Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Hakiz

#21776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

No Mind wrote: 21/02/2024 13:53
Hakiz wrote: 21/02/2024 13:44

A to šta si napisao bi značilo da ako nisu bili naivni, a nisu, barem Konaković koji je školovan SDA kadar i zna sve šta se znati treba, a i Nikšić nije od juče, onda su zbog stvari koje si napisao znali da nema od boljitka ništa i da su nas naprosto lagali.

Pa su i za to krivi.
Ponasanje druge dvije strane sa apsolutnom sigurnošću niko nije mogao predvidjeti. Ali jeste moglo se očekivati, ipak moralo se i pokušati, bitno je da se jos jednom pokazalo sta i ko je uzrok problema funkcioniranja države. Ostalo stvarno nije do pro-BiH strane.
Nije se moglo predvidjeti? Stvarno? Imali su informacije da Dodik i Čović samo čekaju njih da se okrenu za 180 stepeni? Hajde, de.

Da su ostali samo na borbi protiv kriminala SDA bilo bi sve OK.

Ali, jok. Bolje sutra za BiH uz HDZ i SNSD, to su nam takođe obećali. Pa, ko ih je vukao za jezik. Sami pali, sami se ubili.

Ma, meni svejedno. Invalidnina mi je ostala na nivou iz barem 2006, ako ne i ranijem. Neka ih hvale ove porodilje, mladi sa novim stanovima i ovi što se puno voze tramvajem. Meni invalidnina ne dozvoljava da kupim rezervnu gumu za bicikl, kamoli kartu za ovaj novi rekonstruisani tramvaj.

Meni isto kao pod SDA.

Eh, da. Ako nas uvedu u EU (za 35-40 godina pod pretpostavkom da nam EU kaže da je mart ispunjen), predviđam oko 3 mjeseca do pokupljenja struje za 500 %. Itd.

A plate? E, to će tržište i poslodavci da odluče. Kao i penzije itd. Rast penzija 5 % svake prestupne godine.
Last edited by Hakiz on 21/02/2024 14:06, edited 1 time in total.
Jordan1961

#21777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

Login77777 wrote: 21/02/2024 08:43
Jordan1961 wrote: 21/02/2024 08:16 Pa Novalija ti otvoreno kaze da, bez obzira sto nemaju niti jednu presudu bilo kakvog suda iza svojih zahtjeva, samo zato sto ih podrzava HDZ, HNS ima mogucnost da zahtjeva od Trojke da im svaku zelju ispuni jer nam u protivnom "mogu zagorcati zivot" na putu za EU (upitnom i dalekom).
Evo da testiramo sada i tu tezu.
Jos su samo dva zakona ostala da formalno ispunimo uvjete za otvaranje pregovora. Tehnicke izmjene IZ moze napraviti OHR tj. VP.
I to bi bilo to. Zatim slijedi sveobuhvatna Ustavna reforma i implementiranje sudskih presuda. Tek ce tu biti show.
A sta misle izbaciti Trojku i onda? Mogu samo uzeti SDA i njima kao mrski DF.
I sta onda? Ide takozvano „legitimno predstavljanje“?
Malo naivno je to.
Takozvano „legitimno predstavljanje“ je tu samo da mogu pricu voditi na to pitanje.
Vlast je tu, odgovornost nema a plata redovna.
Mene samo zanima da se usvoje jos dva preostala zakona. To je u interesu svima. Ako cemo posteno.
No SNS(H)D(Z) bi jos nesto da usicari pride al' da nista ne daju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 21/02/2024 14:01
Chmoljo wrote: 21/02/2024 13:56 šta im je drugo ostalo? po meni ovo nije kockanje, nego jedini mogući potez ako žele ponoviti mandat.

nemaju narativ koji ih automatski drži u vlasti - SDFA su na to pretplaćeni. mogu samo nešto mijenjati. teže je, ali jedina opcija.

APP, a ako ne, nemaju šta ni izgubiti realno. jedino bi bilo gore da nisu ni pokušali.
Mozda ce ako propadnu ova nastojanja oko EU uspjeti da razbiju narative na kojima se jase. Vidjecemo na lokalnim izborima koje ce opet biti oko velikih umjesto lokalnih tema.

Ne vidim da taj odmak od sdfa narativa spasioca naroda i nacije je dobar put. Jer na tome i nisu dobili izbore. Dobili su izbore na borbi protiv kriminala i korupcije.

Ova sutnja je vise izgleda da ne bi uzbudila "vanjske partnere" koji ipak vole "ideoloske razlike"
nemam ja ništa protiv narativa. posebno iz razloga što nam je svima jasno da je zemlja još uvijek ugrožena i niko od nas nije siguran ili ima pretpostavku kako će budućnost izgledati u narednih 20-25 godina.

međutim, jahati na tome, a ne raditi ništa, to mi je smrtni grijeh.

što se tiče kriminala i korupcije, ovo sa Fadilom je bilo malo otrežnjujuće. ako Avaz ne šupljira i ako se zaista identifikuju ubice Dženana Memića, to bi im neočekivano mnogo pomoglo u kampanji. pao je i Hadžibajrić.

da se razumijemo, ne mislim da je to sve rezultat pritiska Kifle ili Nikšića. pritisnuo je zna se ko, ali sa očitom namjerom da se pomakne iz gliba u koji smo upali. koliko daleko ćemo voziti... ostaje da se vidi.
Jordan1961

#21779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

Styling wrote: 21/02/2024 09:44
Jordan1961 wrote: 21/02/2024 08:16 Pa Novalija ti otvoreno kaze da, bez obzira sto nemaju niti jednu presudu bilo kakvog suda iza svojih zahtjeva, samo zato sto ih podrzava HDZ, HNS ima mogucnost da zahtjeva od Trojke da im svaku zelju ispuni jer nam u protivnom "mogu zagorcati zivot" na putu za EU (upitnom i dalekom).
Jos su samo dva zakona ostala da formalno ispunimo uvjete za otvaranje pregovora. Tehnicke izmjene IZ moze napraviti OHR tj. VP.
I to bi bilo to. Zatim slijedi sveobuhvatna Ustavna reforma i implementiranje sudskih presuda. Tek ce tu biti show.
Bujrum neka probaju. Covic je vec na crnoj listi. Nije toliko jak kao Mile u entitetu i bez njega se moze. Vec su se pocele osamostaljivati odredjene grupe iz HDZ-a. Mogao bi Covke na narednim izborima dozivjeti debakl.
Treba docekati naredne izbore. Sve je to na dugom stapu.
Sada je prilika svima za jos dva zakona pa da se vidi gdje smo sa EU.
Svima je to u interestu. Nista spektakularno ali u BiH je i puzev korak leopardov skok.
No Mind

#21780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by No Mind »

Hakiz wrote: 21/02/2024 14:03
No Mind wrote: 21/02/2024 13:53
Hakiz wrote: 21/02/2024 13:44

A to šta si napisao bi značilo da ako nisu bili naivni, a nisu, barem Konaković koji je školovan SDA kadar i zna sve šta se znati treba, a i Nikšić nije od juče, onda su zbog stvari koje si napisao znali da nema od boljitka ništa i da su nas naprosto lagali.

Pa su i za to krivi.
Ponasanje druge dvije strane sa apsolutnom sigurnošću niko nije mogao predvidjeti. Ali jeste moglo se očekivati, ipak moralo se i pokušati, bitno je da se jos jednom pokazalo sta i ko je uzrok problema funkcioniranja države. Ostalo stvarno nije do pro-BiH strane.
Nije se moglo predvidjeti? Stvarno? Imali su informacije da Dodik i Čović samo čekaju njih da se okrenu za 180 stepeni? Hajde, de.

Da su ostali samo na borbi protiv kriminala SDA bilo bi sve OK.

Ali, jok. Bolje sutra za BiH uz HDZ i SNSD, to su nam takođe obećali. Pa, ko ih je vukao za jezik. Sami pali, sami se ubili.

Ma, meni svejedno. Invalidnina mi je ostala na nivou iz barem 2006, ako ne i ranijem. Neka ih hvale ove porodilje, mladi sa novim stanovima i ovi što se puno voze tramvajem. Meni invalidnina ne dozvoljava da kupim rezervnu gumu za bicikl, kamoli kartu za ovaj novi rekonstruisani tramvaj.

Meni isto kao pod SDA.

Eh, da. Ako nas uvedu u EU (za 35-40 godina pod pretpostavkom da nam EU kaže da je mart ispunjen), predviđam oko 3 mjeseca do pokupljenja struje za 500 %. Itd.

A plate? E, to će tržište i poslodavci da odluče. Kao i penzije itd. Rast penzija 5 % svake prestupne godine.
Ja tu stvarno ne vidim nikakav problem, i napisao sam da se sve to moglo očekivati od druge dvije strane a moglo se nadati da ce razum preovladati.... Sad sta je trojka trebala, da pricaju da ne mogu nista napraviti i da ce sve biti kao u zadnjih 30 godina?

Eh sad mozda je nekone problem sto SDA ovog puta nije dio vlasti, alo to je vec drugi par opanaka...
No Mind

#21781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by No Mind »

A meni bogami nije isto kao pod SDA, barem lokalno ne.
Novak20

#21782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 14:02
Novak20 wrote: 21/02/2024 12:52 Pa u redu je i ovo boldirano reći na samom startu formiranja koalicije i ne zavlačiti nikoga frazom "nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima".

Ovako sad Hrvati barem definitivno znaju da se nemaju čemu nadati i da se ponavlja Bakirova priča o glumatanju pregovora i za.ebu.

Što bi rekli, izašli su nipovci iz SDA ali SDA nije izašao iz njih.
Koalicija se ne zove HDZ way or highway.

Niko nikada nije potpisao dogovor po kojem je samo cilj ispuniti želje HDZ-a, a da Trojka ne dobije ništa u svemu tome.

Jeste, nije u redu da Bošnjaci Hrvatima. Apsolutno je ustavno, ali nije uredu. Ako misliš da je to znak slabosti i očaja ove strane, rezultat pritiska HDZ-a, jako se varaš.

Trojka samo demonstrira želju da se problemi riješe, HDZ samo zanima njihova pozicija, uz apsolutnu kurcoboliju za sve ostalo. Ne možeš uživati u 100% vlasti a biti odgovoran samo za onoliko koliko ti je ćeif.

Ono što zaboravljaš, a dio je dogovora je, nije u redu da Hrvati i Srbi Bošnjacima:

Sprječavaju da se kandiduju na raznim nivoima: ovo rješavaju presude ESLJP.

Nema tu nikakvog glumatanja, nego poštivanje dogovorenog. Ovo čak insistira i MZ i tu nema nikakve dileme. Rješenje je samo moguće kao sveobuhvatne izmjene Ustava.

A HDZ pokušava da prevari i na foru dobije samo ono što njima odgovara, i da time samo ojačaju svoju poziciju i još više obesprave Bošnjake. Sam si naveo da će HDZ blokirati sve i čekati Trumpa.

Ako se iko ponaša po starom principu je HDZ. Lažu i podmeću stenograme, prijete blokadama, ucjenjuju...

Taj scenarij nema šanse, pogotovo jer je cijela MZ protiv. Osim Rusije, naravno.

I to je samo početak.

Odmah da ti najavim. Za par godina, na pragu EU, bosanski jezik će morati biti ravnopravan u cijeloj BiH, broj zaposlenih u državnim institucijama i firmama će odražavati stanje na popisu, a domovi naroda će u cijeloj BiH štititi prava konstitutivnih naroda, sa jasno definirane liste bez mogućnosti zloupotrebe.
Svako slavljenje zločinaca poput književne večeri od neku noć će biti procesuirano.

Navikavaj se, welcome to EU.
Ne brini. Lako bih se navikao na kuću od čokolade i prozore od marmelade.

Bojim se samo da je nadrealna i nerealna za razliku od demagogije koju prosipaš.
Hakiz

#21783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

No Mind wrote: 21/02/2024 14:24 A meni bogami nije isto kao pod SDA, barem lokalno ne.
Odlično.

I zato ti reaguješ na osnovu svog iskustva, ne mog. Ja reagujem na osnovu mog iskustva, ne tvog. Tuđa iskustva me ne interesuju kada procjenjujem i na osnovu te procjene pišem ovdje.

Stvar je u tome da, kada se piše na forumu, svako hože svoje da predstavi kao jedinicu mjere. Ako misli mda je trojka odlična, onda to moraju svi mislit, to mi je razlog da pišem. Ako misli mda ne valja, isto, pišem da svima "uguram u glavu" da ne valja. Sredine nema, zbog toga što svi reagujemo na osnovu individualnig iskustava. Čak i oni koji se hvališu da donose racionalne, dobro informisane ocjene, donose ih na osnovu svog iskustva. Kada bi im se životna situacija naglo promijenila nagore ili nabolje, promijenili bi priču.

Ostavljam po strani one koji pišu oanko kako im poslodavac kaže da pišu.

Nema objektivnog pisanja na forumu.

Pa, onda, da li trojka valja ili ne valja, to je pitanje? Odgovor je: Kako kome.
No Mind

#21784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by No Mind »

Hakiz wrote: 21/02/2024 14:38
No Mind wrote: 21/02/2024 14:24 A meni bogami nije isto kao pod SDA, barem lokalno ne.
Odlično.

I zato ti reaguješ na osnovu svog iskustva, ne mog. Ja reagujem na osnovu mog iskustva, ne tvog. Tuđa iskustva me ne interesuju kada procjenjujem i na osnovu te procjene pišem ovdje.

Stvar je u tome da, kada se piše na forumu, svako hože svoje da predstavi kao jedinicu mjere. Ako misli mda je trojka odlična, onda to moraju svi mislit, to mi je razlog da pišem. Ako misli mda ne valja, isto, pišem da svima "uguram u glavu" da ne valja. Sredine nema, zbog toga što svi reagujemo na osnovu individualnig iskustava. Čak i oni koji se hvališu da donose racionalne, dobro informisane ocjene, donose ih na osnovu svog iskustva. Kada bi im se životna situacija naglo promijenila nagore ili nabolje, promijenili bi priču.

Ostavljam po strani one koji pišu oanko kako im poslodavac kaže da pišu.

Nema objektivnog pisanja na forumu.

Pa, onda, da li trojka valja ili ne valja, to je pitanje? Odgovor je: Kako kome.
Nek ljudi sami za sebe prosude... Svaka promjena poslje 30 godina istog iskustva je po meni dobra. Cisto da ovi koji su nas jahali malo sjasu i da vide da nisu neprikosnoveni i da bi se dobila vlast, treba dobro da se zasucu rukuavi. Da se promjeni modus operandi, da se obracuna sa korupcijom u vlastitim redovima, da se promijeni vodstvo ako se sa istim ne moze naprijed. SDA nije do sada pokazala da ima snage za takvu reformu.
DonieBrasco

#21785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/von-der-leyen-zelim-raditi-s-onima-koji-brane-vrijednosti-eu-od-putinovih-prijatelja/240221093

Super je sto gospođa ne zna sta se desava u BiH, gdje je nedavno bila.
giovanni008

#21786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by giovanni008 »

Sta ovaj Chetnik radu u SA?

Covjek koji dolazi na neustavne dane rs 9. januara da im uvelica proslavu i provociranja.

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/sasa-matic-prosetao-je-bascarsijom-i-druzio-se-s-fanovima-kod-sebilja/240221084
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#21787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by laserShow »

pa vidis da ti pise. Druzio se s fanovima kod sebilje.
dr_Evil

#21788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Covik piva, ja nisam u zivotu nesto lose cuo od njega da bi ga se proglasil pocetnikom. Ohladite malo.

I Ciro je htio da vodi reprezentaciju RS-a.

Nego da ga upitamo bili pIvo za dan nezavisnosti BIH-a, cisto da provjerimo jel pocetnik ili su mu zeni samo pare drage?

Ponekad neko voli vise pare nego ideale. Sto ne znaci da bi bio spreman nekoga ubiti ili promovirati mrznju i ubijanje. Iskali ste kapitalizam i zlatne kasike, evo ih!
n+1

#21789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by n+1 »

Politička retorika u BiH.

Kad je političaru krivo što ne može dobiti poziciju: Lično ću potpisati krivičnu prijavu!

Kad se pere od odgovornosti: Nek' tužilaštva rade svoj posao.
Login77777

#21790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Login77777 »

JohnnyS wrote: 21/02/2024 12:13
A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 10:24
Novak20 wrote: 21/02/2024 10:11 Hoće li RS prihvatiti te izmjene ili će se držati principa da je ovaj VP turist bez moći na prostoru entiteta RS ?

Osim toga, trenutna postava zakonodavne vlasti srpske i hrvatske politike ima kapacitet za pregovaranje i usvajanje dogovorenih izmjena ustava BiH.

Veliko je pitanje ima li to isto bošnjačka politika. Ja mislim da nema osim ako se maksimalno ne ispune unitaristički zahtjevi, a neće sigurno
Prijatelju, topao savjet.

Ako želiš da živiš u BiH, prihvati činjenicu koja se ne može izbjeći.

ProBiH stanovnici u BiH su većina sa oko 60% populacije i 70% ekonomske aktivnosti.

Trenutni debalans na njihovu štetu je anomalija koja će kad tad biti ispravljena.

Nema tog izbornog zakona koji to može spriječiti, niti koalicija Dodik-Čović može da to spriječi.
Naivan si ako misliš da je moguća dugoročna stabilnost tako što će manjina oličena u toj koaliciji kontrolirati ovu većinu.

Danas postoji šansa da se to riješi civilizirano, da svi budu zadovoljni jer se nude poštena rješenja kakva su u civiliziranom svijetu.

Ne prizivaj Mileta, ne pljuj po Šmitu kao on, jer je igra na kartu Rusa pogubna. I biće narednih par decenija.
Iskreno, iako se nerijetko slažem s tobom po pitanju politike, ovaj upis mi izgleda kao malo blaža, ali skoro pa u istom smislu, parafraza Karadžića "nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a Hrvate možda u nestanak"
A tako meni zvuce komentari Novcica. Ili ce biti kako mi kazemo ili vas nece biti.
DonieBrasco

#21791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Zna li se šta je ovdje u pitanju ili cemu ovo vodi ?
Odluka federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji je odbio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a.
Novak20

#21792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

DonieBrasco wrote: 21/02/2024 22:45 Zna li se šta je ovdje u pitanju ili cemu ovo vodi ?
Odluka federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji je odbio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a.
Treba pitati predsjednika Povjerenstva koji je "izuzeo mišljenje" i prezentirao ga ministru.

https://hms.ba/federalno-ministarstvo-zdravstva-obrazlozilo-zasto-nije-dalo-suglasnost-na-imenovanje-dr-ismeta-gavrankapetanovica-za-direktora-kcus-a/
Ismet Gavrankapetanović nije imao ispunjene preduslove da bi se uopće mogao kandidirati za novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Njegovo rangiranje kao prvog kandidata nije prošlo jednoglasno u Komisiji koja je provela konkursnu proceduru i izbor kandidata za generalnog direktora KCUS-a. Navodno, predsjednik Komisije izuzeo je svoje mišljenje i potom ga nadležnima obrazložio.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/342081/procurile_informacije_iz_ministarstva_ovo_su_chetiri_uslova_koja_gavrankapetanovic_nije_ispunio_izvjesno_raspisivanje_novog_konkursa.html
Ismet Gavrankapetanović nije imao ispunjene preduslove da bi se uopće mogao kandidirati za novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Njegovo rangiranje kao prvog kandidata nije prošlo jednoglasno u Komisiji koja je provela konkursnu proceduru i izbor kandidata za generalnog direktora KCUS-a. Navodno, predsjednik Komisije izuzeo je svoje mišljenje i potom ga nadležnima obrazložio.

Ni na Upravnom odboru KCUS-a odluka kojom je renomirani sarajevski doktor hirurg-ortoped bio prvorangirani (i praktično jedini) kandidat, nije prošla jednoglasno, tvrdi sagovornik Politicki.ba iz Ministarstva zdravstva entiteta FBiH.

On navodi da dr. Gavrankapetanović nije imao ispunjena četiri formalna uslova za imenovanje na mjesto direktora.

Umjesto diplome o zdravstvenom menadžentu, dr. Gavrankapetanović podnio je uvjerenje o završenom magisteriju iz zdravstvenog menadžmenta iz 2021. godine. No, nije nikada dostavio diplomu, jer je nije ni preuzeo, tvrdi dalje sagovornik našeg portala. I da jeste, ta potvrda ne bi bila relevantna, jer po konkursnoj proceduri potrebno je zvanje magistra nauka, a dr. Gavrankapetanović je magistar u struci, priča dalje sagovornik Politicki.ba.

On je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nema pravo istupati u medije.

Tvrdi, nadalje, da je jedan od uslova za imenovanje generalnog direktora i to da je predavač na Medicinskom fakultetu s najmanje statusom docenta. Gavrankapetanović je dostavio, prenosi nam sagovornik, potvrdu da je angažiran na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Ismet Gavrankapetanović nije se obrati Ministarstvu zdravstva kako bi dobio neophodni certifikat o obrazovanju u struci, što je bio još jedan od preduslova konkursa za direktora KCUS-a. Certifikate inače izdaje stručna komisija ovog ministarstva.

Sagovornik portala Politički.ba navodi i da je najjednostavniji izlaz iz ove situacije - ponovno raspisivanje konkursa za generalnog direktora KCUS-a.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#21793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 21/02/2024 16:52 Covik piva, ja nisam u zivotu nesto lose cuo od njega da bi ga se proglasil pocetnikom. Ohladite malo.

I Ciro je htio da vodi reprezentaciju RS-a.

Nego da ga upitamo bili pIvo za dan nezavisnosti BIH-a, cisto da provjerimo jel pocetnik ili su mu zeni samo pare drage?

Ponekad neko voli vise pare nego ideale. Sto ne znaci da bi bio spreman nekoga ubiti ili promovirati mrznju i ubijanje. Iskali ste kapitalizam i zlatne kasike, evo ih!
Halid Bešlić redovno pjeva i Dodiku i Čoviću, bukvalno.

Najbolji drug onog SNSD-ovca Džajića što djeci pušta Baju Malog Knindžu :-)
dr_Evil

#21794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Login77777 wrote: 21/02/2024 21:30
A tako meni zvuce komentari Novcica. Ili ce biti kako mi kazemo ili vas nece biti.
:thumbup:
Styling

#21795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

Jordan1961 wrote: 21/02/2024 14:08
Styling wrote: 21/02/2024 09:44
Bujrum neka probaju. Covic je vec na crnoj listi. Nije toliko jak kao Mile u entitetu i bez njega se moze. Vec su se pocele osamostaljivati odredjene grupe iz HDZ-a. Mogao bi Covke na narednim izborima dozivjeti debakl.
Treba docekati naredne izbore. Sve je to na dugom stapu.
Sada je prilika svima za jos dva zakona pa da se vidi gdje smo sa EU.
Svima je to u interestu. Nista spektakularno ali u BiH je i puzev korak leopardov skok.
Ovi "sporni" zakoni oko kojih se digla frka i galama su sasvim redovni i standardni zakoni u svakoj normalnoj demokratskoj drzavi, samo se kod nas pravi fama kao da se usvaja ne znam ti sta.
dr_Evil

#21796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 22/02/2024 00:51
Halid Bešlić redovno pjeva i Dodiku i Čoviću, bukvalno.

Najbolji drug onog SNSD-ovca Džajića što djeci pušta Baju Malog Knindžu :-)
I jos se uslika pokraj obiteljskog grba Covica :D

Ma nek se pjeva, ako nas ista moze spojiti to je ekonomija. Jedino nam je to ostalo, osim sexa naravno!

To dvoje definitivno spaja :D
anelsol

#21797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by anelsol »

Novak20 wrote: 22/02/2024 00:33
DonieBrasco wrote: 21/02/2024 22:45 Zna li se šta je ovdje u pitanju ili cemu ovo vodi ?
Treba pitati predsjednika Povjerenstva koji je "izuzeo mišljenje" i prezentirao ga ministru.

https://hms.ba/federalno-ministarstvo-zdravstva-obrazlozilo-zasto-nije-dalo-suglasnost-na-imenovanje-dr-ismeta-gavrankapetanovica-za-direktora-kcus-a/

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/342081/procurile_informacije_iz_ministarstva_ovo_su_chetiri_uslova_koja_gavrankapetanovic_nije_ispunio_izvjesno_raspisivanje_novog_konkursa.html

Ni na Upravnom odboru KCUS-a odluka kojom je renomirani sarajevski doktor hirurg-ortoped bio prvorangirani (i praktično jedini) kandidat, nije prošla jednoglasno, tvrdi sagovornik Politicki.ba iz Ministarstva zdravstva entiteta FBiH.

On navodi da dr. Gavrankapetanović nije imao ispunjena četiri formalna uslova za imenovanje na mjesto direktora.

Umjesto diplome o zdravstvenom menadžentu, dr. Gavrankapetanović podnio je uvjerenje o završenom magisteriju iz zdravstvenog menadžmenta iz 2021. godine. No, nije nikada dostavio diplomu, jer je nije ni preuzeo, tvrdi dalje sagovornik našeg portala. I da jeste, ta potvrda ne bi bila relevantna, jer po konkursnoj proceduri potrebno je zvanje magistra nauka, a dr. Gavrankapetanović je magistar u struci, priča dalje sagovornik Politicki.ba.

On je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nema pravo istupati u medije.

Tvrdi, nadalje, da je jedan od uslova za imenovanje generalnog direktora i to da je predavač na Medicinskom fakultetu s najmanje statusom docenta. Gavrankapetanović je dostavio, prenosi nam sagovornik, potvrdu da je angažiran na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Ismet Gavrankapetanović nije se obrati Ministarstvu zdravstva kako bi dobio neophodni certifikat o obrazovanju u struci, što je bio još jedan od preduslova konkursa za direktora KCUS-a. Certifikate inače izdaje stručna komisija ovog ministarstva.

Sagovornik portala Politički.ba navodi i da je najjednostavniji izlaz iz ove situacije - ponovno raspisivanje konkursa za generalnog direktora KCUS-a.
Zakonski uslovi kada su u pitanju imenivanja na funkciju direktora zdravstvanih ustanova u FBiH su poprilično jasni, i ovdje je Rimac u pravu. Postavlja se pitanje kako je dr. Gavrankapetanović imenovan na funkciju direktora Opće bolnice kada vidimo da ne ispunjava uslove za direktora KCUS?
dr_Evil

#21798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 22/02/2024 10:11
Zakonski uslovi kada su u pitanju imenivanja na funkciju direktora zdravstvanih ustanova u FBiH su poprilično jasni, i ovdje je Rimac u pravu. Postavlja se pitanje kako je dr. Gavrankapetanović imenovan na funkciju direktora Opće bolnice kada vidimo da ne ispunjava uslove za direktora KCUS?
Ja ovom liku svakako ne bih dao da bude direktor i da sve zakonski ispunjava. Ovakva opsesija bilo cim ne moze donijeti nista dobro, covjek doslovno nema sta ne bi uradio da dodje na to mjesto. Dismri na buducu diktaturu.. samo bi zamijenili Seku sa novom Sekom.

Sta bi sa onim sta je katance i lance sklonio!
Prpa.ba

#21799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Naime, nakon što je Kenan Uzunović, inače, zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta u medijima rekao kako mu je nuđen novac da ne glasa za novu Vladu Federacije, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka, a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon, kojim je snimio audiozapis, u kojem mu se nudi novac od N. N. osobe, promijenio, a snimak izbrisao. Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku
Prehrabri, preposteni.

:lol: :lol: :lol:
ljubijankic

#21800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

Prpa.ba wrote: 22/02/2024 10:21
Naime, nakon što je Kenan Uzunović, inače, zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta u medijima rekao kako mu je nuđen novac da ne glasa za novu Vladu Federacije, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka, a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon, kojim je snimio audiozapis, u kojem mu se nudi novac od N. N. osobe, promijenio, a snimak izbrisao. Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku
Prehrabri, preposteni.

:lol: :lol: :lol:
Zvao ga Asim? :bih:
Locked