Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- stubrijez
#23601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemam potrebe nikog da pitam niti primam savjete od ljudi koji su u potpunoj zabludi.
-
Hendrix
#23602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za 10 godina bice "ma nisu oni to namjerno u Srebrenici, to su samo pojedinci".sehohari wrote: ↑31/01/2025 21:31Srbi nacionalististubrijez wrote: ↑31/01/2025 20:57 Nemam pojma o ovome ali ovo za srbe si bas napisao ruzno, ispadose svi cetnici, nadam se da si se samo pogresno izrazio. Neukusna ti je paralela... S druge strane vremena se mijenjaju i drustvene okolnosti nista nije u kamen uklesano, kako nam npr. partizani preko noci postadose najomrazenija soldateska a kad malo saberem nesto mi ni Kusta nije mrzak ko 92.
Ovo drugo ne bih komentarisao, to što tebi Kusturica nije mrzak je isključivo tvoj problem iskreno.
Nije ni cudo sto nas kolju svakih 50 godina.
-
belfy
#23603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
odakle ti da je meni sta nejasno? vec sam rekao i ponovit cu, ako ti je dobro i ne mislis da je priznavanje diplome bitno - onda je sasvim ok. jer, ako si zadovoljan poslom i primanjima i nemas zelju da ga mijenjas ili napredujes i to je sasvim ok razmisljanje.stubrijez wrote: ↑30/01/2025 19:27Ne znam sta nije jasno... ja je nisam nostrifikovao imamo istu platu u 200 eura.belfy wrote: ↑29/01/2025 01:46sa kim li se ti druzis... naravno da niko ne pita, jer te bez nostrifikacije manje placa, a radis isti posao... ali, ako vam tako odgovara da se "ne peglate" i jer "predugo traje" onda sve ok.stubrijez wrote: ↑27/01/2025 15:07
Ma niko ba nista ne pita... ja ne znam nikog da je nostrifikovao diplomu osim jednog zeme koji se s tim 2 godine peglo, radi ko elektricar isto kao i prije nostrifikacije. Isto imam jarana uzeo plavu kartu bez nostrifikacije fakultetske diplome, samo prevod od tumaca iz BiH.
ti si tvrdio da ljudi to ne rade jer je proces skup i dug, pa me pitao da to opisem ukratko i tako konstruktivno doprinesem diskusiji sto sam i ucinio, a ne dobih ni hvala, nego da je meni nesto nejasno... mogu ja napisati i zasto je priznavanje diplome bitno cak i ako ti ne pravi razlike u startu (i to lijepo opisati sa primjerom tebe i tog kolege), ali da kazem jos jednom - ako ti je dobro i zadovoljan si time sto imas to je sasvim ok i ja ovdje nikoga ne nagovaram da radi nostrifikaciju. ja samo navodim prednosti koje to moze donijeti. moze je kljucna rijec, jer te prednosti zavise samo od planova pojedinca. njegovog vidjenja trenutacnog stanja, kao i perspektive. ako si ti ostvario svoj plan i ako si se skrasio gdje si zadovoljan i meni je drago u tvoje ime.
- stubrijez
#23604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala na uputstvu, procitao sam prije nego si ovo napisao, zaboravio sam da prokomentarisem. To je valjda to, ovaj zemo je zapeo najvise zbog nekih papira iz ministarstava u BiH, ali ne znam tacno o cemu se radi da ne tupim dalje nije iz prve ruke. I nije bas tako jenostavno. Htio sam reci da je to samo jedan od preduslova da se "napreduje" ili nadje nesto bolje - promijeni posao itd. sto si i sam napisao. Nisam pristalica da se skrasim, uljuljka se covjek, mozda nisam bio u prilici a bih, ne znam...belfy wrote: ↑01/02/2025 15:05odakle ti da je meni sta nejasno? vec sam rekao i ponovit cu, ako ti je dobro i ne mislis da je priznavanje diplome bitno - onda je sasvim ok. jer, ako si zadovoljan poslom i primanjima i nemas zelju da ga mijenjas ili napredujes i to je sasvim ok razmisljanje.
ti si tvrdio da ljudi to ne rade jer je proces skup i dug, pa me pitao da to opisem ukratko i tako konstruktivno doprinesem diskusiji sto sam i ucinio, a ne dobih ni hvala, nego da je meni nesto nejasno... mogu ja napisati i zasto je priznavanje diplome bitno cak i ako ti ne pravi razlike u startu (i to lijepo opisati sa primjerom tebe i tog kolege), ali da kazem jos jednom - ako ti je dobro i zadovoljan si time sto imas to je sasvim ok i ja ovdje nikoga ne nagovaram da radi nostrifikaciju. ja samo navodim prednosti koje to moze donijeti. moze je kljucna rijec, jer te prednosti zavise samo od planova pojedinca. njegovog vidjenja trenutacnog stanja, kao i perspektive. ako si ti ostvario svoj plan i ako si se skrasio gdje si zadovoljan i meni je drago u tvoje ime.
-
elcaliente
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jel sw mogu kupiti certifikati sad? Ili kad pocinje trgovina?elcaliente wrote: ↑08/02/2025 16:59 @SKAFISKAFNJAK
evo ga:
https://m.bild.de/politik/inland/spritp ... lAufmacher
- TAFKAP
-
swanfilter
#23608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobra prijatejica, inace Slovenka, mi skoro u sred noci posla poruku, sta joj mogu reci u vezi ratnih desavanja u Prijedoru.Ozimician wrote: ↑31/01/2025 21:32 Paralela je odlicna, pitaj prvog kojeg sretnes (mozes i u Njemackoj) da li se desio Genocid u Srebrenici pa ces odmah saznati na cemu si.![]()
Cak i oni "dobronamjerniji" ce krenuti nakon 3 sekunde u relativizaciju. Tako ti je i ovo. Neko ko glasa za AfD jednostavno ne moze biti dobar covjek, ma koliko bio intelektualno potkapacitiran, pa da mu se zbog toga to oprosti.
Jer imam dva skolska iz Prijedora, jedan je cak tamo i cijeli rat predeverao, stosta sam se naslusao. Pa tako i ja njoj da dokucim. Al, tek naknadno meni da je upitam, odakle tebi Prijedor.
Onda mi rece kako je upoznala simpaticnog baju iz Prijedora. I koji joj se cini daleko od svega toga, o cemu ja. Da joj ne kvarim cejif, izrazim zaljenje zbog svega sa moje strane i da zbog mene ne trci pred rudu. Nije svako olos.
Al nije mogla iz svoje koze, bez obzira na mene. Pa ga je tako kroz razgovor kao zabu lagano kuhala pitanjima.
Doticnom se na kraju sve svelo na, odakle ona zna za Keraterm, Trnopolje, Omarsku. Sve gnusno u to vrijeme. I na kraju, Tomasicu.
Na njegovu kako je to belosvetska zavera, presjekla ga je pitanjem o bijelim trakama oko ruke i kako su iste morali nositi Jevreji u vrijeme WWII.
Na kraju valjda doticni toliko uvrijeđen bio kolicinom saznanja da se i ona lose osjecala, jer nije bila sigurna. I jos meni kenjala, ja subjektivan.
Pa sam joj skratio pricu pitanjem, da li je mozda nekada upratila onu famoznu sliku logorasa iza zice. Prvu, a koja je dosla u svijet tada. I bila dokaz zla tamo.
Rekoh, to ti je Prijedor u to vrijeme. Tebi i njemu da vidite.
Izvinjavam se jer nije tema. Al povuce me.
-
elcaliente
#23609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izgelda da mogu vec svi:izvrsni direktor wrote: ↑09/02/2025 13:07Jel sw mogu kupiti certifikati sad? Ili kad pocinje trgovina?elcaliente wrote: ↑08/02/2025 16:59 @SKAFISKAFNJAK
evo ga:
https://m.bild.de/politik/inland/spritp ... lAufmacher
Seit Anfang 2022 dürfen auch Privatpersonen beim Quotenhandel mitmischen. Es geht um den Verkauf von CO2-Zertifikaten, der dich mit deinem Elektroauto jährlich Geld verdienen lässt – und das steuerfrei
Gehandelt werden Emissionsrechte als Zertifikate an verschiedenen europäischen Börsen. Um auch Privatanlegen den Handel mit CO2-Emissionsrechten zu ermöglichen, haben einige Banken Partizipations-Zertifikate emittiert. Deren Preise sind an entsprechende Terminmarkt-Kontrakte gekoppelt.
- stubrijez
#23610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast care, ostaje ti Slovenka.swanfilter wrote: ↑10/02/2025 01:06Dobra prijatejica, inace Slovenka, mi skoro u sred noci posla poruku, sta joj mogu reci u vezi ratnih desavanja u Prijedoru.Ozimician wrote: ↑31/01/2025 21:32 Paralela je odlicna, pitaj prvog kojeg sretnes (mozes i u Njemackoj) da li se desio Genocid u Srebrenici pa ces odmah saznati na cemu si.![]()
Cak i oni "dobronamjerniji" ce krenuti nakon 3 sekunde u relativizaciju. Tako ti je i ovo. Neko ko glasa za AfD jednostavno ne moze biti dobar covjek, ma koliko bio intelektualno potkapacitiran, pa da mu se zbog toga to oprosti.
Jer imam dva skolska iz Prijedora, jedan je cak tamo i cijeli rat predeverao, stosta sam se naslusao. Pa tako i ja njoj da dokucim. Al, tek naknadno meni da je upitam, odakle tebi Prijedor.
Onda mi rece kako je upoznala simpaticnog baju iz Prijedora. I koji joj se cini daleko od svega toga, o cemu ja. Da joj ne kvarim cejif, izrazim zaljenje zbog svega sa moje strane i da zbog mene ne trci pred rudu. Nije svako olos.
Al nije mogla iz svoje koze, bez obzira na mene. Pa ga je tako kroz razgovor kao zabu lagano kuhala pitanjima.
Doticnom se na kraju sve svelo na, odakle ona zna za Keraterm, Trnopolje, Omarsku. Sve gnusno u to vrijeme. I na kraju, Tomasicu.
Na njegovu kako je to belosvetska zavera, presjekla ga je pitanjem o bijelim trakama oko ruke i kako su iste morali nositi Jevreji u vrijeme WWII.
Na kraju valjda doticni toliko uvrijeđen bio kolicinom saznanja da se i ona lose osjecala, jer nije bila sigurna. I jos meni kenjala, ja subjektivan.
Pa sam joj skratio pricu pitanjem, da li je mozda nekada upratila onu famoznu sliku logorasa iza zice. Prvu, a koja je dosla u svijet tada. I bila dokaz zla tamo.
Rekoh, to ti je Prijedor u to vrijeme. Tebi i njemu da vidite.
Izvinjavam se jer nije tema. Al povuce me.
-
akcija007
#23611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba mi pomoc za Eurowings. Imam Basic tarifu
You have chosen the BASIC fare for your flight with Eurowings. That means you can bring a small hand baggage on board the aircraft with maximum dimensions: 40 x 30 x 25 cm. This is equivalent to a purse or laptop bag.
Moze li biti ruksak do max 40X 30X 25 do pola pun, kao sto ide na Ryanair i Wizzair ili striktno bora biti torba za laptop ?
You have chosen the BASIC fare for your flight with Eurowings. That means you can bring a small hand baggage on board the aircraft with maximum dimensions: 40 x 30 x 25 cm. This is equivalent to a purse or laptop bag.
Moze li biti ruksak do max 40X 30X 25 do pola pun, kao sto ide na Ryanair i Wizzair ili striktno bora biti torba za laptop ?
- TAFKAP
#23612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogrešan topic.akcija007 wrote: ↑12/02/2025 19:37 Treba mi pomoc za Eurowings. Imam Basic tarifu
Kod check in šaltera ima metalni kavez veličine ručnog prtljaga. Strpa se ruksak unutra, ako paše u redu, ako ne paše, nije ručni prtljag i mora se predati kao čekirani prtljag.
-
f0rest1946
#23613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vratih se iz Emirata tacnije iz Dubaia, poslije 3 mjeseca, pakao kao u zatvoru da sam bio
Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.
Radiš po 12h 6 dana zapošljava samo Bosance i filipince prekovremeni rad se ne plaća OFC.
Lijepa moja Bosna nije najbolja ali bolja je od ovih prevara.
Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.
Radiš po 12h 6 dana zapošljava samo Bosance i filipince prekovremeni rad se ne plaća OFC.
- Dope_Man
#23614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako je ovo ozbiljan post - zasto bi uopste isao za ovakvu platu? U Hrvatskoj ces dobiti vise na sezonskom radu, a ako znas njemacki u Austriji jos vise u zimskoj sezoni. I to sve uredno da bude a ne da robujes.f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.
-
f0rest1946
#23615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da sam znao njemački zaputio bih se il njemačka il Austrija, zajebao se pa ovdje pišem raji da se ne zajebe kao i jaDope_Man wrote: ↑13/02/2025 11:21Ako je ovo ozbiljan post - zasto bi uopste isao za ovakvu platu? U Hrvatskoj ces dobiti vise na sezonskom radu, a ako znas njemacki u Austriji jos vise u zimskoj sezoni. I to sve uredno da bude a ne da robujes.f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.
Takodjer sam načuo za hrvatsku i sezonu da se bas zaradi ali mislio odradit sezonu u dubaiu jer ona traje od novembra do marta ali prevaranti.
-
narcisaa
#23616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu
Münchner Innenstadt
Auto fährt in Menschenmenge - Söder geht von Anschlag aus
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/mu ... li.3201601
Evo vjetra u ledja AFD-u
, s pravom.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu
Münchner Innenstadt
Evo vjetra u ledja AFD-u
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#23617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za ime Božije zašto si išao preko svijeta za milju ojra? Pa na četiri sata vožnje imaš minimalno 1500!f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Vratih se iz Emirata tacnije iz Dubaia, poslije 3 mjeseca, pakao kao u zatvoru da sam bio![]()
-
elcaliente
#23618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest al ovamo je "Habibi come to Dubai."Domaci izdajnik wrote: ↑13/02/2025 13:30Za ime Božije zašto si išao preko svijeta za milju ojra? Pa na četiri sata vožnje imaš minimalno 1500!f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Vratih se iz Emirata tacnije iz Dubaia, poslije 3 mjeseca, pakao kao u zatvoru da sam bio![]()
Lijepa moja Bosna nije najbolja ali bolja je od ovih prevara.![]()
Valjda i to kada kazes da radis u Dubai se nesto broji.
- dr_Evil
#23619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ja, ali kad Svedjanin upuca 13 stranaca u skoli, on je misteriozan, ovaj ce biti tJerorist. To za AFD nije bilo ni vrijedno spomena, samo se vadi ono sta treba po potrebi, s pravom.narcisaa wrote: ↑13/02/2025 13:27 Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu![]()
Münchner Innenstadt
Evo vjetra u ledja AFD-u![]()
, s pravom.
- dr_Evil
#23620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajde, sve je skola u zivotuf0rest1946 wrote: ↑13/02/2025 12:20Da sam znao njemački zaputio bih se il njemačka il Austrija, zajebao se pa ovdje pišem raji da se ne zajebe kao i jaDope_Man wrote: ↑13/02/2025 11:21Ako je ovo ozbiljan post - zasto bi uopste isao za ovakvu platu? U Hrvatskoj ces dobiti vise na sezonskom radu, a ako znas njemacki u Austriji jos vise u zimskoj sezoni. I to sve uredno da bude a ne da robujes.f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Bosnian House koji i na klixu traže radnike ne idite ni pod razno braco prevara velika na razgovoru nude 1000e platu ti dodjes 500e ti plata a 500e lafo smještaj plaća hahah a u apartmanu si sa 7 narkomana užas živi.
Takodjer sam načuo za hrvatsku i sezonu da se bas zaradi ali mislio odradit sezonu u dubaiu jer ona traje od novembra do marta ali prevaranti.
-
narcisaa
#23621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dr_Evil wrote: ↑13/02/2025 13:38Pa ja, ali kad Svedjanin upuca 13 stranaca u skoli, on je misteriozan, ovaj ce biti tJerorist. To za AFD nije bilo ni vrijedno spomena, samo se vadi ono sta treba po potrebi, s pravom.narcisaa wrote: ↑13/02/2025 13:27 Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Afganistanac 24 godine, trazitelj azila, od ranije poznat policiji, rasturao drogu![]()
Münchner Innenstadt
, s pravom.
Kako se brzo nadje opravdanje za terorizam ako su "pogresna krvna zrnca" u pitanju
-
f0rest1946
#23622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas takodr_Evil wrote: ↑13/02/2025 13:39Hajde, sve je skola u zivotuf0rest1946 wrote: ↑13/02/2025 12:20Da sam znao njemački zaputio bih se il njemačka il Austrija, zajebao se pa ovdje pišem raji da se ne zajebe kao i ja
Takodjer sam načuo za hrvatsku i sezonu da se bas zaradi ali mislio odradit sezonu u dubaiu jer ona traje od novembra do marta ali prevaranti.![]()
- dr_Evil
#23623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jestnarcisaa wrote: ↑13/02/2025 13:47dr_Evil wrote: ↑13/02/2025 13:38Pa ja, ali kad Svedjanin upuca 13 stranaca u skoli, on je misteriozan, ovaj ce biti tJerorist. To za AFD nije bilo ni vrijedno spomena, samo se vadi ono sta treba po potrebi, s pravom.narcisaa wrote: ↑13/02/2025 13:27 Ponovo Afganac autom uletio medju masu ljudi, 28 povrijedjenih, 2 zivotno ugrozeno.
Münchner Innenstadt
, s pravom.
Kako se brzo nadje opravdanje za terorizam ako su "pogresna krvna zrnca" u pitanju![]()
-
f0rest1946
#23624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Yebiga brate na razgovoru nalagali 1000e početna plata pa bonusi ovo ono nigdje ništa od toga , što Evil napisa velika škola za mene.Domaci izdajnik wrote: ↑13/02/2025 13:30Za ime Božije zašto si išao preko svijeta za milju ojra? Pa na četiri sata vožnje imaš minimalno 1500!f0rest1946 wrote: ↑12/02/2025 20:21 Vratih se iz Emirata tacnije iz Dubaia, poslije 3 mjeseca, pakao kao u zatvoru da sam bio![]()
Lijepa moja Bosna nije najbolja ali bolja je od ovih prevara.![]()
Slažem se za sve ostalo sto si napisao jer mi je jaran radio u Hrvatskoj uzeo bas dobre pare za sezonu i ispostavili ga sta su mu rekli tako je i bilo.
-
elcaliente
#23625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa neznamo jos jel teroristicki napad, nije se policija oglasila o kategorizaciji.
Ako stoji ideologija kao pokretac napada onda se takav po definicji naravno proglasi teroristickim.