Ne radi se o smijanju naglasku, nego nejednakom tretiranju obzirom koji pasos imas, samo na suptilnijem nivou.Hendrix wrote: ↑18/07/2024 00:28Ja ne idealiziram zapad ali ako nisi proveo neko vrijeme na bliskom istoku tesko je objasniti na sta to lici i kako sikaniraju odredjene rase i nacije.Ozimician wrote: ↑17/07/2024 09:20Zasto mislis da je na Zapadu (barem u Evropi) drugacije, samo je sve ljepse upakovano. Moimoi je napisala par jako dobrih postova.
Npr. Njemac ce se tebi smijati ako pogrijesis rod i padez ili se neke rijeci ne mozes sjetiti, dok ce Britancu i Amerikancu aplaudirati kad uspije sastaviti recenicu na njemackom u infinitivu.
Smijanje naglasku je ono smijesno u odnosu na prijetnje deportacijom i silom koje sam ja dozivio.
Deranje na indijskog kolegu na sastanku, prozivanje da je glup da nema pojma da ce ga izbaciti sa liste inzinjera itd...a da ne pricam kako na gradilistu sigurnost se pazi samo kad dodje inspekcija da uslika. Jer tu radi najniza klasa. Fizicko obracunavanje s radnicima je normala. Isto ko na zapadu jelde? I u Njemackoj radnike s gradilista voze u neklimatiziranim busevima u logore poslije smjene 50km u pustinju dalje od ociju turista?
Ili kad ti oduzmu lagano pasos pa nema izaci iz zemlje dok ti oni ne daju i tome slicno.
Prijetnje deportacijom se ne desavaju, jer svako ko ima imalo dostojanstva bi se pokupio i otisao na to - tako da se postavlja pitanje zasto neko ko je inzinjer sebi dopusta takav odnos? - ocigledno jer mu se isplati (ono sto se pisalo na prethodnim stranicama).
Ali imas slucaj kojeg sam ovdje postavljao zimus iz Stuttgarta, gdje je jedan visokopozicionirani IT strucnjak iz Kine morao da kampuje na minusu ispred ureda za strance da bi dobio produzenje vize (tj. da izbjegne deportaciju) i koji je objavio da se nikad nije jadnije osjecao u zivotu. Da je imao "bolji" pasos ne bi prolazio kroz to.
Meni je jedan prijatelj otamo svakako pricao isto sto i ti ovdje pises, ali kad sam ga zvao u Njemacku da dodje, kad je skontao da bi mu netto ostajalo 3x manje nego tamo i da bi za posao koji radi morao znati njemacki na B2 nivou - usutio se.
Tako da ovo sto je moimoi napisala itekako stoji - ljudi znaju gdje idu i idu tamo dobrovoljno jer im se isplati i jer bi bilo gdje drugo tesko mogli brze ostvariti to sto su zamislili.