sarajevska berza
Moderator: anex
-
kub lajkan
Uhhh, tek maloprije se rijesih Natrona... nesto vise od +30% za 15 dana straha...
sto je vrlo pristojno za dionicu za koju tvrde da ne vrijedi nista...
Mona je u pravu, na spekulativnim dionicama je puno bolja zarada (barem trenutno), ma sta mi mislili o tome...
Mona je u pravu, na spekulativnim dionicama je puno bolja zarada (barem trenutno), ma sta mi mislili o tome...
-
Jonx
Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....kub lajkan wrote:Uhhh, tek maloprije se rijesih Natrona... nesto vise od +30% za 15 dana straha...sto je vrlo pristojno za dionicu za koju tvrde da ne vrijedi nista...
![]()
Imas u planu neki novi ulaz?
-
rega77
#229 Sarajevska berza
Mogu li dobiti komentare na dionice KTK Visoko?
-
kub lajkan
Sa rizikom si potpuno u pravu. Treba se potruditi da eliminises sto vise tacaka rizika, a da se to sto manje osjeti na zaradi.Jonx wrote:Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....
Zato mi je sljedeci korak prelazak na e-trading, jer ovako je prilicno sporo, primitivno i nepozudano.
Izdavanje online naloga uz podrsku OBS-a. To je valjda najbolja kombinacija, za nas obicne smrtnike...
A onda cemo razmatrati nove ulaze...
-
Jonx
Brzina prije svegakub lajkan wrote:Sa rizikom si potpuno u pravu. Treba se potruditi da eliminises sto vise tacaka rizika, a da se to sto manje osjeti na zaradi.Jonx wrote:Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....
Zato mi je sljedeci korak prelazak na e-trading, jer ovako je prilicno sporo, primitivno i nepozudano.
Izdavanje online naloga uz podrsku OBS-a. To je valjda najbolja kombinacija, za nas obicne smrtnike...
A onda cemo razmatrati nove ulaze...
-
kub lajkan
Ma i ja cu probati mjesec-dva i vidjeti je li isplativo. Mora se ulagati u nove tehnologije da bi se firma razvijala... 
- Zavatoni
Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.
Probacu i danas sa linkom na novu vijest: http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59
Vrlo je interesantno ovo:
Probacu i danas sa linkom na novu vijest: http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59
Vrlo je interesantno ovo:
Moze komentar sa-x berzanske ekipe?Deset posto vlasništva u "Bosnalijeku", prema trenutnim cijenama dionica, iznosi više od 40 miliona maraka. S obzirom na razmišljanja dijela Vlade FBiH kako su te cijene nerealne, nije isključeno da minimalna ponuda po dionici koju će prodavati Vlada FBiH budu nešto niža od onih koje su trenutno na Sarajevskoj berzi.
-
Jonx
Komentar nije strucan!Zavatoni wrote:Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.
Vrlo je interesantno ovo:Moze komentar sa-x berzanske ekipe?Deset posto vlasništva u "Bosnalijeku", prema trenutnim cijenama dionica, iznosi više od 40 miliona maraka. S obzirom na razmišljanja dijela Vlade FBiH kako su te cijene nerealne, nije isključeno da minimalna ponuda po dionici koju će prodavati Vlada FBiH budu nešto niža od onih koje su trenutno na Sarajevskoj berzi.
Cinjenica da ce se na SASE pojaviti velika kolicina Bosnalijekovih dionica namece pitanje ko je zaintresiran da sve to kupi. Ako pogledas vlasnicku stukturu, skontat ces da je američki IFC sa 11,42 na drugom mjestu odmah iza Vlade. Da su zaintresirani za ulaganja u farmaceutsku industriju mozes provjeriti na njihovom web situ http://www.ifc.org. Sa jos cc 10% na onih 11,42, sto u zbiru daje nekih cc 22% bili bi prvi na listi kada je vlasnicka struktura u pitanju. Za koga to amerikanci kupuju, ili investiraju ako ti je draze, ostaje da se vidi.
Nadam se da smo ponesto naucili i od susjeda.
-
Jonx
OBS - (Observerska stanica) je nova usluga Sarajevske berze koja ima za cilj da putem interneta ponudi domaćim i stranim investitorima praćenje trgovine u realnom vremenu.Edmond wrote:Malo laički, ali šta je OBS ?
http://www.sase.ba - gornji lijevi ugao
-
Jonx
Izvedi bolan djevojku na veceru mani se corava poslaEdmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ?
Mona je specijalist, pa sacekaj nju
-
kub lajkan
Vidi sa brokerskom kucom pruzaju li uslugu online izdavanja naloga za klijente. Jer cesto su beskorisne informacije ako ne mozes odmah djelovati.Edmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ?
Dakle, posmatras preko OBS-a, a onda izdajes nalog online.
OBS se iznajmljuje preko SASE, a za online sistem trgovanja ides preko svoje brokerske kuce...
- Zavatoni
OK, ali da li ce ova informacija da ce Vlada FBiH prodavati dionice po ''realnijoj'' cijeni izazvati stampedo manjih vlasnika dionica da prodaju po ovoj cijeni, i tako direktno uticati na cijenu dionice.Jonx wrote:Komentar nije strucan!Zavatoni wrote:Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.
Vrlo je interesantno ovo:Moze komentar sa-x berzanske ekipe?Deset posto vlasništva u "Bosnalijeku", prema trenutnim cijenama dionica, iznosi više od 40 miliona maraka. S obzirom na razmišljanja dijela Vlade FBiH kako su te cijene nerealne, nije isključeno da minimalna ponuda po dionici koju će prodavati Vlada FBiH budu nešto niža od onih koje su trenutno na Sarajevskoj berzi.
Cinjenica da ce se na SASE pojaviti velika kolicina Bosnalijekovih dionica namece pitanje ko je zaintresiran da sve to kupi. Ako pogledas vlasnicku stukturu, skontat ces da je američki IFC sa 11,42 na drugom mjestu odmah iza Vlade. Da su zaintresirani za ulaganja u farmaceutsku industriju mozes provjeriti na njihovom web situ http://www.ifc.org. Sa jos cc 10% na onih 11,42, sto u zbiru daje nekih cc 22% bili bi prvi na listi kada je vlasnicka struktura u pitanju. Za koga to amerikanci kupuju, ili investiraju ako ti je draze, ostaje da se vidi.
Nadam se da smo ponesto naucili i od susjeda.
-
Jonx
Logicno je da ce biti onih uplasenih, ukoliko dodje do takvoga razvoja situacije. Ipak treba imati na umu, onaj ko je napravio ulaz na cc 60 KM, nece ih prodavati po 50 KM...
Kad je Bosnalijek u pitanju, ako mene pitas, strpljenje ce mnogima donjeti dobit.
Kad je Bosnalijek u pitanju, ako mene pitas, strpljenje ce mnogima donjeti dobit.
- zlatiborka
Tih 140 KM, je li to za 1 mjesec ili godinu?kub lajkan wrote:Vidi sa brokerskom kucom pruzaju li uslugu online izdavanja naloga za klijente. Jer cesto su beskorisne informacije ako ne mozes odmah djelovati.Edmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ?
OBS se iznajmljuje preko SASE, a za online sistem trgovanja ides preko svoje brokerske kuce...
Hvala na odgovoru....
-
Jonx
140,00 KM po mjesecu korištenja (sve bankarske troškove snosi naručilac usluge).zlatiborka wrote:Tih 140 KM, je li to za 1 mjesec ili godinu?kub lajkan wrote:Vidi sa brokerskom kucom pruzaju li uslugu online izdavanja naloga za klijente. Jer cesto su beskorisne informacije ako ne mozes odmah djelovati.Edmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ?
Hvala na odgovoru....
- Edmond
Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ? Na homepage-u SASE je prikazana samo 15 firmi.
i još jedno pitanje. Da li se i gdje može pratiti broj naloga za kupovinu i naloga za prodaju, kao i ukupan broj prodanih odnosno kupljenih dionica ? Hvala
i još jedno pitanje. Da li se i gdje može pratiti broj naloga za kupovinu i naloga za prodaju, kao i ukupan broj prodanih odnosno kupljenih dionica ? Hvala
- Alfons Kauders
oj jebo ga ti, kursne liste i pretrage i imas sve...Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ? Na homepage-u SASE je prikazana samo 15 firmi.
-
kub lajkan
Neke brokerske kuce imaju svoj OBS za klijente. Nesto kao kino...Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ?
-
Jonx
Ja kina i g....kub lajkan wrote:Neke brokerske kuce imaju svoj OBS za klijente. Nesto kao kino...Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ?
-
kub lajkan
Pa i meni isto.Jonx wrote:Ja kina i g....kub lajkan wrote:Neke brokerske kuce imaju svoj OBS za klijente. Nesto kao kino...Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ?:):)... To kino mi je razbilo sve nejasnoce vezane sa domacu berzu
):):):):):):):):)