Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#19826 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Ima u ovom povratu PDV-a i jedna pozitivna stvar.
Većina privatne gradnje kuća se dosad radila ilegalno i polulegalno, čak i kad ljudi imaju građevinsku dozvolu.
Većina investitora bi da uštedi nešto novca angažirala nekakve priučene majstore koji rade na crno. Sad tih 17% može pokriti razliku ušteda pa bi bilo logično po dobijanju dozvole za gradnju tražiti ponudu od registrovanih građevinskih firmi. A po završetku i ispostavljenom računu tražiti povrat PDV-a.
Veseljak85

#19827 Re: Cijene stanova All about

Post by Veseljak85 »

Hvala svima na komentarima i odgovorima.

Puno toga što ste napisali su i moji strahovi - da li ima dakle firma koja barem većinu radova može pokriti interno, bez da moraju eksterne majstore angažovati i time rizikovati fušeranje...

Zato i pitam za eventualne preporuke firmi sa kojima neko eventualno ima pozitivna iskustva. Dobio sam u jednoj privatnoj poruci preporuku firme Singral, na drugim mjestima sam pročitao za firmu NEML kao i Fizikaneri..., ali mi se čini da nemaju svi mogućnost ponuditi idejni projekat za početak...

Mislio sam ih sve kontaktirati, otići do stana, da čuju i naše ideje i zamisli, te da daju ponudu na osnovu toga. Sve to naravno nije nikakav garant da će isporučeno biti kvalitetno, zato i pitam za pozitivne preporuke, ako je neko imao iskustva. Lijep pozdrav
Haris.ba

#19828 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 06/12/2024 08:39 Ima u ovom povratu PDV-a i jedna pozitivna stvar.
Većina privatne gradnje kuća se dosad radila ilegalno i polulegalno, čak i kad ljudi imaju građevinsku dozvolu.
Većina investitora bi da uštedi nešto novca angažirala nekakve priučene majstore koji rade na crno. Sad tih 17% može pokriti razliku ušteda pa bi bilo logično po dobijanju dozvole za gradnju tražiti ponudu od registrovanih građevinskih firmi. A po završetku i ispostavljenom računu tražiti povrat PDV-a.
Ili odradis na crno, i firma izda fakturu onako za usluge i rastalis 17%.
breuer

#19829 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

taman će se Bošnjo, kojem je mrsko pričekat papir na šalteru, ganjat urbanističku, građevinsku, reviziju projekta, iskolčenje, otvaranje gradilišta i sl. :lol:
narcisaa

#19830 Re: Cijene stanova All about

Post by narcisaa »

Veseljak85 wrote: 06/12/2024 08:54 Hvala svima na komentarima i odgovorima.

Puno toga što ste napisali su i moji strahovi - da li ima dakle firma koja barem većinu radova može pokriti interno, bez da moraju eksterne majstore angažovati i time rizikovati fušeranje...

Zato i pitam za eventualne preporuke firmi sa kojima neko eventualno ima pozitivna iskustva. Dobio sam u jednoj privatnoj poruci preporuku firme Singral, na drugim mjestima sam pročitao za firmu NEML kao i Fizikaneri..., ali mi se čini da nemaju svi mogućnost ponuditi idejni projekat za početak...

Mislio sam ih sve kontaktirati, otići do stana, da čuju i naše ideje i zamisli, te da daju ponudu na osnovu toga. Sve to naravno nije nikakav garant da će isporučeno biti kvalitetno, zato i pitam za pozitivne preporuke, ako je neko imao iskustva. Lijep pozdrav

Zasto si ne ukucas u google pretrazivac: iskustva sa firmom ....... Sarajevo?
Evo, na prvu interesantno :mrgreen:
kurty

#19831 Re: Cijene stanova All about

Post by kurty »

nije lahko naci izvođača
a nije lako ni biti ni izvođač svakome

mislim da se sve da i moze dogovoriti...
plačanje je najlakse dogovoriti...
"ja dovucem plocice, vi meni 50% stavke... ja zalijepim zidove, jos 15%, ja zalijepim pod, jos 15%" i slicno...

morate se, ili sikirati oko posla, ili platiti da se neko drugi sikira...
keramicar, jeste keramicar, dobar, vakav, nakav, ali on nece brige... zidar, moler, ovaj onaj...
Haris.ba

#19832 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Mokri san majstora je dobiti stan da se radi bez nadzora. Jos kad on treba materijal da nabavi...

Nego, nema jos dugo nista oko oporezivanja praznih nekretnina.

https://forbes.n1info.ba/ekonomija/plac ... -rizicima/
Prvi koji bi ga mogao uvesti je Kanton Sarajevo (KS), čija je Vlada, potvrdio je to za Forbes BiH premijer Nihad Uk, angažirala eksterne stručnjake zajedno sa partnerima iz UNDP-a, da se, pojasnio je, pozabave ovom problematikom kako bi se u konačnici ponudilo zakonsko rješenje koje bi za zajednicu imalo višestruku korist.
Moze li mala pomoc. "Imamo" kucu ciji je vlasnik umro ima 20 godina. Nikada ostavinska rasprava nije zavrsena. Kuca u papirima je na licu mrtvom 20 godina.

Niko ne zivi u toj kuci.

Ko ce placati porez?
nekome

#19833 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

fizikaneri izbjegavaj, ne znam ove druge, ali loše iskustvo sa ovima

a generalno, unajmi firmu koja se bavi vodom za vodu, firmu (ili provjerenog majstora) za moleraj, za krečenje, petu za keramiku, itd
bolje (ali i teže) ti je da sam sve to organizuješ nego "ključ u ruke" a voda ne izdrži a majstori još ni otišli nisu
Sid the sloth

#19834 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

nekome wrote: 06/12/2024 11:51

fizikaneri izbjegavaj, ne znam ove druge, ali loše iskustvo sa ovima

a generalno, unajmi firmu koja se bavi vodom za vodu, firmu (ili provjerenog majstora) za moleraj, za krečenje, petu za keramiku, itd
bolje (ali i teže) ti je da sam sve to organizuješ nego "ključ u ruke" a voda ne izdrži a majstori još ni otišli nisu
Pa ozbiljne firme upravo to imaju, imaju uposlenike koje rade neku specificnu stvar - ne radi jedan lik sve.
Ovaj Neml ili glume neku visu silu ili su samo bezobrazni, uglavnom na upite ni ne odgovaraju.
Singral bi trebao biti dobar, imam dobro iskustvo s njima prije nego sto su se zvali Singral a vidim da sad rade sa ozbiljnim arhitektama (interior_zen cini mi se da ima na nekim story-ima stanove koje je radio Singral).
aldm

#19835 Re: Cijene stanova All about

Post by aldm »

Evo mi smo friski s gradnjom i firma ide od 1.5 do 2.5 puta u odnosu na individue. Bar smo mi takve ponude dobili: od 6 majstora i 3 firme

Tako da mislim da nece to doci na isto sa -17%

Takodjer, kad radi majstor ti nabavljas materijal i mozes nanjega traziti povrat pdva

Dosta misljenja ima i da ce firme sfuseriti vise nego majstor, pogotovo ako znas majstora. Mislim namajstore koji su decenijama radili i u firmama, a ne dundjere

Ugl samo moje misljenje 😁
Ci-Nick wrote: 06/12/2024 08:39 Ima u ovom povratu PDV-a i jedna pozitivna stvar.
aldm

#19836 Re: Cijene stanova All about

Post by aldm »

Porez se vraca samo demobilisanim borcima i porodicama sehida. I mladima do 38 godina ako
im je prva nekretnina

Mi smo kupili zemljiste da gradimo kucu i rijesimo stambeno pitanje, nemamo nista na sebi, i morali smo platiti full porez i full gradjevinsku rentu

Zakoni su nam 👍 al zato jemoj slucajno da ne platim marku poreza 😁
Veseljak85 wrote: 05/12/2024 23:22 Lijep pozdrav svim, molio bih za pomoć/savjet ako ko ima vremena i strpljenja za dati savjet na nekoliko tema:

1. Samo što nisam kupio stan, u izvornom je stanju, preporučite firmu za punu adaptaciju molim vas.

Dobrodošli su i savjeti tipa - šta/koga izbjegavati, kako uštediti nešto novca...

Od par firmi sam dobio okvirne ponude, ne manje od 800KM/m2

2. Supruga je dobila 1/2 stana u nasljedju, ja putem poklona od roditelja 1/3 kuce, sto se vodi na nama i u zk izvadcima.

Nista od ovoga nije rjesilo nase stambeno pitanje u praksi i ovo je prva nekretnina koju kupujemo.

Djeluje ipak da ne mozemo biti oslobodjeni poreza na promet nekretnina?

Neki drugi osnov - ja sam civilna žrtva rata, a oboje smo djeca demobilisanih boraca

Unaprijed hvala svima
nivla

#19837 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

dobio sam i ja tako ponude, jeste povoljnije kad dogovaras, ali brzo to sve dodje na slicne iznose

o ovoj naivnosti kako ti kupujes a majstor ugradjuje ne bih komentarisao jer sve sto ti kupis trebas i dostaviti do stana ili platiti nekog da istovari u isti, ako si besposlen ok, ali ako nisi nek ti je sa srecom, onda zafali ti npr. vreca cementa sto nije puno u parama ali jest vremenu, nece majstor da mrdne i vrlo brzo sve to izadje skuplje nego da si s majstorom dogovorio da su njegov materijal i ruke
TLOP

#19838 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

Mozda nije za teme al kad ste vec naceli
Koga preporucujete za renoviranje s gradjevinske strane (struja i voda rijesena) a da mi bubreg ne uzme
Radi se o zidovima i plafonima, bez plocica
Kolko se otprilike krece sve to inace
Didier

#19839 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

aldm wrote: 06/12/2024 20:49 Porez se vraca samo demobilisanim borcima i porodicama sehida. I mladima do 38 godina ako
im je prva nekretnina

Borci i porodice šehida su oslobođeni poreza samo ako je prva nekretnina u pitanju.
Ci-Nick

#19840 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

aldm wrote: 06/12/2024 20:44 Evo mi smo friski s gradnjom i firma ide od 1.5 do 2.5 puta u odnosu na individue. Bar smo mi takve ponude dobili: od 6 majstora i 3 firme

Tako da mislim da nece to doci na isto sa -17%

Takodjer, kad radi majstor ti nabavljas materijal i mozes nanjega traziti povrat pdva

Dosta misljenja ima i da ce firme sfuseriti vise nego majstor, pogotovo ako znas majstora. Mislim namajstore koji su decenijama radili i u firmama, a ne dundjere

Ugl samo moje misljenje 😁
Ti posmatraš samo cijenu rada.
Firma može iste materijale nabaviti jeftinije nego ti.
Ako gradnja kuće od 100 m2 kosta 150.000 ti ćeš ostvariti pravo na povrat 25.500 KM.
Pa će kuća da te košta 124.500 KM.
Ako gradiš sam kupuješ materijal i plaćaš majstore za ovo i za ono pitanje je da li ćeš uštediti tih 24.500 KM.
Mislim da nećeš moći ostvarivati povrat na kupovinu materijala. Jer ako bi to moglo onda bi bilo mnogo prostora za muljaže, fiktivne račune.
milojicabrzi

#19841 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Veseljak85 wrote: 05/12/2024 23:22 Lijep pozdrav svim, molio bih za pomoć/savjet ako ko ima vremena i strpljenja za dati savjet na nekoliko tema:

1. Samo što nisam kupio stan, u izvornom je stanju, preporučite firmu za punu adaptaciju molim vas.

Dobrodošli su i savjeti tipa - šta/koga izbjegavati, kako uštediti nešto novca...

Od par firmi sam dobio okvirne ponude, ne manje od 800KM/m2

2. Supruga je dobila 1/2 stana u nasljedju, ja putem poklona od roditelja 1/3 kuce, sto se vodi na nama i u zk izvadcima.

Nista od ovoga nije rjesilo nase stambeno pitanje u praksi i ovo je prva nekretnina koju kupujemo.

Djeluje ipak da ne mozemo biti oslobodjeni poreza na promet nekretnina?

Neki drugi osnov - ja sam civilna žrtva rata, a oboje smo djeca demobilisanih boraca

Unaprijed hvala svima
Drugar, dosta toga oko projekcije cijene, možeš i sam ugrubo izračunati, ako imaš neku orijentaciju cijena.

Vidiš koliko prozora imaš, ako je to 5-6 prozora, nazoveš firmu koja radi Trocal profile i vanjsku stolariju i oni ti kažu da je npr. vanjska stolarija za tvoj stan, sa ugradnjom, oko 7-8 hiljada KM, Isto tako za unutrašnju stolariju i vrata, kažu ti oko 2,5-3 hiljade KM. Eto te već na cca 10-ak hiljada, samo sa vanjskom i unutrašnjom stolarijom.

Razvod struje, ako ćeš raditi, da se izvede kako treba, za cijeli stan, je cca 2000 KM.

Pogledaš kupatilo i kuhinju, koliko je kvadrata pločica, odlučiš na koji ćeš kvalitet ići, pa izračunaš koliko su pločice.

Podovi isto tako, cijena parketa npr. 100 KM po m2, znaš koliko kvadrata ti je pod parketom, pomnožiš. Ulazna vrata, ako mijenjaš, su ti od 1000 KM, pa naviše, ako hoćeš da valjaju, traju i služe.

Ako ćeš raditi instalacije u kuhinji i kupatilu, pitaj dobrog vodoinstalatera, koliko to otprilike košta, dat će ti majstor približnu cijenu.

Olovku i papir u ruke i imat ćeš info i orijentaciju, da renoviranje tvog stana košta npr. između 30-40 hiljada KM.

Podijeliš to sa brojem kvadrata, ako je stan 40 m2, to ti je 1000 km po m2, ako je 80 m2, onda je 500 KM po kvadratu ili negdje između, ako je neka druga kvadratura.

Cijene dnevnice majstora, su ti ugrubo oko 100- KM, za renoviranje treba 15-30 radnih dana odnosno dnevnica, dodaš eventualno pomoćne radnike, pa imaš računicu koliko će otprilike biti ruke.

Sve ovo su računice "otprilike", zavisi od dosta faktora, ako žena hoće neke opasne lustere, oni sami mogu koštati 5-6 hiljada, ako hoćeš obične lampione, proći ćeš za 1000 KM, za cijeli stan.

Neki ljudi ne vole izračune "otprilike", ja volim, jer znam nekako u kojim granicama se krećem, gdje uštediti, gdje ne treba štediti i sl.

U sretna vremena, kad sam ja renovirao porodični stan, moglo se proći sa cijenom od 400-500 KM po m2, što je realno, jer cijena novoizgrađenog kvadrata je cca 1000 KM, više ili manje.

Sa majstorima se možeš dogovoriti, dosta njih ima "majstorske ekipe" koji baš ove poslove rade, zovu jedni druge, organizuju.

Vjeruj mi, najgori dio posla je izorganizovati majstore, da se svaki dan radi i da ni jedan dan nije "prazan" sa radovima.

Uglavnom, nemoj biti škrtac ni cjepidlaka, jer majstori to ne vole, ali nemoj ni biti levat da te "lupaju po ušima", kako se njima ćefne.

Renoviraš stan, spreman si da korektno platiš, tražiš da se brzo, kvalitetno i korektno odradi i to je to.

Sretno drugar :thumbup: :bih:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#19842 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Nedavno sam vidio renoviranje jednog stana od 75 m². 40k, a pazilo se sa svim da se uklopi u te pare. Bilo je i mobe. Nije se ni uzimao zadnji skart, ali nije bilo ni preseravanje.
Sve bilo gotovo za 47 dana.
LikeLike

#19843 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

https://olx.ba/artikal/62631117

Sta mislite o ovom stanu?
Mene odbija sto je prizemlje pa mi djeluje da poskup iako je renoviran i prodaje se potpuno opremljen. Lokacija nam odgovara maksimalno.

Koliko bi bilo realno ponuditi?
bumerangss

#19844 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

Meni je taj stan super. Ne znam zasto neko ne voli prizemlje? Pa koliko vremena u životu ces ustediti ne vozajuci se liftom ili penjajuci na prvi drugi treći... sprat.
Vidim imaju demiri ako je bezbjednost u pitanju. Neki ne vole prizemlje jer svi prvo kucaju zvone vama od poštara prosijaka...
Ja prizemlje ne volom jedino zbog životinja jer kad otvoriš prozor prvi si miševima mackama zmijama...
Lokacija je super. Mirno mjesto kulturno stanovnistvo, vecinom stare sarajlije starosjedioci i malo sandžaklija :mrgreen:
giannibelif

#19845 Re: Cijene stanova All about

Post by giannibelif »

Stan je meni lijep, lijepo i kvalitetno je namješten, ali prizemlje. Nisam za prizemlje u ovakvim kvartovima, starijim zgradama.
Dr Arsla

#19846 Re: Cijene stanova All about

Post by Dr Arsla »

bumerangss wrote: 08/12/2024 19:28 Meni je taj stan super. Ne znam zasto neko ne voli prizemlje? Pa koliko vremena u životu ces ustediti ne vozajuci se liftom ili penjajuci na prvi drugi treći... sprat.
Vidim imaju demiri ako je bezbjednost u pitanju. Neki ne vole prizemlje jer svi prvo kucaju zvone vama od poštara prosijaka...
Ja prizemlje ne volom jedino zbog životinja jer kad otvoriš prozor prvi si miševima mackama zmijama...
Lokacija je super. Mirno mjesto kulturno stanovnistvo, vecinom stare sarajlije starosjedioci i malo sandžaklija :mrgreen:
I kanalizacija kad se začepi prvo izbije prizemljašima :mrgreen:
LikeLike

#19847 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

‘naci ne vrijedi ni blizu ovih para :D

Mene najvise odbija kad vidim da agencija prodaje stan. Da ga prodaje vlasnik direktno odmah bi nazvao i dao ponudu.
giannibelif

#19848 Re: Cijene stanova All about

Post by giannibelif »

Sve agencije lupaju, ali ova je neprikosnovena, a pri tome nisu baš specijalizirani za neku užu grupu klijenata, malo probranije lokacije tipa Centar, Novo Sarajevo, Trnovo, Pale i sl. gdje se gradi i prometuje skupljim nekretninama nego je sve u nekom višem cjenovnom razredu, tipa garsonjera na Otoci 200k maraka.
cable_stayed_bridge

#19849 Re: Cijene stanova All about

Post by cable_stayed_bridge »

Ovaj na malti se cini poskupim uzimajuci da je i prizemlje i stara gradnja, nekako puno 350 hiljada. Mada opet, tesko da se moze ista naci ispod 3.5k po m2 da lici na nesto, najcesce je to oko 4k bar ovo po piku sto se vrti - pri tome i nema nekog velikog izbora. Iako su i plate rasle, meni i dalje malo nejasno da stanovi idu i prodaju se po ovim cijenama, evo ovaj recimo 350k pa to je sigurno 20-30 otplate kredita uz jako ucesce
citroen xm

#19850 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ovo je ipak visoko prizemlje koje ima veliku prednost u osdnosu na klasično prizemlje.

Koliko vidim ispod ovoga stana je stan u suterenu, vide se neki prozori koji loče na prozore od stana, što znači da je pod stana barem metar iznad zemlje.
Post Reply