Autoput, svrha, cijene?????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Brdar

#1 Autoput, svrha, cijene?????

Post by Brdar »

Ovako, odnedavno je kreno zatvoreni ciklus autoputa, ja neki dan prolazim kad ono od 6 kucica, radi 2.... :x
i onda mi naplate 4.80KM do kaknja, pa isto cu potrosit goriva ako idem blazuj, kiseljak, busovaca, vitez, travnik.....
hajd da je to autoput kako valja, nego na nekim dionicama imam osjecaj da se vozim ko na pneumatskom cekicu :x :x :x (dobri su amortizeri jos jer je ipak volvo), a da ne govorim o lakat krivinama do visokog, uzmu nam brojat kilometre, a preliets ga za 15min., onda sidem s AC drzi-nedaj, obilazi rupe (s.... amortizere)
Pa nesto bas kontam, jbt sto ne grade brze ceste moze se po njima picit ko na AC, a dzabe je.....
Mr.Fundamental

#2 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Mr.Fundamental »

Brdar wrote:Ovako, odnedavno je kreno zatvoreni ciklus autoputa, ja neki dan prolazim kad ono od 6 kucica, radi 2.... :x
i onda mi naplate 4.80KM do kaknja, pa isto cu potrosit goriva ako idem blazuj, kiseljak, busovaca, vitez, travnik.....
hajd da je to autoput kako valja, nego na nekim dionicama imam osjecaj da se vozim ko na pneumatskom cekicu :x :x :x (dobri su amortizeri jos jer je ipak volvo), a da ne govorim o lakat krivinama do visokog, uzmu nam brojat kilometre, a preliets ga za 15min., onda sidem s AC drzi-nedaj, obilazi rupe (s.... amortizere)
Pa nesto bas kontam, jbt sto ne grade brze ceste moze se po njima picit ko na AC, a dzabe je.....
Ja kad ovo čitam imam utisak da ti i ja vozimo različitim autoputevima. Često putujem autoputem i ne vidim na šta se imaš žaliti. Prvo, nije tačno da je cesta loša, cesta je fino "ispeglana", a ja te rupe koje ti spominješ nigdje nisam vidio. Krivine su blage, dobro razbijaju monotoniju ceste, i auta koja nemaju dobro držanje u krivinama mogu visokim brzinama kroz njih proći.
Dalje, te dvije kućice su sasvim dovoljne, izuzev prvog dana kada je bilo gužve, saobraćaj tečno ide. Ja sam od kad je ovaj novi sistem predstavljen, 3 puta išao autoputem, i svaki put brzo završavao posao na kućicama. I postavljene su na logičnim mjestima. Jedna na ulazu da uzmeš karticu, a ostale na izlazu kako bi platio, nisu ih stavili usred autoputa.
Brdar

#3 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Brdar »

Jest al i jos mi stave ''speed control''' 110kmh, pa jebote, ja 170kmh razvlacim a na toj brzini se itekako osjete i krivine i rupe, uporedi njemacki autobahn pa i hrvatski sl.brod - ZG mozez CIJELOM DUZINOM VOZIT 200kmh, sto je kod nas naravno nemoguce :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
mirzarb

#4 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by mirzarb »

Mozes mozes u hrvatskoj vozit 200.. :lol: :lol:
l33t

#5 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by l33t »

ne brze od zivota, vozi 110 - 120 nije ti ovo njemacka, negdje u svijetu imas cak da je max 100 tako da opusteno....
kad se zavrsi citava dionica valjda ce promijeniti taj sistem placanja inace ce svi ici zaobilaznim putevima :D
vnm

#6 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by vnm »

ima dionica gdje se naborao asfalt i dobro se primjeti pri nekih 100 na sat.
Mr.Fundamental

#7 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Mr.Fundamental »

Brdar wrote:Jest al i jos mi stave ''speed control''' 110kmh, pa jebote, ja 170kmh razvlacim a na toj brzini se itekako osjete i krivine i rupe, uporedi njemacki autobahn pa i hrvatski sl.brod - ZG mozez CIJELOM DUZINOM VOZIT 200kmh, sto je kod nas naravno nemoguce :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Gdje to u Hrvatskoj možeš legalno vozit 200 kmh? Možeš ti stisnut gas, ništa ne spriječava, ali kad te uhvate "cobre" (kao što su mog jarana prošlog mjeseca) i kad vidiš kaznu, neće ti više nikad past napamet pravit se frajerom. Normalno da i kod nas postoji ograničenje brzine, nije njemački Autobahn. A taj sc postoji samo na jednom mjestu, tako da i kod nas možeš pičit koliko ti je volja. Imaš onaj pravac između Ilijaša i Visokog, možeš autu dušu izvadit.
Jay Gatsby

#8 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Jay Gatsby »

Brdar wrote:Jest al i jos mi stave ''speed control''' 110kmh, pa jebote, ja 170kmh razvlacim a na toj brzini se itekako osjete i krivine i rupe, uporedi njemacki autobahn pa i hrvatski sl.brod - ZG mozez CIJELOM DUZINOM VOZIT 200kmh, sto je kod nas naravno nemoguce :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Kad već spominješ ograničenje od 110 km/h... jesi li vozio prema Rijeci iz Zagreba?
iceman2010

#9 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by iceman2010 »

Cesta je sasvim ok, ali cijena je ogromna. Posto idem prema srednjoj Bosni ozbiljno razmisljam o alternativi preko Kiseljaka. Da podsjetimo cijena je bila 1,5 KM na pocetku, pa su povecali na 2 KM, a onda ko iz vedra neba 4,20 od Josanice do Kaknja :shock: Hajde ja ne idem cesto, ali to je previse za nekoga ko redovno prolazi tim putem.
blue033

#10 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by blue033 »

Ne znam šta ste očekivali da će biti? Ja sam baš iznenađen da je cijena do podlugova 1,20, mislio sam da će ostati 2 KM. Autoput koji svi tako željno iščekuju će se plaćati, neće se svako moći voziti autoputem. Kad su "kvarili" jednu od najboljih magistrala da prave autoput niko se nije žalio. Starim putem za Zenicu se bez puno muke moglo voziti 140-160 km/h, a sasvim normalno 120 km/h. Sad ćemo imati autoput koji neće biti jeftin, a alternativa neće postojati, odnosno postoje putevi kojima se može voziti 40-50 km/h
preludezalude

#11 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by preludezalude »

blue033 wrote:Ne znam šta ste očekivali da će biti? Ja sam baš iznenađen da je cijena do podlugova 1,20, mislio sam da će ostati 2 KM. Autoput koji svi tako željno iščekuju će se plaćati, neće se svako moći voziti autoputem. Kad su "kvarili" jednu od najboljih magistrala da prave autoput niko se nije žalio. Starim putem za Zenicu se bez puno muke moglo voziti 140-160 km/h, a sasvim normalno 120 km/h. Sad ćemo imati autoput koji neće biti jeftin, a alternativa neće postojati, odnosno postoje putevi kojima se može voziti 40-50 km/h
Sve je to istina, ali ta cijena za tu kilometrazu je previse. Jos kad uzmes u obzir koliko te uspori onaj dio gdje rade i na tim mjestima ogranicenja, postavlja se pitanje sta se u stvari dobije koristeci auto put. U principu se ne dobije nista na vremenu a jos izgubis na potrosnji i jos na kraju platis za nesto. :?
hostapler

#12 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by hostapler »

Auto cesta SB-ZG u duzini od 156 km kosta 68 kuna ili 10 eura (bilo bi oko 18 KM da primaju nase pare),sto iznosi 11.5 feninga po km.
I nasi su sada stavili istu cijenu za nas jad od autoputa (u poređenju sa HR koji je siri pa skoro za traku,sa zaustavnom u cijeloj duzini). Bruka i sramota i pljackanje vec siromasnog naroda.
Plate u BiH i u HR nisam htio uzeti u poređenje.
addem

#13 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by addem »

Cijena je ok. Kome se ne svidja ne ide autocestom i gotova prica. Cijena je jeftinija nego u Hrvatskoj jer su oni prije mjesec dana poskupili 15%.
ja1977

#14 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ja1977 »

addem wrote:Cijena je ok. Kome se ne svidja ne ide autocestom i gotova prica. Cijena je jeftinija nego u Hrvatskoj jer su oni prije mjesec dana poskupili 15%.
Upravo tako, cijena je sasvim OK. Ima alternativa, pa bujrum. Jednom kada te nafata radar, skontas da si se mogao voziti autoputem barem 20 puta od Josanice do Kaknja.
Cim predjemo granicu BIH nista nam nije skupo, u Hrvatskoj 12 kf po kilometru je OK, u Sloveniji 15 Eura za 7 dana je OK iako ima 50 km autoputa ako ides prema Mariboru, ali kod nas 11kf po kilometru je previse..... :-)
drndalo

#15 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

Cijena nije OK, jer za razliku od pravih auto-puteva, nas auto-put sviju osim ljude na relaciji Ilijas-Visoko-Kakanj, ne vodi nigdje... Tj. samo je mali dio puta kojim neko prolazi, a sve ostalo oko njega je veci gubitak vremena, nego sto se na auto-putu dobije... Tebe npr. auto-put iz Osijeka vodi lako i prilicno brzo u ZG, vodi u ST, RI, LJU, VIE, pa je logicno i da kosta, a mene npr. na relaciji SA-ZE taj auto put ne vodi nista ni brze, ni bolje, samo skuplje, a da bar to potrose u izgradnju daljeg auto-puta, a ne na "svoje" nove Audije, i sekretarice... :x
addem

#16 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by addem »

drndalo wrote:Cijena nije OK, jer za razliku od pravih auto-puteva, nas auto-put sviju osim ljude na relaciji Ilijas-Visoko-Kakanj, ne vodi nigdje... Tj. samo je mali dio puta kojim neko prolazi, a sve ostalo oko njega je veci gubitak vremena, nego sto se na auto-putu dobije... Tebe npr. auto-put iz Osijeka vodi lako i prilicno brzo u ZG, vodi u ST, RI, LJU, VIE, pa je logicno i da kosta, a mene npr. na relaciji SA-ZE taj auto put ne vodi nista ni brze, ni bolje, samo skuplje, a da bar to potrose u izgradnju daljeg auto-puta, a ne na "svoje" nove Audije, i sekretarice... :x
Pa autoput je mali povezuje Kakanj, Visoko i Sarajevo. I to je to. Sta sad treba da se ne placa zato sto je mali? Jel to poenta. Il treba da bude 50% jeftiniji. Prije nikad nije u ovoj zemlji bilo autoputa pa se narod vozio magistralama i ostalim cestama. Kome je skupo nek ne ide na njega i gotova prica.
Halcyon

#17 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by Halcyon »

Ja ba, ne kontam u čemu je problem? Postoje alternativni pravci, pa bujrum ako je A1 skup.
drndalo

#18 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

addem wrote: Pa autoput je mali povezuje Kakanj, Visoko i Sarajevo. I to je to. Sta sad treba da se ne placa zato sto je mali? Jel to poenta. Il treba da bude 50% jeftiniji. Prije nikad nije u ovoj zemlji bilo autoputa pa se narod vozio magistralama i ostalim cestama. Kome je skupo nek ne ide na njega i gotova prica.
Djelimicno si u pravu, i za onaj komad auto puta je 2 KM bila postena mjera, do Visokog 1 KM, sve preko je bezobrazluk... Zasto ? Zato sto ne povezuje SA ni sa cim! Zasto ? Zato sto je ulaz/izlaz iz SA ovakav kakav jeste... Zato sto nakon silaska na gradiliste nakon Kaknja, vozis 40-50 km/h kroz prasinu i djelimicno po makadamu... Gdje je postena alternativa na relaciji ZE-Kakanj ? Nisam protiv placanja, ali protiv pljacke jesam !
direstraits0078

#19 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by direstraits0078 »

Uporedjivati autoceste u HR i BiH je smijesno, isto kao i autoceste u DE i ostatku EU. Provozah se njemackim autobahnom uzduz i poprijeko i mogu vam uiz prve ruke reci da i tamo mozete naletiti na udarnu rupu u sred ljeta, na ogranicenja od 80 kmh zbog "lakat" krivina i slicno. U HR imate dio AC koji ima toliko ostecenja da je ovo od SA do Kaknja ravno kao tanjir u poredjenju s ovim u HR. Za cijenu, najbolje bi bilo da je besplatno, ali onda registracija i putarina ne bi kostali toliko koliko sada kostaju.
ins

#20 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by ins »

Odavno besmislenija tema nije otvorena na ovom forumu, a to puno govori u ovako zestokoj konkurenciji :skoljka: :skoljka: :skoljka:

Majstore, ti odvadi od tih 200 km/h u HR, pa ono sto ustedis na gorivu potrosi na autoput, i eto te na istom... :mrgreen:
drndalo

#21 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by drndalo »

ins wrote:Majstore, ti odvadi od tih 200 km/h u HR, pa ono sto ustedis na gorivu potrosi na autoput, i eto te na istom... :mrgreen:
Ovo je jedan od konstruktivnijih savjeta ovdje... :thumbup:
mahalas505

#22 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by mahalas505 »

blue033 wrote:Ne znam šta ste očekivali da će biti? Ja sam baš iznenađen da je cijena do podlugova 1,20, mislio sam da će ostati 2 KM. Autoput koji svi tako željno iščekuju će se plaćati, neće se svako moći voziti autoputem. Kad su "kvarili" jednu od najboljih magistrala da prave autoput niko se nije žalio. Starim putem za Zenicu se bez puno muke moglo voziti 140-160 km/h, a sasvim normalno 120 km/h. Sad ćemo imati autoput koji neće biti jeftin, a alternativa neće postojati, odnosno postoje putevi kojima se može voziti 40-50 km/h
Nikad mi nece bit jasno ova cijena autoputa(mislim izgradnje), a ide vecim dijelom stare magistrale. To valjda samo mi mozemo napraviti.
iceman2010

#23 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by iceman2010 »

Halcyon wrote:Ja ba, ne kontam u čemu je problem? Postoje alternativni pravci, pa bujrum ako je A1 skup.
Alternativne pravce su unistili. Da su to posteni alternativni pravci, da su ostavi magistralnu cestu Sarajevo-Zenica kao aletrnativu pa hajde. Ovako i nemas adekvatnu alternativu.
530i

#24 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by 530i »

Brdar wrote: hajd da je to autoput kako valja, nego na nekim dionicama imam osjecaj da se vozim ko na pneumatskom cekicu :x :x :x (dobri su amortizeri jos jer je ipak volvo), a da ne govorim o lakat krivinama do visokog, uzmu nam brojat kilometre,
Na početnim dionicama se osjeti ovo napisano...čak se i vide nabori, tj. neravnine na asfaltu ako obratite pažnju...na 100kmh i više osjećaj je kao da su točkovi pomalo nebalansirani...
...voda se slijeva veoma ružno...
...prelazi preko mostova udare posolidno, kad su tek napravljeni gotovo da se nije ni osjetilo...
...autoput je preskup...jedino ispravno rješenje je slovenački metod vinjeta...i za nas dobro, a još bolje za strance...plaćanjem putarine kroz kućice samo će se sve više i više stvarati gužve i anulirati sve dobre stvari autoputa...
maksumxxx

#25 Re: Autoput, svrha, cijene?????

Post by maksumxxx »

Svicarska vinjeta godisnja 40 eura... a njihovi autoputevi ... malo je rec dobri...
Post Reply