Štrajk Prosvjetara !

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
duh_sa_sjekirom

#26 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by duh_sa_sjekirom »

udrch wrote:
petunija wrote:Kako će im dati plate kad su potrošili da povećaju svoje (u vrijeme štrajka GRASovaca)?
Kupio se i neki džip od 150000KM. Valja to sve izdurati :cry:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/bevandi- ... /130515091
za očekivati je od prosvjetnih radnika da su intelektualci, da bar znaju razlikovati nivoe vlasti..kakve veze ima budžet države sa budžetom kantona?
Mlatiš praznu slamu i lupaš gluposti.
Ako para nama, onda ih nema nikome. Ako će se raditit đaba, onda će svi raditi đaba. Štedi se samo i isključivo na prosvjeti, dok se niko drugi ne dira. Jedino su u prosvjeti ljudi ostajali bez posla kao tehnološki višak i ni u jednoj drugoj javnoj djelatnosti!!!
Prosvjetari traže samo poštivanje kolektivnih ugovora od strane Vlade i izjednačavanje koeficijenata i statusa za LD sa ostalim budžetskim korisnicima. Tačka!
To što ti ne možeš tako jednostavne stvari da shvatiš, tvoj je problem!
jazzer

#27 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by jazzer »

@ udrch

Prva stvar, nisam budzetlija. Nikad ni fening nisam dobio guzovace niti sam ikakvu beneficiju ostvario ni po
kojem osnovu. Ni po osnovu ulaska u Armiju BiH kao maloljetna osoba.
glede ima li para ili nema: vidjećete uskoro..

ova vlada je faktički u tehničkom mandatu od kako je Pećanac i onaj drugi njegov dao ostavku, a sad je vjerovatno i zvanično..u naredno vrijeme ćemo vjerovatno imati tehničku vladu koja neće moći ništa odlučiti, biće tu da prima plate..
osim ako nekim čudom Naša Stranka ne uspije okupiti vladu nacionalnog jedinstva kako najvaljuje Pedja odavno, ne vjerujem da je moguća druga većina u ovom sazivu SKS..
Trebala se raspasti prije nego je i prva sjednica odrzana. Napravljena ''na silu'', kupovanjem ''dizaca ruku'' i
postavljanjem za ministra ljudi koji nisu posteno ni pripravnciki odradili a imaju 35+ godina (vidjeti pod
ministar Bandic) a u sve u cilju zadrzavanja pozicija i nastavka pljacke javnih preduzeca.
vala baš..što vas ima boljeti, vi ste sami sebi dovoljni..zato nam i jeste tako kako jeste..
Ljudi (prosvjetari, policija) odrade svoj posao i za taj posao trebaju biti placeni jednako kao i ja i ti koji
radimo u privatnim firmama. Je l oni trebaju razmisljati o tome sto u Vladi sjedi jedan Bandic, sto je
premijer lik koji je na to mjesto postavljen kao jedan od nesposbnijih direktora javnih preduzeca ikad?
Trebaju da se solidarisu a pred nosom oni koji im daju platu sebi istu povecavaju, placaju prohtjeve
jednog Ese Radeljasa? I sa takvima trebaju da se solidarisu?
ima i tu rješenje..recimo bankrot Kantona, pa hajmo Jovo na novo..ideealna situacija za bilo koju tehničku vladu..
znaš li šta to znači u vašem slučaju?
meni bi to bilo idealno rješenje, jer mi budžet ništa ne duguju, ni meni ni mojoj firmi..
To bi bilo odlicno i vjerovatno jedino rjesenje. Da se dodje do dna pa da se krene sa otpustanjima
prvo svih onih koje su godinama zeleno-crvena banda zaposljavala a onda i sa nesposobnima.
Po meni je to sasvim ok.
Desnik

#28 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Desnik »

uglavnomja wrote::roll: :roll:
""Moj odgovor je bio da smo obespravljeni Allahovi robovi i da će Allah kazniti one koji nam ovo rade", rekao je Sivro."
:run:
Prosvjetarima puna podrška, rade težak posao za koji su slabo plaćeni i sve manje priznati.
A onaj Sivro je očito Zlogumdžijin pijun.
Koja kretenska izjava, to je samo mogao deformisani um nekog Crvenog Kmera smisliti .
jazzer

#29 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by jazzer »

Desnik wrote:
uglavnomja wrote::roll: :roll:
""Moj odgovor je bio da smo obespravljeni Allahovi robovi i da će Allah kazniti one koji nam ovo rade", rekao je Sivro."
Prosvjetarima puna podrška, rade težak posao za koji su slabo plaćeni i sve manje priznati.
A onaj Sivro je očito Zlogumdžijin pijun.
Koja kretenska izjava, to je samo mogao deformisani um nekog Crvenog Kmera smisliti .
Znas li sta je prethodilo toj izjavi?
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne podržavam. Dapače, čini mi se kao vrlo nerealan, nemoralan i prilično neartikulisani politički poklič.
didžej

#31 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by didžej »

strajk "prosvjetara" koji su svi do jednog preko stele dobili posao, vecina ih zadrigla sa stomacima do koljena, i muskarci i zene i zale se na nesto? mala mu plata, ima samo milju. :D
a na birou garantujem da ima milion puta kvalitetnijih kadrova koji bi radili za 100 maraka kad bi im se pruzila prilika.
kakvi ba prosvjetari!? podobni a ne sposobni.
Neradnik

#32 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Neradnik »

didžej wrote:strajk "prosvjetara" koji su svi do jednog preko stele dobili posao, vecina ih zadrigla sa stomacima do koljena, i muskarci i zene i zale se na nesto? mala mu plata, ima samo milju. :D
a na birou garantujem da ima milion puta kvalitetnijih kadrova koji bi radili za 100 maraka kad bi im se pruzila prilika.
nema posla đe neko nije primljen preko stele o tome je smjesno raspravljat.nije stvar jel velka plata ili mala plate nema nikako vidi koji je datum haman kraj mjeseca.i tako svaki mjesec....
didžej

#33 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by didžej »

Gospodin_bez_kravate wrote:
didžej wrote:strajk "prosvjetara" koji su svi do jednog preko stele dobili posao, vecina ih zadrigla sa stomacima do koljena, i muskarci i zene i zale se na nesto? mala mu plata, ima samo milju. :D
nema posla đe neko nije primljen preko stele o tome je smjesno raspravljat.nije stvar jel velka plata ili mala plate nema nikako vidi koji je datum haman kraj mjeseca.i tako svaki mjesec....
zato i nemam nikakvu empatiju prema ljudima koji su na budzetu.
dobro kaze onaj marcelo: "...jer ti si taj virus...".
nije problem vlast nego "intelektualci i prosvjetari" koji precutno podrzavaju korupciju, nepotizam, negativnu selekciju, stelu...
i zato nek' nema plate, i volio bih da je nikad ne dobiju, sto se prije urusi ovaj sistem to ce nam biti bolje.
purgatorio

#34 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by purgatorio »

Ne mislim da su im plate male, dapače smatram ih nerealno visokim. Pola ih pozavršvalo nekakve više škole tijekom i odmah nakon rata i sada se malo doškolovali i rade. A stotine mladih nastavničke struke po biroima, radili bi za 500 KM. I svake godine oni se nešto žale, prosvjeduju....
petunija

#35 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by petunija »

udrch wrote:
petunija wrote:Kako će im dati plate kad su potrošili da povećaju svoje (u vrijeme štrajka GRASovaca)?
Kupio se i neki džip od 150000KM. Valja to sve izdurati :cry:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/bevandi- ... /130515091
za očekivati je od prosvjetnih radnika da su intelektualci, da bar znaju razlikovati nivoe vlasti..kakve veze ima budžet države sa budžetom kantona?
Pa da nacrtam: svi politički smradovi, bili na "kantonalnom" ili "državnom" budžetu redovno primaju plate. I to ogromne, nezaslužene. Kako za njih ima, a za ove prosvetne radnike i škole nema?
Neradnik

#36 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Neradnik »

purgatorio wrote:Ne mislim da su im plate male, dapače smatram ih nerealno visokim. Pola ih pozavršvalo nekakve više škole tijekom i odmah nakon rata i sada se malo doškolovali i rade. A stotine mladih nastavničke struke po biroima, radili bi za 500 KM. I svake godine oni se nešto žale, prosvjeduju....
cuj radili bi za 500km pa nije pekara :lol:
ko hoce da radi za 5 glava oglasi puni trazi se konobar,konobarica ...pa bujrum.
didžej

#37 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by didžej »

Gospodin_bez_kravate wrote:
purgatorio wrote:Ne mislim da su im plate male, dapače smatram ih nerealno visokim. Pola ih pozavršvalo nekakve više škole tijekom i odmah nakon rata i sada se malo doškolovali i rade. A stotine mladih nastavničke struke po biroima, radili bi za 500 KM. I svake godine oni se nešto žale, prosvjeduju....
cuj radili bi za 500km pa nije pekara :lol:
ko hoce da radi za 5 glava oglasi puni trazi se konobar,konobarica ...pa bujrum.
a ko nece da radi za milju, bujrum konobar, konobarica...
sto bi radno mjesto bilo zagarantovano za nekoga ko se uvalio na budzet?
hoces da radis za milju? neces.
eto tebi otkaz pa cemo naci drugog koji ce raditi za upola manju platu.
konkurencije koliko volis na birou i koja ce raditi bolje od prethodnog jer vise nece biti nedodirljivih.
to je kapitalizam kojem svi tako silno tezimo.
Neradnik

#38 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Neradnik »

logicno je da su neki poslovi placeni vise neki manje.to nije od juce tako nego od pamtivjeka...
ako neko dobro radi svoj poso zasto ga tjerat sa radnog mjesta umanjivanjem plate ili kojekakvim ugnjetavanjem?
nemojte bolesno razmisljat ne vodi nicemu.drzava nam je svakako u kurcu jos treba da ljudi rade za 100km mjesecno posao za koji je i 1000 malo.....
ma bjaziii :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#39 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by KatarinaKosaca »

didžej wrote:a ko nece da radi za milju, bujrum konobar, konobarica...
sto bi radno mjesto bilo zagarantovano za nekoga ko se uvalio na budzet?
hoces da radis za milju? neces.
eto tebi otkaz pa cemo naci drugog koji ce raditi za upola manju platu.
konkurencije koliko volis na birou i koja ce raditi bolje od prethodnog jer vise nece biti nedodirljivih.
to je kapitalizam kojem svi tako silno tezimo.
:thumbup:

Otjeraše jedinog pismenog ministra :-?
Neradnik

#40 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Neradnik »

Kolko se sjecam da su sranja sa njim i pocela.Ovo ti je ko fudbalski klub postalo ako igras lose mjenjaj trenera!!

A evo đe pare cure i kaze nema para :-)
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/sel ... na-budzetu
mahir985

#41 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by mahir985 »

Joj kad vidim ove idiotske izjave tipa malo im milja ima onih koji ce raditi za 500KM. To ili se namjerno pravi blesav ili je fakat malo paglu. Pod broj jedan niko ne strajkuje jer smatra da mu je niska plata, nego zato sto je uopste ne prima. Po toj logici ti ako imas platu 5000KM ali je ne dobijas ne smijes se buniti jel? A sad treba jel ako ima neko ko ce raditi i za 200KM mjesecno kao nastavnik i smanjiti tu platu na 200KM svima :-) Ja kakvih se gluposti nacita. Pa jel vi mislite da posao nastavnika moze svako raditi. Pored toga sto ti treba VSS jel mislis da je jednostavno biti dobar pedagog i pravilno poducavati djecu u skoli. Ljudi se sa jednim svojim dijetetom ne mogu izboriti a nastavnik je svaki dan sa njima 20 male djece. Al jok njima su previsoke plate oni su na budzetu oni su preko stele. Ti svoje dijete besplatno skolujes, ali mrzis one na budzetu sto ti ga skoluju. I nemojte samo sad ono od moje plate se odbije porez za njihovu platu. Skoluje se djeca i nezapslenih ljudi a sta mislis da se taj mali dio ne odbija nego da umjesto toga moras slati dijete u privatnu skolu pa da vidis koliko bi tada iskesirao.
Sikandar

#42 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Sikandar »

mahir985 wrote:Joj kad vidim ove idiotske izjave tipa malo im milja ima onih koji ce raditi za 500KM. To ili se namjerno pravi blesav ili je fakat malo paglu. Pod broj jedan niko ne strajkuje jer smatra da mu je niska plata, nego zato sto je uopste ne prima. Po toj logici ti ako imas platu 5000KM ali je ne dobijas ne smijes se buniti jel? A sad treba jel ako ima neko ko ce raditi i za 200KM mjesecno kao nastavnik i smanjiti tu platu na 200KM svima :-) Ja kakvih se gluposti nacita. Pa jel vi mislite da posao nastavnika moze svako raditi. Pored toga sto ti treba VSS jel mislis da je jednostavno biti dobar pedagog i pravilno poducavati djecu u skoli. Ljudi se sa jednim svojim dijetetom ne mogu izboriti a nastavnik je svaki dan sa njima 20 male djece. Al jok njima su previsoke plate oni su na budzetu oni su preko stele. Ti svoje dijete besplatno skolujes, ali mrzis one na budzetu sto ti ga skoluju. I nemojte samo sad ono od moje plate se odbije porez za njihovu platu. Skoluje se djeca i nezapslenih ljudi a sta mislis da se taj mali dio ne odbija nego da umjesto toga moras slati dijete u privatnu skolu pa da vidis koliko bi tada iskesirao.
Slažem se :bih: :thumbup:
amko761

#43 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by amko761 »

Ja znam jedno, nikad se niko nije zaposlio u prosvjeti na bilo koje radno mjesto bez veze, štele, nazovite to kako hoćete.
mahir985

#44 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by mahir985 »

amko761 wrote:Ja znam jedno, nikad se niko nije zaposlio u prosvjeti na bilo koje radno mjesto bez veze, štele, nazovite to kako hoćete.
Niti na bilo koje drugo radno mjesto u drzavi. Kao ni kod 70% privatnika. I sta sad???
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by Truba »

ja samo znam da nigdje nema profa koji sjede 45 minuta u praznom razredu a primaju platu
kao u ostalim državnim firmama gdje su se nakotili po 5 na jedno radno mjesto
dosta ih po 5 godina nema stalni ugovor
odjavljuju ih ljeti kada nemaju platu
mnogi nemaju norme... govorimo o platama 600 maraka...
znamo kakve su današnje generacije djecve pogotovo po levatskim školama te roditelji koji sa sjekirama dolaze u škole na roditeljski

ko želi takav poso raditi za manje od ovih sada :D bujurm... pokucajte na vrata ministarstva :D
dabogda vas doživotno zaposlili :mrgreen:
amko761

#46 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by amko761 »

mahir985 wrote:
amko761 wrote:Ja znam jedno, nikad se niko nije zaposlio u prosvjeti na bilo koje radno mjesto bez veze, štele, nazovite to kako hoćete.
Niti na bilo koje drugo radno mjesto u drzavi. Kao ni kod 70% privatnika. I sta sad???
Ništa, hoću i ja u prosvjetu, plaćam 15.000 KM. Javi mi na privatnu poruku informacije o primopredaji i sl. Ok?
sigicalo

#47 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by sigicalo »

Jesam ja...bez ikakve stele, veza i vezica...javila se na konkurs i primljena...prvo na odredjeno godinu dana, polozila strucni i primljena na neodredjeno.
MrsJ

#48 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by MrsJ »

I ja, bez ikakve stele, ugovor mi istice sad u augustu, da li cu opet biti primljena ne znam, ali sam eto godinu radila bez stele. Rijetkost, ali je eto i to moguce.
safran

#49 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by safran »

Pamtim stanje prije rata, u ratu, neposredno nakon rata a imam uvid i u ovo danas. Ispiti su se kvalitetnije polagali u ratu i neposredno nakon rata nego danas. I u svakoj struci postoje stotine i hiljade ljudi na birou koji bi radili za pola plate jer sada nemaju ništa. Po toj logici danas u trgovinama, uglavnom žene, robuju za minimalac.
safran

#50 Re: Štrajk Prosvjetara !

Post by safran »

mahir985 wrote: Skoluje se djeca i nezapslenih ljudi a sta mislis da se taj mali dio ne odbija nego da umjesto toga moras slati dijete u privatnu skolu pa da vidis koliko bi tada iskesirao.
Na ovo bih još dodala ..... i zaposlenih na crno, i zaposlenih sa platom od par hiljada maraka a prijavljenih na minimalac ......
Post Reply