaju razlicita misljenja u pogledu porijekla rijeci sufizam. Istina je sto kaze El-Kusejri, a on je jedan od njihovih predvodnika: "S obzirom na arapski jezik ovoj imenici ne svjedoce ni analogija ni etimologija. Najblize je da je (ova imenica) nadimak." Da, ova rijec je ubacena u jezik Ummeta i njenu akidu. Uvukla se u Ummet u doba prijevoda sa grckog jezika. Rijec "sofia" na grckom znaci mudrost. Postala je poznatom i prosirila se tek u drugom stoljecu po hidzri u doba velikog pokreta prevodjenja filozofskih djela. Kaze Biruni: "I od njih (tj. indijskih filozofa) je bilo onih koji su smatrali da stvarno i jedino postoji prauzrok, radi njegove neovisnosti… zbog toga sto sve o njemu ovisi. Sve sto je ovisno o svome postojanju od necega, njegovo postojanje je samo prividjenje… Istina je samo Jedan i iskonski Prvi. Ovo je misljenje sufija. "Sofia" na grckom znaci mudrost i njom je filozof nazvan filozofom, tj. ljubiteljem mudrosti. Kada su ljudi u Islamu prihvatili njihova misljenja, dobili su i njihova imena. Neki od njih nisu znali znacenje ovog nadimka, pa su ga pripisali "sofi" (suffe), sto se odnosilo na grupu ashaba Bozijeg Poslanika ((s.a.v.s.))." Stvar nam je jos jasnija ako znamo da su ugledne licnosti mistike hvalili grcke filozofe i smatrali ih svojim uciteljima i prvencima na tom putu. Kaze Suhraverdi, koga je ubio Salahuddin s optuzbom hereze (otpadnistvo od vjere): " Sto se tice sufijskog pravca u blizoj epohi, vodstvo Pitagorejaca je pripalo Zun-Nunu El-Misriju, a zatim se spustilo ka Tusturu i osvijetlilo ga (tj. pripalo je Sehlu Et-Tusturiju)." On spominje da je u snu vidio svoga ucitelja Aristotela i pitao ga za misljenje o vodjama sufizma, te ih on (tj. Aristotel) pohvali. Ovaj sedamdesetogodisnjak potvrdjuje vodjstvo grckih filozofa u sufizmu te navodi u "Svijetloj poslanici" Aristotelove, Platonove i Sokratove izreke o utapanju u Boga-jedinstvo postojanja (vahdetul-vudzud), svoja stanja, slast njegove spoznaje i realiteta.
Tako i u Islam ubacise shvatanje budistickog asketizma, pa je cak jedan rekao: "Covjek ne moze dostici stepen iskrenih sve dok ne ostavi svoju zenu kao da je udovica i povuce se u pseca smetljista." Pokazuje se jasan utjecaj krscanstva u oblacenju vunene odjece kao poseban obred. Tako, kada krscanin prihvata monastvo, oblaci vunenu odjecu.
Ibni Dzevzi prenosi da je neki covjek dosao Ebu Aliju, a na sebi je imao vunenu djecu pa mu on rece: "Ovo je odjeca monaha."
Takodjer, neki covjek dodje Hammadu ibni Ebi Sulejmanu isto obucen, pa mu on rece: "Skini sa sebe krscansku odjecu."
Dovoljno nam je da je prvi izgradio sufijsku tekiju u Islamu krscanski namjesnik u Remli (Palestina). Poslije su se tekije prosirile diljem islamskog svijeta liceci na samostane i utrkujuci se sa gradnjom dzamija.
Sto se tice utjecaja siija jasno nam se pokazuje u velicanju Alije ibn Ebi Taliba nad drugim ashabima (r.a.) i pravljenju lanaca lazi u predajama koje se zavrsavaju na samom Aliji (r.a.).
Prenosi Sajjadi od Alije (r.a.) da je rekao: "Ja sam tacka na bismillah, ja sam kraj Allaha Kojeg zanemariste, ja sam Levhi Mahfuz, ja sam pero, ja sam Ars, ja sam Kursijj, ja sam sedam nebesa i Zemlja." Sve ovo se nalazi u knjizi "Biharul-Envar" od Medzlisija (153/26). Zaboravise da je uvodjenje tacki u arapsko pismo izumljeno tek kasnije u doba Umevija. Maloj tacki dadose veliki znacaj, pa tvrde da su tajne Kur’ana u Fatihi, tajne Fatihe u bismilli, tajne bismillah u slovu ba, a tajna slova ba u tacki na njemu
Tako iz zivotopisa El-Bekrija spominju da je rekao: "Tako mi je Uzviseni Allah, a On je vlasnik blagodati i dobrote, podario govor o tacki na bismillah na dvije hiljade i sto predavanja na univerzitetu Azhar."
Muhammed Vefa tvrdi da je Allah uzdigao Aliju bin Ebi Taliba kao sto je uzdigao Isaa sina Merjemina. Es-Sa’rani kaze dodajuci: "To je rekao i moj gospodin Alija El-Havvas."
Tako je i govor o kutbu koji upravlja kosmosom uzet od njih (tj. siija). Kaze Ibn Haldun nakon sto spominje ovaj slucaj: "Ovo je u potpunosti isto kao sto kazu Rafidijje: govore o redoslijedu kutba kao sto govore sije o nukaba’, cak su izmislili i sufijsku odjecu da bi je ucinili temeljem svoga pravca i pripisali je Aliji (r.a.), a on se nije isticao posebnom odjecom medju ashabima. Naprotiv, svi su bili primjer u vjeri, skromnosti i borbi na Allahovom putu." I kaze: "Davanje posebnosti Aliji u ovome nad drugim ashabima ukazuje na jak uticaj siizma. Iz ovoga se shvata privrzenost nekih siizmu i postepena asimilacija u taj pravac."
Poznato nam je i njihovo cvrsto nastojanje u dokazivanju krvne povezanosti sa Ehli Bejtom, pa makar tako i ne bilo. Er-Rifa’i je pripisan Ehli Bejtu u rodoslovno stablu, a potvrdjeno je da je on iz plemena Er-Rifa’a kao sto kazu Ez-Zehebi, Es-Subki i drugi. Abdul-Kadira El-Dzilanija, takodje pripisuju Ehli Bejtu, medjutim, on je porijeklom iz perzijskog plemena Habeki Dust.
Ocito je da se ova frakcija krije iza ljubav prema Ehli Bejtu, te na taj nacin pridobija srca masa u cilju zavodjenja i sirenja zablude. Potrebno je upozoriti da je vecina prvih sufija, koji ponesose zastavu sufizma, bila perzijskog porijekla. Historija svjedoci da su Perzijanci stajali iza vecine smutnji i nistavnih vjerovanja koja su se pojavila u historiji Islama.
to je ukratko o nastanku sufija mada se ne smije reci da su oni svi otpadnici kao ni shia muslimani jer ima i kod njih priznatih od strane sunnah muslimana toliko od mene za sad :run:
ragib

Post by ragib »

stella_k wrote:
Molim te ako mozes da navedes te "stvari" koje prakticiraju dervisi a nema ih u Kur'anu ( osim ovog sa probadanja nozevima i sl. koje je vec receno).
Ljuljanje u zikru nadji mi dokaz da je to Muhamed.a.s praktikovao?
Last edited by ragib on 22/10/2005 22:11, edited 1 time in total.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Koja nepotrebna mistifikacija i negativni pristup prema dervisima.
Dervisi su ljudi kao i svi drugi, zive zivote kao i svi drugi samo idu putem koji ne ide vecina na ovoj planeti.

A sada malo o dervisima:

Derviški redovi (tarikati) su se u islamskom svijetu pojavili početkom trećeg stoljeća muslimanske ere. Riječ tarikat ne znači ništa drugo do škole, koje su dobile nazive po njihovim osnivačima. Oni su podizali i upućivali svoje učenike ka usavršavanju znanja i djelovanja. Ti učenici su se, zatim, pozivali na njih, a njihove škole, ili tarikati, nazvani su po ovim specifičnim imenima.

Sufijski tarikat je škola koja se koncentrira oko misli i smjernica nekog učenjaka koji ima poseban metod u usmjeravanju učenika ka usavršavanju znanja i prakse. Ni manje ni više od toga.

Kada su se pojavili ovi tarikati, u početku su bili samo škole duhovnih, moralnih i metodoloških smjernica. Nisu bili u međusobnoj kontradiktornosti u odnosu na akaidske i šerijatske propise. Razlika je bila samo u načinu vaspitanja i dovođenja učenika do puta Istine, kao i moralnog savršenstva.

Dalje:

Islamski tesavvf, s obzirom da se bazira na principima i učenju islama, razlikuje se npr. od asketizma, koji počiva na monaštvu. Islam uskladuje pobožni život sa društvenim težnjama ka napretku i razvoju. Islamski tesavvuf nikada nije naginjao monaštvu, niti su se njegovi nosioci isključivali iz tokova života ili blokirali njegove pozitivne tendencije. U stvari, sufije su bili majstori, zanatlije, radnici, političari, pjesnici, naučnici, kaligrafi, vojnici. Istinski tesavvuf nije u suprotnosti sa svim onim što afirmira napredak i razvoj. Ako neki čovjek poželi moralno i duhovno usavršavanje, to nikako ne znači da će tada doći u suprotnost sa svojim svakodnevnim životnim djelatnostima.

Najuprostenije govoreci, islamski misticizam (tasavvuf) je pravac koji upucuje na to da je Bog jedan i nedjeljiv.
------------------
The_Fluid

Post by The_Fluid »

El-bosniaco wrote:
Zasto?
Molim te ako mozes da mi to obrazlozis.
zato sto oni imaju vjerovanja koja se kose sa islamom, shirk i tako te stvari, a kad cinis to odma sam sebe bacas svojim rukama u dzehennem

ne samo da imaju vjerovanja nego rade stvari , sto je totalna suprotnost islamu :-?

naprmijer, otici na mezar nekog poboznog covjeka i moliti se njemu da se zalaze kod allaha i tako to, sto je shirk, a to je najveci grijeh u islamu

pa onda imaju dosta novotarija, u ibadetu , ja sam gledao njih ibadet , to je za povratit, sta rade od sebe gluho i daleko bilo

probadaju se nozevima, plesu u trans , muski zenekse zajedno , ma uzas jedan , ako nadjem taj video , postiracu
================

Osvrnut cu se samo na ovo probadanje nozevima, isto se bazira na:
25. ajetu sure Hadid (zeljezo), i nema veze sa magijom ili hipnozom. To je stvarni cin, gdje se, preko fizicke konstrukcije dervisa, vidi Allahova moc. Nema krvi, bola, infekcije, sto bi se, po prirodi stvari i sa medicinskog gledista, kao nuspojava moralo pojaviti. Taj cin ne sluzi da bi se nadmetali, nego je iskljucivo dokaz Allahove moci, i obavlja se u uskim krugovima, povodom posebnih, mubarek-noci.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Subhanallah, koliko se samo neznanja prosipa ovdje, estagfirullah, da nam se Allah svima smiluje. Etiketirati sufizam kao nesto lose na osnovu pogresnog tumacenja istog od strane nekih " duhovno oboljelih osoba" je isto kao i etiketirati sam Islam kao nesto lose na osnovu "POGRESNOG TUMACENJA ISTOG OD STRANE TOTALNO BOLESNIH LJUDI KOJI SE ZARIVAJU AVIONIMA U NEBODERE", estagfirullah. Sufizam i siizam se ni u putu ne doticu . Sufizmu je osnova u serijatu, i svaki tarikat zahtijeva strogo postovanje serijata, jer serijat je osnova bez koje nema dalje.

Ne donosite pogresne zakljucke. Opet vam kazem , malo ispitajte istoriju osmanskog carstva, a nemojte da vam je glavni udzbenik od Abdullwehaba.
Post Reply