Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Haris033

#18076 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Znači, inverteri ne vole mjesta koja su više izložena magli (vlaga)?
Jbg, kod mene je magla od novembra do marta prisutna 70%, što znači da će defrost biti čest, a to vjerov. znači i kraći vijek trajanja invertera.. 🤔😔
dgL_

#18077 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Haris033 wrote: 22/12/2022 05:48 Znači, inverteri ne vole mjesta koja su više izložena magli (vlaga)?
Jbg, kod mene je magla od novembra do marta prisutna 70%, što znači da će defrost biti čest, a to vjerov. znači i kraći vijek trajanja invertera.. 🤔😔
Sumnjam da ovo ima neke veelike veze... Defrost je normalna pojava.. napravljena je tako ne znam zašto bi trajala duze ili krace radi toga?
vazi

#18078 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by vazi »

miki8 wrote: 21/12/2022 17:15
emillio estevez wrote: 21/12/2022 06:40 Vrv je zrak zrak
VRV/VRF je sistem klime koja grije ili hladi zrak.

Toplotna pumpa uzima zrak spolja i grije kotao sa vodom. Vodu gura vjerovatno neki kompresor prema radijatorima.
Kod nas je ta zrak zrak proradila prije 15 ak dana, prezadovoljni smo .
burekodsira

#18079 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by burekodsira »

kako ugraditi grijače da ne smrzne klima zimi :D

skupljac_zeljeza

#18080 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

laik1981 wrote: 21/12/2022 17:21 Vec pocela mrznuti
Image

Pitao jednog servisera, kaze da je ovo normalno, a meni bas i ne djeluje da je notmalno.. Inace radi i grije dobro, samo me ovaj led nervira.. Ima li ovome lijeka ili je fakat normalno?
Meni ovo nije baš normalno. Nisam vidio ni na jednoj zgradi kada idem ulicom. Imam tri na različitim mjestima, i na sjevernoj i na južnoj i ni na jednoj ni slično. Sve tri suhe i na najgušćim maglama i na ovim minusima. Imaju crijevo na dnu, bijeli savitljivi bižur i voda dalje odlazi do oluka na koji su spojeni koji kod tebe ne vidim ili je to takav model. Imaju rijetke defroste koji traju do 4 minute, a onda otprilike toliko se prebaci na turbo mod da nadoknadi što nije radila.

Sve sam više ubjeđenja da treba ispoštovati ono što proizvođač napiše na klimi za koliko je kvadrata. Pokušao sam sa dvije 53+35 što je za 88 kvadrata, a sprat ima oko 100. I kada sam dodao treću za taj neki ostatak onda je to to. Druga stvar je što klime ne mogu svojim grijanjem ugrijati zidove kao radijatori i počeo sam praktikovati sedmično dva puta naložiti samo drva što ne uzima puno vremena, a radijatori ugriju zidove i opet dalje prepustim klimama na tri dana i daleko je prijatnije. Otprilike što potrošim drva to umanji potrošnju struje. Svuda toplije pa i u kupatilu se zgrije keramika. To je u ovih par hladnih mjeseci.

Koliko vidim na slici nije ti stavio gumene podloške na držače koje su meni dodali naknadno i nema više da mi noću 'brrrrunda'. Na mojim imaju izolovani namotaji iza vanjske dugi 4 m, a kod tebe isto ne vidim.
isx

#18081 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

burekodsira wrote: 22/12/2022 08:30 kako ugraditi grijače da ne smrzne klima zimi :D

Kakav idiot.
laik1981

#18082 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

skupljac_zeljeza wrote: 22/12/2022 08:51
Image

Pitao jednog servisera, kaze da je ovo normalno, a meni bas i ne djeluje da je notmalno.. Inace radi i grije dobro, samo me ovaj led nervira.. Ima li ovome lijeka ili je fakat normalno?
Meni ovo nije baš normalno. Nisam vidio ni na jednoj zgradi kada idem ulicom. Imam tri na različitim mjestima, i na sjevernoj i na južnoj i ni na jednoj ni slično. Sve tri suhe i na najgušćim maglama i na ovim minusima. Imaju crijevo na dnu, bijeli savitljivi bižur i voda dalje odlazi do oluka na koji su spojeni koji kod tebe ne vidim ili je to takav model. Imaju rijetke defroste koji traju do 4 minute, a onda otprilike toliko se prebaci na turbo mod da nadoknadi što nije radila.

Sve sam više ubjeđenja da treba ispoštovati ono što proizvođač napiše na klimi za koliko je kvadrata. Pokušao sam sa dvije 53+35 što je za 88 kvadrata, a sprat ima oko 100. I kada sam dodao treću za taj neki ostatak onda je to to. Druga stvar je što klime ne mogu svojim grijanjem ugrijati zidove kao radijatori i počeo sam praktikovati sedmično dva puta naložiti samo drva što ne uzima puno vremena, a radijatori ugriju zidove i opet dalje prepustim klimama na tri dana i daleko je prijatnije. Otprilike što potrošim drva to umanji potrošnju struje. Svuda toplije pa i u kupatilu se zgrije keramika. To je u ovih par hladnih mjeseci.

Koliko vidim na slici nije ti stavio gumene podloške na držače koje su meni dodali naknadno i nema više da mi noću 'brrrrunda'. Na mojim imaju izolovani namotaji iza vanjske dugi 4 m, a kod tebe isto ne vidim.
Evo peta godina kako je koristim i grijem nekih 70 m2.. Ja sam jako zadovoljan kako ona grije, a i ljeti kako hladi.. Imam i centralno grijanje na plin i termostat od tog grijanja je citavu zimu nastiman na 24 stepena.. Meni se grijanje na plin upali kada su vani temperature oko -10 i nize, sto znaci da ova klima u tim uslovima ne moze da zagrije do te temperature.. Dva kruga, odnosno dva radijatora koja mi griju dnevni boravak i kuhinju/trpezariju su mi zatvorena od kada se grijem na klimu jer mi za te prostorije i na tim minusima klima odradjuje posao, a na plin u tim uslovima dogrijavam djeciju i spavacu sobu.. Prosle zime ne znam da li je bilo deset dana da se plinski bojler palio.. Ovih nekoliko proslih zima su bile blage i klima je bila dovoljna za 95% grijanja.. I to ugrije bas dobro.. Uvijek smo u kuci u majicama kratkih rukava.. Ko god nam dodje kaze sta je ovo ovako toplo :mrgreen:

Na te gumene podloske nikad nisam ni obratio paznju, ali ja vanjsku jedinicu nisam cuo u kuci od kada sam je uzeo.. Crijevo za odvod vode nisam prikopcao na oluke jer mi je takvo crijevo od klime u jednom drugom objektu uvijek ledilo.. Imam crijevo koje odvodi kondenz ali ga zimi skinem jer zaledi na minusima..

Klima je namjestena na 26 stepeni i ako je vjerovati onom njenom daljinskom koji pokazuje i unutrasnju temperaturu ona kao od sale zagrije na tu temperaturu u dnevnom i trpezariji.. Prema istom daljinskom temperature u ostalim prostorijama su za neka 3 stepena nize, u spavacoj mozda i za 4-5 sto meni odgovara jer ne mogu spavati u pretoploj prostoriji..

Moja jedina briga je ovaj led kada je vani maglustina i to sto defrost ne uspijeva taj led u potpunosti otopiti.. Sa ostalim sam, sad za sad, zadovoljan.. Ona je sebe vec otplatila koliko mi je ustedila u odnosu na grijanje na plin..

I evo danas leda nema.. Cim nema magle led se otopi :-)
rovac13

#18084 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Haris033 wrote: 22/12/2022 05:48 Znači, inverteri ne vole mjesta koja su više izložena magli (vlaga)?
Moras zivjeti u africi ako mislis da klima ne ide cesto u defroste.

Svima klime,idu u defroste kad se ispune uslovi za to.
To je ocekivano,i unaprijed programirano.
To je sastavni dio grijanja na toolotne pumpe zrak.

Eh sad ako je to istina sto ti pricas.
Ao moja klima vec 11. godinu grije hladi bez i jednog servisa pregleda popravke i slicno.......a svake godine napravi bruku defrosta.......pitam sw kolko bi onda trebala radit da nema defrosta.

Nesto vas slusam i kontam sta vas je uopce navelo da dozivljavate defrost ko nesto lose,nesto ne pozeljno.

Defrost je korisna i pozeljna stvar.
Ko da ste se prepali.
Haris033

#18085 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

rovac13 wrote: 22/12/2022 18:01

Ao moja klima vec 11. godinu grije hladi bez i jednog servisa pregleda popravke i slicno.......a svake godine napravi bruku defrosta.......pitam sw kolko bi onda trebala radit da nema defrosta.

Nesto vas slusam i kontam sta vas je uopce navelo da dozivljavate defrost ko nesto lose,nesto ne pozeljno.

Ko da ste se prepali.
:thumbup: Hvala na objašnjenju i riječima utjehe :-D
Ovo nam je prva godina u grijanju na inverter, te mi je sve novo, pa tako i defrost..
Do prije par dana inverter je radio bez defrosta, a onda, odjednom, svakih sat-dva..
Mora se čovjek, kome je ovo sve strano, malo zabrinuti.. :roll:
Danas se situacija popravila, vrijeme je nesto ljepše nego juče, tako da nisam još primjerio da je imverter otišao u odmrzavanje..
bumerangss

#18086 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

Klimaši koliki vam je? :D

Milim zadnji racun za struju
bumerangss

#18087 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

laik1981 wrote: 21/12/2022 22:14
Ermin ZM wrote: 21/12/2022 22:04 Lose programiran defrost. Pocne se talozit jer ne otopi do kraja. Grijac u svakom slucaju ugradi u tacnu da se ne krene podizati led i osteti ventilator. Nece propast, mozes ga i na drugu klimu prebacit kad budes nekad mijenjao.
Hitna opcija za skidanje toga je da kratko nalozis il neko drugo grijanje upalis a klimu prebacis u mod hladjena. Vanjska ce se zagrijat i sve bi to trebalo skinut. Onda vrati na grijanje
:thumbup:
Koja patnja :roll: grijanje klimom je samo za Dalmaciju, Hercegovinu... gdje nema minusa a u Sa jedino uljani radijator i odvlaživač uporedo :D
Lozac

#18088 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Lozac »

burekodsira wrote: 22/12/2022 08:30 kako ugraditi grijače da ne smrzne klima zimi :D

I šta sad, je li ovaj pristup prikazan na videu ispravan ili ne? Da li ima smisla (ima li efekta) grijače podizati na izmjenjivač ili je dovoljno postaviti samo u podnicu kako napisa rovac13 iznad? Danas mi stigao grijač, treba da ga postavim ovih dana pa sam sad malo zbunjen.
dgL_

#18089 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

bumerangss wrote: 22/12/2022 22:31
Koja patnja :roll: grijanje klimom je samo za Dalmaciju, Hercegovinu... gdje nema minusa a u Sa jedino uljani radijator i odvlaživač uporedo :D
Čim napišeš ovako nešto, odmah vidim da ne da nisi probao ovu tehnologiju, nego nisi ni vidio kod nekog :)
saiks

#18090 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by saiks »

bumerangss wrote: 22/12/2022 22:25 Klimaši koliki vam je? :D

Dosad 140km ukupne struje potroseno,prosli mjesec 120 doslo
dgL_

#18091 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Haris033 wrote: 22/12/2022 19:24
rovac13 wrote: 22/12/2022 18:01

Ko da ste se prepali.
:thumbup: Hvala na objašnjenju i riječima utjehe :-D
Ovo nam je prva godina u grijanju na inverter, te mi je sve novo, pa tako i defrost..
Do prije par dana inverter je radio bez defrosta, a onda, odjednom, svakih sat-dva..
Mora se čovjek, kome je ovo sve strano, malo zabrinuti.. :roll:
Danas se situacija popravila, vrijeme je nesto ljepše nego juče, tako da nisam još primjerio da je imverter otišao u odmrzavanje..
Ja sam sinoc jedan i prvi defrost uhvatio ove sezone... Uradila ga je za 3 minuta bukvalno i nastavila da radi bez problema ... Nisam osjetio da je spala temp. Ili slično... Doduše kod mene su dvije klime, pa nikad nisu obje u defrostu...
laik1981

#18092 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

Grijanje na klimu je perfekcija, a ti kako hoces.. Nekih 3-4 puta jeftnije nego na plin, a konstantna temperatura u kuci 24-25 stepeni
madesa

#18093 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by madesa »

120 km. Klima i ostali uređaji. Nemam plina nikako
Bokaccc

#18094 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Bokaccc »

Pročitaj komentare na videu, momak puno griješi. Ovakve savjete uvijek provjeriti sa pravim majstorima kao što je gosp Haso ovdje.
Bokaccc

#18095 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Bokaccc »

laik1981 wrote: 22/12/2022 22:37

Grijanje na klimu je perfekcija, a ti kako hoces.. Nekih 3-4 puta jeftnije nego na plin, a konstantna temperatura u kuci 24-25 stepeni
24-25 C bi bila pravo neugodna temparatura.. Misliš kod same klime na izvoru toliko puše?
isx

#18096 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

Lozac wrote: 22/12/2022 22:31

I šta sad, je li ovaj pristup prikazan na videu ispravan ili ne? Da li ima smisla (ima li efekta) grijače podizati na izmjenjivač ili je dovoljno postaviti samo u podnicu kako napisa rovac13 iznad? Danas mi stigao grijač, treba da ga postavim ovih dana pa sam sad malo zbunjen.
Treba li tebi deset puta pisati? Taj grijač samo služi da nebi voda u odvodu smrzla. Kakva budala omotava izmjenjivač grijačem?
madesa

#18097 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by madesa »

Image

pogledaj da slucajno oluk ne propusta i onda lagano voda se slijeva na klimu a vani minus i zaledi. Meni se to desilo prosle godine
Bokaccc

#18098 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Bokaccc »

madesa wrote: 23/12/2022 07:05
Image

pogledaj da slucajno oluk ne propusta i onda lagano voda se slijeva na klimu a vani minus i zaledi. Meni se to desilo prosle godine
Ma nema ona ni protok zraka kako treba, uboxovana je previše
laik1981

#18099 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

madesa wrote: 23/12/2022 07:05
Image

Ma nije to.. Oluk i nije iznad nje.. Natkrivena je krovom.. Vjerovatno, sto neko rece, defrost nije programiran kako treba ili nesto slicno.. Ova kolicina leda ne pravi nikakav problem, bar ja ne osjetim neku razliku kod grijanja.. Ekstremno izgleda kada je neki dugotrajniji period sa maglom i temperaturama ispod nule.. Tad se led formira kao da je ledomat u pitanju, a ne klima.. Tad idu ljestve i moj handjob defrost :mrgreen: Na taj nacin skidam led nekih dva puta po sezoni..
Kiki_Musampa

#18100 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Kiki_Musampa »

Do 19.12 obračun,230 km komplet domaćinstvo-perfekcija :kiss:
Post Reply