Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#18226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 30/03/2024 23:59
Athlon64 wrote: 30/03/2024 23:53 Jbg ježe, play stupid games - win stupid prizes :D

Pristaješ na sumirovu spiku i sad hoćeš da te neko ozbiljno shvati.
Ma ja sumira ne shvatam ozbiljno ja mislim ima vec 10 godina.

Ovaj dopustio da mu sumir izvuce zivac pa ne zna gdje vise udara.
druze ja sam mrtav ozbiljan sto se tice uvjeta zivota u bosni i zavdim vama koj iste u nA.
ja sam blize na fonu price koju ima efd22.. to ovi jednostavno ne razumiju, i ja razumijem da ne razumiju i da im je smijesno. jer sta drugo da rade nego da ismijavaju. realno.
sumirprimus

#18227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

pazi im argumenta zivim na forumu. a sta vi radite, provodite slobodno vrijeme jel? ubijate vrijeme dok ste na poslu? kao ne mozes bit na forumu i radit nesto upoerdo, multitasking druze momire, kako ti se dadne :lol:
meni je forum osto navika, a koje se ne mozes lako rijesiti. i tjt. sto ne znaci da ne radim, radim itekako,samo ne podnosim vama izvjestaje.
i to je ono sto vi ne razumijete, cak ni finansije ovde visu nisu glavni problem.
moimoi

#18228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Piaty wrote: 31/03/2024 03:35
Athlon64 wrote: 31/03/2024 03:13 Nego je*o to, nešto mi naumpade, da li ste vi primjetili da naši ljudi nakon dužeg boravka vani poprime i fizionomiju i vanjski izgled tamošnjeg stanovništva?
Da ako su otišli mladi. A ako dobiju djecu onda djeca baš budu pravi mali Švabi.

Neko mi je pričao da to ima veze sa ishranom. Eh sad kako, šta - ne sjećam se.
Moze imati veze jedino sa jezikom :D
elcaliente

#18229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ja mislim da utjece klima i ishrana na izgled.
Nije isto ubijati se svaki dan bjelim hljebom, krompirom i crvenim mesom ili ribom i maslinovim uljem.
Kvalitet namirnica kao vec navedena klima igraju ulogu.
BiH ima vece potencijale za zdraviju ishranu npr od Njemacke ali nazalost ne koriste to.

Isto tako se vidi da su ljudi koji zive na sjeveru Evrope uvjek tjelesno bili spremniji od juznih evropljana.

Sumnjam da bi Zlatan bio onako fizicki spreman da je zivio u Sarajevu.
Bodkin

#18230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

elcaliente wrote: 02/04/2024 17:33 Ja mislim da utjece klima i ishrana na izgled.
Nije isto ubijati se svaki dan bjelim hljebom, krompirom i crvenim mesom ili ribom i maslinovim uljem.
BiH ima vece potencijale za zdraviju ishranu npr od Njemacke ali nazalost ne koriste to.

Isto tako se vidi da su ljudi koji zive na sjeveru Evrope uvjek tjelesno bili spremniji od juznih evropljana.

Ma da, nije da ima profesionalnih sportista iz sarajeva
elcaliente

#18231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bodkin wrote: 02/04/2024 17:46
elcaliente wrote: 02/04/2024 17:33 Ja mislim da utjece klima i ishrana na izgled.

Ma da, nije da ima profesionalnih sportista iz sarajeva
Pa dobro reci cemo poluprofesionalnih, da se zdravije hrane vjerovatno bi imali bolje rezultate, osim hrane tu je vjerovatno i pritisak drustva npr pusenje ili nargila.
Sve se to odrazi na fizicku spremu i danasnje rezultate.
elcaliente

#18232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ima jedan interviju sa Nalicem dok jos vodio ono oko repke na novoj. Tu on upravo odgovara na pitanje fizicke spreme BH klubova.
Kome nije mrsko neka potrazi na youtube.

Sjecam se da je spominjao mentalitet koji je prepreka zdravoj ishrani.
Htio je da iskustva iz Svedske prenese u BH kaze da nije uspio zbog mentalteta.
Spomenuo je igrace iz Afrike sa kojima se pricao u Svedskoj koji su bili uvjek top fizicki.
Oni skoro nikako nisu jeli crveno meso iz financijskih razloga, jeli su jako puno povrca, grah, mahune i razne vrste repa.
Hljeb nisu nikako jeli, jeli su manjok repu kao zmjenu.

Kaze da nasi igraci nisu htjeli da jedu pastrmku 4 puta sedmicno i da zamjene hljeb i krompir sa rizom.
detroit-mercy

#18233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 02/04/2024 18:21 Ima jedan interviju sa Nalicem dok jos vodio ono oko repke na novoj. Tu on upravo odgovara na pitanje fizicke spreme BH klubova.
Kome nije mrsko neka potrazi na youtube.

Sjecam se da je spominjao mentalitet koji je prepreka zdravoj ishrani.
Htio je da iskustva iz Svedske prenese u BH kaze da nije uspio zbog mentalteta.
Spomenuo je igrace iz Afrike sa kojima se pricao u Svedskoj koji su bili uvjek top fizicki.
Oni skoro nikako nisu jeli crveno meso iz financijskih razloga, jeli su jako puno povrca, grah, mahune i razne vrste repa.
Hljeb nisu nikako jeli, jeli su manjok repu kao zmjenu.

Kaze da nasi igraci nisu htjeli da jedu pastrmku 4 puta sedmicno i da zamjene hljeb i krompir sa rizom.
Nasi uslovi za razvoj fudbala/igraca su ostli negdje u 70tim. Od tada su se vremena promijenila. Koliko klubova ima npr teretanu u okviru svog trening kompleksa, da ne nabrajamo dalje.
Od jarana mi sin igra za D1 americki fudbal, dokle ide ta priprema igraca (a radi se o koledz fudbalu) da ti lik stoji iznad glave na dorucku i prati sta jedes i koliko jedes. Svaki igrac ima plan prehrane baziran na onome sto treba dodati ili oduzeti svome tijelu/msicima i slicno.
E sad, kakvi su planovi ishrane kod nasih omladinca od 18 godina, koliko se paznje posvjecuje kojem dijelu tijela i izgradnji istog, o drugim stvarima da ne pricamo.
Zbog toga mi od Dzeke nismo izbacili nikoga ni blizu sa domacih terena/liga da je vrijedna pomena, i kako stvari stoje jos dugo necemo.
swanfilter

#18234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Pored prehrane, danas u sportu je i psihologija vrlo zastupljena. E, sad ti kod nas nekome spomeni istu.

Skocice ti za vrat jer misli da ga smatras bolesnim, a fakticki dokazuje da on treba psihijatra ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Al nasilu pravite Bušmane od nas yebate
moimoi

#18236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Prof sportasi na jednu stranu.. oni imaju citavu masineriju ljudi iza sebe. Govorimo o obicnim smrtnicima. Kakva zdravija hrana? Tu istu hranu imas vec kod nas u sesnaest.. ako mislis na plastiku tipa crvena, zelena i zuta paprika bez ukusa ali kao sa slikovnice. Paradajz koji nikad sunca vidio nije.. a takvog i ukusa.. imate totalno pogresnu predstavi sta se plasira vani. Mozda nam je hrana i jedini dzoker koji imamo. Ono malo jada i bijede sto nam je ostalo.. sto nisu izgurali.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#18237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 02/04/2024 21:46 Al nasilu pravite Bušmane od nas yebate
Pri tome predstavlja se kao da će se to sve promijeniti čim pređeš granicu.
Ono, mentalitet je to, to što ti je adresa u Minhenu ne znači da ćeš od jednom jesti Abendbrot.

S tim da mi nešto ne govori da su u Srbiji ili Hrvatskoj puno različiti od nas, pa opet ne bih baš rekao da su neuspješni u sportu.
elcaliente

#18238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 02/04/2024 21:52

Prof sportasi na jednu stranu.. oni imaju citavu masineriju ljudi iza sebe. Govorimo o obicnim smrtnicima. Kakva zdravija hrana? Tu istu hranu imas vec kod nas u sesnaest.. ako mislis na plastiku tipa crvena, zelena i zuta paprika bez ukusa ali kao sa slikovnice. Paradajz koji nikad sunca vidio nije.. a takvog i ukusa.. imate totalno pogresnu predstavi sta se plasira vani. Mozda nam je hrana i jedini dzoker koji imamo. Ono malo jada i bijede sto nam je ostalo.. sto nisu izgurali.
Ja se slazem sa tobom da BH ima super uslove za zdravu poljopriveredu ali mi nije jasno da se to ne koristi.

Ne treba profesionalnom sportasu masinerija danas ima sve na netu utipka i vidi da crveno meso, bjeli hljeb i baklava nisu za njega.
Evo utipkaj sada ishranu Haalanda i vidjeti ces da momak pojede 10kg bjelog graha mjesecno.

Eh sada kada smo kod obicnih ljudi, evo dosao sam
I ja u ljepu nasu BiH.
Mozda je nekome smjesno ali ja sam jedam od onih koji kupuju iskljucivo bio(organic) voce i povrce.
Zaputim se ja u Bingo, ljudi nemaju niti jedan proizvod iz BiH sto se tice voca i povrca a Bio deklaracija totalno nepoznata. Reko idem na pijacu tamo je uglavnom domace, jer samo pijaca asocira na to.
Jedini domaci je bio spinat. Ostalo sve iz Turske, znaci fakticki pijaca uopste nema smisla.
Eh ako je to jedini dzoker onda ne znam ni sam.

Necu da generalizujem pricam samo o svojoj rodbini koju obilazim, ljudi imaju 40 i kusur godina kao i ja, izgledaju puno starije nego ja. Bas sam se iznenadio, nekako su se opustili, stomaci, glave ovo ono. Al kada vidim kako se ispece teletina sa krompirom pa se hljebom osimce prave po saftu onda covjeku bude jasnije.
Eh zato sam gore rekao da ishrana na geografskom pondeblju utice na fizonomiju.

Ko nije bio mogu preporuciti restoran Bistrovo Krusica. Super ribu imaju.
Evo i to je Bogom dato, domaca rijecna pastrmka, to bi trebalo biti puno vise zastupljeno na BH jelovniku, ima je u izobilju.
Last edited by elcaliente on 02/04/2024 23:06, edited 2 times in total.
elcaliente

#18239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 02/04/2024 21:54
Ono, mentalitet je to, to što ti je adresa u Minhenu ne znači da ćeš od jednom jesti Abendbrot.

S tim da mi nešto ne govori da su u Srbiji ili Hrvatskoj puno različiti od nas, pa opet ne bih baš rekao da su neuspješni u sportu.
Naravno da se ne predstavlja tako, treba vremena da prodje da bi se navikao i naucio na drugu ishranu.
Stvar je mentaliteta, kao sto je rekao Nalic, vjerovatno u Srbiji i Hrvatskoj ozbiljnije uzimaju sve oko sporta.
Jer zbog cega igraci u nasoj ligi imaju snage do 60 minuta a neki drugi trce 120 minuta.
Svaki sportas zna da mu samo fizicka sprema pravi razliku i tu dolazi mentalitet. Hraniti se zdravo ili ne. Trenirati puno ili malo.
Ili recimo Slovenci, oni su uvjek bili dinimicni i bavili se vise sportom nego mi, profesionali sportasi ili obicna raja.

I Dzeko se poceo drugacije hraniti tek kada je otisao iz BiH, zato je jos uvjek spreman.
sumirprimus

#18240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Naravno da se to sve veze uz ono sto sam i j pisao, otrovan zrak, nikakvi uvjeti, kutlura zivljenja, ishrana, neposrojanje sistema, sve se veze domino efektom.
Razlika je sto danas svi imaju internet i vide kako moze biti i kako se moze zivjeti.
I onda dodjete ovde i kao branite sta kvalitet zivota u bosni u odnosu na vani a zivite vani, wtf???
Za svijet itekako smo zabit i to zesca. Nista s nije promijenilo od srednjovjekovnih opisa ovih prostora.
Athlon64

#18241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Šta je ovo sunce ti poljubim.

Ja bgmi koga god znam od ovih mojih poznanika koji su otišli u pečalbu - svi su se tamo vrlo brzo raskrmačili.

Kažu - rođo dobri im slatkiši i pizze zamrznute iz Lidla :D
sumirprimus

#18242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Sto bi rekao borat difrensiz ar vest.
Ono kad bosnjo ismijava zivot vani i euro trgovacke lance, ne znam bil se smijo il plako od muke samo bjezat iz ove vukojebine.
elcaliente

#18243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Athlon64 wrote: 02/04/2024 23:05 Šta je ovo sunce ti poljubim.

Ja bgmi koga god znam od ovih mojih poznanika koji su otišli u pečalbu - svi su se tamo vrlo brzo raskrmačili.

Kažu - rođo dobri im slatkiši i pizze zamrznute iz Lidla :D
Neminovno da je tako, zato i kazem treba vremena, ne ide preko noci.
To se najvise vidi na djeci koja su rodjena ovdje, nece da jedu nasu hranu.
Ja volim pitu, zena zavrti, djeca kazu bezze. Daj im pileci curry sa puno bambusa i brokule i zadovoljni su. Sestricna mala ne voli meso ocima vidjeti. Terorise nas koji jedemo.
Tako da se borim da mi se pita napravi.
sumirprimus

#18244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
I ovo nije za ismijavanja nego za plakanaja.
swanfilter

#18245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Naravno da nisu razliciti, nit da imaju vise talenta. Tek da su Ubermensch.

Rat je ucinio svoje. Sarajevo i BiH su propatili. Al nesto je trulo kod nas big time, jer od tada prođose decenije.

Sa i Tz Kantoni su pola drzave, a jednog kolektiva vrijednog paznje na vidiku nema godinama.

Mostar, Ljubuski, S Brijeg i Citluk imaju vise titula prvaka drzave, nego gore navedeni Kantoni.

Da nesto u regionu znacimo, smijesno je pricati.

KK Bosna osvoji Kup nakon godina i godina. Toliko odusevljenje da ljudi spominju nekakav povratak na stare staze slave. Valjda bas to govori nesto o ocaju duha.

Nismo Busmani, al nama i Lux poceo 4 komada trpati ..
sumirprimus

#18246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Naravmo da ne moze nista uspjeti kada nema sistema.
swanfilter

#18248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

sumirprimus wrote: 02/04/2024 23:12 Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
Ja kada sam u drustvu rekao da vec godinama ne jedem hrenovke, pastete, salame, girckalice, ne pijem gazirano i ne koristim secer, eto me peder ...
sumirprimus

#18249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

swanfilter wrote: 02/04/2024 23:16
sumirprimus wrote: 02/04/2024 23:12 Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
Ja kada sam u drustvu rekao da vec godinama ne jedem hrenovke, pastete, salame, girckalice, ne pijem gazirano i ne koristim secer, eto me peder ...
Gdje u slo?
elcaliente

#18250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

swanfilter wrote: 02/04/2024 23:13

Naravno da nisu razliciti, nit da imaju vise talenta. Tek da su Ubermensch.

Rat je ucinio svoje. Sarajevo i BiH su propatili. Al nesto je trulo kod nas big time, jer od tada prođose decenije.

Sa i Tz Kantoni su pola drzave, a jednog kolektiva vrijednog paznje na vidiku nema godinama.

Mostar, Ljubuski, S Brijeg i Citluk imaju vise titula prvaka drzave, nego gore navedeni Kantoni.

Da nesto u regionu znacimo, smijesno je pricati.

KK Bosna osvoji Kup nakon godina i godina. Toliko odusevljenje da ljudi spominju nekakav povratak na stare staze slave. Valjda bas to govori nesto o ocaju duha.

Nismo Busmani, al nama i Lux poceo 4 komada trpati ..
Ja mislim da je stvar mentaliteta i pritisak drustva.
Mislim da je u pravu Nalic kada kaze da nam kod sportista ishrana ne stima.
Pogledaj npr Hasana ili Zlatana, nase gore list ali sjeverna ishrana i disciplina su napravili sportske masine od njih.
U BiH ima neka mentalna blokada koja spotistima neda dalje.
Sto rece Nalic dodju africki fudbaleri sa Svedsku spremni fizicki ko lavovi, sta su jeli, mahune, repu i piletinu ako su imali para.
Last edited by elcaliente on 02/04/2024 23:20, edited 1 time in total.
Post Reply