Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
manuchao91

#18051 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by manuchao91 »

eto to je to sto me muči neće na heat da grije nikako

Image

Image

Image
mist

#18052 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mist »

dekara wrote: 19/12/2022 19:01
mist wrote: 19/12/2022 00:12 Iskustva sa Malezijskim sensirama posto slabo gdje ima starijih ulaznih modela?Onako djeluju posiromasno izvrnuo sam net i nema nekih iskustava od strane korisnika sto se tice grijanja i kapaciteta na minusima.Iste bi bile u manjim prostorijama od 10 m2, prvenstveno radi kulture rada i komfora,mada jedna bi isla u stubiste od cirka 25 m2 i tu mi je najveci uptinik iznad glave.
Nije nesto da sad gori je LT-eovi jedu malu djecu :D
Ja sam je ugradio u sobu od 16m2 sensiru malezijsku 35 i sasvim pristojno radi stara 1 god.plin r32.U dnevnoj 24m2 uzeo sam sensiru 35d oznaka nova imam isjecaj da je jaca bucnija a i skuplje su za 250-300km.Moj osjecaj je da je ftxf35d vanjska veca i bolje ujednacenije radi mozda zbog toga sto je veci prostor.Sad kad bi ponovo uzeo umjesto malezijska 35za 16m2 uzeo bi ftxf25d europsku.Ovo su iskustva malezijske 14mjeseci i ove druge europske 5 mjeseci.Prosle godine sam na velikim minusima palio pec na pelet jer sam placao tonu 300km.Ove nisam nikako palio pec do sad sam zadovoljan sa potrosnjom klimama ali opet imam za rezervu ako treba da zagrijem radijatorima
Konkretno,hvala.
Posto sam ftx35d kupio kao poklon,vlasnik mi kaze da je prezadovoljan grijanjem i kulturom rada mada je i ona otisla cijenom kao i sve ostalo.Ja bih najradio staru ulaznu sensiru jer mi bolje i jace ne treba. Koliko vidim ova nova ulazna serija je stepenica nize u odnosu na staru.Kako god ako sta uleti,uleti Daikin ce biti svakako.
Last edited by mist on 19/12/2022 22:13, edited 1 time in total.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#18053 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

manuchao91 wrote: 19/12/2022 21:28 eto to je to sto me muči neće na heat da grije nikako

Image

Image

Image
Ako dela na auto
Stavi na auto i odi spavati
Sutra rješavaj pod garancijom.
manuchao91

#18054 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by manuchao91 »

emillio estevez wrote: 19/12/2022 22:03
manuchao91 wrote: 19/12/2022 21:28 eto to je to sto me muči neće na heat da grije nikako

Image

Image

Image
Ako dela na auto
Stavi na auto i odi spavati
Sutra rješavaj pod garancijom.
ok tako sam i uradio
sutra cu ocistiti filtere lijepo i osušiti ,pa cu ponoivo probat ,ako ne bude radilo zvacu firmu i nek dodju i naprave kako znaju iako mi je tetka šefica te firme ...
madesa

#18055 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by madesa »

nece ti filteri ti nista pomoci. Samo ga iz struje iskljuci pa pokusaj opet
emillio estevez

#18056 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Još bolje ako je tetka tamo.
Alo tetka klima koju si mi prodala ne radi dobro.
Mislio sam da smo si dobri.

A evo i pišanja Mitsubishi as.
Curi kao iz slavine.
probook

#18057 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by probook »

Sto ti je na daljinskom 26, a na klimi 23?
dgL_

#18058 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

Maloprije iz chipasa na pofalicima .... Imaju 4 tesle neke 18ke cini mi se i griju onoliki prostor .. jedna vanjska je radila DF i lilonje niz nju kao da je neko slaufom zaljeva odozgo... Ono nisam nikad vidio...
emillio estevez

#18059 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

miki8 wrote: 17/12/2022 23:06
Ermin ZM wrote: 15/12/2022 21:20Kako je izoliran prostor?
Ovako na prvu toplotna pumpa zrak-voda + fancoili mi se cini kao najprakticnije rjesenje i za grijanje i hladjenje
Klasicna fasada, u pitanju je nova stambeno-poslovna zgrada. Ima par vecih staklenih sajbi. Ako te dobro razumijem ti preporucujes varijantu klime koja grije vodu i gura je u radijatore. Sta je fancoil?
emillio estevez wrote: 15/12/2022 21:07 Da radim sve od 0,išao bi na 1 toplinsku pumpu +Podno grijanje.
Toplinska pumpa je Mini VRF/VRF?
Vrv je zrak zrak
miki8

#18060 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by miki8 »

emillio estevez wrote: 21/12/2022 06:40 Vrv je zrak zrak
VRV/VRF je sistem klime koja grije ili hladi zrak.

Toplotna pumpa uzima zrak spolja i grije kotao sa vodom. Vodu gura vjerovatno neki kompresor prema radijatorima.
laik1981

#18061 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

Vec pocela mrznuti
Image

Pitao jednog servisera, kaze da je ovo normalno, a meni bas i ne djeluje da je notmalno.. Inace radi i grije dobro, samo me ovaj led nervira.. Ima li ovome lijeka ili je fakat normalno?
player_

#18062 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by player_ »

Ugradi grijac tacne...
Mantis

#18063 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Mantis »

e cuj 3 do 5 dana cisti filter pa nije pilana :D
saiks

#18064 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Kad odradi defrost jel ode ovaj led s nje?

Jel se meni samo cini ili je klima nagnuta,bar gledajuci zidni nosac
isx

#18065 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

Kad odradi defrost ne bude trunke leda na izmjenivaču.
dgL_

#18066 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dgL_ »

laik1981 wrote: 21/12/2022 17:21 Vec pocela mrznuti
Image

Pitao jednog servisera, kaze da je ovo normalno, a meni bas i ne djeluje da je notmalno.. Inace radi i grije dobro, samo me ovaj led nervira.. Ima li ovome lijeka ili je fakat normalno?
Kod mene Gree LR nikad jos nije izgledala ovako...
laik1981

#18067 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

saiks wrote: 21/12/2022 20:00 Kad odradi defrost jel ode ovaj led s nje?

Jel se meni samo cini ili je klima nagnuta,bar gledajuci zidni nosac
Nije nageta.. Provjeravao sam.. Vjerovatno tako izgleda na slici zbog ugla iz kojeg sam slikao.. Nedavno je servisirao i ocistio..

Kad god je temperatura ispod ili oko nule, a kad su ove magle, ona ovako izgleda.. Kad god je pogledam izgleda isto, tako da sumnjam da se posle defrosta otopi.. Bar ne stigne sve otopiti..

Uzeo bih ja i taj grijac, al sumnjam da ce on rijesiti ovaj led na ovom dijelu sa strane.. Kad su bas niske temperature, minus deset i sl., bude tu sloj leda od 5 cm koji rukama odvaljujem..

Inace, kako pocne sezona grijanja, klima radi 24/7 i grije bas dobro.. Koristim je vec petu zimu.. Radi se o ovoj klimi https://domod.ba/shop/proizvod/klima-vo ... r/VOX18-JR i jako sam zadovoljan i potrosnjom i kako grije.. Jedino ne kontam kako ovako lako ledi.. Zagledao sam i zagledam i tudje klime al ne vidim da nesto aman lede..
Ermin ZM

#18068 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Lose programiran defrost. Pocne se talozit jer ne otopi do kraja. Grijac u svakom slucaju ugradi u tacnu da se ne krene podizati led i osteti ventilator. Nece propast, mozes ga i na drugu klimu prebacit kad budes nekad mijenjao.
Hitna opcija za skidanje toga je da kratko nalozis il neko drugo grijanje upalis a klimu prebacis u mod hladjena. Vanjska ce se zagrijat i sve bi to trebalo skinut. Onda vrati na grijanje
rovac13

#18069 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ledi svaka klima.
Logicno...dok unutarnja grije,vanjska tad hladi.....jos ako je vlazan zrak onda jos gore.

Ispravna klima ode u defrost i otopi sve to,ostane cist izmjenjivac,i onda opet ispocetka.Najbolje i najskuplje klime znaju ici u defrost svako 2-3 sata.Jeftinije idu i cesce.
laik1981

#18070 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

Ermin ZM wrote: 21/12/2022 22:04 Lose programiran defrost. Pocne se talozit jer ne otopi do kraja. Grijac u svakom slucaju ugradi u tacnu da se ne krene podizati led i osteti ventilator. Nece propast, mozes ga i na drugu klimu prebacit kad budes nekad mijenjao.
Hitna opcija za skidanje toga je da kratko nalozis il neko drugo grijanje upalis a klimu prebacis u mod hladjena. Vanjska ce se zagrijat i sve bi to trebalo skinut. Onda vrati na grijanje
:thumbup:
Haris033

#18071 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

rovac13 wrote: 21/12/2022 22:07 Ledi svaka klima.
Logicno...dok unutarnja grije,vanjska tad hladi.....jos ako je vlazan zrak onda jos gore.

Ispravna klima ode u defrost i otopi sve to,ostane cist izmjenjivac,i onda opet ispocetka.Najbolje i najskuplje klime znaju ici u defrost svako 2-3 sata.Jeftinije idu i cesce.
Kod mene Mitsubishi LN35 danas bas svaka 2-3 sata isla u defrost. Sve kontam da ovaj učestali defrost handri uređaj.. 🤔

Google translate
SVE ŠTO TREBA ZNATI O CIKLUSU ODMRZAVANJA OVE ZIME
Dok se krećemo prema hladnijem vremenu, naš tim u Mitsubishi Electricu pomaže nam da objasnimo šta je ciklus odmrzavanja i zašto se javlja kao dio normalnog rada grijanja klima uređaja.

Tokom hladnijih zimskih mjeseci, klima uređaji s obrnutim ciklusom će, u nekom trenutku tokom rada grijanja, izvršiti ciklus odmrzavanja, ali šta je to i zašto se javlja?

Kada koristite način grijanja, klima uređaj s obrnutim ciklusom izvlači toplinu iz vanjskog zraka i prenosi je unutar vaših prostorija kako bi je zagrijao. Odmrzavanje može početi kada temperatura vašeg vanjskog izmjenjivača topline postane preniska (oko 0°C ili niže) i vlaga u zraku počne da se smrzava na njegovoj površini. Senzori u vanjskoj jedinici otkrivaju da se led počeo stvarati na izmjenjivaču topline i sistem počinje pokušavati ukloniti ovaj led prije nego što se nakupi, uzrokujući zaustavljanje unutrašnjih i vanjskih ventilatora, ali ostavljajući kompresor da nastavi raditi i topi mraz . Ovaj način rada će se nastaviti sve dok temperatura vašeg vanjskog izmjenjivača topline ne poraste i led se ne otopi.

Neki vlasnici mogu osjetiti da je to greška jer se ne grije onako kako bi trebalo, ali važno je zapamtiti da je odmrzavanje normalan dio operacije grijanja i nije kvar na proizvodu.

U nastavku su neka od često postavljanih pitanja o ciklusu odmrzavanja, a više informacija možete pronaći u našem vodiču za ciklus odmrzavanja klima uređaja.

FAQ ZA CIKLUS ODMRZIVANJA
Zašto moja jedinica mora da radi ciklus odmrzavanja?

Svaki led koji se nakuplja na vanjskom izmjenjivaču topline će smanjiti protok zraka kroz izmjenjivač topline, što smanjuje efikasnost, što se više leda nakuplja to se smanjuje. U ekstremnim slučajevima to također može uzrokovati oštećenje vanjske jedinice.

Kako da znam da li je moja jedinica u ciklusu odmrzavanja?

Unutra ćete primijetiti da će jedinica prestati grijati, unutrašnji ventilator će se zaustaviti i ovisno o modelu, postojat će neki vid vizualne indikacije kao što je poruka na vašoj zidnoj komandi koja označava stanje pripravnosti za grijanje ili odmrzavanje. Vani će se i vanjski ventilator zaustaviti, ali kompresor će raditi.

Koliko često će moja jedinica ići u režim odmrzavanja?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na to koliko često će jedinica ići u režim odmrzavanja. Neke od njih uključuju, ali nisu ograničene na:

Vanjska temperatura i vlažnost
Potrebna količina grijanja
Stanje i čistoća sistema.
Postoji li način na koji mogu pomoći da se smanji odmrzavanje?

Da tu je.

Održavajte svoju jedinicu dobro održavanom i uvjerite se da je ispravno koristite.
Ne postavite termostat previsoko. Što manje opterećujete jedinicu, rjeđe će morati da se odleđuje u hladnim uslovima.
Konačno, trajni popravci kao što je postavljanje izolacije na stropovima, zidovima i podovima pomoći će smanjiti vaše potrebe za grijanjem (i uštedjeti novac). Odmah, držanje vrata zatvorenim i navučenih zavjesa također će pomoći u smanjenju vaših zahtjeva za grijanjem.
Uvjerite se da oko vanjske jedinice nema postavljenih prepreka.
Podignite vanjsku jedinicu od tla za najmanje 100 mm, na taj način vanjska jedinica ne sjedi u bazenu hladnog vlažnog zraka.
laik1981

#18072 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by laik1981 »

A moze li ovaj grijac
https://www.olx.ba/artikal/42468769/sam ... c-u-kablu/

Ili predlazete nesto drugo?
Peryton_

#18073 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Peryton_ »

Fujitsu na ovim temperaturama jednom do dva puta ide u defroost dok Mitsu ide cesce. Ne znam da li je do položaja vanjske jedinice, ali sa jedne strane ima fizicku prepreku koja je udaljena neka tri metra od nje, pa nema da se tako izrazim strujanja vjetra direktnog.
isx

#18074 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

laik1981 wrote: 21/12/2022 22:22 A moze li ovaj grijac
https://www.olx.ba/artikal/42468769/sam ... c-u-kablu/

Ili predlazete nesto drugo?
Grijač ti neće riješiti led na izmjenjivaču, samo spriječava vodu nakon defrosta da smrzne u odvodu. Ali defrost mora riješiti sav taj led sa strane.
rovac13

#18075 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Grijac nema nikakve veze sa tim sto se led hvata na izmjenjivacu.On ce isto lediti i sa grijacem i bez.

Ako su vam uslovi toliko teski pa se zbog stalnih defrosta silne vode i jako niskih temperatura zacepi ona rupa odvod u podnici,pa tako zacepljena vanjska postane cijela kao santa leda i totalno neupotrebljiva (ne grije vise)......onda bi vam pomogao grijac cija je uloga samo da drzi taj odvod prohodnim da sva voda neometano odlazi.

Inace lovite u mutnom.

Ja imam grijace u svim klimama.
Ove godine ga nisam jos ni jednom pokrenuo,ni na jednoj.Jer nema nikakve potrebe.Klime normalno griju,kad se nakupi leda defrost to ocisti osusi,pa opet u krug.
Post Reply