sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mona

#1 sarajevska berza

Post by mona »

Šta se ovo dešava ?
pa sve ode dole ? :x
karanana

Post by karanana »

Ih ovo je nista koliko je ova berza prenapuhana. Velike ribe ce da izvuku fine pare a jadnici koji uloze 500-600 maraka ce ga pusiti na racun velikih riba.
mona

Post by mona »

:-)
ma prebrzo se ovo sve odvijalo
još samo ublehe tipa "elektrobosna" rastu
karanana

Post by karanana »

mona wrote::-)
ma prebrzo se ovo sve odvijalo
još samo ublehe tipa "elektrobosna" rastu
eh pa u ublehama je i problem. neka velika riba kupi stotinjak dionica ublehe, onda male ribe polete da i one kupe jer vide da se te kupuju i da rastu, a da im je prodajna cijena niska i prihvatljiva. Onda kad te male ribice kupe dionice neke propale firme, i samim tim joj dignu cijenu, velika riba proda svoje po vecoj cijeni, a male ribe ga pushe i ostaju sa bezvrijednim dionicama. jebo ti ovu berzu, ovo je pijaca.
revolutia

Post by revolutia »

odose cijene u podrum ove sedmice....al dzabe...evidentno je da veci igraci "guraju" na prodaju ogromno kolicine, i onda samo ovi manji sa 100-700 dionica lete da prodaju, i kurs klizi ko lud...
nego cemo cekati da jos padne, pa onda se natovarit maximalno :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pump & dump... :D

na stranu sto bi pola brokera i investitora u svakoj iole normalnoj drzavi davno bilo iza resetaka.... :D
revolutia

Post by revolutia »

ma na svakoj berzi na svijetu imas muljatora..
revolutia

Post by revolutia »

Marco-x wrote:Elliot model je i pokazivao da će ići dole cca 28% cijela burza. Ja sam danas 10 k dole. Ali ulaže se već dugo, tako da se ne smijem ljutiti. :D Mogla bi korekcija potrajati cijeli ovaj tjedan. Nadam se da će se cijene firmi sa dobrom poslovnom aktivnošću brzu oporaviti, a neke gluposti će ostati tamo gdje zaslužuju.
Interesira me kako će u ponedjeljak otvoriti, jer bi nam to moglo dati smjernice, hoće li korekcije biti dugotrajne.
a vidim upucen si u teh. analizu.

sta mislis o hdgsr?
po grafu,koliko ce jos da tone?

ps: ja sam se srusio za 5milja... :D
revolutia

Post by revolutia »

ma kad nisam do sada izlazio, ne bih ni sad zbog 2-3 marke po komadu...

petak 13ti ce se pamtit do jeseni hehe
ocekivao sam pad ove sedmice, ali ne bas ovako drasticno..nesto sam malo uspio u petak unovciti, ima malo minusa, al ok..troskovi oportunizma su sastavni dio igre hehe

nego sad treba razmisljat koju dobru kupovinu na ovim popustima napravit..bitno je ipak izabraz zdrave firme, za koje ce oporavak bit zagarantovan...a FI za 2006 treba valjda uskoro i da dodje...

ps: Castro, kao sto vidis,tesko je postavit pravila...ulaganje se uci uzivo na parketu :-D

http://www.sase.ba
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

tnx
Eshek

Post by Eshek »

'oće ko da kupi dionice BH Telecoma? :D
suzana20

Post by suzana20 »

Marco-x wrote:
revolutia wrote:
Marco-x wrote:Elliot model je i pokazivao da će ići dole cca 28% cijela burza. Ja sam danas 10 k dole. Ali ulaže se već dugo, tako da se ne smijem ljutiti. :D Mogla bi korekcija potrajati cijeli ovaj tjedan. Nadam se da će se cijene firmi sa dobrom poslovnom aktivnošću brzu oporaviti, a neke gluposti će ostati tamo gdje zaslužuju.
Interesira me kako će u ponedjeljak otvoriti, jer bi nam to moglo dati smjernice, hoće li korekcije biti dugotrajne.

sta mislis o hdgsr?

ps: ja sam se srusio za 5milja... :D
Nitko pametan ti ovdje ne može reći, što će biti. Ja sam isto u HDGSR, nadati je se da će se podrška stvoriti na 28 KM. Razine koje su preskakane u prošlom tjednu naglim rastom se ipak naknadno popunjavaju. Vidiš ja sam brokeru rekao da mi ENISR prodaje na 55 KM, ali ni nije stigao prodati, kad je bila na vrhuncu. Moglo bi se reći da sam bio pogodio vrhunac. U 11 i 15 faksiran nalog za prodaju, a do 12i15 se trguje na 55 KM i od tada počinje ići prema dole (to je u petak bilo). Šta bi ti brokeru onda? Džaba ti i pogađati, kad se neke stvari ne odrade na vrijeme.
Vidjet ćemo do petka, što će se događati. Tko nije prodao na vrijeme, bolje je sada sačekati i ne ići opet u greške. To je moje mišljenje, ti kako hoćeš...

posto dobro procjenjujesh sta mislish u buducnosti da ce se desavati sa enisr?poslije privatizacije,ja mislim da ce poslije vrijednost ici josh vishe?sta mislish?
ragib

Post by ragib »

uzas kako opadaju
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

jos uvijek sam iznad vode... :D srecom :D nisam kupovo paljevina dionice :D gdje je nominala 10 maraka a one na berzi 100 i rastu :D
Comrad

Post by Comrad »

HDGSR sa 39 na 27 :roll:
uozo

Post by uozo »

Bio short HDGSR na 39 pokriveno na 27! :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

revolutia wrote:

sta mislis o hdgsr?
Evo ja vec nekoliko dana vagam bil' nebil' hdgsr i svaki dan mi bude drago sto se jos uvijek dvoumim... :D

Tonu li tonu...

Ako odu ispod 25 mislim da ce to biti pravo vrijeme za akciju...
karanana

Post by karanana »

uozo wrote:na koji nacin je moguce trgovati i da li je uopce moguce iz inostranstva sa dionicama na SASE? :? Postoji li nacin nekog otvaranja Depoa kod neke banke i trgovati direktno real time online? :? Ja najozbiljnije pitam. Bivsi profi daytrader :D I imam jos kamaru njih koji bi rado spekulisali jos negdje osim OTCBB, FSE i slicnim masinama za pravljenje lovine! :shock: :D
Provjeri Eurohaus.ba. Pisu instrukcije kako da fizicka lica iz inostranstva ucestvuju u trgovini iako mi nije jasno sta su napisali jer u jednoj recenici kazu, da klijent mora doci u njihovu poslovnicu sa potpisanim ugovorom.

I nema ti real time ni online tradinga. Kakvi ba, izdas nalog i cekas hoce li ko kupiti odnosno prodati ti dionice. Ponuda i potraznja nisu dosegle taj nivo da su dionice uvijek dostupne i za prodaju i za kupovinu. Lakse ce ti biti da se ja i ti fino dogovorimo, ti fino finansiraj a ja cu ti ovdje dilati. I ja malo dilam ali na zalost nisam u stanju da idem u krupno jer nemam nesto puno love.
revolutia

Post by revolutia »

i danas padu nigdje kraja...sve firme koje su padale zadnjih dana nastavice svojih 10% i sutra...nazalost...

fondovi su tek poceli da se ruse, danas su svi sem eurofonda bili suspendovani zbog dostizanja dnevnog ogranicenja pada...

prve suze pocinju da padaju, samo da ne bude skakanja sa nebodera, ovo se na balkanu jos nije desilo, i beograd i zagreb tonu sa cijenama...

mislim da je ovo sve namjesteno, protekle sedmice je bilo kamara textova u novinama koji naglasavaju pad cijena...sve placeni tekstovi..i jos kad veliki igraci i mesetari urade svoje...odose ovce na shishanje...al eto, moci cemo makar nesto na 30% popustima kupit 8)
suzana20

Post by suzana20 »

revolutia wrote:i danas padu nigdje kraja...sve firme koje su padale zadnjih dana nastavice svojih 10% i sutra...nazalost...

fondovi su tek poceli da se ruse, danas su svi sem eurofonda bili suspendovani zbog dostizanja dnevnog ogranicenja pada...

prve suze pocinju da padaju, samo da ne bude skakanja sa nebodera, ovo se na balkanu jos nije desilo, i beograd i zagreb tonu sa cijenama...

mislim da je ovo sve namjesteno, protekle sedmice je bilo kamara textova u novinama koji naglasavaju pad cijena...sve placeni tekstovi..i jos kad veliki igraci i mesetari urade svoje...odose ovce na shishanje...al eto, moci cemo makar nesto na 30% popustima kupit 8)

mozes li mi molim te pojasniti sta se desava?imam dionice energo i hidrogradnje,sta ce biti???prodavat ili cekat staaaaa
revolutia

Post by revolutia »

i ja sam u hidrogradnji, kasno je sad za svako prodavanje...treba sacuvat hladnu glavu i sacekat da ovaj pad vise tresne od zemlju i stane...

hypo banka na ovim cijenama se vec danima utovara i povecava svoj udio...

ja je ne prodajem,pa makar pala i na 20KM, a ti opet sama odluci...
virgo

Post by virgo »

:zzzz: :zzzz: jest malo ko da zagrizeš ljutu papriku :x :x al treba stisnut zube. Ovo je prvi put da vidim ovako nešto na SASE, a pratim već 5-6 godina. To treba shvatit ovako: sve što je para na berzi, to je stvoreni višak vrijednosti koji nije neophodan za egzistenciju. Prema tome, jest da sam danas kratak oko 20K, al me mogu povuć, nema panike. Na kraju krajeva, ja sam HDGSR kupovao po 7 :P :P :P
Ne prodajem ništa, samo se kurchim :P
internet

Post by internet »

A jeste culi da je brokerskoj kuci ICM prije par dana oduzeta dozvola na 90 dana zbog ko zna čega, a preko njih je išao znatan procenat kupoprodaje svih dionica na SASE-u... Postoje nagadjanja da je ICM jedan od krivaca za pad dionica...
virgo

Post by virgo »

Marco-x wrote:
virgo wrote::zzzz: :zzzz: jest malo ko da zagrizeš ljutu papriku :x :x al treba stisnut zube. Ovo je prvi put da vidim ovako nešto na SASE, a pratim već 5-6 godina. To treba shvatit ovako: sve što je para na berzi, to je stvoreni višak vrijednosti koji nije neophodan za egzistenciju. Prema tome, jest da sam danas kratak oko 20K, al me mogu povuć, nema panike. Na kraju krajeva, ja sam HDGSR kupovao po 7 :P :P :P
Ne prodajem ništa, samo se kurchim :P
Proći će se ovo. I ja sam davno kupovo, a u ovom tjednu sam fino opo. Stječemo iskustvo. Gledo sam ja svojevremeno HDGSR na 6,05 KM i ENISR na 8 KM. Štaš. O tempora o mores :D :D
Kad sam se ja vagao da kupujem ENISR, bio je 2.5 8-)
Zao mi je jedino ovih sto su kupovali u zadnjih mjesec-dva. Ovo i jest napravljeno da takvi zaginu.
No mercy.
Post Reply