u našem glupom zakonu stoji da možeš izaći ili na prvi ili na drugi izlaz kada si u desnoj traci - idiotizamThorgerson wrote: ↑26/10/2023 10:44Druze, gledas trenutno.mk ultra wrote: ↑25/10/2023 11:23ne vidim al nikakav smisao izgradnje kružnog toka na ovoj lokaciji... čak ni kad se pusti u rad mostić
trenutno je gužva kako je selektovano
gužva je svugdje gdje je crveno i većinski svi idu na mojmilo (pravo)
e hajte sad vi meni kao idiotu objasnite, ako je gužva na ovoj žutoj liniji (ul. Ive Andrića) - dakle od novog KT do Semafora Bulevar M Selimovića, kako će onda KT pospješiti protok?
samo će blokirati da ovi od Fisa ne mogu ka bingu, već moraju da čekaju sa svima u koloni.
ljubi majka![]()
samo još veća gužva.
Sranje nastaje kada se otvori deveta. Jesi li uopste svjestan kakav ce tu promet samo da bude?!
Itekako ovdje treba kruzni. Trenutno, ne. Al pustanjem devete, jos kad se izgradi Lidl, tu ce biti haos.
Ono sto jeste problem, to sto ne grade turbo KT. I sto raja ne zna da vozi kruznim.
Kruzni je ustvari raskrsnica. Ja evo u zadnjih deset godina sam vidio 3 situacije gdje se neko pravilno ukljucio i iskljucio sa KT. I problem je sto svi misle da znaju. A niko ustvari veze nema.
Cak ni autoskole se ne uce pravilnom koristenju KT.
Primjer s Dobrinje. Uvijek je autoskola u traci desno. Uvijek. A nikada ne izlaze na prvoj nego nastavljaju dalje.
I sta onda dalje pricati.
Ako izlazis na prvoj, ulazis iz desne trake, u vanjsku traku dajes desni zmigavac i izlazis na prvoj.
Ako izlazis na drugom, trecem izlazu. Ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac, ulazis u KT u unutrasnju, kad se priblizis svom izlazu dajes desni zmigavac, prestrojis se desno i izlazis.
Jer kruzni je ustvari raskrsnica. Ako skreces lijevo na raskrsnici dajes zmigavac? Pa zasto to niko ne radi kada ide lijevo u KT. Niko.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- VladaFBiH
#17626 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Thorgerson
#17627 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije mi jasno ko ce koga blokirati?mk ultra wrote: ↑27/10/2023 14:56sve OK, ali ti taj izlaz blokira cijeli KT... to je problem. kako ćeš proći kad neko u KT čeka da neko izađe prema Mojmilu? nikako.Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 14:50Taj smjer o kojem ti trubis je nebitan. Nije tu velika frekve cija, smjer, dzemala bijedica ulicom, pa da skrenes i ide dalje ides prema alipasinom, mojmilu i dobrinji.
Guzva je uvijek dole kod bitumenke. Ovdje nije.
Stoga je ovaj KT vise namjenjen suprotnom pravcu, gdje hoce biti veci 5x promet, a to je prema boljakovom, buca potoku...
kako se oni miču, miče se i ostatak kola, ne mogu preko njih.
Drug, imam osjecaj da ti uopste ne vozis tom relacijom. Ja prolazim tu svaki dan.
Kolona prema Alipasinom, nikad, ali nikad nije bila duza od 5-6 auta u najvecoj spici. Nikad. Osim kad su bili radovi nize kod bitumenke. Plus imaju dvije trake. Hoces da kazes da ce se dvije trake ispuniti od KT do semafora?! Tesko mi je u to povjerovati.
Kolona u drugom smjeru, takodjer ne znam hoce li je biti, obzirom i da na drugoj strani je isto tako KT. Sumnjam bas da se moze preko mosta i ovamo toliko zaguzvati.
- Thorgerson
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17629 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo ja maloprije od Fisa do asa banke 10minThorgerson wrote: ↑27/10/2023 16:47Nije mi jasno ko ce koga blokirati?mk ultra wrote: ↑27/10/2023 14:56sve OK, ali ti taj izlaz blokira cijeli KT... to je problem. kako ćeš proći kad neko u KT čeka da neko izađe prema Mojmilu? nikako.Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 14:50
Taj smjer o kojem ti trubis je nebitan. Nije tu velika frekve cija, smjer, dzemala bijedica ulicom, pa da skrenes i ide dalje ides prema alipasinom, mojmilu i dobrinji.
Guzva je uvijek dole kod bitumenke. Ovdje nije.
Stoga je ovaj KT vise namjenjen suprotnom pravcu, gdje hoce biti veci 5x promet, a to je prema boljakovom, buca potoku...
kako se oni miču, miče se i ostatak kola, ne mogu preko njih.
Drug, imam osjecaj da ti uopste ne vozis tom relacijom. Ja prolazim tu svaki dan.
Kolona prema Alipasinom, nikad, ali nikad nije bila duza od 5-6 auta u najvecoj spici. Nikad. Osim kad su bili radovi nize kod bitumenke. Plus imaju dvije trake. Hoces da kazes da ce se dvije trake ispuniti od KT do semafora?! Tesko mi je u to povjerovati.
Kolona u drugom smjeru, takodjer ne znam hoce li je biti, obzirom i da na drugoj strani je isto tako KT. Sumnjam bas da se moze preko mosta i ovamo toliko zaguzvati.
Rekord je 18min, FIS - asa banka
Ja svaki dan idem tom relacijom i nacekao sam se uvijek
Minimalno 3 semafora pravo
- Thorgerson
#17630 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
E jbg ne znam.
Ma generalno ovo je samo prebacivanje guzvi. Nije dugorocno rjesenje.
Jedino rjesenje se zna.
Juzna i sjeverna long.
Gradski autoput.
Prva transv.
To je minimum da bi grad prodisao. MINIMUM.
A ovi kruzni tokovi, ne vidim neku svrhu. Mislim bolje je nego klasicna raskrsnica, ali to nije rjesenje za guzve.
Ma generalno ovo je samo prebacivanje guzvi. Nije dugorocno rjesenje.
Jedino rjesenje se zna.
Juzna i sjeverna long.
Gradski autoput.
Prva transv.
To je minimum da bi grad prodisao. MINIMUM.
A ovi kruzni tokovi, ne vidim neku svrhu. Mislim bolje je nego klasicna raskrsnica, ali to nije rjesenje za guzve.
- mayab
#17631 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naravno, te bitne prometnice bi se morale sinhronizirano raditi i privesti kraju , ali ne očekujem da se to u doglednoj budućnosti desi...samo rahat patnja , a mladima poručujem da bježe 
-
neki
#17632 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Idioti su i stubove postavili tako da je nemoguće u budućnosti provući cestu ispod..Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 16:58Kakvu je ono skalameriju proguralo i napravilo. Samo da zakoci izgradnju GA. Ccc
Kreten zbog svojih sitnih seljačkih interesa onemogućuje normalnan razvoj grada.
-
Dimu1927
#17633 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nema ovdje sta prolaziti cesta ispod, niti bi GA prolazio uopste tuda
-
neki
-
Dimu1927
#17635 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nije nikad tuda planiran GA, a niti se pruga ukida, ima mjesta ispod mosta kuda i treba da prodje GA, vidi se fino na jednoj od tih slika. nece ici most preko mosta, nego ispod jednog od ovih raspona, juzno od pruge sadasnje
- Haris.ba
#17636 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Efendic jeste planirao ukinuti prugu. A, po starom projektu jeste planirano da se ide na trasu uz Safeta Zajke koja bi ostala dvotracna cesta, a uz nju isle 4 trake. Pa, cak i sada se vidi prostor koji je ostavljen upravo za to. Samo, sto bi Bosnaplast morao da se makne.Dimu1927 wrote: ↑27/10/2023 21:45nije nikad tuda planiran GA, a niti se pruga ukida, ima mjesta ispod mosta kuda i treba da prodje GA, vidi se fino na jednoj od tih slika. nece ici most preko mosta, nego ispod jednog od ovih raspona, juzno od pruge sadasnje
Sad je to sve uracunato i zato i jeste ostavljen kraj autoputa onako kako je ostavljen da bi se moglo ici pravo na Bosnaplast, ili da bi se preslo juzno od zeljeznicke pruge i provuklo ispod 9.transferzale. Plus, da bi smetalo ikako da se nastavi Efendic fudbalsko igraliste nacalio na trenutni kraj autoputa.
Ako se bude htjela sacuvati pruga, onda ce tu biti tobogan. Sa trenutnog kraja autoputa koji je iznad pergole ispod koje prolazi voz spustas se u nivo pruge kod 9.transferzale, pa onda da bi iskoristio zemljiste koje postoji moras se podici i preci prugu drugom pergolom. Ili, gurati citavu trasu juzno od pruge (a tu ima privrednih objekata koje moras rijesiti, ili ce se obistiniti ideja da se pruga ukine, ili smanji broj).
Mozda racunaju na ideju da kad se od 9.transferzale krene dizati autoput dalje se nastavi pergolom citavom duzinom pruge.
https://jpdcfbh.ba/bs/novosti/projekat- ... rajevu/112
Podsjećamo da je Projektant, radeći na implementaciji ugovora, prikupio odgovarajuću prostorno-plansku dokumentaciju, te prezentirao tri (3) analizirane varijante brze ceste Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Zatim, dana 18.02.2021. godine analizirane varijante su, uz dopis, dostavljene opštinama: Novi Grad, Centar i Novo Sarajevo na upoznavanje sa varijantama kako bi se aktivno mogli uključiti u projekat.
Nakon odabira tehnički najpovoljnije varijante (što će, kao i do sada, biti urađeno u skladu sa pravilima struke i zakonskih procedura) i izrade Studije optimizacije željezničkog saobraćaja održati će se javne rasprave čime će sa projektom biti upoznate sve zainteresirane institucije kao i pojedinci.
-
selma 83
#17637 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
i vi što ste navalili za GA, pa koliko treba placa za GA. Brzi put je jedva prihvatljiv za stanovništvo. Kuda šetati, kera izvesti. Što ne može kao kroz Grbavicu(mada i goe ljudima nisu ostavili ulaze kako treba(sa željinog stadiona kod onih svih ulica možeš se samo u krug vrtiti). GA nije za urban dio grada. Efendić je dobro pogodio i sa ovim. Kuda bi vi ? pored bivše carine pa uz prugu, moralo bi se rušiti more skladišta i ** No links ** željeznice(iza Binga).itd.Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 16:58Kakvu je ono skalameriju proguralo i napravilo. Samo da zakoci izgradnju GA. Ccc
-
selma 83
#17638 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovo je usred urbane zone, neće nikakva cesta tu ni biti, već radnje,fontane, A i zašta će ti ispod cesta.? gdje bi izašao u Bosnaplast jedino?neki wrote: ↑27/10/2023 20:21Idioti su i stubove postavili tako da je nemoguće u budućnosti provući cestu ispod..Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 16:58Kakvu je ono skalameriju proguralo i napravilo. Samo da zakoci izgradnju GA. Ccc
Kreten zbog svojih sitnih seljačkih interesa onemogućuje normalnan razvoj grada.
- thekupus
#17639 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
radnje i fontane hahahhaha
kako vam je rumenko prodao priču
kako vam je rumenko prodao priču
- Haris.ba
#17640 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Cuj nisu ljudima na Grbavici ostavili ulaze.selma 83 wrote: ↑28/10/2023 02:12 vi što ste navalili za GA, pa koliko treba placa za GA. Brzi put je jedva prihvatljiv za stanovništvo. Kuda šetati, kera izvesti. Što ne može kao kroz Grbavicu(mada i goe ljudima nisu ostavili ulaze kako treba(sa željinog stadiona kod onih svih ulica možeš se samo u krug vrtiti). GA nije za urban dio grada. Efendić je dobro pogodio i sa ovim. Kuda bi vi ? pored bivše carine pa uz prugu, moralo bi se rušiti more skladišta i ** No links ** željeznice(iza Binga).itd.![]()
To se zove urbanisticko rjesenje ulaza i izlaza u naselje, i unutrasnje povezanosti naselja.
Objasnjeno je da postoji trasa cak i bez rusenja. Nema potrebe bivsu carinu dirati.
I cuj, gdje cuku setati. Uz Safeta Zajke. To ce postati lokalna cesta za naselje kada se GA napravi.
Zamislimo da na Grbavici krene narod da se buni sto prolazi juzna longitudinala sa logikom kuda cemo cuke setati?
- insaneinthebrain
#17641 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Al su ga napravili svaka im cast. Benga uletio bez gledanja
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17642 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Meni je karakteristicnije ovo blato od parkiranih gradzana
-
HelaS
-
kakaljin
-
HelaS
#17645 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I kad bi bilo para za tunel ispod Žuči za Vogošću, ovamo iza pruge
- Haris.ba
#17646 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kod one zgrade sto je ne znaju srusiti na Grbavici na sjevernoj longitudinali. Tu je planiran.
I mislim na Otoci. 6.transferala je to mislim.
- So What!
#17647 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U Hamdije Čemerlića planiran, tamo na onoj raskrsnici gdje smeta ona zgrada. Još uvijek je tu prazan prostor ostavljen, nikad se ne zna.
A planiran je na ovom mjestu, po onoj mapi sa webstranice Ministarstva saobraćaja, ali mislim da bi jedan nekad u budućnosti, ako ovi u Istočnom se unormale.

-
neki
#17648 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Autoput je planiran upravu na mjestu gdje je kružni, tj. sjeverno od željezničke trase.Dimu1927 wrote: ↑27/10/2023 21:45nije nikad tuda planiran GA, a niti se pruga ukida, ima mjesta ispod mosta kuda i treba da prodje GA, vidi se fino na jednoj od tih slika. nece ici most preko mosta, nego ispod jednog od ovih raspona, juzno od pruge sadasnje
Južno od pruge su privatne parcele na kojima je regulacionim planom, koji je trenutno u fazi usvajanja, predviđena gradnja stambeno-poslovnog bloka, i tuda GA neće definitivno proći
-
Dimu1927
#17649 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nije tacno, pogledaj gdje je trenutno kraj autoputa i zasto onda prelazi prugu ako ce se opet vracati na sjevernu stranuneki wrote: ↑28/10/2023 17:21Autoput je planiran upravu na mjestu gdje je kružni, tj. sjeverno od željezničke trase.
Južno od pruge su privatne parcele na kojima je regulacionim planom, koji je trenutno u fazi usvajanja, predviđena gradnja stambeno-poslovnog bloka, i tuda GA neće definitivno proći
uopste ne poznajes teren nazalost, imas i vizualizaciju neku na yt a mozes i otvoriti google maps. ga nema veze ni sa kakvim parcelama ima dovoljno mjesta uz prugu, novi most ima 3 raspona ispod jednog je pruga ispod drugog moze proci ga
-
kakaljin
#17650 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
DA da znam da je na grbavici planiran Kruzni tok sa Hamdije Čemerlića.
Čak ima ucrtan i na Kovacicima ali to je vec naucna fantastika