Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zvek

#201 Re: Americka "auta"

Post by Zvek »

Na neki način i ovo je americki automobil jer je prije svega razvijen u Americi i namijenjen za americko trziste - Kia Optima

Image
Image
Image
Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#202 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

Evo i elektricni Focus, izadje na vidjelo :thumbup:

whow

#203 Re: Americka "auta"

Post by whow »

corolla02 wrote:evo i od mene jedan BOXY 8-)

Image

lol proglasen za jedno om najgorih i naj nekvalitetnijih vozila uopce. nakon 1 godine cjena pada 50%
mišmaš

#204 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

hahaha whow sve to prati kako idu cijene, šta raste šta pada, i pored toga svako auto je vozio i sturčno procijenio i ocijenio šta valja šta ne... čestitam kralju :thumbup: :dance:

btw fino izgleda ova kia, unutra mi se malo ne sviđa ova centralna konzola, al sve u svemu ovako izgledom fino...
citroen

#205 Re: Americka "auta"

Post by citroen »

whow wrote:
corolla02 wrote:evo i od mene jedan BOXY 8-)

Image

lol proglasen za jedno om najgorih i naj nekvalitetnijih vozila uopce. nakon 1 godine cjena pada 50%
Da je meni jedan ovakav,pa nek se kvari svake minute :D :-)
mišmaš

#206 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

e to to :-D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#207 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

whow wrote:
bije ih losa reputacija bas ko i VW, e pa sta :mrgreen:
kupis polovnog ili ga zadrzis do kraja npr. 350K km i ne osjetis da si izgubio
ovo je ono auto koje bih rento za neku pustolovinu
dok odrzavanje je kao i kod ostalih amerikanaca, opet najjeftinije i najjednostavnije, za razliku japaneza ili europeneza :wink:
corolla02

#208 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

meni dobar 8-)

B6Redhell

#209 Re: Americka "auta"

Post by B6Redhell »

Zvek wrote:Na neki način i ovo je americki automobil jer je prije svega razvijen u Americi i namijenjen za americko trziste - Kia Optima

Image
Image
Image
Image
Svaka cast Kia na ovom autu. Imaju dizajnera razvaljuje. Vidio sam ih par vec, izgledaju ko avion... :dance: :dance:
B6Redhell

#210 Re: Americka "auta"

Post by B6Redhell »

[quote="Zvek"]Na neki način i ovo je americki automobil jer je prije svega razvijen u Americi i namijenjen za americko trziste - Kia Optima

I usput imaju opciju motora 2.0T sa 275 konja (hyundai sonata/kia optima). Rijetki automakeri to mogu... ;-)
whow

#211 Re: Americka "auta"

Post by whow »

mišmaš wrote:hahaha whow sve to prati kako idu cijene, šta raste šta pada, i pored toga svako auto je vozio i sturčno procijenio i ocijenio šta valja šta ne... čestitam kralju :thumbup: :dance:

btw fino izgleda ova kia, unutra mi se malo ne sviđa ova centralna konzola, al sve u svemu ovako izgledom fino...
Ovaj Liberty sam vozao prije par mjeseci i mogu reci da je kanturina i po. Interijor sav od one grozne sive plastike poput Yuge 45 . Ovo je ocaj od auta , uz to 3.7 l masina koja je osnovna opcija popi kisu boziju. Nije bez razloga da je ovaj SUV na dubokim snizenjima totalni odron kao i vecina Chryslerove linije.
corolla02

#212 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

Zvek

#213 Re: Americka "auta"

Post by Zvek »

whow wrote:
mišmaš wrote:hahaha whow sve to prati kako idu cijene, šta raste šta pada, i pored toga svako auto je vozio i sturčno procijenio i ocijenio šta valja šta ne... čestitam kralju :thumbup: :dance:

Ovaj Liberty sam vozao prije par mjeseci i mogu reci da je kanturina i po. Interijor sav od one grozne sive plastike poput Yuge 45 . Ovo je ocaj od auta , uz to 3.7 l masina koja je osnovna opcija popi kisu boziju. Nije bez razloga da je ovaj SUV na dubokim snizenjima totalni odron kao i vecina Chryslerove linije.
Caliber, Avanger, Cherokee, Compas, Patriot, Sebring...svi su imali isti grozni enterijer. Sada se to mijenja. Vidim 200C, Duranga, GC, Compasa...izgleda 2 klase bolje!

I po izgledu je napredak - Charger

Image

Image
dimitrix

#214 Re: Americka "auta"

Post by dimitrix »

nije umijece napravit motor 6.0 sa 100KS umijece je napravit 1.4 sa 100KS sto sada Fiat radi i svaka im cast imat ce uspijeha na evropskom trzistu.A sa SUV ili bolje terence imate Nissan Patrol 6.0 (ne blindirana i ne modifikovan)koji koristi UN u svim mirovnim mislijama jer blok motora bukvalno izdrzi metak i moze da predje 1000km bez ulja da nema nikakve stete na motoru... :D
mr.gugl

#215 Re: Americka "auta"

Post by mr.gugl »

B6Redhell wrote:
Zvek wrote:Na neki način i ovo je americki automobil jer je prije svega razvijen u Americi i namijenjen za americko trziste - Kia Optima

Image
Svaka cast Kia na ovom autu. Imaju dizajnera razvaljuje. Vidio sam ih par vec, izgledaju ko avion... :dance: :dance:
jaooooo, koliko gumbova imaju :D :mrgreen:

meni je ovo postalo pretjerivanje, majke mi. navaljaju dugmadi tonu, covjek kad kupi auto, fino knjigu od 450 strana u ruke i citaj sta koji gumb radi.
Al' eto, kome valja, a pri tom ima para, bujrum...
mišmaš

#216 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

whow wrote:

jel ima neko auto da ti nisi vozio, ili si eto uspio svaki auto testirati i stručno ocijenit
herbert mekfjuger

#217 Re: Americka "auta"

Post by herbert mekfjuger »

dimitrix wrote:nije umijece napravit motor 6.0 sa 100KS umijece je napravit 1.4 sa 100KS sto sada Fiat radi i svaka im cast imat ce uspijeha na evropskom trzistu.A sa SUV ili bolje terence imate Nissan Patrol 6.0 (ne blindirana i ne modifikovan)koji koristi UN u svim mirovnim mislijama jer blok motora bukvalno izdrzi metak i moze da predje 1000km bez ulja da nema nikakve stete na motoru... :D
ovakve postove odavno ne komentarišem... odraz tehničke nepismenosti :D
AmADin_gospo

#218 Re: Americka "auta"

Post by AmADin_gospo »

corolla02 wrote:

Opel Ampera vs. Chevrolet Volt
Image

Opel
Image

Chevrolet
Image

Chevrolet
Image

Opel
Image

ne da su ga iskopirali, nego su ga iskopirali :lol:

treba ih obojcu puniti poslije 8 uveče kad je jeftina struja :lol:
vnm

#219 Re: Americka "auta"

Post by vnm »

kad smo vec kod kopiranja :)

Image
Image
whow

#220 Re: Americka "auta"

Post by whow »

mišmaš wrote:
whow wrote:

jel ima neko auto da ti nisi vozio, ili si eto uspio svaki auto testirati i stručno ocijenit
Naravno da ima. Generalno ne testiram high end BMW, Mercedese , Porche i druga auta koja su realno izvan mog budgeta. Obzirom da promjenim auto jednom godisnje testiram dosta vozila tako da sam dobro informiran . Taj "novi" Liberty sa testirao prije par mjeseci. 2009 godiste sa 50 K i ostatkom garancije je bio na snizenju za 17K dollara tako da sam mislio da ovo moze biti OK vozilo za pare. Medutim kada sam provozao ovo vozilo totalno sam se razocarao. Ovaj Jeep se ljulja poput camca tako da je voznja u gradskim uslovima uzas. Posto sam mislio da je mozda suspenzija otisla trazio sam da testiram novoga nakon cega su mi dali 2010 model koji je ponovo imao iste , razocaravajuce manire na cesti. Interior nije vrijedan komentara. Razumijem da vozaci koji "novog" Libertija, koji je mehanicki potpuno isti kao stari ,znaju preko slika misle da je ovo vozilo OK , medutim test voznja brzo otrije sve nedostatke ovoga vozila.
kreso_atac

#221 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

da, da :-) nemam bas vremena sad da pisem, ali kasnije cu obrazloziti moj post, za sad cu samo reci da to sto pises nema veze sa zivotom i razumom.
whow

#222 Re: Americka "auta"

Post by whow »

kreso_atac wrote:da, da :-) nemam bas vremena sad da pisem, ali kasnije cu obrazloziti moj post, za sad cu samo reci da to sto pises nema veze sa zivotom i razumom.
Predpostavljam da si ti vlasnik nekog od Chryslerovih vozila pa ih tako strastveno branis.. Sve sto napisem je moje osobno misljenje i nemam namjeru da bilo koga uvjeravam ili razuvjeravam glede bilo cega . Mogu razumjeti da se tebi novi Liberty svida .Ja licno mislim da je exterior dobro odraden s tim sto je zavrsna obrada kao i kvaliteta materijala ispod nivoa vecine renomiranih marki. Chrysler , Jeep i Dodge vozila su notorna po losoj zavrsnici kao i nekvalitetnom sklapanju. Navescu primjer Chryslera 300 kod kojega se ( ama bas kod svakog primjerka) zadnji blatobran odvaja od zadnjeg kraja ispod zadnje svjetlosne grupe , ostavljajuci nekad i do 1 cm veliku rupu . Ovo je tipican primjer fuseraja i nekvaliteta .Kod recimo Toyote sa druge strane svaki dio se milimetarski uklapa u cjelinu i nema ovakvih propusta . Taj Novi Liberty ima klasicne Jeep , Chrysler boljke kada je u pitanju zavrsna izrada , kvaliteta materijala , losa zavrsna obrada , katastrofalan interior , arhaicni motori sa velikom potrosnjom i slicno. Sama cijena vozila je odraz kvaliteta istoga. Mozda je u Europi egzoticno biti vlasnik nekog od Jeep vozila u Americi to i nije bas neki prestiz i Jeep , Chrysler , Dodge grupa je najjeftiniji car maker sto je ponovo odraz kvaliteta vozila koja proizvodi ovaj proizvodac. Sam Liberty u mnogim anketama proglasen najnekvalitetnijim vozilom za 2010 godinu. Car Cosumer Libertiju daje ocjenu below average ( ispod prosjeka ) . Ne kontam logiku kada Corola sugerira da ako vozis ovoga Jeepa 350 000 km iste ce se isplatiti. Kao prvo ja sam bio u ovome vozilu nekih 30 minuta i imao sam gorucu zelju da sto prije izadem iz ove kutije na tockovima stoga ne razumijem kada neko sugerira da je 15 godina druzenja sa jednim ovakim vozilom good deal. Da se Liberty kvari je cista statistika i brojevi govore sami sa sebe . Ja stoga ne razumijem da neko ima zelju da provodi vrijeme kod mehanicara i telefonirajuci vucnu sluzbu. Elem slazem se Novi Libery ljepo izgleda ali to ne znaci da je i dobro vozilo.
corolla02

#223 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

daj bolan sto ides u krajnjost, cuj 15 godina, cuj najkvarljivije, plasticna unutrasnjost i sl :D
sve to svodi na same kupce sta hoce i koliko hoce; po meni je i ovo auto moze biti profitabilno i isto ko i bilo koje drugo auto. Dakle, kupis ga polovna i koristis nekih 350K i opet moze posluziti nekog nakon tebe jer je V6 i jeftiniji su djelovi zanj, koje mozes naci gdje got podjes i to u pola cijene u poredjenju sa drugim.

no to nije moja poenta ovog posta, vec ovo, eto nama "americkog" Pasata uskoroo..

http://www.autonewseurope.com/apps/pbcs ... 99993/1115
kreso_atac

#224 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Eh ovako, istina imam dva Jeepa u svom vlasnistvu, vozio sam ih mali milion, sto dizel sto benzin verzije, i moracu ti replicirati mozda malo opsirnije. Nemam razloga da branim chryslera, nit sam njhov predstavnik, nit imam sta od prodaje njihovih auta. Ti si ocigledno jedan od onih sto dramaticno generalizuju stvari, sjeo si u novog Cherokeeja 15 minuta i sve mu testirao, nakon toga mogao donijeti tako siguran zakljucak? Kao prvo, jel znas namjenu i svrhu tog vozila? Ja mislim da krstarica za auto puteve sigurno nije (primarna namjena)? Ako mu plastika unutra ne valja i ako nije sve oblozeno drama skupom kozom, to je auto bezveze a? Recimo da bi mu takav interijer povecao cijenu 10 hiljada dolara, sto nije malo, a kupcima ovog jeepa uglavnom nije bitno jel ima "vaku ili naku" plastiku, meni licno to je zadnje na sta obracam paznju. prije bih se posvetio motorima, suspenziji, pogonima itd. liberty je "trail rated", ako znas sta to znaci, klirens mu je negdje oko 8,5" a model RENEGADE je 9,6", vjerovatno ne znas koja je svrha ovoga, ali ja znam i meni to znaci recimo mnogo vise od toga da li plastika na instrument tabli zvoni. 3.7 motor je zamijenio klasično rednu šesticu od 4 litre, i nije baš zvijer kao taj motor, ali uz redovan servis može preći kilometara i kilometara... koliko ja znam, u Liberty modelima koji se prodaju u Evropi ugradjeni su dizel motori. Ovi sa 3,7L V6 motorima lete i izuzetno su snazni i pouzdani. odrzavanje i dijelovi su mnogo jeftiniji od ostalih vozila iz "SUV" segmenta. prednje amortizere za libertyja sam platio $67 "MONROE". Krst kardana je $25, Steering Stabilizer $54... Sve se moze mijenjati u garazi iz zaebancije. sto se evropskih modela tice, dizel je jako dobar, ali bas me cudi da su ubacili benzin motor od cetiri cilindra 2,4L. Karoserija je ipak teska za tako mali motor. Mislim da je 3,7L V6 idealna kombinacija jer u tom slucaju vozilo ima i dobar start i snagu da povuce prikolicu.

Po mom misljenju, dzip nije dzip ako nema bar 6 cilindara i motor od minimum 3 litre. Ne smije da stenje kad ga startujes na semaforu ili krenes uzbrdo. mislim da su sestaci "zlatna sredina". Osmaci su vec druga prica ali zamisli Suburban ili Yukon, Expedition, F150, F250...Navigator ili Cadillac Escalade sa 6 cilindara... Motor treba da ima vise nego dovoljno snage, tako da ne osjeca karoseriju. Recimo 5.4 f150 nije da ide, nego ujeda. ali nebitno nije to tema. liberty ima nesto kraci medjuosovinski razmak, i to je rezultiralo manjom udobnosti na cesti, a van ceste vjerovatno ne znas sta mu to znaci. bezveze ti je tako lupati "sjeo sam i ne valja", ajmo naci neko drugo 4x4 vozilo u ISTOM cjenovnom rangu pa pricati u tom kontekstu. Istina da je evo recimo grand dosta prohodniji, kvalitetniji itd itd, ali i cijenom ide u drugi rang. i ne samo grand, to mi je prvo palo na pamet.
Gost1515

#225 Re: Americka "auta"

Post by Gost1515 »

Džaba litri, džaba cilindri ... treba znati voziti :wink:

http://www.viddler.com/explore/failblog/videos/1729/
Post Reply