Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anelsol

#1901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hakiz wrote: 10/12/2022 13:27
anelsol wrote: 10/12/2022 13:05 Ne znam za vas, ali moj moto je uvjek bila ona čuvena Kenedijeva, da parafraziram "ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego šta ti možeš uraditi za državu". Mislim da je u redu da se svi mi zapitamo šta smo to uradili za svoju zemlju/ državu u skladu sa svojim mogućnostima.
Eto, ja sam ratovao i postao invalid. 70%. Dovoljno?

Već više od 10 godina invalidnina mi 445 KM..

Probaj jedan mjesec sa tim živjeti.

Meni je još dobro jer sam RVI. Civilnim je gore.
I više nego dovoljno. I ja imam invalida u široj porodici i smatram da su ti ljudi neopravdano zakinuti i oštećeni revizijom koja se radila prošlih godina.
elcaliente

#1902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 10/12/2022 13:24
elcaliente wrote: 10/12/2022 13:00

Zbog sistema, pravde, mogucnosti itd.
Ja razumijem tebe, ti si se na to dole navikao ja kada dodjem u BiH vidim samo nedostatke, treci dan se pocnem nervirati i jedva cekam taj sedmi dan da se krene.
Ali postujem naravno tvoj stav i naviku.
Bezveze nagovaraš čovjeka, očito su njegovi razlozi jači od onih koje mu ti prikazuješ.

Jesil se kad zapitao da nekome možda ne odgovara takav sistem kakav je u Njemačkoj ?

Što se tiče pravde, pa ti prvi vrijeđaš imigrante i smatraš ih nižom vrstom predodređenom da rade šljakerske poslove u Njemačkoj - i pričaš o nekoj pravdi xD
Naravno, podpuno postujem to, ja sam mislio vise na djecu da im je bolje ovdje. Ali kao sto rekoh najvaznije je da se zadovoljan.
Pa to je cinjenicno stanje sta to ima veze sa pravdom.
Vecina dolazi da radi te poslove. A sto je najvaznije sretni i zadovoljni su sto rade te poslove.
Hakiz

#1903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 13:32
Hakiz wrote: 10/12/2022 13:27

Eto, ja sam ratovao i postao invalid. 70%. Dovoljno?

Već više od 10 godina invalidnina mi 445 KM..

Probaj jedan mjesec sa tim živjeti.

Meni je još dobro jer sam RVI. Civilnim je gore.
I više nego dovoljno. I ja imam invalida u široj porodici i smatram da su ti ljudi neopravdano zakinuti i oštećeni revizijom koja se radila prošlih godina.
Hvala.

A, po belaju, zadnju reviziju, koju najviše proklinju, je inicirao i proveo Helez, SDP, trojkaš, spasilac :lol:
anelsol

#1904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hakiz wrote: 10/12/2022 13:38
anelsol wrote: 10/12/2022 13:32

Hvala.

A, po belaju, zadnju reviziju, koju najviše proklinju, je inicirao i proveo Helez, SDP, trojkaš, spasilac :lol:
Ko je god podnio tuzbu protiv prvih rjesenja iz 2012 godine naplatio je sve s kamatom. Ko je imao visok stepen invalidnosti i ortopedski dodatak naplatio je desetine hiljada KM. Helez je kostao FBiH desetine miliona, a ljudi ne znaju da ih je u stvari spasio Dunović po cijoj apelaciji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim odredbe zakona koje nisu ljudima dale mogucnost prigovora na nalaze i misljenja prvostepenih ljekarskih komisija.Da ne idemo vise u of topik.
Avetinho

#1905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

anelsol wrote: 10/12/2022 13:05 Ne znam za vas, ali moj moto je uvjek bila ona čuvena Kenedijeva, da parafraziram "ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego šta ti možeš uraditi za državu". Mislim da je u redu da se svi mi zapitamo šta smo to uradili za svoju zemlju/ državu u skladu sa svojim mogućnostima.
Problem u ovom motu gore je sto su ga uglanom puna usta onima koji itekako dobro iskoristavaju drzavu a vrlo malo ili nista joj daju zauzvrat. Lip service, sto bi rekli, suplja.

U mirnodopskim uslovima drzavu ima smisla podrzavati samo ako svojim subjektima obezbjedjuje uslove za dostojanstven zivot.
Ozimician

#1906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Avetinho wrote: 10/12/2022 14:02
Problem u ovom motu gore je sto su ga uglanom puna usta onima koji itekako dobro iskoristavaju drzavu a vrlo malo ili nista joj daju zauzvrat. Lip service, sto bi rekli, suplja.

U mirnodopskim uslovima drzavu ima smisla podrzavati samo ako svojim subjektima obezbjedjuje uslove za dostojanstven zivot.
Evo jedno pitanje, da li smatraš da Turska svojm subjektima obezbjeđuje dostojanstven život?
Hakiz

#1907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 13:58
Hakiz wrote: 10/12/2022 13:38

Hvala.

Ko je god podnio tuzbu protiv prvih rjesenja iz 2012 godine naplatio je sve s kamatom. Ko je imao visok stepen invalidnosti i ortopedski dodatak naplatio je desetine hiljada KM. Helez je kostao FBiH desetine miliona, a ljudi ne znaju da ih je u stvari spasio Dunović po cijoj apelaciji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim odredbe zakona koje nisu ljudima dale mogucnost prigovora na nalaze i misljenja prvostepenih ljekarskih komisija.Da ne idemo vise u of topik.
Nije baš offtopic.

Šta neko ko vidi člana porodice ili komšiju koji je tako prošao i vidi da partija koja je to uradila sada treba niti spasilac da pomisli?

Idem se ispaliti, nema ovdje hajra, vidi šta su uradili ljudima, a sada kao spasavaju.

Baš je ontopic, razlog za iseljenje.
Hakiz

#1908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 10/12/2022 14:04

Evo jedno pitanje, da li smatraš da Turska svojm subjektima obezbjeđuje dostojanstven život?
Kako kome, i ova nekima obezbijedi.

Ne bi me začudilo da je u zadnjih godinu-dvije ovu zemlju napustilo više onih kojima je obezbijedila dostojanstven život nego "ostalih".
Avetinho

#1909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Ozimician wrote: 10/12/2022 14:04

Malo znam o dostojanstvenom zivotu u Turskoj, a ono sto znam je da nekim subjektima obezbjedjuje, drugima ne bas. Oni kojima ne obezbjedjuje i koje ugnjetava nemaju bas nikakvog razloga da je njeguju.

Je li ovo nekakvo retoricko, ili trik pitanje, i ima li podpitanja?
anelsol

#1910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Pa evo, ima prostora i mimo te politike da unaprijedis svoj zivot i zivot svojih sugrađana. Evo konkretno u nasem naselju smo prije osam godina formirali udruzenje građana. Kroz to udruzenje mi smo proveli sedam acija posumljavanja, desetine akcija ciscenja otpada/smeća, u skolskom dvoristu koje je bilo neiskoristeno napravili djeciji park, rekonstruisli malonogometni teren u naselju, finansirali nabavku kabineta hemije i fizike uosnovnoj skoli, posadili u naselju 150 sadnica platana, lipe i cempresa, putem peticija osigurali asfaltiranje 13 ulica i djelomicnu rekonstrukciju vodovodne mreze, izgradili spomenik sehidima i civilnim zrtvama rata a u planu je jos mnogo toga. Moze se ako se hoce i mimo zvanicne politike rijesiti puno stvari. Najlakse je pljuvati kako sistem ne valja i ne raditi nista. To moze svako.
anelsol

#1911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hakiz wrote: 10/12/2022 14:04
anelsol wrote: 10/12/2022 13:58

Nije baš offtopic.

Šta neko ko vidi člana porodice ili komšiju koji je tako prošao i vidi da partija koja je to uradila sada treba niti spasilac da pomisli?

Idem se ispaliti, nema ovdje hajra, vidi šta su uradili ljudima, a sada kao spasavaju.

Baš je ontopic, razlog za iseljenje.
Partije dolaze i odlaze. Nama je ziviti i boriti se za ovu zemlju. Nepravde ima svugdje u svijetu. Nije to samo kod nas slucaj.
Ecci
Vozim: Biciklam

#1912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Uloga drzave je da obezbijedi vladavinu prava, koliko god ta rijec istroseno i banalno zvucala. Da se zakoni provode, da se postuju i da su jednaki za sve. Ovdje je drzava podbacila, 30 godina i narodu je dosta toga.

Ovaj masovni odlazak je tihi referendum sta narod misli o drzavi. Ne moze se 30 godina grabiti i pljackati. A narod da halali. Prije ili kasnije i tome dodje kraj, a onda kud koji mili moji.

A u Bosni ko je jamio jamio je.
Avetinho

#1913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

anelsol wrote: 10/12/2022 14:15

Pa evo, ima prostora i mimo te politike da unaprijedis svoj zivot i zivot svojih sugrađana. Evo konkretno u nasem naselju smo prije osam godina formirali udruzenje građana. Kroz to udruzenje mi smo proveli sedam acija posumljavanja, desetine akcija ciscenja otpada/smeća, u skolskom dvoristu koje je bilo neiskoristeno napravili djeciji park, rekonstruisli malonogometni teren u naselju, finansirali nabavku kabineta hemije i fizike uosnovnoj skoli, posadili u naselju 150 sadnica platana, lipe i cempresa, putem peticija osigurali asfaltiranje 13 ulica i djelomicnu rekonstrukciju vodovodne mreze, izgradili spomenik sehidima i civilnim zrtvama rata a u planu je jos mnogo toga. Moze se ako se hoce i mimo zvanicne politike rijesiti puno stvari. Najlakse je pljuvati kako sistem ne valja i ne raditi nista. To moze svako.
Vrijedno postovanja, bez sumnje. Ali ovo o cemu pricas je odnos prema zavicaju i geografskom lokalitetu. Drzava nije geogtrafski pojam nego politicki. Dzaba posumljavanje i ciscenje smeca ako drzavna policija odvodi svoje subjekte u gasne komore.

U nas nije bas ovako drasticno, ali je princip isti. U nas se politicke elite i njihovi aparatciki "bore" (tudjim zivotima i do posljednje kapi tudje krvi) za vlastite dzepove i moc, pod plastom patriotizma. U ime tog "patriotizma" traze od ostalih subjekata da trpe ponizenja i zlostavljanja, a nekima moralnu zadovoljstinu daju u sadjenju novih sadnica i ciscenju smeca. Takvog politickog monstruma od drzave treba ukinuti.

Ne mislim naravno na svevremensku drzavu Bosnu i Hercegovinu, nego na njen politicki sistem i njene trenutne vlastodrsce.
anelsol

#1914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Avetinho wrote: 10/12/2022 14:48
anelsol wrote: 10/12/2022 14:15

Vrijedno postovanja, bez sumnje. Ali ovo o cemu pricas je odnos prema zavicaju i geografskom lokalitetu. Drzava nije geogtrafski pojam nego politicki. Dzaba posumljavanje i ciscenje smeca ako drzavna policija odvodi svoje subjekte u gasne komore.

U nas nije bas ovako drasticno, ali je princip isti. U nas se politicke elite i njihovi aparatciki "bore" (tudjim zivotima i do posljednje kapi tudje krvi) za vlastite dzepove i moc, pod plastom patriotizma. U ime tog "patriotizma" traze od ostalih subjekata da trpe ponizenja i zlostavljanja, a nekima moralnu zadovoljstinu daju u sadjenju novih sadnica i ciscenju smeca. Takvog politickog monstruma od drzave treba ukinuti.

Ne mislim naravno na svevremensku drzavu Bosnu i Hercegovinu, nego na njen politicki sistem i njene trenutne vlastodrsce.
Niti me ko ponižava niti ko zlostavlja. Zivim normalnim zivotom, vjerovatno isto kao i ti koji zivi negdje na zapadu. Svjestan sam svih problema, od nakaradnog drzavnog uređenja pa nadalje, ali to nije nešto sto dominira mojim zivotom. Političke elite su ti svugdje više manje iste. I na zapadu se krade, isto kao i kod nas, samo sto su ovi nasi male mace kakvi su tamo. Ipak je tamo veca lova. Na kraju se sve svodi na to da li je čaša do pola puna, ili do pola prazna.
Avetinho

#1915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

anelsol wrote: 10/12/2022 15:11
Avetinho wrote: 10/12/2022 14:48

Niti me ko ponižava niti ko zlostavlja. Zivim normalnim zivotom, vjerovatno isto kao i ti koji zivi negdje na zapadu. Svjestan sam svih problema, od nakaradnog drzavnog uređenja pa nadalje, ali to nije nešto sto dominira mojim zivotom. Političke elite su ti svugdje više manje iste. I na zapadu se krade, isto kao i kod nas, samo sto su ovi nasi male mace kakvi su tamo. Ipak je tamo veca lova. Na kraju se sve svodi na to da li je čaša do pola puna, ili do pola prazna.
Prosetaj gradom, provjeri lokacije kontejnera za smece i da li neko rovari po njima. Dovoljan ti je jedan primjerak ljudskog roda da ga nadjes u ovoj situaciji -- umjesto da kao ti uziva u penziji, priusti sebi kakvo putovanje, o trpezi da ne govorim -- pa da se mi svi "ostali", "koji smo se snasli", postidimo drzave u kojoj zivimo. Kako su ono dijelili 50-100 maraka pred izbore da usreci stado? Kakvo licemerje. Ali kad je insan gladan, zauhar je i kad ti muha uleti u guzicu.
PaulTracy

#1916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ozimician wrote: 10/12/2022 13:20
PaulTracy wrote: 10/12/2022 12:59

Indija je država sa 1,3 milijarde stanovnika što je 350-400 puta više nego BiH. BDP per capita im je 2x manji od bosanskog.
Ne znam tačne podatke ali mislim da ih godišnje u Njemačku otprilike imigrira koliko i Bosanaca, malo više ili malo manje.
I ti stvarno misliš da ti ljudi imaju iste uslove za ulazak i ostanak u Njemačkoj ili Austriji kao Bosanci ??
Isto važi i za Brazil.
Prijatelju, da oni imaju iste uslove njih bi na milione došlo.
Kao kvalifikovana radna snaga imaju iste uslove i Indijaca koji dođu u Njemačku - 95% su kvalifikovana radna snaga i Indijci su najplaćeniji stranci trenutno u Njemačkoj.

Za nekvalifikovanu radnu snagu uslovi ne mogu ni biti isti, jer budimo realno, odakle nekome nekvalifikovanom iz Indije 5000 € da dođe do Njemačke i počne život tu (legalno) ?
Stvarni razlog nije novac nego RASIZAM.
Lako bi se u državi koja ima 1,3 milijarde ljudi godišnje našlo 500 000 medinskih sestara, električara, vozača, zidara etc koji mogu da finansiraju taj put i dođu da rade u Njemačku.
Međutim Njemačkoj je toliki broj garavih iz godine u godinu neprihvatljiv. Indijci su IT eksperti, imaju i dobre doktore, takvih će Švabo da primi 5/10/15 hiljada godišnje.
Ali da im dolazi 100 000 zidara, 100 000 pflegera i 100 000 vozača iz Indije iz godine u godinu, tu Švabo kaže "NE HVALA"
Last edited by PaulTracy on 10/12/2022 15:48, edited 1 time in total.
Snake Eyes

#1917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Snake Eyes »

@Avetinho Kopanje po kontejnerima je psihološka potreba.
anelsol

#1918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Avetinho wrote: 10/12/2022 15:42
anelsol wrote: 10/12/2022 15:11

Prosetaj gradom, provjeri lokacije kontejnera za smece i da li neko rovari po njima. Dovoljan ti je jedan primjerak ljudskog roda da ga nadjes u ovoj situaciji -- umjesto da kao ti uziva u penziji, priusti sebi kakvo putovanje, o trpezi da ne govorim -- pa da se mi svi "ostali", "koji smo se snasli", postidimo drzave u kojoj zivimo. Kako su ono dijelili 50-100 maraka pred izbore da usreci stado? Kakvo licemerje. Ali kad je insan gladan, zauhar je i kad ti muha uleti u guzicu.
Da nazalost, ima takvih slučajeva u BiH i cijelom svijetu. BiH u tome nije nikakav izuzetak. Jednom tako ja i supruga prolazimo pored Napulja u Italiji i odlucimo da malo siđemo sa autoputa da malo vidimo krajolik, posto se sa autoputa ne vidi bas mnogo. Prizor koji nas je docekao čim smo skrenuli je bio blago rečeno apokaliptičan. Gomile smeća kraj ceate i ljudi koji kopaju po njemu. Odmah smo se vratili na autoput.
Last edited by anelsol on 10/12/2022 15:57, edited 1 time in total.
Avetinho

#1919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

anelsol wrote: 10/12/2022 15:51
Avetinho wrote: 10/12/2022 15:42

Da nazalost, ima takvih slučajeva u BiH i cijelom svijetu. BiH u tome nije nikakav izuzetak.
U nas nisu "slucajevi" nego pravilo. Gotovo nigdje u svijetu, osim u unistenim drzavama kao sto je Bosna, penzioneri ne kopaju po konteinerima.
anelsol

#1920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Avetinho wrote: 10/12/2022 15:55
anelsol wrote: 10/12/2022 15:51

Da nazalost, ima takvih slučajeva u BiH i cijelom svijetu. BiH u tome nije nikakav izuzetak.
U nas nisu "slucajevi" nego pravilo. Gotovo nigdje u svijetu, osim u unistenim drzavama kao sto je Bosna, penzioneri ne kopaju po konteinerima.
Oko toga da je pravilo se nećemo sloziti. Obicno pomazu djeca i rodbina, pa se nekako to zakrpi. Ali upravo je to jedan od razloga zasto je bitno da BiH zadrzi svoje stanovnistvo i privuce mozda novo. Sto vise ljudi, veći protok novca, vise ubranih poreza i doprinosa, pa samim tim i veće penzije.
PaulTracy

#1921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ecci wrote: 10/12/2022 14:22 Uloga drzave je da obezbijedi vladavinu prava, koliko god ta rijec istroseno i banalno zvucala. Da se zakoni provode, da se postuju i da su jednaki za sve. Ovdje je drzava podbacila, 30 godina i narodu je dosta toga.

Ovaj masovni odlazak je tihi referendum sta narod misli o drzavi. Ne moze se 30 godina grabiti i pljackati. A narod da halali. Prije ili kasnije i tome dodje kraj, a onda kud koji mili moji.

A u Bosni ko je jamio jamio je.
Malo izvrćeš stvari/činjenice.
Država ne pljačka nikog, narod odnosno političari su ti koji pljačkaju a taj isti narod ih je izabrao.
Ako političari ne valjaju narod svake 4 godine ima priliku da izađe na izbore i izabere nove ili da ih protestima otjera sa vlasti. Ali tu se u BiH već 30 godina ništa ne mijenja. Svi pasivno posmatraju šta se dešava i sa tim istim političarima šuriju, koriste svaku priliku da daju mito kako bi sebi pribavili neku korist, na lakši način došli do cilja. Tako da taj narod ne treba gledati kao žrtvu sistema već kao kreatora istog.
A što se odlaska iz države tiče, kao što već rekoh , tu se radi o klasičnoj otimačini gdje jači uzimaju od slabijih.
Uđi na FB i pogledaj omladinu u Sloveniji, dosta njih je "from Maribor, lives in Wolfsberg". Ni Bosanci više ne žele da žive u Sloveniji, koriste je kao tranzit jer je lakše otići u nju nego u Njemačku, manje su jezičke barijere. A nakon par godina kada steknu uslove da mogu da sele dalje "ćao Slovenija, male su ti plaće,odosmo mi u Austriju/Njemačku". Više ni Slovenija ne valja.
Da je stanje u BiH i bolje opet bi ljudi odlazili jer je moćni Švabo prije 8/9 godina došao ovdje da otima radnike. Mujo koji je rođen 1975 bi u Njemačku otišao i 2002 ali tad se nisu dijelile vize po Sarajevu tako da je otišao tek 2015. Tako da narod nije ništa 30g čekao, nije bilo "30g smo pokušavali ali vidimo da sad ne ide i zato odlazimo".
Avetinho

#1922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Snake Eyes wrote: 10/12/2022 15:45 @Avetinho Kopanje po kontejnerima je psihološka potreba.
Jeste, i psiholoska. I fizioloska.

Fizioloska: "sad sam gladan"
Psiholoska: "bicu i sutra gladan"
Hakiz

#1923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 16:11

Oko toga da je pravilo se nećemo sloziti. Obicno pomazu djeca i rodbina, pa se nekako to zakrpi. Ali upravo je to jedan od razloga zasto je bitno da BiH zadrzi svoje stanovnistvo i privuce mozda novo. Sto vise ljudi, veći protok novca, vise ubranih poreza i doprinosa, pa samim tim i veće penzije.
Država koja razmišlja "Dat ćemo male penzije penzionerima, imaju djecu da im pomognu" i na tome gradi "sistem", ne treba postojati. Ne samo zato što nemaju svi penzioneri djecu.
Avetinho

#1924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Samo u unistenim drustvima. Neces naci nijednog penzionera u Njemackoj da prezivljava od pomoci djece koja su u Bosni. U obrnutom smjeru hiljade. Da ove hiljade nemaju djecu po inostranstvu i oni bi kopali. Drustvo u kojoj je plan za penziju pomoc od djece osudjeno je na lagano umiranje, jer ta ista djeca nece imati za svoje penzije kad im bude vrijeme, a kamoli za danasnje potrebe ili ulaganja u razvoj. Djeca treba da ulazu u svoju djecu, ne u svoje roditelje. A u Bosni moraju, jer je nuzda.
anelsol

#1925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hakiz wrote: 10/12/2022 16:23

Država koja razmišlja "Dat ćemo male penzije penzionerima, imaju djecu da im pomognu" i na tome gradi "sistem", ne treba postojati. Ne samo zato što nemaju svi penzioneri djecu.
Penzije i ostala socijalna davanja u BiH su premala za dostojan život. To niko ne spori. Ali to je povezano sa finacijskim kapacitetima države i direktno sa brojcanim stanjem stanovnistva u drzavi. Manje stanovnistva dovodi do manje para u prometu, manje poreza, a uročno-posljedični i manjim i penzijama.
Post Reply