Makedonija politika i demografija

Post Reply

Kakav imate stav prema Makedonskom narodu?

prijateljski
40
55%
neutralan
22
30%
neprijateljski
5
7%
nemam stav
6
8%

Total votes: 73

Straza

#26 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Straza »

Gojeni H wrote:Makedonija je drzava cija drzavnost na zalost zavisi o trenutnim odnosima u svijetu.
Trenutno, nakon intervencije na Kosovu, odnosno rata sa albanskim oruzanim formacijama, u Makedoniji je status quo, nametnut od strane NATO-a.

Dakle, Albancima su ucinjeni odredjeni ustupci, ali nema rata i secesije.

Makedoniji je po meni strateski cilj ulazak u NATO. Prokleta svojim geografskim polozajem, ova zemlja nema nikakvu drugu alternativu.
Ulazak u NATO + jaci uticaj Turske. Ide se u tom smjeru. Turska moze sprijeciti okupiranje od strane Grcke ili Bugarske.
Turci su preuzeli i aerodrom Skopje. Njihov uticaj je sve veci u Makedoniji.

Bosnjaci u Makedoniji su koliko je meni poznato ravnopravni gradjani, a do njih je koliko ce cuvati od svoje tradicije.
Uopsteno muslimana sto se tice, takodje mislim da je situacija veoma dobra. Bosanci koji nisu bili dole bi se iznenadili brojem dzamija, npr.
Ne bih se slozio s ovim da je samo do njih koliko ce cuvati svoje. Bosna je maticna drzava svih Bosnjaka i ona mora da se brine i vodi racuna o njima gdje god se nalazili. Mora dopremiti tamosnjoj djeci knjige na bosanskom i slicno. Danas to nije slucaj. Nazalost situacija je takva da politicari u Sarajevu ne vode brigu o onima koji su iza Dorbinje a kamoli dalje. Totalni amaterizam. Ali ne mora znaciti da tako mora biti i buducnosti.

Sto se tice tvoje zadnje recenice. To je tacno. Oni imaju znatno izrazeniji nacionalni osjecaj. Eto imas likove u po Sarajeva koji se stide istaci zastavu s ljiljanima jer bi to moglo smetati nekome cedomiru na Palama. Jadnici se slomise da budu in, neutralni i anacionalni. Juce su postavili papin kip, sutra ce docekati cetnika vucica kao sto su i ranije cetnika Dindica i tome se ne nazire kraj.

S moje tacke gledista ti Bosnjaci iz perifernih dijelova su najzdraviji dio naseg nacionalnog korpusa. Npr. upoznao sam dosta Bosnjaka s Kosova. Oni imaju toliku ljubav prema bosnjastvu i Bosni da ce to rijetko gdje naci i u centralnoj Bosni.
Oni su u punom nacionalnom zaletu i sto se mene tice, trebalo bi postaviti takve ljude da vode drzavu i narod a ne posrbice kao sratko ili bakir-zivorad.

U biti svi bitni ljudi za narod i drzavu su uvjek dolazili iz manjih i perifernih mjesta. To su ljudi koji su bili izlozeni pritisku i uvjek u konstantoj borbi da ocuvaju kako svoj goli zivot tako i ono sto ih predstavlja.
karanana

#27 Re: Makedonija politika i demografija

Post by karanana »

Straza wrote:
seln wrote:
karanana wrote:pa upravo to uzimanje necega sto bi mozda trebalo pripadati svima odbija i brise bilo kakvu mogucnost da bude prihvacen od drugih. a ni prije toga nije bilo velikih sansi da bude prihvacen. ali onda ne treba da bude niciji.
Dakle, ovako: srbi i hrvati ne zele Bosnu, ali je Bosnjaci ne bi trebali prisvajati, jer postoji mogucnost da bude prihvacena od drugih. Doduse, ni prije nije bilo velikih sansi da Bosna bude prihvacena od srba i hrvata, ali onda ne treba biti nicija.
Leba ti, gdje si ti ucio logiku? Zivo mi se jebe sta hoce ili nece prihvatiti srbi i hrvati. Ne prisvajam ni sahovnicu ni ocila, niti mislim da se moram nekome pravdati zbog ljiljana.
Teorija mu je idiotska i podanicka. Bezvezno je i raspravljati o tome.
Ljiljani predstavljaju Bosnjake i Bosnu. Hoce li to neko drugi prihvatiti ili ne? Who cares!!!
Ja naprosto ne mogu da shvatim zasto je uopce i nametnut ovaj zuti trokut.

To je jos uvjek zaostali mentalitet posrbica. Jadni oni ne smiju otici ni na wc solju a da ne pitaju nekog Panteliju. Koji smjesni likovi.

To je kao kad su oni nesretnici bili protiv toga da se gradi Bosnjacki Kulturni centar u Srebrenici.
Ja im samo mogu preporuciti da se samozapale u znak protesta.

Mi samo trebmo raditi po svom i ono sto je u nasem interesu. Hoce li se to nekome svidjeti ili ne je najmanje bitno.
u jednoj recenici si pomijesao kruske i jabuke nisi vrijedan rasprave. bosnjaci, bosna, zuti trokut.....odluci se, da li je zastava sa ljiljanima predstavljala bosnjake ili sve bosance i hercegovce? ako je predstavljala bosnjake kao sto kazes, sta te onda briga za zuti trokut i kakve on ima veze sa bosnjacima?
ok, ja sam posrbica, sta si ono ti, kako ono tebe zovu?
cyprus

#28 Re: Makedonija politika i demografija

Post by cyprus »

Straza wrote:S moje tacke gledista ti Bosnjaci iz perifernih dijelova su najzdraviji dio naseg nacionalnog korpusa. Npr. upoznao sam dosta Bosnjaka s Kosova. Oni imaju toliku ljubav prema bosnjastvu i Bosni da ce to rijetko gdje naci i u centralnoj Bosni.
I bosanski Srbi su najzdraviji dio srpskog nacionalnog korpusa... Takva ljubav prema Srbiji se ne može nać ni u Šumadiji :mrgreen: :oops:

Nacionalizam je bolest, a ne zdravlje!!!
Straza

#29 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Straza »

karanana wrote:
u jednoj recenici si pomijesao kruske i jabuke nisi vrijedan rasprave. bosnjaci, bosna, zuti trokut.....odluci se, da li je zastava sa ljiljanima predstavljala bosnjake ili sve bosance i hercegovce? ako je predstavljala bosnjake kao sto kazes, sta te onda briga za zuti trokut i kakve on ima veze sa bosnjacima?
ok, ja sam posrbica, sta si ono ti, kako ono tebe zovu?

Zuti trokut je nesto nametnuto i prolazno. Ljiljani trebaju i bit ce opet vraceni tamo gdje im je mjesto.
Bosna je drzava Bosnjaka i ostalih.

Ti se ne moras sloziti s tim. Imas pravo na to.
seln

#30 Re: Makedonija politika i demografija

Post by seln »

karanana wrote: da li je zastava sa ljiljanima predstavljala bosnjake ili sve bosance i hercegovce?
Ljliljani predstavljaju sve one koji zele biti Bosanci i Hercegovci, a to su ca. 90% Bosnjaci.
Dakle, to nije kontradikcija. Ljliljani JESU simbol BiH i Bosnjaka...i svih ostalih koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.
karanana

#31 Re: Makedonija politika i demografija

Post by karanana »

seln wrote:
karanana wrote: da li je zastava sa ljiljanima predstavljala bosnjake ili sve bosance i hercegovce?
Ljliljani predstavljaju sve one koji zele biti Bosanci i Hercegovci, a to su ca. 90% Bosnjaci.
Dakle, to nije kontradikcija. Ljliljani JESU simbol BiH i Bosnjaka...i svih ostalih koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.
a kako tih 5% alijinih srba i hrvata koji su ginuli ispod ljiljana gledaju danas na ovakvo koristenje ovih simbola gdje ga koristi jedna politicka bosnjacka stranka i jedan narod i gdje se ti simboli stavljaju na dzamije i postaju simboli raznoraznih bosnjackih vijeca ili cega sve ne?
ako zastava ne moze biti zajednicka, onda ne treba ni biti nicija. neka se pohrani i neka ostane dio istorije zemlje kakvu su neki od nas sanjali da ce biti ali se nije desilo.
RahatHurmašica

#32 Re: Makedonija politika i demografija

Post by RahatHurmašica »

karanana wrote:pa upravo to uzimanje necega sto bi mozda trebalo pripadati svima odbija i brise bilo kakvu mogucnost da bude prihvacen od drugih. a ni prije toga nije bilo velikih sansi da bude prihvacen. ali onda ne treba da bude niciji.
ko tebi brani da ga i ti "uzmeš"?
seln

#33 Re: Makedonija politika i demografija

Post by seln »

karanana wrote:
seln wrote:
a kako tih 5% alijinih srba i hrvata koji su ginuli ispod ljiljana gledaju danas na ovakvo koristenje ovih simbola gdje ga koristi jedna politicka bosnjacka stranka i jedan narod i gdje se ti simboli stavljaju na dzamije i postaju simboli raznoraznih bosnjackih vijeca ili cega sve ne?
ako zastava ne moze biti zajednicka, onda ne treba ni biti nicija. neka se pohrani i neka ostane dio istorije zemlje kakvu su neki od nas sanjali da ce biti ali se nije desilo.
Ne znam kako na to gledaju, moracu ih pitati....
jesi li ti ozbiljan? Ta zastava vise nije zvanicna i moze je koristiti (nezvanicno) ko god zeli....Natron Maglaj, udruga homoseksualaca i lezbejki Kupres, Opcina Banovici....
ali ce uvijek ostati u srcu pravih patriota, pa bili to Bosnjaci, ili, kako ih ti zoves, alijini Srbi i Hrvati.
RahatHurmašica

#34 Re: Makedonija politika i demografija

Post by RahatHurmašica »

uzgred, ortodoksni makedonci nisu ništa manji naconalisti od srba i mrzitelji muslimana.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#35 Re: Makedonija politika i demografija

Post by sabina1 »

RahatHurmašica wrote:uzgred, ortodoksni makedonci nisu ništa manji naconalisti od srba i mrzitelji muslimana.
I ortodoksni Japanci si nisu ništa manje nacionalisti od srba i makedonaca i mrzitelji muslimana.
AleksoMKD

#36 Re: Makedonija politika i demografija

Post by AleksoMKD »

Konji409 wrote: Sto se tice Bosnjaka; na popisu iz 2002. je se izjasnilo 17.000 kao Bosnjaci. Ali 13.000 je se uz to izjasnilo kao Muslimani, Sandzaklije, muslimani, Bosnjaci-Muslimani itd. Netrebam ti valjda govoriti da su oni ipak Bosnjaci?
Za broj ne znam (vidim neke kolege su popravile) ali generalno si u pravu. Moja drugarica se na izjasnjava ko Bosnjakinja a njen suprug ko Sandjaklija.
Ima puno ljudi koji se izjasnjavaju ko Turci ali su poteklom iz Bosne tako da tu ne mogu biti 100% siguran pa ja svakog zovem kako on/ona hoce.
Tvrtko II Kotromanić wrote:ako moze da se ostavimo procenata i brojanja krvnih zrnaca koliko god oni bitni bili ( na Balkanu jesu bitni svakako), mene vise zanima kakav je zivot u Mk sa stanovista prosjecnog covjeka, ima li ikakvog hajra od onolikih miliona upumpanih u gradnju spomenika po Skoplju, kakav je medjusobni odnos obicnog Makedonca i obicnog makedonskog Albanca, druze li se (makar mladji) medjusobno, ako ne, zasto ne, ima li sukoba medju njima, kakav je zivot Bosnjaka u Mk?
Evo koliko ja znam (rodjen 1978), zivim u Skopju, naselje Aerodrom (tako se zove, nema aerodroma :D ).

Spomenici i ulepsavanje Skopja je samo izgovor za pljacku narodnih para jer se nema para za bolnice i slole a bacaju se desetine (ja mislim i stotine) miliona na spomenike jer je tako najlakse ukrasti.
Umetnost je subjektivna, ne moze se procjeniti vrednost i javna tajna je da umjetnik za spomenik dobija pare na racun, izvadi 90% i preda "naruciocu" koji je obicno iz vlasti.

Ima i pozitivnih strana kao sala za kosarku, obnovljeni stadion, uredjenje ulica i bulevara koji su osjetno smanjili guzvu kroz grad narocito kada je spic (jedno vreme sam batalio auto, brze mi je bilo propesaciti 30-40 minuta do posla nego 1 sat puziti kroz saobracaj), kej Vardara se sredjuje kao i jos neki delovi grada a Skopska carsija je opet zazivjela.

U kurac ih ljubim sto je donesen zakon i obaveznoj isplati plata najkasnije do 15og svakog meseca inace sleduju sankcije finansiske za firmu jer su pre toga kasnile mesecima.

E sad lose je sto je siromastvo i nezaposlenost velika i vecina ljudi ima problema sa placanjem racuna i opste prezivljavanjem mjeseca.

Sto se tice medjuljudskih odnosa to je malo cudno, moja generacija je izrasla u mjesanim drustvima tako da smo mi iz djetinjstva zajedno Makedonci, Makedonci muslimani, Turci, nesto malo Roma, Bosanci (tu trpam sve Bosnjake, Sandjaklije i slicno :D ) ali nekako nikad nisam imao druga Albanca. Medju starijim ljudima (preko 50-60 godina) ima i takvih prijateljstava a prijatno me iznenadjuje da sam u zadnjih 4-5 godina upoznao nekoliko ljudi koji imaju mjesan brak Makedonac - Albanka sto ranije nije moglo da se desi.
Recimo decko-devojka Makedonac/ka-Bosnjak/inja ili Tucin/Turkinja nikad nije bio cudan spoj, pa cak i za vreme mojih roditelja koji su rodjeni ranih 50ih.

Nazalost dve glavne vjerske zajednice MPC i IVZ su 100% potpale pod politicku kontrolu politickih partija i sada su fakticki mafije i sredstvo odrzavanja vlasti te dizanja i spustanja tenzija.
Momentalnog patrijarha je naznacila partija na vlasti a Reis je izabran prebrojavanjem kalasnjikova (partija koja je imala vise oruzja na izboru je izabrala ko ce biti).

Bonus info: kada je bio sastanak MPC i IVZ zbog medjureligiskog dijaloga u jednom restoranu blizu Skopja gde ima lepi stari manastir, zajednicki vozni park na parkingu je premasivao 5 miliona evra.
RahatHurmašica wrote:uzgred, ortodoksni makedonci nisu ništa manji naconalisti od srba i mrzitelji muslimana.
Ne bih rekao Muslimana kao Muslimana ali jeste pojacan nacionalizam medju mladima na Makedonsko - Albanskoj relaciji uz podrsku politickih partija obje strane.

Inace veruj da je politicka nepodnosljivost medju samim Makedoncima tolika da ja licno znam vise primjera da deo porodice ne prica sa drugim delom vec 10 godinaa zato sto ovi nisu u njihovoj politickoj partiji. Cak i kumovi pa i rodjena braca :-) .

Moje misljenje je da su politicari na vlasti (Makedonsko - Albanska koalicija) nasli odlican recept za ostajanje na vlasti a to je umerene tenzije medju mladima i izbori na 2 godine.

Vecina ljudi zeli samo da sastavi kraj sa krajem sto pokazuje i izlaznost na izborima koja je jedva oko 50% (a i u to sumnjam) tako da su clanovi partija + administrativci i njihove familije obicno dovoljni da prodju izbori.

Pisacu vise kada budem imao vremena, vikend je bio naporan (subota rodjendan jednog rodjaka a nedelja svadba druga).

Inace barem moja generacija ima neutralan stav prema svima iz ex-Yu igeneralno gde god odem prodjem super. Vas malo vise mozda simpatisem jer ste mi uvek bili naj-kul kada bi se sreli na skolskim ekskurzijama za vreme 80-ih kada sam bio u osnovnoj.
RahatHurmašica

#37 Re: Makedonija politika i demografija

Post by RahatHurmašica »

tvsabina wrote:
I ortodoksni Japanci si nisu ništa manje nacionalisti od srba i makedonaca i mrzitelji muslimana.
očekivano mudar post
ylli

#38 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Bačena bomba na kuću Albanaca

Skoplje -- Prošle noći oko ponoći bačena je bomba na kuću porodice Zećiri iz skopskog naselja Radišani koja je bila u žiži zbog sukoba sa aktivistima vladajuće VMRO-DPMNE.

Kako je za makedonski list "Ljajm" na albanskom jeziku izjavio Faik Zećiri, glava porodice Zećiri iz Radišana, bomba je bačena na kuću kada su svi ukućani već spavali. Srećom je uletela u toalet tako da niko od ukućana nije povređen.

"Srećom niko od članova porodice nije povređen. Mislim da je bila "kašikara". Eksplozija je uznemirila ne samo članove moje porodice već i čitavo naselje", rekao je Zećiri i dodao da je policija izašla na lice mesta, ali da huligan nije uhapšen kao i mnogo puta ranije.

Mediji podsećaju da su aktivisti partije VMRO-DPMNE 13. aprila napali članove ove porodice koji su ih ranije izazivali i dovikivali im da su antialbanci".

Zbog ovih događanja jedan deo porodice Zećiri je izbegao u Nemačku gde su zatražili azil.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=846879
Tvrtko II Kotromanić

#39 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

@ Alekso hvala na odg :thumbup:

tako me nesto i zanima, konkretne zivotne stvari sa tvog stajalista, bez puno procenata, demografija i etnickih karata (mada je naslov teme takav kakav jest)

jos pitanja (jbg peglam al sta cu ti ja kad nema puno Makedonaca na forumu :D)
kakva je situacija sa MPC i SPC (pitanje autokefalnosti i sl)
i naravno sport :D
napuni li se ikako onaj stadion Filipa na nekim utakmicama, sta je sa Vardarom :D
sinuhe

#40 Re: Makedonija politika i demografija

Post by sinuhe »

Za nase balkanske uslove Makedonija mi se cini uspjesnom drzavom.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#41 Re: Makedonija politika i demografija

Post by sabina1 »

RahatHurmašica wrote:
tvsabina wrote:
očekivano mudar post
Baš kao i citirani.
Martinez_

#42 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Martinez_ »

Važno da muhamedanski Makedonci nisu nacionalisti i mrzitelji naročito oni albanski.
Bodkin

#43 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Bodkin »

tvsabina wrote:
:lol: :lol: :thumbup:
Gojeni H

#44 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Gojeni H »

S ovim se ne mogu sloziti u potpunosti. Niko Srbadiji nije ravan po mrznji.

AleksoMKD je vec objasnio ... medju mladjima ima netrpeljivosti izmedju Albanaca i Makedonaca. Ali, istini za volju ni ovi malo stariji se nisu nikada medjusobno druzili. Jednostavno, Albanci su imali svoje mahale i drustvo, a pravoslavni Makedonci svoje.

Zbog ovoga, posebno u sjevernom dijelu Makedonije ima dosta simpatije prema srpskoj politici. Prvo, tu zivi relativno veliki broj Srba, a drugo kosovska granica je relativno blizu.

Manje poznato medju nasom rajom je da je veliki broj Makedonaca iz ovih krajeva oko Kumanova dosta hajrovao za vrijeme sankcija koje su uvedene Srbiji 90-ih. Sverc je spajao ljude, a neki su voljeli da su sankcije potrajale barem 20 godina.

Meni su Makedonci svi na isti kalup, prilicno isto razmisljaju. Mislim da ima premalo individualne kreativnosti.
Politicki su kao narod mnogo komplikovaniji od Srba. 2004 ili 2005 prije samog ulaska u EU, Bugarska je ponudila drzavljanstvo velikom broju Makedonaca cije se prezime zavrsava na "ski". Srbi, cija se prezimena uglavnom prepoznaju po nastavku "ik" (ovo "k" je veoma mekano :D ), nisu dobili ovo pravo. Naravno, hiljade Makedonaca je preko noci postalo drzavljanima EU.
S druge strane, licno sam sreo za mene zacudjujuci broj Makedonaca (a bogami i Makedonki) koji se osjecaju Bugarima. Alekso me moze ispraviti ako grijesim, ali mi se cini da ovakvi vecinom dolaze iz centralnog odnosno istocnog dijela Makedonije.

Sve u svemu, veseo narod, u mnogim stvarima slicni Bosnjacima, vrlo cesto glupi i naivni kao i mi, s pomanjkanjem tog individualnog, ali ... so sretja nek vam bide Makedoncinje. :D
Gojeni H

#45 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:Za nase balkanske uslove Makedonija mi se cini uspjesnom drzavom.
Ne bih se slozio.

Prvo zato sto je Makedonija imala sukobe koji se tesko mogu nazvati ratom i koji su trajali, poredeci sa agresijom na nasu zemlju, relativno kratko. Dakle, razaranje je bilo minimalno.
I pored otvorenih granica, politicari su krajem 90-ih i pocetkom 2000-ih rasprodali sve sto se moglo rasprodati, ukljucujuci i ono sto je funcionisalo. Ako se dobro sjecam, a Alekso me moze ispraviti ako grijesim, vecinu onoga sto je funkcionisalo ukljucujuci telekom su kupili Grci.

Mogu samo da zamislim sta se desilo sa ovih preduzeca nakon recesije.

Ne znam kako je zadnjih par godina, ali prije toga nije bilo bas za pohvalit'.
ylli

#46 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Gojeni H wrote:
S ovim se ne mogu sloziti u potpunosti. Niko Srbadiji nije ravan po mrznji.

AleksoMKD je vec objasnio ... medju mladjima ima netrpeljivosti izmedju Albanaca i Makedonaca. Ali, istini za volju ni ovi malo stariji se nisu nikada medjusobno druzili. Jednostavno, Albanci su imali svoje mahale i drustvo, a pravoslavni Makedonci svoje.

Zbog ovoga, posebno u sjevernom dijelu Makedonije ima dosta simpatije prema srpskoj politici. Prvo, tu zivi relativno veliki broj Srba, a drugo kosovska granica je relativno blizu.

Manje poznato medju nasom rajom je da je veliki broj Makedonaca iz ovih krajeva oko Kumanova dosta hajrovao za vrijeme sankcija koje su uvedene Srbiji 90-ih. Sverc je spajao ljude, a neki su voljeli da su sankcije potrajale barem 20 godina.

Meni su Makedonci svi na isti kalup, prilicno isto razmisljaju. Mislim da ima premalo individualne kreativnosti.
Politicki su kao narod mnogo komplikovaniji od Srba. 2004 ili 2005 prije samog ulaska u EU, Bugarska je ponudila drzavljanstvo velikom broju Makedonaca cije se prezime zavrsava na "ski". Srbi, cija se prezimena uglavnom prepoznaju po nastavku "ik" (ovo "k" je veoma mekano :D ), nisu dobili ovo pravo. Naravno, hiljade Makedonaca je preko noci postalo drzavljanima EU.
S druge strane, licno sam sreo za mene zacudjujuci broj Makedonaca (a bogami i Makedonki) koji se osjecaju Bugarima. Alekso me moze ispraviti ako grijesim, ali mi se cini da ovakvi vecinom dolaze iz centralnog odnosno istocnog dijela Makedonije.

Sve u svemu, veseo narod, u mnogim stvarima slicni Bosnjacima, vrlo cesto glupi i naivni kao i mi, s pomanjkanjem tog individualnog, ali ... so sretja nek vam bide Makedoncinje. :D
Mrzhnja prema Albancima pocinje najvise po dolasku ove vlade na vlasti , mogu reci da ni u vrijeme rata nije bila mrzhnja na ovakom visokom nivou , shta nazhalost , ja licno sumnjam da nece da pukne u ovoj drazhavi gdje ja zhivim :(
- Oni Makedonci koji se osecaju Bugari , i oni drugi koji ne pripadaju vladavinu partiju znatno se razlikuju od ovih koji dobiju izbora od pamtiveka , a dobice i uvijek jer znaci pobolshanja ne vidim u ovu drzhavu ..
Martinez_ wrote:
Važno da muhamedanski Makedonci nisu nacionalisti i mrzitelji naročito oni albanski.
Nisu Albanci mrzitelji , zato mogu slobodno rijeci da gdje god ima Albananaca tamo ima i Boshnkaka , a sa druge strane nije tako .
Kazhem josh jednom , bojim se da nece da pukne ovdje ..ova situacija ovdje nije izdrzhljiva vishe !
sinuhe

#47 Re: Makedonija politika i demografija

Post by sinuhe »

Ekonomski stoje isto kao i BiH mada nisam na to ni mislio.
Dobro su se izvukli za ovih 25 godina pa imaju zemlju podijeljenu tek na statisticke regije.
ylli

#48 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Turci u MK nisu nikakvi Turci , ili su asmiliriani Albanci , Boshnjaci , ili Torbeshi .
Straza

#49 Re: Makedonija politika i demografija

Post by Straza »

Sta srbi misle o Makedoncima. Na 20min45sek : "Skoplje je srpski grad"

https://www.youtube.com/watch?v=nuChr_Ofesc
ylli

#50 Re: Makedonija politika i demografija

Post by ylli »

Konji409 wrote:
ylli wrote:Turci u MK nisu nikakvi Turci , ili su asmiliriani Albanci , Boshnjaci , ili Torbeshi .
Pa ima ih na popisu 4% Turaka. Znaci da su se tako izjasnili. Turska je uspostavila Makedoniju kao nezavisnu drzavu. Ili, drugim rijecima, da nije bilo Turske Makedonija bi bila 1992. podjeljena izmedju Bugarske i Grcke. Makedonija je u Geopolitickom smislu jedan Turski sataliti. Turci Makednoce naoruzavaju, ekonomski odrzavaju u zivotu i geopoliticki ih stite od Albanskog imperijalizma.

Zato je bitno da Turci drze Makedoniju u ravnotezi. Makednocima je potrebna jedna velika sila popout Turske na koju se mogu osloniti. Da je u Makedoniji 100% Makedonaca i da Grcka i Bugarska nemaju pretenzije, Turci im nebi bili potrebni. Ovako njima treba itekako vele sila.

Takodjer, na duze staze, Turska je ta koja ce od Albanaca napraviti naciju koja ce na balkanu diktirati ritam geopolitickog zivota.
Puno vise ulozili su Grci u MK nego Turci , pogledaj ekonomsku statistiku !
Ovo zaista prvi put cujem da Turci drze MK i ekonomski a narocito politcki <-- tu grijesis .
Post Reply