Ucenjaci imaju razlicita misljenja u pogledu porijekla rijeci sufizam. Istina je sto kaze El-Kusejri, a on je jedan od njihovih predvodnika: "S obzirom na arapski jezik ovoj imenici ne svjedoce ni analogija ni etimologija. Najblize je da je (ova imenica) nadimak." Da, ova rijec je ubacena u jezik Ummeta i njenu akidu. Uvukla se u Ummet u doba prijevoda sa grckog jezika. Rijec "sofia" na grckom znaci mudrost. Postala je poznatom i prosirila se tek u drugom stoljecu po hidzri u doba velikog pokreta prevodjenja filozofskih djela. Kaze Biruni: "I od njih (tj. indijskih filozofa) je bilo onih koji su smatrali da stvarno i jedino postoji prauzrok, radi njegove neovisnosti… zbog toga sto sve o njemu ovisi. Sve sto je ovisno o svome postojanju od necega, njegovo postojanje je samo prividjenje… Istina je samo Jedan i iskonski Prvi. Ovo je misljenje sufija. "Sofia" na grckom znaci mudrost i njom je filozof nazvan filozofom, tj. ljubiteljem mudrosti. Kada su ljudi u Islamu prihvatili njihova misljenja, dobili su i njihova imena. Neki od njih nisu znali znacenje ovog nadimka, pa su ga pripisali "sofi" (suffe), sto se odnosilo na grupu ashaba Bozijeg Poslanika ((s.a.v.s.))." Stvar nam je jos jasnija ako znamo da su ugledne licnosti mistike hvalili grcke filozofe i smatrali ih svojim uciteljima i prvencima na tom putu. Kaze Suhraverdi, koga je ubio Salahuddin s optuzbom hereze (otpadnistvo od vjere): " Sto se tice sufijskog pravca u blizoj epohi, vodstvo Pitagorejaca je pripalo Zun-Nunu El-Misriju, a zatim se spustilo ka Tusturu i osvijetlilo ga (tj. pripalo je Sehlu Et-Tusturiju)." On spominje da je u snu vidio svoga ucitelja Aristotela i pitao ga za misljenje o vodjama sufizma, te ih on (tj. Aristotel) pohvali. Ovaj sedamdesetogodisnjak potvrdjuje vodjstvo grckih filozofa u sufizmu te navodi u "Svijetloj poslanici" Aristotelove, Platonove i Sokratove izreke o utapanju u Boga-jedinstvo postojanja (vahdetul-vudzud), svoja stanja, slast njegove spoznaje i realiteta.
Tako i u Islam ubacise shvatanje budistickog asketizma, pa je cak jedan rekao: "Covjek ne moze dostici stepen iskrenih sve dok ne ostavi svoju zenu kao da je udovica i povuce se u pseca smetljista." Pokazuje se jasan utjecaj krscanstva u oblacenju vunene odjece kao poseban obred. Tako, kada krscanin prihvata monastvo, oblaci vunenu odjecu.
Ibni Dzevzi prenosi da je neki covjek dosao Ebu Aliju, a na sebi je imao vunenu djecu pa mu on rece: "Ovo je odjeca monaha."
Takodjer, neki covjek dodje Hammadu ibni Ebi Sulejmanu isto obucen, pa mu on rece: "Skini sa sebe krscansku odjecu."
Dovoljno nam je da je prvi izgradio sufijsku tekiju u Islamu krscanski namjesnik u Remli (Palestina). Poslije su se tekije prosirile diljem islamskog svijeta liceci na samostane i utrkujuci se sa gradnjom dzamija.
Sto se tice utjecaja siija jasno nam se pokazuje u velicanju Alije ibn Ebi Taliba nad drugim ashabima (r.a.) i pravljenju lanaca lazi u predajama koje se zavrsavaju na samom Aliji (r.a.).
Prenosi Sajjadi od Alije (r.a.) da je rekao: "Ja sam tacka na bismillah, ja sam kraj Allaha Kojeg zanemariste, ja sam Levhi Mahfuz, ja sam pero, ja sam Ars, ja sam Kursijj, ja sam sedam nebesa i Zemlja." Sve ovo se nalazi u knjizi "Biharul-Envar" od Medzlisija (153/26). Zaboravise da je uvodjenje tacki u arapsko pismo izumljeno tek kasnije u doba Umevija. Maloj tacki dadose veliki znacaj, pa tvrde da su tajne Kur’ana u Fatihi, tajne Fatihe u bismilli, tajne bismillah u slovu ba, a tajna slova ba u tacki na njemu
Tako iz zivotopisa El-Bekrija spominju da je rekao: "Tako mi je Uzviseni Allah, a On je vlasnik blagodati i dobrote, podario govor o tacki na bismillah na dvije hiljade i sto predavanja na univerzitetu Azhar."
Muhammed Vefa tvrdi da je Allah uzdigao Aliju bin Ebi Taliba kao sto je uzdigao Isaa sina Merjemina. Es-Sa’rani kaze dodajuci: "To je rekao i moj gospodin Alija El-Havvas."
Tako je i govor o kutbu koji upravlja kosmosom uzet od njih (tj. siija). Kaze Ibn Haldun nakon sto spominje ovaj slucaj: "Ovo je u potpunosti isto kao sto kazu Rafidijje: govore o redoslijedu kutba kao sto govore sije o nukaba’, cak su izmislili i sufijsku odjecu da bi je ucinili temeljem svoga pravca i pripisali je Aliji (r.a.), a on se nije isticao posebnom odjecom medju ashabima. Naprotiv, svi su bili primjer u vjeri, skromnosti i borbi na Allahovom putu." I kaze: "Davanje posebnosti Aliji u ovome nad drugim ashabima ukazuje na jak uticaj siizma. Iz ovoga se shvata privrzenost nekih siizmu i postepena asimilacija u taj pravac."
Poznato nam je i njihovo cvrsto nastojanje u dokazivanju krvne povezanosti sa Ehli Bejtom, pa makar tako i ne bilo. Er-Rifa’i je pripisan Ehli Bejtu u rodoslovno stablu, a potvrdjeno je da je on iz plemena Er-Rifa’a kao sto kazu Ez-Zehebi, Es-Subki i drugi. Abdul-Kadira El-Dzilanija, takodje pripisuju Ehli Bejtu, medjutim, on je porijeklom iz perzijskog plemena Habeki Dust.
Ocito je da se ova frakcija krije iza ljubav prema Ehli Bejtu, te na taj nacin pridobija srca masa u cilju zavodjenja i sirenja zablude. Potrebno je upozoriti da je vecina prvih sufija, koji ponesose zastavu sufizma, bila perzijskog porijekla. Historija svjedoci da su Perzijanci stajali iza vecine smutnji i nistavnih vjerovanja koja su se pojavila u historiji Islama.
to je ukratko o nastanku sufija mada se ne smije reci da su oni svi otpadnici kao ni shia muslimani jer ima i kod njih priznatih od strane sunnah muslimana toliko od mene za sad