moimoi wrote: ↑02/04/2024 21:52
elcaliente wrote: ↑02/04/2024 17:33
Ja mislim da utjece klima i ishrana na izgled.
Nije isto ubijati se svaki dan bjelim hljebom, krompirom i crvenim mesom ili ribom i maslinovim uljem.
Kvalitet namirnica kao vec navedena klima igraju ulogu.
BiH ima vece potencijale za zdraviju ishranu npr od Njemacke ali nazalost ne koriste to.
Isto tako se vidi da su ljudi koji zive na sjeveru Evrope uvjek tjelesno bili spremniji od juznih evropljana.
Sumnjam da bi Zlatan bio onako fizicki spreman da je zivio u Sarajevu.
Prof sportasi na jednu stranu.. oni imaju citavu masineriju ljudi iza sebe. Govorimo o obicnim smrtnicima. Kakva zdravija hrana? Tu istu hranu imas vec kod nas u sesnaest.. ako mislis na plastiku tipa crvena, zelena i zuta paprika bez ukusa ali kao sa slikovnice. Paradajz koji nikad sunca vidio nije.. a takvog i ukusa.. imate totalno pogresnu predstavi sta se plasira vani. Mozda nam je hrana i jedini dzoker koji imamo. Ono malo jada i bijede sto nam je ostalo.. sto nisu izgurali.
Ja se slazem sa tobom da BH ima super uslove za zdravu poljopriveredu ali mi nije jasno da se to ne koristi.
Ne treba profesionalnom sportasu masinerija danas ima sve na netu utipka i vidi da crveno meso, bjeli hljeb i baklava nisu za njega.
Evo utipkaj sada ishranu Haalanda i vidjeti ces da momak pojede 10kg bjelog graha mjesecno.
Eh sada kada smo kod obicnih ljudi, evo dosao sam
I ja u ljepu nasu BiH.
Mozda je nekome smjesno ali ja sam jedam od onih koji kupuju iskljucivo bio(organic) voce i povrce.
Zaputim se ja u Bingo, ljudi nemaju niti jedan proizvod iz BiH sto se tice voca i povrca a Bio deklaracija totalno nepoznata. Reko idem na pijacu tamo je uglavnom domace, jer samo pijaca asocira na to.
Jedini domaci je bio spinat. Ostalo sve iz Turske, znaci fakticki pijaca uopste nema smisla.
Eh ako je to jedini dzoker onda ne znam ni sam.
Necu da generalizujem pricam samo o svojoj rodbini koju obilazim, ljudi imaju 40 i kusur godina kao i ja, izgledaju puno starije nego ja. Bas sam se iznenadio, nekako su se opustili, stomaci, glave ovo ono. Al kada vidim kako se ispece teletina sa krompirom pa se hljebom osimce prave po saftu onda covjeku bude jasnije.
Eh zato sam gore rekao da ishrana na geografskom pondeblju utice na fizonomiju.
Ko nije bio mogu preporuciti restoran Bistrovo Krusica. Super ribu imaju.
Evo i to je Bogom dato, domaca rijecna pastrmka, to bi trebalo biti puno vise zastupljeno na BH jelovniku, ima je u izobilju.