Autoput, svrha, cijene?????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kio

#26 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Kio »

Putarina jeste preskupa, budimo realni. Ne bi bila preskupa kada bi povezivala direkt Zenicu, Kakanj,Visoko, Sarajevo itd. Neg dok vi dodjete do autoputa dislocirate bubrege, i ostale organe. Ulaz u Sa, znate i sami :S

Realna cijena bi bila 2 KM, i to je to. Pa zamislite kako je ljudima koji svaki dan idu, pa covjece :dance:

Alternativnih pravaca i nema xD, ima ali su u losem stanju :)
Alfa159-1.7Turbo

#27 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Alfa159-1.7Turbo »

Mislio sam bas ovih dana otvriti slicnu temu...auto put je preskup..ovi sto govore nije puno,ti ga nikako ne koriste...sta dobivam njime? Nista, sto ustedim amortizacije na njemu, izgubim na onim djelovima gdje se pravi..meni su kocnice extra, nedavno sam se naglo zakocio na dva prelaza gdje se pravi auto put, nebih ja bio kriv ni da je doslo do kakvog karambola,jer je onaj iza duzan drzati rastojanje, ali u dva puta u par minuta mogla sa biti dva sudara..oba puta tri auta iza mene zamalo da se polupaju prije neki dan...mozda je neki od forumasa i vozio iza mene, ja sam bio sa crnom Alfom 159...nepada mi napamet nesmanjiti brzinu preko prelaza na felgama 19-kama..ovo govorim iz razloga sto se svako malo mora kociti,rupa ima na mjestima gdje se pravi dionica,d a ne govorim da nocu nije nikako osvjetljeno,i kad priglagodis brzinu,kakvi prilagodis,kad je skroz smanjis, kad je zima jako je tesko tuda voziti...i onda jos kad usporis skroz preko i najmanje neravnine,levat u auto starom od 10-15 godina ti stane svirati da ides brze..hocu malo sutra razavljivati auto(nemislim da su levati ljudi sto voze staraa auta,nego oni koji ih voze i drndaju i ocekuju da i drugi idu brzo po losem putu sa dobrim autima, da me nebi odmah napali neki forumasi)...

Pa pogledajte u svijetu cijene vinjeta, i ovdje je smao problem sto se ne uvedu vinjete...nek se uvede vinjeta,tako je postenije..nije uredu da neko ko vozi svaki dan placa istu cjenu kao i neko ko prodje jednom u toku godine..sirina zaustavnih traka je da ne koementarisem..imao prilike prije godinu dana mjenjati gumu, strava je..slaba osvjetljenost i auto puta,osvjetljen samo onaj dio pored Visokog...odmorista,da nepricamo o tome..nigdje nisam vidio da ima rampa na ulazu u odmoriste u svijetu,a obisao sam dosta auto puteva u Evropi...
Napisa se ja, ali podhitno bi trebalo uvesti vinjete,ovako ko ide svaki dan....preskupo je..
Alfa159-1.7Turbo

#28 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Alfa159-1.7Turbo »

Alfa159-1.7Turbo wrote:Mislio sam bas ovih dana otvriti slicnu temu...auto put je preskup..ovi sto govore nije puno,ti ga nikako ne koriste...sta dobivam njime? Nista, sto ustedim amortizacije na njemu, izgubim na onim djelovima gdje se pravi..meni su kocnice extra, nedavno sam se naglo zakocio na dva prelaza gdje se pravi auto put, nebih ja bio kriv ni da je doslo do kakvog karambola,jer je onaj iza duzan drzati rastojanje, ali u dva puta u par minuta mogla sa biti dva sudara..oba puta tri auta iza mene zamalo da se polupaju prije neki dan...mozda je neki od forumasa i vozio iza mene, ja sam bio sa crnom Alfom 159...nepada mi napamet nesmanjiti brzinu preko prelaza na felgama 19-kama..ovo govorim iz razloga sto se svako malo mora kociti,rupa ima na mjestima gdje se pravi dionica,d a ne govorim da nocu nije nikako osvjetljeno,i kad priglagodis brzinu,kakvi prilagodis,kad je skroz smanjis, kad je zima jako je tesko tuda voziti...i onda jos kad usporis skroz preko i najmanje neravnine,levat u auto starom od 10-15 godina ti stane svirati da ides brze..hocu malo sutra razavljivati auto(nemislim da su levati ljudi sto voze staraa auta,nego oni koji ih voze i drndaju i ocekuju da i drugi idu brzo po losem putu sa dobrim autima, da me nebi odmah napali neki forumasi)...

Pa pogledajte u svijetu cijene vinjeta, i ovdje je smao problem sto se ne uvedu vinjete...nek se uvede vinjeta,tako je postenije..nije uredu da neko ko vozi svaki dan placa istu cjenu kao i neko ko prodje jednom u toku godine..sirina zaustavnih traka je da ne koementarisem..imao prilike prije godinu dana mjenjati gumu, strava je..slaba osvjetljenost i auto puta,osvjetljen samo onaj dio pored Visokog...odmorista,da nepricamo o tome..nigdje nisam vidio da ima rampa na ulazu u odmoriste u svijetu,a obisao sam dosta auto puteva u Evropi...
Napisa se ja, ali podhitno bi trebalo uvesti vinjete,ovako ko ide svaki dan....preskupo je..
I jos da upitam ove pametnjakovice sto kazu da nije skupo, koliko kosta dionca auto puta od granice Kamensko do Splita....????Pozz...a ovi sto kazu da nije skup autoput, onda nek nekakuaju,nije skup ni hljeb, nije skupo ni gorivo, nije skupo nsita,sve je jefitno,jer takvi neznaju da su onda svi ti proizvodi jeftini ,u odnosu na cjenu puta...pa ovo nece pogoditi samo ove sto voze svaki dan tu dionicu kao ja, bolan ljudi sta je sa penzionerima,kad cjene prehrambenih proizvoda odu gore, pa znatel ionako koliko su troskovi transporta roba uposte...ma naljuti me kad neko dodje i pametuje nije skupo.....i treba nam biti ovako,kakav smo narod,,zaista bolje nismo zasluzili......
spacek

#29 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 13:09, edited 1 time in total.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#30 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Entropio »

.
Melami

#31 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Nas autoput je prekratak i poprilicno dobar kakvih ima, dobar je jer je nov, vidjecemo kako ce to biti kroz godine.
Ali i kad se sve to uzme u obzir, cijene su enormne i mislim da bi ih trebalo biti sramota kako otimaju, ne znam kako ljudi imaju koristi uopste ici tim autoputem. Sto se tice brzine, sasvim dovoljno, ovi sto bi po 200 da voze, ne treba im dati na autoput nikako.
U USA su igranicenja na 100km/h mislim da sam samo jednom vidio da je 110km/h i autoputevi su jako jako jako losi, tj vecina njih u naseljenijim djelovima, jer su stari i po 50 godina. Naravno, besplatni su, ako se to tako moze reci.
Melami

#32 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Nas autoput je prekratak i poprilicno dobar kakvih ima, dobar je jer je nov, vidjecemo kako ce to biti kroz godine.
Ali i kad se sve to uzme u obzir, cijene su enormne i mislim da bi ih trebalo biti sramota kako otimaju, ne znam kako ljudi imaju koristi uopste ici tim autoputem. Sto se tice brzine, sasvim dovoljno, ovi sto bi po 200 da voze, ne treba im dati na autoput nikako.
U USA su igranicenja na 100km/h mislim da sam samo jednom vidio da je 110km/h i autoputevi su jako jako jako losi, tj vecina njih u naseljenijim djelovima, jer su stari i po 50 godina. Naravno, besplatni su, ako se to tako moze reci.
Melami

#33 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Melami

#34 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Melami

#35 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Melami

#36 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

doboj71

#37 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by doboj71 »

65 milja na sat ,oko 120 kmh,a na jugu je 70 mph,oko 130 kmh,da budemo tacni .Nisu svi autoputevi besplatni.
baglama

#38 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by baglama »

doboj71 wrote:65 milja na sat ,oko 120 kmh,a na jugu je 70 mph,oko 130 kmh,da budemo tacni .Nisu svi autoputevi besplatni.

odvadi malo majstore nisu morske milje
USA 105 km/h Kanada 100 km/h i policija nije bas tolerantna.
Kakve su kazne oglasene na tablama pokraj autoputa za prekoracenje brzine ne isplati se bas upirati do daske.
131 km/h sa kaznom, gubitkom bodova i povecanjem osiguranja zbog tog prekrsaja ti je iznos sa 4 broja u dolarima.
Melami

#39 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Sta je ovaj pio? 65 milja je 120km :S
hahha
62.5 milja je 100km/h, a granicenje je 65, znaci 105km/h, ja sam vidjao na nekim autoputevima gdje nije naseljeno i novi putevi ogranicenje po 70 ako se dobro sjecam.
Kazne su masne i pamtices je za zivota. Nema kao kod nas da je raji malo sto idu 170km/h ne mogu 200, sve same ubice.
Da, istina je da se neki placaju autputevi al je vecina otvorena za sve, sad ako imas viska love da das ni zasto onda bujrum, za takozvane brze linije za koje vazi isto ogranicenje kao i na normalnim linijama, i ako je guzva na regularnim onda ce na onoj jednoj dodatnoj sto se placa biti jos veca.
A ti autoputevi sto se placaju, to je rijetko i mali su, nema ih mnogo.
Bolje bi ovim nasim bilo da rade i uzimaju pare od kazni a ne od normalnom naroda kome je to potreba da ide tim autoputem.
Melami

#40 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Izvinjavam se za ove gore duple postove, nesto se cudno desilo, nije do mene.
Melami

#41 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Melami »

Autoput ne treba da bude luksuz i zato treba da bude svima pristupacan, a ne da se samo guzonje mogu voziti autoputem i ako tako gledamo samo cemo stvarati veci jaz izmedju bogatih i siromasnih, postacemo ko Kina, 99$ ljudi ce biti siromasno i samo odabrani ce moci priustiti sebi normalan zivot.
Trebala bi i ta vlada da napravi neke pare, ne samo do naroda da uzima.
Fauja Singh

#42 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Fauja Singh »

Joj al mene nerviraju oni radovi, jbt operem auto i onda vazda ispred mene izleti neki kamion sa 20 kg blata na tockovima i koji citavim putem razbacuje prasinu. Jbt 3-4 puta prodjem onom dionicom i moram filter zraka i kabine mijenjati.
Gledao sam davno emisiju na SAT1 kako su u Njemackoj strasne kazne za ovakve stvari, kod njih prije nego kamion sa gradilista izadje na normalnu cestu moraju prati gume, fino covjek stoji sa smrkom i sapira blato... A kod nas malo malo pa pjesak, malo malo pa kamencuga, malo malo pa gromada blata. I onda izvolton za ono malo jada od autoputa platiti 4.20 KM.
Al dobro je, samo nek ne udaraju.
Bakir1

#43 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Bakir1 »

zatvoreni sistem naplate, tag kao nesto najnovije, samo se prodje, i opali me jucer rampa u josanici :-)
hank

#44 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by hank »

ma ne znam iskreno ni sta ljudi ocekuju. autoput se mora placat. i svugdje se placa. kod nas je mozda ovo trentuno malo skupo s obzirom na nas standard.
u sloveniji je prilicno povoljan, dok sam se iznenadio kako je skup u italiji.trst-rim ima negdje oko 600km voznje i putarina u jednom pravcu je ko cijena punog rezervora goriva po nasim standardima (cini mi se da je oko 75-80 eura bilo). preracunato, 100km je oko 12 eura. znaci 50km je 12 maraka. naspram nase 4 marke na 50 kilometara. jbg kad skontas i nije puno. veci je standard al ne moze bit djaba.
i znam recimo da sam se prije 2-3 godine vozio od zagreba do splita autoputem i da je cijena u jednom pravcu bila 154 kune. sto je oko 40 maraka. al je upitanju skoro 400km autoputa.znaci oko 10 maraka je 100km, sto dodje skoro na isto ko kod nas. malo je skuplja putarina kod njih.
Medonjaa

#45 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Medonjaa »

mreža predviđenih auto-puteva i brzih cesta
http://www.jpautoceste.ba/web/images/kartafinal.jpg
Image
drndalo

#46 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

Da, 2417 god...
palamuda

#47 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by palamuda »

Više bljuvotina u manje postova ni jedna tema na forumu nema.
Kao prvo niko nikog ne tjera da ide autoputem ako mu je skup, imaš za auto, za gorivo (2,5 km litar), a žao ti 5 kmica platit da se rahat voziš, al ništa čudno tipična naša svijet. Međutim bošnjo ne bi bio bošnjo kad ne bi o svakoj stvari razglabao na granici transcedentalnog i tražio smisao u kapljici vode i grumenu asfalta.
Malo o činjenicama, većina komentatora ovdje nije vidjela ni na slikama puteve o kjima priča u Hrvatskoj je nanormalniji zastoj zbog popravaka i redovnog održavanja, asfalt se i tamo bora i dese se neravnine, o švabiji ne bih previše jer oni nisu bitni za ovu raspravu njihove puteve neće dostići nikad ni mnogo razvijenije zemlje a kamo li mi. Laž je da alternativni put ne valja, od Kaknja do Zenice se uporedu sa autoputem asfaltira i alternativni pravac, isto tako ako vas nigdje ne vodi super nemojte se ni voziti autoputem. Isti spaja Sarajevo, Visoko i Kakanj ne znam gdje autoput kroz BiH treba da vodi recimo u Ptagoniju... bla, bla bla bla
ins

#48 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ins »

kakavdanakneiskustvu wrote:zagreb - s. brod oko 220 km,putarina oko 20 maraka,kod nas za oko 40 km putarina 4 marke,skupo s obzirom na naš standard
Izmisljas! :-)

Zagreb - Slavonski Brod - Zapad je 179 km, cijena 78 kuna

http://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik1/
Last edited by ins on 25/06/2012 10:54, edited 1 time in total.
ins

#49 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ins »

spacek wrote:za raju i novinare...nek malo istraze sljedece:
ni jedna dionica autoputa nije prosla tehnicki prijem i ne zadovoljava kriterije autoputa, te ista po svim zakonskim aktima ne bi smjela vrsiti bilo kakvu naplatu dok se ti nedostaci ne otklone jer nije dobijena dozvola za upotrebu koja se dobija tek nakon tehnickog prijema.
1. nema barijera protiv buke
2. nema ili sporadicno imaju barijere svjetlosne zastite
3. nije 100% obezbjedjena ograda na naplativoj dionici od ulaska zivotinja na autoput
4. nema odmorista
5. nema prelaza za zivotinje

uglavnom, na sudu uvijek mozete dobiti vlasnika autoputa ;)
Imamo i pravnog saljivdziju ovdje :lol: :lol: :lol:
ins

#50 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ins »

kakavdanakneiskustvu wrote:
u italiji ima dijelova auto puta gdje se i ne plaća putarina
Gdje to, mozes li postaviti neki primjer? Osim ako pod tim ne racunas par kilometara na svaku stranu od vecih gradova i njihove zaobilaznice? Tipa oko Trsta ili Venezie ili Milana

Ja se vozim cesto kroz Italiju, i jos nisam vidio "besplatni" autoput
Post Reply