Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#20726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hendrix wrote: 18/07/2024 00:28
Ozimician wrote: 17/07/2024 09:20
Hendrix wrote: 17/07/2024 00:25 E sad zamisli osjecaj kad si druge boje koze i znas da te odma rangiraju na dole kad dodjes na sastanak. Nisam jednom prisustvovao deranju arapa na kolegu filipinca dok se amerikancu osmjehuje. A ista smo firma jebote.
Zasto mislis da je na Zapadu (barem u Evropi) drugacije, samo je sve ljepse upakovano. Moimoi je napisala par jako dobrih postova.

Npr. Njemac ce se tebi smijati ako pogrijesis rod i padez ili se neke rijeci ne mozes sjetiti, dok ce Britancu i Amerikancu aplaudirati kad uspije sastaviti recenicu na njemackom u infinitivu.
Ja ne idealiziram zapad ali ako nisi proveo neko vrijeme na bliskom istoku tesko je objasniti na sta to lici i kako sikaniraju odredjene rase i nacije.

Smijanje naglasku je ono smijesno u odnosu na prijetnje deportacijom i silom koje sam ja dozivio.

Deranje na indijskog kolegu na sastanku, prozivanje da je glup da nema pojma da ce ga izbaciti sa liste inzinjera itd...a da ne pricam kako na gradilistu sigurnost se pazi samo kad dodje inspekcija da uslika. Jer tu radi najniza klasa. Fizicko obracunavanje s radnicima je normala. Isto ko na zapadu jelde? I u Njemackoj radnike s gradilista voze u neklimatiziranim busevima u logore poslije smjene 50km u pustinju dalje od ociju turista?

Ili kad ti oduzmu lagano pasos pa nema izaci iz zemlje dok ti oni ne daju i tome slicno.
Ne radi se o smijanju naglasku, nego nejednakom tretiranju obzirom koji pasos imas, samo na suptilnijem nivou.

Prijetnje deportacijom se ne desavaju, jer svako ko ima imalo dostojanstva bi se pokupio i otisao na to - tako da se postavlja pitanje zasto neko ko je inzinjer sebi dopusta takav odnos? - ocigledno jer mu se isplati (ono sto se pisalo na prethodnim stranicama).

Ali imas slucaj kojeg sam ovdje postavljao zimus iz Stuttgarta, gdje je jedan visokopozicionirani IT strucnjak iz Kine morao da kampuje na minusu ispred ureda za strance da bi dobio produzenje vize (tj. da izbjegne deportaciju) i koji je objavio da se nikad nije jadnije osjecao u zivotu. Da je imao "bolji" pasos ne bi prolazio kroz to.

Meni je jedan prijatelj otamo svakako pricao isto sto i ti ovdje pises, ali kad sam ga zvao u Njemacku da dodje, kad je skontao da bi mu netto ostajalo 3x manje nego tamo i da bi za posao koji radi morao znati njemacki na B2 nivou - usutio se.

Tako da ovo sto je moimoi napisala itekako stoji - ljudi znaju gdje idu i idu tamo dobrovoljno jer im se isplati i jer bi bilo gdje drugo tesko mogli brze ostvariti to sto su zamislili.
Karikaturist

#20727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Hendrix wrote: 17/07/2024 00:25 E sad zamisli osjecaj kad si druge boje koze i znas da te odma rangiraju na dole kad dodjes na sastanak. Nisam jednom prisustvovao deranju arapa na kolegu filipinca dok se amerikancu osmjehuje. A ista smo firma jebote.
Zasto mislis da je na Zapadu (barem u Evropi) drugacije, samo je sve ljepse upakovano. Moimoi je napisala par jako dobrih postova.

Npr. Njemac ce se tebi smijati ako pogrijesis rod i padez ili se neke rijeci ne mozes sjetiti, dok ce Britancu i Amerikancu aplaudirati kad uspije sastaviti recenicu na njemackom u infinitivu.
Ja ne idealiziram zapad ali ako nisi proveo neko vrijeme na bliskom istoku tesko je objasniti na sta to lici i kako sikaniraju odredjene rase i nacije.

Smijanje naglasku je ono smijesno u odnosu na prijetnje deportacijom i silom koje sam ja dozivio.

Deranje na indijskog kolegu na sastanku, prozivanje da je glup da nema pojma da ce ga izbaciti sa liste inzinjera itd...a da ne pricam kako na gradilistu sigurnost se pazi samo kad dodje inspekcija da uslika. Jer tu radi najniza klasa. Fizicko obracunavanje s radnicima je normala. Isto ko na zapadu jelde? I u Njemackoj radnike s gradilista voze u neklimatiziranim busevima u logore poslije smjene 50km u pustinju dalje od ociju turista?

Ili kad ti oduzmu lagano pasos pa nema izaci iz zemlje dok ti oni ne daju i tome slicno.
Ovdje bolje znaju oni koji nisu bili ali su ipak culi.
Ironmen

#20728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ironmen »

Karikaturist wrote: 18/07/2024 09:41

Ovdje bolje znaju oni koji nisu bili ali su ipak culi.

Zalosno ali istinito je da su arapi veliki rasisti, ko je bio ili radio na BI to sigurno dobro zna.
sabanss

#20729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Bukvalno ko nije vidio kako se arapi odnose prema ljudima koji nisu arapi a imaju boju kože drugačiju od bijele neka ćute. Više samilosti ima običan čovjek prema mravu ili kišnoj glisti. Moraš imati teški šlus u glavi da to porediš sa ophođenjem prema npr. Indijcima u Njemačkoj.
Ecci
Vozim: Biciklam

#20730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Zanimljivo je kako smo mi iz Bosne naklonjeni tim autoritarnim rezimima, sa simpatijama cak.

U 21. vijeku poredimo diktature sa demokratijama?!

Nije nama ni lose kakva su nam razmisljanja.

Idealan narod za diktature.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Mislim da stvar nije u nekom ličnom prema tim ljudima kojih svako iskoristi kako mu je valja i iskorištava njihovu situaciju.

Ne treba gledati na odnose prema Indijcima ili crncima u Americi ili Engleskoj, v3ć u domaćim zemljama.

Većinu tamo izrabljuju na isti ili još gori način, sjetimo se samoubistava u kineskim fabrikama koje su proizvodile Apple telefone prije 10-ak godina. Svi oni rade za zapadnjake. Na isti način kako kafala sistem po zaljevu omogucava rapidnu gradnju, tako te fabrike omogucuvaju profite za zapadne kompanije.

Neki tesar iz Bangladeša ne može doći tek tako na zapad, nemaju oni kvote kao mi.
U realnosti, kada se ti ljudi ne nalaze u njihovim zemljama, zapad se na isti način odnosi kao i ovi, preko dobavljača.

Ne kažem da je iko bolji, ne kažem kako bi se ovi drugi odnosili da su u sličnoj situaciji, ali vam je to obični nul-sum game.
moimoi

#20732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Hendrix wrote: 18/07/2024 00:20
moimoi wrote: 17/07/2024 12:33 @Hendrix

Da, da… nema na zapdu rasizma #Black Lives Matter
Pa naravno da ima, ali nije ni blizu ekstrema bliskog istoka. Opet kazem neuporedivo je biti recimo filipinac u Dubaiu i Londonu.

Najbanalniji primjer da se sudaris sa lokalcem u Dubaiu zna se ko je kriv odma, pogotovo kad je u pitanju neko sa manje vrijednim pasosem. Ono milion primjera i ne znam fakat kako uopste mozes porediti te dvije stvari tako banalno.
Ne znam sta bih ti rekla. Ocigledno iz datih zemalja nesto dobro rade kada kod njih nemas nesumicnih napada po trznim centrima, sukovima, skolama, ulicicama itd.
Ja se nigdje sigurnije nisam osjecala nego tamo i to kao nepokriveno zensko.
kiligonzales

#20734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote: 18/06/2024 09:35 Na @kiligonzales primjeru vidimo klasicnu pogresku u zakljucivanju.

Ne, nije najljepse tamo gdje se rodis, vec tamo gdje izgradis zivot. Ti si izgradio zivot, prvenstveno socijalni krug u jednom mjestu i imao tu sigurnost i ugodnost koju nisi uspio na drugom mjestu da izgradis. Sto je opet razumljivo jer u tridesetim manje izlazimo, manje ljudi upoznajemo i sporije gradimo poznanstva nego kroz djetinjstvo i rane 20te. Obicno je tu porodica, al opet fali malo i ljudi izvan zene i djece.

Al to nema veze sa mjestom gdje si rodjen, vec sa tim da si u nekoj fazi zivota to izgradio tamo gdje si u toj fazi zivota zivio. Da si kojim slucajem kao dijete otisao iz BiH i u bilo kojoj zemlji, nebitno dal to bila CG il Svica, gradio taj krug prijatelja, imao sva zivotna iskustva itd.. to bi vidio kao mjesto gdje ti je ugodno zivjeti.

Evo ti moj primjer. Ja sam rodjen u jednom gradu, zbog rata jako rano pobjegao u drugi, a na pola odrastanja u treci.. i ja sa tim prvim, gdje sam rodjen, nemam apsolutno nista. Da sad odem tamo zivjeti ja bih se osjecao jednako strano kao ovdje u Austriji, eto lakse bi bilo jer znam jezik.

Cak i da odem u grad koji je obiljezio prvi dio mog djetinstva, ni tu se ne bih osjecao potpuno kao domaci jer djeca s kojom sam odrastao su sad odrasli ljudi, sa svojim zivotima, porodicama i prijateljima, i to odavno nije moja bliska ekipa. Lijepo se sresti svako par godina kad okupimo ekipu iz razreda, al nisu to ljudi s kojima sam dijelio dobar dio formativnih godina, nemamo zajednicka iskustva i opet bi to trebalo graditi skoro od nule. A govorimo sve vrijeme o tri grada u istoj drzavi, na 2 sata voznje. Hocu reci, nema smisla ni gledati drzavu u cjelini, jer neko ko je odrastao u npr. Sarajevu ce se osjecati jednako kao stranac u Bihacu il Podgorici ako ode tamo u 30 i nekoj i valja gradit socijalni zivot od nule.

Dakle, nebitno gdje sam/si rodjen, vec gdje sam/si izgradio najvise. Pa opet, otisao sam i ja od tog da djetetu dam priliku da svoj zivot gradi tamo gdje mislim da je bolje. A ja mogu malo odrzavati to sto imam, malo graditi iznova tu gdje jesam i planiram biti.
Nije meni cg strana. Skoro svake godine sam mjesec dva proveo u CG do rata i onda poslje rata od 99 do danas imam kontinuitet svracanja u CG svako malo. Pored toga nije da nemam prijatelja, poznanika i td. Medjutim malo ko ti realno moze zamjeniti prijatelje koje si stekao sa svojih 5 -6 godina i ta ti prijateljstva traju za citav zivot i mnostvo uspomena iza nas. Tamo se recimo sutke dogovorim za kafu, pogledom jednim se prepoznamo sta mislimo, sta treba da uradimo, kuda cemo, sta cemo, a ovdje nazalost takvih prijatelja nemam s kojim se preslo sito i reseto i najelo soli.

Drugo nije meni stran neboravak u Sarajevu. Imao sam izleta svugdje. Misljenje da nista ne moze zamjeniti rodni kraj je moje jer ipak od svojih 40 godina, 35 sam proveo tamo. Sto odsustvujem sto duze, to me neki sindrom Dzamonjin proganja, mogo bih napisati svoja Pisma iz ludnice. :D

Podgorica nije uopste los grad za zivjeti. More, jezera, rijeke, planina sve u pola sata sat voznje. Lijep nocni zivot, jos ljepse zene. Drustvo kao drustvo nije patrijalhalno kako ga se zeli predstaviti najcesce iako ima patrijarhalnih sredina jer jbg ni sela od Podgorice nisu daleko i gotovo su na 10-15 tak minuta od grada voznje.

Mene sto kopka jeste mentalitet. On mi je mucak, a mucke ne volim.
kiligonzales

#20735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

broj dva wrote: 18/06/2024 11:24
kiligonzales wrote: 17/06/2024 21:44
ZoomZoomKiwi wrote: 17/06/2024 21:38 Jebeš ga, CG nije plaho bolja od BiH, ako je ikako bolja, u par deka je to.

Pitao bih te ja da si otišao u Švicu šta bi mislio za pet godina.
Bio u Svedskoj plako za Bosnom. Draza mi granata i metak iz opsade Sarajeva, nego boravak tamo. Obiso Evrope i tamo je jedini benefit plata i sto nema dnevne bosanske politike.
Kultura saobracaja
Zdravstveni sistem
Javna cistoca
Digitalno drustvo (od birokratije preko skole do banke, sve je online)
Ekoloska svijest
Uljudnost i obzir domicilnog stanovnistva
Postovanje zakona i ugovora, redovna plata, jaka granica izmedju radnog i slobodnog vremena, porodiljni (cak i za tate), socijalni sistem...
Iam toga jos ali prodje mi lunch...

Daleko od toga da je sve bajno preko grane ali nemojmo se ni pretvarati da je kod nas ok. Jeste, sretnicima i pojedincima ali nam je sistem takav da melje ljude.
Svugdje papaka ima. Ima i tropa stvari i gore.
Nije isti zivot u Malmou, Geteburgu, Joncepingu ili Udevali.
Nasi ljudi gore od kuknjave do zvjezda. :lol:
Kako se ko snasao.

Sjecam se puta u Svedsku. Krenuli Mostar prevozom gore, sjeo u SA, probudio se negdje oko Gradiske, do Svedske u autobus uslo nas sedmoro osmoro. Meni se par nasih ljudi zali ko da su se prepali da cu gore ostati :lol: Svedi hladni, ovakvi, onakvi. :lol:

Ljudi ko ljudi. Mnogo su posteniji i odgovorniji od svih doseljenika u Svedskoj. Dominantno svedske sredine prepoznajes po bezbirzno ostavljenim biciklima na javnim mjestima, otkljucanim kucama, kolima, uredjenim parkovima, ulicama cistim i td.

Meni lik vrati teglu evrokrema koju sam mu donjeo iz prodavnice jer ga kuci nije imao a zvao na palacinke i to sedmicu kasnije, iskoristio pola tom prilikom, pola vratio haha

Kontam jeli normalan :lol: :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ecci wrote: 18/07/2024 13:26 Zanimljivo je kako smo mi iz Bosne naklonjeni tim autoritarnim rezimima, sa simpatijama cak.

:thumbup:
broj dva

#20737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Ecci wrote: 18/07/2024 13:26 Zanimljivo je kako smo mi iz Bosne naklonjeni tim autoritarnim rezimima, sa simpatijama cak.

Kazu makar se mogo na klupi u parku spavat :D
Dope_Man

#20738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

broj dva wrote: 19/07/2024 08:14

Kazu makar se mogo na klupi u parku spavat :D
Al bukvalno evo gore mogla je i nepokrivena zena na klupi spavati :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

kiligonzales wrote: 19/07/2024 00:48

Mene sto kopka jeste mentalitet. On mi je mucak, a mucke ne volim.
Kod crnogoraca?
Definisi "mucak".
BlackRiver

#20740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Ja u Austriji ili Njemackoj gdje god odem pricam ili engleski ili bosanski. I tako vec 7-8 godina.

Sva integracija se svodi na to koliki bruto imas i koliko poreza uplatis. Kad produzis vizu, glavno pitanje tete iza pulta je: Jesi li zaposlen, koliko zaradjujes i hoces li platiti vizu kesom ili karticom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

BlackRiver wrote: 19/07/2024 09:30 Ja u Austriji ili Njemackoj gdje god odem pricam ili engleski ili bosanski. I tako vec 7-8 godina.

Sva integracija se svodi na to koliki bruto imas i koliko poreza uplatis.
To samo do tebe :thumbup:
BiBi911

#20742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

BlackRiver wrote: 19/07/2024 09:30 Ja u Austriji ili Njemackoj gdje god odem pricam ili engleski ili bosanski. I tako vec 7-8 godina.

Sva integracija se svodi na to koliki bruto imas i koliko poreza uplatis. Kad produzis vizu, glavno pitanje tete iza pulta je: Jesi li zaposlen, koliko zaradjujes i hoces li platiti vizu kesom ili karticom.
Pita te za to jer bil ti pustio nekoga nezaposlenog u kucu, da zivi na tvoj racun. Bil ti trpio nekoga ko te dosao hebavat i provocirat. Najbeci poraz nasih koji dodju u xy je kada nece da nauce jezik i da se nalo prilagode. Tacno vidis ko je uhljup a ko ne.
Karikaturist

#20743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Nije samo ucenje jezika prilagodjavanje, hrpa ljudi ode negdje pa radi sa engleskim i ne treba im lokalni jezik.
BlackRiver

#20744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

BiBi911 wrote: 19/07/2024 10:00

Pita te za to jer bil ti pustio nekoga nezaposlenog u kucu, da zivi na tvoj racun. Bil ti trpio nekoga ko te dosao hebavat i provocirat. Najbeci poraz nasih koji dodju u xy je kada nece da nauce jezik i da se nalo prilagode. Tacno vidis ko je uhljup a ko ne.
Ne kazem da jezik nije bitan. I sam ga pricam na nekom A2 nivou. Sasvim dovoljno za svakodnevne aktivnosti. Iz licnog iskustva smatram da se ljudi sa nasih prostora mnogo bolje integrisu po pitanju jezika, nego npr. neki iz zapadne Evrope.

U firmi gdje radim imam hrpu engleza koji tu rade 15+ godina. Niko od njih ne zna progovoriti ni na A1, ali su na vodecim pozicijama i ne vidim da su lokalci previse kriticni prema njima.

Ali opet kazem, sve je to subjektivno i licno iskustvo. Ja imam doktora koji prica engleski, kad sredjujem osiguranje za auto svi bez problema pricaju engleski, sa advokatom pricam engleski itd. Ako odem u vrtic svi znaju da mi je jezik limitiran, ali opet se skontamo.
Ozimician

#20745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

BlackRiver wrote: 19/07/2024 10:37
BiBi911 wrote: 19/07/2024 10:00

Ne kazem da jezik nije bitan. I sam ga pricam na nekom A2 nivou. Sasvim dovoljno za svakodnevne aktivnosti. Iz licnog iskustva smatram da se ljudi sa nasih prostora mnogo bolje integrisu po pitanju jezika, nego npr. neki iz zapadne Evrope.

U firmi gdje radim imam hrpu engleza koji tu rade 15+ godina. Niko od njih ne zna progovoriti ni na A1, ali su na vodecim pozicijama i ne vidim da su lokalci previse kriticni prema njima.

Ali opet kazem, sve je to subjektivno i licno iskustvo. Ja imam doktora koji prica engleski, kad sredjujem osiguranje za auto svi bez problema pricaju engleski, sa advokatom pricam engleski itd. Ako odem u vrtic svi znaju da mi je jezik limitiran, ali opet se skontamo.

...ali opet ce prije nasim ljudima reci "da nisu dovoljno integrisani", nego njima..

Tako da je "integracija" prilicno rasisticka izmisljotina i sumnjam da se igdje vise o "integraciji" prica nego u ovom dijelu svijeta.
Ecci
Vozim: Biciklam

#20746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Upoznao nekad ranije u Berlinu ljudi iz IT branse, haman niko njemacki nije govorio, sve na engleskom (btw. nisu ni ameri ni englezi), ne treba im.

Arhitekte isto, poljaci, njemacki nista.

Ako radi i velikom gradu, za jaku firmu, ima jaku platu, njemacki mu i ne treba. Lijepo je da ga zna, ali ne mora.
dr_Evil

#20747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 19/07/2024 10:58

...ali opet ce prije nasim ljudima reci "da nisu dovoljno integrisani", nego njima..

Tako da je "integracija" prilicno rasisticka izmisljotina i sumnjam da se igdje vise o "integraciji" prica nego u ovom dijelu svijeta.
Da da, pricali smo o ovome vise puta, nama se gledaju pogresne prepozicije, a on 10ggodina tu ima zenu i djecu, a zna samo reci hvala i to slomije jezik. Svi se tope kad ga vide.

Ebi ga :D Do nas je :D
Ozimician

#20748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Rasizam postoji u svakom drustvu i sistemu ukorjenjen i to treba prihvatiti tako kako jeste, negdje to ispoljavaju na ovaj ili onaj nacin.

Kakvo ime imas, kakav pasos nosis i kakva ti je boja koze ti moze mnogo pomoci i odmoci u zivotu, u svakoj zemlji svijeta - bukvalno je tako i nema potrebe vagati gdje to jeste/nije slucaj.

BIle su i studije u USA da preko 90% CEOa ima iste fizicke karakteristike.

Najjaci su mi oni primjeri britanskih narko-backpackera koji obidju svijet smucajuci se bez prebijene pare i grebajuci se od svakog na koga nalete. Prolaze sve granice bez problema, ako im neko postavi 2-3 pitanja uvrijede se i objavljuju to na mrezama.
Dok ti sa npr. BH pasosem moras ganjati vize, prolaziti cesto ponizavajuce provjere, bez obzira koliko obrazovanja/kulture/novca imas vise od tog pomenutog.
BiBi911

#20749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 19/07/2024 11:08 Rasizam postoji u svakom drustvu i sistemu ukorjenjen i to treba prihvatiti tako kako jeste, negdje to ispoljavaju na ovaj ili onaj nacin.

Kakvo ime imas, kakav pasos nosis i kakva ti je boja koze ti moze mnogo pomoci i odmoci u zivotu, u svakoj zemlji svijeta - bukvalno je tako i nema potrebe vagati gdje to jeste/nije slucaj.

BIle su i studije u USA da preko 90% CEOa ima iste fizicke karakteristike.

Najjaci su mi oni primjeri britanskih narko-backpackera koji obidju svijet smucajuci se bez prebijene pare i grebajuci se od svakog na koga nalete. Prolaze sve granice bez problema, ako im neko postavi 2-3 pitanja uvrijede se i objavljuju to na mrezama.
Dok ti sa npr. BH pasosem moras ganjati vize, prolaziti cesto ponizavajuce provjere, bez obzira koliko obrazovanja/kulture/novca imas vise od tog pomenutog.

Iza naseg paosoa stoje izmetbegovici, covici, dodik....
Iza UK pasosa RAF, Royal Navy, Kraljica, Funta...

Sta mislis ko otvara vise vrata bez obzira ko si i sto si.

U poslu kome ces vise vjerovat nekome ko se skolovao na Oxford-u i radio na xy projektima za Siemens
Ili nekome ko je zavrsio Fakultet u Mostaru i radio sa novalicevom kcerkom u tmd( moses ih zamjenit sa nekom prcijom iz Afrika,arabije)
Ozimician

#20750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

BiBi911 wrote: 19/07/2024 11:22
Iza naseg paosoa stoje izmetbegovici, covici, dodik....
Iza UK pasosa RAF, Royal Navy, Kraljica, Funta...

Sta mislis ko otvara vise vrata bez obzira ko si i sto si.
Upravo o tome i pricam.
To i jeste rasizam, da mi se sudi na osnovu necega sto je neko drugi radio, a ne ja.
Istu analogiju mozes da primjenis i na religiju, boju koze i sve ostalo onda, na kraju tako i ispadne u stvarnosti.
Ali to tako treba prihvatiti, a ne usminkavati i govoriti kako je iskljucivo "do nas" i da se sve moze radom i trudom, moze, ali 3x sporije i teze.

U poslu kome ces vise vjerovat nekome ko se skolovao na Oxford-u i radio na xy projektima za Siemens
Ili nekome ko je zavrsio Fakultet u Mostaru i radio sa novalicevom kcerkom u tmd( moses ih zamjenit sa nekom prcijom iz Afrika,arabije)
Umjesto Oxforda stavi neki njihov "Travnik" i onda ovo pitanje postaje dosta komplikovanije za odgovoriti.
Post Reply