Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

@ZoomZoomKiwi :kiss: :kiss:
Seawolf

#23752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seawolf »

ZoomZoomKiwi wrote: 04/03/2025 09:24 Zvanično četvrti dan jeseni :mrgreen: not bad

Image

Image

Jet lag hajd vozdra :lol:
Želim vam puno sreće u tradicionalno prijateljskom Novom Zelandu.
elcaliente

#23753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

ZoomZoomKiwi wrote: 04/03/2025 09:24 Zvanično četvrti dan jeseni :mrgreen: not bad

Image

Image

Jet lag hajd vozdra :lol:
Sretan pocetak u novoj domovini.

Ko li ce sada osvjetljivati Real Madrid Nicaze :D :D
Ozimician

#23754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bez zezancije @ZoomZoomKiwi zelim ti iskreno da uspijes maksimalno tamo i da dobijes i vise nego sto zelis i ocekujes.

Nama na temi je svakako veliki dobitak imati nekoga da izvjestava odatle, s Njemackom smo odavno smorili. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

:kiss:
Digla_da_kreci

#23755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

Sretno @ZoomZoomKiwi :-D :kiss:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Sretno druže :)
stubrijez

#23757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ovaj dan treba slaviti... treba otvorit temu "dan kad je otiso Kiwi" da se pamti.
stubrijez

#23758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 04/03/2025 09:38
dr_Evil wrote: 04/03/2025 09:35
Ozimician wrote: 04/03/2025 09:32 Prijelomni momenat u historiji ove teme.
Ja sam davno bio izgubio svaku nadu. Sad slijedi jedna ili dvije godine potpunog odusevljenja novom domovinom, uporedba sta je sve tamo bolje i lake nego u bosni, kako narod ne traca. I onda potop :D
Slazemo se dobro oko toga. Tj. vidimo po sebi kako funkcionise Dunning-Kruger efekat u pogledu emigracije.

Image

Valley of Despair po mojoj procjeni dolazi tako nakon 2 god.
Tu je to... samo kod mene nije bilo ni ove prve amplitude tako izrazene. Ne znam koja je dob u pitanju, sabura i puno srece :lol:
Didier

#23759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Novi Zeland, nova nafaka...
drmadzija

#23760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drmadzija »

Sretno Kiwi i nedaj se…
ZoomZoomKiwi

#23761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Mnogo vam hvala svima!
zippoo87

#23762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zippoo87 »

Obzirom da je aktivna tema i da se sigurno ovdje razumijete,trebalo bi mi par informacija vezano za vizu i prijavu preko visametric-a ?

Naime,osoba je dobila od firme iz Njemacke predsaglasnost i ugovor i poslali su dokumentaciju na mail a nije jos stiglo u BiH,treba za par dana.
Navedeno je da sada ide prijava na visametricu u BiH i tu sada imam nekih nejasnoca.
Naime,onaj broj koji je najbitniji za prijavu (korisnicki broj) ima na nekom od dokumenata na mailu i valjda se sada moze prijaviti ?
Ono sto me zanima,da li se prijavljuje na ovom linku,u podkategoriji "nacionalna viza" ili se prijavljuje preko ovog drugog linka,VIDEX ?
Znaci ,da li na ovaj link
https://www.visametric.com/BosniaHerzeg ... te-termin

ili na ovaj link,tj. videx ??

https://www.visametric.com/BosniaHerzeg ... ular-videx

Znaci osoba je dobila sve potrebne dokumente iz Njemacke i sada treba zakazati termin za vizu ?
Takodjer ovo oko placanja...da li je bolje uplatiti preko mobilnog bankarstva ili licno preko uplatnice,jer pise da firma priznaje dio troska za vizu ?

Hvala na odgovorima
Dany97

#23763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dany97 »

Valjda mogu ovde pitati.
Moze mi neko reci koliko vremenski roka imam da nadjem novog poslodavca ukoliko dam otkaz u trenutnoj firmi kako nebi izgubio radnu vizu u Sloveniji?Sad ce 2 godine kako radim,vec sam dobio drugu vizu prosle godine u Avgustu...
djana h

#23764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by djana h »

Ne znam tačno, druga je viza, vjerovatno se radi o roku od mjesec dana, ali bolje je da tačno provjeriš.
U enoti ili stranici za tujce https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlit ... -za-tujce/
Kio

#23765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kio »

Hej Kiwi, u kojoj si bransi? U koji grad ides? Koliko ti je trebalo da sve izganjas 🫡.

Sretno druze 😎
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Kio wrote: 07/03/2025 22:54 Koliko ti je trebalo da sve izganjas 🫡.

Auuu :D
ZoomZoomKiwi

#23767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Kio wrote: 07/03/2025 22:54 Hej Kiwi, u kojoj si bransi? U koji grad ides? Koliko ti je trebalo da sve izganjas 🫡.

Sretno druze 😎
Hvala, i izvinjavam se što ovako kasno odgovaram, stalno smo vani, tek se smještamo u ovu kuću. Ženu i mene je prošao jet lag, ali malac je još uvijek više pospan po danu nego navečer :zzzz:

Ja sam ing. el., jaka struja (elektroenergetika) :mrgreen:

A što se tiče trajanja procesa, vidi, kod mene je to trajalo ravno jednu godinu i sedam mjeseci od kako sam zvanično započeo proces, tj. od prve uplate prema NZ Shores, pa do mog dolaska ovdje. A istraživanje i vaganje prije te prve uplate i mnogo duže.
Realno, moglo je trajati nekih 5-6 mjeseci kraće, ali sam ja zbog poslovnih obaveza tamo to malo odugovlačio.

Inače, u ovisnosti o školskoj spremi i zanimanju, posljedično i vrsti vize za koju se prijavljuješ, taj proces može potrajati od 6 pa do 18 mjeseci. Naravno tu spada i potraga za poslom, koja u prosjeku najčešće traje od dva do četiri mjeseca, priznavanje kvalifikacija, i tako dalje...

NZ Shores je svakako agencija za preporuku, bilo da se radi o migraciji u Aotearou ili u Australiju. Proces nije komplikovan, ali traži dobro poznavanje svih propisa i preciznost, da nisam imao posla tamo u firmi, vjerovatno bih i mogao sve sam uraditi, ali ovako je to mnogo lakše išlo, i vrijedi svakog dolara.

Još jedna sedmica prilagodbe i valja na posao :mrgreen:
PreWiBa

#23768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Njemačka je u trenutnim koalicionim dogovorima upravo odlučila da ograniči brojke za "Pravilo Zapadni Balkan" na oko 25 hiljada ljudi.

Toliko o tome da je anti-migraciona priča samo za "one loše", kako i ovdje neki tvrde.

"Reguläre Migration nach Deutschland im Rahmen der sogenannten Westbalkan-Regelung werden wir auf 25.000 Personen pro
Jahr begrenzen".
Ozimician

#23769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 08/03/2025 22:14 Njemačka je u trenutnim koalicionim dogovorima upravo odlučila da ograniči brojke za "Pravilo Zapadni Balkan" na oko 25 hiljada ljudi.

Toliko o tome da je anti-migraciona priča samo za "one loše", kako i ovdje neki tvrde.

"Reguläre Migration nach Deutschland im Rahmen der sogenannten Westbalkan-Regelung werden wir auf 25.000 Personen pro
Jahr begrenzen".
Pa ja sam prije nekih mjesec-dva postavljao na temu izjavu onog lika iz Bundestaga o "Pravilu Zapadni Balkan" na koje se obrusio uz argumente kako Njemackoj "ne treba nekvalifikovana radna snaga" nego samo kvalifikovana, da nekvalifikovane imaju dovoljno "na birou".

Onda je na temi krenula rasprava o priznavanju kvalifikacija i da li je neko ko je dosao preko tog pravila zaista "nekvalifikovana radna snaga" - samo iz razloga jer nije u Njemackoj uradio priznavanje svoje diplome.

Sto je samo po sebi oksimoron kad skontas, da tretiras svakog stranca kao nekvalifikovanu radnu snagu, dok ne prizna kvalifikacije u Njemackoj, a usput pricas kako "zelis da privuces kvalifikovanu radnu snagu".

Ta ista tema je bila aktuelna i u Kanadi prosle godine, gdje su isto pricali o problemima migranata, da im drzava jednostavno ne dozvoljava da rade poslove za koje su se skolovali, pa su prinudjeni da rade iskljucivo najslabije placene fizicke poslove.
stubrijez

#23770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 08/03/2025 22:14 Njemačka je u trenutnim koalicionim dogovorima upravo odlučila da ograniči brojke za "Pravilo Zapadni Balkan" na oko 25 hiljada ljudi.

Jahr begrenzen".
Iz nekog tebi poznatog razloga, kao i cesto ranije, plasirao si vijest izvadjenu iz konteksta...
Na stranici BfA je pravilo nepromijenjeno, dakle 50.000 zustimmunga godisnje. To je zvanicno, sve ostalo ce mozda biti mozda ne, nije u redu da svjesno plasiras dezinformacije. Nije uopste vazno 25.000 ili 50.000 nije mi jasan tvoj motiv, likujes na stvari koje nikog ne sikiraju ali nisi usamljen nazalost, mnoge zemljake muci ta patnja.
Evo pasusa tvog izvora...

Wäre da nicht, dass zu anderen Themen viel mehr drinsteht. „Der Bau von bis zu 20 GW an Gaskraftwerksleistung bis 2030“ zum Beispiel, oder: „Reguläre Migration nach Deutschland im Rahmen der sogenannten Westbalkan-Regelung werden wir auf 25.000 Personen pro Jahr begrenzen.“ Wohlgemerkt: Das ist bloß das Sondierungspapier.
PreWiBa

#23771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 10/03/2025 08:29

Jahr begrenzen".
Iz nekog tebi poznatog razloga, kao i cesto ranije, plasirao si vijest izvadjenu iz konteksta...
Na stranici BfA je pravilo nepromijenjeno, dakle 50.000 zustimmunga godisnje. To je zvanicno, sve ostalo ce mozda biti mozda ne, nije u redu da svjesno plasiras dezinformacije. Nije uopste vazno 25.000 ili 50.000 nije mi jasan tvoj motiv, likujes na stvari koje nikog ne sikiraju ali nisi usamljen nazalost, mnoge zemljake muci ta patnja.
Evo pasusa tvog izvora...

Wäre da nicht, dass zu anderen Themen viel mehr drinsteht. „Der Bau von bis zu 20 GW an Gaskraftwerksleistung bis 2030“ zum Beispiel, oder: „Reguläre Migration nach Deutschland im Rahmen der sogenannten Westbalkan-Regelung werden wir auf 25.000 Personen pro Jahr begrenzen.“ Wohlgemerkt: Das ist bloß das Sondierungspapier.
To je osnova koalicionih dogovora. Zapravo, činjenica da već sada imaju jasnu brojku govori da će to 100% proći, bukvalno tek počeli razgovarati a već imaju cifru.

I da, naravno da nije još, pa valjda sam napisao da su to koalicioni pregovori.

Ne likujem, najdraže bi mi bilo da je Bosna u EU pa da nema nikakvih kvota. Ali eto, možda će pozitivna stvar biti da će neki prestati praviti se da su oni "dobri migranti" koji nisu zahvaćeni retorikom desnice.
dr_Evil

#23772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/03/2025 21:44
Kio wrote: 07/03/2025 22:54 Hej Kiwi, u kojoj si bransi? U koji grad ides? Koliko ti je trebalo da sve izganjas 🫡.

Sretno druze 😎
Hvala, i izvinjavam se što ovako kasno odgovaram, stalno smo vani, tek se smještamo u ovu kuću. Ženu i mene je prošao jet lag, ali malac je još uvijek više pospan po danu nego navečer :zzzz:

Ja sam ing. el., jaka struja (elektroenergetika) :mrgreen:

A što se tiče trajanja procesa, vidi, kod mene je to trajalo ravno jednu godinu i sedam mjeseci od kako sam zvanično započeo proces, tj. od prve uplate prema NZ Shores, pa do mog dolaska ovdje. A istraživanje i vaganje prije te prve uplate i mnogo duže.
Realno, moglo je trajati nekih 5-6 mjeseci kraće, ali sam ja zbog poslovnih obaveza tamo to malo odugovlačio.

Inače, u ovisnosti o školskoj spremi i zanimanju, posljedično i vrsti vize za koju se prijavljuješ, taj proces može potrajati od 6 pa do 18 mjeseci. Naravno tu spada i potraga za poslom, koja u prosjeku najčešće traje od dva do četiri mjeseca, priznavanje kvalifikacija, i tako dalje...

NZ Shores je svakako agencija za preporuku, bilo da se radi o migraciji u Aotearou ili u Australiju. Proces nije komplikovan, ali traži dobro poznavanje svih propisa i preciznost, da nisam imao posla tamo u firmi, vjerovatno bih i mogao sve sam uraditi, ali ovako je to mnogo lakše išlo, i vrijedi svakog dolara.

Još jedna sedmica prilagodbe i valja na posao :mrgreen:
to boldly go where no man has gone before.

Live long and prosper :D
Rugafet

#23773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

@ZoomZoomKiwi Sretno druže tek sad vidim da si se oslobodio :thumbup: bit će teško na početku, normalno je, da si i samo grad promijenio u BiH morao bi se navikavat neko vrijeme. Nakon toga, slijedi reset i onaj osjećaj, vidjet ćeš.
zippoo87

#23774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zippoo87 »

Samo da pozelim srecu kolegi Zoomriju na Novom Zelandu. Imam tamo rodjaka,zivi vec dugo ,ako se nije vratio u Australiju,nismo u kontaktu.

Najbolji osjecaj kada odes vani iz BiH je kada prestanes pratiti nase vijesti,portale i potpuno se iskljucis iz ove nase kanalizacije. Onda se mozak resetuje i pocnu ti skroz druge teme biti zanimljive,neke puno pozitivnije i ljepse. A usto se i mozes fokusirati na sebe,svoj posao ili unapredjivanje vjestina.
Nevjerovatno je koliko toksicna sredina i armosfera covjeku uzimaju energije i volje...nije ni cudo sto u BiH svi bolujemo od iste "bolesti"...apatije i anemije :D
Maharadza

#23775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

zippoo87 wrote: 11/03/2025 19:14 Samo da pozelim srecu kolegi Zoomriju na Novom Zelandu. Imam tamo rodjaka,zivi vec dugo ,ako se nije vratio u Australiju,nismo u kontaktu.

Najbolji osjecaj kada odes vani iz BiH je kada prestanes pratiti nase vijesti,portale i potpuno se iskljucis iz ove nase kanalizacije. Onda se mozak resetuje i pocnu ti skroz druge teme biti zanimljive,neke puno pozitivnije i ljepse. A usto se i mozes fokusirati na sebe,svoj posao ili unapredjivanje vjestina.
Nevjerovatno je koliko toksicna sredina i armosfera covjeku uzimaju energije i volje...nije ni cudo sto u BiH svi bolujemo od iste "bolesti"...apatije i anemije :D
Znači tako "radiš na sebi" što visiš na toksičnom, apatičnom i anemičnome kliX forumu?! :lol:
Post Reply