Didier wrote: ↑29/05/2025 08:05
jeza u ledja wrote: ↑29/05/2025 01:37
Ja odbijam da vjerujem da ti stvarno mislis to sto govoris.
Pises takve stvari da ne postoji nacin da se na njih odgovori bez da to ne zvuci uvrjedljivo. Vidjeli smo vec na temi to vec u praksi.
Jednostavno ovakve nebuloze prizivaju takvu dinamiku diskusije.
Tako je. Nebuloza je da preko Istanbula ili Beograda mogu doći u gotovo svaki dio svijeta.
Nema veze, ti slobodno i dalje uvredljivo, nisi ni pokušao spustiti loptu, tako da ne moramo dalje.
Pokusao sam.
Na primjer, napisem ti da ne poredis Kassel, 40-i grad po velicini u Njemackoj, grad od 200k stanovnika, sa Sarajevom, koji je glavni, najveci grad u nasoj zemlji i ima bar duplo vise stanovnika. Ti onda recenicu zapocnes sa "kad vec spominjes Kassel" i onda ga poredis sa Sarajevom.
Onda ja nadjem taj Kassel na karti, ukucam u Google Maps, i tamo pise da si za sat i pol voznje ili javnog prijevoza na aerodromu Frankfurt, jednom od najvecih aerodroma u Evropi ako se ne varam. Znaci ti tvrdis da mozes autom stici do Bg ili Zg (do Istanbula??) za sat i pol? Realno, pitanje je da li mozes i avionom do Bg s obzirom na cekanje na aerodromu. A da potvrdim da si mislio na automobil, evo i citata:
Više putovanja - Ako živiš u Kasselu kojeg si naveo, treba ti svejedno do aerodroma kao i meni do Beograda ili Istanbula, a da ne pričam da mogu presjesti, pa krenuti iz Sarajeva. Nema dijela svijeta u koji ne možeš doći preko Beograda, Zagreba i Istanbula, tako da je i ovo šuplja.
Znaci nebuloza broj jedan.
Onda dalje, kad ti odgovara, ubacis Ameriku u pricu, iako sam ja govorio generalno o Zapadu, ne o Americi. Ja se slazem da je Sarajevo sigurnije od Amerike, a kada govorimo o nasilnom kriminalu. Slazem se da je Sarajevo sigurnije od nekih evropskih gradova, na primjer Brisela kojeg si ti pohvalio. No pod sigurnost sam mislio na opasnost od malo zajebanijih stvari kao sto je rat i raspad sistema. Posto smo svi to dozivjeli vec jednom, i posto se kod nas svako malo poteze pitanje oruzanog sukoba, i posto vidimo da rat u Evropi srpskim saveznicima nije tako stran, izvini ali sigurnost zivota u Bosni (a to ukljucuje i bilo kakva ulaganja u istu), nije na nivou Zapada. I generalno sam pod "sigurnost" mislio na tu dugorocnu stabilnost. Priznajem, nije bio najbolji izbor rijeci.
No tvoj bi odgovor jos mozda i prihvatio, da nisi onda napisao ovo:
Bliski istok i Azija su generalno sigurniji od Evrope
Nebuloza broj dva. Mislim ono sta reci.
Onda si pricao o kulturi i opet pravio usporedbu sa Amerikom, kao da sam ja samo o Americi pricao, te onda pises o manastirima iz 14.-og vijeka valjda kao vrhuncu kulturnog dostignuca nase zemlje? Ono wtf. Kultura se ne svodi samo na kulturno nasljedje u vidu bogomolja i artefakata.
Ali evo da uzmemo za primjer kao malu vjezbicu, a posto si ranije spominjao, da vidimo: Stinga, Prodigy, Metallicu i Dua Lipu, i njihove koncerte u regiji (znaci ne nuzno u Sarajevu, ne nuzno u BiH, vec u REGIJI). E sad zamisli, jedan osrednji evropski grad, ili mozda cak neka grupa C ili D evropskih gradova, tipa Wroclaw, Poljska. Sta mislis? Gdje je bolja ponuda sto se tice pop muzike? Guglaj, sve se moze naci. (Wroclaw mi je pao na pamet zbog sinocnje utakmice finala konferencijske lige, jos nesto sto se kod nas jos zadugo nece desiti.) Ili moze evo Lyon, Dublin, Dortmund, Rotterdam, Glasgow, Torino, Valencia, da ne nabrajam napamet...garantujem ti da svaki od ovih gradova ima vise pop koncerata velikih zvijezda. I to mnogo vise.
Vrhunac nebuloze pak je da je u Nizozemskoj, citiram:
Kultura je gotovo nepostojeća.
Ili da:
Ideš ti u pozorište na engleskom, onaj na njemačkom, francuskom ili holandskom vjeruj mi da ne ide
Kome se ide u pozoriste, ici ce bilo gdje gdje zivi, ako poznaje taj jezik. (Btw, otkricu ti jos jednu tajnu - ako si u dovoljno velikom gradu negdje u EU, vrlo lako mozes otici na predstavu koja nije na domacem jeziku, vec na engleskom)
Znaci opet nebuloze, koliko ih je to vec.
Sto se tice demokratije, sprdas se sa zemljom koja je trenutno najstarija kontinuirana demokratija na svijetu ne racunajuci San Marino ili tako nesto, dok istovremeno zivis u zemlji kojoj je ista ta Amerika skrojila frankestajnski ustav i koja je prakticno protektorat te Amerike. Tih "200 godina" koje spominjes (malo vise od 200 doduse, sljedece godine ce biti 250), trebas shvatiti da govoris o 250 godina kontinuiranog postojanja jedne te iste zemlje sa jednim te istim konstitucionalnim ustavom.
Ali ne, Didier veli:
Amerika nije jedna od tih koja ima više demokratije nego Bosna. Ni po čemu.
i:
Više demokratije ima u Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, i još možda nekim zemljama, ali ne mnogo njih.
Jos jedna nebuloza. Ono, tu smo negdje po demokratiji izmedju Finske i jos mozda neke zemlje.
Bilo je jos ranije i drugih bisera, ali ko ce se svega sjetiti.
Sjetio sam se jos jednog detalja, a posto si napisao da se "ja tebi obracam kao govno" (nisam ti se obracao "kao govno", vec sam te podjebavao, postoji razlika

). Znas sta znaci kad se neko prema nekome ponasa kao govno? Kada ti iz cista mira, onako usput obracajuci se meni, napises:
Daj nam prednosti tog života, ali ne kao Rugafet koji čisti septičke jame, pa priča kako mu je dobro (ili radi nešto slično, što ne želi reći), dok gleda Zvezde Granda
Znaci iz cista mira, nekome nevezano za mene, napises tako nesto podrugljivo. To ni ne primjetis ocigledno.
I to ti nije prvi put.