EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post Reply
reis1

#226 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

Ma realno govoreci, da mi stanovnici BiH nismo toliko glupi, pri cemu kao fakt mogu reci da su minder Bosnjani glupi, skutorski Hrvati gluplji, a sumski Srbi najgluplji, Svicarska bi za nas bila pickin dim!

Obzirom da smo mi geografski centar Svijeta/a neki kazu i supak Svijeta koji ne pripada ni lijevoj ni desnoj, ni gornjoj ni donjoj polulopti, to je ustvari jedina nasa komparativna prednost, globalno gledajuci:

Image
biglebovski

#227 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by biglebovski »

I sve se svede na raspravu o spoljnim politikama svjetskih i regionalnih sila a činjenica je da kod nas pošta sa državnom poštanskom firmom putuje od Zenice do Sarajeva 2 do 3 dana, ko da je 1824 godina a ne 21 vijek. Činjenica je da smo, što se standarda tiče, sami sebi dozvolili da nam standardi u svemu, izgradnji, proizvodnji, zdravstvu, sudstvu i možda najvažnijem segmentu, obrazovanju i svim ostalim segmentima koja čine bilo kakvu zajednicu, daleko od standarda koje možemo imati. Dakle, niti je EU suštinski niti najveći neprijatelj BiH nego je to ovaj narod u BiH koji gleda kako mu se životni standard ruši svakodnevno zbog šaćice ljudi koji, što je najgore, i nisu baš neka intelektualna krema, čak ni u regionalnim okvirima. Naš primarni zadatak, kao članova društva, treba biti institiranje na podizanju standarda u pružanju usluga i nivou komunikacije, u ovom momentu primarno od državnih firmi i institucija. A kad se standardi podignu, lako cemo se dogovoriti i sa EU i Turskom i Rusijom.
reis1

#228 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

No posto imamo don Baketa, don Draganceta, don Mileta, tj. posto smo glupi i bicemo, onda jedino preostaje:

:oops:
Havatar

#229 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Havatar »

reis1 wrote:Ma realno govoreci, da mi stanovnici BiH nismo toliko glupi, pri cemu kao fakt mogu reci da su minder Bosnjani glupi, skutorski Hrvati gluplji, a sumski Srbi najgluplji, Svicarska bi za nas bila pickin dim!

Obzirom da smo mi geografski centar Svijeta/a neki kazu i supak Svijeta koji ne pripada ni lijevoj ni desnoj, ni gornjoj ni donjoj polulopti, to je ustvari jedina nasa komparativna prednost, globalno gledajuci:

Image
Zanimljivo , što se više ide od centra ka krajevima sve je manje iscjepkano i sve je više velikih država
MuaDib

#230 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by MuaDib »

U Bosni ništa novo, moglo bi se kazati sa ovom temom!

Nije nama Evropska unija neprijatelj, nego smo mi neprijatelji sami sebi, samo zato što smo ograničeni ko balkon.
Uvod u temu je klasični pačenički prikaz biliže i dalje prošlosti. Tema je otvorena tekstom sa brojnim fatanzmama i spinovima, čija je svrha dati dovoljnu dozu patetike da bi povjerovali u konstrukt iste.

Kao prvo privreda SRBiH je nastala kao rezultat djelovanja jugoslavenske države i ekonomskog planiranja, kojim u prvo udareni temelji teške industrije, a potom se išlo na razvoj prerađivačke i proizvodne industrije. U tom periodu preko jugoslavenskih saveznih fondova u koje su najviše ulagali Slovenija, Srbija i Hrvatska, razvijana je i Bosna i Hercegovina. Koja je sa rastom svojih industrijskih kapaciteta, morala povečavati i ulaganja u savezni budžet. A tek početkom 1970-tih privreda SRBiH je dosegla samodostatan nivo i imala je pomenute industrijske gigante. Zatim izvozno orjentirana privreda nije bila samo plod bosanskohercegovačkog rada, nego i prepoznatljive jugoslavenske diplomatije, zatim jedinstvenog jugosalvenskog tržišta, tržišne otvorenosti prema istoku, gdje imala visoke konkurencijske prednosti i velikog ugleda Jugoslavije u nesvrstanim zemljama. Sa raspadom Jugoslavije sve je to nestalo, a zbog rata je tržište izgubljeno, i blago tehnološko zaostajanje je prešlo u tešku tehnološku zastarjelost u ratu preživjele opreme.

Kao druge ne može se privreda zasnovana na centralnom planiranju uzimati u komparativni odnos za postranzicionom ekonomskom katastrofom. Koja napominjem nije izazvana ni tržišnom ekonomijom, ni privatizacijom, ni pritiscima OHR, već isključivo ekonomski nesposobnom i gramzivom političkom elitom udruženom sa ratnoprofitesrkim tajkunima. Kojima nije bio cilj afirmcija i revitalizacija proizvodnje, već preuzimanje i prodaja nekretnina i prostora preuzetih privrednih subjekata.

I kao treće privatizacija je na svom kraju, industrija je svedena na minimum uspješnih fragmenata, ekonomske reforme se ne provode, nema ni minimuma strategije razvoja, ne znamo ni sa čim raspolažemo, apsolutno nemamo volje da pogledamo prema sebi i kažemo, ne ide ovako. Nego sada krivimo EU jer nema razumjevanja za naše nesposobno vladanje zemljom i stvaranje koruptivno-birokratske mreže, koja guši domaće privrednike, otjerala je strane investitore i samo pogoduje trgovačkim lobijima, šverc-komerc utajama poreza i pranju novca. Mi prvo moramo napraviti strategiju razvoja zasnovanu na realnim činjenicama, debirokratizirati pokretanje ekonomskih incijativa, stvoriti povoljno poslovno okruženje i uvesti sisteme i poticaje za nagrađivanje uspješnih privrednih projekata. A ne gledati kako svaki dinar izbiti privredniku iz džepa, poticati sivu ekonomiju i kukati kako nas hebe EU.
stakasa

#231 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote: Rudna bogatstva - koliko su rudnici u BiH isplativi? Prije rata je to tanko bilo, oko rudnika se je vrtio samo ko je morao i nije imao druge alternative. I koje rude postoje u Bosni? Sve ovo pitam jer ne znam. Interesuje me ima li u tome para.
Rijecni potencijala je iskoristen do maksimuma. Nazalost. Niko nije pitao kolike su cjene unistenja rjecnih tokova. A te struje nema toliko da bi se moglo izvozit mimo Hrvatske i Srbije. To je lokalno. EU nema nikakve koristi od toga. Ili tanke.
Radna snaga niti je obrazovana niti jeftina. Relativno obrazovana i relativno jeftina je bila u SRBiH. A ni tad nesto posebno.
Kakav geostrateski polozaj, za sta, sta ima u BiH a nema u nekoj drugoj zemlji. Geostrateski polozaj je dobar utoliko sto je blizu EU i oni ne zele probleme u svom komsiluku. Nista vise
Rudnici u BiH nisu isplativi zato sto se nije ulagalo u modernizaciju, a ne zato sto nema rude. Nalazista uglja su ogromna, za ostale rude ne znam tacno, ali mogu potraziti na google. Hidropotencijal nije ikoristen ni 20%.

Kako nema obrazovane radne snage? Pa znas li ti koliko se godisnje ovdje odskoluje medicinskih sestara, inzinjera, ljekara (govorim o trazenim zanimanjima) koje drzave EU privlace raznoraznim programima?

Geostrateski polozaj-medju kljucnim drzavama za ulazak u NATO i marginalizovanje Rusije na ovom prostoru.
Obrazovane radne snage nema tako sto nema kvalitetnog skolstva a jos manje kvalitetne nadogradnje za vrijeme radnog odnosa. Ne znam kako ocekujes obrazovanu radnu snagu bez ovo dvoje. Nemoj samo sad nabrajat obrazovane iz tvoje okoline - Milan, Joca, Dane... a jes' i Dejan je sa fakultetom. Svakome treba ljekara ali treba bh ljekaru tri cetri godine da stekne pravo rada vani. Medicinske sestre rade samo one najnize poslove. Broj inzinjera koji iz Bosne odu i zaposle se kao inzinjeri (sa inzinjerskom placom, ovo je vazno!!!) negdje na zapadu je trocifren. Sve skupa je to tanko moj Zivojinovicu.
Geostrateski... Kazu ima n'akav NATO pakt, ti se Amerikanci u njemu pitaju... Ne znam ti ja oko politike
stakasa

#232 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Da pitala sam neke lično ..

Koji su bili djeca prije pada berlinskog zida.

Kazem ti da opisuju tako dirljivo susrete sa bocama orginal američke Cole kao da se radi o bogastvima nekim.

Geografski je u potpunosti nebitno, slozićeš se i to što je oduzeto i dodato.

Zapadnu Njemačku je koštalo ujedinjenje mnogo više nego što su profitirali.

U svojoj su nacionalnoj zemlji i mogu glasati za koga zele. To nije mjerilo " bilo im je dobro pod Rusima"
Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzis :D Nekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
To je par budala i luzera koji placu za Istocnom Njemackom, to je aktuelno samo na jugoslavenskim forumima. Niko normalan o tome ne prica
stakasa

#233 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

dobar osjecaj wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzis :D Nekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije.
Mogu se sutra ti takvi organizovat i osnovat jednu takvu komunisticku zajednicu. Kad se pokaze dobrom pridruzice im se ostatak Njemacke a onda i svijeta
Ali Kemal

#234 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Ali Kemal »

NisamJaOnJE wrote:A to znaci da cete za 5 do 10 godina biti ne samo mnogo malobrojniji nego danas nego i mnogo siromasniji od Bosnjaka. I onda cete znaci jos vise kmecati o majorizaciji. :D

kmeeeeee :lol:
Kakvi su ovo diskutanti :-)
stakasa

#235 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.

Standard je bio razlika kao nebo i zemlja.

Trebalo je to " popeti na noge"

I kod nas ljudi zale za Yugom. Ja je se ne sjećam ali mislim da nijedan takav rezim ne moze biti dobar.

Odmarališta po Jadranu, sindikalna ljetovanja i slične gluposti..

Dobro, mi smo trenutno u neuporedivo losijem polozaju od Nijemaca pa je i logična ponekad zal za tim vremenima.
Da copy/paste post sa jedne druge teme, od covjeka koji je upucen iz prve ruke:

1) Što se tiče mehanike i raznih tehničkih uređaja gledao sam dokumentarac "Planirano zastarijevanje" koji je odlično objasnio kako su razni aparati koje je proizvodila DDR bili izuzetno kvalitetni, neki i sad koriste hladnjake, štednjake i drugo koji rade i preko 30 godina bez kvara. :shock: Kad su zapadni proizvođači pitali svoje susjede u DDR-u zašto prave tako kvalitetne aparate jer ljudi neće kupovati nove stvari, pokretati industriju i tako dizati profit, ovi s istoka su im odgovorili u fazonu "Nama izumiteljima je jedna velika čast da je uređaj kojeg smo proizveli tako kvalitetan i jedva čekamo nastaviti u tom smijeru" tako da te firme nisu slučajno uništene.

2) iako je DDR bila sportska velesila, broj njihovih sportista koji su kasnije nastupali u reprezentacijama ujedinjene Njemačke nije bio proporcionalan sportskim rezultatima koje je DDR unio u zajedničku državu. Matias Zamer je bio jedan od onih rijetkih čija slava nije izblijedila pada berlinskog zida i to nisu mogli ignorisati. Odigrao je 23 utakmice za DDR i 51 za ujedinjenu Njemačku. Postigao je posljednji gol na posljednjoj utakmici prije nego što je DDR reprezentacija otišla u istoriju. Koliko je sport bivšeg DDR-a bio omalovažan poslije 1991 govori podatak da je samo posljednji DDR prvak Hansa iz Roštoka dobila automatsko pravo nastupa u Bundesligi, dok su svi ostali bačeni u drugu ligu.

Ne treba zaboraviti ni ostale DDR sportske legende: Jensa Vajfsloga, Hajke Dreksler, Katrin Krabe...
1) Trabant i Mercedes u pet deka
2) Bili nadopingovani od do.
Svi ti fudbalski klubovi iz Istocne Njemacke su imali 25 godina da dokazu kvalitet ali se je pokazalo da su s pravom izostavljeni iz Bundeslige
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#236 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote: Obrazovane radne snage nema tako sto nema kvalitetnog skolstva a jos manje kvalitetne nadogradnje za vrijeme radnog odnosa. Ne znam kako ocekujes obrazovanu radnu snagu bez ovo dvoje. Nemoj samo sad nabrajat obrazovane iz tvoje okoline - Milan, Joca, Dane... a jes' i Dejan je sa fakultetom. Svakome treba ljekara ali treba bh ljekaru tri cetri godine da stekne pravo rada vani. Medicinske sestre rade samo one najnize poslove. Broj inzinjera koji iz Bosne odu i zaposle se kao inzinjeri (sa inzinjerskom placom, ovo je vazno!!!) negdje na zapadu je trocifren. Sve skupa je to tanko moj Zivojinovicu.
Geostrateski... Kazu ima n'akav NATO pakt, ti se Amerikanci u njemu pitaju... Ne znam ti ja oko politike
A vi ste univerzitetski profesor ili strucnjak za certificiranje obrazovanog sistema i institucija?

Ako jeste, onda mi pojasnite otkud tolika potraznja za kvalifikovanom radnom snagom sa ovih prostora, napose iz BiH. To sto med.sestre rade najnize poslove, nije argument. Zna se da je njihov posao prati usrane guzice, tako je i u Burkini Faso i u Lihtenstajnu. Bukvalno se desava egzodus ovih kadrova prema Evropi, tako da podaci koje ste pausalno iznijeli nemaju neku tezinu.

Ova insinuacija da govorim po primjerima iz svog okruzenja je blijed pokusaj provokacije i necu ga komentarisati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#237 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote: 1) Trabant i Mercedes u pet deka
Svi ti fudbalski klubovi iz Istocne Njemacke su imali 25 godina da dokazu kvalitet ali se je pokazalo da su s pravom izostavljeni iz Bundeslige
:lol: :lol: :lol: s kim ja diskutujem, zanemarite i onaj prethodni odgovor, sve ste vi u pravu. :thumbup:
stakasa

#238 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
:lol: :lol: :lol: s kim ja diskutujem, zanemarite i onaj prethodni odgovor, sve ste vi u pravu. :thumbup:
Najtuznije je sto si ti mlad. Da si 50+ covjek bi te i shvatio. Ali posto si mlad sve to dobija tragicne obrise
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#239 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Najtuznije je sto si ti mlad. Da si 50+ covjek bi te i shvatio. Ali posto si mlad sve to dobija tragicne obrise
Dovidjenja i svako dobro :thumbup: :bih:
Ali Kemal

#240 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Ali Kemal »

Sustinski i najveci neprijatelj Bosne i Hercegovine nije EU, nego je religija. Religija je uzrok svih sukoba u Bosni, a i sire.
Sve zaracene strane su bile razlicitih religijskih skupina, a jos uvijek religija igra ogromnu ulogu u politickom zivotu.
Bez drzavnog distanciranja od klera nema sanse da se bilo sta sustinski promijeni.
EU je jedini spas za gradjane ili raspad.
hizo ramidovic

#241 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by hizo ramidovic »

i jope iste zalopojke:
1. drugi nas ne vole, europa nas mrzi.
2. sta god mi hocemo oni nam ne daju.
3. mi znamo kako ali nas neko drugi koci i ne da nam naprijed
4. ...(nastaviti niz)...
bogumila

#242 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by bogumila »

drzave postoje da bi "zelile dobro" sebi a ne drugim drzavama. tako i eu. sve dok nas zovu, znaci trebamo im. to sto palamude da ne treba eu nas nego mi njih, to je bullsh*t. ni turska nam ne pomaze sto zeli dobro nama nego sebi siri uticaj. rusija srbima isto. mi ko drzava trebamo sjest i uporedit ciji veliki interesi su najslicniji nasem malom interesu. za mene to nije evropska unija. nikad.
stakasa

#243 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
Pa svaki ti je odgovor demagoski. Bila je tema o aerodromu gdje ni na jedno pitanje nisi odgovorio
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#244 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa svaki ti je odgovor demagoski. Bila je tema o aerodromu gdje ni na jedno pitanje nisi odgovorio
Nek ste mi vi rekli :D poredite trabanta sa mercedesom kao argument, pa de uporedite ga sa automobilima iste klase i najmjene. Sportske rezultate pripisujete dopingu, a vjerovatno ne znate da su Carl Seitz sociva DDR proizvod...Uostalom ko ste vi da mene procjenjujete? Iznosite svoje stavove i pustite druge da rade isto, bez popovanja! Jel posteno?
stakasa

#245 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Nek ste mi vi rekli :D poredite trabanta sa mercedesom kao argument, pa de uporedite ga sa automobilima iste klase i najmjene. Sportske rezultate pripisujete dopingu, a vjerovatno ne znate da su Carl Seitz sociva DDR proizvod...Uostalom ko ste vi da mene procjenjujete? Iznosite svoje stavove i pustite druge da rade isto, bez popovanja! Jel posteno?
O Seitz, kako je tamo. Imas li kakav link sa jutjuba, dokumentarac neki
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#246 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:[
Dosadno u Svedskoj? Zima ali standard jebiga :D
stakasa

#247 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:[
Dosadno u Svedskoj? Zima ali standard jebiga :D
A kakva su to Seitz sociva, ima li to i sad? Evo mi gugl ne izbacuje. Gledo sam doduse onu Jenu uzivo, da nisu to ti
reis1

#248 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

Jedan primjer, giganti za nase pojmove kao sto su Seat, Skoda, Rover, Lambourghini, Audi... su morali kleknuti i dati velikom babi VW koncernu da ih kupi. To je samo jedan primjer kako stvari funkcioniraju danas, a na tisuTsche je takvih primjera. Da bismo mi mogli postati kmetovi velikih, znaci mi smo toliko na dnu da se i kmetstvo moze smatrati napretkom, moramo postati stabilni dio politicko-pravno-ekonomskog sistema EU. Tako stvari stoje.

Drugi put jeste, ovo sto se mi medjusobno svadjamo iz naseg idiotizma, da se to iskoristi kao neka komparativna prednost koja bi mogla biti zanimljiva na globalnom nivou, da umjesto svadje, iskoristimo nase razlicitosti kao nesto pozeljno. Ono kako su Svicarci uradili prije 200-300 godina. Tad bismo mozda mogli i glumiti neku nasu... neko nase...

Jer ako se malo bolje analizira, Svica ni nema neke resursne komparativne bazne prednosti u odnosu na BiH, ali ima ljude koji su imali malo mozga. Ne puno, malo je dovoljno.
sinuhe

#249 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by sinuhe »

Dobro se BiH jos i drzi ako joj je neprijatelj EU. :D
reis1

#250 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

bogumila wrote:drzave postoje da bi "zelile dobro" sebi a ne drugim drzavama. tako i eu. sve dok nas zovu, znaci trebamo im. to sto palamude da ne treba eu nas nego mi njih, to je bullsh*t. ni turska nam ne pomaze sto zeli dobro nama nego sebi siri uticaj. rusija srbima isto. mi ko drzava trebamo sjest i uporedit ciji veliki interesi su najslicniji nasem malom interesu. za mene to nije evropska unija. nikad.

Hjoooo brate...

Ako iko EU ne treba, znaci ono bas bas bas, ali bas, nista od tog nemaju, to je BiH. Nismo im potrebni ni geografski, ni financijski, ni prometno, ni resursno, ni tehnoloski, ni demografski, ni... ama bas nema nista zbog radi cega bi mi EU trebali.

To je isto ko kad bi rekao slonu treba mrav, da bi se potakmicio sa drugim slonom.
Post Reply