Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anelsol

#1926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Avetinho wrote: 10/12/2022 16:34
anelsol wrote: 10/12/2022 16:11

Oko toga da je pravilo se nećemo sloziti. Obicno pomazu djeca i rodbina, pa se nekako to zakrpi. Ali upravo je to jedan od razloga zasto je bitno da BiH zadrzi svoje stanovnistvo i privuce mozda novo. Sto vise ljudi, veći protok novca, vise ubranih poreza i doprinosa, pa samim tim i veće penzije.
Samo u unistenim drustvima. Neces naci nijednog penzionera u Njemackoj da prezivljava od pomoci djece koja su u Bosni. U obrnutom smjeru hiljade. Da ove hiljade nemaju djecu po inostranstvu i oni bi kopali. Drustvo u kojoj je plan za penziju pomoc od djece osudjeno je na lagano umiranje, jer ta ista djeca nece imati za svoje penzije kad im bude vrijeme, a kamoli za danasnje potrebe ili ulaganja u razvoj. Djeca treba da ulazu u svoju djecu, ne u svoje roditelje. A u Bosni moraju, jer je nuzda.
Slazem se.
acuupo

#1927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by acuupo »

Sve je to u pogledu i prvenstveno mislim da covjek gdje god da ode nosi sebe ,ako si bio nezadovoljan ovdje sa dvije normalne plate u porodici vjeruj niti jedna zemlja na ovom svijetu te nece usreciti .
Last edited by acuupo on 10/12/2022 17:16, edited 1 time in total.
Hakiz

#1928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 16:35
Hakiz wrote: 10/12/2022 16:23

Država koja razmišlja "Dat ćemo male penzije penzionerima, imaju djecu da im pomognu" i na tome gradi "sistem", ne treba postojati. Ne samo zato što nemaju svi penzioneri djecu.
Penzije i ostala socijalna davanja u BiH su premala za dostojan život. To niko ne spori. Ali to je povezano sa finacijskim kapacitetima države i direktno sa brojcanim stanjem stanovnistva u drzavi. Manje stanovnistva dovodi do manje para u prometu, manje poreza, a uročno-posljedični i manjim i penzijama.
Ne govorim o tome

Nego da se ta pomoć uračunava, uvrštava u planove.

Kao kada se kaže građani nisu siromašni, pomaže im rodbina iz inostranstva sa 5 milijardi. Maltene tih 5 milijardi računaju kao redovan siguran prihod građana, pa država za toliko može u planovima smanjiti izdavanja za razne kategorije.

Kao da tih 5 milijardi država isplaćuje odnekud, pa ne mora iz fondova za to predviđenih ili iz budžeta, to će potrošiti negdje drugo.

To država ne smije računati, kao da ih nema što se države tiče. Osim ako će ih oporezovati :mrgreen:
Ozimician

#1929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PaulTracy wrote: 10/12/2022 15:45
Ozimician wrote: 10/12/2022 13:20

Kao kvalifikovana radna snaga imaju iste uslove i Indijaca koji dođu u Njemačku - 95% su kvalifikovana radna snaga i Indijci su najplaćeniji stranci trenutno u Njemačkoj.

Za nekvalifikovanu radnu snagu uslovi ne mogu ni biti isti, jer budimo realno, odakle nekome nekvalifikovanom iz Indije 5000 € da dođe do Njemačke i počne život tu (legalno) ?
Stvarni razlog nije novac nego RASIZAM.
Lako bi se u državi koja ima 1,3 milijarde ljudi godišnje našlo 500 000 medinskih sestara, električara, vozača, zidara etc koji mogu da finansiraju taj put i dođu da rade u Njemačku.
Međutim Njemačkoj je toliki broj garavih iz godine u godinu neprihvatljiv. Indijci su IT eksperti, imaju i dobre doktore, takvih će Švabo da primi 5/10/15 hiljada godišnje.
Ali da im dolazi 100 000 zidara, 100 000 pflegera i 100 000 vozača iz Indije iz godine u godinu, tu Švabo kaže "NE HVALA"
Mogu se i tako stvari postaviti, ali čak i da isključiš RASIZAM - misliš da bi neko takav mogao savladati njemački jezik, položiti potrebne ispite na njemačkom i sve to sam sebi isfinansirati + dolazak u Njemačku (iz daleke Indije) ?
Ozimician

#1930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Avetinho wrote: 10/12/2022 15:55
anelsol wrote: 10/12/2022 15:51

Da nazalost, ima takvih slučajeva u BiH i cijelom svijetu. BiH u tome nije nikakav izuzetak.
U nas nisu "slucajevi" nego pravilo. Gotovo nigdje u svijetu, osim u unistenim drzavama kao sto je Bosna, penzioneri ne kopaju po konteinerima.
Odmah da ti kažem iz prve ruke - dakle Njemačka - u svakom većem gradu ćeš naći penzionere da skupljaju flaše po parku.
Ecci
Vozim: Biciklam

#1931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

PaulTracy wrote: 10/12/2022 16:16
Ecci wrote: 10/12/2022 14:22 Uloga drzave je da obezbijedi vladavinu prava, koliko god ta rijec istroseno i banalno zvucala. Da se zakoni provode, da se postuju i da su jednaki za sve. Ovdje je drzava podbacila, 30 godina i narodu je dosta toga.

Ovaj masovni odlazak je tihi referendum sta narod misli o drzavi. Ne moze se 30 godina grabiti i pljackati. A narod da halali. Prije ili kasnije i tome dodje kraj, a onda kud koji mili moji.

A u Bosni ko je jamio jamio je.
Malo izvrćeš stvari/činjenice.
Država ne pljačka nikog, narod odnosno političari su ti koji pljačkaju a taj isti narod ih je izabrao.
Ako političari ne valjaju narod svake 4 godine ima priliku da izađe na izbore i izabere nove ili da ih protestima otjera sa vlasti. Ali tu se u BiH već 30 godina ništa ne mijenja. Svi pasivno posmatraju šta se dešava i sa tim istim političarima šuriju, koriste svaku priliku da daju mito kako bi sebi pribavili neku korist, na lakši način došli do cilja. Tako da taj narod ne treba gledati kao žrtvu sistema već kao kreatora istog.
A što se odlaska iz države tiče, kao što već rekoh , tu se radi o klasičnoj otimačini gdje jači uzimaju od slabijih.
Uđi na FB i pogledaj omladinu u Sloveniji, dosta njih je "from Maribor, lives in Wolfsberg". Ni Bosanci više ne žele da žive u Sloveniji, koriste je kao tranzit jer je lakše otići u nju nego u Njemačku, manje su jezičke barijere. A nakon par godina kada steknu uslove da mogu da sele dalje "ćao Slovenija, male su ti plaće,odosmo mi u Austriju/Njemačku". Više ni Slovenija ne valja.
Da je stanje u BiH i bolje opet bi ljudi odlazili jer je moćni Švabo prije 8/9 godina došao ovdje da otima radnike. Mujo koji je rođen 1975 bi u Njemačku otišao i 2002 ali tad se nisu dijelile vize po Sarajevu tako da je otišao tek 2015. Tako da narod nije ništa 30g čekao, nije bilo "30g smo pokušavali ali vidimo da sad ne ide i zato odlazimo".
Drug, onaj koji suruje sa politicarima kako kazes i ima koristi od toga taj sjedi negdje uhljebljen i ne ide u inostranstvo.
Malo je Slovenaca u inostranstvu, ima ih, ali su u poredjenju sa ostalima u ex yu u zanemarivom broju.

Narod odavde dobrovoljno odlazi, niko nikog ne "otima". To ti je kao prelazak iz slabije u bolju firmu ili iz slabijeg u bolji klub. Prirodan proces. Nema ljutnje😊
Avetinho

#1932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Ozimician wrote: 10/12/2022 16:46
Avetinho wrote: 10/12/2022 15:55

U nas nisu "slucajevi" nego pravilo. Gotovo nigdje u svijetu, osim u unistenim drzavama kao sto je Bosna, penzioneri ne kopaju po konteinerima.
Odmah da ti kažem iz prve ruke - dakle Njemačka - u svakom većem gradu ćeš naći penzionere da skupljaju flaše po parku.
Nadam se da se salis. Ne moze se porediti kopanje po kontejneru da se nadje stari hljeb sa skupljanjem sekundarnih sirovina kao dodatni prihod. Ovo drugo ne samo da obezbjedjuje novce, nego i korisno utice na covjekovu sredinu iz vise razloga koje ne treba ni navoditi.

Jedno je ponizenje iz nuzde a drugo vrijedno hvale.
Ozimician

#1933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Avetinho wrote: 10/12/2022 16:53
Ozimician wrote: 10/12/2022 16:46

Nadam se da se salis. Ne moze se porediti kopanje po kontejneru da se nadje stari hljeb sa skupljanjem sekundarnih sirovina kao dodatni prihod. Ovo drugo ne samo da obezbjedjuje novce, nego i korisno utice na covjekovu sredinu iz vise razloga koje ne treba ni navoditi.

Zavisi kako posmatraš stvari. Kao što neko reče, da li je čaša do pola puna ili prazna.

Ali tačno je da 1/3 njemačkih penzionera prima penziju manju od 1000 € , ako misliš da s tim iznosom mogu lagodno u Njemačkoj živjeti - good luck.

https://www.bz-berlin.de/deutschland/vi ... -monatlich

EDIT: Računaj i da 60% Njemaca dočeka penziju bez vlastite nekretnine.
Avetinho

#1934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Ozimician wrote: 10/12/2022 16:58
Avetinho wrote: 10/12/2022 16:53

Zavisi kako posmatraš stvari. Kao što neko reče, da li je čaša do pola puna ili prazna.

Ali tačno je da 1/3 njemačkih penzionera prima penziju manju od 1000 € , ako misliš da s tim iznosom mogu lagodno u Njemačkoj živjeti - good luck.

https://www.bz-berlin.de/deutschland/vi ... -monatlich

EDIT: Računaj i da 60% Njemaca dočeka penziju bez vlastite nekretnine.
S parama je lakse biti siromasan, mislim da je rekao Grunf iz Alana Forda. 1,000 EUR mnogo mnogo vise nego 200-300 u Bosni. Cijene SVEGA su podjednake.

Volio bih da su penzije svugdje u svijetu vise nego sto jesu, pa i u Njemackoj. A zamisli sveopste srece u Bosni da su sada bosanske penzije barem priblizne njemackim.
PaulTracy

#1935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ozimician wrote: 10/12/2022 16:43
PaulTracy wrote: 10/12/2022 15:45

Stvarni razlog nije novac nego RASIZAM.
Lako bi se u državi koja ima 1,3 milijarde ljudi godišnje našlo 500 000 medinskih sestara, električara, vozača, zidara etc koji mogu da finansiraju taj put i dođu da rade u Njemačku.
Međutim Njemačkoj je toliki broj garavih iz godine u godinu neprihvatljiv. Indijci su IT eksperti, imaju i dobre doktore, takvih će Švabo da primi 5/10/15 hiljada godišnje.
Ali da im dolazi 100 000 zidara, 100 000 pflegera i 100 000 vozača iz Indije iz godine u godinu, tu Švabo kaže "NE HVALA"
Mogu se i tako stvari postaviti, ali čak i da isključiš RASIZAM - misliš da bi neko takav mogao savladati njemački jezik, položiti potrebne ispite na njemačkom i sve to sam sebi isfinansirati + dolazak u Njemačku (iz daleke Indije) ?
Sve ove migrante koji su došli u Europu put je koštao i više, 6,7,8 hiljada eura. "Lako" bi se to skupilo za odlazak u zemlju u kojoj ćeš da zarađuješ 2000€ neto mjesečno ili više. Većina Indijaca prilično dobro govori/razumije engleski. Ako je Huso iz Peškirića kod Kaknja koji je znao samo jednu riječ stranog jezika (offside) uspio da položi Njemački nivo A2/B1 prilično sam siguran da bi ga i Indijac koji govori Engleski jezik nivo C1 naučio.
Jednostavno neće poplavu Indijaca druže 🙂
anelsol

#1936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hakiz wrote: 10/12/2022 16:42
anelsol wrote: 10/12/2022 16:35

Penzije i ostala socijalna davanja u BiH su premala za dostojan život. To niko ne spori. Ali to je povezano sa finacijskim kapacitetima države i direktno sa brojcanim stanjem stanovnistva u drzavi. Manje stanovnistva dovodi do manje para u prometu, manje poreza, a uročno-posljedični i manjim i penzijama.
Ne govorim o tome

Kao kada se kaže građani nisu siromašni, pomaže im rodbina iz inostranstva sa 5 milijardi. Maltene tih 5 milijardi računaju kao redovan siguran prihod građana, pa država za toliko može u planovima smanjiti izdavanja za razne kategorije.

Kao da tih 5 milijardi država isplaćuje odnekud, pa ne mora iz fondova za to predviđenih ili iz budžeta, to će potrošiti negdje drugo.

To država ne smije računati, kao da ih nema što se države tiče. Osim ako će ih oporezovati :mrgreen:
Slazem se. Nisam nigdje citao da se to uracunava, ali ako je tako pogresno je.
Hakiz

#1937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 17:17
Hakiz wrote: 10/12/2022 16:42

Ne govorim o tome

Slazem se. Nisam nigdje citao da se to uracunava, ali ako je tako pogresno je.
Ne ursčunava se ona stvarno, ali se u mislima sa njom neformalno računa. Nema nekog dokumenta u kojem se to izražava ili obračunava itd.

Na način: Razgovor u Vladi "Stvari poskupljuju, trebalo bi povećati penzije, minimalne plate itd. Ma, penzionerima i radnicima pomažu djeca i rodbina iz inostranstava, prošle godine su poslali 5 milijardi, ne povećavaj".

I u budžetu stavke penzije, minimalne plate itd ostanu iste kao prije.

Kada bi dijaspora prestala slati, možda bi neka pobuna, demonstracije, revolucija se konačno i desile. Ovako dijaspora gasi vatru i daje mogućnost i opravdanje vlastima da ne povećavaju socijalna davanja, minimalne plate, penzije itd.

Ne pomaže dijaspora rodbinu, nego vlast :mrgreen:
moonca

#1938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:-)
ne znam da iko pomaze 'rodbinu' roditelje .mozda...
Didier

#1939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 10/12/2022 11:46 Turska je po svemu bolje uređena zemlja, imaju bolje zdravstvo, vjerovatno i obrazovanje
Turska ni po čemu nije uređenija od BiH. Ljudi i dalje u prošlom vijeku, po svemu kasne 25 godina za nama. Nije sve Istanbul i ova morska mjesta koja mi vidimo, mada je i tamo teški kokuzluk.

Imam preko 50 članova familije koji žive u Istanbulu, i često smo u kontaktu. Tamo je super samo ako si viša kasta, društvo je podijeljeno po svim nivoima, i bogati sa siromašnima ne komuniciraju. Srednje klase skoro i da nema.

Obrazovanje je podijeljeno na državno i privatno, a državno je očajno. Pa Turci ne mogu jebeni engleski naučiti u tim školama, a kamoli šta drugo jer je sve kao vojska. Ko ima para za privatne škole, to je već druga priča.

Ista stvar i sa zdravstvom.
JanuaryJones

#1940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Da ponovimo, još iz 2019. godine (prije korone i novih aferima):
tandmand wrote: 20/11/2019 22:56 Je li i za ovo Dodik kriv?

Kao društvo smo truhli, dvolični, bez moralnih normi ... sve je samo fasada. Nebitno da li neko nacionalnist, FGR, wannabe vjernik, wannabe partizan ... svi su usvojili ista pravila igre. Ta zaraza je toliko široko i duboko zašla da se ne može iskorijeniti. Pa uzmimo samo ove prekonoćne diplome, ko to može više raspetljati. Sami smo sebe zatvorili u logor bez žice, sami biramo svoje Kapo-e .. sve je tu, selekcija prst gore/dole, prinudni rad i nagrada za izdaju. Džaba je mijenjati "nacionaliste" na vlasti, jer koji god da dođu, dolaze iz baze naroda u kojem su sva sredstva za postizanje cilja opravdana. Svi pišaju sa balkona po narodu, a narodu je samo da se popnu na balkon pa da i oni po nekome pišaju. Hajde, vlast se može formalno promijeniti ali kako da zamijenimo narod. Oni koji su skontali da na ovome divljem zapadnome Balkanu nisu ni za revolveraša, ni za šerifa, ni goniča goveda ... niti žele igrati u toj surovoj igri, bježe glavom bez obzira u Njemačku.
detroit-mercy wrote: Ovaj post sam vidio na drugoj temi i mislio sam i sam da ga zalijepim ovdje. Lik je tako dobro opisao stanje, hirurski precizno. Mnogo godina unazad, kada sam odlazio govorio sam poznanicima/rodbini/prijateljima da ce se taj opsti bahatluk, grabez, beskrupuloznost prije ili kasnije obiti svima o glavu. Danas svjedocimo da je mladost izgubila viziju bolje buducnosti i da u velikom broju ide da je trazi negdje drugo.
I ne idu, kako par likova na ovom forumu tvrdi, jer su kokuzi ili iz kojekakvih vukojebina nego idu upravo jer nemaju viziju bolje buducnosti. Na kraju cijela drustva pa i civlizacije se urusavaju ako jedinke izgube tu viziju/nadu u bolje sutra. Bivsa drzava je izasla puno razorenija i razvaljenija iz onog rata, glad i siromastvo prvih poslijeratnih godina mi nismo ni vidjeli ni osjetili u toj mjeri u BiH nakon ovog rata a da ne kazem 20 godina nakon rata, ali su imali viziju boljeg drustva, nadu u bolje sutra, vjeru u posteniji sistem.
I ne odlaze ljudi radi izlazaka, koncerata, zagadjenog zraka, auta ovog ili onog, odlaze jer gube ili su izgubili vjeru u promjene i nadu u bolju buducnost.
O pisanju po narodu, dovoljno je samo vratitis se par stranica unazad i procitati neke od postova pa da skontas kako se sa uzitkom pisa po kokuzima :skoljka:
Avetinho

#1941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

JanuaryJones wrote: 10/12/2022 17:46 Da ponovimo, još iz 2019. godine (prije korone i novih aferima):
tandmand wrote: 20/11/2019 22:56 Je li i za ovo Dodik kriv?

Kao društvo smo truhli, dvolični, bez moralnih normi ... sve je samo fasada. Nebitno da li neko nacionalnist, FGR, wannabe vjernik, wannabe partizan ... svi su usvojili ista pravila igre. Ta zaraza je toliko široko i duboko zašla da se ne može iskorijeniti. Pa uzmimo samo ove prekonoćne diplome, ko to može više raspetljati. Sami smo sebe zatvorili u logor bez žice, sami biramo svoje Kapo-e .. sve je tu, selekcija prst gore/dole, prinudni rad i nagrada za izdaju. Džaba je mijenjati "nacionaliste" na vlasti, jer koji god da dođu, dolaze iz baze naroda u kojem su sva sredstva za postizanje cilja opravdana. Svi pišaju sa balkona po narodu, a narodu je samo da se popnu na balkon pa da i oni po nekome pišaju. Hajde, vlast se može formalno promijeniti ali kako da zamijenimo narod. Oni koji su skontali da na ovome divljem zapadnome Balkanu nisu ni za revolveraša, ni za šerifa, ni goniča goveda ... niti žele igrati u toj surovoj igri, bježe glavom bez obzira u Njemačku.
detroit-mercy wrote: Ovaj post sam vidio na drugoj temi i mislio sam i sam da ga zalijepim ovdje. Lik je tako dobro opisao stanje, hirurski precizno. Mnogo godina unazad, kada sam odlazio govorio sam poznanicima/rodbini/prijateljima da ce se taj opsti bahatluk, grabez, beskrupuloznost prije ili kasnije obiti svima o glavu. Danas svjedocimo da je mladost izgubila viziju bolje buducnosti i da u velikom broju ide da je trazi negdje drugo.
I ne idu, kako par likova na ovom forumu tvrdi, jer su kokuzi ili iz kojekakvih vukojebina nego idu upravo jer nemaju viziju bolje buducnosti. Na kraju cijela drustva pa i civlizacije se urusavaju ako jedinke izgube tu viziju/nadu u bolje sutra. Bivsa drzava je izasla puno razorenija i razvaljenija iz onog rata, glad i siromastvo prvih poslijeratnih godina mi nismo ni vidjeli ni osjetili u toj mjeri u BiH nakon ovog rata a da ne kazem 20 godina nakon rata, ali su imali viziju boljeg drustva, nadu u bolje sutra, vjeru u posteniji sistem.
I ne odlaze ljudi radi izlazaka, koncerata, zagadjenog zraka, auta ovog ili onog, odlaze jer gube ili su izgubili vjeru u promjene i nadu u bolju buducnost.
O pisanju po narodu, dovoljno je samo vratitis se par stranica unazad i procitati neke od postova pa da skontas kako se sa uzitkom pisa po kokuzima :skoljka:
Mocno.
anelsol

#1942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Avetinho wrote: 10/12/2022 17:59
JanuaryJones wrote: 10/12/2022 17:46 Da ponovimo, još iz 2019. godine (prije korone i novih aferima):

Mocno.
Uh...Ne bi bio u koži onima koji ovako razmišljaju. Ovo je na granici samoubistva.
anelsol

#1943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Evo jedna za raspoloženje:

https://youtu.be/cGnZr7w76Pg
JanuaryJones

#1944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

anelsol wrote: 10/12/2022 19:46 Evo jedna za raspoloženje:

Koliko imaš godina ako nije tajna?
anelsol

#1945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

JanuaryJones wrote: 10/12/2022 19:58
anelsol wrote: 10/12/2022 19:46 Evo jedna za raspoloženje:

Nije nikakva tajna :D 40 godina
JanuaryJones

#1946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

anelsol wrote: 10/12/2022 20:07
JanuaryJones wrote: 10/12/2022 19:58

:thumbup: fine godine
anelsol

#1947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

JanuaryJones wrote: 10/12/2022 20:11
anelsol wrote: 10/12/2022 20:07

:thumbup: fine godine
Taman se sve sleglo :D
konoplja

#1948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 09/12/2022 12:25
konoplja wrote: 09/12/2022 12:17

Ne, mislim da nije nuzno teze pricati strani jezik nego maternji. Sta ti mislis?
Dobro, ne pitam sada za Milana Kunderu, koji je nakon 20 godina života u Francuskoj, počeo svoju književnost pisati na stranom jeziku, te je moguće da ne osjeća više nikakvu razliku između češkog i francuskog, ili možda mu je francuski sada već prirodniji. Ili za našeg Vahu koji je, nakon decenija života u Francuskoj, počeo već pomalo brkati padeže kad priča na maternjem. Dakle, jasno je da ima slučajeva gdje čovjek strani jezik priča bolje od maternjeg. Ili je možda bolje reći: maternji mu se promijeni?

No, ovdje pričamo o tipičnom dijasporskom slučaju, ovdje pričamo o tipskom primjeru. Čovjek rođen u Bosni, živio tu 20 ili 30 godina, po školski naučio njemački, i ispalio se za Njemačku. Je li mu lakše pričati bosanski ili njemački?

Ako treba posebno dokazivati da čovjek ulaže manje truda dok razgovara na onom jeziku na kojem i sanja, onda fakat imamo ovdje problem sa razumijevanjem maternjeg. :D
Dobro, mozemo mi razgovarati o tipskim primjerima, ali tim otvaramo neku sasvim drugu diskusiju. Ja nisam spomenuo tipske primjere, a nisu vala ni Didi i skafiskanjak to spomenuli i precizirali. Sve sto sam ja ucinio je prozvao Didija za glupost koju je izvalio. Lik je bukvalno napisao da je dokazano da koristenje jezika koji ti nije maternji trosi 20 do 30 posto vise energije i to cak ako taj strani jezik odlicno poznajemo.

Sto mi odmah po citanju djeluje kao nonsense, a brzinskom pretragom journala nisam nista slicno tomu pronasao. I hajd' mozda bi mogao u to povjerovati da lik na kraju nije jos dodao da je to slucaj cak i ako strani jezik osoba odlicno poznaje.

Za tipski primjer se mogu sloziti da ce biti teze, ali milsim da nakon par godine integracije i imerzije ce savladati jezik dovoljno da pricanje nece biti tesko.
Didier

#1949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 10/12/2022 12:19

A zar ne bi volio svojoj djeci omoguciti njemacko obrazovanje, njemacko zdravstvo i sve sanse koje nudi Njemacka kao zemlja i kao ekonomija?
Svoj zivot ti mozes nastaviti i u Njemackoj bez problema.
Njemačko obrazovanje nije ništa bolje od našeg obrazovanja. Prosječan Nijemac nije obrazovaniji od mene, štaviše ja sam mnogo obrazovaniji od prosječnog Nijemca.

Njemačko zdravstvo ima mnogo mana, kao i svako zdravstvo na svijetu. Njemački doktori odlaze u Njemačku, a oni uvoze iz naše osoblje iz naših zemalja. Kada vidim da medicinske sestre ne znaju pričati nijedan jezik osim svog, a to je često bugarski, rumunski, srpskohrvatski i sl., nije mi dobro.

Preko 50% Nijemaca nema svoju nekretninu. To znači da su bukvalno na korak od siromaštva. Ako izgube posao, za tri mjeseca ih nema nigdje. Penzije u Njemačkoj nisu dovoljne nigdje za život, a penzioneri masovno žive u domovima gdje ih niko ne obilazi jer djecu i unuke boli kurac. Tu ih pazi neko Meho iz Prijedora koji na njemačkom zna reći "ich bin Meho" i to je to, ali im zna oprati guzicu.

Ima nas koji u Bosni imamo mnogo više nego što prosječni Nijemci imaju, a da nismo ukrali, nego sami zaradili. Ljudi poput tebe to ne mogu shvatiti jer ti imaš kompleks niže vrijednosti, pa samim tim kad neko izgovori da je nešto njemačko, ti pišneš u gaće.
anelsol wrote: 10/12/2022 12:34 To je tvoje misljenje i postujem ga, ali ja ne razmisljm na taj nacin. Obrazovanje koje ce ovdje steci sam stekao i ja. Ja sam zadovoljan, mogu komotno ziviti od svog rada u privatnom sektoru. Mogu priustiti sebi i porodici ljetovanje, zimovanje, pa oko prvog maja obavezno obiđemo kakvo mjesto u Evropi. Meni i porodici u materijalnom smislu nista ne nedostaje. Pri tome imam prostora da investiram u nekretnine a razmisljam i u ulaganje sa partnerom u solarnu elektranu. Sa nematerijalne strane tu su i moji i zenini roditelji, braca sestre prijatelji rođaci.
Djeca vec sada odlicno pricaju engleski, a vec razmisljamo da ih upisemo i na njemacki jezik.Pred svega volim svoju zemlju. Sto bi ja pored svega toga selio iz BiH.
Upravo to. Bravo za odgovor. Ali šta će, on jadnik nema nigdje nikoga, osim ovog foruma, od prijatelja, i sam on pljuje po imigrantima, i tako se uvijek otkrije. Najbolje su mi Bošnje što odu u Ameriku i odmah mrze crnce... Ono wtf...
Didier

#1950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 10/12/2022 12:56
Samim tim to toj drzavi ne smeta.
A ako drzava ne brine za ljude sto bi se ljudi birinuli za nju.
Ljudi odose i mogu zivjeti bolje gdje hoce i nece se nikada vratiti a drzava je svakako apstratktna pa neka ostane bez ljudi ako misli da je to uredu. Who the fuck cares, pametan zivi gdje mu je bolje.
Svi smo mi država. Kakvi smo mi, država je super. Ipak, nismo ništa gori od Nijemaca, samo su oni na vrijeme skontali, između svako malo kada pokušaju osvojiti svijet i pobiti Boga oca, da mogu i ekonomski porobiti zemlje koje im se sviđaju, i to je upravo ono šta sada rade.
Post Reply