Ulazak u NATO + jaci uticaj Turske. Ide se u tom smjeru. Turska moze sprijeciti okupiranje od strane Grcke ili Bugarske.Gojeni H wrote:Makedonija je drzava cija drzavnost na zalost zavisi o trenutnim odnosima u svijetu.
Trenutno, nakon intervencije na Kosovu, odnosno rata sa albanskim oruzanim formacijama, u Makedoniji je status quo, nametnut od strane NATO-a.
Dakle, Albancima su ucinjeni odredjeni ustupci, ali nema rata i secesije.
Makedoniji je po meni strateski cilj ulazak u NATO. Prokleta svojim geografskim polozajem, ova zemlja nema nikakvu drugu alternativu.
Turci su preuzeli i aerodrom Skopje. Njihov uticaj je sve veci u Makedoniji.
Ne bih se slozio s ovim da je samo do njih koliko ce cuvati svoje. Bosna je maticna drzava svih Bosnjaka i ona mora da se brine i vodi racuna o njima gdje god se nalazili. Mora dopremiti tamosnjoj djeci knjige na bosanskom i slicno. Danas to nije slucaj. Nazalost situacija je takva da politicari u Sarajevu ne vode brigu o onima koji su iza Dorbinje a kamoli dalje. Totalni amaterizam. Ali ne mora znaciti da tako mora biti i buducnosti.Bosnjaci u Makedoniji su koliko je meni poznato ravnopravni gradjani, a do njih je koliko ce cuvati od svoje tradicije.
Uopsteno muslimana sto se tice, takodje mislim da je situacija veoma dobra. Bosanci koji nisu bili dole bi se iznenadili brojem dzamija, npr.
Sto se tice tvoje zadnje recenice. To je tacno. Oni imaju znatno izrazeniji nacionalni osjecaj. Eto imas likove u po Sarajeva koji se stide istaci zastavu s ljiljanima jer bi to moglo smetati nekome cedomiru na Palama. Jadnici se slomise da budu in, neutralni i anacionalni. Juce su postavili papin kip, sutra ce docekati cetnika vucica kao sto su i ranije cetnika Dindica i tome se ne nazire kraj.
S moje tacke gledista ti Bosnjaci iz perifernih dijelova su najzdraviji dio naseg nacionalnog korpusa. Npr. upoznao sam dosta Bosnjaka s Kosova. Oni imaju toliku ljubav prema bosnjastvu i Bosni da ce to rijetko gdje naci i u centralnoj Bosni.
Oni su u punom nacionalnom zaletu i sto se mene tice, trebalo bi postaviti takve ljude da vode drzavu i narod a ne posrbice kao sratko ili bakir-zivorad.
U biti svi bitni ljudi za narod i drzavu su uvjek dolazili iz manjih i perifernih mjesta. To su ljudi koji su bili izlozeni pritisku i uvjek u konstantoj borbi da ocuvaju kako svoj goli zivot tako i ono sto ih predstavlja.