Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#18276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:18
Velkoski wrote: 03/04/2024 09:16 Brt, kako neće ljudi širom planete na fast food kad svi rade po dva posla, možda jedino nešto maksuz kuhati za dva slobodna dana. A i rekoh već, jeftinije me izađe piletina u nekom sosu u ovom lokalnom restoranu nego da sam sve pravim (+ vrijeme). :mrgreen:

Zasto kupiti pad thai za 25 eura u restoranu kada mozete kupiti sastojke za 50 eura i napraviti losiji pad thai ?
vaistinu
dr_Evil

#18277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:10
Trideset godina trazim dobar paradajz u norveskom supermarketu i ne mogu da ga nadjem.
Ima nekad kod turcina, a i cherry tomatoes ovde nisu losi samo sto je kilo njih preko 50 maraka.
Skandinavci slabo jedu. Niti znaju nesto dobro kuhati niti imaju tradiciju za to a nisu ni blagoslovljeni zacinima ili vocem i povrcem.
To sto je ta hrana relativno zdrava, to sto nisu u prilici da jedu pecenu janjetinu i bureke, to su samo slucajnosti.
Ma evo paradajz, ali paprika, bolje ti je uzet autic od djeteta pa pojest nego norvesku papriku :D

realtivno zdrava, kad pojedu losos, ali nadomire sve jer vole jesti one cokoladice na kilo, chips i pepsi max.. sve je ubleha. Ali da se vise krecu od nas, to svakako!
broj dva

#18278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 03/04/2024 09:21
broj dva wrote: 03/04/2024 09:10
Trideset godina trazim dobar paradajz u norveskom supermarketu i ne mogu da ga nadjem.
Ima nekad kod turcina, a i cherry tomatoes ovde nisu losi samo sto je kilo njih preko 50 maraka.
Skandinavci slabo jedu. Niti znaju nesto dobro kuhati niti imaju tradiciju za to a nisu ni blagoslovljeni zacinima ili vocem i povrcem.
To sto je ta hrana relativno zdrava, to sto nisu u prilici da jedu pecenu janjetinu i bureke, to su samo slucajnosti.
Ma evo paradajz, ali paprika, bolje ti je uzet autic od djeteta pa pojest nego norvesku papriku :D

realtivno zdrava, kad pojedu losos, ali nadomire sve jer vole jesti one cokoladice na kilo, chips i pepsi max.. sve je ubleha. Ali da se vise krecu od nas, to svakako!

Da mi garantujju 120 godina zivota ne bi mogao non stop kesti taj uzgajani losos (koji nije ni malo zdraviji od ugojene koke), kuhan ili pecen, sa krompirom ili rizom
Nisu dzaba nacija koja jede najvise zaledjene pice na svjetu (a ne postoji dobra zaledjena pica), ljudi jednostavno ne ocekuju ukusnu hranu u norveskoj, ocekuju hranjivu hranu i da nije nezdrava.
Ako ce pokusati nesto malo ukusnije onda koriste punomasnu mljecnu kremu...
Mada nije tesko za shvatiti - ovde niko ne zeli (niti je kada zelio) provesti 3 sata u kuhinji praveci nesto ukusno sto ce ukucani potrat za 15 minuta, podrignuti i otici sa stola dok mama/zena to cisti...
moimoi

#18279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 02/04/2024 23:12 Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
I ovo nije za ismijavanja nego za plakanaja.
Po cemu je kari zdraviji od recimo kuhanog graska sa piletinom? 😁

Vok je nacin pripreme tj tava. Istina, najzdraviji nacin pripreme povrca jer ga ne spremas dok se ne rastavi sa dusom tj kod nas ostanu samo vlakna dok se u voku zadrzi sve.
broj dva

#18280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 03/04/2024 09:19
Bodkin wrote: 03/04/2024 09:13
Ima zdravog voca i povrca vani samo nije ukusno. A nas problem je sto nema navike za zdravim hranjenjem i sto je lakse se najesti i jeftinije pitom. A da ne pricamo o fizickim aktivnostima

Ali dobro si rekao u boldiranom
Pa dobro nije da nije bilo navike, samo smo poceli da furamo moderno. Ne pravi se vise pura sa kiselinom, nego pizza. Necemo pecenih paprika iz tepsije nego lakse narucit djeci hamburgere.

Ali sve u svemu kad bi jeli malo vise dolme, japraka. pirjana od kupusa ili spanaka, rastike ne bi lose bilo.

Nije nasa ishrana najzdravija sto rece moimoi, ali nije ni losa. Los je trend danasnjih familija, a i prilagodjavanja te popustanja djeci. Kad sam ja bio slino, hajd skupi petlju pa ustani dok nisi pojeo sav spanak iz tanjira. A danas kaze necemo kuhat jer nece djeca. Aman zaman!

Citamo po internetu, hoce brokulica da jedu iz voka, a nije rastiku skuhala rucku od kada se preselila u svedsku, moja ti! Dobro, vi bosanci vjerovatno i ne znate sta je rastika :D pozdrav od hercegovca :skoljka:
Moj je stari sadio rastiku na garazi u Frogneru, muhaem mu donosili ljudi iz Hercegovine da sadi :D
dr_Evil

#18281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:29
Da mi garantujju 120 godina zivota ne bi mogao non stop kesti taj uzgajani losos (koji nije ni malo zdraviji od ugojene koke), kuhan ili pecen, sa krompirom ili rizom
Nisu dzaba nacija koja jede najvise zaledjene pice na svjetu (a ne postoji dobra zaledjena pica), ljudi jednostavno ne ocekuju ukusnu hranu u norveskoj, ocekuju hranjivu hranu i da nije nezdrava.
Ako ce pokusati nesto malo ukusnije onda koriste punomasnu mljecnu kremu...
Mada nije tesko za shvatiti - ovde niko ne zeli (niti je kada zelio) provesti 3 sata u kuhinji praveci nesto ukusno sto ce ukucani potrat za 15 minuta, podrignuti i otici sa stola dok mama/zena to cisti...
Ma onaj tovljeni losos je isto krme, da moimoi izvini. Zivi u svom izmetu pa dobije usi(lakselus). Jedino strasnije sta sam vidio od tovljenog lososa je tovljeni bakalar(torsk), bace mu kubik leda u kojem su male ribice, isto pirane za 2 minute nestalo i ribica i leda.

Ali dobro, sta je tu je :)
moimoi

#18282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:31
Ima zdravog voca i povrca vani samo nije ukusno. A nas problem je sto nema navike za zdravim hranjenjem i sto je lakse se najesti i jeftinije pitom. A da ne pricamo o fizickim aktivnostima

Pa dobro nije da nije bilo navike, samo smo poceli da furamo moderno. Ne pravi se vise pura sa kiselinom, nego pizza. Necemo pecenih paprika iz tepsije nego lakse narucit djeci hamburgere.

Ali sve u svemu kad bi jeli malo vise dolme, japraka. pirjana od kupusa ili spanaka, rastike ne bi lose bilo.

Nije nasa ishrana najzdravija sto rece moimoi, ali nije ni losa. Los je trend danasnjih familija, a i prilagodjavanja te popustanja djeci. Kad sam ja bio slino, hajd skupi petlju pa ustani dok nisi pojeo sav spanak iz tanjira. A danas kaze necemo kuhat jer nece djeca. Aman zaman!

Citamo po internetu, hoce brokulica da jedu iz voka, a nije rastiku skuhala rucku od kada se preselila u svedsku, moja ti! Dobro, vi bosanci vjerovatno i ne znate sta je rastika :D pozdrav od hercegovca :skoljka:
Moj je stari sadio rastiku na garazi u Frogneru, muhaem mu donosili ljudi iz Hercegovine da sadi :D
ObozaJem rastiku tj kupus :D Dalmatinci je zovu kupus.
dr_Evil

#18283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Oho, znaci japrak se pravio :D

Ja neki dan sarmu od kiselog kupusa na posao odnio. Kazu jesu li to one azijske rolnice(ne znam naziv na nasem, engleski spring roll, norveski vårrull).

Reko boni sarma, kiseli kupus, meso i riza pa kuhaj tri sata. Pa koja je riza kako se ne raspadne kazu, reko normalna. Onda su poceli komentari da nema hrane bez njihove i ko nesto o stranim kuhinjama. Reko slusajte, vi ste dobri u mnogo toga, u necemu ste najbolji na svijetu, ali hrana vam je sirotinjska i niski prosjek - to je historijski tako moralo biti.

poslije toga minuta sutnje i kraj pauze.
broj dva

#18284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 03/04/2024 09:38
Oho, znaci japrak se pravio :D

Ja neki dan sarmu od kiselog kupusa na posao odnio. Kazu jesu li to one azijske rolnice(ne znam naziv na nasem, engleski spring roll, norveski vårrull).

Reko boni sarma, kiseli kupus, meso i riza pa kuhaj tri sata. Pa koja je riza kako se ne raspadne kazu, reko normalna. Onda su poceli komentari da nema hrane bez njihove i ko nesto o stranim kuhinjama. Reko slusajte, vi ste dobri u mnogo toga, u necemu ste najbolji na svijetu, ali hrana vam je sirotinjska i niski prosjek - to je historijski tako moralo biti.

poslije toga minuta sutnje i kraj pauze.
Paprika im je bila tako egzotica da, kada se pojavila u skandinavskim radnjama 70ih ljudi su poceli zenskoj djeci davati ime Paprika.
U pravu si, istorijska neminovnost da im je hrana losa, ni voca ni povrca ni diviljaci, riba krompir pa ponovi. Mi susimo teletinu, oni suse bakalar, ne znam sta je zdravije ali znam sta je ukusnije.
Bodkin

#18285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Druze pura nije bas zdrava. Japrak je uglavnom masan kao djavo. Generalno nam je jaka hrana jer su nam starije generacije prije fizicki radile deset puta vise. Od njiva preko fabrika.

Danas kad sjedis po cijeli dan, ne treba ti pura ni japrak toliko cesto nego nesto totalno lagano. Vidim ja po sebi kad moji prave nesto. Odvikao sam se od te kolicine masnoce. A nije jedina alternativa valjda hamburger i pica jebemu

Ps. Naravno da znam sta je rastika :D
dr_Evil

#18286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 03/04/2024 09:56
Druze pura nije bas zdrava. Japrak je uglavnom masan kao djavo. Generalno nam je jaka hrana jer su nam starije generacije prije fizicki radile deset puta vise. Od njiva preko fabrika.

Danas kad sjedis po cijeli dan, ne treba ti pura ni japrak toliko cesto nego nesto totalno lagano. Vidim ja po sebi kad moji prave nesto. Odvikao sam se od te kolicine masnoce. A nije jedina alternativa valjda hamburger i pica jebemu

Daj ne zezaj se, pura je prva liga, google it :D

A nasi stari bi rekli da procisti crijeva :D mada bi oni svasta rekli svakako, recimo nemoj vode poslije jabuke, i nemoj vode na gladan stomak :run:
swanfilter

#18287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

izvrsni direktor wrote: 03/04/2024 09:06
swanfilter wrote: 02/04/2024 23:16
sumirprimus wrote: 02/04/2024 23:12 Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
I ovo nije za ismijavanja nego za plakanaja.
Ja kada sam u drustvu rekao da vec godinama ne jedem hrenovke, pastete, salame, girckalice, ne pijem gazirano i ne koristim secer, eto me peder ...
Jel te pitaju odma da im preporucis neku dobru salatu uz janjetinu :D
Sto se janjetine tice, jos uvijek mi je najveci merak bubreg vreo i u onom loju usrkati. Prije toga malo tresem da vidim kako titra :lol: . Mada godine cine svoje, pa nakon dva takva bubrega moram koju rakiju utuci da razblazim.

Kada je janjetina na rasporedu, odmorim od salate.
JohnnyS

#18288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Vezano uz pitanje ishrane, ima ona misao što se vrti po društvenim mrežama, ali sto posto je istinita: nakon četrdesete godine, biti fit je veći statusni simbol nego Ferrari.
dr_Evil

#18289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 03/04/2024 10:14 Vezano uz pitanje ishrane, ima ona misao što se vrti po društvenim mrežama, ali sto posto je istinita: nakon četrdesete godine, biti fit je veći statusni simbol nego Ferrari.
E nisam je upratio, ali je istinita!
Bodkin

#18290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote: 03/04/2024 10:14 Vezano uz pitanje ishrane, ima ona misao što se vrti po društvenim mrežama, ali sto posto je istinita: nakon četrdesete godine, biti fit je veći statusni simbol nego Ferrari.
Istina.
Isto tako kad ljudima puknu brakovi, ide instant fit. Sve je do motivacije
Bodkin

#18291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 03/04/2024 10:00
Bodkin wrote: 03/04/2024 09:56

Daj ne zezaj se, pura je prva liga, google it :D

A nasi stari bi rekli da procisti crijeva :D mada bi oni svasta rekli svakako, recimo nemoj vode poslije jabuke, i nemoj vode na gladan stomak :run:
Cist ugljikohidrat :D
elcaliente

#18292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Najbolji su ovi odgovori koji imaju ono cuveno ali.....

Nisam sada skontao da li je ono sto danasnji Bosanci i Hercegovci jedu dobro ili lose, bolje ili losije od drugih evropskih kuhinja.

Zasto prosjecni stanovnik BiH nema istu fizicku spremu kao prosjecni stanovnik sjevrne Evrope, jesu li bolji ili losiji od njih?

Zasto npr. igraci fudbalskih klubova na sjeveru Evrope trce 90 minuta a nasi u 60 minutu na izdisaju, za kondiciju i fizicku spremu ne trebaju neki veliki novci pa da se kaze kako se nema para da se kupi hrana.
Nisam gledao, ali da li to kila pastrmke kosta vise nego kila teletine? Zasto se ne jede vise ribe, povrca i rize? Zasto se jedu toliki nezdravi ugljikohidrati ako hvala Bogu imamo zemlju koja moze dati voce i povrce prve kvalitete.

Neko je gore pricao o kvaliteti voca i povrca na zapadu, evo ja imam direktnu usporedbu u ovom trenutnku imas bolje voce i povrce(Bio kvalitet) u Mihnenu u supermarketu nego u Bosni u Bingu ili na pijaci. Sto me je jako iznendailo, nisam duze vremena bio u BiH ali imam u sjecanju(mozda grijesim) da je voce i povrce bilo super prije u BiH. Ne kontam sta je sada ovo.
Bodkin

#18293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

elcaliente wrote: 03/04/2024 13:29 Najbolji su ovi odgovori koji imaju ono cuveno ali.....

Nisam sada skontao da li je ono sto danasnji Bosanci i Hercegovci jedu dobro ili lose, bolje ili losije od drugih evropskih kuhinja.

Zasto prosjecni stanovnik BiH nema istu fizicku spremu kao prosjecni stanovnik sjevrne Evrope, jesu li bolji ili losiji od njih?

Zasto npr. igraci fudbalskih klubova na sjeveru Evrope trce 90 minuta a nasi u 60 minutu na izdisaju, za kondiciju i fizicku spremu ne trebaju neki veliki novci pa da se kaze kako se nema para da se kupi hrana.
Nisam gledao, ali da li to kila pastrmke kosta vise nego kila teletine? Zasto se ne jede vise ribe, povrca i rize? Zasto se jedu toliki nezdravi ugljikohidrati ako hvala Bogu imamo zemlju koja moze dati voce i povrce prve kvalitete.

Neko je gore pricao o kvaliteti voca i povrca na zapadu, evo ja imam direktnu usporedbu u ovom trenutnku imas bolje voce i povrce(Bio kvalitet) u Mihnenu u supermarketu nego u Bosni u Bingu ili na pijaci. Sto me je jako iznendailo, nisam duze vremena bio u BiH ali imam u sjecanju(mozda grijesim) da je voce i povrce bilo super prije u BiH. Ne kontam sta je sada ovo.
Ziv bio dodji sebi. Ne moras napisati bas sve sto ti padne na pamet
512MB

#18294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Aborigini prije bijelog kruha i krompira, i Aborigini poslije bijelog kruha i krompira.

Image
swanfilter

#18295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

512MB wrote: 03/04/2024 13:58 Aborigini prije bijelog kruha i krompira, i Aborigini poslije bijelog kruha i krompira.

Image
Mislim da im je brlja postala veci problem od navedenog.
moimoi

#18296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 03/04/2024 15:05
512MB wrote: 03/04/2024 13:58 Aborigini prije bijelog kruha i krompira, i Aborigini poslije bijelog kruha i krompira.

Image
Mislim da im je brlja postala veci problem od navedenog.
Ma nije. Koje ono otocje… Nauru ili Palau ima najveci broj pretilih i dijabeticara? Sve nakon invazije USA tj totalno mijenjanje ishrane. Uglavnom konzerve i procesirana hrana…. Tj ne bih rekla da ima veze sa hljebom i krompirom koliko njihovom genetikom koja nema enzime (ili sta vec) za takvu vrstu ishrane.
Ako su tvoji preci na psenici rasli i odrasli.. logicno je da je tvoj organizam sasvim normalno prihvata… ne mozemo mi jesti rize u kolicini koja se jede u Aziji… niti trebamo.
512MB

#18297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Aborigini

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7241202/

Lack of recognition of nutritional colonization
As a part of colonization, access to traditional foods was denied and Aboriginal peoples were forced to eat a diet higher in refined carbohydrates and saturated fats (11, 13). In appalling acts of genocidal violence and as a form of social control, food and water were used as a vehicle to poison Aboriginal peoples. In the mid-nineteenth century, a method of distributing rations 3 times/d was widely used across the continent (13, 14). These rations consisted of flour, rice, sugar, and tinned or salted meats, with fruit, vegetables, and fresh meat/seafood provided occasionally
swanfilter

#18298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ok, prihvatam avete proslosti. Ali, da li i danas postoji politika denied, forced i provided, koja za posljedicu ima sve negativno. Uprkos svemu, malo mi je nevjerovatna ukorjenjenost do dana danasnjeg.
512MB

#18299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Šećer je mnogo opasnija droga od Heroina, jer je suptilnija.
Javier Pena

#18300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Javier Pena »

Generalno ljudi ne kapiraju koncept kalorija, šta je kalorijski deficit npr (jedini dokazani način mršavljenja), ne znam dvije osobe u životu da su ikada pogledale nutritivne vrijednosti na poleđini proizvoda.
Post Reply