DERVIŠI
- stella_k
#1 DERVIŠI
Samo ime za mistike, sufi, izvodi se od arapske rijeci "suf" sto znaci vuna, kojom su se prvi isposnici i mistici odijevali, po nekima, po uzoru na Isaa, a po nekima prema primjeru prve cetvorice halifa.
Misticizam zvan "tasawwuf" (gramaticki je to infinitiv petog oblika temeljen na korijenu "suf" koji znaci odjenuti se vunom, biti sufi) bio je rano obdaren nazivom "tariqat", Put. Buduci da sufi slijedi put koji ga vodi prema Bogu, taj put preuzima ime za cjelokupnost obreda i metoda sto su ih zacrtali ucitelji koji su izabrali taj put. Dok se nazivi "sufi" i "tasawwuf" etimoloski slazu sa njihovim odijevanjem i vanjskim izgledom, ime "tariqat" je vise vezano uz doktrinu koja se povezuje sa tim putem. To isto vrijedi za njegov sinonim "suluk"-putovanje, odakle "salik" onaj koji ide prema Bogu postepeno, etapu za etapom.
Isposnistvo koje su propovjedali sufi je istodobno stvorilo misticizam i mutazilizam. Ovdje je rijec o jednoj struji duhovnosti, i o napredovanju prema transcendentnim teznjama, koja je, zajedno sa Islamom uhvatila korjenje-u novom obliku-na tlu Horasana, provincije udaljene od sredista Islama. To je ona ista pokrajina u kojoj su dozreli pobunjenici koji su srusili tiransku moc Omajada.
Pocetni stav mistika kojima pripadaju Dervisi jest pronalazenje puta ka jednoci Boga....kasniji razvici koji se ticu stapanja stvorenih bica sa Bogom ce voditi zamisli "jedinstva egzistencije" (wahdat al-wuguda), koji ortodoksija Islama smatra nekom vrstom izrodjenja i devijacije koju valja osuditi, iako je glediste teologa u tom pogledu neujednaceno.
Sve ovo je naravno prepisano iz knjiga koje se bave mistikom u Islamskom svijetu....Dervisi, praktikanti ovog isposnickog i misticnog puta su odobravani ili osudjivani kroz islamsku istoriju.
Kakav je polozaj Dervisa danas, posebno u Bosni i Hercegovini, te njihova uloga u vjerskom zivotu bosanskih muslimana je tematika koje se svakako trebamo dotaci...Vasa razmisljanja, iskustva, odobravanja ili ne i razlozi su svakako dobrodosli na ovoj temi.
Misticizam zvan "tasawwuf" (gramaticki je to infinitiv petog oblika temeljen na korijenu "suf" koji znaci odjenuti se vunom, biti sufi) bio je rano obdaren nazivom "tariqat", Put. Buduci da sufi slijedi put koji ga vodi prema Bogu, taj put preuzima ime za cjelokupnost obreda i metoda sto su ih zacrtali ucitelji koji su izabrali taj put. Dok se nazivi "sufi" i "tasawwuf" etimoloski slazu sa njihovim odijevanjem i vanjskim izgledom, ime "tariqat" je vise vezano uz doktrinu koja se povezuje sa tim putem. To isto vrijedi za njegov sinonim "suluk"-putovanje, odakle "salik" onaj koji ide prema Bogu postepeno, etapu za etapom.
Isposnistvo koje su propovjedali sufi je istodobno stvorilo misticizam i mutazilizam. Ovdje je rijec o jednoj struji duhovnosti, i o napredovanju prema transcendentnim teznjama, koja je, zajedno sa Islamom uhvatila korjenje-u novom obliku-na tlu Horasana, provincije udaljene od sredista Islama. To je ona ista pokrajina u kojoj su dozreli pobunjenici koji su srusili tiransku moc Omajada.
Pocetni stav mistika kojima pripadaju Dervisi jest pronalazenje puta ka jednoci Boga....kasniji razvici koji se ticu stapanja stvorenih bica sa Bogom ce voditi zamisli "jedinstva egzistencije" (wahdat al-wuguda), koji ortodoksija Islama smatra nekom vrstom izrodjenja i devijacije koju valja osuditi, iako je glediste teologa u tom pogledu neujednaceno.
Sve ovo je naravno prepisano iz knjiga koje se bave mistikom u Islamskom svijetu....Dervisi, praktikanti ovog isposnickog i misticnog puta su odobravani ili osudjivani kroz islamsku istoriju.
Kakav je polozaj Dervisa danas, posebno u Bosni i Hercegovini, te njihova uloga u vjerskom zivotu bosanskih muslimana je tematika koje se svakako trebamo dotaci...Vasa razmisljanja, iskustva, odobravanja ili ne i razlozi su svakako dobrodosli na ovoj temi.
-
El-bosniaco
nemaju oni ni sufije nista sa islammom, oni su sami za sebe , tako reci vjera za sebe ,ako nisi znala
-
El-bosniaco
nije to fetwa to je tako, pitaj kojeg god hoces muslimana sto malo vishe boznaje islam a i dervise i sufijeEvo,imamo i fetwu
-
El-bosniaco
nije dobra , jer kad se prilazi vjeri, prilazi se ozbiljno a ne sa sprdnjomdobra furka za one koji ulaze u vjeru , poslije toga treba se kaniti
sa Allahom se ne treba igrati
- stella_k
U islamizaciji Bosne derviši su odigrali značajnu ulogu. Oni su prije svega praktičari. Kao vjernici svojom pobožnošću i dosljednom primjenom vjerskih propisa, kao humanisti svojom solidarnošću i pomaganjem drugih i kao vojnici svojom hrabrošću i odlučnošću - bili su primjer praktičnog života muslimana.
Muharem Omerdić
Muharem Omerdić
- stella_k
Zar u vjerovanju u Boga uopste moze uzeti u obzir "sprdnja"?El-bosniaco wrote:nije dobra , jer kad se prilazi vjeri, prilazi se ozbiljno a ne sa sprdnjomdobra furka za one koji ulaze u vjeru , poslije toga treba se kaniti
sa Allahom se ne treba igrati
Mislim da ljudi bilo kojeg opredjeljenja u nesto tako ozbiljno ulaze sa zeljom srca i duse, spoznajom a ne "sprdnjom" kako ti navodis?
- stella_k
Prorokov zet,prvi covjek preobracen na Islam, Ali (kojeg su ubili i poklali gotovo sve njegove potomke) se smatra izvoristem gotovo sveukupnosti sufija. Njemu se pridruzju njegovi pravi ucenici: Qanbar, Sa'id ibn Gubair, Malik ibn Harit, Kumail ibn Ziyad, Hasan Basri.....dado77 wrote:dobra furka za one koji ulaze u vjeru , poslije toga treba se kaniti .
ovi naši jesu mistici ali kao što znamo osnivači su bili bogohulnici.
Nakon njegovog muckog ubistva, a prevarom Mu'awiya, zemlja potpada pod vlast Omejada....
- stella_k
Izvini, ako nam mozes reci zasto mislis da su dervisi ispravni?sejfudin wrote:ja ipak mislim da su dervisi ispravni,kao i svi ostali muslimani.
klanjaju se jednom bogu sto je najbitnije,e sad je drugo misljenje nekih
novokomponovanih(vehabija)koji misle da su oni izmislili vjeru
-
damkan
tttttrrttttrrtttrtr ttrrrttttt trrttttt ( bubnjevi) ..trtrtrrrttrrrtrtrrtt....
A SADA................. MOJ KOMENTAR!
O derivisima , ne mislim:), nego imam misljenje ...
da su to posebni ljudi , ali pazite POSEBNI ..
ljudi koji su uvjereni da su na pravom putu ,a da li su Allah zna ..
jer ako ista vise kazem ..moze se na daj Boze javiti neki , pa me poceti napadati , kao tamo na temi BEJZITE OD NASIH SIHIRBASA , kako me napade jedan od njih SO--OF _ALLAH.-....
NO, sad o njemu necemo , jer takvi nisu vrijedni ....
Eh , od dervisa me nekad glava bolila ....od onog njihovog hlupkanja i huktanja ....ALLAH NEKA IH UPUTI I SAKLONI!
oni umisljaju i uvode neke stvari o vjeru , i imaju neki svoj stil ..za koji tvrde da je ispravan ..ali nije ...
imao sam priliku , susresti jednog ....slucajno , ne sto sam ja zelio , daleko od njeg ...
i prica lik ovako , iz SARAJEVA JE sjecam se....
da , je isao u neku skolu , izvan BOSNE , i da je morao da placa nekom glavnom tom njihovom , ne znam za sta ...
ali , da bi bio primjeran dervis , morao je Allahovo ime , nekoliko STOTINA puta izgovarati , huktati , ...i tako iz dana u dan ..
ali da svaki dan se povecava broj , koji treba da izgovori .....
zvucalo je BOLESNO ..sto i jest....
kad sam mu rekao u lice , da to nije uredu , i pitao sam ga gdje to pise u Kur anu ?? ON je zanijemio , i samo je otisao .....oborio je glavu ....
i nikad se vise nije pojavio ...
tokom cijele price sa njim , zakivao je u zvidjezde nekog SEJHA ....sigurno nekog prijatelja od SO__OF _ALLAH .... ....
i vise je njega prisvajao nego UZVISENOG ALLAHA ...
priznao je , da tu ima svega i svacega ......i sam je rekao , da kad netko od njih zeli da postane DERVIS , (sad se bas ne sjecam svega) ....mora da ode kod nih , gdje se okupljaju ....ja mislim da i kod ans u Bosni ima takvih mjesta .....i da je on isao kod tih svojih .....
pricao je ... kako je tek punoljetne MAME da bi se udruzili sa njima , kako bi ih bilo sve vise .....i a oni bi mu placali mjesecno .......
ja nisam mogao da vjerujem .....
da , i jso nesto ....
oni """ instrumenti""" , kako se zovu ne znam ...tepsije ili tevsije , kako god ....sto udaraju u njih , one su oblozene zivotinjskom kozicom , valjda KOZIJOM kako je rekao ...doticni MLADIC , DERVIS ...i rekao je da su to specijalne stvari ..........i da su se u tu kozicu uvukli sjetani .......
NJIH SU SEJTANI OBOZELI ...
SKUPLJAJU SE U SKUPINAMA , I SJEDAJU U KRUG ...I ONDA PO CIJELI DAN HUKCU .....I IZGOVARAJU ALLAHOVA IMENA......
A TOGA U KUR ANU NEMA ....I NIKAD NIJE BILO !
toliko od mene ......
STELA SAMO ZA TEBE , MOJ SVECANI ODGOVOR:) .....
SELAM SVIMA!
A SADA................. MOJ KOMENTAR!
O derivisima , ne mislim:), nego imam misljenje ...
da su to posebni ljudi , ali pazite POSEBNI ..
ljudi koji su uvjereni da su na pravom putu ,a da li su Allah zna ..
jer ako ista vise kazem ..moze se na daj Boze javiti neki , pa me poceti napadati , kao tamo na temi BEJZITE OD NASIH SIHIRBASA , kako me napade jedan od njih SO--OF _ALLAH.-....
NO, sad o njemu necemo , jer takvi nisu vrijedni ....
Eh , od dervisa me nekad glava bolila ....od onog njihovog hlupkanja i huktanja ....ALLAH NEKA IH UPUTI I SAKLONI!
oni umisljaju i uvode neke stvari o vjeru , i imaju neki svoj stil ..za koji tvrde da je ispravan ..ali nije ...
imao sam priliku , susresti jednog ....slucajno , ne sto sam ja zelio , daleko od njeg ...
da , je isao u neku skolu , izvan BOSNE , i da je morao da placa nekom glavnom tom njihovom , ne znam za sta ...
ali , da bi bio primjeran dervis , morao je Allahovo ime , nekoliko STOTINA puta izgovarati , huktati , ...i tako iz dana u dan ..
kad sam mu rekao u lice , da to nije uredu , i pitao sam ga gdje to pise u Kur anu ?? ON je zanijemio , i samo je otisao .....oborio je glavu ....
i nikad se vise nije pojavio ...
tokom cijele price sa njim , zakivao je u zvidjezde nekog SEJHA ....sigurno nekog prijatelja od SO__OF _ALLAH .... ....
i vise je njega prisvajao nego UZVISENOG ALLAHA ...
priznao je , da tu ima svega i svacega ......i sam je rekao , da kad netko od njih zeli da postane DERVIS , (sad se bas ne sjecam svega) ....mora da ode kod nih , gdje se okupljaju ....ja mislim da i kod ans u Bosni ima takvih mjesta .....i da je on isao kod tih svojih .....
pricao je ... kako je tek punoljetne MAME da bi se udruzili sa njima , kako bi ih bilo sve vise .....i a oni bi mu placali mjesecno .......
ja nisam mogao da vjerujem .....
da , i jso nesto ....
oni """ instrumenti""" , kako se zovu ne znam ...tepsije ili tevsije , kako god ....sto udaraju u njih , one su oblozene zivotinjskom kozicom , valjda KOZIJOM kako je rekao ...doticni MLADIC , DERVIS ...i rekao je da su to specijalne stvari ..........i da su se u tu kozicu uvukli sjetani .......
NJIH SU SEJTANI OBOZELI ...
SKUPLJAJU SE U SKUPINAMA , I SJEDAJU U KRUG ...I ONDA PO CIJELI DAN HUKCU .....I IZGOVARAJU ALLAHOVA IMENA......
A TOGA U KUR ANU NEMA ....I NIKAD NIJE BILO !
toliko od mene ......
STELA SAMO ZA TEBE , MOJ SVECANI ODGOVOR:) .....
SELAM SVIMA!
- stella_k
Hvala Damkane.[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/rolleyes.gif[/img]
-
damkan
i ovo je jako bitno da ljudi znaju !!!! da me ne bi napadali slucajno ..kao na mojoj TEMI ....
JA NISAM NI DERVIS , NI SUFIJA , NI VEHABIJA ..NI PROROK , NI BOLESNIK , NI NAUCNIK .....ILI STA VEC ...
NEGO SAM OBICNI ALLAHOV ROB ..
KOJI SAMO KLANJA REDOVNIH 5 NAMAZA I NAFILE ....I CVRSTO VJERUJE U ALLAHA DZ.S. I NI UKOD VISE I NIKOG SE NE BOJI !:)
ETO......malo statistike o meni

JA NISAM NI DERVIS , NI SUFIJA , NI VEHABIJA ..NI PROROK , NI BOLESNIK , NI NAUCNIK .....ILI STA VEC ...
NEGO SAM OBICNI ALLAHOV ROB ..
KOJI SAMO KLANJA REDOVNIH 5 NAMAZA I NAFILE ....I CVRSTO VJERUJE U ALLAHA DZ.S. I NI UKOD VISE I NIKOG SE NE BOJI !:)
ETO......malo statistike o meni
-
sejfudin
[quote="damkan"]tttttrrttttrrtttrtr ttrrrttttt trrttttt ( bubnjevi) ..trtrtrrrttrrrtrtrrtt....
i
prva stvar:oni to nerade svaki dan,naravno zikr Allahu cine svak dan.I nije to samo huktanje kako ti kazes.oni se trude da sav svoj zivot posvete Allahu dz.s. e ako je to neispravno,onda stvarno covjek s tobom nema sta vise govoriti.
i
prva stvar:oni to nerade svaki dan,naravno zikr Allahu cine svak dan.I nije to samo huktanje kako ti kazes.oni se trude da sav svoj zivot posvete Allahu dz.s. e ako je to neispravno,onda stvarno covjek s tobom nema sta vise govoriti.
-
abdulhaqq_
-
El-bosniaco
zato sto oni imaju vjerovanja koja se kose sa islamom, shirk i tako te stvari, a kad cinis to odma sam sebe bacas svojim rukama u dzehennemZasto?
Molim te ako mozes da mi to obrazlozis.
ne samo da imaju vjerovanja nego rade stvari , sto je totalna suprotnost islamu
naprmijer, otici na mezar nekog poboznog covjeka i moliti se njemu da se zalaze kod allaha i tako to, sto je shirk, a to je najveci grijeh u islamu
pa onda imaju dosta novotarija, u ibadetu , ja sam gledao njih ibadet , to je za povratit, sta rade od sebe gluho i daleko bilo
probadaju se nozevima, plesu u trans , muski zenekse zajedno , ma uzas jedan , ako nadjem taj video , postiracu
- stella_k
Super, bas bi mi bilo drago da nam postiras link. Hvala.El-bosniaco wrote:zato sto oni imaju vjerovanja koja se kose sa islamom, shirk i tako te stvari, a kad cinis to odma sam sebe bacas svojim rukama u dzehennemZasto?
Molim te ako mozes da mi to obrazlozis.
ne samo da imaju vjerovanja nego rade stvari , sto je totalna suprotnost islamu![]()
naprmijer, otici na mezar nekog poboznog covjeka i moliti se njemu da se zalaze kod allaha i tako to, sto je shirk, a to je najveci grijeh u islamu
pa onda imaju dosta novotarija, u ibadetu , ja sam gledao njih ibadet , to je za povratit, sta rade od sebe gluho i daleko bilo
probadaju se nozevima, plesu u trans , muski zenekse zajedno , ma uzas jedan , ako nadjem taj video , postiracu
- stella_k
Molim te ako mozes da navedes te "stvari" koje prakticiraju dervisi a nema ih u Kur'anu ( osim ovog sa probadanja nozevima i sl. koje je vec receno).ragib wrote:Islam se temelji na principu Kur'ana i Sunneta. Najveci islamski ucenjaci Ebu-Hanife, Malik, Safija, Hanbel nisu praktikovali stvari (u VJERI) koje nemaju utemeljenja u Kur'anu i hadisu.
-
El-bosniaco
Molim te ako mozes da navedes te "stvari" koje prakticiraju dervisi a nema ih u Kur'anu ( osim ovog sa probadanja nozevima i sl. koje je vec receno).
ono kad se obucu u suknje, i plesu okolo ono nema u islamu
ja dervise gledam kao dervise a ne kao neke vjernike muslimani, gledam ih kao plesace jedne obicne sekte nista vishe