Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post Reply
moimoi

#1726 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 19/12/2025 13:29
moimoi wrote: 19/12/2025 13:13
Ozimician wrote: 19/12/2025 13:09

Da imas to na Zapadu u svim skolama kao predmet, nemas sigurno, ali svejedno, eto recimo da postoji u svakoj skoli na Zapadu taj predmet - onda kazes da kod nas treba da se uvede seksualna edukacija u skole, po uzoru na Zapad - sto ja apsolutno podrzavam.

Vjeronauka i dalje nema veze s tim.
Imas u sklopu biologije.
A sta mislis ko bise prvi pobunio da se pocne otvoreno pricati o sexu? O zastiti? Da ucitelj podjeli kondome na casu? Demonstrira kako se koriste :D
U sklopu biologije sam i ja imao jos u osnovnoj skoli u BiH, u srednjoj smo vec imali predavanja i ankete na te teme uveliko, na casove sociologije su cak dolazili i neki aktivisti koji su nam dijelili free kondome i pokazivali na banani kako se koriste.

To je bilo nekad prije 20 god.

Ja ne znam gdje ste vi ljudi odrasli, pa su vam takve stvari u BH obrazovanju bauk?
Mozda je kod tebe bio neki “pilot projekat”.. ili mislis ako se jednom spomenulo da je to to?
Evo ti plan i program sta se kod nas uci iz biologije u osnovnoj.
Znam jer imam dijete koje je sada u srednjoj..a uhvatio je i zadnja dva nase osnovne.

Ti vani od puberteta imas u planu i programu seksualnu edukaciju.
https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... gija_1.pdf
moimoi

#1727 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by moimoi »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 19/12/2025 13:35
moimoi wrote: 19/12/2025 13:08
Tvrtko II Kotromanić wrote: 19/12/2025 12:59

ugovor sa Vatikanom 2006. - ko je tad bio u Predsjednistvu?
ugovor sa SPC 2007. - ko su tad bili clanovi Predsjednistva?

religija u javne skole je, ako cemo gledati sami nastanak javnih skola u BiH, uvedena krajem 19. stoljeca :)
sa nekom pauzom od 40tak- 50 godina, sve vrijeme je kao predmet (islamska, katolicka, pravoslavna vjeronauka) prisutna
Kada je usla u skole?
Na ciju inicijativu?
Prvo je neko to morao predloziti… zatim ministarstvo obrazovanja usvojiti.
ne kontam te fakat, kao da si s Marsa pala sa tim pitanjima

da se sad zarovimo u arhive pa da nadjemo odluke relevantnog austrougarskog organa/institucije???

i onda eto nadjemo ime i prezime, instituciju i sta onda?

generalno ne bi trebalo biti pitanje sto, kada i otkada je vjeronauka u javnim skolama
meni ne smeta da djeca uce ili da taj predmet (fakultativni) imaju ako zele

ja sam u srednjoj taj izbor imao, nisam isao jer mi je bilo suvisno, kontam mektebsko dijete ne treba mi jos 45 min sjedenja u skoli, valja hodat po gradu :D

ja bih radije da se pitamo i da radimo na tome da imamo kvalitetan predmet (i to obavezni) kultura religija gdje cemo uciti ne samo o svojoj vec i o drugim religijama, vjerovanjima i obicajima kako bismo iste razumjeli i postovali; ovo sam i ja imao, i sa kvalitetnim profesorom bilo je poprilicno korisno

da se unaprijedi prdemet demokratija/gradjansko obrazovanje (kako se gdje vec zove) da ucenici steknu konkretne vjestine i pouke iz demokratskog sistema, a pgotovo vaznost izlaska na izbore, glasanja i nadzora nad donosiocima odluka, tj kako da budu aktivni demokratski sudionici jel :D
Hos reci.. potegli smo kurikulum iz au?
Tvrtko II Kotromanić

#1728 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

moimoi wrote: 19/12/2025 14:22
moimoi wrote: 19/12/2025 13:08

Kada je usla u skole?
Na ciju inicijativu?
Prvo je neko to morao predloziti… zatim ministarstvo obrazovanja usvojiti.

da se sad zarovimo u arhive pa da nadjemo odluke relevantnog austrougarskog organa/institucije???

generalno ne bi trebalo biti pitanje sto, kada i otkada je vjeronauka u javnim skolama

ja sam u srednjoj taj izbor imao, nisam isao jer mi je bilo suvisno, kontam mektebsko dijete ne treba mi jos 45 min sjedenja u skoli, valja hodat po gradu :D

ja bih radije da se pitamo i da radimo na tome da imamo kvalitetan predmet (i to obavezni) kultura religija gdje cemo uciti ne samo o svojoj vec i o drugim religijama, vjerovanjima i obicajima kako bismo iste razumjeli i postovali; ovo sam i ja imao, i sa kvalitetnim profesorom bilo je poprilicno korisno

da se unaprijedi prdemet demokratija/gradjansko obrazovanje (kako se gdje vec zove) da ucenici steknu konkretne vjestine i pouke iz demokratskog sistema, a pgotovo vaznost izlaska na izbore, glasanja i nadzora nad donosiocima odluka, tj kako da budu aktivni demokratski sudionici jel :D
pitala si kada je vjeronauka uvedena u javne skole
moimoi

#1729 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by moimoi »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 19/12/2025 14:25

Nije bila u mom vaktu.
Tvrtko II Kotromanić

#1730 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

moimoi wrote: 19/12/2025 14:29
Tvrtko II Kotromanić wrote: 19/12/2025 14:25

Nije bila u mom vaktu.
sta ces jbg
moimoi

#1731 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 19/12/2025 13:20
moimoi wrote: 19/12/2025 13:13
Ozimician wrote: 19/12/2025 13:09

Da imas to na Zapadu u svim skolama kao predmet, nemas sigurno, ali svejedno, eto recimo da postoji u svakoj skoli na Zapadu taj predmet - onda kazes da kod nas treba da se uvede seksualna edukacija u skole, po uzoru na Zapad - sto ja apsolutno podrzavam.

Vjeronauka i dalje nema veze s tim.
Imas u sklopu biologije.
A sta mislis ko bise prvi pobunio da se pocne otvoreno pricati o sexu? O zastiti? Da ucitelj podjeli kondome na casu? Demonstrira kako se koriste :D
Kako nam ide vakcinacija protiv HPV-a po skolama? :D
Gluho i daleko bilo… da nam cipiraju djecu?! :D
made_in_sarajevo

#1732 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by made_in_sarajevo »

Sad postrojite djecu iz svake skole, 90% garantujem nece imati pojma nista o vjeri, bajram je da se dobije para, bozic isto plus kolaci i da se jede. Sta pogotovo danas djecu briga za vjerom i ratovima silnim. Pa i sa 28,19,20 godina nemaju pojma o vjeri niti ih zanima. Garantujem i da kod strogih vjernika djeca ih gledaju ko budale jer djeca zive svoj zivot danas. Danas ljudi od 50 godina ne znaju sta je vjera pa u ime vjere on mora na dzumu, a sta ima veze sto ispasta posao, njegove obaveze i tako dalje. Dzuma makar sve izgorilo. Ima i vjernika koji kazu ne daje meni hodza platu da zivim pa da moram ici svaku dzumu ili uopste ako ne mogu od posla. Ja svoje klanjam i molim se ali treba zivjeti i zaraditi.

Jebo ti nas kolektivno kad se ono zivotom trudi da namece vjeru kao da smo vjerska drzava, pa cemo petkom u 12 svi klanjati na ulici ili nedeljom biti u crkvi.

Droga je licna stvar, navijanje za klub je licna stvar, zivot po kafanama je licna stvar, posao i plata je licna stvar, ali vjera mora biti prva da svi znaju kako sam ja vjernik, svi moraju znati to i klix svaki dan mora clanak pisati kako sam ja vjernik.

Pocnite guziti sta bit ce vam lakse u zivotu i prestat cete nas normalan narod smarati i ubijati glupostima vasim. Znam jednog koji bi i serijat uvodio kakav je vjernik dok nije nasao zenu pa mu se osladilo. Sad moze sve i nek svako radi sta hoce.
peca777

#1733 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by peca777 »

Vlada...sta reci.

Gomila nekompetentnih kretena, dupelizaca i demagoga. Jutros su mogli ublaziti ovu vremenski nepogodu samo da su malo razmisljali tim tikvama.

Niti jednom nije ociscen pjesacki, kolicina vozila JGS nije povecana. Ludnica!

Jednostavnim akcijama ciscenja gdje ce poslati sve uposlene, pa do besplatnog JGS su mogli da ublaze ovu katastrofu.

No jebi ga, kako zasluzujemo tako i dobijemo. Ja dovim da nam bude 10x gore.
nepass1

#1734 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by nepass1 »

Jutros javili nema hrane u produzenom :D nece je ni biti tokom raspusta
xoklix

#1735 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by xoklix »

Je'l nam ovo dug 43% budžeta?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1736 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Chmoljo »

xoklix wrote: 05/01/2026 10:37 Je'l nam ovo dug 43% budžeta?
jeste, kako nije :D
Styling

#1737 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Styling »

peca777 wrote: 05/01/2026 10:29 Vlada...sta reci.

Gomila nekompetentnih kretena, dupelizaca i demagoga. Jutros su mogli ublaziti ovu vremenski nepogodu samo da su malo razmisljali tim tikvama.

Niti jednom nije ociscen pjesacki, kolicina vozila JGS nije povecana. Ludnica!

Jednostavnim akcijama ciscenja gdje ce poslati sve uposlene, pa do besplatnog JGS su mogli da ublaze ovu katastrofu.

No jebi ga, kako zasluzujemo tako i dobijemo. Ja dovim da nam bude 10x gore.
Ono sto znam je da opstine Novi Grad i Vogosca imaju svoje "pravne subjekte", u NG je to Lokom, koji su zsuzeni da ciste pjesacke staze i sporedne ulice. Novi grad je davno odbio ponudu Rad-a da im ciste ulice za odredjenu naknadu. Tako da svoje nezadovoljstvo stanovnici Novog Grada mogu usmjeriti na nacelnika opsine rumenog Efendica a ne na Rad.
peca777

#1738 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by peca777 »

Styling wrote: 05/01/2026 11:45 Novi grad je davno odbio ponudu Rad-a da im ciste ulice za odredjenu naknadu.
Nemoj pls, nemoj pls. Prije svega ne interesuje me ko je koga angazovao, mene interesuje rjesenje.

No kako prebacujes odgovornost, a imas "veze" u vladi, molim te da mi kazes ko je u Centru nadlezan za ciscenje? Zasto trotoari nisu ocisceni NITI JEDNOM? Evo od sipa kreni prema kosevu, kako?

Na kojeg rumenog da se pozovem u centru?
nivla

#1739 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by nivla »

made_in_sarajevo wrote: 19/12/2025 19:32 Sad postrojite djecu iz svake skole, 90% garantujem nece imati pojma nista o vjeri, bajram je da se dobije para, bozic isto plus kolaci i da se jede. Sta pogotovo danas djecu briga za vjerom i ratovima silnim. Pa i sa 28,19,20 godina nemaju pojma o vjeri niti ih zanima. Garantujem i da kod strogih vjernika djeca ih gledaju ko budale jer djeca zive svoj zivot danas. Danas ljudi od 50 godina ne znaju sta je vjera pa u ime vjere on mora na dzumu, a sta ima veze sto ispasta posao, njegove obaveze i tako dalje. Dzuma makar sve izgorilo. Ima i vjernika koji kazu ne daje meni hodza platu da zivim pa da moram ici svaku dzumu ili uopste ako ne mogu od posla. Ja svoje klanjam i molim se ali treba zivjeti i zaraditi.

Jebo ti nas kolektivno kad se ono zivotom trudi da namece vjeru kao da smo vjerska drzava, pa cemo petkom u 12 svi klanjati na ulici ili nedeljom biti u crkvi.

Droga je licna stvar, navijanje za klub je licna stvar, zivot po kafanama je licna stvar, posao i plata je licna stvar, ali vjera mora biti prva da svi znaju kako sam ja vjernik, svi moraju znati to i klix svaki dan mora clanak pisati kako sam ja vjernik.

Pocnite guziti sta bit ce vam lakse u zivotu i prestat cete nas normalan narod smarati i ubijati glupostima vasim. Znam jednog koji bi i serijat uvodio kakav je vjernik dok nije nasao zenu pa mu se osladilo. Sad moze sve i nek svako radi sta hoce.
kako koja djeca i kako koje generacije, vidim smeta ti dzuma najvise, a ne smeta kad ti pola kolektiva svako malo izadje da zapali cijelu sedmicu, jebiga to je sigurno vise od 1h koliko ljudi odu na dzumu
sto se dzume tice ona je farz, i ne mora se pod svaku cijenu na istu otici, imaju i dodatni termini prije ikindije tzv radnicka dzuma, i budu i tad pune dzamije, i ne budu samo uhljebi, bude i masa radnika iz privatnog sektora
sto se djece tice vjerovatno govoris o svojoj, jer moja itekako znaju

@Styling ne brani zivota ti ove nesposobnjakovice, u novom sarajevu mrtva glava, eto i opstinski i kantonalni nivo je zakazao
Styling

#1740 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Styling »

nivla wrote: 05/01/2026 12:28
made_in_sarajevo wrote: 19/12/2025 19:32 Sad postrojite djecu iz svake skole, 90% garantujem nece imati pojma nista o vjeri, bajram je da se dobije para, bozic isto plus kolaci i da se jede. Sta pogotovo danas djecu briga za vjerom i ratovima silnim. Pa i sa 28,19,20 godina nemaju pojma o vjeri niti ih zanima. Garantujem i da kod strogih vjernika djeca ih gledaju ko budale jer djeca zive svoj zivot danas. Danas ljudi od 50 godina ne znaju sta je vjera pa u ime vjere on mora na dzumu, a sta ima veze sto ispasta posao, njegove obaveze i tako dalje. Dzuma makar sve izgorilo. Ima i vjernika koji kazu ne daje meni hodza platu da zivim pa da moram ici svaku dzumu ili uopste ako ne mogu od posla. Ja svoje klanjam i molim se ali treba zivjeti i zaraditi.

kako koja djeca i kako koje generacije, vidim smeta ti dzuma najvise, a ne smeta kad ti pola kolektiva svako malo izadje da zapali cijelu sedmicu, jebiga to je sigurno vise od 1h koliko ljudi odu na dzumu
sto se dzume tice ona je farz, i ne mora se pod svaku cijenu na istu otici, imaju i dodatni termini prije ikindije tzv radnicka dzuma, i budu i tad pune dzamije, i ne budu samo uhljebi, bude i masa radnika iz privatnog sektora

@Styling ne brani zivota ti ove nesposobnjakovice, u novom sarajevu mrtva glava, eto i opstinski i kantonalni nivo je zakazao
Znaci, kriva je vlast sto je pao snijeg i slomio granu od drveta?! Znas li sta pises?!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1741 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by konektovan »

Imal li ista na svijetu, za sta bi "ova " vlada mogla biti odgovorna?? :-)
made_in_sarajevo

#1742 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by made_in_sarajevo »

Bravo uspio si u zivotu, samo vjera i nista drugo. Dzuma prije svega 8-)
JovicSA

#1743 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by JovicSA »

Ima jedan govor Izeta ef. Čamdžića koji je jednom rekao, prafraziram. Kaže meni je čudno kada vidim mladog čovjeka od 20-30 godina koji je 5 puta na dan u džamiji. Zašto? Kaže pa njegova džuma je na pslu, da radi, da je zaposlen, da stvari sebi egzistenicju i državi da nije na teretu. On nema ništa od toga ako besposličari i dolazi na džumu. Za mladog čovjeka džuma je u radu i poslu. AKo nađem video mogu postaviti.
Better Man

#1744 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Better Man »

Styling wrote: 05/01/2026 13:30

Znaci, kriva je vlast sto je pao snijeg i slomio granu od drveta?! Znas li sta pises?!
Vlast jeste kriva. Ta grana je pala, jer je bila u lošem stanju i da su izvršili kontrolu svog drveća i podrezali dotrajalo, ovo se ne bi desilo.
Last edited by Better Man on 05/01/2026 14:49, edited 1 time in total.
peca777

#1745 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by peca777 »

Styling wrote: 05/01/2026 13:30 Znaci, kriva je vlast sto je pao snijeg i slomio granu od drveta?! Znas li sta pises?!
Opet selektivno odgovaras. Indirektno je kriva, no ne interesuje me taj slucja, neka se porodica bori. Hajde odgovori mi za Centar. Zasto trotoar nije ociscen NITI JEDNOM? Je li i tu lokom?
JovicSA

#1746 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by JovicSA »

Better Man wrote: 05/01/2026 14:17 Vlast jeste kriva. Ta grana je pala, jer je bila u lošem stanju i da su izršili kontrolu svog drveća i podrezali dotrajalo, ovo se ne bi desilo.
Deešava se i na Zapadu gdje je sve proračunato i kontrolisano. Nesreće se dešavaju. Evo u Švici gdje je sve tip-top i gdje za svaku jebenu stvar ima zakon i propis pa zapali se diskoteka za N.G i pogine koliko 50 ljudi. Ljudi baš nekad pišu gluposti prije nego razmisle racionalno.
Last edited by JovicSA on 05/01/2026 14:21, edited 1 time in total.
Naslovnica

#1747 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 05/01/2026 13:36 Imal li ista na svijetu, za sta bi "ova " vlada mogla biti odgovorna?? :-)
nema
kabal1337

#1748 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by kabal1337 »

JovicSA wrote: 05/01/2026 14:20
Better Man wrote: 05/01/2026 14:17 Vlast jeste kriva. Ta grana je pala, jer je bila u lošem stanju i da su izršili kontrolu svog drveća i podrezali dotrajalo, ovo se ne bi desilo.
Deešava se i na Zapadu gdje je sve proračunato i kontrolisano. Nesreće se dešavaju. Evo u Švici gdje je sve tip-top i gdje za svaku jebenu stvar ima zakon i propis pa zapali se diskoteka i pogine koliko 50 ljudi? Ljudi baš nekad pišu gluposti.
Pao je i go na djecaka pa ga je usmrtio i za to niko nije kriv, a uredno prima platu.
Ken_M

#1749 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Ken_M »

peca777 wrote: 05/01/2026 14:17
Styling wrote: 05/01/2026 13:30 Znaci, kriva je vlast sto je pao snijeg i slomio granu od drveta?! Znas li sta pises?!
Opet selektivno odgovaras. Indirektno je kriva, no ne interesuje me taj slucja, neka se porodica bori. Hajde odgovori mi za Centar. Zasto trotoar nije ociscen NITI JEDNOM? Je li i tu lokom?
Ona protuha Mandić i onaj "sarajevski ćilim" kod Velikog parka, ono nemaš šanse ni očistiti jer vire komadi kocke.
Generalno trEtUvAri u Centru katastrofa.
black

#1750 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by black »

konektovan wrote: 05/01/2026 13:36 Imal li ista na svijetu, za sta bi "ova " vlada mogla biti odgovorna?? :-)
nikada neces cuti da kaze neko izvinjavamo se, krivi smo za to i to, potrudicemo se, pokusacemo itd. kao npr onaj firaun direktor RAD-a sinoc, jos sve ljude, pa i svoje glasace, nazva neukim i zlonamjernim samo zato sto ljudi traze da se posao radi. drago sjesti u direktorsku fotelju a kad je raditi onda su svi drugi krivi, ok neke stvari se mogu opravdati ali neke ne, organizuj sa onim sto imas a ne samo vadiona naka. isto tako sit sam i ove romanticne price neka svako uzme lopatu, kako smo prije, teferic bla bla...evo uzmem, ocistim, kupim i bacim so ali jebote ne mogu ja kvart ocistiti niti pristupne glavne saobracajnice, sinoc u auto zbog bolesti u porodici i lik me sastavi zbog onakvih ulica i svoje nepaznje i nesposobnosti, povrh sve muke i onog kijameta jos se zajebavaj i sa tim a kao slag na tortu procitah i onu kretensku izjavu jebo on mater nesposobnu
Post Reply