Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#1876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PM72 »

Nisu ukinuli.Moraš promjenit prezime ako misliš dobit njihove dokumente
Ozimician

#1877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 10/12/2022 10:45 I ja sam primjetio, konkretno u Mostaru da se došao određeni broj Turaka koji uglavnom rade kao građevinci kod lokalnih firmi i iskreno to mi nije jasno. Turska je po svim parametrima uređenija i razvijenija od BiH, pa ne razumijem razloge. Razumikem da i tamo ima zabiti gdje se lošije živi, ali da im se porrd Turske isplati doći i raditi ovdje ne razumijem.
Pa upravo to pobija onu teoriju koju prosipa dosta ljudi na forumu - da se odlazi zbog "neuređenosti države, sistema", možda da, ali tek nakon što se ispuni finansijski aspekt.

Zašto jedan Njemac ode raditi u Katar? npr.

Tako i Turci dolaze iz Turske u BiH, Turska je po svemu bolje uređena zemlja, imaju bolje zdravstvo, vjerovatno i obrazovanje, itd. Ali dolaze u BiH iz jednostavnog razloga - jer mogu tu dobiti barem 2x veću platu nego u Turskoj. Simple as fuck.

Što se tiče života u Turskoj oni su (i to u većim gradovima) na nivou na kojem je BiH bila prije 10-15 god. - uz današnje cijene i inflaciju, pa ti vidi.
anelsol

#1878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 10/12/2022 11:46
anelsol wrote: 10/12/2022 10:45 I ja sam primjetio, konkretno u Mostaru da se došao određeni broj Turaka koji uglavnom rade kao građevinci kod lokalnih firmi i iskreno to mi nije jasno. Turska je po svim parametrima uređenija i razvijenija od BiH, pa ne razumijem razloge. Razumikem da i tamo ima zabiti gdje se lošije živi, ali da im se porrd Turske isplati doći i raditi ovdje ne razumijem.
Pa upravo to pobija onu teoriju koju prosipa dosta ljudi na forumu - da se odlazi zbog "neuređenosti države, sistema", možda da, ali tek nakon što se ispuni finansijski aspekt.

Zašto jedan Njemac ode raditi u Katar? npr.

Tako i Turci dolaze iz Turske u BiH, Turska je po svemu bolje uređena zemlja, imaju bolje zdravstvo, vjerovatno i obrazovanje, itd. Ali dolaze u BiH iz jednostavnog razloga - jer mogu tu dobiti barem 2x veću platu nego u Turskoj. Simple as fuck.

Što se tiče života u Turskoj oni su (i to u većim gradovima) na nivou na kojem je BiH bila prije 10-15 god. - uz današnje cijene i inflaciju, pa ti vidi.
Realno strance koji dodju raditi u BiH ne zanima politicko uredjenje niti politicka atmosfera. Zasto bi ih to zanimalo. To je slicno ko kada bi sada rekao da ne zelim ici u Svedsku jer su na vlasti desnicari. Koga boli briga za to.
Ozimician

#1879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 10/12/2022 11:52 Realno strance koji dodju raditi u BiH ne zanima politicko uredjenje niti politicka atmosfera. Zasto bi ih to zanimalo. To je slicno ko kada bi sada rekao da ne zelim ici u Svedsku jer su na vlasti desnicari. Koga boli briga za to.
Naravno - slažem se apsolutno s tobom, ali ovdje neki govore da je razlog za iseljenje bila politička situacija, zdravstvo, školstvo, etc. Neki idu toliko daleko da kažu da idu vani "zbog djece" :-)

Teško je sebi priznati da se otišlo zbog više para (evo ja prvi) i boljeg standarda života, a kad to imaš, onda nekako lakše podnosiš i političku situaciju xD
Dope_Man

#1880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Teze je tebi priznati (ili shvatiti) da postoji vise od para u zivotu.

Iz Turske je u BiH dosao gradjevinac, koji kod sultana jedva ima sta jesti, takav covjek ide bilo gdje samo ako moze zaraditi.

Al kad idu ljudi koji vec imaju pare, dobre poslove, e onda se ne moze pricati o parama..onda se pitas koji su to razlozi. I to se takvima poput tebe pokusava objasniti bezuspjesno, da nisu svi, kao ti, samo zbog para otisli. Mnogi jesu, ali ne svi.
anelsol

#1881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 10/12/2022 12:03
anelsol wrote: 10/12/2022 11:52 Realno strance koji dodju raditi u BiH ne zanima politicko uredjenje niti politicka atmosfera. Zasto bi ih to zanimalo. To je slicno ko kada bi sada rekao da ne zelim ici u Svedsku jer su na vlasti desnicari. Koga boli briga za to.
Naravno - slažem se apsolutno s tobom, ali ovdje neki govore da je razlog za iseljenje bila politička situacija, zdravstvo, školstvo, etc. Neki idu toliko daleko da kažu da idu vani "zbog djece" :-)

Teško je sebi priznati da se otišlo zbog više para (evo ja prvi) i boljeg standarda života, a kad to imaš, onda nekako lakše podnosiš i političku situaciju xD
Svak ima neke svoje razloge za odlazak. Iako ekonomski faktor preovladava po mom misljenju, ima ljudi koji su otisli iz razloga sto nisu bili zadovoljni stanjem u drzavi, podlegli histeriji da se treba seliti po svaku cijenu itd. To kada mi spomene neko da treba ici zbog djece, kosa mi se dize na gavi. Volim svoju djecu kao i svaki normalan roditelj, ali i ja imam svoj zivot jbt.
PaulTracy

#1882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

mali_balon wrote: 10/12/2022 02:38
PaulTracy wrote: 10/12/2022 01:15

Godinama/decenijama slušamo izjave kako zapadna Europa ne investira u BiH i druge balkanske zemlje zbog korupcije, birokratije, nestabilne političke situacije... U posljednje vrijeme počinjem da mislim da to nisu radili iz razloga što smo mi već dugo u njihovim planovima kao narod kojim će da nasele svoje države kada im zatreba radne snage, populacije.
EU kompanije masovno otvaraju firme i sele svoju proizvodnju u države kao što su Turska, Indija, Bangladeš... Tamo im ne smetaju diktature, sukobi sa kurdima, indijsko,pakistansko i sjevernokorejsko zveckanje sa nuklearnim bombama...
Slažem se s tobom i da se iseljavanje i uništavanje ove države potiče i finansira iz Njemačke, ako se dobro sjećam Njemačka je prije par godina plaćala troškove polaganja Njemačkog jezika onim koji to uspiju iz prvog pokušaja što nije ništa drugo do stimulacija. Njihova drskost ide do te mjere da su njihove firme počele maloljetnu djecu iz škola da vode u Njemačku i mame ih poslovima tamo što je skoro bio slučaj sa Željezničkim školskim centrom iz Sarajeva i Martin Rose Gleisbau iz Berlina. Od iseljavanja države je napravljen biznis, škole Njemačkog jezika, ustanove za prekvalifikaciju (uglavnom medicinski smjer) i agencije za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj iskaču na internetu češće od ove Hrvatice Knoll.
Za one koji kažu "Njemačka je spasila mnoge ljude". Ako ćemo da se vodimo tom politikom i SDA je spasila mnoge ljude jer da nije SDA mnogi bi radili ma traci za 800KM a sad su milioneri ili primaju finu plaću u fotelji. Mora da se gleda i negativna strana te politike, njemačka politika jest mnogim dala plaće koje 90% planete može samo da sanja ali cijena tih plaća su prazna sela, prazni gradovi, prazne škole, prazni vrtići, prazne ulice, uništenje jedne države za koju su stoljećima mnogi proljevali svoju krv i znoj, živote dali.
Na YT postoji debata na temu imigracije u Njemačku, u studio je doveden jedan pravi Nijemac, zanatlija, i 15+ ljudi koji imaju migracionu pozadinu. Svi protiv jednog. Taj Nijemac iako ne pretjerano obrazovan je rekao jednu stvar koja mi se jako svidjela a to je "Mi državama iz kojih oni dolaze uzimamo najbolje ljude, mislite li da je to fer?". Svjesni su i njemački političari da to nije fer ali koga zanima, zapad je spreman da izazove ratove zarad vlastiti interesa,ne zanima njih što će Mujo koji je 40g radio i placao poreze i doprinose sutra da umre na bolničkom hodniku jer u njegovom gradu više nema hirurga koji će da ga operiše. Kao što ne zanima ni "Danke Deutschland" Bosance.
Ma sta naprica......sve nam neko drugi kriv, vazda nama neko neke zavjere pravi, vazda nam neko zeli zlo.....samo cekam izjavu da je ovo zvajera krscanskog svijeta da bosnje satare, ko sto srbi kukaji na cjelosvjetsku zavjeru protiv srpskog naroda...
Ne bih to nazvao zavjerom, prije otimačinom koja otprilike funkcioniše ovako.
Ti imaš kapital od 2 miliona eura i otvoriš firmu za obradu metala sa 15 radnika, daješ im plaću 1300KM neto.
Ja imam kapital od 300 miliona eura, 50 benzinskih pumpi BIFA, firmu za obradu metala Beuro Metali i još mnogo toga.
Meni zafali 15 radnika i ja tad imam dvije opcije:
1.) Da tražim radnike tamo gdje ih je najviše, na tržištu rada preko oglasa.
2.) Da uđem u tvoju firmu i kažem tvojim radnicima "Potrebno mi je 15 radnika, nudim vam 400KM veću plaću".
Ako se odlučim za opciju 1 javit će mi se 100 ljudi i ja ću primit 15, od toga će biti 5 njih koji su bez posla trenutno, jedan od Hase, jedan od Huse,jedan od Muje... Nikom neću nanijet veću štetu.
Ali ako ja izaberem opciju 2 i ušetam u tvoju firmu ti si UNIŠTEN!!! Otići će od tebe 10/12 ljudi i ti si propao. Možeš da nađeš 10 novih ali ja ću ti opet doći za 12 mjeseci i ponovo ti ih oteti. Kad se neko mnogo ekonomsko jači nakači na tebe nema te nigdje, većina ljudi to ne može da shvati.
Njemačka je izabrala opciju 2, umjesto da traže radnike tamo gdje ih je najviše, Aziji, oni su ušetali u istočnu Europu i počeli da kupe radnike od ovih državica za koje gubitak od 500 000/1 000 000 mladih ljudi predstavlja katastrofu, totalni kolaps sistema.
Ovo nije problem samo BiH već i Hrvatske, Srbije, CG, SM,Rumunije, Bugarske.... I tek je počeo, prije nekih 10g. Ljudi još nisu ni svjesni koje su posljedice i kako će za 10g BiH da izgleda, 90% sela i manji gradova po FBiH će da izgleda onako kako sad izgledaju sela po RS u kojim su muslimani bili većina- prazna kuća, prazna kuća, baba od 75g, prazna kuća, prazna kuća, baba i djed od 70g, prazna kuča...
Ozimician

#1883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:11 Teze je tebi priznati (ili shvatiti) da postoji vise od para u zivotu.

Iz Turske je u BiH dosao gradjevinac, koji kod sultana jedva ima sta jesti, takav covjek ide bilo gdje samo ako moze zaraditi.

Al kad idu ljudi koji vec imaju pare, dobre poslove, e onda se ne moze pricati o parama..onda se pitas koji su to razlozi. I to se takvima poput tebe pokusava objasniti bezuspjesno, da nisu svi, kao ti, samo zbog para otisli. Mnogi jesu, ali ne svi.
Ja bgmi ne znam nikog da nije otišao na barem 2x veću platu, a kamoli za manju. Evo ja sam imao dobar posao i platu za BH standarde, pa samo opet napustio - zašto - zašto što želim još više. I to svoje prokletstvo neću pravdati nekim takvim stvarima kao što većina radi.

Kao što sam već naveo - sve te stvari su sekundarne i dolaze kao razlog TEK ONDA - kad je finansijski aspekt osiguran.
elcaliente

#1884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 10/12/2022 12:15
Ozimician wrote: 10/12/2022 12:03

Svak ima neke svoje razloge za odlazak. Iako ekonomski faktor preovladava po mom misljenju, ima ljudi koji su otisli iz razloga sto nisu bili zadovoljni stanjem u drzavi, podlegli histeriji da se treba seliti po svaku cijenu itd. To kada mi spomene neko da treba ici zbog djece, kosa mi se dize na gavi. Volim svoju djecu kao i svaki normalan roditelj, ali i ja imam svoj zivot jbt.
A zar ne bi volio svojoj djeci omoguciti njemacko obrazovanje, njemacko zdravstvo i sve sanse koje nudi Njemacka kao zemlja i kao ekonomija?
Svoj zivot ti mozes nastaviti i u Njemackoj bez problema.
elcaliente

#1885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 10/12/2022 12:16

Ma sta naprica......sve nam neko drugi kriv, vazda nama neko neke zavjere pravi, vazda nam neko zeli zlo.....samo cekam izjavu da je ovo zvajera krscanskog svijeta da bosnje satare, ko sto srbi kukaji na cjelosvjetsku zavjeru protiv srpskog naroda...
Ti imaš kapital od 2 miliona eura i otvoriš firmu za obradu metala sa 15 radnika, daješ im plaću 1300KM neto.
Ja imam kapital od 300 miliona eura, 50 benzinskih pumpi BIFA, firmu za obradu metala Beuro Metali i još mnogo toga.
2.) Da uđem u tvoju firmu i kažem tvojim radnicima "Potrebno mi je 15 radnika, nudim vam 400KM veću plaću".
Ako se odlučim za opciju 1 javit će mi se 100 ljudi i ja ću primit 15, od toga će biti 5 njih koji su bez posla trenutno, jedan od Hase, jedan od Huse,jedan od Muje... Nikom neću nanijet veću štetu.
Ali ako ja izaberem opciju 2 i ušetam u tvoju firmu ti si UNIŠTEN!!! Otići će od tebe 10/12 ljudi i ti si propao. Možeš da nađeš 10 novih ali ja ću ti opet doći za 12 mjeseci i ponovo ti ih oteti. Kad se neko mnogo ekonomsko jači nakači na tebe nema te nigdje, većina ljudi to ne može da shvati.
Njemačka je izabrala opciju 2, umjesto da traže radnike tamo gdje ih je najviše, Aziji, oni su ušetali u istočnu Europu i počeli da kupe radnike od ovih državica za koje gubitak od 500 000/1 000 000 mladih ljudi predstavlja katastrofu, totalni kolaps sistema.
Ovo nije problem samo BiH već i Hrvatske, Srbije, CG, SM,Rumunije, Bugarske.... I tek je počeo, prije nekih 10g. Ljudi još nisu ni svjesni koje su posljedice i kako će za 10g BiH da izgleda, 90% sela i manji gradova po FBiH će da izgleda onako kako sad izgledaju sela po RS u kojim su muslimani bili većina- prazna kuća, prazna kuća, baba od 75g, prazna kuća, prazna kuća, baba i djed od 70g, prazna kuča...
A kako BiH dijeluje protiv toga?
Koliko vidim BiH to ni ne zanima, vlada u BiH ne vidi nikakvu stetu.
Dope_Man

#1886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

I opet teorije zavjere o kradji. NIKO nije donio vize i dijelio pakete. Oglas za posao u Austriji moze vidjeti svako od domaceg Gerharda do Rahajija iz Indije, i moze se javiti ko god hoce. Sistem je takav da favorizuje DOMACEG radnika, a ne nekog bez vize. Tek ako nema tog, dolaze u obzir bezvizni kao mi.

Firma u kojoj ja radim ima indijce, brazilce, kineze, pa do balkanaca. I ti hoces reci balkancima dijelili dzaba vize, mislis da smo ista lakse usli nego indijac ili brazilac? Nismo. Nije niko donio vizu nikom u BiH.
Dope_Man

#1887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 10/12/2022 12:17
Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:11 Teze je tebi priznati (ili shvatiti) da postoji vise od para u zivotu.

Ja bgmi ne znam nikog da nije otišao na barem 2x veću platu, a kamoli za manju. Evo ja sam imao dobar posao i platu za BH standarde, pa samo opet napustio - zašto - zašto što želim još više. I to svoje prokletstvo neću pravdati nekim takvim stvarima kao što većina radi.

Kao što sam već naveo - sve te stvari su sekundarne i dolaze kao razlog TEK ONDA - kad je finansijski aspekt osiguran.
Kao sto reko TI si taj koji hoce para. I dobro, ganjaj. Ali trebas biti dovoljno pametan da znas da nisu svi kao ti.
Ozimician

#1888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 10/12/2022 12:21
Ja ne znam da li si ti u toku, ali bukvalno 70% BH vlasti otvoreno radi na uništenju zemlje i to ne krije.
50% stanovništva ove zemlje mrzi ovu zemlju, radi protiv nje i to ne krije.

A i ove 30% vlasti - gleda sebe i svoje dupe da namiri, tako da BiH je od starta dobila okove na noge i naređeno joj je da trči maraton.
Od ove države možeš očekivati jedino da ti se previše ne miješa u posao, sve ostalo je previše očekivanja.
Ozimician

#1889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:25
Ozimician wrote: 10/12/2022 12:17

Kao sto reko TI si taj koji hoce para. I dobro, ganjaj. Ali trebas biti dovoljno pametan da znas da nisu svi kao ti.
Opet me nisi razumio, ali eto nećemo više na ovu temu - ja kažem da sve to ostalo dolazi TEK ONDA kad je finansijska prednost neupitna. Neko ko je u BiH imao 3000 KM platu, njemu u BIH ništa ne fali, ali ako ode na 3500€ platu - to je onda povećanje za skoro 2,5x, neće sigurno otići za 1500€. Dakle finansijska prednost je osigurana.
anelsol

#1890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

elcaliente wrote: 10/12/2022 12:19
anelsol wrote: 10/12/2022 12:15

A zar ne bi volio svojoj djeci omoguciti njemacko obrazovanje, njemacko zdravstvo i sve sanse koje nudi Njemacka kao zemlja i kao ekonomija?
To je tvoje misljenje i postujem ga, ali ja ne razmisljm na taj nacin. Obrazovanje koje ce ovdje steci sam stekao i ja. Ja sam zadovoljan, mogu komotno ziviti od svog rada u privatnom sektoru. Mogu priustiti sebi i porodici ljetovanje, zimovanje, pa oko prvog maja obavezno obiđemo kakvo mjesto u Evropi. Meni i porodici u materijalnom smislu nista ne nedostaje. Pri tome imam prostora da investiram u nekretnine a razmisljam i u ulaganje sa partnerom u solarnu elektranu. Sa nematerijalne strane tu su i moji i zenini roditelji, braca sestre prijatelji rođaci.
Djeca vec sada odlicno pricaju engleski, a vec razmisljamo da ih upisemo i na njemacki jezik.Pred svega volim svoju zemlju. Sto bi ja pored svega toga selio iz BiH.
Last edited by anelsol on 10/12/2022 12:43, edited 1 time in total.
Dope_Man

#1891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 10/12/2022 12:29
Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:25

Opet me nisi razumio, ali eto nećemo više na ovu temu - ja kažem da sve to ostalo dolazi TEK ONDA kad je finansijska prednost neupitna. Neko ko je u BiH imao 3000 KM platu, njemu u BIH ništa ne fali, ali ako ode na 3500€ platu - to je onda povećanje za skoro 2,5x, neće sigurno otići za 1500€. Dakle finansijska prednost je osigurana.
Valjda ti je jasno da ako radis isti posao u BiH i vani, u NAJGOREM slucaju ces raditi za istu sumu samo u EUR. Ne mozes ni da hoces doci i raditi za 1000 eura posao koji si u BiH radio za 2000 KM.

Kad ovo shvatis, shvatices valjda besmisao svog pisanja. Dakle ako odes BEZ IKAKVIH DODATNIH FINANSIJSKIH ZAHTJEVA bices bar na "istom". I logicno da niko ne ganja da radi za manje, al sigurno bi mnogi rado otisli na isti standard (ne ista plata u neto iznosu, vec isti zivotni standard, ne da mi se objasnjavati guglaj sta znaci) al za drugu drzavu koja je bolje uredjena. Uostalom, vecina sigurno i ode upravo na isti standard u pocetku, ako ne i losiji kad idu iz porodicne kuce u iznajmljen stan.

Al kljucna stvar je da covjek koji ima dobra primanja u BiH odluci da razmislja o odlasku. Onda, osim ako nije kao ti, nije poceo razmisljati o tome zbog para vec nekih drugih razloga.
anelsol

#1892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

PaulTracy wrote: 10/12/2022 12:16

Apsolutno se slažem sa tobom.
elcaliente

#1893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 10/12/2022 12:27
elcaliente wrote: 10/12/2022 12:21
Ja ne znam da li si ti u toku, ali bukvalno 70% BH vlasti otvoreno radi na uništenju zemlje i to ne krije.
50% stanovništva ove zemlje mrzi ovu zemlju, radi protiv nje i to ne krije.

A i ove 30% vlasti - gleda sebe i svoje dupe da namiri, tako da BiH je od starta dobila okove na noge i naređeno joj je da trči maraton.
Od ove države možeš očekivati jedino da ti se previše ne miješa u posao, sve ostalo je previše očekivanja.
Samim tim to toj drzavi ne smeta.
A ako drzava ne brine za ljude sto bi se ljudi birinuli za nju.
Ljudi odose i mogu zivjeti bolje gdje hoce i nece se nikada vratiti a drzava je svakako apstratktna pa neka ostane bez ljudi ako misli da je to uredu. Who the fuck cares, pametan zivi gdje mu je bolje.
PaulTracy

#1894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:22 I opet teorije zavjere o kradji. NIKO nije donio vize i dijelio pakete. Oglas za posao u Austriji moze vidjeti svako od domaceg Gerharda do Rahajija iz Indije, i moze se javiti ko god hoce. Sistem je takav da favorizuje DOMACEG radnika, a ne nekog bez vize. Tek ako nema tog, dolaze u obzir bezvizni kao mi.

Firma u kojoj ja radim ima indijce, brazilce, kineze, pa do balkanaca. I ti hoces reci balkancima dijelili dzaba vize, mislis da smo ista lakse usli nego indijac ili brazilac? Nismo. Nije niko donio vizu nikom u BiH.
Indija je država sa 1,3 milijarde stanovnika što je 350-400 puta više nego BiH. BDP per capita im je 2x manji od bosanskog.
Ne znam tačne podatke ali mislim da ih godišnje u Njemačku otprilike imigrira koliko i Bosanaca, malo više ili malo manje.
I ti stvarno misliš da ti ljudi imaju iste uslove za ulazak i ostanak u Njemačkoj ili Austriji kao Bosanci ??
Isto važi i za Brazil.
Prijatelju, da oni imaju iste uslove njih bi na milione došlo.
elcaliente

#1895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 10/12/2022 12:34
elcaliente wrote: 10/12/2022 12:19

To je tvoje misljenje i postujem ga, ali ja ne razmisljm na taj nacin. Obrazovanje koje ce ovdje steci sam stekao i ja. Ja sam zadovoljan, mogu komotno ziviti od svog rada u privatnom sektoru. Mogu priustiti sebi i porodici ljetovanje, zimovanje, pa oko prvog maja obavezno obiđemo kakvo mjesto u Evropi. Meni i porodici u materijalnom smislu nista ne nedostaje. Pri tome imam prostora da investiram u nekretnine a razmisljam i u ulaganje sa partnerom u solarnu elektranu. Sa nematerijalne strane tu su i moji i zenini roditelji, braca sestre prijatelji rođaci.
Djeca vec sada odlicno pricaju engleski, a vec razmisljamo da ih upisemo i na njemacki jezik.Pred svega volim svoju zemlju. Sto bi ja pored svega toga selio iz BiH.
Zbog sistema, pravde, mogucnosti itd.
Ja razumijem tebe, ti si se na to dole navikao ja kada dodjem u BiH vidim samo nedostatke, treci dan se pocnem nervirati i jedva cekam taj sedmi dan da se krene.
Ali postujem naravno tvoj stav i naviku.
anelsol

#1896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ne znam za vas, ali moj moto je uvjek bila ona čuvena Kenedijeva, da parafraziram "ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego šta ti možeš uraditi za državu". Mislim da je u redu da se svi mi zapitamo šta smo to uradili za svoju zemlju/ državu u skladu sa svojim mogućnostima.
anelsol

#1897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

elcaliente wrote: 10/12/2022 13:00

Ja razumijem tebe, ti si se na to dole navikao ja kada dodjem u BiH vidim samo nedostatke, treci dan se pocnem nervirati i jedva cekam taj sedmi dan da se krene.
Nismo svi isti, pa ne gledamo na istu stvar na jednak način. Evropi svaka čast, ali moje mjesto je u BiH.Tu sam najsretniji.
Ozimician

#1898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PaulTracy wrote: 10/12/2022 12:59
Dope_Man wrote: 10/12/2022 12:22 I opet teorije zavjere o kradji. NIKO nije donio vize i dijelio pakete. Oglas za posao u Austriji moze vidjeti svako od domaceg Gerharda do Rahajija iz Indije, i moze se javiti ko god hoce. Sistem je takav da favorizuje DOMACEG radnika, a ne nekog bez vize. Tek ako nema tog, dolaze u obzir bezvizni kao mi.

Indija je država sa 1,3 milijarde stanovnika što je 350-400 puta više nego BiH. BDP per capita im je 2x manji od bosanskog.
Ne znam tačne podatke ali mislim da ih godišnje u Njemačku otprilike imigrira koliko i Bosanaca, malo više ili malo manje.
I ti stvarno misliš da ti ljudi imaju iste uslove za ulazak i ostanak u Njemačkoj ili Austriji kao Bosanci ??
Isto važi i za Brazil.
Prijatelju, da oni imaju iste uslove njih bi na milione došlo.
Kao kvalifikovana radna snaga imaju iste uslove i Indijaca koji dođu u Njemačku - 95% su kvalifikovana radna snaga i Indijci su najplaćeniji stranci trenutno u Njemačkoj.

Za nekvalifikovanu radnu snagu uslovi ne mogu ni biti isti, jer budimo realno, odakle nekome nekvalifikovanom iz Indije 5000 € da dođe do Njemačke i počne život tu (legalno) ?
Ozimician

#1899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 10/12/2022 13:00

Bezveze nagovaraš čovjeka, očito su njegovi razlozi jači od onih koje mu ti prikazuješ.

Jesil se kad zapitao da nekome možda ne odgovara takav sistem kakav je u Njemačkoj ?

Što se tiče pravde, pa ti prvi vrijeđaš imigrante i smatraš ih nižom vrstom predodređenom da rade šljakerske poslove u Njemačkoj - i pričaš o nekoj pravdi xD
Hakiz

#1900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

anelsol wrote: 10/12/2022 13:05 Ne znam za vas, ali moj moto je uvjek bila ona čuvena Kenedijeva, da parafraziram "ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego šta ti možeš uraditi za državu". Mislim da je u redu da se svi mi zapitamo šta smo to uradili za svoju zemlju/ državu u skladu sa svojim mogućnostima.
Eto, ja sam ratovao i postao invalid. 70%. Dovoljno?

Već više od 10 godina invalidnina mi 445 KM..

Probaj jedan mjesec sa tim živjeti.

Meni je još dobro jer sam RVI. Civilnim je gore.
Post Reply