Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
eagle29

#19851 Re: Cijene stanova All about

Post by eagle29 »

giannibelif wrote: 08/12/2024 20:42 Sve agencije lupaju, ali ova je neprikosnovena, a pri tome nisu baš specijalizirani za neku užu grupu klijenata, malo probranije lokacije tipa Centar, Novo Sarajevo, Trnovo, Pale i sl. gdje se gradi i prometuje skupljim nekretninama nego je sve u nekom višem cjenovnom razredu, tipa garsonjera na Otoci 200k maraka.
Vala bas, ni ne gledam stanove od ove agencije jer su im cijene prenapuhane
Veseljak85

#19852 Re: Cijene stanova All about

Post by Veseljak85 »

milojicabrzi wrote: 07/12/2024 03:48
Veseljak85 wrote: 05/12/2024 23:22 Lijep pozdrav svim, molio bih za pomoć/savjet ako ko ima vremena i strpljenja za dati savjet na nekoliko tema:

1. Samo što nisam kupio stan, u izvornom je stanju, preporučite firmu za punu adaptaciju molim vas.

Dobrodošli su i savjeti tipa - šta/koga izbjegavati, kako uštediti nešto novca...

Od par firmi sam dobio okvirne ponude, ne manje od 800KM/m2

2. Supruga je dobila 1/2 stana u nasljedju, ja putem poklona od roditelja 1/3 kuce, sto se vodi na nama i u zk izvadcima.

Nista od ovoga nije rjesilo nase stambeno pitanje u praksi i ovo je prva nekretnina koju kupujemo.

Djeluje ipak da ne mozemo biti oslobodjeni poreza na promet nekretnina?

Neki drugi osnov - ja sam civilna žrtva rata, a oboje smo djeca demobilisanih boraca

Unaprijed hvala svima
Drugar, dosta toga oko projekcije cijene, možeš i sam ugrubo izračunati, ako imaš neku orijentaciju cijena.

Vidiš koliko prozora imaš, ako je to 5-6 prozora, nazoveš firmu koja radi Trocal profile i vanjsku stolariju i oni ti kažu da je npr. vanjska stolarija za tvoj stan, sa ugradnjom, oko 7-8 hiljada KM, Isto tako za unutrašnju stolariju i vrata, kažu ti oko 2,5-3 hiljade KM. Eto te već na cca 10-ak hiljada, samo sa vanjskom i unutrašnjom stolarijom.

Razvod struje, ako ćeš raditi, da se izvede kako treba, za cijeli stan, je cca 2000 KM.

Pogledaš kupatilo i kuhinju, koliko je kvadrata pločica, odlučiš na koji ćeš kvalitet ići, pa izračunaš koliko su pločice.

Podovi isto tako, cijena parketa npr. 100 KM po m2, znaš koliko kvadrata ti je pod parketom, pomnožiš. Ulazna vrata, ako mijenjaš, su ti od 1000 KM, pa naviše, ako hoćeš da valjaju, traju i služe.

Ako ćeš raditi instalacije u kuhinji i kupatilu, pitaj dobrog vodoinstalatera, koliko to otprilike košta, dat će ti majstor približnu cijenu.

Olovku i papir u ruke i imat ćeš info i orijentaciju, da renoviranje tvog stana košta npr. između 30-40 hiljada KM.

Podijeliš to sa brojem kvadrata, ako je stan 40 m2, to ti je 1000 km po m2, ako je 80 m2, onda je 500 KM po kvadratu ili negdje između, ako je neka druga kvadratura.

Cijene dnevnice majstora, su ti ugrubo oko 100- KM, za renoviranje treba 15-30 radnih dana odnosno dnevnica, dodaš eventualno pomoćne radnike, pa imaš računicu koliko će otprilike biti ruke.

Sve ovo su računice "otprilike", zavisi od dosta faktora, ako žena hoće neke opasne lustere, oni sami mogu koštati 5-6 hiljada, ako hoćeš obične lampione, proći ćeš za 1000 KM, za cijeli stan.

Neki ljudi ne vole izračune "otprilike", ja volim, jer znam nekako u kojim granicama se krećem, gdje uštediti, gdje ne treba štediti i sl.

U sretna vremena, kad sam ja renovirao porodični stan, moglo se proći sa cijenom od 400-500 KM po m2, što je realno, jer cijena novoizgrađenog kvadrata je cca 1000 KM, više ili manje.

Sa majstorima se možeš dogovoriti, dosta njih ima "majstorske ekipe" koji baš ove poslove rade, zovu jedni druge, organizuju.

Vjeruj mi, najgori dio posla je izorganizovati majstore, da se svaki dan radi i da ni jedan dan nije "prazan" sa radovima.

Uglavnom, nemoj biti škrtac ni cjepidlaka, jer majstori to ne vole, ali nemoj ni biti levat da te "lupaju po ušima", kako se njima ćefne.

Renoviraš stan, spreman si da korektno platiš, tražiš da se brzo, kvalitetno i korektno odradi i to je to.

Sretno drugar :thumbup: :bih:
Hvala puno za komentar i sve detalje koje ste napisali.

Racunao sam ja to sve otprilike, saznao i vecinu cijena i stavio na papir... jedna od glavnih dilema sada mi je dal da ja pokusam sve organizovati, traziti majstora po majstor, divlaciti odvlaciti, nadgledati itd., ili platiti nekog ko to sve skupa organizuje, prati, ima mozda mrezu majstora koje moze kontsktirati..., i koliko to sve skupa kosta imati takvog nekog ali rjesiti se znacajnog izvira stresa
vanjki

#19853 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

citroen xm wrote: 08/12/2024 21:29 Ovo je ipak visoko prizemlje koje ima veliku prednost u osdnosu na klasično prizemlje.

Koliko vidim ispod ovoga stana je stan u suterenu, vide se neki prozori koji loče na prozore od stana, što znači da je pod stana barem metar iznad zemlje.
Ma da nije suteren.Meni je ovo dobra cijena obzirom na lokaciju i nema ulaganja..Tu je lift uzasno mali tako da je prednost ta spratnost
BadBoy

#19854 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Naravno da se o ukusima ne raspravlja ali meni ovakav stil opremanja stana nikako ne leži. Ove boje me ubijaju.
Idemedosumom

#19855 Re: Cijene stanova All about

Post by Idemedosumom »

I crna kuhinja, neces se nabrisati otisaka :D
citroen xm

#19856 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Kad kupiš namješten stan gdje je namještaj u prilično dobrom stanju, možeš useliti pa lagano segment po segment mijenjati. Kada je stan prazan onda moraš sve odmah što je priličan trošak.

Mada ja lično više volim prazan jer je i ovaj namještaj sigurno uračunat u cijenu, a nije po mom ukusu.
mobsterc

#19857 Re: Cijene stanova All about

Post by mobsterc »

Nije nesto lijepo sredjen, ali nije ni ruzno kalvih ima pa prodaju pod 'napucano''. Sto kazu, moze se zovjeri pa lagano segment po segment, neke male stvare bi cinile razliku, recimo rasvjeta u hodniku :D
Sve ima prednosti i mane, visoko prizemlje nije isto sto i prizemlje mada i to zavisi kako sta, ja sam kupio jedan u prizemlju, teze se ugrije, ali je korisno kada treba nesto da nosis, pogotovo dok traje renoviranje :D a zgodne je i za starije osobe.
Probaj nizom cijenom, ako ostalo odgovara visoko prizemlje meni ne bi bilo smetnja, jos ako se ti sutereni griju, isto je kao i 1 sprat. Ako ne, racunaj na nesto vise grijanja ako nisu toplane, ali to je po meni zanemarivo. Ako das 100KM vise za grijanje godisnje, nije neka pljacka ako ti lokacija ustedi x10.
VladaFBiH

#19858 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote: 08/12/2024 21:29 Ovo je ipak visoko prizemlje koje ima veliku prednost u osdnosu na klasično prizemlje.

Koliko vidim ispod ovoga stana je stan u suterenu, vide se neki prozori koji loče na prozore od stana, što znači da je pod stana barem metar iznad zemlje.
nema suterenskih stanova u ovih zgradama već je podrum ispod
VladaFBiH

#19859 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 06/12/2024 10:08 Mokri san majstora je dobiti stan da se radi bez nadzora. Jos kad on treba materijal da nabavi...

Nego, nema jos dugo nista oko oporezivanja praznih nekretnina.

https://forbes.n1info.ba/ekonomija/plac ... -rizicima/
Prvi koji bi ga mogao uvesti je Kanton Sarajevo (KS), čija je Vlada, potvrdio je to za Forbes BiH premijer Nihad Uk, angažirala eksterne stručnjake zajedno sa partnerima iz UNDP-a, da se, pojasnio je, pozabave ovom problematikom kako bi se u konačnici ponudilo zakonsko rješenje koje bi za zajednicu imalo višestruku korist.
Moze li mala pomoc. "Imamo" kucu ciji je vlasnik umro ima 20 godina. Nikada ostavinska rasprava nije zavrsena. Kuca u papirima je na licu mrtvom 20 godina.

Niko ne zivi u toj kuci.

Ko ce placati porez?
vjerovatno nekada nasljednici jer sa nasljedstvom nasljeđuju i dugove koje je eventualno imao "pokojnik" e sada je druga priča kako ovi diletanti misle napisati (pitanje je da li su oni svjesni da postoje ovakvi izuzeci) i sprovesti ovaj zakon
hava123

#19860 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

LikeLike wrote: 08/12/2024 17:05 https://olx.ba/artikal/62631117

Sta mislite o ovom stanu?
Mene odbija sto je prizemlje pa mi djeluje da poskup iako je renoviran i prodaje se potpuno opremljen. Lokacija nam odgovara maksimalno.

Koliko bi bilo realno ponuditi?
Previše je to para bez obzira što je renoviran.
Pa oko 17 milja bi ti bio porez :-)
azdralovic

#19861 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Nahvalise svi pridzemlje a kad oni kupuju nemoj prvi i zadnji sprat :D
Meni bi prvo smetali ovi gelenderi po prozorima...
hava123

#19862 Re: Cijene stanova All about

Post by hava123 »

azdralovic wrote: 09/12/2024 15:40 Nahvalise svi pridzemlje a kad oni kupuju nemoj prvi i zadnji sprat :D
Ne bi hvala. Ni visoko prizemlje ni zadnji.
Ni bez lifta.
VladaFBiH

#19863 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

azdralovic wrote: 09/12/2024 15:40 Nahvalise svi pridzemlje a kad oni kupuju nemoj prvi i zadnji sprat :D
a šta je tačno problem sa zadnjim spratom posebno kada su iznad šupe (malo je za*ebano kada je "pod pločom" i to se ni meni ne sviđa) :)

To što ti niko ne skaće nad glavom?

Krov? Pa cijeli ravni krov zamijeniš za 20k a dobiješ sigurno nižu cijenu od tih 20k za zadnji sprat a da ne spominjem da već imaš masu zgrada gdje je isti generalno urađen u prethodnim godinama.
vanjki

#19864 Re: Cijene stanova All about

Post by vanjki »

Visoko prizemlje ok ,ali suteren nikada..To je razlika...Pa ako ima bolja ponuda od ove neka potrazi, ali tesko brate.Da smo slušali ovdje forumase davno je cijena trebala ici dole :D
Haris.ba

#19865 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ja sam zamalo kupio ovakav stan u tom naselju. Samo manji. Oko 60 m2.

Odbilo me na kraju sto je sa jedne strane stana prolaz, a sa druge je smetljarnik. Minus mi je bilo i sto citava zgrada prolazi mi pored ulaznih vrata. Ispod stana su podrumi.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#19866 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

25 godina sam zivio u prizemlju na Vojnickom, sad sam na 5. spratu na Dobrinji. Razlika u hladnoći je drastična kad odem kod mame. Ubi po nogama s poda. Prvi ili drugi sprat je idealno
LikeLike

#19867 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Ovaj u prizemlju za ove pare definitivno otpada.

Sta mislite o ovom stanu? https://olx.ba/artikal/61133829

Koliko sam shvatio zgrada pored ove se treba rusiti zbog izgradnje puta.
akcija007

#19868 Re: Cijene stanova All about

Post by akcija007 »

Ja ne volim biti u prizemlju ni na moru , u apartmanu/hotelskoj sobi of par nocenja a kamoli u stanu gdje se trajno zivi .
Imam fobiju da ce mi neko uci kroz prozor da ne mogu ljeti spavati otvorenog prozora i sl...
izbjeglica_iz_besmisla

#19869 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Da, ova zgrada ostaje. Al ce cesta ici tik pored nje.

Inace OK mjesto, tu je pijaca market, skola mrvu dalje. Malo je krkljanac za parking, ima zgrada dosta plus sanasa pa se zaguzva.

Al mialim da je preskupo, osim ako ti je OK stanje i namjestaj pa neces nista veliko ulagati. Jer s renoviranjem izadje to na 5k po kvadratu.
Ajs_Nigrutin

#19870 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Ovaj na Malti na prizemlju se prodaje minimalno godinu dana već. Ako nekome i paše prizemlje, onda oboriti cijenu max.
citroen xm

#19871 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ovaj na Grbavici nije za renoviranja. Možeš uvijek nešto izmjeniti, ali stanje na slikama je sasvim dobro. Ovo spustiti na 4000/m2 i cijena je više nego ok. U današnjem vremenu visokih cijena, za ovakvu lokaciju 4000 nije puno. Na stranu što je u zbiru to velika cifra.
milojicabrzi

#19872 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Veseljak85 wrote: 08/12/2024 21:56
milojicabrzi wrote: 07/12/2024 03:48
Veseljak85 wrote: 05/12/2024 23:22 Lijep pozdrav svim, molio bih za pomoć/savjet ako ko ima vremena i strpljenja za dati savjet na nekoliko tema:

1. Samo što nisam kupio stan, u izvornom je stanju, preporučite firmu za punu adaptaciju molim vas.

Dobrodošli su i savjeti tipa - šta/koga izbjegavati, kako uštediti nešto novca...

Od par firmi sam dobio okvirne ponude, ne manje od 800KM/m2

2. Supruga je dobila 1/2 stana u nasljedju, ja putem poklona od roditelja 1/3 kuce, sto se vodi na nama i u zk izvadcima.

Nista od ovoga nije rjesilo nase stambeno pitanje u praksi i ovo je prva nekretnina koju kupujemo.

Djeluje ipak da ne mozemo biti oslobodjeni poreza na promet nekretnina?

Neki drugi osnov - ja sam civilna žrtva rata, a oboje smo djeca demobilisanih boraca

Unaprijed hvala svima
Drugar, dosta toga oko projekcije cijene, možeš i sam ugrubo izračunati, ako imaš neku orijentaciju cijena.

Vidiš koliko prozora imaš, ako je to 5-6 prozora, nazoveš firmu koja radi Trocal profile i vanjsku stolariju i oni ti kažu da je npr. vanjska stolarija za tvoj stan, sa ugradnjom, oko 7-8 hiljada KM, Isto tako za unutrašnju stolariju i vrata, kažu ti oko 2,5-3 hiljade KM. Eto te već na cca 10-ak hiljada, samo sa vanjskom i unutrašnjom stolarijom.

Razvod struje, ako ćeš raditi, da se izvede kako treba, za cijeli stan, je cca 2000 KM.

Pogledaš kupatilo i kuhinju, koliko je kvadrata pločica, odlučiš na koji ćeš kvalitet ići, pa izračunaš koliko su pločice.

Podovi isto tako, cijena parketa npr. 100 KM po m2, znaš koliko kvadrata ti je pod parketom, pomnožiš. Ulazna vrata, ako mijenjaš, su ti od 1000 KM, pa naviše, ako hoćeš da valjaju, traju i služe.

Ako ćeš raditi instalacije u kuhinji i kupatilu, pitaj dobrog vodoinstalatera, koliko to otprilike košta, dat će ti majstor približnu cijenu.

Olovku i papir u ruke i imat ćeš info i orijentaciju, da renoviranje tvog stana košta npr. između 30-40 hiljada KM.

Podijeliš to sa brojem kvadrata, ako je stan 40 m2, to ti je 1000 km po m2, ako je 80 m2, onda je 500 KM po kvadratu ili negdje između, ako je neka druga kvadratura.

Cijene dnevnice majstora, su ti ugrubo oko 100- KM, za renoviranje treba 15-30 radnih dana odnosno dnevnica, dodaš eventualno pomoćne radnike, pa imaš računicu koliko će otprilike biti ruke.

Sve ovo su računice "otprilike", zavisi od dosta faktora, ako žena hoće neke opasne lustere, oni sami mogu koštati 5-6 hiljada, ako hoćeš obične lampione, proći ćeš za 1000 KM, za cijeli stan.

Neki ljudi ne vole izračune "otprilike", ja volim, jer znam nekako u kojim granicama se krećem, gdje uštediti, gdje ne treba štediti i sl.

U sretna vremena, kad sam ja renovirao porodični stan, moglo se proći sa cijenom od 400-500 KM po m2, što je realno, jer cijena novoizgrađenog kvadrata je cca 1000 KM, više ili manje.

Sa majstorima se možeš dogovoriti, dosta njih ima "majstorske ekipe" koji baš ove poslove rade, zovu jedni druge, organizuju.

Vjeruj mi, najgori dio posla je izorganizovati majstore, da se svaki dan radi i da ni jedan dan nije "prazan" sa radovima.

Uglavnom, nemoj biti škrtac ni cjepidlaka, jer majstori to ne vole, ali nemoj ni biti levat da te "lupaju po ušima", kako se njima ćefne.

Renoviraš stan, spreman si da korektno platiš, tražiš da se brzo, kvalitetno i korektno odradi i to je to.

Sretno drugar :thumbup: :bih:
Hvala puno za komentar i sve detalje koje ste napisali.

Racunao sam ja to sve otprilike, saznao i vecinu cijena i stavio na papir... jedna od glavnih dilema sada mi je dal da ja pokusam sve organizovati, traziti majstora po majstor, divlaciti odvlaciti, nadgledati itd., ili platiti nekog ko to sve skupa organizuje, prati, ima mozda mrezu majstora koje moze kontsktirati..., i koliko to sve skupa kosta imati takvog nekog ali rjesiti se znacajnog izvira stresa
Mislim da je pravi put negdje na sredini... niti možeš sve detaljno nadgledati, pratiti svaki ekser i sl. to je dosta stresno, majstora zaustavi rad, kaže nestalo mu lajsni od 3 cm, ti ne možeš izaći s posla, a skuplji je taj telefonski poziv od lajsne... a opet ne možeš ostaviti sve u rukama majstorima, novac, nabavke itd. jer daje dosta prostora za manipulaciju, a svi majstori su tome manje-više skloni, pogotovo kad se radi o nabavkama i kupnji materijala koji je u iznosu od 10 000 + KM.

Mislim da bi ti bilo teško ganjati pojedinačno majstore, dosta su prebukirani, imao bi dosta praznog hoda i dana kada se u stanu ne radi, opet ne znam koliko ti se žuri.

Najbolje ti je skontati ko će raditi vanjsku i unutrašnju stolariju, to riješiti za dva dana i stan "zatvoriti" da se u njemu može boraviti i raditi.

Majstori često rade sve poslove oko renoviranja, a ako ne rade imaju kolegu koji radi samo struju ili samo vodu, mogu se uvezati.

Sjedneš sa "glavnim majstorom", koji vodi posao, kažeš da si zaklopio računici, ponudiš mu da on ode ili da zajedno odete u nabavku materijala, projiciraš kojim danima će se raditi.

Uglavnom, naoružaj se strpljenjem, renoviranje je proces koji ne može trajati manje od mjesec-dva, polako bez stresa, nemoj žuriti, dva mjeseca brzo prođu a renoviran stan je nerijetko za cijeli život.

Sretno!
nivla

#19873 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

meni tako majstor kaze treba kupiti 10kg eksera za pokov daske na krovu, ja pametan kupim 15kg, zove me lik sutradan kaze fali jos jedno kila eksera, tad ekseri bili 2.5km, izadjem s posla, odi kupi kg eksera i vozi 1h s kraja na kraj grada, pa se onda vracaj skoro 1h na posao
i hejbet takvih situacija, ko nije opremao ne zna kako je to zahtjevan i stresan proces
eagle29

#19874 Re: Cijene stanova All about

Post by eagle29 »

https://olx.ba/artikal/64491758
Sta mislite o ovom stanu?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19875 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

idealno
ako živiš i radiš na ilidži