Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#24851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Income tax je progresivan i imas neoporezivi dio 11.784 €, dakle od tvog prihoda se odbije taj dio i onda ostalo oporezuje, oficijelno se krece 14-45%.
Ako zaradjujes godisnje do 11.784 €, nemas income tax.

Kad to izbijes, ako ne placas crkveni porez, efektivno na ovu gore navedenu platu izadje oko 22%, sto ti plata vise raste, veci ti je i procenat.
Na 100k godisnje je 27% efektivno. Iznad ove gore granice (66k) placas i tkz. solidarni dodatak, koji iznosi 5,5% od iznosa placenog poreza. (ulazi u ovaj efektivni obracun od 27% za 100k npr.)

Komplikovano jako. Eh sad ovo sto ja pisem je porezna klasa 1 (Samac, bez djece), a imas u Njemackoj 6 poreznih klasa, da se jos dodatno zakomplikuje. :D

Kako se prezivi, pa uglavnom efektivno nema velike razlike u standardu medju ljudima koji rade za platu, neko ko zaradjuje malo - manje plati i drzava ga pogura. Onaj ko zaradjuje vise, drzava ga vise odere, pa razlike u neto iznosima nisu nesto astronomske. Ko je u braku onda nastupa zajednicki spram porezne, pa se i tu vrse razne kombinatorike, skracivanje radnog vremena, razlicite porezne klase, da se ustedi na porezu.

Porezni savjetnik je jedno od najtrazenijih i najplacenijih zanimanja u Njemackoj i drzavni ispit je jedan od najtezih.
Osmi Socrates

#24852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Slično je to komplikovano svugdje. :lol:

Imate li income tax koje uzima pojedinačna njemačka država? U Kanadi imaš federalni income tax. Onda svaka provincija ima dodatni income tax. Onda se Ontario sjeti da ti naplati i dodatni Health Premium. :lol: Nije to nešto puno, al' nakupi se, malo po malo.

Imate li nešto kao Employment Insurance da se odbija od plate?

Ja sve financijske stvari prepuštam stručnjacima koji su mi prijatelji. Povremeno provjeravam da nisu poludili ili otišli na kokain, ili oboje istovremeno. :lol:
ultima_palabra

#24853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Ozimician wrote: 27/05/2025 22:32 Nakon ovih upisa mi sad nikako nije jasno zasto se ljudi zale na americki zdravstveni i prenzioni sistem. :zoka:
Zato sto samo 35% Amerikanaca imaju 401k.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#24854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

Tax obrasci u USA federalni po zaradi za 2026g

Image

na to jos dodaj drzavnu tax, za GA je 5.5% 2026

medjutim ovo je sve nominalno i malo ko toliko placa u taksama tj. efektivna tax mnogo manja recimo 8-10% na federalnom nivou i opet 5.5% na drzavnom bar nama ovdje u GA
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#24855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

Ozimician wrote: 27/05/2025 23:53 Income tax je progresivan i imas neoporezivi dio 11.784 €, dakle od tvog prihoda se odbije taj dio i onda ostalo oporezuje, oficijelno se krece 14-45%.
Ako zaradjujes godisnje do 11.784 €, nemas income tax.

Kad to izbijes, ako ne placas crkveni porez, efektivno na ovu gore navedenu platu izadje oko 22%, sto ti plata vise raste, veci ti je i procenat.
Na 100k godisnje je 27% efektivno. Iznad ove gore granice (66k) placas i tkz. solidarni dodatak, koji iznosi 5,5% od iznosa placenog poreza. (ulazi u ovaj efektivni obracun od 27% za 100k npr.)

Komplikovano jako. Eh sad ovo sto ja pisem je porezna klasa 1 (Samac, bez djece), a imas u Njemackoj 6 poreznih klasa, da se jos dodatno zakomplikuje. :D

Kako se prezivi, pa uglavnom efektivno nema velike razlike u standardu medju ljudima koji rade za platu, neko ko zaradjuje malo - manje plati i drzava ga pogura. Onaj ko zaradjuje vise, drzava ga vise odere, pa razlike u neto iznosima nisu nesto astronomske. Ko je u braku onda nastupa zajednicki spram porezne, pa se i tu vrse razne kombinatorike, skracivanje radnog vremena, razlicite porezne klase, da se ustedi na porezu.

Porezni savjetnik je jedno od najtrazenijih i najplacenijih zanimanja u Njemackoj i drzavni ispit je jedan od najtezih.
isto je tako i ovdje, na nesto ispod $12K prvih se ne placa tax

za najam dobrog tax referanta cesto se kaze, on sam sebe isplati; zbog toga oni veliki ne placaju tax jer unajmljuju najbolje, bas kao ni oni mali odozdo na socijalno ekonomskoj ljestvici koji zive na drzavnim/federalnim jaslama zbog malih primanja
Osmi Socrates

#24856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Gdje je isto? Ako govoriš o federalnom porezu u Americi, Trump (Kongres) je 2017. ukinuo personal exemptions od 2018 do 2025. Oporezuju sve od prvog zarađenog dolara.
Last edited by Osmi Socrates on 28/05/2025 08:01, edited 1 time in total.
ljubijankic

#24857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ljubijankic »

Početkom oktobra 2026 godine isplatit ce se više nego danas :-D
ZoomZoomKiwi

#24858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Why is that?
Didier

#24859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2025 17:14 Jak @Didier Drogba :thumbup:

Ne slazem se sa svim iznesenim, da ne bude zabune, mislim prvenstveno (ali ne samo) na ovaj dio oko prirodnih ljepota, jer prirodu bas boli uvce za nase imaginarne crte koje zovemo granicama i svaka drzava ih ima, ali generalno gledajuci jedan zdrav kriticki stav prema sebi i sopstvenoj drzavi
Ma pazi, i ja pričam više generalno, nije to sigurno baš sve ovako.

Naravno da prirode i ljepote ima na mnogim mjestima, mada je Holandija prilično siromašna kad je priroda u pitanju. Oni su čak ručno napravili i nacionalne parkove, što je za pohvalu, jer su uzeli od zemlje najbolje što su mogli, ali prirode nema skoro nigdje.

U Evropi imaš Alpe, grčka ostrva, francuske šume, itd., ne zna čovjek šta je ljepše.

Ali ima i kod nas, još kad bismo se riješili smeća, gdje bi nam kraj bio :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Didier wrote: 28/05/2025 07:57

Ne slazem se sa svim iznesenim, da ne bude zabune, mislim prvenstveno (ali ne samo) na ovaj dio oko prirodnih ljepota, jer prirodu bas boli uvce za nase imaginarne crte koje zovemo granicama i svaka drzava ih ima, ali generalno gledajuci jedan zdrav kriticki stav prema sebi i sopstvenoj drzavi
Ma pazi, i ja pričam više generalno, nije to sigurno baš sve ovako.

Naravno da prirode i ljepote ima na mnogim mjestima, mada je Holandija prilično siromašna kad je priroda u pitanju. Oni su čak ručno napravili i nacionalne parkove, što je za pohvalu, jer su uzeli od zemlje najbolje što su mogli, ali prirode nema skoro nigdje.

U Evropi imaš Alpe, grčka ostrva, francuske šume, itd., ne zna čovjek šta je ljepše.

Ali ima i kod nas, još kad bismo se riješili smeća, gdje bi nam kraj bio :D
Sve u svemu dobar post, zdrav kriticki odnos prema sebi, sopstvenoj drzavi i inostranstvu.

Cak i vise od smeca mi smeta taj stav da smo mi neka rupa, provincija, da veze nemamo, a vrlo cesto upravo ti koji zastupaju taj stav i bacaju smece u prirodu :D
sinuhe

#24861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Od rata je trideset godina i može se lijepo živjeti u BiH, treba i to reći.
U Evropi se uvijek mora poznavati lokalni jezik a koji se ne uči u školi. To za početak.
Ecci
Vozim: Biciklam

#24862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

corolla02 wrote: 28/05/2025 05:25 Tax obrasci u USA federalni po zaradi za 2026g

Image

medjutim ovo je sve nominalno i malo ko toliko placa u taksama tj. efektivna tax mnogo manja recimo 8-10% na federalnom nivou i opet 5.5% na drzavnom bar nama ovdje u GA
Nizi su porezi na zaradu u USA u poredjenju sa DE, dobro nizi. Svaka cast.
dr_Evil

#24863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ecci wrote: 28/05/2025 08:41
corolla02 wrote: 28/05/2025 05:25 Tax obrasci u USA federalni po zaradi za 2026g

Image

Nizi su porezi na zaradu u USA u poredjenju sa DE, dobro nizi. Svaka cast.
Mnogo nizi nego u Norveskoj, a bogami nizi nego i u Bosni :D
dr_Evil

#24864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 27/05/2025 15:15
Spoiler
Show
jeza u ledja wrote: 27/05/2025 01:42 Mozda sad i skontas zasto neko zeli biti anoniman.

Pitas ah zasto neko krije svoj identitet....pa upravo zato, da ne moram objasnjavati familiji i nekim prijateljima, poznanicima, zasto imam XY stav o necemu sto mozda upravo oni praktikuju. Ili slicno. Bas se dotice ove teme, ali tokom boravka na forumu bilo je i drugih. Jednostavno zelim slobodu izrazavanja. S nekim bi tako i u lice, s nekim pak ne bih. Ali ne zelim bez potrebe ulaziti u konflikt za rad foruma. Kako ja, tako vjerovatno i hipter drugih ljudi.

S tim sto, ne vjerujem da su ljudi bas iskreni ni na forumu. Mislim da cesto lazu ili napuhavaju.
Eto vidiš i sam da si iskreniji na forumu jer "ne moraš objašnjavati svoj stav". I to je skroz okej. I ne bi sa svakim tako iskreno.

Sigurno ima ljudi koji lažu na forumima, ali kao što rekoh, mogu se fino zaobići i iskristalisati.
I tako opet u startu pokazujes snishodljivost i svoju projekciju prema zivotima drugih. Milion ljudi, milion cudi, milion situacija.
Ljudi treba da idu ako zele da idu, ne nuzno jer nemaju nista drugo i jer se osjecaju bespomocno. Mada siguran sam da se mnogi ljudi osjecaju upravo bespomocno i nemaju nista drugo, i siguran sam da vecina njih nikad nece ni pomisliti da je kod kuce mozda bilo bolje, jer nije. Jedina sansa koju je taj neko mogao propustiti je sto nije otisao vani.
Biti snishodljiv je u suprotnosti od onoga što ti meni ukazuješ. Vjerovatno si promašio izraz, ali vjerujem da nije namjerno.

Naravno da ima milion ljudi i milion ćudi i situacija. Mi ovdje ipak govorimo često generalno, statistički, onako kako je u većini slučajeva.

Na kraju krajeva, svaki odlazak i povratak je individualan. Da sam samac, ili samo sa ženom, možda bih i ja razmislio da odem u Dubai, Toronto, Singapur, ali za takav život s djecom treba mnogo energije, zajebancije sa (privatnim) školama, i mnogo više para. Nekome se i to isplati, a nekome ne, ali kao što rekoh, Toronto, Dubai i Singapur nemaju porodicu i prijatelje, barem ne na početku. Kasnije i ako stekneš neke ljude koje možeš nazvati prijateljima, ne može se to porediti s ljudima koje poznaješ iz doba formativnih godina, tačnije prijateljima iz osnovne i srednje škole. O familiji da ne pričam, tamo nemaš tetku, sestru, brata, mamu, tatu, nanu... Nego ih gledaš na telefonu. Tamo nema ko pripaziti dijete u zadnji čas jer ti se prohtjelo sa ženom otići negdje na večeru ili koncert, nego moraš platiti bejbisiterku, pod uslovom da je normalna i da te ne izradi u zadnji čas.
Ima i drugih, oni koji nisu bespomocni, vec suprotno, oni koji su najuspjesniji, najpametniji, najsnalazljiviji i najvrjedniji. Oni idu vani jer zele vise, jer znaju da mogu i da ce dobiti vise. Znaci bez obzira sto bi i u Bosni bili uspjesni, oni zele vani jer ce tamo pogotovo biti uspjesni.
Više čega? Više para jedino, mada je i to pitanje. Ako moraš dati u prvih šest godina života u Minhenu minimalno 70 hiljada, a često i više od toga, na kiriju, gdje je tu onda računica? Ako živiš negdje gdje je kirija niža, onda nemaš života koji ti spominješ, koncerata, letova gdje god hoćeš itd. Dakle, za život koji je bolji od sarajevskog života je potrebno da si u velikom gradu, da zarađuješ mnogo, i da te nije briga što plaćaš kiriju 2.000 eura. Takvi su rijetki, vrlo rijetki slučajevi. U Americi ljudi uglavnom kupe nekretninu, ali ima nekih drugih mana, poput zdravstvenog sistema ili oružja koje je na svakom koraku. Kanada je opet često prehladna, što možda i nije neka mana, pa je dosta bolja od Amerike u mnogim stvarima, iako se zarađuje manje.

Ako idemo zbog para, može se nominalno možda i zaraditi više, i uštedjeti više. I opet, šta većina uradi? Kupi stan u Sarajevu ili u svom gradu. Pa to se moglo uraditi i radeći ovdje.
Dodatno, a mozda i bitnije jer nije sve do novca - oni zele vani jer zive u jednoj maloj zemlji koja je evropska provincija. Oni zele vani jer zele biti okruzeni nekim drugim ljudima ili jednostavno mozda raznim ljudima iz raznih sfera zivota, raznih kontinenata i raznih jezika. Zele zivjeti u zemlji sa bogatom kulturom i mentalnom i fizickom povezanoscu sa cijelim svijetom. Zele zivjeti u zemlji, ili ako hoces, gradu, u kojem mogu vidjeti omiljeni bend, ili otici u muzej, pozoriste, sta ja znam, festival kobasica ili neku drugu glupost, zele zivjeti u dinamicnoj, progresivnoj i kozmopolitskoj sredini.
Ovo već spada u komplekse niže vrijednosti, o čemu sam govorio i ranije, i time išao na živce i tebi, i mnogim drugima.

Ja ne mislim da je Bosna provincija ni po čemu. Mislim da smo jedna sasvim normalna zemlja, sa svojim manama i vrlinama, i da vrlina ima mnogo više. Možda me to život na Zapadu i naučio, ali ja vidim mnogo više šansi u Bosni nego većina ljudi, i možda zato i treba otići, da se takve stvari nauče.

Biti okružen drugim ljudima je interesantno na početku. Kasnije shvatiš da opet nemaš previše tema s tim ljudima, osim ako su ti geografski blizu, pa se opet naši ljudi na kraju druže s našima, ili eventualno Grcima, Talijanima i sl. Rijetko ko ima prijatelja crnca, Azijata ili nekog ko s našom kulturom nema veze. Ja imam druga Kineza koji je rođen u Holandiji, ali taj je prošao cijeli svijet. To su ljudi koje srećeš na kapaljku.

Ne mislim ni da kod nas nema dešavanja. Omiljeni bend možeš vidjeti gdje god da živiš, ako zaista imaš želju. Evo Dua Lipa će pjevati u Prištini u avgustu, Metallica je dolazila u Beograd i Zagreb, Prodigy masu puta bio u regiji, Sting u Sarajevu, itd. Lakše ti je doći do karte i otići na koncert negdje u regiji, pa čak zapucati i do Budimpešte ili Beča nego u Amsterdamu i Londonu samo doći do ulaznice. Kad već spominjemo Duu Lipu, karte su bile po 200-300 eura, što je i okej, ali se rasprodaju u roku od odmah, gotovo je nemoguće nekad doći do ulaznice ako nisi online tih nekoliko minuta u kojima se karte rasprodaju.

Pored toga, ti gradovi jesu puni dešavanja, ali od turističkih klopki vrlo često ne možeš vidjeti razliku šta je stvarno dobro, a šta nije.

Pozorište? Ko to ide u pozorište na njemačkom jeziku od naših ljudi? Daj uozbilji se.

Pozorište kod nas je veoma dobro, glumci poput Marija Drmaća, Alena Muratovića, Semira Krivića i drugih bi po Londonu hodali s tjelohraniteljima, a mi ih ovdje gledamo za 10 - 15 KM u prvom redu. Nemoj Boga ti na redne kora... Pretjeruješ.

SFF, Exit, JazzFest, pozorišni festivali, filmski festivali, Špancirfest, muzički festivali u glavnim gradovima regije (Zagreb, Beograd, pa evo i Priština), koncerti na otvorenom ljeti (Budva, Dubrovnik, Split), Nova godina u Sarajevu, desetine pozorišta u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu, književne večeri, sajmovi, to su sve događaji kojih imaš na svakom koraku ako ti baš fali toga.

Da ne spominjem planine, rijeke, jezera, more, kojih imaš i vani, ali ni blizu na tako malom prostoru kao ovdje. Samo Hercegovina nudi toliko da ne možeš sve obići danima.
Dalje, taj neko mozda zeli da zivi u uredjenoj drzavi i sistemu koji nije korumpiran u mjeri kakav je u BiH, u kojoj znas kojim putem mozes doci do odredjenih stvari, i u kojoj nece biti okruzen poluratnim stanjem, gdje ne znas sutra hoces li sva svoja ulaganja izgubiti jer ce se neki kozojeb odluciti da te granatira sa brda.
Ovo mi je omiljeni mit. Zato eto želiš da živiš u državi gdje se svaka budala može zabiti u božićni market ubivši desetine ljudi. Želiš živjeti u državi u kojoj ne smiješ ništa reći protiv Izraela. U državi u kojoj te plaše Rusima i troše tvoje pare za naoružanje koje je Amerika naredila da se kupi.

Sorry, ali ja radije biram živjeti u maloj, poluraspadnutoj zemlji, gdje mogu reći šta god želim, i gdje me neće raznijeti Sirijac ili pomahnitali Švabo koji se za to priprema cijeli život.

Ulaganja možeš izgubiti uvijek. Ništa ti to nije sigurnije u Njemačkoj ili Americi nego ovdje. Ne možeš se oduprijeti vanjskim faktorima.
Tebi to nije ocigledno jasno, ili mislis da neko laze, ili ti to jednostavno nije bitno. Ili ti nije VISE bitno jer si omatorio. Drugima jeste. No posto se ne poklapa sa tvojim svjetonazorom, tebi je to negativno ili supljak.
Meni je to sve kristalno jasno. Nisam omatorio, i pored toga što imam 40ak godina, i dalje idem na koncerte, dešavanja i uživam u životu. To sam radio i vani, kad god sam mogao. Samo ne mislim da smo šupak svijeta, štaviše, za svoju veličinu smo prilično interesantna država, i još interesantniji grad. Govorim o Sarajevu. Teško bih se mogao zamisliti živjeti negdje drugo, ali rođen sam ovdje, imam valjda pravo na to.
I meni je isto tako tesko se boriti protiv poriva da nekoga ko razmislja kao ti ne zamislim kao zatucalim, neuspjesnim luzerom, koji se nije snasao vani i koji je nesposoban da bude sretan u sredini ili situaciji koja pruza drasticno vise od zivota u BiH, i da sad trazi udobnost u nekom coporu u kojem je odrastao i gdje se jedino moze osjecati dobrodosao.
Pogrešna ti je pretpostavka. Meni su trenutno u posjeti prijatelji Belgijanci s kojima sam jaran za života, ali takvih ne možeš naći mnogo. Neću ulaziti u detalje, ali ja sam svugdje bio dobrodošao, i meni nije bilo loše vani. Ali to je do stava, da uzmeš najbolje iz života. A živio sam vani 15ak godina, nije to malo. Ja imam "najljepšu kuću" i tamo, ali zato što sam crnčio i znao iskoristiti sistem gdje god sam došao.

Ovdje govorimo o prosječnom čovjeku koji želi živjeti od plate. Ja nisam taj.
Moj je stav da ako si vrijedan i sposoban, da uvijek mozes bolje zivjeti vani nego u BiH. Mogu raditi i vani isto tako biti vrijedni i zaradjivati jos vise i imati veci standard. Ili mogu otici vani i tamo raditi manje za iste pare i isti standard kao sa puno rada u BiH. Zasto bi ostali u BiH?
Dodatno, upravo vani ljudi mogu prije raditi ono sto zele, ono za sta su se skolovali (po mogucnosti isto tako vani), nego u Bosni.

U stvari ovo nije moj "stav", ovo su jednostavni fakti.
Ovo je daleko od fakata. Da bismo mogli raspravljati o tome, prvo moramo definisati šta je "bolji život". Ako je to više para, djelomično si u pravu. I to onda važi samo ako živiš u bogatoj zemlji gdje mnogo zarađuješ, mnogo trošiš, ali više i uštediš. Nominalno. To što je vrtić tamo 1.500 ili 2.000 eura, a ovdje 160 KM igra veliku ulogu, mada je lakše posmatrati život kroz Lidl, gdje je piletina tri eura, dok je kod nas duplo, pa pričati kako je vani jeftinije. Jest kurac.

Sreo sam more umjetnika, muzičara, ljudi koji su završili društvene fakultete i sl. koji ne rade u svojoj struci, tačnije potpuno druge poslove nego one za koje su se školovali, od kafića, preko mesara, pa do nekih kancelarija gdje rade poslove za srednjoškolce. To ti je tako svugdje. Nigdje ti nije zagarantovan posao s određenom stručnom spremom. To ne postoji.
Mi koji "krijemo svoj identitet" ili se stidimo, ili ne zelimo da se kurcimo.
Dosta ljudi ima i razloga da se kurci i razloga da nesto presucuje. To je jednostavno tako. Stvarni zivot je kombinacija stvari.
Ne moraš odavati identitet, ali hajde reci nam kako je u Americi, od čega živiš, šta radiš, čime se baviš. Ja ništa od toga nisam vidio kod tebe, možda sam doduše promašio, a da si pisao.

Zašto bi neko došao u Ameriku, ili uopšte nisi u Americi? Ili si bio na više strana. Daj nam prednosti tog života, ali ne kao Rugafet koji čisti septičke jame, pa priča kako mu je dobro (ili radi nešto slično, što ne želi reći), dok gleda Zvezde Granda. Okej je i taj život, ali daj malo više detalja, zašto bi neko doselio u npr. Kaliforniju. Kako se snaći, kako doći do boravišne dozvole, šta su prvi izazovi, za koliko godina možeš stati na noge? Ili možeš odmah? Bilo šta...
Nisu sve protjerali, neke su streljali iz cista mira. Ne pada ti vjerovatno na pamet da su oni nekome bili porodica.
Jbg, nevinih ima u svakom ratu. Njemačka je ipak bila vrlo rijetko nevina, kako u Prvom i Drugom, tako i u ovom izraelskom protiv Gaze. Zato u mnogima i dalje čuči mali nacista, a to se vidi i kroz jezik, i kroz medije, i kroz njihove generalne stavove. Što ne znači da nema dobrih ljudi, ali haj' ih nađi.
Ali eto ti si sad u svom i na svom, u zemlji u kojoj svako malo neka grupa ljudi bude protjerana odnekud, osjecas slobodu da deklarises svoje okruzenje kao haman pa raj na zemlji. Izmedju ostalog i zato si ti tu, dok su drugi negdje vani.
Daleko je Bosna od raja na zemlji, ali zapitaj se zašto ljudi iz Dubaija dolaze kod nas na odmor. Ja sam mnoge od njih pitao, i rekli su mi da nigdje nisu vidjeli pogled s planine kao ovdje, a da u isto vrijeme ne moraju razmišljati gdje će jesti, hoće li otići u džamiju ili u kasino, hoće li popiti alkohol, ili naći dobro društvo. To kod nas imaš sve, a i more ti je blizu, i sve je i dalje relativno pristupačno. Ali jbg, moraš raditi i zasukati rukave.

Zapitaj se malo zašto smo na raskrsnici istoka i zapada već stoljećima. Nije sigurno zato što smo vukojebina ili evropska periferija, kako ti to voliš nazvati, nego zato što smo ugodno mjesto za život.
Slazem se s vecinom, ali dva su problema. Otisli ste previse licno na ovako banalnoj temi, pa ne raspravljamo o opstanku, i pobogu zasto bi zelio zivjeti u Capajebu pored ovolike Bosne :D
skafiskafsnjak

#24865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ja ne bih u Sarajevu mogao , nema saMse :run:
internazionale

#24866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by internazionale »

U njihovoj raspravi Jež je počeo provlačiti tezu da je život u inostranstvu kulturološki, intelektualni, duhovni... napredak u odnosu na život ovdje.

Iako smo svjedoci da su popularne države za život naših ljudi vani, SAD i Njemačka npr., glavni politički i logistički sponzori provođenju genocida nad Palestincima. Pri tome te zapadne, najrazvijenije i najprogresivnije zemlje svijeta krše sve moguće pravne norme, pogotovo o ljudskim pravima, koje su ljudi kroz historiju uspostavili.

Ili da se vratimo 30ak god. unazad kada su te iste zemje pustile da se skoro 4 godine provodi etničko čišćenje i genocid u našoj zemlji.

Činjenica da su iste te zemlje pomogle zaustavljanju agresije kao i da nas danas bar načelno podržavaju ne mijenja gore navedeno.

Da se ogradim da ne zastupam nijednu stranu u raspravi, život vani ili ovdje, svako neka sebi bira. Samo neke argumente ne varim baš
jeza u ledja

#24867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Neko ko je iz Mostara, mozda vise voli Mostar. Neko ko je iz Bihaca, mozda vise voli Bihac.
Ljudi vole ici tamo gdje su necim vezani, gdje su odrasli, gdje im je porodica, prijatelji, gdje su navikli.

I onda skontas, nije Bosna posebna kao Bosna, vec je posebna kao zemlja s kojom smo vezani. E tako razmislja i Estonac, Ceh, Englez... Imas subjektivno misljenje prema zemlji iz koje dolazis.

PS: Naravno da BiH ima nekih prirodnih, geografskih i kulturnih posebnosti koje neke druge zemlje nemaju. No te druge zemlje mozda imaju nesto drugo. Istovremeno se neke druge stvari zaboravljaju ili minimiziraju, jer smo na njih navikli, iako bi za druge bile negativne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

internazionale wrote: 28/05/2025 10:06 U njihovoj raspravi Jež je počeo provlačiti tezu da je život u inostranstvu kulturološki, intelektualni, duhovni... napredak u odnosu na život ovdje.
Nesporno je da ces kao osoba napredovati ako upoznas nesto novo i suocis se sa novim izazovima. U svakom aspektu zivota, pa tako i u selidbi.

Medjutim, cesto se zivot u BiH smatra sinonimom za neputovanje i neupoznavanje drugog i drugacijeg, sto je daleko od istine. Danas iz BiH za relativno mali iznos novca mozes otici na mnogo destinacija, a taj broj se povecava stalno.

Mogu shvatiti nekoga ko je otisao sta znam 1998/2000/2006/2010 da i dalje misli da je ovdje isto stanje kao kao je on otisao, jer tada zaista jeste bilo losije stanje po svakom mjerljivom parametru, ali danas je druga prica.
jeza u ledja

#24869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

internazionale wrote: 28/05/2025 10:06

U njihovoj raspravi Jež je počeo provlačiti tezu da je život u inostranstvu kulturološki, intelektualni, duhovni... napredak u odnosu na život ovdje.

Iako smo svjedoci da su popularne države za život naših ljudi vani, SAD i Njemačka npr., glavni politički i logistički sponzori provođenju genocida nad Palestincima. Pri tome te zapadne, najrazvijenije i najprogresivnije zemlje svijeta krše sve moguće pravne norme, pogotovo o ljudskim pravima, koje su ljudi kroz historiju uspostavili.

Ili da se vratimo 30ak god. unazad kada su te iste zemje pustile da se skoro 4 godine provodi etničko čišćenje i genocid u našoj zemlji.

Činjenica da su iste te zemlje pomogle zaustavljanju agresije kao i da nas danas bar načelno podržavaju ne mijenja gore navedeno.

Da se ogradim da ne zastupam nijednu stranu u raspravi, život vani ili ovdje, svako neka sebi bira. Samo neke argumente ne varim baš
Podsjeti me, je li RS dio nase zemlje? Je li UZP dio nase zemlje?
Da li treba da sudimo o BiH na osnovu ponasanja lidera nase zemlje?

Bajdvej, daleko od toga da je Amerika najprogresivniji ili duhovni lider zapadnog svijeta. Prije bih rekao da je pri dnu. Takodje, sto su vece zemlje, to je veca odgovornost i to su vece posljedice pogresnih odluka, te breme historije vece.
U svakom slucaju smijesno je tvrditi da nije napredak u odnosu na BiH.

Btw, ljudi ne idu samo u Njemacku i Ameriku. Imas priliku otici u Svedsku, Norvesku na primjer, Irsku, Spaniju, te zemlje su kriticne o Izraelu, ako je to nesto sto je nekome kljucno. Siroko ti polje. Cak i kad tamo odes, mozes ici dalje ako ti nesto smeta.

Pri tome te zapadne, najrazvijenije i najprogresivnije zemlje svijeta krše sve moguće pravne norme, pogotovo o ljudskim pravima, koje su ljudi kroz historiju uspostavili.
"Ljudi", jel? Iz kojih zemalja ili krajeva svijeta dolaze ti ljudi?
Ha ja. :roll:

Ostalo je vec za podforuma Politika.
Last edited by jeza u ledja on 28/05/2025 10:38, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#24870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 28/05/2025 10:21
internazionale wrote: 28/05/2025 10:06 U njihovoj raspravi Jež je počeo provlačiti tezu da je život u inostranstvu kulturološki, intelektualni, duhovni... napredak u odnosu na život ovdje.
Nesporno je da ces kao osoba napredovati ako upoznas nesto novo i suocis se sa novim izazovima. U svakom aspektu zivota, pa tako i u selidbi.

Medjutim, cesto se zivot u BiH smatra sinonimom za neputovanje i neupoznavanje drugog i drugacijeg, sto je daleko od istine. Danas iz BiH za relativno mali iznos novca mozes otici na mnogo destinacija, a taj broj se povecava stalno.

Mogu shvatiti nekoga ko je otisao sta znam 1998/2000/2006/2010 da i dalje misli da je ovdje isto stanje kao kao je on otisao, jer tada zaista jeste bilo losije stanje po svakom mjerljivom parametru, ali danas je druga prica.
Otkricu ti jednu tajnu - i zapadni svijet je u svim tim segmentima napredovao u medjuvremenu.
Vise se putuje, vise se seli, vece je poznavanje svijeta, drugih ljudi, obicaja, kulture, hrane, itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala otvorio si mi oci.
jeza u ledja

#24872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 28/05/2025 10:37 Hvala otvorio si mi oci.
:thumbup:
moimoi

#24873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ono gdje je BiH zaista na dnu dna u odnosu na zapad je zdravstno.Znam da se i vani ceka na preglede, znam da je manjak dr svugdje u svijetu, ali ti se na zapadu ne moze desiti da kao hronicni bolesnik ne dobijes terapiju ili da umiruceg pacijenta posalju kuci.
Osmi Socrates

#24874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne znam samo odakle hrabrost, ili, bolje rečeno, the audacity da bilo kome daš nešto što imalo liči na savjet da ode iz BiH, da ostane u BiH, da se vrati u BiH. Ili bilo koju drugu zemlju. Nema istih sudbina u bilo kojem scenariju. Ne postoje dva čovjeka na planeti koja imaju potpuno ista iskustva.

Ja izbjegavam da dajem savjete ili bilo šta što liči na savjet ili preporuku, takve vrste generalno. Kao što je već rečeno sa obje strane argumenta, ljudi putuju, sve više i sve dalje. Ljudi imaju informacije, milijarde informacija, nadohvat ruke. Neka sami urade svoju research, donesu svoje zaključke i odluku na osnovu toga. Onaj koji nije sposoban da u današnje vrijeme uradi sam svoju research kvalitetno, njemu ne treba savjet da li da ode, ostane ili se vrati u BiH, nego savjet kako i na osnovu čega da donosi odluke u životu generalno. Šta je kvalitetna informacija a šta garbage. Ako to nije u stanju, prije bih se zabrinuo da li će ga kamion pokupiti dok prelazi ulicu nego da li treba otići u inostranstvo ili vratiti se, or whatever.

I onda dodaš na sve to individualnu psihološku konfiguraciju svakog ljudskog bića. Svako reagira drugačije na ono kroz šta prolazi. I niko, pa čak ni oni najbliži, ne mogu sa sigurnošću predvidjeti kako će se bilo ko nositi sa različitim izazovima u životu. Možda ode u inostranstvo pun entuzijazma, pa pukne na živcima kod prve "bump in the road". Pa mu se ni ne ostaje niti mu se vraća. Porodice su se razbijale zbog ovakvih pitanja.

Čak i ako je bliska osoba u pitanju, ne dajem (pokroviteljske) savjete u vezi bitnih poteza u životu. Provjerim da li je zalutala u zaključivanju, upozorim eventualno na to, i ostavim da ponovo sama razmotri situaciju. Kad već donese odluku na prihvatljivim osnovama zaključivanja, onda podržim bez obzira kakva je to odluka. Očekujem i da se meni bliske osobe ponašaju prema meni slično. Ne trebam ja ničije (pokroviteljske) savjete. Uradi ovo uradi ono. Ovo ti ja savjetujem jer. I tako dalje. Trebam da me neko upozori da me može pokupiti kamion na ulici ako ne počnem pametnije svojom glavom razmišljati na osnovu dostupnih informacija.

Jedina bića za koja moraš donositi važnije odluke su tvoja djeca. A i to je relativno. Oni će možda kad sazriju smatrati da nisi donio dobru odluku. Ti nisi otišao u inostranstvo, možda će oni otići kad budu donosili odluke sama za sebe. Kao što je moguće i da se odluče vratiti u BiH, iako ti to nisi uradio. Ili ti zamjeriti što ih nisi odveo u jebenu Španiju, or wherever.

Zbog svega ovoga ja ne razumijem isključive stavove na ovoj temi.
Last edited by Osmi Socrates on 28/05/2025 12:17, edited 2 times in total.
Bodkin

#24875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 28/05/2025 11:11 Ono gdje je BiH zaista na dnu dna u odnosu na zapad je zdravstno.Znam da se i vani ceka na preglede, znam da je manjak dr svugdje u svijetu, ali ti se na zapadu ne moze desiti da kao hronicni bolesnik ne dobijes terapiju ili da umiruceg pacijenta posalju kuci.
jos jedan mit. zapad je sirok pojam ali u dosta zapadnih zemalja je zdravstvo u totalnoj banani. mozda nije lose kao u bosni ali ni blizu nekih ocekivanja nasih ljudi koji se nisu susreli sa istim

a razlozi za odlazak i ostanak su toliko individualni da se ne isplati raspravljati se.

npr bitna ti je lova i karijera? da radis sa cijelim svijetom i putujes? da radis sa najnovijim tehnologijama ili u razvoju? da se osjecas dijelom svijeta, ides na vhunski sport? ides vani
bitna ti je porodica, druzenje sa dugogodisnjim prijateljima i praznici? jednostavniji i sporiji zivot? ostajes u bosni

jos mentalitet igra veliku ulogu u bosni.

ove neke stvari izmedju su nebitne. naviknes se na pluseve i minuse
Post Reply