moketovski wrote:i ja pitam isto.sta je sa ovim hadisom?Citat:
Bismillah!
Hadis:
Ko uspostavi, uvede u islamu neki lijep običaj (doslovno sunnet, u značenju i zakon), imat će nagradu za njega, čak i nagrade onih koji ga budu iza njega praktikovali bez da se u njihovim nagradama išta umanji, a ko uvede u islamu neki loš običaj, nosit će za njega teret ali i teret svih onih koji ga budu primjenjivali iza njega bez da se u njihovim teretima išta umanji.“ Hazreti Pejgamber nije rekao: „Ko oživi neki već postojeći običaj“, već „ko uspostavi, uvede“.
A sta je sa ovim hadisom???
i pitam jos nesto.koliko ima hadisa?da li je znanje samo ono sto je zapisano,npr. zbirke hadisa,da li su svi hadisi zapisani?
pitanja upucujem abdulmeliku posto vidim da covjek zna mnogo toga
Bismillah !
Zahvala pripada samo Allahu s.w.t i neka je selam na Njegovog posljednjeg poslanika Muhammeda s.a.w.s , njegovu porodicu, casne drugove ashabe i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg Dana !
EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu !
Hvala Uzvisenom, pa me je poducio od svoje vjere onoliko koliko mi je potrebno da se spasim od Dzehennemske vatre ( ako se budem pridrzavao toga, naravno )
Islamsko znanje je more, od kojeg sam ja pokupio nekoliko kapi iz plicaka i jos puno puno toga je ostalo da se nauci !
Ali, ipak cu pokusati odgovorit na tvoje pitanje !
Rijec hadis ima semanticko znacenje ( doslovan prijevod ) - RIJEC,GOVOR...
Na vise mjesta se spominje u Kuranu, kad Allah navodi neciji govor, pa za tu rijec koristi termin hadis !
U islamskom fikhu ( pravu ) HADIS znaci govor, rijeci, izreke Allahovog poslanika s.a.w.s koje su zabiljezene i prenesene do nas od njegovih ashaba, njegovih zena i sl.
Hadis je posebna nauka u islamu , i najvazniji je izvor islamskog prava, nakon Allahovog govora tj, Kurana casnog !
Hvala Allahu Uzvisenom pa je ovaj Ummet u svojih 1500 godina postojanja iznjedrio hiljade velikana u izucavanju hadiske nauke, pa je danas gotovo svaki hadis razradjen, ispitan i etiketiran kao vjerodostojan, doar, slab ili izmisljen !
Hadiska nauka je disciplina kojoj je posvecena ogromna paznja tokom ovih 15 vijekova od poslanstva Muhammeda s.a.w.s .
Zato su postavljeni vrlo strogi kriteriji kojim se neki hadis oznacavao kao vjerodostojan ili ne.
Pa se tako nevjerodostojnim, slabim ili izmisljenim hadisima smatraju svi oni koji u svom lancu prenosilaca imaju neku osobu za koju je poznato da je makar jednom u zivotuslagala nesto, koja se nije pridrzavala u potpunosti Kurana i Sunneta Allahovog poslanika s.a.w.s
U tome je mozda i najstroziji bio velikan i jedan od najvecih ucenjaka Ummeta Ebu Hanife r.a - On , naprimjer,nije primao svjedocenje covjeka za kojeg se znalo da je makar jednom iz dzamije izasao desnom nogom ( od Poslanika s.a.w.s se prenosi da se u dzamiju ( ili kucu ) treba ulazit desnom, a izlazit lijevom, a u nuznik obratno ) !
Ta strogoca u prihvatanju svjedocenja i hadisa je rezultirala s tim da je skoro u potpunosti iskljucena mogucnost slabih i nevjerodostojnih hadisa, a pogotovo onih izmisljenih !
Najveci hadiski strucnjaci u hadisu su imam Buhari i imam Muslim, pa se njihove zbirke hadisa uzimaju kao najpotpunije, najtocnije i sa ,u najvecem postotku, potpuno vjerodostojnim hadisima.
Koliki su to mozgovi bili, dovoljno govori cinjenica da se za imama Buharia kaze da je znao napamet 300 000 hadisa sa svim lancima prenosilaca.
Zamislite da neko od nas treba zapamtiti 300 000 ovakvih recenica : " Prenosi se od Muja, a on od Hasa, a on od kemala, a on od Abdullaha, a on od Mustafe, a on od meha da je osman rekao da....
I onda tako 300 000 puta sa drugim imenima prenosilaca. tesko da bi bilo tko od nas uspio 300 takvih zapamtit, a ne 300 000
Kazu za njega i da je uzimao abdest i klanjao dva rekata prije svakog hadisa kojeg je zapisao u svojoj zbirci.
Imam Muslim je bio njegov ucenik, i nije puno zaostajao za njim u svim ovim karakteristikama.
E sad,Allah najbolje zna, ali uz sve mjere predostroznosti, uz sve velikane hadiskih znanosti i njihov trud u sakuplanju hadisa, mislim da je nemoguce ocekivati da je zapisana svaka rijec i izreka Allahovog poslanika s.a.w.s
Mislim da to ne bi bilo moguce ni u danasnjem vremenu, uz svu tehniku kojom raspolazemo, i svim onim malim mp3 snimacima koje koristimo, jer sve da je i svaki ashab imao po jedan takav mp3, ne vjerujem da bi ga stigao svaki put ukljuciti i zabiljeziti svaku rijec Allahovog poslanika s.a.w.s
Da jos jednom ponovim onaj prelijepi ajet : DANAS SAM VAM USAVRSIO VASU VJERU I ZADOVOLJAN SAM DA VAM VJERA BUDE ISLAM !!!
Citajuci ovaj ajet, sasvim je jasno , da je do nas od poslanika s.a.w.s doslo sve sto je trebalo doci, sve sto nam je Gospodar Uzviseni preko njega htio prenijeti - sve sto nam je potrebno za spas i na ovom i budcem svijetu !
Na nama je samo da izucavamo Allahovu s.w.t vjeru i primjenjujemo je u svom zivotu !
Nema nikakve potrebe za raznim tarikatima, skupinama, organizacijama, jer Allah s.w.t ja vjeru objavio cijelom covjecanstvu i nijednom rjecju , ni On, ni Njegov poslanik s.a.w.s nisu nagovijestili da ce nam za spas i srecu na obadva svijeta, trebati bilo kakve zatvorene ili poluzatvorene organizacije, kao sto su sufijski tarikati, niti je poslanik s.a.w.s ikad rekao za sebe da je sufija, niti je ijedan ashab r.a. ikad za sebe rekao da je sufija ili deris, niti je ijedan tabiin ( generacijanakon ashaba ) ikad za sebe rekao da je sufije, dervis, vehabija ili ne znam sto sl.
Svi su oni imali samo ono cisto LA ILAHE ILLELLAH , i svi su oni za sebe govorili da su muslimani, i svima im je za to bio dovoljan samo Kuran i Sunnet, a ne nikakve dozvole sejhova, Rumija i sl.
Da nas Allah s.w.t sve uputi na Pravi put, da uzimamo ovu nasu vjeru samo sa Izvora, a izvor ove vjere su Kuran i Sunnet, jer je to najsladje i najispravnije, kao sto je i voda najsladja i najcistija kad je pijemo sa njenog izvora !
Amin !
Es Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu !