DERVIŠI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
abdulmelik

Post by abdulmelik »

moketovski wrote:
Citat:
Bismillah!

Hadis:

Ko uspostavi, uvede u islamu neki lijep običaj (doslovno sunnet, u značenju i zakon), imat će nagradu za njega, čak i nagrade onih koji ga budu iza njega praktikovali bez da se u njihovim nagradama išta umanji, a ko uvede u islamu neki loš običaj, nosit će za njega teret ali i teret svih onih koji ga budu primjenjivali iza njega bez da se u njihovim teretima išta umanji.“ Hazreti Pejgamber nije rekao: „Ko oživi neki već postojeći običaj“, već „ko uspostavi, uvede“.

A sta je sa ovim hadisom???
i ja pitam isto.sta je sa ovim hadisom?

i pitam jos nesto.koliko ima hadisa?da li je znanje samo ono sto je zapisano,npr. zbirke hadisa,da li su svi hadisi zapisani?

pitanja upucujem abdulmeliku posto vidim da covjek zna mnogo toga

Bismillah !

Zahvala pripada samo Allahu s.w.t i neka je selam na Njegovog posljednjeg poslanika Muhammeda s.a.w.s , njegovu porodicu, casne drugove ashabe i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg Dana !

EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu !

Hvala Uzvisenom, pa me je poducio od svoje vjere onoliko koliko mi je potrebno da se spasim od Dzehennemske vatre ( ako se budem pridrzavao toga, naravno )

Islamsko znanje je more, od kojeg sam ja pokupio nekoliko kapi iz plicaka i jos puno puno toga je ostalo da se nauci !

Ali, ipak cu pokusati odgovorit na tvoje pitanje !

Rijec hadis ima semanticko znacenje ( doslovan prijevod ) - RIJEC,GOVOR...
Na vise mjesta se spominje u Kuranu, kad Allah navodi neciji govor, pa za tu rijec koristi termin hadis !

U islamskom fikhu ( pravu ) HADIS znaci govor, rijeci, izreke Allahovog poslanika s.a.w.s koje su zabiljezene i prenesene do nas od njegovih ashaba, njegovih zena i sl.

Hadis je posebna nauka u islamu , i najvazniji je izvor islamskog prava, nakon Allahovog govora tj, Kurana casnog !

Hvala Allahu Uzvisenom pa je ovaj Ummet u svojih 1500 godina postojanja iznjedrio hiljade velikana u izucavanju hadiske nauke, pa je danas gotovo svaki hadis razradjen, ispitan i etiketiran kao vjerodostojan, doar, slab ili izmisljen !

Hadiska nauka je disciplina kojoj je posvecena ogromna paznja tokom ovih 15 vijekova od poslanstva Muhammeda s.a.w.s .
Zato su postavljeni vrlo strogi kriteriji kojim se neki hadis oznacavao kao vjerodostojan ili ne.
Pa se tako nevjerodostojnim, slabim ili izmisljenim hadisima smatraju svi oni koji u svom lancu prenosilaca imaju neku osobu za koju je poznato da je makar jednom u zivotuslagala nesto, koja se nije pridrzavala u potpunosti Kurana i Sunneta Allahovog poslanika s.a.w.s
U tome je mozda i najstroziji bio velikan i jedan od najvecih ucenjaka Ummeta Ebu Hanife r.a - On , naprimjer,nije primao svjedocenje covjeka za kojeg se znalo da je makar jednom iz dzamije izasao desnom nogom ( od Poslanika s.a.w.s se prenosi da se u dzamiju ( ili kucu ) treba ulazit desnom, a izlazit lijevom, a u nuznik obratno ) !

Ta strogoca u prihvatanju svjedocenja i hadisa je rezultirala s tim da je skoro u potpunosti iskljucena mogucnost slabih i nevjerodostojnih hadisa, a pogotovo onih izmisljenih !

Najveci hadiski strucnjaci u hadisu su imam Buhari i imam Muslim, pa se njihove zbirke hadisa uzimaju kao najpotpunije, najtocnije i sa ,u najvecem postotku, potpuno vjerodostojnim hadisima.

Koliki su to mozgovi bili, dovoljno govori cinjenica da se za imama Buharia kaze da je znao napamet 300 000 hadisa sa svim lancima prenosilaca.
Zamislite da neko od nas treba zapamtiti 300 000 ovakvih recenica : " Prenosi se od Muja, a on od Hasa, a on od kemala, a on od Abdullaha, a on od Mustafe, a on od meha da je osman rekao da....
I onda tako 300 000 puta sa drugim imenima prenosilaca. tesko da bi bilo tko od nas uspio 300 takvih zapamtit, a ne 300 000

Kazu za njega i da je uzimao abdest i klanjao dva rekata prije svakog hadisa kojeg je zapisao u svojoj zbirci.

Imam Muslim je bio njegov ucenik, i nije puno zaostajao za njim u svim ovim karakteristikama.

E sad,Allah najbolje zna, ali uz sve mjere predostroznosti, uz sve velikane hadiskih znanosti i njihov trud u sakuplanju hadisa, mislim da je nemoguce ocekivati da je zapisana svaka rijec i izreka Allahovog poslanika s.a.w.s

Mislim da to ne bi bilo moguce ni u danasnjem vremenu, uz svu tehniku kojom raspolazemo, i svim onim malim mp3 snimacima koje koristimo, jer sve da je i svaki ashab imao po jedan takav mp3, ne vjerujem da bi ga stigao svaki put ukljuciti i zabiljeziti svaku rijec Allahovog poslanika s.a.w.s

Da jos jednom ponovim onaj prelijepi ajet : DANAS SAM VAM USAVRSIO VASU VJERU I ZADOVOLJAN SAM DA VAM VJERA BUDE ISLAM !!!

Citajuci ovaj ajet, sasvim je jasno , da je do nas od poslanika s.a.w.s doslo sve sto je trebalo doci, sve sto nam je Gospodar Uzviseni preko njega htio prenijeti - sve sto nam je potrebno za spas i na ovom i budcem svijetu !

Na nama je samo da izucavamo Allahovu s.w.t vjeru i primjenjujemo je u svom zivotu !

Nema nikakve potrebe za raznim tarikatima, skupinama, organizacijama, jer Allah s.w.t ja vjeru objavio cijelom covjecanstvu i nijednom rjecju , ni On, ni Njegov poslanik s.a.w.s nisu nagovijestili da ce nam za spas i srecu na obadva svijeta, trebati bilo kakve zatvorene ili poluzatvorene organizacije, kao sto su sufijski tarikati, niti je poslanik s.a.w.s ikad rekao za sebe da je sufija, niti je ijedan ashab r.a. ikad za sebe rekao da je sufija ili deris, niti je ijedan tabiin ( generacijanakon ashaba ) ikad za sebe rekao da je sufije, dervis, vehabija ili ne znam sto sl.

Svi su oni imali samo ono cisto LA ILAHE ILLELLAH , i svi su oni za sebe govorili da su muslimani, i svima im je za to bio dovoljan samo Kuran i Sunnet, a ne nikakve dozvole sejhova, Rumija i sl.

Da nas Allah s.w.t sve uputi na Pravi put, da uzimamo ovu nasu vjeru samo sa Izvora, a izvor ove vjere su Kuran i Sunnet, jer je to najsladje i najispravnije, kao sto je i voda najsladja i najcistija kad je pijemo sa njenog izvora !

Amin !

Es Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu !
Faust

Post by Faust »

morao je Allahovo ime , nekoliko STOTINA puta izgovarati , huktati , ...i tako iz dana u dan ..
ali da svaki dan se povecava broj , koji treba da izgovori .....
zvucalo je BOLESNO ..sto i jest....

To se zove musliman!?!?! Sto bi muslimanu bilo tesko, ako to zeli, izgovarati Bozije ime koliko zeli puta i to radi dokada zeli. Ti ces nam reci tacan broj koliko puta dnevno smije biti izgovoreno Bozije ime????
abdulmelik

Post by abdulmelik »

teorijama o božanskoj objavi, Bog metafizički samoimenovan i ontološki i svetopovijesno samoozbiljivan na način neiscrpivo punog i nepretrgnutom blagošću {mutim) i bivstvo davnom tolerantnošću (taballum) zračećeg Duha.2 Ta nadnaravno-naravna samosnošljivost Duha Božijeg prema sebi samome na svakoj razini njegova samorasknljujučeg Bitka je jasno posvjedočena znakovima, perikopama i stilskim figurama njegove metajezične i svetojezične oglašenosti, u vremenitim dimenzijama njegove metakozmičnosti, hijerokozmičnosti, makro i mikrokozmičnosti, i to jednodobno u vremenskim inačicama svekozmičke ili makrokozmičke duše (zaman katbif) i mikrokozmičke ili hnerokozmičke duše (zaman latlf), unutar svekolikih svetogeografskih i svetopovijesmh čvorišta spacijalizira-jućeg vremena (makan inalakuti) i temporalizirajućeg prostora Riječi Božije (makan mulklaw(fiuijawi)? Apso-lutizirajuče i totalizirajuće savršenstvo njegova povrh-bitka {{viujud inutlacf) i teokozmički savršeno obnažene (ta't'd) Biti (dbatnudLuj) snagom bezuvjetne tolerancije, nesmiljeno kompromisne blagosti i samilosnosti prema svome božanskom virtualnom mnoštvu u jedinosti i jedinosti u mnoštvu, Duh Božiji u sebi smiruje, njeguje i tolerira Prvog i Posljednjeg, Vidljivog i Nevidljivog, Milostivog! Srditog, održavajući u nadnaravnom tajanstvu prividnu suprotnost i suprotstavljenost vlastitih Imena i Atributa i, na taj način, održavajući vlastitu apsolutizirajuću cjelinu kojoj pristupa nema ni egzistencijalna niti sapijencijalna provincijalizacija ma s koje strane beskraja svekozmičke obodmce božanskih Imena i Atributa ona mogla nastupati. Prema tome, bezuvjetna blagost i samilosnost koju Duh Božiji očituje iz središta vlastite nadnaravi prema svakom obziru vlastite imenične i atribucijske, načelne a potom i očitujuće enuncijacije, predstavlja pasliku, izvorište i paradigmu za ono što zovemo tolerancijom snagom koje jedino može svaki egzistent, svako božansko stvorenje, a osobito ono sa razumnom naravi, krunsko božansko stvorenje na koje je božanska mudrost i volja upravila i usredotočila svoje krunske bivstvodavne uplive i učinke, živjeti cjelovitu egzistenciju koja u sebi sukusira univerzalnost božanskih Imena i Atributa, univerzalnost koju u njemu obdržava i uzdržava snagom načela coin-cidmt'ui oppojttorain iskra Duha Božijeg ušatorena ondje. Tolerancija (taballum) kao metafizička i ontološka blagost božanskog Povrh bitka predstavlja metakozmičko-kozmopovijesni nalog za uspostavom cjeline/ Cjeline čiju substancijalnu raskošnost simbolizira univerzalno lice Ademova potomka na Zemlji, lice koje je jedina egzistencijalna Primateljka svakog oblika i odnosa (Qabilniutlaq), svakog Imena i Atributa, svake perspektive i obzira bezobličnog i sveobličnog.

Bismillah !

EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekathu !

Hvala pripada samo Allahu Uzvisenom i neka je selam na njegovog posljednjeg poslanika Muhammeda s.a.v.s , njegovu porodicu, drugove i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana !!!

RASPISUJEM NATJECAJ !!!

Svatko tko razumije ovaj tekst, i u stanju ga je prevesti na bosanski jezik, ima mogucnost upisatri se na katolicki teoloski fakultet u Zagrebu, kojeg je kao prvi musliman zavrsio autor ovog najzamrsenijeg teksta kojeg sam u zivotu procitao - RESAD HAFIZOVIC

Resad Hafizovic je , uz Enesa karica, najvise pozicionirani sufijski orijentirani alim u Bosni i Hercegovini !
Kao prvi musliman, zavrsio je katolicki teoloski fakultet u Zagrebu, i zbog toga je jako cijenjen u kjafirskim krugovima , cime se bas i ne bi trebao ponosit.

Svi njegovi tekstovi i govori su ovog tipa, sa ovim jezickim floskulama, za koje sam siguran da ga moze razumiti jedino njjegov bliski drug Enes Karic !

Nekoliko sam puta prilikom nekih rasprava o sufizmu i utjecaju filozofije na njegovo ucenje , navodio primjere Resada Hafizovica i Enesa Karica, pitajuci se da li postoji itko tko moze razumiti sta njih dvojica govore.

Iako ni sami nisu znali sta je pjesnik htio reci u ovakvim tekstovima, dobivao sam odgovore tipa - NE MOZE SVATKO RAZUMIJETI SUFIJSKU FILOZOFIJU !?!?!?!?

Pa sam se svaki put zapitao sta bi se dogodilo sa islamom i muslimanima da nam se ovakvim govorom obracao Poslanik islama Muhammed s.a.v.s ???

Koliko bi ga ljudi shvatilo, prihvatilo islam i slijedilo ???

I da li bi islam presao granicu harema Kabe ???

Ne bi vallahi, islam je jednostavan da jednostavniji ne moze bit i opisivati ga na ovakav nacin, znaci, ne zeljeti mu dobro !!!

Es Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu !
abdulmelik

Post by abdulmelik »

Faust wrote:morao je Allahovo ime , nekoliko STOTINA puta izgovarati , huktati , ...i tako iz dana u dan ..
ali da svaki dan se povecava broj , koji treba da izgovori .....
zvucalo je BOLESNO ..sto i jest....

To se zove musliman!?!?! Sto bi muslimanu bilo tesko, ako to zeli, izgovarati Bozije ime koliko zeli puta i to radi dokada zeli. Ti ces nam reci tacan broj koliko puta dnevno smije biti izgovoreno Bozije ime????
HU nije Allahovo s.w.t ime, niti ce to ikada biti !

AH nije Allahovo s.w.t ime niti ce to ikada biti !

Nadji mi dokaze u Kuranu, Sunnetu i praksi prvih generacija, da su to Allahova s.w.t imena , i ja pocinjem sad huktati i ahtati , i necu do sabaha stati !

ZIKR ( spominjanje Allahovih s.w.t imena ) je mnogo puta spomenut u Kuranu i Sunnetu Allahovog poslanika s.a.w.s

Od Allahovog poslanika s.a.w.s koji se najvise Allaha sjecao i najvise ga spominje, se prenose stotine ili hiljade nacina zikra ( evo bas je nedavno izaslaknjiga imama Nevevija - mislim da se zove " Zikr i dove Allahovog poslanika ", ima nekoliko stotina stranica i sadrzi sve sto ti treba u spominjanju Allaha Uzvisenog. Vjeruj da kad bi samo iz nje sve primjenio u praksi da bi ti trebalo puno vise od jednog dana ), pa nemanikakve potrebe ni razloga, niti je dopusteno da smatramo da smo bolji od Muhammeda s.a.w.s pa da izmisljamo neke nove nacine, kojih se on, fol, nije sjetio !

DOKAZI , TO JE SVE STO MUSLIMAN TREBA DA BI PRAKTICIRAO NESTO OD ISLAMA !!!
nebi

Post by nebi »

Gospodo,kladionica je otvorena.... :D
Hanefis vs. Wahabis :D :D
stella_k

Post by stella_k »

El_Camino wrote:
moketovski wrote: i pitam jos nesto.koliko ima hadisa?da li je znanje samo ono sto je zapisano,npr. zbirke hadisa,da li su svi hadisi zapisani?
Odgovor ovdje
abdulmelik

Post by abdulmelik »

Bismillah !

Evo jos jedan primjer da su zikrovi sufija novotarija koju nije prakticirao resulullah s.a.w.s niti ashabi !

Prenosi se od Poslanika s.a.w.s da je rekao : ZAISTA JA U JEDNOM DANU 70 PUTA ZATRAZIM OPROST OD ALLAHA ( rijecima estagfirullah ; u nekim predajam se spominje isti hadis , ali sa 100 puta ), pa ga upitase ashabi : " JA RESULULLAH, PA ZAR TEBI NISU OPROSTENI SVI PROSLI I BUDUCI GRIJESI ? " , na sto im on odgovori : " PA ZAR DA NE BUDEM ZAHVALAN ALLAHOV ROB ?

- e hajdemo sad malo rasclaniti ovaj hadis !

Kako on pocinje i sta Resulullah s.a.w.s govori svojim ashabima ?

[b]ON IH OBAVIJESTAVA DA SVAKI DAN 70 ( 100 ) PUTA TRAZI OPROST OD ALLAHA !!![/b]

Kako ashabi reaguju na tu obavijest ?

SA CUDJENJEM, PA GA PITAJU ZASTO ON TO RADI KAD SU MU SVI GRIJESI OPROSTENI !!

E sad dolazimo do glavne stvari !!!

KAKO TO DA ASHABI r.a. NISU ZNALI DA POSLANIK PRAKTICIRA TAJ ZIKR ( istigfar ) , VEC SU TO SAZNALI TEK KAD IH JE ON OBAVIJESTIO O TOME ??????

PA JEDNOSTAVNO - ZATO STO JE TAJ ZIKR POSLANIK S.A.W.S CINIO SAM ( dok je jeo, odmarao, jahao devu... )

Jos jedno pitanje !!!

PA ZAR NIJE POSLANIK S.A.W.S ORGANIZIRAO ZIKROVE CETVRTKOM U TEKIJAMA PA SKUPA S NJIMA PO CIJELU NOC IZGOVARAO ESTAGFIRULLAH, ESTAGFIRULLAH, ESTAGIRULLAH, ESTAGFIRULLAH, ESTAGFIRULLAH , ili mozda HU,HU,HU,HU,HU, ili mozda AKH, AKH, AKH, AKH, AKH

Ja mislim da nije , jer bi u suprotnom ashabi znali za to , i ne bi sa cudjenjem docekali njegovu obavijest o tome da redovno cini taj zikr ?

OVO JE MENI DOVOLJAN DOKAZ DA ZIKR KOJEG SUFIJE PRAKTICIRAJU U TEKIJAMA, SA GLASNIM I SKUPNIM UZVIKIVANJIMA, NEMA OSNOVE U SUNNETU POSLANIKA s.a.w.s

A ON JE NAJPRECI DA NAM UZOR BUDE !!!
abdulmelik

Post by abdulmelik »

nebi wrote:Gospodo,kladionica je otvorena.... :D
Hanefis vs. Wahabis :D :D
Molim Allaha s.w.t da budem na onome na cemu je bio Ebu Hanife r.a

Ali ne dao Allah s.w.t da su sufije kako ti rece "hanefis", Ebu hanife r.a. je daleko od zalutalosti i uvodjenja novotarija u vjeri !

On i svi ucenjaci koji nam uzor trebaju biti !
abdulmelik

Post by abdulmelik »

stella_k wrote:
El_Camino wrote:
moketovski wrote: i pitam jos nesto.koliko ima hadisa?da li je znanje samo ono sto je zapisano,npr. zbirke hadisa,da li su svi hadisi zapisani?
Odgovor ovdje
Bismillah !

Ima sestro i za to islam odgovor !!!

Sjedao je Allahov poslanik s.a.w.s jednom priliko sa svojim ashabima, pa uze stap i u pijesku nacrta tri pruge. A onda rece, pokazujuci na onu u sredini - OVO JE MOJ PUT !!!

Dakle - SREDINA !!!
El_Camino

Post by El_Camino »

abdulmelik wrote: HAZRETI PEJGAMBER ?????

TKO JE TO ?
Rijec hazreti (arapski hadrat) znaci sveti, uzviseni, postovani. On se stavlja kao neka vrsta pocasne titule ispred imena Allaha dzelle-sanuhu, pejgambera, andjela, Muhammedeovih alejhisselam drugova i lica dostojnih narocitog postovanja (hazreti Allah, hazreti Muhammed, hazreti Fatima, radijallahu teala anhum edzma'in).

Rijec pejgamber (koja je persijskog porijekla i koja je kod nas uobicajena) znaci (Allahov dzelle-sanuhu) vjesnik, (Allahov dzelle-sanuhu) poslanik.

Dakle rijeci hazreti Pejgamber se odnose na Muhammeda alejhisselam.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
stella_k

Post by stella_k »

abdulmelik wrote:
stella_k wrote:
El_Camino wrote: Odgovor ovdje
Bismillah !

Sjedao je Allahov poslanik s.a.w.s jednom priliko sa svojim ashabima, pa uze stap i u pijesku nacrta tri pruge. A onda rece, pokazujuci na onu u sredini - OVO JE MOJ PUT !!!

Dakle - SREDINA !!!

Sredina....dobro...o Njegovim rijecima ne treba raspravljati...
Nego...koji put mi slijedimo?
Sredina u sebi podrazumijeva mnogo toga....u velikom broju postova postavljenih na ovoj temi sredine nema....
Da... zakljucak; u mojim duhovnim traganjima, srednji put se pokazao najispravnijim....i najtezim....
abdulmelik

Post by abdulmelik »

El_Camino wrote:
abdulmelik wrote: HAZRETI PEJGAMBER ?????

TKO JE TO ?
Rijec hazreti (arapski hadrat) znaci sveti, uzviseni, postovani. On se stavlja kao neka vrsta pocasne titule ispred imena Allaha dzelle-sanuhu, pejgambera, andjela, Muhammedeovih alejhisselam drugova i lica dostojnih narocitog postovanja (hazreti Allah, hazreti Muhammed, hazreti Fatima, radijallahu teala anhum edzma'in).

Rijec pejgamber (koja je persijskog porijekla i koja je kod nas uobicajena) znaci (Allahov dzelle-sanuhu) vjesnik, (Allahov dzelle-sanuhu) poslanik.

Bismillah !

Sva ta znacenja su meni itekako poznata, ali bas mi je drago da si ih postirao, pa da i drugi vide da ste i u tome zabludjeli, da vise ne mozete biti !

U islamu nema svetosti, niti je itko tko je dunjalukom hodao SVETAC !!!
to ucenje ste preuzeli od krscana i ona nema mjestu islamu !

OPET PONAVLJAM - DAJTE DOKAZ , OVAJ PUT DAJTE DOKAZ DA JE POSLANIK S.A.W.S , ALI, FATIMA ILI BILO TKO DRUGI SVETAC !!!!

NEUSUBILLAH !!!!

HAZRETI ALLAH ?!?!?!?!?!?!

Svasta sam u zivotu cuo od sufija, svakakvih zabluda, neobjasnjivih pojmova, ali moram ti priznati da si ti ipak najsufijski sufija kojeg sam ikad sreo, vidio ili za njeg cuo !

Allah Uzviseni ima 99 prelijepih imena, spomienuo je sam sebe hiljade puta u Kuranu, ali ako mi nadjes da je za Sebe rekao HAZRETI , ili da ga je tako nazvao ikad Resulullah s.a.w.s ili netko od ashaba , ja cu ti turbe kod Sebila sagradit !!!
Dakle rijeci hazreti Pejgamber se odnose na Muhammeda alejhisselam.
Znam ja da se to odnosi na Poslanika s.a.w.s , ali nesto bas ne znam da je perzijski jezik, jezik islama, ili mozda u sufizmu jest ???

ANDJELA ???????

Hair insaAllah , covjek uci dok je ziv !

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
nebi

Post by nebi »

Boze,smiluj se tvojoj retardiranoj djeci....
stella_k

Post by stella_k »

nebi wrote:Boze,smiluj se tvojoj retardiranoj djeci....
Daj ba, Nebi.....ohani svega ti..
Nego, kahvu pristavi, da prodivanimo malcice... :-D
abdulmelik

Post by abdulmelik »

stella_k wrote:
abdulmelik wrote:
stella_k wrote: Naravno da je samo jedan....
A da li cemo ici njime vise lijevo, desno ili po sredini.......
Bismillah !

Dakle - SREDINA !!!

Sredina....dobro...o Njegovim rijecima ne treba raspravljati...
Nego...koji put mi slijedimo?
Sredina u sebi podrazumijeva mnogo toga....u velikom broju postova postavljenih na ovoj temi sredine nema....
Da... zakljucak; u mojim duhovnim traganjima, srednji put se pokazao najispravnijim....i najtezim....
Bismillah !

Pretpostavljam da si i mojim postovima nasla nesto za sto smatras da nije sredin !
Volio bih da mi to bjasnis !

Samo, dat cu jedan odgovor unaprijed, pa da mi ne navodis bezveze nesto sto ima veze s tim :

NEMA SREDINE U IZVRSAVANJU ONOGA STO SE MORA IZVRSITI NITI U OSTAVLJANJU ONOGA STO SE MORA OSTAVITI !!!

Na sve drugo se sredina odnosi, iako ja u nekoj drugoj stvari odskacem od sredine, sa zadovoljstvom cu to primiti na znanje i pokusati ispraviti !
nebi

Post by nebi »

stella_k wrote:
Ma kakav divan,stella?
Vidis da jedni drugima oci kopaju sve u svrhu neke vise i cistije "istine".
Kulturno jedan drugom jebu mater i to pocinju sa bismilom...i opet poslije tvrde da su braca.
Ako je to nasa omladina i nasa buducnost......otvorite prozor,ima izac!

P.S. Sretan rodjendan(sa zakasnjenjem).
stella_k

Post by stella_k »

@Abdulmelik....
Kad si me vec tako lijepo zamolio....a za to treba vremena....
Budem procitala tvoje postove vrlo pazljivo, ne da ti greske trazim, vec tvojoj zelji da udovoljim.....

Sredina je put bez krajnosti....ako skrenes samo malo desno, sredina ti se gubi iz vida....
Mislim da u srednjem putu koji mi mali ljudi smijemo mozda prakticirati jeste ne suditi i ne osudjivati jer bit ce nam sudjeno...na kraju, svako ce za sebe odgovarati...
Nije moje da tvoj duhovni razvoj osudjujem niti usmjeravam, svak svoj put slijedi, neko tek slaze kockice, neko ide vec uhodanim (tudjim) stazama....a neko ne bi nikako, ni za sta na svijetu...
Da me ne shvatis pogresno; ja nisam dervis ali duh mi nije stran...
Samo eto, ne bih da osudjujem nikoga, a slijediti vec uhodan put...pa ko smo mi? Nismo Poslaniku ni do koljena...mozemo zeljeti, ali nikada necemo moci biti ni vlas njegove kose jer On je Izabrani!
A tvoje postove, kako rekoh, hocu procitati sutra, sad je vec malo kasno...
stella_k

Post by stella_k »

nebi wrote:
stella_k wrote:
Ma kakav divan,stella?
Vidis da jedni drugima oci kopaju sve u svrhu neke vise i cistije "istine".
Kulturno jedan drugom jebu mater i to pocinju sa bismilom...i opet poslije tvrde da su braca.
Ako je to nasa omladina i nasa buducnost......otvorite prozor,ima izac!

P.S. Sretan rodjendan(sa zakasnjenjem).
Mnogo ti hvala Nebi na cestitkama....dan sam provela prekrasno...
Znas forum ti je cudna stvar...kuckas, a niko te ne vidi...
Ne brigaj, Sunce opet izlazi.....
abdulmelik

Post by abdulmelik »

stella_k wrote:@Abdulmelik....
Budem procitala tvoje postove vrlo pazljivo, ne da ti greske trazim, vec tvojoj zelji da udovoljim.....

Sredina je put bez krajnosti....ako skrenes samo malo desno, sredina ti se gubi iz vida....
Mislim da u srednjem putu koji mi mali ljudi smijemo mozda prakticirati jeste ne suditi i ne osudjivati jer bit ce nam sudjeno...na kraju, svako ce za sebe odgovarati...
Nije moje da tvoj duhovni razvoj osudjujem niti usmjeravam, svak svoj put slijedi, neko tek slaze kockice, neko ide vec uhodanim (tudjim) stazama....a neko ne bi nikako, ni za sta na svijetu...
Samo eto, ne bih da osudjujem nikoga, a slijediti vec uhodan put...pa ko smo mi? Nismo Poslaniku ni do koljena...mozemo zeljeti, ali nikada necemo moci biti ni vlas njegove kose jer On je Izabrani!
Bujrum, sestro !

Duh ti i ne smije bit stran !

Islam je savrsen spoj materijalnog i duhovnog - SREDINA OPET !

Naravno da je Muhammed s.a.w.s Allahov miljenik i da mi nikad ni blizu njega ne mozemo bit !

Ali slijedjenje nije poistovjecivanje, vec pokusaj sto veceg priblizavanja !

Esselamu alejkum !
abdulmelik

Post by abdulmelik »

abdulmelik wrote:

Bujrum, sestro !

Naravno da je Muhammed s.a.w.s Allahov miljenik i da mi nikad ni blizu njega ne mozemo bit !

Esselamu alejkum !
UH STO GA I JA OVDJE NAKITI, KO DA ME HAFIZOVIC U MEJTEFU UCIO
stella_k

Post by stella_k »

abdulmelik wrote:
abdulmelik wrote:

Bujrum, sestro !

Esselamu alejkum !
UH STO GA I JA OVDJE NAKITI, KO DA ME HAFIZOVIC U MEJTEFU UCIO
:-D :-D
El_Camino

Post by El_Camino »

abdulmelik wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Profesori na medresi Džami-ul Azhar, kao na primjer, allame šejh Ali Muhammed Beblavi Maliki, allame šejh Abdurrahman Šerbini, šejh Ahmed Husejn Šafi'i, šejh Ahmed Besjani Hanbeli, arif allame Sulejman Šubravi Šafi'i, šejh Abdulkerim Rafi'i, glavni muftija Egipta allame Bekri Muhammed Sadefi Hanefi, profesor allame Muhammed Abdulhadždž Ketani Idris Fasi, allame sejjid Ahmed beg Šafi'i, Fadil allame šejh Sa'id-i Mudži Šafi'i, allame šejh Muhammed Halebi Šafi'i, i mnogi drugi alimi ehli sunneta rahmetullahi teala alejhim edžma'in su jako voljeli knjigu Ševahid-ul-hak (koju je napisao Jusuf Nebhani rahmetullahi alejh) i veličali je dugim člancima.

Knjiga Ševahid-ul-hak u svom petom poglavlju uzima odlomke iz tri pokvarene knjige koje brane bid'ate Ebul' Abbasa Ahmeda Ibni Tejmijje i potpuno ih pobija ajeti kerimima i hadisi šerifima. Ove tri pokvarene knjige su: Ibni Kajjimijina Dževzijjina knjiga Igaset-ul-lehfan, Ibni Abdulova Hadijina knjiga Firreddi ales-Subki i Nu'manova Alusijeva Bagdadijeva knjiga Džila-ul-ajnejn fi muhakemat-il-Ahmedejn. Sve tri ove knjige su napisane protiv Ibni Hadžera Mekkija, rahmetullahi teala alejh.
Knjiga Ševahid-ul-hak crpi materijale od alima ehli sunneta i piše, "Alimi islama su nam jednoglasno rekli da poslije četvrtog stoljeća po Hidžri na svijetu nije bio nijedan alim koji je bio u stanju da izvodi idžtihad. Danas svi muslimani moraju da slijede jedan od četiri mezheba zato što danas nema niko da je dovoljno učen da može razumjeti Kur'ani kerim i hadisi šerife ili iz njih izvlačiti propise. Kada mi slijedimo imama mezheba mi slijedimo Kur'ani kerim i sunnet Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem. Imam Munavi je napisao, prenoseći od Ibni Hadžera Hijtemija, da je Dželaleddin Sujuti, rahmetullahi teala alejhim edžma'in, koji je bio jako veliki alim, tvrdio da je mudžtehid. Kada su to alimi njegovog vremena čuli oni su mu pismenim putem postavili jedno pitanje i rekli: 'Prethodni alimi su na ovo pitanje dali dva različita odgovora. Čak i onaj ko je na najnižem nivou idžtihada može da izabere jedan od ova dva odgovora. Izaberi jedan odgovor i napiši nam ga.' On se nije usudio da napravi izbor već je rekao, 'Sada nemam vremena za to, puno sam zauzet.' Ibni Hadžer je rekao, kada je tako teško doći na najniži stepen idžtihada trebamo dobro shvatiti da je nemoguće biti mutlak mudžtehid.

Danas izvjesni džahili misle da su alimi. Oni, slijedeći alime koji su otpadnici (bid'at sahibije) pokušavaju da izvedu propis (hukm) iz Kur'ani kerima i hadisi šerifa. Oni kažu da oni ne trebaju slijediti jednog od mezheb imama. Oni čak ni ne odobravaju znanje, koje su imami mezheba idžtihadom izveli i shvatili, i kažu da ono ne odgovara modernom vremenu. Oni su arogantni džahili. Oni misle da oni slijede Kur'ani kerim. Međutim, u stvari, oni slijede svoj nefs i šejtana. Oni pospješuju svakog da izvlači značenja iz Kur'ana i Buharije. Mi ne smijemo vjerovati ovim budalama. Svaki musliman mora da ima ehli sunnet i'tikad (vjerovanje) i da slijedi jedan od četiri mezheba. Ujedinjavanje ova četiri mezheba istraživanjem i sastavljanjem laganih vidova svakog mezheba se zove telfik. Telfik je zabranjen zato što nije dozvoljeno slijediti želje našeg nefsa i šejtana. [Dozvoljen je samo u slučaju kada postoji jaka potreba i po izvjesnom poslu]. Razlika između džahila, koji se danas predstavljaju kao vjerski ljudi, i alima mudžtehida, je kao razlika između neba i zemlje. U stvari ta razlika je ravna razlici između šejtana i meleka. Ali, pošto su oni nesvjesni (gafil) i glupi (ahmak) i zato što slijede svoj nefs oni misle da su učeni (alim) i savršeni (kamil). Oni neće da slijede mudžtehida zato što ih je šejtan zaveo. Ovakvi džahili se nazivaju nemezheblije (ili bezmezheblije). Oni ne mogu da shvate da se ne idžtihadi po pitanju onoga što je u Kur'ani kerimu i hadisi šerifu jasno rečeno. Međutim, to ne znači da idžtihad ne treba nikada činiti. Hazreti Ebu Hanife, koji u idžtihadu prednjači ispred svih drugih, je činio idžtihad po pitanju nečega što je rečeno u za'if hadisi šerifu. Svi imami mezheba su, kada su se susretali sa izvjesnim pitanjem, prvo tražili odgovor na to pitanje u Kur'ani kerimu. Ako za njega nisu mogli mogli naći jasan odgovor u Kur'ani kerimu oni su ga potražili u hadisi šerifima. Ako ga ni u hadisima nisu mogli naći oni su ga potražili u [trećem izvoru islama koji se zove] idžma'-i ummet. Ako ga ni tamo nisu mogli naći oni su primjenili kijas (analogiju) i upoređivali ga sa jednim drugim sličnim pitanjem za koje je dat odgovor ili u Kur'ani kerimu, ili u hadisi šerifu, ili u idžmi. Oni su ovako, putem idžtihada, nalazili odgovor na postavljeno pitanje. Svi muslimani - alimi, salih muslimani, i evlije - su hiljadu godina slijedili jedan od ova četiri mezheba. Niko od njih nije tvrdio da je mudžtehid. Mi ne smijemo vjerovati nekolicini skorojevića i nemezheblija i skretati sa puta našeg mezheba. Četiri mezheba se nisu ni za dlaku udaljila od Kur'ani kerima i hadisi šerifa. Sve četiri mezheba su muslimanima detaljno objasnila Kitab i sunnet. Alimi islama su naredili muslimanima da slijede jedan od ova četiri mezheba. Njihov cilj je bio da zaštite muslimane od dvije ogromne opasnosti koje ih čekaju: Ili da postanu nevjernik (kafir) ili otpadnik (bid'at sahibije). Jer, ako džahil ne slijedi jednog od mezheb imama, rahmetullahi teala alejh, on će, pošto je bez vodića, skrenuti s puta." --------------->

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
El_Camino

Post by El_Camino »

abdulmelik wrote:
El_Camino wrote: Rijec hazreti (arapski hadrat) znaci sveti, uzviseni, postovani. On se stavlja kao neka vrsta pocasne titule ispred imena Allaha dzelle-sanuhu, pejgambera, andjela, Muhammedeovih alejhisselam drugova i lica dostojnih narocitog postovanja (hazreti Allah, hazreti Muhammed, hazreti Fatima, radijallahu teala anhum edzma'in).

Bismillah !

Sva ta znacenja su meni itekako poznata
Ne vjerujem da su. Jer si pitao. Pita onaj ko ne zna! A ne onaj ko zna.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
El_Camino

Post by El_Camino »

hadzinica wrote:ovo zadnje vi vehabisti ne pikate
Nekima su izgleda petro-lješinari (čitaj saudijski kafiri koje su zaveli engleski špijuni) potpuno ispili mozak.

PS. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i Hempherovih laži.

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
abdulmelik

Post by abdulmelik »

El_Camino wrote:
abdulmelik wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Profesori na medresi Džami-ul Azhar, kao na primjer, allame šejh Ali Muhammed Beblavi Maliki, allame šejh Abdurrahman Šerbini, šejh Ahmed Husejn Šafi'i, šejh Ahmed Besjani Hanbeli, arif allame Sulejman Šubravi Šafi'i, šejh Abdulkerim Rafi'i, glavni muftija Egipta allame Bekri Muhammed Sadefi Hanefi, profesor allame Muhammed Abdulhadždž Ketani Idris Fasi, allame sejjid Ahmed beg Šafi'i, Fadil allame šejh Sa'id-i Mudži Šafi'i, allame šejh Muhammed Halebi Šafi'i, i mnogi drugi alimi ehli sunneta rahmetullahi teala alejhim edžma'in su jako voljeli knjigu Ševahid-ul-hak (koju je napisao Jusuf Nebhani rahmetullahi alejh) i veličali je dugim člancima.

Knjiga Ševahid-ul-hak u svom petom poglavlju uzima odlomke iz tri pokvarene knjige koje brane bid'ate Ebul' Abbasa Ahmeda Ibni Tejmijje i potpuno ih pobija ajeti kerimima i hadisi šerifima. Ove tri pokvarene knjige su: Ibni Kajjimijina Dževzijjina knjiga Igaset-ul-lehfan, Ibni Abdulova Hadijina knjiga Firreddi ales-Subki i Nu'manova Alusijeva Bagdadijeva knjiga Džila-ul-ajnejn fi muhakemat-il-Ahmedejn. Sve tri ove knjige su napisane protiv Ibni Hadžera Mekkija, rahmetullahi teala alejh.
Knjiga Ševahid-ul-hak crpi materijale od alima ehli sunneta i piše, "Alimi islama su nam jednoglasno rekli da poslije četvrtog stoljeća po Hidžri na svijetu nije bio nijedan alim koji je bio u stanju da izvodi idžtihad. Danas svi muslimani moraju da slijede jedan od četiri mezheba zato što danas nema niko da je dovoljno učen da može razumjeti Kur'ani kerim i hadisi šerife ili iz njih izvlačiti propise. Kada mi slijedimo imama mezheba mi slijedimo Kur'ani kerim i sunnet Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem. Imam Munavi je napisao, prenoseći od Ibni Hadžera Hijtemija, da je Dželaleddin Sujuti, rahmetullahi teala alejhim edžma'in, koji je bio jako veliki alim, tvrdio da je mudžtehid. Kada su to alimi njegovog vremena čuli oni su mu pismenim putem postavili jedno pitanje i rekli: 'Prethodni alimi su na ovo pitanje dali dva različita odgovora. Čak i onaj ko je na najnižem nivou idžtihada može da izabere jedan od ova dva odgovora. Izaberi jedan odgovor i napiši nam ga.' On se nije usudio da napravi izbor već je rekao, 'Sada nemam vremena za to, puno sam zauzet.' Ibni Hadžer je rekao, kada je tako teško doći na najniži stepen idžtihada trebamo dobro shvatiti da je nemoguće biti mutlak mudžtehid.

Danas izvjesni džahili misle da su alimi. Oni, slijedeći alime koji su otpadnici (bid'at sahibije) pokušavaju da izvedu propis (hukm) iz Kur'ani kerima i hadisi šerifa. Oni kažu da oni ne trebaju slijediti jednog od mezheb imama. Oni čak ni ne odobravaju znanje, koje su imami mezheba idžtihadom izveli i shvatili, i kažu da ono ne odgovara modernom vremenu. Oni su arogantni džahili. Oni misle da oni slijede Kur'ani kerim. Međutim, u stvari, oni slijede svoj nefs i šejtana. Oni pospješuju svakog da izvlači značenja iz Kur'ana i Buharije. Mi ne smijemo vjerovati ovim budalama. Svaki musliman mora da ima ehli sunnet i'tikad (vjerovanje) i da slijedi jedan od četiri mezheba. Ujedinjavanje ova četiri mezheba istraživanjem i sastavljanjem laganih vidova svakog mezheba se zove telfik. Telfik je zabranjen zato što nije dozvoljeno slijediti želje našeg nefsa i šejtana. [Dozvoljen je samo u slučaju kada postoji jaka potreba i po izvjesnom poslu]. Razlika između džahila, koji se danas predstavljaju kao vjerski ljudi, i alima mudžtehida, je kao razlika između neba i zemlje. U stvari ta razlika je ravna razlici između šejtana i meleka. Ali, pošto su oni nesvjesni (gafil) i glupi (ahmak) i zato što slijede svoj nefs oni misle da su učeni (alim) i savršeni (kamil). Oni neće da slijede mudžtehida zato što ih je šejtan zaveo. Ovakvi džahili se nazivaju nemezheblije (ili bezmezheblije). Oni ne mogu da shvate da se ne idžtihadi po pitanju onoga što je u Kur'ani kerimu i hadisi šerifu jasno rečeno. Međutim, to ne znači da idžtihad ne treba nikada činiti. Hazreti Ebu Hanife, koji u idžtihadu prednjači ispred svih drugih, je činio idžtihad po pitanju nečega što je rečeno u za'if hadisi šerifu. Svi imami mezheba su, kada su se susretali sa izvjesnim pitanjem, prvo tražili odgovor na to pitanje u Kur'ani kerimu. Ako za njega nisu mogli mogli naći jasan odgovor u Kur'ani kerimu oni su ga potražili u hadisi šerifima. Ako ga ni u hadisima nisu mogli naći oni su ga potražili u [trećem izvoru islama koji se zove] idžma'-i ummet. Ako ga ni tamo nisu mogli naći oni su primjenili kijas (analogiju) i upoređivali ga sa jednim drugim sličnim pitanjem za koje je dat odgovor ili u Kur'ani kerimu, ili u hadisi šerifu, ili u idžmi. Oni su ovako, putem idžtihada, nalazili odgovor na postavljeno pitanje. Svi muslimani - alimi, salih muslimani, i evlije - su hiljadu godina slijedili jedan od ova četiri mezheba. Niko od njih nije tvrdio da je mudžtehid. Mi ne smijemo vjerovati nekolicini skorojevića i nemezheblija i skretati sa puta našeg mezheba. Četiri mezheba se nisu ni za dlaku udaljila od Kur'ani kerima i hadisi šerifa. Sve četiri mezheba su muslimanima detaljno objasnila Kitab i sunnet. Alimi islama su naredili muslimanima da slijede jedan od ova četiri mezheba. Njihov cilj je bio da zaštite muslimane od dvije ogromne opasnosti koje ih čekaju: Ili da postanu nevjernik (kafir) ili otpadnik (bid'at sahibije). Jer, ako džahil ne slijedi jednog od mezheb imama, rahmetullahi teala alejh, on će, pošto je bez vodića, skrenuti s puta." --------------->

Bismillah !

E moj SAFETE SAJO SARAJLIJO , cudan si ti svat pravo !

Cekam nesto iz Kurana ili od rijeci poslanika s.a.w.s !!!

Ja se ne sjecam da se itko ovdje, a ponajprije ne ja, predstavio vehabijom, ili navodio ibn Tejmijju ili ibn Kajjima pri navodjenju dokaza za neki stav !
Tako da mi stvarno nije jasno sta ti bi , pa se namuci ovoliko da ovo prekopiras sa stranice koju valjda samo ti i ANTIW posjecujete !

SAJO, hajmo malo dokaza iz Kurana i Sunneta, nemoj da ja pocnem sta je u mene rahmetli dedo za nekog rekao, i sta komsinica Hafsa misli o nekim stvarima !

SAMO JE JEDAN PRAVI PUT
Post Reply