Styling wrote: ↑22/02/2024 10:23
Hakiz wrote: ↑21/02/2024 14:38
No Mind wrote: ↑21/02/2024 14:24
A meni bogami nije isto kao pod SDA, barem lokalno ne.
Odlično.
I zato ti reaguješ na osnovu svog iskustva, ne mog. Ja reagujem na osnovu mog iskustva, ne tvog. Tuđa iskustva me ne interesuju kada procjenjujem i na osnovu te procjene pišem ovdje.
Stvar je u tome da, kada se piše na forumu, svako hože svoje da predstavi kao jedinicu mjere. Ako misli mda je trojka odlična, onda to moraju svi mislit, to mi je razlog da pišem. Ako misli mda ne valja, isto, pišem da svima "uguram u glavu" da ne valja. Sredine nema, zbog toga što svi reagujemo na osnovu individualnig iskustava. Čak i oni koji se hvališu da donose racionalne, dobro informisane ocjene, donose ih na osnovu svog iskustva. Kada bi im se životna situacija naglo promijenila nagore ili nabolje, promijenili bi priču.
Ostavljam po strani one koji pišu oanko kako im poslodavac kaže da pišu.
Nema objektivnog pisanja na forumu.
Pa, onda, da li trojka valja ili ne valja, to je pitanje? Odgovor je: Kako kome.
Ja bih, recimo, mogla reci da se meni licno na lokalnom nivou u zivotu nije nista promijenilo dolaskom Trojke. Ne koristim javni prevoz, mogla bih reci da me bas briga za nove tramvaje i prugu. Nisam trudnica niti imam takvih u blizoj familiji, pa bih mogla reci da me bas briga za porodiljske naknade. Ne spadam u kategoriju mladih, pa bih mogla reci da me ne interesuje subvencija za stanove. Rijesila sam davno kreditom stambeno pitanje, pa bih mogla reci da me ne interesuju subvencije i stanovi za boracku populaciju. Nemam djece u vrticu, pa bih mogla reci da me ne interesuje subvencija za vrtice. Nemam djece na skolovanju pa bih mogla reci da me ne interesuju stipendije koje se dijele djacima i besplatne knjige. Radim za poslodavca koji ne moze podijeliti pomoc koju je odobrila Federacija, pa bih mogla reci da za to nisam zainteresovana, itd., itd.
Razlog sto me sve ovo interesuje, iako me licno ne dotice, a vecina ovoga se finansira iz poreza koje ja placam, je sto ja kao drustveno bice zelim da zivim u drustvu gdje su ljudi koliko-toliko zadovoljni onim sto drzava cini za njih pa su sretniji i raspolozeniji, sto utice i na moje raspolozenje. Ja reagujem na osnovu iskustava svih ljudi oko mene. Nisam ucahurena u svoj mikro svijet i iskljucena od okolnih desavanja. Tako ne mozemo posmatrati ni svijet oko sebe ni drzavu.
Istina.
Samo, čovjek se upita, kada će ta društvenost njegovog bića početi donositi korist i njemu, ne stalno drugima.
Eto, nemam problem sa tim da budem zadovoljan onime šta država čini nekome, ako i taj neko ima razlog da bude zadovoljan vidjevši kako se država brine o meni. Ali to ne ide tako, uglavnom su isti ljudi zadovoljni time šta država čini drugima, dok drugi nemaju razloga za zadovoljstvo onime šta država čini ovim prvim.
U stvari, možda ovi drugi i imaju razlog za zadovoljstvo upravo zato što država ništa ne čini ovima prvima?
U prevodu, daj više para, inflacija je, a stalno se hvališe povećanim prikupljanjem poreza, dakle ima se da se da