sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

Post by karanana »

Jeli do mene ili SASE.ba ne radi?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Uhhh, tek maloprije se rijesih Natrona... nesto vise od +30% za 15 dana straha... :D sto je vrlo pristojno za dionicu za koju tvrde da ne vrijedi nista... :D

Mona je u pravu, na spekulativnim dionicama je puno bolja zarada (barem trenutno), ma sta mi mislili o tome...
Jonx

Post by Jonx »

kub lajkan wrote:Uhhh, tek maloprije se rijesih Natrona... nesto vise od +30% za 15 dana straha... :D sto je vrlo pristojno za dionicu za koju tvrde da ne vrijedi nista... :D

Mona je u pravu, na spekulativnim dionicama je puno bolja zarada (barem trenutno), ma sta mi mislili o tome...
Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....

Imas u planu neki novi ulaz?
rega77

#229 Sarajevska berza

Post by rega77 »

Mogu li dobiti komentare na dionice KTK Visoko?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jonx wrote:Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....

Sa rizikom si potpuno u pravu. Treba se potruditi da eliminises sto vise tacaka rizika, a da se to sto manje osjeti na zaradi.

Zato mi je sljedeci korak prelazak na e-trading, jer ovako je prilicno sporo, primitivno i nepozudano.

Izdavanje online naloga uz podrsku OBS-a. To je valjda najbolja kombinacija, za nas obicne smrtnike...

A onda cemo razmatrati nove ulaze...
Jonx

Post by Jonx »

kub lajkan wrote:
Jonx wrote:Sve je do spremnosti na rizik. Ovaj put si dobro prosao, iduci mozda padnes. Zivot je kocka....

Sa rizikom si potpuno u pravu. Treba se potruditi da eliminises sto vise tacaka rizika, a da se to sto manje osjeti na zaradi.

Zato mi je sljedeci korak prelazak na e-trading, jer ovako je prilicno sporo, primitivno i nepozudano.

Izdavanje online naloga uz podrsku OBS-a. To je valjda najbolja kombinacija, za nas obicne smrtnike...

A onda cemo razmatrati nove ulaze...
Brzina prije svega :):):)... Samo je OBS mi je malo poskup za smrtnike koji vrte skromne iznose...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ma i ja cu probati mjesec-dva i vidjeti je li isplativo. Mora se ulagati u nove tehnologije da bi se firma razvijala... :D
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.
Probacu i danas sa linkom na novu vijest: http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59

Vrlo je interesantno ovo:
Deset posto vlasništva u "Bosnalijeku", prema trenutnim cijenama dionica, iznosi više od 40 miliona maraka. S obzirom na razmišljanja dijela Vlade FBiH kako su te cijene nerealne, nije isključeno da minimalna ponuda po dionici koju će prodavati Vlada FBiH budu nešto niža od onih koje su trenutno na Sarajevskoj berzi.
Moze komentar sa-x berzanske ekipe?
Jonx

Post by Jonx »

Zavatoni wrote:Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.
Probacu i danas sa linkom na novu vijest: http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59

Deset posto vlasništva u "Bosnalijeku", prema trenutnim cijenama dionica, iznosi više od 40 miliona maraka. S obzirom na razmišljanja dijela Vlade FBiH kako su te cijene nerealne, nije isključeno da minimalna ponuda po dionici koju će prodavati Vlada FBiH budu nešto niža od onih koje su trenutno na Sarajevskoj berzi.
Komentar nije strucan!

Cinjenica da ce se na SASE pojaviti velika kolicina Bosnalijekovih dionica namece pitanje ko je zaintresiran da sve to kupi. Ako pogledas vlasnicku stukturu, skontat ces da je američki IFC sa 11,42 na drugom mjestu odmah iza Vlade. Da su zaintresirani za ulaganja u farmaceutsku industriju mozes provjeriti na njihovom web situ http://www.ifc.org. Sa jos cc 10% na onih 11,42, sto u zbiru daje nekih cc 22% bili bi prvi na listi kada je vlasnicka struktura u pitanju. Za koga to amerikanci kupuju, ili investiraju ako ti je draze, ostaje da se vidi.
Nadam se da smo ponesto naucili i od susjeda. :)
Edmond

Post by Edmond »

Malo laički, ali šta je OBS ?
Jonx

Post by Jonx »

Edmond wrote:Malo laički, ali šta je OBS ?
OBS - (Observerska stanica) je nova usluga Sarajevske berze koja ima za cilj da putem interneta ponudi domaćim i stranim investitorima praćenje trgovine u realnom vremenu.

http://www.sase.ba - gornji lijevi ugao :)
Edmond

Post by Edmond »

tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ? :)
Jonx

Post by Jonx »

Edmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ? :)
Izvedi bolan djevojku na veceru mani se corava posla :):):):) Sala... :)

Mona je specijalist, pa sacekaj nju :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Edmond wrote:tnx. Obzirom da tek planiram ući na tržište i da nemam nekog praktičnog iskustva,isplatili mi se uplaćivati 140 KM,odnosno šta time dobijam,ukratko,ako nije problem ? :)
Vidi sa brokerskom kucom pruzaju li uslugu online izdavanja naloga za klijente. Jer cesto su beskorisne informacije ako ne mozes odmah djelovati.

Dakle, posmatras preko OBS-a, a onda izdajes nalog online.

OBS se iznajmljuje preko SASE, a za online sistem trgovanja ides preko svoje brokerske kuce...
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Jonx wrote:
Zavatoni wrote:Probah jucer da animiram koji komentar, ali nista.

Komentar nije strucan!

Cinjenica da ce se na SASE pojaviti velika kolicina Bosnalijekovih dionica namece pitanje ko je zaintresiran da sve to kupi. Ako pogledas vlasnicku stukturu, skontat ces da je američki IFC sa 11,42 na drugom mjestu odmah iza Vlade. Da su zaintresirani za ulaganja u farmaceutsku industriju mozes provjeriti na njihovom web situ http://www.ifc.org. Sa jos cc 10% na onih 11,42, sto u zbiru daje nekih cc 22% bili bi prvi na listi kada je vlasnicka struktura u pitanju. Za koga to amerikanci kupuju, ili investiraju ako ti je draze, ostaje da se vidi.
Nadam se da smo ponesto naucili i od susjeda. :)
OK, ali da li ce ova informacija da ce Vlada FBiH prodavati dionice po ''realnijoj'' cijeni izazvati stampedo manjih vlasnika dionica da prodaju po ovoj cijeni, i tako direktno uticati na cijenu dionice.
Jonx

Post by Jonx »

Logicno je da ce biti onih uplasenih, ukoliko dodje do takvoga razvoja situacije. Ipak treba imati na umu, onaj ko je napravio ulaz na cc 60 KM, nece ih prodavati po 50 KM...

Kad je Bosnalijek u pitanju, ako mene pitas, strpljenje ce mnogima donjeti dobit.
zlatiborka

Post by zlatiborka »

kub lajkan wrote:
Vidi sa brokerskom kucom pruzaju li uslugu online izdavanja naloga za klijente. Jer cesto su beskorisne informacije ako ne mozes odmah djelovati.

OBS se iznajmljuje preko SASE, a za online sistem trgovanja ides preko svoje brokerske kuce...
Tih 140 KM, je li to za 1 mjesec ili godinu?

Hvala na odgovoru....
Jonx

Post by Jonx »

zlatiborka wrote:
kub lajkan wrote:

Tih 140 KM, je li to za 1 mjesec ili godinu?

Hvala na odgovoru....
140,00 KM po mjesecu korištenja (sve bankarske troškove snosi naručilac usluge).
Edmond

Post by Edmond »

Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ? Na homepage-u SASE je prikazana samo 15 firmi.
i još jedno pitanje. Da li se i gdje može pratiti broj naloga za kupovinu i naloga za prodaju, kao i ukupan broj prodanih odnosno kupljenih dionica ? Hvala
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ? Na homepage-u SASE je prikazana samo 15 firmi.
i još jedno pitanje. Da li se i gdje može pratiti broj naloga za kupovinu i naloga za prodaju, kao i ukupan broj prodanih odnosno kupljenih dionica ? Hvala
oj jebo ga ti, kursne liste i pretrage i imas sve...
Edmond

Post by Edmond »

Ma znam,gledam 5 stranica,kombinujem,ali mislio sam da ima neka koja je ovo sve ukomponovala u jedno.
Jonx

Post by Jonx »

Edmond wrote:Ma znam,gledam 5 stranica,kombinujem,ali mislio sam da ima neka koja je ovo sve ukomponovala u jedno.
Takva se ceka :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ?
Neke brokerske kuce imaju svoj OBS za klijente. Nesto kao kino... :D
Jonx

Post by Jonx »

kub lajkan wrote:
Edmond wrote:Ukoliko se ne opredjelim za OBS,gdje je najbolje pratiti kretanja vrijednosti dionica ?
Ja kina i g.... :):):)... To kino mi je razbilo sve nejasnoce vezane sa domacu berzu :)):):):):):):):):)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jonx wrote:
kub lajkan wrote:
Ja kina i g.... :):):)... To kino mi je razbilo sve nejasnoce vezane sa domacu berzu :)):):):):):):):):)
Pa i meni isto. :D Tek kad na licu mjesta vidis kako to izgleda, pocnes shvatati sustinu cijele price...
Post Reply