Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#23626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

f0rest1946 wrote: 13/02/2025 13:55
Domaci izdajnik wrote: 13/02/2025 13:30
f0rest1946 wrote: 12/02/2025 20:21 Vratih se iz Emirata tacnije iz Dubaia, poslije 3 mjeseca, pakao kao u zatvoru da sam bio :mrgreen:

Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.

Radiš po 12h 6 dana zapošljava samo Bosance i filipince prekovremeni rad se ne plaća OFC.

Lijepa moja Bosna nije najbolja ali bolja je od ovih prevara.
Za ime Božije zašto si išao preko svijeta za milju ojra? Pa na četiri sata vožnje imaš minimalno 1500! :shock:
Yebiga brate na razgovoru nalagali 1000e početna plata pa bonusi ovo ono nigdje ništa od toga , što Evil napisa velika škola za mene.

Slažem se za sve ostalo sto si napisao jer mi je jaran radio u Hrvatskoj uzeo bas dobre pare za sezonu i ispostavili ga sta su mu rekli tako je i bilo.
Kakav je Dubai?

Sta si trebao raditi, odakle je vlasnik tog Bosnian housa?
dr_Evil

#23627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 13/02/2025 13:56
Pa neznamo jos jel teroristicki napad, nije se policija oglasila o kategorizaciji.
Ako stoji ideologija kao pokretac napada onda se takav po definicji naravno proglasi teroristickim.
Ma vjerujem vise nikome sto se tice ovih stvari da ti pravo kazem.
f0rest1946

#23628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by f0rest1946 »

elcaliente wrote: 13/02/2025 13:59
Domaci izdajnik wrote: 13/02/2025 13:30

Za ime Božije zašto si išao preko svijeta za milju ojra? Pa na četiri sata vožnje imaš minimalno 1500! :shock:
Yebiga brate na razgovoru nalagali 1000e početna plata pa bonusi ovo ono nigdje ništa od toga , što Evil napisa velika škola za mene.

Slažem se za sve ostalo sto si napisao jer mi je jaran radio u Hrvatskoj uzeo bas dobre pare za sezonu i ispostavili ga sta su mu rekli tako je i bilo.
Kakav je Dubai?

Grad ko grad je vrhunski, prelijep jeftino je dosta doga, može se zivit normalno tamo alo moj plan je bio zaradit i vratit se u BiH..

Vlasnik je naš Bosanac Irfan, ima oko 10 restorana ima oko 100 radnika 50 Bosanci 50 filipinci, kud ćeš dalje filipinci se žale na platu..
Radiš sve rostiljdzija pakovanje hrane itd , ja sam radio na global Village gdje ima milion ljudi posla drama ali nije problem posao daj mi platu brate.
Odeš u 14h bus te odvuče vratiš se u 2,3h navečer kući a u apartmanu 8 ljudi partijaju svaki dan bukvalno nemaš gdje ni odmorit :mrgreen:

Uzme ti pasoš prvi dan da ne pobjegneš kući, što je ilegalno i morao sam sam platiti kartu za kući, iskustvo užas i kolege ostale bukvalno 70% jedva čeka kući da dodje jer je plata smiješna.

A dubai ko dubai prelijep sve na dugme, zaključak možeš živjeti u dubai lahko ali meni cura ovdje itd tako da se nisam vidio tamo da ganjam drugi posao mislio sezonu završit jer tamo sezona do marta a od marta počinju vrućine po 50 stepeni i ne možeš raditi, eto ukratko.
elcaliente

#23629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

f0rest1946 wrote: 13/02/2025 14:10
elcaliente wrote: 13/02/2025 13:59

Kakav je Dubai?

Grad ko grad je vrhunski, prelijep jeftino je dosta doga, može se zivit normalno tamo alo moj plan je bio zaradit i vratit se u BiH..

Vlasnik je naš Bosanac Irfan, ima oko 10 restorana ima oko 100 radnika 50 Bosanci 50 filipinci, kud ćeš dalje filipinci se žale na platu..
Radiš sve rostiljdzija pakovanje hrane itd , ja sam radio na global Village gdje ima milion ljudi posla drama ali nije problem posao daj mi platu brate.
Odeš u 14h bus te odvuče vratiš se u 2,3h navečer kući a u apartmanu 8 ljudi partijaju svaki dan bukvalno nemaš gdje ni odmorit :mrgreen:

Uzme ti pasoš prvi dan da ne pobjegneš kući, što je ilegalno i morao sam sam platiti kartu za kući, iskustvo užas i kolege ostale bukvalno 70% jedva čeka kući da dodje jer je plata smiješna.

A dubai ko dubai prelijep sve na dugme, zaključak možeš živjeti u dubai lahko ali meni cura ovdje itd tako da se nisam vidio tamo da ganjam drugi posao mislio sezonu završit jer tamo sezona do marta a od marta počinju vrućine po 50 stepeni i ne možeš raditi, eto ukratko.
Jebi ga,sranje al iskustvo, otisao vidio, znas da nije za tebe.
Al eto makar si vidio Dubai.

Odakle je Irfan iz BiH pa se tako ponasa?
f0rest1946

#23630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by f0rest1946 »

Irfan Cokovic, radio je u Njemačkoj dugo tako mi je on rekao I onda otišao tamo i napravio to sto je napravio radi on strasno , ali ko gazda je fuj, novac od plate na ruke svima daje et sve ti je jasno..

Tacnije sezona je od oktobra do marta**
Javier Pena

#23631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Javier Pena »

Pa u samom nazivu restorana je bilo jasno da je robovlasništvo. Bježati od bilo čega bosanskog i bh. biznismena vani. Toliki dubai, ti kod nekog bosanca otišao.
stubrijez

#23632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 13/02/2025 13:51
narcisaa wrote: 13/02/2025 13:47
dr_Evil wrote: 13/02/2025 13:38

Pa ja, ali kad Svedjanin upuca 13 stranaca u skoli, on je misteriozan, ovaj ce biti tJerorist. To za AFD nije bilo ni vrijedno spomena, samo se vadi ono sta treba po potrebi, s pravom.

Kako se brzo nadje opravdanje za terorizam ako su "pogresna krvna zrnca" u pitanju :|
Jest
Ja se nesto svedjana ne mogu sjetit... kad je to bilo? Valjda u moru ovih dezinfirmacija o afganistancima se covjek pogubi..
dr_Evil

#23633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 13/02/2025 15:55
dr_Evil wrote: 13/02/2025 13:51
narcisaa wrote: 13/02/2025 13:47

Kako se brzo nadje opravdanje za terorizam ako su "pogresna krvna zrnca" u pitanju :|
Jest
Ja se nesto svedjana ne mogu sjetit... kad je to bilo? Valjda u moru ovih dezinfirmacija o afganistancima se covjek pogubi..
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... i-napadacu
Hendrix

#23634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

f0rest1946 wrote: 13/02/2025 14:16 Irfan Cokovic, radio je u Njemačkoj dugo tako mi je on rekao I onda otišao tamo i napravio to sto je napravio radi on strasno , ali ko gazda je fuj, novac od plate na ruke svima daje et sve ti je jasno..

Dubai je raj za robovlasnike. Pogotove nasi balkanci kad skontaju da mogu nekome legalno uzeti pasos i ne placati, bagra teska.

Nadam se da nisi vise tamo i nemoj javno pisati protiv nikoga kad si tamk. Defamation law tamo je totalno lud, povreda casti se tretira ko ubistvo. Ako te neko prijavi da si nesto javno rekao o toj osobi pa bilo i istina, prijava ide gadna. Nije rijetkost bila ni zatvor, obicno najebu jadni filipinci ili tako neko s losijim pasoshem. Zaostalo je to drustvo, sjaj i zlato na povrsini a ispod robovlasnistvo i totalitarizam.

Ja kad sam radio na projektu unaprijedjenja sigurnosti raskrsnica nisam mogao dobiti podatke o saobracajnim nesrecama. Voja tajna jebote. Kriju sve negativno. I mi nesta onda izmisljali da imamo s cim poredit, kako dokazat da si povecao sigurnost kad ne znas stanje trenutno. :-)
stubrijez

#23635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Prije je bilo pusenje na cesti ako te murija ufati nocis u zatvoru, ne znam sad...
f0rest1946

#23637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by f0rest1946 »

Hendrix wrote: 14/02/2025 09:57
f0rest1946 wrote: 13/02/2025 14:16 Irfan Cokovic, radio je u Njemačkoj dugo tako mi je on rekao I onda otišao tamo i napravio to sto je napravio radi on strasno , ali ko gazda je fuj, novac od plate na ruke svima daje et sve ti je jasno..

Dubai je raj za robovlasnike. Pogotove nasi balkanci kad skontaju da mogu nekome legalno uzeti pasos i ne placati, bagra teska.

Nadam se da nisi vise tamo i nemoj javno pisati protiv nikoga kad si tamk. Defamation law tamo je totalno lud, povreda casti se tretira ko ubistvo. Ako te neko prijavi da si nesto javno rekao o toj osobi pa bilo i istina, prijava ide gadna. Nije rijetkost bila ni zatvor, obicno najebu jadni filipinci ili tako neko s losijim pasoshem. Zaostalo je to drustvo, sjaj i zlato na povrsini a ispod robovlasnistvo i totalitarizam.

Ja kad sam radio na projektu unaprijedjenja sigurnosti raskrsnica nisam mogao dobiti podatke o saobracajnim nesrecama. Voja tajna jebote. Kriju sve negativno. I mi nesta onda izmisljali da imamo s cim poredit, kako dokazat da si povecao sigurnost kad ne znas stanje trenutno. :-)
Eh bukvalno robovanje, sreća hvala bogu vratio sam se i spasio se.

Znam za kolegu ispusio je dzoint doduše to se ne smije ni ovdje ali tamo je rigorozno strasno odma ga u zatvor stavili na 3 mjeseca ne daju mu da izađe iz države sad mu suđenje ide, koliko će zatvora dobiti ni sam ne zna.

Imao sam želju ovdje napisati ako sam se ja zayebao da se i ostali ne zayebu.

Plus lokalci su zaštićeni kao bijeli medvjedi, kolegica je malo podigla glas na čovjeka u restoranu odma joj pozvali policiju i deportovana iz države niti je platu dobila ništa..

Sto je najgore gazda traži npr ako želiš kući prije vremena moraš mu platiti 3 hiljade maraka a to u njihovom zakonu ne piše piše poslodavac je dužan da ti kupi kartu smještaj i da te pošalje kući o njegovom trošku ja sam imao sreću dogovorio se samo da ja kartu platim kući da idem a bgm ostali su plaćali po 3 hiljade.
f0rest1946

#23639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by f0rest1946 »

stubrijez wrote: 14/02/2025 11:05 Prije je bilo pusenje na cesti ako te murija ufati nocis u zatvoru, ne znam sad...
Može se pušiti to je dozvoljeno, alkohol možeš ako imaš njihov ID i 21 godinu i smiješ samo u kuci piti ili u nekom klubu al ako se napijes mora te taxi odvuci kući..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

f0rest1946 wrote: 14/02/2025 11:38
Plus lokalci su zaštićeni kao bijeli medvjedi, kolegica je malo podigla glas na čovjeka u restoranu odma joj pozvali policiju
Sram ih bilo
stubrijez

#23641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ja ne znam sta se cudite Irfanu, pa tako se slicno ponasaju i gazde (zemljaci) ovde u DE, osim uzimanja pasosa. Mislim radio sam kratko kod takvog pa znam.
stubrijez

#23642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

f0rest1946 wrote: 14/02/2025 11:54
stubrijez wrote: 14/02/2025 11:05 Prije je bilo pusenje na cesti ako te murija ufati nocis u zatvoru, ne znam sad...
Može se pušiti to je dozvoljeno, alkohol možeš ako imaš njihov ID i 21 godinu i smiješ samo u kuci piti ili u nekom klubu al ako se napijes mora te taxi odvuci kući..
Davno sam bio... zaista su bili kruti. Svaki put iris scan na aerofromu redovi bezveze. Meni je licno Dubai najobicniji kič i vaser. Klima uzas...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Javier Pena wrote: 13/02/2025 14:40 Pa u samom nazivu restorana je bilo jasno da je robovlasništvo. Bježati od bilo čega bosanskog i bh. biznismena vani. Toliki dubai, ti kod nekog bosanca otišao.
:lol:
swanfilter

#23644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

stubrijez wrote: 10/02/2025 09:56
swanfilter wrote: 10/02/2025 01:06
Ozimician wrote: 31/01/2025 21:32 Paralela je odlicna, pitaj prvog kojeg sretnes (mozes i u Njemackoj) da li se desio Genocid u Srebrenici pa ces odmah saznati na cemu si. :D

Cak i oni "dobronamjerniji" ce krenuti nakon 3 sekunde u relativizaciju. Tako ti je i ovo. Neko ko glasa za AfD jednostavno ne moze biti dobar covjek, ma koliko bio intelektualno potkapacitiran, pa da mu se zbog toga to oprosti.
Dobra prijatejica, inace Slovenka, mi skoro u sred noci posla poruku, sta joj mogu reci u vezi ratnih desavanja u Prijedoru.

Jer imam dva skolska iz Prijedora, jedan je cak tamo i cijeli rat predeverao, stosta sam se naslusao. Pa tako i ja njoj da dokucim. Al, tek naknadno meni da je upitam, odakle tebi Prijedor.

Onda mi rece kako je upoznala simpaticnog baju iz Prijedora. I koji joj se cini daleko od svega toga, o cemu ja. Da joj ne kvarim cejif, izrazim zaljenje zbog svega sa moje strane i da zbog mene ne trci pred rudu. Nije svako olos.

Al nije mogla iz svoje koze, bez obzira na mene. Pa ga je tako kroz razgovor kao zabu lagano kuhala pitanjima.

Doticnom se na kraju sve svelo na, odakle ona zna za Keraterm, Trnopolje, Omarsku. Sve gnusno u to vrijeme. I na kraju, Tomasicu.

Na njegovu kako je to belosvetska zavera, presjekla ga je pitanjem o bijelim trakama oko ruke i kako su iste morali nositi Jevreji u vrijeme WWII.

Na kraju valjda doticni toliko uvrijeđen bio kolicinom saznanja da se i ona lose osjecala, jer nije bila sigurna. I jos meni kenjala, ja subjektivan.

Pa sam joj skratio pricu pitanjem, da li je mozda nekada upratila onu famoznu sliku logorasa iza zice. Prvu, a koja je dosla u svijet tada. I bila dokaz zla tamo.

Rekoh, to ti je Prijedor u to vrijeme. Tebi i njemu da vidite.

Izvinjavam se jer nije tema. Al povuce me.
Svaka cast care, ostaje ti Slovenka.
Kaki. Dobri smo mi godinama. Mimo ove i ovakve price.

Nego, ljudi ovdje misle da je Bihac kod Brckog. Tek o danasnjem ustroju drzave i bh svakodnevnici. A da ne govorim o neznanju po pitanju desavanja tokom rata.

Uprkos cinjenicama, decenijama vremena za pogledati istini u oci, i danas vlada misljenje kako se bukvalno nista vrijedno spomena nije desilo. Stavise, bilo je i opravdano. Valjda preventivno i zbog vlastite sigurnosti opravdano.

I ako nista drugo, kada imam priliku neupucenog upoznati sa cinjenicama, svaku takvu priliku cu iskoristiti. Jer meni ne mirise narativ kako cemo se jednog dana sloziti, da krivi smo svi podjednako bili. Nismo.
stubrijez

#23645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

swanfilter wrote: 15/02/2025 19:33
swanfilter wrote: 10/02/2025 01:06

Dobra prijatejica, inace Slovenka, mi skoro u sred noci posla poruku, sta joj mogu reci u vezi ratnih desavanja u Prijedoru.

Jer imam dva skolska iz Prijedora, jedan je cak tamo i cijeli rat predeverao, stosta sam se naslusao. Pa tako i ja njoj da dokucim. Al, tek naknadno meni da je upitam, odakle tebi Prijedor.

Onda mi rece kako je upoznala simpaticnog baju iz Prijedora. I koji joj se cini daleko od svega toga, o cemu ja. Da joj ne kvarim cejif, izrazim zaljenje zbog svega sa moje strane i da zbog mene ne trci pred rudu. Nije svako olos.

Al nije mogla iz svoje koze, bez obzira na mene. Pa ga je tako kroz razgovor kao zabu lagano kuhala pitanjima.

Doticnom se na kraju sve svelo na, odakle ona zna za Keraterm, Trnopolje, Omarsku. Sve gnusno u to vrijeme. I na kraju, Tomasicu.

Na njegovu kako je to belosvetska zavera, presjekla ga je pitanjem o bijelim trakama oko ruke i kako su iste morali nositi Jevreji u vrijeme WWII.

Na kraju valjda doticni toliko uvrijeđen bio kolicinom saznanja da se i ona lose osjecala, jer nije bila sigurna. I jos meni kenjala, ja subjektivan.

Pa sam joj skratio pricu pitanjem, da li je mozda nekada upratila onu famoznu sliku logorasa iza zice. Prvu, a koja je dosla u svijet tada. I bila dokaz zla tamo.

Rekoh, to ti je Prijedor u to vrijeme. Tebi i njemu da vidite.

Izvinjavam se jer nije tema. Al povuce me.

Nego, ljudi ovdje misle da je Bihac kod Brckog. Tek o danasnjem ustroju drzave i bh svakodnevnici. A da ne govorim o neznanju po pitanju desavanja tokom rata.

Uprkos cinjenicama, decenijama vremena za pogledati istini u oci, i danas vlada misljenje kako se bukvalno nista vrijedno spomena nije desilo. Stavise, bilo je i opravdano. Valjda preventivno i zbog vlastite sigurnosti opravdano.

I ako nista drugo, kada imam priliku neupucenog upoznati sa cinjenicama, svaku takvu priliku cu iskoristiti. Jer meni ne mirise narativ kako cemo se jednog dana sloziti, da krivi smo svi podjednako bili. Nismo.
Sve stoji, samo mora se krenuti dalje. Mladi koji nisu bili dio tog jada trebaju polako nastaviti dalje... svi moraju napraviti korak. Kad bi bilo srece pa da neka od buducih generacija ne misli vise i reda apriori stvari kao sad.
swanfilter

#23646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

stubrijez wrote: 15/02/2025 19:37
swanfilter wrote: 15/02/2025 19:33

Sve stoji, samo mora se krenuti dalje. Mladi koji nisu bili dio tog jada trebaju polako nastaviti dalje... svi moraju napraviti korak. Kad bi bilo srece pa da neka od buducih generacija ne misli vise i reda apriori stvari kao sad.
Slazem se ja kako je potreban korak naprijed. Ima decenija kako se instutucionalno moralo do tog koraka naprijed. 30 godina kasnije mozda bi kao drustvo bili malo zdraviji.

Naprotiv, nama temelji i danas pocivaju na dvije skole pod jednim krovom. I onom trecom pod vlastitim.

30 godina takvog narativa tesko da ulijeva nadu.
stubrijez

#23647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Institucionalno nas je i dovelo dovde. Nije to problem. Problem je individualno.
belfy

#23648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 14/02/2025 19:10
Javier Pena wrote: 13/02/2025 14:40 Pa u samom nazivu restorana je bilo jasno da je robovlasništvo. Bježati od bilo čega bosanskog i bh. biznismena vani. Toliki dubai, ti kod nekog bosanca otišao.
:lol:
ovdje se sada smijes, a ja ti vec prije rekoh da se samo malo strpis da vidis kako generacija Z tek daje prve pokazatelje... (onu koju su neki slavili od toga "sto imaju muda", pa do "da nece da rade za sicu"...). u iducih par godina slijedi samo sudar sa realnoscu, pa cemo da vidimo sta ce se tada navijati sa tribina... doduse, sada vise nece morati raditi ispod 1k KM, ali ni to nije njihovom zaslugom...
broj dva

#23649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

narcisaa wrote: 13/02/2025 13:27 Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu :twisted:
Münchner Innenstadt
Auto fährt in Menschenmenge - Söder geht von Anschlag aus
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/mu ... li.3201601

Evo vjetra u ledja AFD-u :D :) , s pravom.
Må da, malo rasne higijene uvesti u njemačku..a kako je ono prošlo prošli put sa Afd idejama ??
skafiskafsnjak

#23650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

broj dva wrote: 16/02/2025 08:56
narcisaa wrote: 13/02/2025 13:27 Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu :twisted:
Münchner Innenstadt
Auto fährt in Menschenmenge - Söder geht von Anschlag aus
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/mu ... li.3201601

Evo vjetra u ledja AFD-u :D :) , s pravom.
Må da, malo rasne higijene uvesti u njemačku..a kako je ono prošlo prošli put sa Afd idejama ??
Haj kad Svabo podrzava … ne cudim se.
Ali kad nasi mozgovi to podrzavaju, ne ide me u glavu.
Post Reply