Obzirom da smo mi geografski centar Svijeta/a neki kazu i supak Svijeta koji ne pripada ni lijevoj ni desnoj, ni gornjoj ni donjoj polulopti, to je ustvari jedina nasa komparativna prednost, globalno gledajuci:

Zanimljivo , što se više ide od centra ka krajevima sve je manje iscjepkano i sve je više velikih državareis1 wrote:Ma realno govoreci, da mi stanovnici BiH nismo toliko glupi, pri cemu kao fakt mogu reci da su minder Bosnjani glupi, skutorski Hrvati gluplji, a sumski Srbi najgluplji, Svicarska bi za nas bila pickin dim!
Obzirom da smo mi geografski centar Svijeta/a neki kazu i supak Svijeta koji ne pripada ni lijevoj ni desnoj, ni gornjoj ni donjoj polulopti, to je ustvari jedina nasa komparativna prednost, globalno gledajuci:
Obrazovane radne snage nema tako sto nema kvalitetnog skolstva a jos manje kvalitetne nadogradnje za vrijeme radnog odnosa. Ne znam kako ocekujes obrazovanu radnu snagu bez ovo dvoje. Nemoj samo sad nabrajat obrazovane iz tvoje okoline - Milan, Joca, Dane... a jes' i Dejan je sa fakultetom. Svakome treba ljekara ali treba bh ljekaru tri cetri godine da stekne pravo rada vani. Medicinske sestre rade samo one najnize poslove. Broj inzinjera koji iz Bosne odu i zaposle se kao inzinjeri (sa inzinjerskom placom, ovo je vazno!!!) negdje na zapadu je trocifren. Sve skupa je to tanko moj Zivojinovicu._BataZiv_0809 wrote:Rudnici u BiH nisu isplativi zato sto se nije ulagalo u modernizaciju, a ne zato sto nema rude. Nalazista uglja su ogromna, za ostale rude ne znam tacno, ali mogu potraziti na google. Hidropotencijal nije ikoristen ni 20%.stakasa wrote: Rudna bogatstva - koliko su rudnici u BiH isplativi? Prije rata je to tanko bilo, oko rudnika se je vrtio samo ko je morao i nije imao druge alternative. I koje rude postoje u Bosni? Sve ovo pitam jer ne znam. Interesuje me ima li u tome para.
Rijecni potencijala je iskoristen do maksimuma. Nazalost. Niko nije pitao kolike su cjene unistenja rjecnih tokova. A te struje nema toliko da bi se moglo izvozit mimo Hrvatske i Srbije. To je lokalno. EU nema nikakve koristi od toga. Ili tanke.
Radna snaga niti je obrazovana niti jeftina. Relativno obrazovana i relativno jeftina je bila u SRBiH. A ni tad nesto posebno.
Kakav geostrateski polozaj, za sta, sta ima u BiH a nema u nekoj drugoj zemlji. Geostrateski polozaj je dobar utoliko sto je blizu EU i oni ne zele probleme u svom komsiluku. Nista vise
Kako nema obrazovane radne snage? Pa znas li ti koliko se godisnje ovdje odskoluje medicinskih sestara, inzinjera, ljekara (govorim o trazenim zanimanjima) koje drzave EU privlace raznoraznim programima?
Geostrateski polozaj-medju kljucnim drzavama za ulazak u NATO i marginalizovanje Rusije na ovom prostoru.
To je par budala i luzera koji placu za Istocnom Njemackom, to je aktuelno samo na jugoslavenskim forumima. Niko normalan o tome ne prica_BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisSaraFina wrote: Da pitala sam neke lično ..
Koji su bili djeca prije pada berlinskog zida.
Kazem ti da opisuju tako dirljivo susrete sa bocama orginal američke Cole kao da se radi o bogastvima nekim.
Geografski je u potpunosti nebitno, slozićeš se i to što je oduzeto i dodato.
Zapadnu Njemačku je koštalo ujedinjenje mnogo više nego što su profitirali.
U svojoj su nacionalnoj zemlji i mogu glasati za koga zele. To nije mjerilo " bilo im je dobro pod Rusima"Nekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Mogu se sutra ti takvi organizovat i osnovat jednu takvu komunisticku zajednicu. Kad se pokaze dobrom pridruzice im se ostatak Njemacke a onda i svijetadobar osjecaj wrote:Ja saradjujem s mnogo ljudi iz bivseg DDR-a koji zale za mnogim stvarima koje su im bile dostupne/nametnute u tom sistemu. Nakon eksperimenta kojem su bili izlozeni podjelom zemlje, netrpeljivost koja postoji izmedju njih i ljudi iz zapadnog dijela zemlje nije nista manja od ovih netrpeljivosti kod nas na relaciji FBiH:RS. Ljudi zale za organizovanom ekonomijom (bez brige koliko je to bilo nerealno i usiljeno), zale za sigurnim zivotarenjem, obaveznim ucescem u sportskim i raznim drustvenim aktivnostima i brojnim sitnicama kojima je bio regulisan zivot prosjecnih ljudi dok se nisu bunili i zeljeli nesto drugacije._BataZiv_0809 wrote:Pricao sam ja sa nekima koji su bili vise nego punoljetni kad je zid pao, pa placu za Istocnom Njemackom. Sve je s kim se druzisNekima je san boca coca cole, nekome siguran posao i stan, sve je do licne percepcije.
Kakvi su ovo diskutantiNisamJaOnJE wrote:A to znaci da cete za 5 do 10 godina biti ne samo mnogo malobrojniji nego danas nego i mnogo siromasniji od Bosnjaka. I onda cete znaci jos vise kmecati o majorizaciji.![]()
kmeeeeee
1) Trabant i Mercedes u pet deka_BataZiv_0809 wrote:Da copy/paste post sa jedne druge teme, od covjeka koji je upucen iz prve ruke:SaraFina wrote: Zapadni dio Njemačke ima neki omalovazavajući stav prema njima. Osjećaju se zakinuti jer je ujedinjenje koštalo mnogo Njemačku u ekonomskom smislu.
Standard je bio razlika kao nebo i zemlja.
Trebalo je to " popeti na noge"
I kod nas ljudi zale za Yugom. Ja je se ne sjećam ali mislim da nijedan takav rezim ne moze biti dobar.
Odmarališta po Jadranu, sindikalna ljetovanja i slične gluposti..
Dobro, mi smo trenutno u neuporedivo losijem polozaju od Nijemaca pa je i logična ponekad zal za tim vremenima.
1) Što se tiče mehanike i raznih tehničkih uređaja gledao sam dokumentarac "Planirano zastarijevanje" koji je odlično objasnio kako su razni aparati koje je proizvodila DDR bili izuzetno kvalitetni, neki i sad koriste hladnjake, štednjake i drugo koji rade i preko 30 godina bez kvara.Kad su zapadni proizvođači pitali svoje susjede u DDR-u zašto prave tako kvalitetne aparate jer ljudi neće kupovati nove stvari, pokretati industriju i tako dizati profit, ovi s istoka su im odgovorili u fazonu "Nama izumiteljima je jedna velika čast da je uređaj kojeg smo proizveli tako kvalitetan i jedva čekamo nastaviti u tom smijeru" tako da te firme nisu slučajno uništene.
2) iako je DDR bila sportska velesila, broj njihovih sportista koji su kasnije nastupali u reprezentacijama ujedinjene Njemačke nije bio proporcionalan sportskim rezultatima koje je DDR unio u zajedničku državu. Matias Zamer je bio jedan od onih rijetkih čija slava nije izblijedila pada berlinskog zida i to nisu mogli ignorisati. Odigrao je 23 utakmice za DDR i 51 za ujedinjenu Njemačku. Postigao je posljednji gol na posljednjoj utakmici prije nego što je DDR reprezentacija otišla u istoriju. Koliko je sport bivšeg DDR-a bio omalovažan poslije 1991 govori podatak da je samo posljednji DDR prvak Hansa iz Roštoka dobila automatsko pravo nastupa u Bundesligi, dok su svi ostali bačeni u drugu ligu.
Ne treba zaboraviti ni ostale DDR sportske legende: Jensa Vajfsloga, Hajke Dreksler, Katrin Krabe...
A vi ste univerzitetski profesor ili strucnjak za certificiranje obrazovanog sistema i institucija?stakasa wrote: Obrazovane radne snage nema tako sto nema kvalitetnog skolstva a jos manje kvalitetne nadogradnje za vrijeme radnog odnosa. Ne znam kako ocekujes obrazovanu radnu snagu bez ovo dvoje. Nemoj samo sad nabrajat obrazovane iz tvoje okoline - Milan, Joca, Dane... a jes' i Dejan je sa fakultetom. Svakome treba ljekara ali treba bh ljekaru tri cetri godine da stekne pravo rada vani. Medicinske sestre rade samo one najnize poslove. Broj inzinjera koji iz Bosne odu i zaposle se kao inzinjeri (sa inzinjerskom placom, ovo je vazno!!!) negdje na zapadu je trocifren. Sve skupa je to tanko moj Zivojinovicu.
Geostrateski... Kazu ima n'akav NATO pakt, ti se Amerikanci u njemu pitaju... Ne znam ti ja oko politike
stakasa wrote: 1) Trabant i Mercedes u pet deka
2) Bili nadopingovani od do.
Svi ti fudbalski klubovi iz Istocne Njemacke su imali 25 godina da dokazu kvalitet ali se je pokazalo da su s pravom izostavljeni iz Bundeslige
Najtuznije je sto si ti mlad. Da si 50+ covjek bi te i shvatio. Ali posto si mlad sve to dobija tragicne obrise_BataZiv_0809 wrote:stakasa wrote: 1) Trabant i Mercedes u pet deka
Svi ti fudbalski klubovi iz Istocne Njemacke su imali 25 godina da dokazu kvalitet ali se je pokazalo da su s pravom izostavljeni iz Bundeslige![]()
![]()
s kim ja diskutujem, zanemarite i onaj prethodni odgovor, sve ste vi u pravu.
Dovidjenja i svako dobrostakasa wrote:Najtuznije je sto si ti mlad. Da si 50+ covjek bi te i shvatio. Ali posto si mlad sve to dobija tragicne obrise_BataZiv_0809 wrote:stakasa wrote: 1) Trabant i Mercedes u pet deka
Svi ti fudbalski klubovi iz Istocne Njemacke su imali 25 godina da dokazu kvalitet ali se je pokazalo da su s pravom izostavljeni iz Bundeslige![]()
![]()
s kim ja diskutujem, zanemarite i onaj prethodni odgovor, sve ste vi u pravu.
Pa svaki ti je odgovor demagoski. Bila je tema o aerodromu gdje ni na jedno pitanje nisi odgovorio_BataZiv_0809 wrote:
Dovidjenja i svako dobro![]()
Nek ste mi vi reklistakasa wrote:Pa svaki ti je odgovor demagoski. Bila je tema o aerodromu gdje ni na jedno pitanje nisi odgovorio_BataZiv_0809 wrote:
O Seitz, kako je tamo. Imas li kakav link sa jutjuba, dokumentarac neki_BataZiv_0809 wrote:Nek ste mi vi reklistakasa wrote:Pa svaki ti je odgovor demagoski. Bila je tema o aerodromu gdje ni na jedno pitanje nisi odgovorio_BataZiv_0809 wrote:
poredite trabanta sa mercedesom kao argument, pa de uporedite ga sa automobilima iste klase i najmjene. Sportske rezultate pripisujete dopingu, a vjerovatno ne znate da su Carl Seitz sociva DDR proizvod...Uostalom ko ste vi da mene procjenjujete? Iznosite svoje stavove i pustite druge da rade isto, bez popovanja! Jel posteno?
Dosadno u Svedskoj? Zima ali standard jebigastakasa wrote:[
O Seitz, kako je tamo. Imas li kakav link sa jutjuba, dokumentarac neki
A kakva su to Seitz sociva, ima li to i sad? Evo mi gugl ne izbacuje. Gledo sam doduse onu Jenu uzivo, da nisu to ti_BataZiv_0809 wrote:Dosadno u Svedskoj? Zima ali standard jebigastakasa wrote:[
O Seitz, kako je tamo. Imas li kakav link sa jutjuba, dokumentarac neki
bogumila wrote:drzave postoje da bi "zelile dobro" sebi a ne drugim drzavama. tako i eu. sve dok nas zovu, znaci trebamo im. to sto palamude da ne treba eu nas nego mi njih, to je bullsh*t. ni turska nam ne pomaze sto zeli dobro nama nego sebi siri uticaj. rusija srbima isto. mi ko drzava trebamo sjest i uporedit ciji veliki interesi su najslicniji nasem malom interesu. za mene to nije evropska unija. nikad.